2015-04-22
心血來潮約朋友去西環行下,行到近碼頭附近有點肚餓想搵野食,於是上網搵下附近有無好介紹,最近有間日本料理於是決定去,沿途附近有好幾間酒吧,加上附近夜景親托感覺特別浪漫,下次可以來拍拖食野睇海景。旬前菜三點 (汁煮鮑魚(鮮甜爽滑),麻醬汁配波菜(波菜有小小酸味道配麻汁好香又唔膩,好開胃),雜菜沙律(日本蕃茄配醋啫哩用金鉑點飾,醋啫哩味道好清新,蕃茄質感好粉好好味,系我鍾意既質感。)三款前菜螎入左色香味,味道好夾好清新。日本99島蠔,師傅預加了酸汁和葱花,第一次品嘗這個配搭,好fresh,蠔本身都好新鮮好甜,食完還有餘甘留系口到。季節清湯選用立魚配銀杏蟹柳魚蛋。廚師推介先品質清湯原味再加青檸。原味好清好鮮味,加了青檸汁後湯的味道好濃郁,所有材料的鮮味都帶出來。好味鹽燒香魚配搭深海海草汁,香魚是三四月份才有得食既(魚既size比秋刀魚還細小),魚肉質感有點梅但好鮮味,再點海草汁味道感覺又完全唔同啦!(各位可以親自去味嘗一下)雜錦壽司拼盆深海池魚,金木蘭魚,青魚,生菜包燒三文魚,日本馬糞海膽。廚師推介 先食馬糞海膽壽司,因為外包紫菜仍然脆口,放耐左唔脆就無左這款壽司既獨特之處。金木蘭魚既魚味比較
三款前菜螎入左色香味,味道好夾好清新。
選用立魚配銀杏蟹柳魚蛋。廚師推介先品質清湯原味再加青檸。
深海池魚,金木蘭魚,青魚,生菜包燒三文魚,日本馬糞海膽。
金木蘭魚既魚味比較濃,口感爽脆。
青魚我本人唔鍾意食既,因為腥味濃,但今天食到的沒有那濃濃既魚腥味,反之好鮮味,好好味。
生菜包廚師選用日本生菜葉包住燒三文魚壽司,配搭這樣食好香味,無左油肥膩。