2018-11-30 22 浏览
已經11月底,天氣chill chill地 ,一家三口食火鍋最啱。我個精打細算嘅大爺最愛茶餐廳,人均消費超過$70嘅都要再3考慮,今次佢就揾左間人均2百幾,嘩!佢應該考慮左3日><;。收工去到長沙灣都已經6點2,大爺同肥仔已經攞左枱,坐卡位,夠寬,坐左2 個人仲夠位畀我放手袋,一d都唔迫。我哋揀左粥底,海鮮有鮑魚,蟹,蝦,帶子,蜆,蠔(蚵仔),加左$30三隻北寄貝,d蝦上枱時仍然生猛,蟹肉好鮮甜,鮑魚洗得好乾淨,碟蜆同北寄貝仲噴緊水,係d蚵仔弱左d。張枱有timer 仲有埋張表話你聽多種海鮮嘅烹調時間,包冇失手。仲有火鍋必食嘅肥牛(紙咁薄),腩肉(一樣咁薄)份量有d少,烏冬2包(肥仔話要),手打墨魚丸(大爺話好食,一粒都冇留比我),一棵生菜(都好靚~甜呀),食哂所有野,有侍應落粥膽煮埋粥(但太咸,如果唔落菜脯可能好d),額外點左兩罐汽水(如果有酸梅湯就好啦~)。埋單$642,雖然唔係特別飽,但絕對抵食(似走薄利多銷路線)。海鮮夠新鮮,又靚,唔使自己洗餐死,又食到不同種類嘅海鮮,一定比自己買返屋企整好好多。當日係平日,時限2小時,6至8點餐廳8成滿,冇客等位,過左鐘都冇催
當日係平日,時限2小時,6至8點餐廳8成滿,冇客等位,過左鐘都冇催。客量咁少,最怕佢做唔住,如果鐘意海鮮嘅就快d去食啦!
2018-11-28
庆祝纪念