2005-08-08 19 浏览
可以去幫親,但就唔好食佢\最出名的\"B你涼粉\",係好多,但主要係罐頭,另好似有D西瓜、木瓜咁,貴少少的MANGO、STRAWBERRY無(唔知會唔會一粒半粒不過唔覺眼).果d唔知咩糖漿水,甜得怪怪,我一向都好憎.價錢又唔係平,幾十蚊(好似5x)好唔抵. 其實幾多錢我都一定唔會再食.其他糖水都唔平,食許\x山好好多.我識住元朗、天水圍ge人就算去都唔會食B仔涼粉,最多只食楊枝金露、雞翼尖、腸粉.(我評分只俾B你涼粉)

其他糖水都唔平,食許\x山好好多.

(我評分只俾B你涼粉)
2005-07-25 3 浏览
同呢班人一齊黎食,好似已經係2年前0既事了,往事實在好令人回味。今次有機會再去,真係好有feel。叫左揚枝金撈、燉蛋、鮮什果西米撈、腸粉同魚蛋。樣樣都幾好,好想快d再去。另外,好懷念0個度附近0既野食,例如:打冷、壽司。希望快d可以再去啦!
另外,好懷念0個度附近0既野食,例如:打冷、壽司
希望快d可以再去啦!
2005-07-12 12 浏览
B 仔涼粉, 好多人都話遠近馳名, 但我覺得平平無奇, 可用差來形容~佳記甜品, 的招牌甜品, B仔涼粉=大碗的罐頭什果涼粉, 用的多是罐頭生果, 好唔健康, 可以自己在家中泡制, 十分簡單, 這個叫招牌甜品認真可悲~其他的所謂熱食的糖水, 是將雪凍的糖水叮返熱佢, 一碗糖水煲熱佢, 然後雪凍佢, 再叮返熱佢, 會好飲嗎? 飲得出一碗是雪櫃加微波傑作, 糖水內熱外冷~坐的環境更境也惡劣, 煙頭遍野, 地方狹窄~整體來說用差來形容

坐的環境更境也惡劣, 煙頭遍野, 地方狹窄~
整體來說用差來形容
2005-06-19 14 浏览
因為元朗之友o既關係,都幾常食B 仔,Strawberry 紅荳涼粉,芒果撈,Durian cake 好味道!幾正ga!!除左甜點,雞翼尖都好味,spicy 又惹味,唔錯。
2005-06-14 12 浏览
今日lunch又去佐b 仔食啦....''因為人小小...'' 同d呀姐傾佐幾句..發覺佢地都吾係妳地講到甘lor都係普通人1個..''番事都吾使睇到甘衰...* 哈哈又係食我最仲2既楊枝金露&腸粉.*
今日lunch又去佐b 仔食啦....''

因為人小小...'' 同d呀姐傾佐幾句..

發覺佢地都吾係妳地講到甘lor

都係普通人1個..''

番事都吾使睇到甘衰...* 哈哈

又係食我最仲2既楊枝金露&腸粉.*
2005-06-07 7 浏览
好耐之前食過幾次,感覺係好大碗。點計share 食都係叫B仔涼粉好過西米露啦,無咁肉酸。B仔系列即係好多生果好大堆,但有些係罐頭貨,無乜特別。如果平時懶得食生果又去開,咪食返碗囉,但又唔多值得專登入去食,雖然我呢個九龍人都入過去幾次。
2005-05-10 31 浏览
事源考完試,同朋友入去元朗找Miss吃B仔涼粉.order完之後都要等下,哈哈.店舖側邊真係有一條好闊的明渠,不過冇異味;而且室內冷氣甚夠~B仔涼粉眾生果與涼粉比例為3:1, 好少涼粉喔..另外俾埋一碗仔淡奶我地,以便配合不同口味需要~!其實碗B仔涼粉都不是十分甜丫~ =p一邊吃著B仔涼粉,一邊談天比只吃涼粉好的多^-^
事源考完試,同朋友入去元朗找Miss吃B仔涼粉.

order完之後都要等下,哈哈.

店舖側邊真係有一條好闊的明渠,不過冇異味;
而且室內冷氣甚夠~

B仔涼粉眾生果與涼粉比例為3:1, 好少涼粉喔..
另外俾埋一碗仔淡奶我地,以便配合不同口味需要~!

其實碗B仔涼粉都不是十分甜丫~ =p

一邊吃著B仔涼粉,一邊談天比只吃涼粉好的多^-^

2005-05-04 1 浏览
因為我住0係屯門, 所以好多時去元朗都會同d 朋友去食, 但講真, 我覺得d甜品愈來愈貴, 點食ar??而且質素一般, 唔係太抵loh! 另外我覺得個環境, 服務同乾淨程度愈來愈差, 唔知大家覺唔覺得呢?
2005-05-03 6 浏览
星期一仲係公眾假期,怕左五一黃金週d遊客,唔敢去旺既地方行街,於是往新界方向「逃走」,入左來元朗,想食下久違左既B仔涼粉。下午3點幾都坐滿人,果然仍有江湖地位,起初我地坐出邊,但真係越坐越熱,後來到入邊有位可以搭檯,即刻飛撲入去,迫就迫D,不過有冷氣嘆真係當堂唔同哂!B仔杏仁豆腐:有桃、熱情果、香蕉、大樹菠蘿、奇異果、木瓜、西瓜、龍眼等等,非常新鮮,杏仁豆腐非常香杏仁味,份量認真十足,食到我地兩個傻左!鹵水雞中翼:有6 隻,好入味,正!食完好滿足好開心!

鹵水雞中翼:有6 隻,好入味,正!

食完好滿足好開心!
2005-04-24 24 浏览
食完大榮華,去完流浮山,走前當然要到佳記食涼粉,因之前食的過未"落格",只是點了以下食物.芒果涼份($18)---幾大碗,只是覺得一般,不是真的很好食芒果糯米($28)---有六件,頗貴,都是一般腸份($5/4條)---反而最欣賞這個,很滑,唔錯本人覺得這店不是真的這樣出色,不知是不是沒有試他的招牌貨"b仔涼份"呢?!!看到其他人叫真的很大碗.而服務是預期中好.偶然經過的話便可以試試,如專程到便覺得沒有需要
芒果糯米($28)---有六件,頗貴,都是一般
腸份($5/4條)---反而最欣賞這個,很滑,唔錯

2005-04-18 14 浏览
i am 元朗人, too.i don't think their desserts has anything special. u can find everywhere around those tong shui shop nearby ur home. maybe ppl just want to find something to do and drive to yuen long with eating B chai la?!
i am 元朗人, too.

2005-04-16 6 浏览
佳記最出名o既B仔涼粉,而家有好多choice: 涼粉、西米露、黑珍珠、黑糯米、杏仁豆腐、jelly等~ 今晚同屋企人去食,我o地要左個B仔西米露,四個人分都食到勁飽~ 不過由於d水果偏甜,感覺上都係要涼粉會好食d~ 其他糖水個人認為就冇乜特別好食lu~
2005-03-20 20 浏览
食完燒味冇耐,當然要食甜品,做一陣“運動”後,便去到在這裡被人評為好壞參半既“佳記甜品”,其實之前亦黎過一次,不過係另一間分店。因時間尚早,人客不算多,另一邊舖還未開,坐底便叫了一碗海底椰涼粉,都幾大碗,海底椰偏甜,但混在涼粉就差不多,與淡奶伴著一齊食就好似細過時用練奶撈涼粉,可惜之前食得太飽,不然可以試一試其他小食。我自己之前在此亦睇過曬呢間既所有食評,好既有,唔好既亦都幾多,綜合差既原因,都係的生果用灌頭、服務員質素太差、食物質素唔穩定及賣弄花巧。短短坐幾十幾分鐘加上對呢行既認知,有以下既評論:1) 開一間食店最critical 既係food cost,不然好快賠本收檔;2) food cost 計好之後,就係員工handle 食物的能力,如果用新鮮生果既話,員工既skills (不論驗貨、處理生果) 一定要好高要求,個成本一定會增加(因為香港既食物幾乎係全部入口)。灌頭想對穩定,員工只要基本既knowledge 已經足夠。我地可以稱之他們為de-skill staff,簡單來說,即係機械式操作,就好似McDonald 既員工;3) 期間有一個食客叫既野亦來錯,但係唔係繁忙時間,我

短短坐幾十幾分鐘加上對呢行既認知,有以下既評論:
3) 期間有一個食客叫既野亦來錯,但係唔係繁忙時間,我亦聽到他之前講過係由食物A轉B,點之黎左A,呢樣真係要改善,否則淋檔時就企係度;
4) 正所謂百密一疏,自己既meal experience 都試過唔少,正所謂瀨蝦蟆想食天鵝肉,平民化價錢好難遇到十星級質素;
5) 不賣論花巧,我地點可以食到咁多好野,呢度既會員、報章、雜誌點會報導呢?
2005-03-12 6 浏览
成日都聽到人講B仔涼粉有幾好味,但今次試過又唔係覺得真係咁正咋喎!我覺得長沙灣既「松記」正好多喎!蜜瓜涼粉撈$23都好香蜜瓜味冰花燉蛋$15都ok 滑芒果糯米卷$28這個最好味

蜜瓜涼粉撈$23
都好香蜜瓜味

冰花燉蛋$15
都ok 滑

芒果糯米卷$28
這個最好味

2005-03-07 3 浏览
服務方面認真麻麻,問非所答,但相信他們不是有惡意,只是他們的理解力和溝通能力較低,他們最後都會笑笑口的。食物方面,新推出的一個糕點,半層是橙味另一半是奶味,前者味道似芬達,整體味道一般。但$23四件,好似貴了些。