2019-04-18 1387 浏览
從來都懶得寫食評, 如果唔係極度不滿, 真係懶得打咁多字, 話說今晚行完宜家傢俬, 又肚餓又落緊雨, 於是乎即刻搵地方食嘢, 見到有間八月花, 諗都唔諗就即刻衝入去, 一坐低個侍應就攞咗碟唔知乜嘢過嚟, 太太好有禮貌咁話, 請問餐前小食有冇其他選擇, 跟住佢話仲有花生, 然後太太問請問仲有冇其他, 圖中果位侍應馬上西門, 然之後用極度不肖嘅態度同我哋講,其他要收錢㗎, 之後就攞咗碟嘢走咗, 當時我同太太第一個反應就係O咀, 我哋洗杯之後, 呢位侍應又過嚟倒水, 因為囡囡個碗仲有水喺度, 西面侍應話使唔使到咗佢, 我太太好有禮貌咁講唔使啦, 個西面侍應不斷口噏噏係咁鬧, 真係忍唔住咁問, 我係咪殺咗你全家, 佢呢種極度優質嘅態度, 真心講美心集團就係畀呢種咁嘅人害死, 佢只係出咗我幾分鐘, 就令到我對佢有如此深刻印象, 不得不廣(服)其實唔係想針對任何人, 我只係想講, 我唔係冇俾錢㗎, 我唔係要求你超級貼身服務, 但最小你都要做返基本嘢講返食物水準先, 真心呢個價錢,換取呢個質素真係唔得, 128蚊嘅韓國蟹子卜卜砂鍋飯, 但佢最失敗嘅地方就係, 落咗啲好細小嘅炸鹹魚, 個人認為令到個炒

講返食物水準先, 真心呢個價錢,換取呢個質素真係唔得, 128蚊嘅韓國蟹子卜卜砂鍋飯, 但佢最失敗嘅地方就係, 落咗啲好細小嘅炸鹹魚, 個人認為令到個炒飯非常之硬, 當然佢個味道其實唔錯, 至於賣338蚊嘅大盤魚加鹽香雞, 雞鹹味ok, 但質素只係普通, 條魚想嗰陣會有個爐慶住, 咁樣做反而令到條魚好快過熟, 嚴重影響口感, 整體嚟講呢餐飯絕對係垃圾

另外有張相見到佢啲餐具, 唔係未洗嘅情況之下,係非常之污糟, 總括嚟講絕對絕對絕對絕對唔會有下次
2019-04-18
2019-04-13 3447 浏览
12/4/2019 @沙田 八月花今日同屋企人睇完傢俬去咗地下呢間八月花度食飯,本身book咗位八點半,點知去到都要等,明明見到有張枱但係一直都冇人執枱… 結果都要等十分鐘先入到去…唔知八點半係咪算夜……我哋去到好多餸想叫都冇曬… 包括佢嘅廚師推介富貴雞, 蝦滑同埋點心都冇曬有啲失望最後我哋唯有試其他食物, 一開始碟前菜都唔差,而且都係十三蚊算幾抵洛神花黑豚骨, 洛神花本身都帶甜,所以黑豚骨好入味酸酸甜甜,有啲似咕嚕肉,但係比咕嚕肉更加濃味, 黑豚骨大部分都係五花腩, 所以食落一啲都唔乾身但又唔會太肥膩極品醬油炒飯, 其實只有醬油同一啲蔥粒炒飯,但係出奇地好食!飯炒得粒粒非常乾身,帶少少薑味桂花蟹肉炒仿翅, 炒得非常香口,桂花味唔係好多,但食到仿翅同埋蟹肉嘅鮮甜魚。棵呢個又係驚喜推介,因為本身體餐單賣相非常一般,但點知嚟到竟然都幾靚 !入面係好多魚片包成一球,每球都好大粒!而且食到魚嘅鮮甜,仲有啲馬蹄粒,開頭感覺有啲似山竹牛肉,但係食落味道係鮮甜嘅魚味海參花菇陳皮鴨半隻, 海參同冬菇都非常入味,小棠菜已經煲到腍哂,索曬啲汁都非常好食! 鴨肉都非常之香,食到鴨皮的用心最尾見隔離枱有個非常
12/4/2019 @沙田 八月花

魚。棵

最尾見隔離枱有個非常得意嘅甜品,於是我哋都嗌咗個,就係101鮮果拿破崙, 同原本賣相差唔多,好驚喜! 足足有五至六層嘅酥皮,每層有唔同嘅生果:芒果,菠蘿,蜜瓜,哈密瓜,藍莓 同埋桃。 每層先個都鋪滿曬一啲都唔吝嗇! 酥皮好脆鮮果好甜每層有小小忌廉同吉士醬味道剛好,好食! 食完真係超級飽!

信用卡埋單有75折

• 101鮮果拿破崙
2019-03-26 1492 浏览
今日與家人掃墓後便到附近商場內的八月花酒樓食午飯,點了幾款點心外還加了一些廚部食品,當中蝦籽蟹肉炆伊麵及脆脆BB豬沙律,據知這間是美心集團之一的食府,果然能保持水準,蝦籽蟹肉炆伊麵烹調真的很不錯,伊麵乾身麵質不糊不硬,不油不膩,加上鮮蟹肉的鮮甜,味道及口感十分配合,這款是我今天最愛食的美食,另一款的脆脆BB豬沙律也是很不錯的配搭,乳豬皮脆脆的,肉身雖然比較重口味,但混合沙律菜清甜爽口一起食,產生另一種口感,這款我也喜歡😋
蝦籽蟹肉蚊伊麵
蝦籽蟹肉蚊伊麵
脆脆BB豬沙律
流沙奶皇飽
2019-03-24 797 浏览
經常聽朋友説,美心集團旗下餐廳必定有一定的水準。所以今個下午,和媽媽到沙田HomeSquare Shopping後,去八月花嘆一個下午茶。先來一壺香片,清香撲鼻,水夠熟,茶夠香。滿意!點了一個主食,蝦子蟹肉炆伊麵。麵底煮得很有水準, 依然保留麵條的質感,保留點爽口,沒有overcook。炆煮不油不膩,干濕度也很好,大廚在時間控制方面很有水準。很滿意!點心方面,必點招牌菜脆脆BB豬沙律,這個配搭很創新,中西菜放在一起。其實是四片乳豬鋪在火箭沙律菜上。至於味道方面,乳豬皮好脆,味道剛好,不會過咸。沙律菜新鮮,但味道有點過濃,有喧賓奪主的感覺。最後要介紹的必吃點心,小心流沙奶黃包。包皮好軟熟,軟綿綿的。咬下去的時候真如其名,要小心流沙,因為流沙奶黃真的好燙口。慢慢把流沙奶黃吃下去,竟然有驚喜!原來是蛋黃粒。喜歡新式廣東菜的朋友可以一試!

先來一壺香片,清香撲鼻,水夠熟,茶夠香。滿意!

最後要介紹的必吃點心,小心流沙奶黃包。

喜歡新式廣東菜的朋友可以一試!
2019-03-24
2019-03-14 482 浏览
相約朋友一起來到這裡喝午茶,漂亮精緻的餐碟,讓人愛不釋手,鮑魚酥最讓人愛。還有炒年糕也不錯 熱騰騰的萵筍絲,最受大家歡迎,一行五人吃的心滿意足,就是排隊等候比較浪費時間。
2019-02-10 1233 浏览
大年初二,一早起身同爸爸媽媽去拜神。之後梗係要喺附近食好東西啦!新城市廣場食嘢成日都要排長龍,所以就去咗HOMESQUARE嗰間八月花度試吓啦!裝修都OK而且好乾淨,不過又係要限時限刻,只係可以食個半鐘!女人梗係要補番下,先來過花膠瑤柱灌湯餃,真材實料,原粒乾瑤柱,配上花膠。正呀!創意滿溢,酥皮龍蝦湯鮮竹卷,我本來唔太鍾意食鮮竹卷,但都點左過嚟試吓。唔錯唔錯!加分!最愛流沙奶黃包,甜度適中,一口咬落去,滲出淡淡奶黃香味!再叫了我童年最愛的炸雲吞,點上甜酸汁,正呀!創意十足菠蘿叉燒餐包,一次滿足晒兩個願望!GOOD!最後來個必吃鳳爪排骨飯,不消3分鐘給我們食晒!一定要再Encore!哈哈!

花膠瑤柱灌湯餃

酥皮龍蝦湯鮮竹卷

最愛流沙奶黃包,甜度適中,一口咬落去,滲出淡淡奶黃香味!

流沙奶黃飽

再叫了我童年最愛的炸雲吞,點上甜酸汁,正呀!

炸雲吞

創意十足菠蘿叉燒餐包,一次滿足晒兩個願望!GOOD!

菠蘿叉燒包

炸雲吞
菠蘿叉燒包
鳳爪排骨飯
2019-02-04 820 浏览
一如以往,喺沙田星期日呢個時間,每一間茶樓都好難搵位架!但係好神奇,喺呢邊嘅八月,雖然係10點幾但係都冇人等位喎。其實依家都係美心集團嘅茶樓,點心都有保證嘅。今次食咗依幾款點心都唔錯。呢個好似叫鮑魚汁雞腳,我唔係特別鍾意食雞腳,但係呢個真係好入味啊,仲要好林!食完之後「 黐」着個口好有骨膠原感覺。叉燒腸粉一下好味好啊。蝦春卷脆卜卜好新鮮!最後食埋個甜品芝麻卷,好好味!芝麻卷唔係成日有,可能會好快賣曬。難得今日叫到😊依家茶樓都係一個好地方,星期日同朋友一齊敘舊傾吓計。
叉燒腸粉一下好味好啊。

依家茶樓都係一個好地方,星期日同朋友一齊敘舊傾吓計。
  • 芝麻卷
2018-12-19 1375 浏览
Had dim sum on Sunday with friends here. There of the four bowls and soccers are dirty!一行四人週日午市去八月飲茶。四個人個碗碟有三個上面都有菜渣!八月還不提供洗碗碟的水砵哦!經理很傲氣的說:我們不提供水砵。那請你們洗乾淨碗碟先!服務都一般。個經理好impatient。菜品OK。一般茶餐廳水準。價格稍微偏高。去到這家主要是因為沙田新城市廣場所有餐廳都太多人,大排長龍。

服務都一般。個經理好impatient。

菜品OK。一般茶餐廳水準。價格稍微偏高。

2018-11-24 1821 浏览
今天一行九人到了沙田八月飲茶,因為只是十一時許,我們等了大約五分鐘便可入座。我們今天叫了十一款點心和一碟炒飯,埋單是九佰多元!點心中較為特別的是那燒鵝茘茸酥!賣相非常突出和可愛,做形似天鵝,吃起來像芋角,但內裏加了燒鵝肉,頗好味,大家也讓相機先吃呢!🤣現在香港的茶樓也很少做芋角,可能是功夫比較多。繼續讓相機吃先的點心便是鮮菌炸筍棵。點心做成了甘筍的形狀,顔色鮮艷,真是吸引。甘筍內充滿了切得精緻的鮮菌,雖然是炸的點心,但一點也不肥膩!比起點心,今天的咸魚雞粒炒飯只是不過不失,吃起來欠咸魚味,但蛋包著飯來炒的黃色,賣相尚算吸引。今天的鳳爪雖然都算是大隻厚肉,但味道卻比較辣。
我們今天叫了十一款點心和一碟炒飯,埋單是九佰多元!
今天的鳳爪雖然都算是大隻厚肉,但味道卻比較辣。
2018-11-23
  • 燒鵝茘茸酥
  • 鮮菌炸筍棵
2018-11-21 1114 浏览
之前幫襯過幾次,食物方面算 ok,不嬲都冇乜服務,但今次好離譜,啲碟冧山,冇水,冇茶,叫極冇人會理你,都未埋單就收晒啲野。重要係成個場得果幾台人,我帶左成屋人去食 lunch,比屋企人炸晒型。可能晚市會好啲,但午市真心有啲不敢恭維。
  • 雀籠點心
2018-11-19 518 浏览
今日去沙田宜家傢俬逛之前去了「八月」飲茶。因是星期日,到達的時候,門口已擠滿了人,我們等了二十分鐘才可以入座。看過餐牌後,吃過前菜,我們二人點了一個煲仔飯和雀籠點心。意料之外,鳳爪排骨煲仔飯是先來到的!我們急不及待便打開熱謄謄的煲仔飯吃個痛快。最喜歡的是煲內的飯粒粒分明,排骨入味,鳳爪又不硬,再淋上那特製的鼓油,香氣四射。吃過飯後,還要等了三十分鐘有多,名不虛傳的雀籠點心才到。最難得的是來到的食物比餐牌上的相片還要吸睛:上層有蝦餃、燒賣和粉果各兩件;下層的是一口鮑魚撻、鳳尾千絲酥和燕窩蛋撻各兩件。我覺得這個點心最適合二人享用!食物好味、賣相一流,值得推薦!這裹飲茶限時一個鐘頭三十分鐘,我們都順利地在限時之前離座。
看過餐牌後,吃過前菜,我們二人點了一個煲仔飯和雀籠點心。

這裹飲茶限時一個鐘頭三十分鐘,我們都順利地在限時之前離座。
2018-11-18
  • 雀籠點心
2018-10-14 1913 浏览
今晚約了由外地回港的朋友吃晚餐,他指明不要再吃西餐。🤣 所以Book了這間酒家。本以為會靜靜吃一餐,點知。。。這間酒家生意不錯,我們book了6 點,已差不多滿座。正好四人就點了四人餐🤗侍應會端上餐具及一壺水我頗喜歡餐具的設計,都是綠色系列。雖然是吃中菜,但好明顯設計上是走時尚感的。另外點了碧螺春,透明茶壺配透明茶杯。前菜是用醋製過的有花生,菜脯,雲耳等。開胃前菜😘最特別是這一道菜,右面貌似雲耳的東西是海蜇呀! 口感一流,超爽脆,好好味! 這個杏仁茶偏甜,杏仁味不夠香濃。有點失望呢😐

正好四人就點了四人餐🤗

侍應會端上餐具及一壺水

碧螺春

另外點了碧螺春,透明茶壺配透明茶杯。

前菜是用醋製過的有花生,菜脯,雲耳等。開胃前菜😘

南瓜花瑤柱浸菜苗

清蒸沙巴龍躉斑

海蜇拼明爐燒味

蒜香虎蝦粉絲煲

金腿菜蓉魚肚羹

蛋白杏仁茶

這個杏仁茶偏甜,杏仁味不夠香濃。
有點失望呢😐
2018-09-14
南瓜花瑤柱浸菜苗
清蒸沙巴龍躉斑
海蜇拼明爐燒味
蒜香虎蝦粉絲煲
金腿菜蓉魚肚羹
2018-09-15 1926 浏览
宜家好多唔同名嘅餐廳,其實都係美心集團其下。八月都唔例外。我個人本人係buy美心嘅,水準夠穩定。大眾化價錢,做到好似高檔菜咁。白灼豬蹄筋 $128呢個有驚喜,又林又唔立口,配埋芽菜好好味雙蝦蘿蔔糕 $148上枱果陣蘿蔔糕仲脆架蝦又爽口,但個汁咸左d,同買相差d瑤柱花膠浸菜苗 $88大大碟夠抵食蛋白岩米桶仔飯 $32又fresh又得意一般價錢,但唔會令人失望,普通食下飯係唔錯嘅選擇
宜家好多唔同名嘅餐廳,其實都係美心集團其下。

八月都唔例外。我個人本人係buy美心嘅,水準夠穩定。

大眾化價錢,做到好似高檔菜咁。

白灼豬蹄筋 $128
呢個有驚喜,又林又唔立口,配埋芽菜好好味

雙蝦蘿蔔糕 $148
上枱果陣蘿蔔糕仲脆架
蝦又爽口,但個汁咸左d,同買相差d

瑤柱花膠浸菜苗 $88
大大碟夠抵食

蛋白岩米桶仔飯 $32
又fresh又得意

一般價錢,但唔會令人失望,普通食下飯係唔錯嘅選擇
2018-09-02 1152 浏览
came to Ikea for shopping. after shopping, I was hungry and this restaurant had tables available for lunch. ordered jasmine tea and a few dim sums for lunch. it was delicious and the atmosphere/ambience was very calming and comfortable. however, the 2 seater tables were quite close to each other and could have had more space in between to comfortably get in and out.
2018-08-03 1145 浏览
八月仍是我與朋友在沙田小聚的最隹選擇, 今個月巳再去了四次下午茶。 每次都很快有位, 服務員態度又快又好, 食物水準仍能保持, 真值得ㄧ讚。 唯ㄧ要提的是可能是暑假了, 茶客比以前多了很多, 想要即有位就ㄧ定要準時二時去到, 3時半就截order, 4時就清場, 時間不夠就要另找地方再續。