2017-04-09 265 浏览
俺流柚子塩味拉麵,先呷一口湯,添上柚子汁的湯吃起來很清新,我從沒嘗過,故有種新鮮感,這個所謂塩湯是用上大量雞骨、豬骨和香蔥以慢火餚制而成,湯較清從而突出柚子味。我覺得這個柚子湯是不錯,很醒胃,很有新鮮感,但就是麵條方面不太滿意,麵條太稔,义燒乏味,流心蛋原隻上,唯咬開後發現不太流心。俺流男盛熟成拉麵,湯不濃!湯謂用大量雞骨、豬骨和香蔥以壓力煲餚制而成,但我覺得這個奶白色的湯頭不如預期的香濃。俺流塩是來自東京的澀谷,登陸香港後分別在屯門和葵芳設店,我每次在晚市時間經過葵芳店時,也見人龍,故一直想吃卻沒機會品嘗,今次一次過嘗了塩和熟成兩種不同方法餚制的湯底,基本上,塩即是慢火餚制,熟成則是壓力煲快速作成,添了柚子汁的塩湯是不錯,唯熟成的湯則很失望,基他食的方面亦令黎生失望。而吃畢後不久,就是口渴。服務方面,我真有話兒,見餐牌有塩和熟成兩款,便找服務員了解,可惜該服務員九吾搭八,對著餐牌搬字過紙般說,便當向我解釋了,我火起來時,另一位像樣的服務員才介入給予詳細解釋。總括來說,這條東瀛過江龍令人,失望了,不用排隊來吃柚子湯還可以,但吃過一次以後,我真的沒興趣再吃俺流塩了。

俺流男盛熟成拉麵,湯不濃!

2017-04-08
2017-04-02 548 浏览
小妹是一個拉麵控,基本上差不多全香港的拉麵店也嚐過八八九九。 有一次經過葵芳工作,看見這間店大排長龍,我當然不會放過任何吃拉麵的機會。等了差不多三十分鐘才能入座,心想質素一定很高香港人才會願意花這麼長時間去排隊吧。點了俺流味憎濃湯拉麵,其實俺流是什麼意思我也不知道,但又跟店名沒有什麼關係。我慣性吃拉麵會先試湯底, 但我只可以用失望二字來形容。 整個湯底基本上只有咸味,跟我自己在家用鹽加在熱水的味道差不多,而且是很咸的程度, 完全沒有想渴第二啖的衝動。 麵質方面不過不失,跟在一般拉麵舖吃到的無異,但份量真的異常地少, 我一個女仔吃完也完全不飽肚, 基本上吃上五六啖已經吃完全碗。吃完這碗性價比極低的拉麵後我和我的朋友已經在想往另一間餐廳再吃,可以想像得到這碗拉麵的份量何其少。要花78蚊食一碗只有鹽味的拉麵,還要等上三十分鐘。 我只能說我不會再中伏了。

黑蒜熟成濃湯拉麵
俺肉味噌拉麵
流心蛋
2017-02-15
庆祝纪念
生日
在新都會落戲院嗰層嘅扶手電梯天井位,射燈照著大大塊日文毛筆字木牌,就算路過目光都會被吸引多看一眼。我們坐在貼著扶手電梯那一桌,親密的程度是可以跟每一個使用扶手梯的朋友握手。先上小食大阪燒餃子,$38六粒,每粒size像魚皮餃那麼「精緻」,餃子是煎得香脆,但食不到任何餃子餡料的味道,只食到面頭一大pat照燒汁和沙律醬味。辛辣熟成濃湯拉麵,$62,非常迷你,個麵四五啖就食完,配料也非常單薄小得可憐,連女仔都未必食得飽,何況男仕?沒有深究熟成是什麼意思,但濃湯就一定一定說不上,相反想讚吓佢個湯幾清爽唔油膩,辛香而不辣。朋友點的黑蒜熟成濃湯拉麵,$68,同樣迷你,但多隻蛋,感覺看似良好一點。仲要加一
大阪燒餃子
黑蒜熟成濃湯拉麵
仲要加一

2017-03-09
2017-03-26 276 浏览
自問對拉麵有要求的食客,不建議嘗試這間拉麵店。第一食物質素:是黑蒜油濃湯熟成拉麵- 湯底偏淡-黑蒜油味更淡- 叉燒得薄切一塊- 麵身尚算有質素- 份量偏少第二價錢- 連加一total$76- 價錢與質素未能成正比總結味千拉麵的質素,一風堂的價錢。
自問對拉麵有要求的食客,不建議嘗試這間拉麵店。

第一食物質素:是黑蒜油濃湯熟成拉麵

第二價錢
- 連加一total$76
- 價錢與質素未能成正比

總結
味千拉麵的質素,一風堂的價錢。
2017-03-26
2017-03-26 266 浏览
朋友說這間新開又出名想著不妨一試既心態去吃排了很久的隊才入到去店員的態度不過不失食物的種類不太多朋友選了黑蒜麵 我則選了辣味抱著很期待的心吃但原來味道極差 連普通的街外拉麵也不如 更不要說與豚王等日本店比不值得推介
朋友說這間新開又出名

朋友選了黑蒜麵 我則選了辣味
抱著很期待的心吃

不值得推介
2017-03-21 216 浏览
琴日我同我女朋友去葵芳食拉麵,此店是新開張所以好奇試試。點了熟男特盛拉麵, 黑蒜油拉麵,餃子。首先係最難食嘅餃子, 又涷,又咸,食落口啲肉係酸。十分難食!!!另外黑蒜油拉麵好油膩, 香味是足夠的但是每一口都是在吃油。而我吃的是熟男特盛拉麵。餐牌上寫的拉麵是有是台揚雞和厚切叉燒。首先 炸雞 浸在 拉麵 上變得很林,根本是在吃炸粉, 炸雞是涷的! 厚切叉燒好像不太厚切和是涷涷地的 十分期望的拉麵變成失望用了三十分鐘排隊 卻換來了失望
琴日我同我女朋友去葵芳食拉麵,此店是新開張所以好奇試試。

點了熟男特盛拉麵, 黑蒜油拉麵,餃子。

另外黑蒜油拉麵好油膩, 香味是足夠的但是每一口都是在吃油。

十分期望的拉麵變成失望

用了三十分鐘排隊 卻換來了失望
2017-01-10
2017-03-13 244 浏览
本人在本地及日本食過約四、五十家拉麵!呢間普通到一個點……如果好餓又冇得揀又冇要求可以填吓肚!要排隊……無謂嘞!湯頭太單薄,麵質唔爽口,性價比……算把啦!可樂又唔夠凍,服務又差到無倫!
湯頭太單薄,麵質唔爽口,性價比……算把啦!
可樂又唔夠凍,服務又差到無倫!
2017-03-12
成班同事一齊出街做野, 剛好路過呢間拉麵店, 擇日不如撞日, 成隊人貢入去試試啦 。平時繁忙時間呢間野好多人排隊, 好彩個日大家遲左食LUNCH , 排左5分鐘就有位嘞。我地一人一款拉麵, 再加大量小食 , 務求可以一次過試多幾款野啦。首先, 我要利申, 因為自己食野係比較重口味, 所以我只會點「熟成濃湯」的。第2樣就係我食辣食開「10小辣」,辣既程度係得咁上下..... 講返D 拉麵先, 我點左一個「辛辣熟成濃湯拉麵」, 對於「10小辣」的我呢, 基本上都叫做辣, 但食辣既野係邊食邊流鼻水先過癮架嘛, 呢個辛辣拉麵就滿足到我嘞,個濃湯係值得一讚既,豬骨湯底奶白充滿骨膠唔肥膩。食拉麵最重要係個湯底,呢個湯完全有去左日本食麵個種感覺。至於小食呢,味道不錯,炸雞呢D重口味既野係本人至愛,大阪燒餃子第一次食,又真係幾特別,感覺不錯。最後,好想特別推介係枱頭個堆調味料,好多都未見過的,好新奇!口味既野見仁見智,不過「黑蒜蓉」同埋「柚子醬」都幾特別幾好味,食成碗可以有不同口味,其實都幾好玩,我地幾個同事不停地試下呢樣個樣,食完仲要飽到行返公司。

辣既程度係得咁上下.....

特色調味料
题外话/补充资料: 門口落完單先可以入去坐,開頭都有D唔習慣,但眼見好多客人都係咁樣,加上整出來既麵又真係保持到個彈性,  C9仔今次就唔同佢計交啦,食好野係要有D犧牲。。。。其實一邊排隊一邊諗下食咩,好快就入去坐底LU!!
2017-03-08
特色調味料
  • 熟成湯底 (豬骨湯底)
閒時行過,經常見到大排長龍,不用排隊時就係已經售罄湯底。無緣一試。機會黎啦飛雲!今日不用排隊,填好食咩就可以馬上入座。2個人,叫了一個俺流餃子,黑蒜油熟成濃湯拉麵及辛辣塩湯拉麵。俺流餃子大小適中,一口一件。上枱時仲好香,食落仲有小小汁。味道okay。黑蒜油熟成濃湯湯濃度適中,𣎴會太杰太咸。但黑蒜油真係丁點都食5到。當普通濃豬骨湯底食係ok的。麵質有咬口,叉燒好林,份量夠。辛辣塩湯拉麵 感覺好似中式湯麵 同食開嘅濃湯完全係兩回事,點左軟面,感覺都係啱啱好,叉燒無特別,其實食落味道係正常,始終係塩湯拉麵,試下唔同類型嘅拉麵整體而言,試過就夠,不用再回來,好在不用排隊。其實可以5試都得。

機會黎啦飛雲!今日不用排隊,填好食咩就可以馬上入座。

俺流餃子
黑蒜油熟成濃湯
辛辣塩湯拉麵

2017-03-04 175 浏览
每次經過都大排長龍,決定要試佢一次。可能座位供應有限,所以人齊先可以入座。大概有10款拉麵供選擇,我地試左味噌拉麵同黑蒜拉麵。個麵好夠熱,熱到隻匙羹都辣咀。味道好夠濃,麵條係粗身少少,有好多芽菜,但豬肉比較油。黑蒜拉麵嘅份量比味噌拉麵少,男士食未必夠飽;味道夠濃,麵條比較幼。食落原本都覺得唔錯,點知。。。由頭先食完麵到依家都有5個鐘,我大大話話飲左6杯水/飲料,口渴到痴左線,飲極都仲係覺得好口渴。大家覺得點解會口渴呢?好,又要去飲水。。。
每次經過都大排長龍,決定要試佢一次。

可能座位供應有限,所以人齊先可以入座。

大概有10款拉麵供選擇,我地試左味噌拉麵同黑蒜拉麵。
味噌搵麵
黑蒜拉麵

食落原本都覺得唔錯,點知。。。

大家覺得點解會口渴呢?

好,又要去飲水。。。
2017-02-25 188 浏览
由一開始排隊等候,店員已經木口木面,只係俾張紙你叫你填嘢食舖面開喺兩條扶手電梯都算,仲要坐喺電梯兩邊食,如果搭緊電梯嘅途人打個咳嗽,真係多得佢唔少...啲位又逼又細!全程啲店員好似同啲食客有仇咁,塊面黑過墨斗...到尾我真係唔想俾加一!食物方面就一般般,勝在中位價,但唔係特別好味,唔會特登翻頭食。
由一開始排隊等候,店員已經木口木面,只係俾張紙你叫你填嘢食

2017-02-21 305 浏览
成日行過見到好多人排隊,以為咩咁把炮,而家食完,感覺真係不外如事。。。。。。佢呢個質素,呢個價錢,減20雞我都要諗諗食唔食佢,除非葵廣新都會冇曬餐廳食店啦!!! 佢地成日就收工就棟個牌岀黎話湯底賣曬,講真,真係比佢昆到!而家呢刻諗住食既你棄隊去食其他都未遲呀~~~不過我信你同我一樣唔信邪照食架喇,因為眼前係唔知點解仲好旺場好多人爭住食咁~~~我同朋友食左分別紫蘇葉梅子拉麵同俺流男盛熟成拉麵(唔知乜名黎)只可以講個湯底好味精好普通,個麵質地亦都好普通。。。似高質d 既公仔麵紫蘇葉梅子湯底冇梅子同紫蘇葉味都食唔到,佢係相對清啲既湯底黎,但主要既味冇喺入便,得咸味。。肉一塊,偏鞋,蛋好hea,唔入味乜乜男果碗都好少少,唔知係咪豬骨湯,飲落奶奶地既味。。但兩碗既質素只限於係food court求其一碗3,40蚊果隻。。。大家真係要三思~~~

佢地成日就收工就棟個牌岀黎話湯底賣曬,講真,真係比佢昆到!

肉一塊,偏鞋,蛋好hea,唔入味

乜乜男果碗都好少少,唔知係咪豬骨湯,飲落奶奶地既味。。

大家真係要三思~~~

2017-02-20 279 浏览
睇完張敬軒X 王苑之演唱會後,佢個PART 跳壽司舞, 真係非常搞鬼搞到我好想食日本野! 咁就是旦搵左間未食過既拉麵店,尋找下日本的味道俺流塩らーめん 連個名都係日文,真係好似去左日本咁好多款麵簡, 選完一輪後我簡左10號仔!俺流芝士辛辣濃湯拉麵 $88睇個名幾過癮,就叫佢!黎到個樣賣相都相當唔錯, 日本我黎啦哈哈哈我以為係半溶芝士, 點知原來係非常之HEA 既芝士粉,芝士粉我都算啦,點知芝士粉係無芝士味!!芝士粉既我極之失望, 麵質仲唔係傳統拉面個隻係似係超市買左包獨立包裝,自己煮都煮到個隻麵又粗又難食,如果要加叉燒要加13蚊,但係得一塊仲要薄切!最後個湯底!竟然係無辛辣味!只係一個咸湯底!真係完全貨不對辦!仲要賣$88  今次唔小心去左偽日本,愈食愈覺得好伏真心比佢個店名呃左,偽日本拉面抬高價賣而且員工服務態度好差, 而家我非常有暗影,以後都唔會再比店名呃!偽日本!

俺流塩らーめん 連個名都係日文,真係好似去左日本咁
好多款麵簡, 選完一輪後我簡左10號仔!

俺流芝士辛辣濃湯拉麵 $88

睇個名幾過癮,就叫佢!
黎到個樣賣相都相當唔錯, 日本我黎啦哈哈哈

我以為係半溶芝士, 點知原來係非常之HEA 既芝士粉,

芝士粉我都算啦,點知芝士粉係無芝士味!!

芝士粉既我極之失望, 麵質仲唔係傳統拉面個隻

係似係超市買左包獨立包裝,自己煮都煮到個隻麵

又粗又難食,如果要加叉燒要加13蚊,但係得一塊仲要薄切!

今次唔小心去左偽日本,愈食愈覺得好伏
真心比佢個店名呃左,偽日本拉面抬高價賣

服務態度差  食材劣等  完全唔值得去明明有好多座位 故意要你坐電梯底 要求調位卻諸多藉口推搪 食物方面 貴 又唔好食 叉燒硬到乜咁 一啲都唔嫩滑以後都唔會幫襯一蘭 平過佢 啲麵質素同呢間比簡直係天淵之別 一蘭啲湯料 同食材 真係如精緻同好香滑 食呢間不如食一蘭
服務態度差  食材劣等  完全唔值得去
明明有好多座位 故意要你坐電梯底 要求調位
卻諸多藉口推搪
食物方面 貴 又唔好食 叉燒硬到乜咁 一啲都唔嫩滑
以後都唔會幫襯

食呢間不如食一蘭
2017-02-19 160 浏览
好耐無番葵芳開餐 望完個水牌 見到有間拉面店 未試過就決定同阿妹去試下 點知中左伏 叫左個辛辣熟成濃湯拉面 唔辣既 個湯底仲要勁鹹 飲左一啖都要勁飲水 個湯底鹹不特止 舊义燒又唔好食 仲要我畀$10追加個玉子係無味!!咩玩法 係咪佢覺得個拉面湯底咁鹹再好似佢咁加咁多調味 我放隻玉子係湯就會唔覺 OMGGG仲要係門口要排隊 雖然唔係排左好耐 但係直係唔值得。。。。葵芳係咪直係無嘢好食勒? 最後我同阿妹明明好肚餓 都食剩大半碗麵就放棄 。 都係留番啲quota 食其他嘢吧啦
好耐無番葵芳開餐
望完個水牌 見到有間拉面店 未試過就決定同阿妹去試下

點知中左伏
叫左個辛辣熟成濃湯拉面
唔辣既 個湯底仲要勁鹹 飲左一啖都要勁飲水
個湯底鹹不特止 舊义燒又唔好食
仲要我畀$10追加個玉子係無味!!

OMGGG

仲要係門口要排隊
雖然唔係排左好耐 但係直係唔值得。。。。
葵芳係咪直係無嘢好食勒?

最後我同阿妹明明好肚餓 都食剩大半碗麵就放棄 。

都係留番啲quota 食其他嘢吧啦