2021-05-02
眾所周知,光榮冰室長期排長龍,想入去食,去到見到人龍都會打消念頭。不過,通常假期下午4點左右去到食下午餐,就可以直入坐下,人潮不算多。每次去食,都會很掙札,因為太多野食想選擇,網上的網友推介過的沙煲牛肉公仔麵(上次LUNCH想叫,但佢話冇),蕃茄排骨公仔麵,依家下午茶仲有美極生炒牛肉飯,干炒牛河,每樣都好想食。。。可惜,肚就只有一個...每次到最後,我都是會揀咗"生炸大雞脾配沙律",因為它的雞脾真係食得出是生炸的,鎖住肉汁。同出面先弄熟後再炸完全兩回事。平時光榮的生炸雞脾會再炸得燶脆少少,香口多些,今次食的沒有平時咁燶,但仍然保持美味。炸雞脾每次都係咁大隻,我覺得下午茶餐31元(連凍飲)來說,絕對超值。有時同朋友一齊來食,會叫2個餐SHARE,叫過蕃茄排骨(出前一丁)麵,估唔到蕃茄味香濃,美味到最後連湯都飲曬冇剩。不過,由於店舖環境陝窄,所以坐得比較擠逼,所以如果在附近返工,建議買外賣食就最好。最可惜是,這間舖7點收,不能去食晚餐。
生炸雞脾拼沙律