2008-12-27
兩星期前老友阿黃帶同太太及小朋友遠渡由LA飛來香港旅遊。知道他們喜歡吃日本菜,於是便帶他們來這裏食日本菜。朋友一進入店內,就被裏面的懷舊陳設吸引著。他問我可記得在LA Little Tokyo內的「大黑家」,想來這裏的風格又真的與「大黑家」很似!小朋友不能吃生的東西,於是叫了鰻魚芝士卷($78)和野菜和牛卷($88)給他。之後我哋又點了特上壽司拼盤($268)、燒牛舌x 3($66)、雞肉丸 x 3($64)、露荀豬肉卷 x 3($60)、味噌燒蚝 x 3($75)、燒年糕($48)、炸雞軟骨($45)及海膽炒飯($90)。雖說鰻魚芝士卷和野菜和牛卷兩款卷是為小黃而叫,但係我們幾個大人亦吃到唔停得口。我同阿黄好喜歡野菜牛肉卷的牛肉,既香而又好有牛肉味!黄太就喜歡鰻魚芝士卷,她說鰻魚鮮甜而芝士就夠香滑。特上壽司拼盤,同佢哋一家人連續食咗幾間迴轉壽司,對比之下呢道D壽司的確高幾班,魚生既新鮮,連壽司飯都握得非常好,既唔會一夾即散;又唔會死實實。串燒都做得好好,焦香得嚟又無燒到成夠炭咁!本人尤其喜款燒牛舌;簡直係送啤酒嘅良伴!雞肉丸食得出係自己做而唔係急凍貨,正!燒蚝亦做得比預期中好,雖然唔
燒蚝亦做得比預期中好,雖然唔算大隻但係都幾鮮甜唔腥!燒年糕又係黃太至愛,佢話D肉醬芝士好夾嚿日本年糕!不過佢話嚿日本年糕凍咗少少就好快變到好硬。
今次黄家上下,都一齊高舉「10分」比八王子!