2018-12-06
凍凍地最岩就係打邊爐,上網見到呢間好似幾吸引,粥底火鍋的話200幾蚊就有幾款海鮮同邊爐配料,雖然唔係任食,不過勝在有海鮮呀嘛!諗諗下我地幾個又想食雞,於是就轉咗個椰子文昌雞鍋黎試下!落完單好快手就陸續上菜~等咗十分鐘左右就齊料,相機食先!每張枱都貼咗煮海鮮嘅貼士,邊款要煮幾耐一目了然,唔使下下問人,可以自己慢慢炮製個海鮮鍋啦~文昌雞上面兜青檸係畀你唧落豉油度。呢度大概係半隻雞,望落去個樣都好靚好新鮮咁,我地食咗海鮮先放落去煮,吸晒又鮮又甜嘅湯底,睇啲雞皮就知隻雞好fit😂雞皮唔會油淋淋,冇過多嘅脂肪,好爽皮。而雞肉食落就好有雞味,唔係得陣冰鮮味,加上keep住煮都唔會好老,肉質仲好有彈性,是文昌雞無誤!海鮮蜆殼類有分花甲同沙白,但我估呢個係沙白,花甲就扁身啲。放落湯底之後好快就食得,今次啲沙白非常新鮮,因為全部都開晒口,食落清甜無沙。扇貝同大蚌啲肉好大粒好飽滿,兩隻味道分別唔太大,都係鮮甜爽口,不過大蚌就多啲肉食😂知道佢係肉蟹就冇期望好多膏,但估唔到肉質係咁鮮甜架!!特別係中間蟹身部份,雖然食落係麻煩啲,但實在太好味,所以我花咗好多時間去食蟹,甜到連啖湯都覺得特別濃咗,推薦愛蟹之人試試
文昌雞
海鮮
知道佢係肉蟹就冇期望好多膏,但估唔到肉質係咁鮮甜架!!特別係中間蟹身部份,雖然食落係麻煩啲,但實在太好味,所以我花咗好多時間去食蟹,甜到連啖湯都覺得特別濃咗,推薦愛蟹之人試試佢!
生猛到要用蓋cum住嘅蝦,店員放低嘅時候仲提我地小心彈出黎,搞到勁驚😂極速用一秒掉落煲度滾,真係差啲就彈出黎,果然係新鮮~
勁多蠔。。。心諗如果係粥底火鍋呢煲就係蠔仔粥了。
西班牙梅頭肉
其他配料
前面食咗勁多海鮮,所以都冇再嗌好多肉食,凈係嗌咗款西班牙海頭肉同埋少少其他料。估唔到係咁飽,一餐食到咁多海鮮都好滿足!!