2022-07-25 44 浏览
今日又黎旺角行街睇玩具~諗起呢度有間拉麵🍜店就專程過黎食!今次叫左兩個都係清湯,一個係「特選拉麵」,之後一個「基本拉麵」而清湯都有得選擇咩口味~我地就叫左一個鹽味一個醫油味~鹽味果個今次決定加錢加多個蝦油🥰果然冇令我失望😍加左蝦油後湯底有煎蝦既味道~感覺又唔同左層次🤤麵身軟硬適中~粒糖心蛋都係幾時都咁出色,好滑好甜~特選拉麵既火炙叉燒都係我每次會想再食既野~肥美既叉燒焦焦地既外層食落好香!之後仲有左兩條蟹柳~好大條😋應該係有係油鑊浸左下~口感岩岩好~唔會一夾就散🥰都有每次食必叫既章魚燒小丸子🐙~外層脆卜卜內裏軟棉棉每粒都食到有章魚粒~店內職員都好nice,今餐好滿足😋
今日又黎旺角行街睇玩具~
諗起呢度有間拉麵🍜店就專程過黎食!

今次叫左兩個都係清湯,
一個係「特選拉麵」,之後一個「基本拉麵」

基本拉麵

而清湯都有得選擇咩口味~我地就叫左一個鹽味一個醫油味~

鹽味果個今次決定加錢加多個蝦油🥰
果然冇令我失望😍
加左蝦油後湯底有煎蝦既味道~感覺又唔同左層次🤤

麵身軟硬適中~粒糖心蛋都係幾時都咁出色,好滑好甜~

店內職員都好nice,今餐好滿足😋

2022-07-25
基本拉麵
2022-07-23 103 浏览
位於鬧市中嘅拉麵店喺新寶戲院附近 食完仲可以喺附近行一陣👜當日係平日夜晚 客人亦唔算少有興趣可以就啱時間 咁就唔駛等咁耐啦☺️而且店舖環境好有日本feel 🇯🇵門口同入邊都佈置得好靚特選拉麵 (豚骨濃湯) $135 🙆🏿‍♀️除咗叉燒1.5倍之外 仲有炙叉燒味筍同埋流心蛋都已經包埋仲有紫菜 成碗睇落好豐富🍜流心蛋一夾係會咇蛋汁嗰款 大愛❤️炙叉燒產地係西班牙 採用伊比利亞嘅黑豚肉足足有成2大條 第一啖已經食到焦香味而且相對地比較厚切 肉味亦比較濃郁😋另外仲有兩片叉燒 (下碗再講)麵質唔硬唔淋 恰到好處 質感唔錯湯底濃而唔鹹 偏稠 都算易入口👍🏿叉燒拉麵 (豚骨濃湯) $98 🙆🏿‍♀️呢款都係有包味筍同埋原隻流心蛋特別在於叉燒係2倍 即係足足有4塊呢款叉燒都寫明係用西班牙產地嘅梅肉薄切叉燒經過低溫烹調之後 肉味鮮嫩同埋欣賞佢嘅脂肪含量真係比較少食過咁多拉麵店 個人幾鍾意呢間😍炸章魚丸 $30 💁🏿‍♀️有6粒 一口size傳統應有嘅都有 我覺得唔點沙律醬都好食本身個醬汁都好夠味佢嘅外皮都唔算淋 比較挺身 靚靚仔仔咁唔好以為睇落細細粒咁就好似呃秤咁入面都真係有章魚粒 一啖一粒啱啱好😆無糖可樂 $1
位於鬧市中嘅拉麵店

流心蛋一夾係會咇蛋汁嗰款 大愛❤️
炙叉燒產地係西班牙 採用伊比利亞嘅黑豚肉
足足有成2大條 第一啖已經食到焦香味
而且相對地比較厚切 肉味亦比較濃郁😋
另外仲有兩片叉燒 (下碗再講)
麵質唔硬唔淋 恰到好處 質感唔錯

白桃味都幾出 少少甜 加埋梳打 gur晒😂

❎ 加一服務費
✅ 身穿校服學生堂食拉麵減$10
2022-07-18
$148.5 (晚餐)
炸章魚丸
2022-07-23 22 浏览
朋友提議去旺角食拉麵,就介紹咗嘅呢間係新寶戲院隔離,洗衣街公園對面既拉麵店。平日夜晚七點幾嚟到,都要係門外排一陣隊,不過好快就有得入去坐。肉食者拉麵配料包括叉燒、角切叉燒、䓤、味荀同埋味付雞蛋。3倍分量既叉燒鋪滿成碗拉麵,視覺效果已經一流,豚骨濃湯味道好濃郁,軟身既拉麵亦好彈牙。而溏心蛋真係食到我心心眼😍,除左比夠一隻之外,流心既程度控制得好好,唔會太流,但個蛋黃又唔會煮到過熟,極力推介!特選拉麵叉燒既煮法唔一樣,係食一條好長既炙叉燒,肥瘦分佈適中,帶少少炙燒既焦香,係另一種口感。醬油味既豚骨清湯就無咁油膩,想食清淡啲既可以㨂呢款。炸餃子一份有四件,新鮮炸起既餃子皮好香脆,咬落仲啖啖肉!

肉食者拉麵

炸餃子
一份有四件,新鮮炸起既餃子皮好香脆,咬落仲啖啖肉!
2022-07-23 15 浏览
富日本風味既拉麵小店,一行入去就見到牆壁上既掛畫、小擺設!寫紙仔落單,湯底,軟硬度、款式等等都可按個人喜好選擇!.▪️特選拉麵 $135呢款最特別之處就係炙燒叉燒,用火槍高溫燒過,完美地帶出肥美既口感,滑得黎又香!▫️叉燒拉麵 $982倍份量既叉燒!非一般既滿足,紫菜控既朋友另外再加左份紫菜同鵪鶉蛋😋...🍯 中意肥師奶既分享,記得follow @fathousewife It means a lot !!!’
富日本風味既拉麵小店,一行入去就見到牆壁上既掛畫、小擺設!
寫紙仔落單,湯底,軟硬度、款式等等都可按個人喜好選擇!

▪️特選拉麵 $135

▫️叉燒拉麵 $98

It means a lot !!!’
2022-07-22 14 浏览
依間拉麵店最正一定係佢地個超打卡able肉愛食者拉麵🍜啱晒食肉獸😈薄切叉燒鋪滿晒成個碗 再加埋角切叉燒 分量十足 勁多肉🐷湯底唔算好濃味 個人都幾鍾意❤️仲有隻溏心蛋 真係好豐富!
2022-07-22 20 浏览
-唔知系呢個鋪位定左右附近之前系食超好味海南雞飯㗎點知原來已經執笠⋯全線結業🫣轉做日式拉麵喎🍜🤪即刻上網望下圖片有咩正野一開openrice就見有個拉麵好吸引 就無諗咁多入去食啦店員安排我地坐系吧台位置 都算幾闊落 空間感都唔錯 唔會迫迫夾夾 加埋美味既野食⋯👍🏻真系值得我再來試其他拉麵見menu有個叫 #肉愛食者拉麵 啲肉真系好澎湃😍主打拉麵之一 超多肉超豐盛 打卡一流啊⋯🥲不過可惜賣哂😮咁我就要左另一款人氣 #特選拉麵 超長火炙叉燒成把間尺咁長喎喂😂😂😂 師傅燒既時候超香🤪食指大動另外仲有兩大片普通叉燒同溏心蛋🍳朋友就叫左個 #人氣拉麵 另外加左蟹棒所有配料都好夾個湯底⋯ 粟米🌽都好甜喎章魚小丸子熱辣辣 外皮香脆內裏仲好creamy日式炸雞🍗同樣外脆內軟 好juicy 😮🤩全部都好好味.
唔知系呢個鋪位定左右附近之前系食超好味海南雞飯㗎

章魚小丸子熱辣辣 外皮香脆內裏仲好creamy
日式炸雞🍗同樣外脆內軟 好juicy
😮🤩全部都好好味

• 特選拉麵
好耐冇食拉麵,碌碌比呢間拉麵店嘅相吸引咗。日式叉燒片鋪滿成個碗邊,賣相超吸引,朋友話打卡一流,所以一放工就去咗旺角試吓。份量真係好足🫶🏻,除咗menu 固定選擇外,亦offer 一啲限定款式,不過可惜今次去到賣晒,下次再試吓🤣😆。肉愛食者拉麵 「食肉獸注意❗️」配料:3倍叉燒🔥+角切叉燒+葱+味笥+味付雞蛋拉麵由total 7大塊叉燒圍住隻個碗上,而且拉麵入邊仲有唔少嘅角切叉燒粒。一啖麵一啖肉,啖啖肉又滿足。重點係肉質唔會話好肥,食落唔會好濟同肥膩。湯店係非常濃厚嘅豚骨濃湯,喜歡濃味、重口味朋友一定要簡。每次食拉麵如果冇咗溏心蛋,梗係覺得差啲㗎,但個溏心蛋非常jeng ,咬落去滿足蛋黃味好出,而且流心效果🤙🏻特選拉麵 「半肥瘦炙燒愛好者注意❗️」配料:叉燒1.5倍+炙叉燒十紫菜2枚+葱+味荀+味付雞蛋雖然叉燒嘅份量一定冇肉愛食者咁多,但如果你鐘意食油香重啲,半肥瘦口感。可以試吓特選拉麵。炙燒過嘅叉燒,惹味之餘油香好重。湯底個人建議可以搭配清湯,因為本身炙叉燒都偏濃郁,咁可以balance d。不過,當然重口味朋友濃湯走唔甩😏。

肉愛食者拉麵 「食肉獸注意❗️」
配料:
3倍叉燒🔥+角切叉燒+葱+味笥+味付雞蛋

蛋黃味好出,而且流心效果🤙🏻

特選拉麵 「半肥瘦炙燒愛好者注意❗️」
配料:
叉燒1.5倍+炙叉燒十紫菜2枚+葱+味荀+味付雞蛋

• 肉愛食者拉麵
2022-07-20 19 浏览
旺角鬧市中有質素的拉麵店🦥一間日式拉麵的小店,環境以木系拉麵店形式的裝修,讓人像到了日本一樣。🍜拉麵種類有五款,至於期間每日限定15碗的「海老愛好者」拉麵,非常受歡迎,很快沽清。👍🏻🦐拉麵的賣相擺放得很精美,賣相吸引!✨《特選拉麵》$135叉燒有1.5個倍的份量,而表面的炙叉燒亦超大塊,可見叉燒份量十分足料!另外配菜有紫菜、蔥、味筍、味付雞蛋。👍🏻可以選擇麵的軟硬度,符合個人口味。湯底方面選了豬骨濃湯,非常濃郁美味。味付雞蛋的蛋黃是深橙色的,明顯是日本高質的雞蛋呢!大滿足!✨《肉愛食者拉麵》$120叉燒份量有3倍,完完全全舖滿了碗邊,很壯觀!而角切叉燒的份量也有很多呢!另外加了$18有兩條超巨型的蟹棒!很抵!👍🏻總結:高質美味,賣相精美,日本感很重的拉麵小店!
旺角鬧市中有質素的拉麵店🦥

拉麵的賣相擺放得很精美,賣相吸引!✨

《特選拉麵》$135

《肉愛食者拉麵》$120

總結:高質美味,賣相精美,日本感很重的拉麵小店!

2022-07-19 85 浏览
之前為食貓去開旺角買台灣嘢食,先知道豉油街多咗好多唔同嘅餐廳而僕之拉麵係其中一間為食貓已經bookmark咗要去嘅餐廳😙環境雖然餐廳入面唔算好大,但一d都唔覺得逼夾,無論係幾個人定係1個人去食都有地方容納👍🏾另外,餐廳嘅佈置亦都令人覺得好似置身喺日本拉麵舖嘅感覺食物為食貓想試海老愛食者拉麵同埋肉愛食者拉麵,但好可惜海老拉麵已經賣晒唯有下次早d再去試過😭肉愛食者拉麵 ($120)(麵硬+濃湯)為食貓從來未見過拉麵可以有咁多叉燒😂平時食拉麵,d肉多數得2塊,真係到喉唔到肺🥲但呢碗拉麵起碼有5大塊,有半隻手掌咁大,而且中間重有幾粒大叉燒,鍾意食肉嘅朋友一定要試為食貓揀咗麵硬同埋濃湯,佢個麵嘅質感真心唔錯,幾煙靭😋而個濃湯嘅豚肉味都好足,但鍾意食超濃湯底既朋友就可能會覺得偏淡少少另外,為食貓想特別讚吓佢兩隻味付雞蛋真係超入味,連個蛋黃都有味,正呀♥️人氣拉麵 ($98)(麵硬+濃湯)因為肉愛食者拉麵真在太多肉😂所以朋友揀咗個平d嘅嚟share一齊食炸章魚 ($30)呢個章魚都炸得好好食,d章魚好大粒,炸粉又唔會過多,食咗咁多肉再食下啲炸嘢就啱晒啦柚子汽水+桃梳打 (各$24)呢間拉麵店有日本汽水

另外,餐廳嘅佈置亦都令人覺得好似置身喺日本拉麵舖嘅感覺

食物
唯有下次早d再去試過😭

肉愛食者拉麵 ($120)(麵硬+濃湯)
肉愛食者拉麵

另外,為食貓想特別讚吓佢兩隻味付雞蛋
真係超入味,連個蛋黃都有味,正呀♥️

人氣拉麵 ($98)(麵硬+濃湯)
人氣拉麵

炸章魚 ($30)
炸章魚

柚子汽水+桃梳打 (各$24)
柚子汽水+桃梳打

呢間拉麵店有日本汽水飲,真係幾特別,令人更加覺得置身喺日本拉麵舖

整體嚟講,僕之拉麵無論環境定食物都唔錯,最重要係佢全日都唔收加1,可以回頭再食

肉愛食者拉麵
人氣拉麵
炸章魚
2022-07-18 21 浏览
最近去了位於旺角的僕之拉麵,店員態度誠懇有禮,環境闊落,周圍擺滿了動漫figure,有bar枱和四人枱,不似一般日式拉麵般細細間,這拉麵店不設加一和服務費。點了特選拉麵$135,肉愛食者拉麵$120,炸雞4件$37和炸章魚$30。拉麵價錢較進取,但肉量非常多,一碗已非常飽肚。
2022-07-15 23 浏览
呢兩日突然拉麵癮起,即興同朋友約出嚟滿足吓呢個小小嘅願望!放工時間嘅旺角,果然周圍都係人,我哋想搵間坐得舒舒服服嘅餐廳傾吓偈都唔係咁易😵‍💫好彩搵到呢間僕之拉麵!我哋7點零鐘去到,啱啱好啱使等位,不過之後好快就full house,見後來啲食客都要等位。我哋兩個都嗌咗特選拉麵,加多份炸雞開心share! 😀特選拉麵特選拉麵有1.5倍份量嘅叉燒,仲有灸叉燒、紫菜、味荀、蔥等等嘅配料。今次揀咗豬骨清湯鹽味湯底,味道唔會太鹹,食完唔會話要係咁飲水解渴。特別提一提佢個灸叉燒,比起其他叉燒厚身,係豬腩嘅位置,所以脂肪相對較多,食落好香口,而且有口感👍🏻拉麵麵底同好多拉麵店一樣,可以揀堅靭程度,不過我哋都冇特別喜好,都係揀咗正常靭度,so far 都唔錯😀炸雞炸雞一份有四件,一人兩件過吓癮啱啱好!炸物最緊要熱辣辣,呢份炸雞就做到,而且炸得好脆口,不過唔會炸過龍,咬落去啲肉質都好juicy! 見到餐廳仲有其他拉麵,特別有一個「肉愛食者拉麵」,menu寫叉燒份量有三倍咁多!鍾意食肉嘅朋友下次可以挑戰下🤤

我哋兩個都嗌咗特選拉麵,加多份炸雞開心share!

😀特選拉麵

😀炸雞

2022-07-15 13 浏览
好似好耐無食過日本拉麵啦,好掛住日本呀! 經開旺角,記得之前上網睇過有碗好震撼嘅拉麵,bookmark左一定要去試。 好可惜,無晒期間限定嘅海老王,原來每日只限賣15碗,奉勸鍾意食蝦嘅朋友們如果想食一定要早啲嚟呀,如果唔係好似我咁又食唔到! 不過除咗海老王,都仲有另一款必食拉麵推介比大家,肉愛食者拉麵,平時食拉麵多數得兩塊叉燒都唔多夠喉,呢碗絕對啱晒你,叉燒係平時嘅3️⃣倍份量,鋪滿晒成隻碗邊,叉燒又軟又稔,仲有角切叉燒,葱,味筍 ,味付雞蛋,成碗拉麵都好吸睛,睇見都流晒口水🤤🤤豬骨湯底好濃郁,拉麵硬度適中,做到掛湯效果。 老公就揀咗特選拉麵,叉燒就1.5倍份量,不過就有炙叉燒同紫菜,其他配菜葱,味筍 ,味付雞蛋都係一樣,個炙叉燒有微微焦燶,帶點油脂香。個溏心蛋黃呈橙紅色,非常流心。 期間限定牛肉可樂餅炸到金黃色,又香又脆,牛肉加入可樂,味道唔錯。

好似好耐無食過日本拉麵啦,好掛住日本呀!

2022-06-13
2022-07-14 11 浏览
今日約左個舊同學出黎聚下,佢話搵倒間評價唔錯嘅拉麵鋪話一齊去試下。餐廳位置係新寶戲院再前幾個鋪位,並唔難搵。我地今日比較早小小,就未算好多人,不過7點過左,店舖就開始full,果然好食嘅店都有人氣。餐內裝修成日式復古風,但係格調比較舒適。好多昭和時代嘅公仔同壁畫做點綴。坐低緊係睇下有咩食,我地叫左B:愛肉者拉麵、期間限定:海老愛食者拉麵。期間限定嘅海老愛食者拉麵每日限量供應,因為我好中意食蝦!好慶幸今日居然食倒。蝦整整一排掛係碗邊!新鮮加上烹調剛好,蝦肉仍然有鮮味而彈性,加上輕微火炙過更有蝦香。湯底都係用蝦熬製。除左蝦裡面都有日式叉燒,滿足你兩個願望😎愛肉者拉麵碗邊掛滿左日式叉燒,朋友好怕叉燒會好鞋,而依間餐廳生熟同厚度都岩岩好,係好食嘅日式叉燒!仲有角切叉燒同味付雞蛋。我哋另外叫咗鵪鶉蛋,15元有6飯性價比都唔錯!非常推薦黎旺角試吓依間拉麵!

非常推薦黎旺角試吓依間拉麵!
特選拉麵 $135包1.5倍叉燒、炙叉燒、紫菜2塊、蔥、味荀及溏心蛋一見到實物覺得好震撼,特製炙燒叉燒超巨大,仲長過隻碗😂😂呢條炙燒叉燒係用五花腩部位,肥瘦相間,外面燒得啱啱好,唔會燒到過晒龍太乾,仲有陣陣炙燒香氣香👍🏻另外仲有薄片叉燒,呢款就偏瘦,但係肉質軟嫩一次過食到2種質應嘅叉燒,大滿足😽糖心蛋偏流心~ 麵有得揀軟硬程度~我就一定揀硬啦😋而湯底都有得揀濃湯or清湯今次揀咗濃湯,湯非常濃稠,濃得黎唔會太鹹,味道啱啱好,好啱肥仔口味😎炸雞 $38有四舊,係用雞俾肉,外皮炸得香脆,炸粉幾簿下,入面肉質嫩滑多汁,除碟仲有檸檬,加啲檸檬汁提升味道嘅層次~沙律醬都好好味 😋餐廳裝修非常日本風格,有木屏風、日本面譜、御守等,而且店員仲幾親切有禮👍🏻僕之拉麵 (旺角)旺角豉油街74號地舖

特選拉麵 $135
包1.5倍叉燒、炙叉燒、紫菜2塊、蔥、味荀及溏心蛋

另外仲有薄片叉燒,呢款就偏瘦,但係肉質軟嫩
一次過食到2種質應嘅叉燒,大滿足😽

糖心蛋偏流心~
麵有得揀軟硬程度~我就一定揀硬啦😋
而湯底都有得揀濃湯or清湯

今次揀咗濃湯,湯非常濃稠,濃得黎唔會太鹹,
味道啱啱好,好啱肥仔口味😎

炸雞 $38

僕之拉麵 (旺角)
旺角豉油街74號地舖
👧🏻Wodafoodie in Mong Kok最近碌ig見到好多人食呢間拉麵!有期間限定蝦湯拉麵 仲有肉食者拉麵都勁吸晴😍必試!!!🤤🤤✨🦐【期間限定】海老愛食者拉麵 ❤️$148叉燒+赤蝦+櫻花蝦+葱+味筍+味付雞蛋(半)見到期間限定,每日限十五碗店員話淨返最後一碗!即刻搶住要!好好彩😆見到賣相「嘩」左一聲~!碗邊掛住7隻已剝殼既赤蝦😍😍‼️櫻花蝦好多 連蝦頭都排得好靚😍💯蝦肉偏腍身 筍下面有兩三塊大大片叉燒湯底係好濃郁既蝦湯 拉麵幼身勁掛湯 難得既係湯底香濃而不油膩 大愛呀!好正🥰✨🐷【重口味之選】肉愛食者拉麵 $120 (+辛味醬$12 + 木耳$10)叉燒3倍+角切叉燒+葱+味筍+味付雞蛋呢碗拉麵有超多片大大塊既叉燒圍住隻碗😍!仲有海量一粒粒既叉燒 肉質偏瘦 肉感max🥰豬骨湯比蝦湯更為濃稠 濃到後期d麵吸曬湯變左好似食撈麵咁 重口味之選😋加左辛味醬更加惹味😚 強烈建議!呢碗比蝦拉麵仲多左半粒溏心蛋真係滿滿蛋白質既一餐 男士或食肉獸一定好滿足🤤唯一覺得可以改善既係如果叉燒可以燒一燒應該會更香口更惹味!📍 僕之拉麵 (旺角)旺角豉油街74號地舖
👧🏻Wodafoodie in Mong Kok

最近碌ig見到好多人食呢間拉麵!
有期間限定蝦湯拉麵 仲有肉食者拉麵都勁吸晴😍
必試!!!🤤🤤

✨🦐【期間限定】海老愛食者拉麵 ❤️$148
叉燒+赤蝦+櫻花蝦+葱+味筍+味付雞蛋(半)
見到期間限定,每日限十五碗
店員話淨返最後一碗!即刻搶住要!好好彩😆
見到賣相「嘩」左一聲~!

碗邊掛住7隻已剝殼既赤蝦😍😍‼️
櫻花蝦好多 連蝦頭都排得好靚😍💯
蝦肉偏腍身 筍下面有兩三塊大大片叉燒
湯底係好濃郁既蝦湯 拉麵幼身勁掛湯
難得既係湯底香濃而不油膩 大愛呀!好正🥰

✨🐷【重口味之選】肉愛食者拉麵 $120
(+辛味醬$12 + 木耳$10)
叉燒3倍+角切叉燒+葱+味筍+味付雞蛋
呢碗拉麵有超多片大大塊既叉燒圍住隻碗😍!
仲有海量一粒粒既叉燒 肉質偏瘦 肉感max🥰
豬骨湯比蝦湯更為濃稠 濃到後期d麵吸曬湯
變左好似食撈麵咁 重口味之選😋
加左辛味醬更加惹味😚 強烈建議!
呢碗比蝦拉麵仲多左半粒溏心蛋
真係滿滿蛋白質既一餐 男士或食肉獸一定好滿足🤤
唯一覺得可以改善既係
如果叉燒可以燒一燒應該會更香口更惹味!

📍 僕之拉麵 (旺角)
旺角豉油街74號地舖
  • 肉愛食者拉麵