2021-09-09
上星期中午約到旺角top的八木橋食午市放題。餐廳提供多種套餐,而我地就揀左”霞”,即是熟成M5和牛、刺身燒肉盛、另選自選放題。濕式、熟成M5和牛西冷:和牛西冷相當大塊,見到牛脂分佈平均。燒後西冷吾算出太多既油份出黎,口感幾實肉帶牛味。Mozzarella 芝士雞腿肉:個人幾中意雞腿肉,因為口感會比較滑一點。另將芝士燒一燒,可卷住雞腿肉成拉司效果。韓風瓷壺醬油牛肋肉:牛肋肉會比西冷更加juicy,由於餐廳以醬油一同製作啊,牛肋肉口感吾硬。米澤三元豚肉:豚肉無想象中甘鞋口,口感不錯,帶豬香味。鮑魚:鮑魚燒後亦幾彈牙,味道帶點鮮味;而且size不太細隻!味淋魚干:微微燒一燒,再將魚干剪成一片片,同出面餐廳order既味道一樣。比目魚西京燒:魚幾大舊,燒後魚汁滲出。魚口感夠晒滑,鮮味十足!五色刺身盛盒:特別一讚系佢地既三文魚夠厚之餘,又夠鮮甜!甜蝦同樣地好新鮮,甜甜地。北寄貝幾爽口,食落吾腥。希靈魚口感幾得意。除左燒物、刺身,仲有炸物、熱食。我幾中意依度有埋章魚小丸子提供,相信大人同小朋友會喜歡食!即叫即整既小丸子,上枱時仲系熱辣辣,外層帶點脆。入面有細細粒章魚,口感不硬。香芋丸又系我既fav
米澤三元豚肉:豚肉無想象中甘鞋口,口感不錯,帶豬香味。
除左燒物、刺身,仲有炸物、熱食。我幾中意依度有埋章魚小丸子提供,相信大人同小朋友會喜歡食!即叫即整既小丸子,上枱時仲系熱辣辣,外層帶點脆。入面有細細粒章魚,口感不硬。香芋丸又系我既favorite,味道甜甜地,而外層夠晒脆!
海鮮類:依度既虎蝦吾算大隻,但口感實肉,吾系死蝦,食落帶點爽。扇貝燒後帶子幾爽口又鮮味。黃金螺燒後口感吾硬口,反而幾彈牙啊!依度有埋多春魚提供,但個人覺得幾難燒。
最後,食埋吾同款式既甜品。