2008-04-26
四月廿五日(五)今日本來o念住同老婆去觀塘APM,因為驚落雨,放工時發覺幾清爽,於是揀左去深水埗度行順便去鴨記買耳筒。尋日係花園街食左碗鞋既豆腐花,今日經過深水埗當然要黎公和食返碗高質素黎補償番。因為較夜關係,入到去仲有空位,揀左埋邊"西一"枱座,環境比起旺市時人山人海實在好太多。照舊每人一碗熱豆腐花,今次加了一碟雙拼試試~豆腐花食時候不自覺同尋日果碗對比,尼度既實在太滑太好味。同有黃糖可以自己任落,唔似人和得幾樽糖成間店用。真係又平又好!雙拼(釀豆府、釀豆卜)一向對豆卜無乜好感,好多時都係麵搭埋先食到,但估唔到豆卜都可以咁有豆味,配合埋魚肉又幾好食喎,原來對豆卜無好感只因為無食過靚野啫~而釀豆腐亦唔錯,雖然魚肉較薄身,但豆品廠當然是吃豆腐鮮味,魚肉只是用來吊味。但個人覺得分開吃較好吃~ ~" 可能煎豆腐本身已經夠香口~
照舊每人一碗熱豆腐花,今次加了一碟雙拼試試~
豆腐花
雙拼(釀豆府、釀豆卜)