2015-02-01 530 浏览
又去屯門搵朋友了,食完晚餐黎,朋友話揸車帶我地去食元朗好出名既b仔涼粉,嘩,去到好多人排隊,我地3個人,等左20分鐘啦,我地點左最出名雞翼尖同大大兜雜果涼粉,仲有芒果糯米磁同榴蓮班戟。先講個雞翼尖,食落去好軟,唔會好似其他鋪咁硬,而且個汁都幾特別,好想要黎撈飯食,亦都好好咬,真係夠哂辣,對於好鐘意食辣既我黎講非常正。而個芒果糯米磁好甜,但好香,食落口好冰凍,雜果涼粉夠哂大,好足料三個人食岩岩好,生果都好新鮮,但我唔食榴蓮所以唔個個班戟好唔好味,但見朋友都食得幾開心,山長水遠入黎食都值得!
2015-01-04
$40 (宵夜)
2015-01-21 600 浏览
超級喜歡的這間店,最愛吃他們的腸粉,好食又唔貴,有甜醬辣醬和芝麻醬,還有芝麻在上面,口感香滑又很爽口,其他店真的做不出這樣的味道,蒜蓉辣雞翼尖也很好吃,很入味又不會太辣,招牌的B仔涼粉也很好吃,上面的水果很新鮮,下面的涼粉也很爽滑,沒有去過的朋友一定要去試試!
,其他店真的做不出這樣的味道,蒜蓉辣雞翼尖也很好吃
2015-01-18
$40 (宵夜)
  • 雞翼尖
今日難得入元朗觀mall ,所以就決定食盡商場附近啲好野! 第一站,我同男友就嚟左B仔涼粉勒,上次嚟食嗰時真係認認真真咁食涼粉,雖然好食,但係勁大碗實在唔啱陣間仲有大把野食嘅我地,所以我就想試下呢度嘅雞翼尖。原因係最近有位model朋友係度食左4客,仲要打包2客走,我真係好想知道係咪真係咁好味。本來諗住堂食,點知條隊真係超長,所以我一時睇唔開,就吃外賣,因為唔使等就有得食,不過我又真係無諗過係邊度可以食....因為我又無理由企係街食雞翼尖奇怪,最後就借左我第二站嘅「農場鮮奶」的地方食 ~ (在此要鳴謝士多婆婆嘅隻眼開隻眼閉~) 老實講,我又真係無諗過一包$14竟然有成30隻雞翼尖,抵到喊~ 我衷心覺得元朗嘅居民相當幸福,係b仔買客返去加餸都夠全家食 (如果唔大食~) ~ 但我屋企距離呢度嘅車程成半個鐘,拎到返去乜都凍啦~ anyway, 講返個味道,我無諗過賣相咁差嘅雞翼尖真係咁好食! 首先,好淋,佢地應該搵汁煮左好耐,須知道雞翼尖真係要煮得耐啲骨先化先軟~ 其次個汁真係無得頂,唔係一味死咸,而係甜得嚟辣,辣得嚟又有蒜香味道,真係令人回味無窮。由於我男朋友唔食雞翼尖,所以我自己一個食哂

雞翼尖
由於我男朋友唔食雞翼尖,所以我自己一個食哂呢30隻咁滯..... 都幾辣架~所以「農場鮮奶」嘅鮮奶救左我,呢兩站真係絕配呀!
2015-01-18
5 分钟 (外卖自取)
雞翼尖
2014-11-03 516 浏览
應女友要求專凳揸車入元朗,一開始唔識路,兜左幾個圈,KAKA,我地想試正統D所以選擇老店,話晒係比較出名的糖水舖,水準應該有返甘上下,我叫左女友最中意食的芒果 - 芒果西米露,呢個正,甜而不漏,芒果腸粉,仲有雞翼尖,勁辣,好過癮,推介
2014-11-02 419 浏览
入嚟元朗當然要去呢度食嘢啦,點了魚旦,湯圓芝麻糊,黑糯米同什果涼粉。 魚旦與街外的形狀不同有魚味道,芝麻湯圓加芝麻糊,芝麻糊味濃香滑,湯圓大實而且芝麻醬香濃,椰汁黑糯米充滿椰香黑糯米夠腍,唯什果涼粉的生果不太多但涼粉量超多。整體表現不錯。
魚旦,湯圓芝麻糊,黑糯米,什果涼粉
2014-11-02
2014-09-27 416 浏览
一講到元朗有咩飯後甜品,一定係佳記甜品。B仔涼粉係店中之寶,但今次我試另一樣野叫做水果盆。份量完全足夠三至四個女仔食,同b仔涼粉的分別就係無左涼粉。佢有好多種唔同的水果舖滿係面頭,望落極之豐富,水果都幾新鮮,食完真係十分滿足。另外當然要食埋雞翼尖,唔算太辣,但個汁令人好開胃,叫兩碟都唔夠食,勝在夠便宜。不過愈夜就愈多人,等位就比較麻煩啦。

2014-09-11 768 浏览
黎到元朗, 無理由唔試下b仔涼粉加嘛。 所以我地一食完晚飯行左陣就去果度,聽講會等位等到2046。好好彩我地去到就已經有位,原來佢果度都幾大嘅,但都已經9成full左。一坐低個職員就放低餐牌問我地食咩,但係我連睇都未睇過所以話等陣先。因為我地人好少,所以冇叫到最出名嘅B仔涼粉。咁就叫左個雜果蘆薈撈,呢碗已經好大碗喇。D生果好新鮮好多,我諗淨係食呢碗已經可以當晚飯。我地仲叫左呢個雞翼尖,係好好食嘅,好入味,不過真係好辣。但係鍾意食辣嘅就岩晒喇。總結就係值得黎試下嘅,下次要搵多d fd一齊黎挑戰B仔涼粉。

因為我地人好少,所以冇叫到最出名嘅B仔涼粉。

2014-07-22
2014-08-13 565 浏览
見今日得閒, 就同左2個朋友切元朗食好耐都無食過既B仔啦!雖然我係屯門人, 但其實好少好少去B仔。去到時環境係麻麻地,餐牌痴粒粒,而且枱枱登登都好多核突野痴住 。咁當然黎到呢到緊係嗌番個B仔涼粉先啦。好大份, 都算足料,好多唔同既生果同涼粉。之後見覺得太甜嗌左個辣既雞翼尖。佢好辣,而我地就不斷食住涼粉解辣。但如果鐘意食辣既人,一定要試下佢幾正!
2014-07-01
2014-08-08 637 浏览
b仔涼粉係好出名同有好耐歷史嫁啦係元朗必食既係b仔雞尖 每次食親到'lamlam'脷啊!!!!!!因為家姐在YL工作 每逢收夜都會問食唔食宵夜!!! 所以每次收夜我都有好嘢食 佢會買b仔涼粉既雞尖同榴槤班戟 雜果涼粉同埋芋頭西米露跟住去b仔隔離個間泰國野到買串燒><榴槤班戟其實我就好喜歡食榴槤 好多人都會怕左佢震味因為離遠都覺得似屎屎味 不過好好彩我全家人都好喜歡榴槤 所以我係由細食到大 雖然我喜歡食但係震味都有少少抗拒既 而b仔哩個榴槤班戟真係幾重榴槤味 平時食班戟當然食芒果班戟 個家姐聽同事介紹所以就買左榴槤班戟返黎試下 介紹又唔錯 班戟入面好多忌廉 仲有佔左一半既榴槤絲 個皮薄內涵多 抵食啊 雜果涼粉冇咩特別都係啲水果加涼粉 佢既作用係解辣(因為b仔雞翼尖真係好辣)芋頭西米露媽媽既最愛 次次糖水都有芋頭西米露份 因為芋頭好食喎媽媽話 芋頭西米露佢既奶味夠 芋頭唔係硬到咬唔開個啲 又唔係散開一舊舊 佢煮到岩岩好 B仔雞翼尖哩個雞翼尖三兩下手就比我食曬 因為實在太好食 每次都要食佢 但係食完就係個咀唇紅到'孖潤腸'咁 佢同其他既雞尖好唔同 食過其他甜品舖既都整
b仔涼粉係好出名同有好耐歷史嫁啦
係元朗必食既係b仔雞尖
每次食親到'lamlam'脷啊!!!!!!
因為家姐在YL工作 每逢收夜都會問食唔食宵夜!!!
跟住去b仔隔離個間泰國野到買串燒><

芋頭西米露
媽媽既最愛 次次糖水都有芋頭西米露份
因為芋頭好食喎媽媽話

B仔雞翼尖
哩個雞翼尖三兩下手就比我食曬 因為實在太好食 每次都要食佢 但係食完就係個咀唇紅到'孖潤腸'咁 佢同其他既雞尖好唔同 食過其他甜品舖既都整唔到佢個個汁咁辣同咁入味
佢既蒜香同辣椒配合得好好 雞尖入曬味 唔係得表面有味
每次都覺得佢有特別既魔力 唔食好似唔得
以前好似12蚊依家好似加左少少價 不過唔影響我對佢既喜愛程度 因為其他係食唔到哩個味道嫁
之後一次宵夜都有b仔雞翼尖,綠豆沙,芋頭西米露
2014-08-02
外卖自取
2014-06-25 935 浏览
為左吃B仔涼粉,真是耐唔耐都要特登入來解口痕,雖然是遠左點,但口痕都無計,,而且出面既糖水鋪暫時都唔可以頂替到它。。因為勁中意它既大大兜生果涼粉。。無可取代。。哈哈哈哈,如果可以是九龍區再開分店,真是可能每星期都去潮拜,變大肥婆啦~~kakakaka每次來都必叫招牌B仔涼粉同小食。。真是勁中意上面鋪滿曬唔同既生果,可以一次過吃甘多款,真是so happppy.....而雞翼尖都好愛,夠辣又有咬口,好味!!!!!今日同個朋友兩個人又是例牌叫里點,真是好誇張,2個人吃到甘多,而且仲要無吃剩\(^o^)/。。飽到好爽,滿足曬。。其實每次來都好想試下其他既甜品,但又唔可以放棄大大兜b仔涼粉,,哈哈哈哈,下次真是要約一大班人,,甘就可以叫多幾款啦。。ps:環境有點逼,,而且它太出名啦,,所以次次都要搭台,坐得唔是太舒服。不過為左美食無得計^^
為左吃B仔涼粉,真是耐唔耐都要特登入來解口痕
今日同個朋友兩個人又是例牌叫里點,

• 雞翼尖
  • b仔涼粉
2014-06-15 741 浏览
今次都係第一次黎依到食野,雖然好出名呀,不過真係太遠,今次咁岩係附近當然要黎食下首先朋友話一定要叫幾份雞翼尖食下,不過我地得三個人,真係食得哂咩,不過價錢絕對唔係貴,朋友保證食得哂,咁咪照叫喇,一黎到雞翼尖幾份既份量真係嚇死我,心信一定食唔哂,個雞翼尖真係做得幾好,炆得好好夠哂味,雖然賣相唔算話太靚,不過食落督覺得無所謂,因為真係好好食,加埋好腍,一食落去D骨就走哂出黎,加埋D辣味, 一定會追住黎食,結果一陣間就食哂之後就叫依個B仔涼粉,朋友話唔叫依個不如唔好黎食,第一次食, 真係會嚇親,當然味道都唔錯,一大堆水果山,咩都有咁,最特別就係依個紅毛丹,蒟蒻加椰果好好既配合,加埋底涼粉,一啖水果,一啖涼粉真係少有享受。

2014-06-05 708 浏览
搵位完全冇人理, 自生自滅, 阿姐個個都似乎聽覺不好, 幾大聲都聽唔到, 寫野收野都好慢, 連遞俾佢都唔想收.鮮雜果涼粉, 非常難食, 而且差不多一舊水, 不值得. 要吃掉大部份罐頭味的水果先至食到招牌涼粉, 不值得.木瓜雪耳, 不新鮮所以不好食. 蜜瓜涼粉撈, 有點苦澀味, 整碗甜品不夠凍, 蜜瓜咬感極度硬身, 不值得.楊支甘露, 芒果不甜, 加上椰汁太多, 似喝椰子水一般. 冰糖川貝燉原隻雪梨, 糖水清而不甜不夠熱, 雪梨肉一般.
2014-05-27
2014-06-02 609 浏览
上一次來的時候在已經係n年前,今次特登響市區入去元朗食番上次沒食個概b仔啫喱,就試下睇下食唔食得曬 嘩!好貴都要70大元哇!b仔啫喱呀!不過得D罐頭生果有味, 果D哈密瓜,密瓜好硬 D腸粉,猪皮都好正,意想不到西瓜冰裏面有西瓜最後都食唔曬但係我地見到鄰桌2個女仔食一個b仔涼粉,勁!個收銀講野好好笑,店員服務態度都ok

嘩!好貴都要70大元

哇!b仔啫喱呀!
不過得D罐頭生果有味,
果D哈密瓜,密瓜好硬

D腸粉,猪皮都好正,意想不到西瓜冰裏面有西瓜

最後都食唔曬
但係我地見到鄰桌2個女仔食一個b仔涼粉,勁!
個收銀講野好好笑,店員服務態度都ok
2014-06-01
2014-05-29 681 浏览
平時好少走入新界區,嗰日放工後男友突然話想帶我去元朗重拾佢嘅童年回憶 - 蒜辣雞翼尖,好辣不過好好味!我又試咗個 "冰丸紫米露",冰丸 = 雪米糍… 阿姐話係雲呢拿味,食落竟然有啲我最怕嘅榴蓮味😨😨😨😨😢咯 最後不得不提係職員態度真係麻麻到劣,好地地問一句兼有thank you佢,得嚟嘅反應竟然係敷衍兼冇禮貌,真係要改善一下喇!
蒜辣雞翼尖 😜😜
冰丸紫米露
2014-05-19
$30 (宵夜)
蒜辣雞翼尖 😜😜
2014-04-29 929 浏览
元朗第二站 B仔涼粉!不過主打係「蒜辣雞翼尖」😬真心正!我唔食辣,都要邊腫咀邊食!男友叫多個「豬皮」,豆醬味濃,真係唔錯。我就岩好用黎解辣。。。當然,都叫了個「鮮什果涼粉」。水果新鮮。。。講完環境無可避免的逼!出名嘛!😐不過食野其實係享受,坐得逼,又漏我單,店員仲十問九唔應。佢個價都唔平,生意唔憂做,改善機會低。真係好想吃又經過再算。少吃多滋味
元朗第二站 B仔涼粉!
不過主打係「蒜辣雞翼尖」😬

當然,都叫了個「鮮什果涼粉」。
水果新鮮。。。講完

少吃多滋味