前排同朋友慶祝生日,諗住搵間特別d既餐廳食飯,於是上網搜search左一輪,見到「佬麻雀。鮮湘菜」係大眾點評入左必食榜,又係廣東餐飲品牌連鎖50強,仲連續三屆入選米芝蓮指南,覺得好有保證就book左位。去到果度真係驚喜,環境清幽,裝潢以湖藍色為主調,上下兩層設計好有層次,仲有雀鳥聲音既背景音樂,聽落好舒服。店員服務態度超好,有乜野需要都會即刻幫手,食完飯仲會主動問食物質素點,感受到佢地既用心,真係加分!💯.豆漿一鍋鮮 $168講到食物,首先要推招牌菜「豆漿一鍋鮮」,聽講已經賣出300萬份,絕對係人氣之選!呢個鍋既魚湯每日現熬5小時,用活魚鮮切,魚片嫩滑到不得了,仲加入左東北非轉基因大豆做既豆漿提鮮,味道好清甜。鍋入面除左有魚肉,仲有魚蛋、豆腐、竹笙同蕃茄,層次豐富。建議大家食之前先飲一碗魚湯,暖胃又開胃,飲完即刻覺得整個人舒服晒!🥄.蝦仁蒸土雞蛋 $78蒸蛋嫩滑到好似豆腐花咁,上面放左幾隻蝦仁,淋上豉油,入口好鮮甜,每啖都係享受。呢款菜簡單但好有驚喜,特別岩鍾意清淡口味既朋友,食完仲想encore!😍.黑松露臘味炒飯 $78主食方面,點左個「黑松露臘味炒飯」,$78既價錢真係值回票價!

豆漿一鍋鮮 $168

蝦仁蒸土雞蛋 $78

黑松露臘味炒飯 $78
主食方面,點左個「黑松露臘味炒飯」,$78既價錢真係值回票價!炒飯粒粒分明,入面有黑松露菌粒、臘味粒、香蔥同蛋花,咬落去每一啖都好香,層次感十足。佢炒得岩岩好,吾會太油膩,食完都吾覺得滯,仲好有心思,啱晒我口味!🍚

茉莉花茶 $8/位
飲品方面,佢地有茶位,每位$8既茉莉花茶好清香,飲落去有淡淡花香,解膩一流

2025-08-11 54 浏览
今日播幾個朋友吃湘菜午餐,我們選了豆腐鍋、臘味炒飯、脆皮雞和大明蝦。豆腐鍋的湯底鮮美清爽,配以竹笙和魚片,湯汁吸收了食材的精華,讓每一口都充滿層次感。脆皮雞外皮酥脆、肉質鮮嫩,配搭特製的酸辣醬,能夠更好地提升整體的風味,讓人一試難忘。大明蝦肉質鮮味,配以蒜蓉和粉絲,能突出蝦鮮甜。這幾道菜不僅美味,也能展現出豐富的食材配搭和烹飪技巧。最後來一個臘味炒飯。臘味獨特的香氣與米飯相互融合,炒得香而不油膩,為炒飯增添了豐富的口感和風味,非常好吃。
湾仔新开的佬麻雀是真不错,店里装修得精致又宽敞,两层楼的空间一点不挤,楼上还有包间,不管是朋友小聚还是家庭吃饭都方便。关键地理位置也好,从地铁口出来走几步就到,过来吃饭省心得很。🍲豆浆一锅鲜砂锅里咕嘟冒泡的豆浆里,除了之前的嫩豆腐,还加了滑溜溜的鱼片、酸甜的西红柿和鲜脆的竹荪。豆浆磨得细滑无渣,带着黄豆的清甜,鱼片嫩得一抿就化,西红柿煮出了汁水,把汤衬得更鲜,竹荪吸饱了汤汁,咬下去满嘴都是豆浆的香和食材的鲜,喝一口从喉咙暖到胃里,舒服极了。🥚土鸡蛋炒土猪肉土鸡蛋炒得金黄,边缘带点焦脆,蛋黄沙沙的蛋香十足;土猪肉切得细碎,带点肥膘炒出油脂,和鸡蛋拌在一起锅气满满。配着米饭扒拉两口,瞬间想起小时候家里灶台炒这道菜的味道,简单却吃得特满足。🍚米饭用的五常米,蒸得颗粒分明,嚼着带点自然的甜,空口吃都香。最后来壶 大麎茉莉花茶,茉莉花香淡淡的,解腻又清爽,吃完一桌子菜喝两口,嘴里干干净净的。环境舒服,菜又实在,吃完胃里暖暖的,下次肯定还会再来。

🍲豆浆一锅鲜

🥚土鸡蛋炒土猪肉

🔥环境服务💯分!秒回深圳的感觉谁懂!服务态度真的吹爆! 小姐姐说话温温柔柔,加水换碟超主动,完全不是“速食”feel~感动😭当然!重点还是菜!👇🦐蒜蓉粉丝焗明虾上桌还在滋滋响!🔥去壳去虾线大虾鲜甜弹牙到不行~灵魂是底下吸饱了虾油和蒜香的粉丝和金针菇!一口下去鲜香爆炸💥蒜蓉星人直接升天!分量足,每只虾都裹满蒜蓉🤤🌶️辣椒炒土猪肉镬气十足!🔥土猪肉巨嫩巨入味!肥瘦相间一点不柴~辣椒是香辣🌶️越嚼越上瘾!✅环境:高级中式风,安静不拥挤,约会聚餐都可!✅服务:贴心到像回深圳!主动+耐心💯✅菜品:正宗湘味,食材新鲜,锅气十足🔥✅位置:湾仔地铁站附近超方便~💡Tips: 午市有套餐超划算!晚市建议提前订位~爱吃湖南菜、追求环境服务的宝子们,闭眼冲就对了!!
🔥环境服务💯分!秒回深圳的感觉谁懂!
当然!重点还是菜!👇
🦐蒜蓉粉丝焗明虾
上桌还在滋滋响!🔥去壳去虾线大虾鲜甜弹牙到不行~
灵魂是底下吸饱了虾油和蒜香的粉丝和金针菇!
一口下去鲜香爆炸💥蒜蓉星人直接升天!
分量足,每只虾都裹满蒜蓉🤤
🌶️辣椒炒土猪肉
镬气十足!🔥
土猪肉巨嫩巨入味!肥瘦相间一点不柴~
辣椒是香辣🌶️越嚼越上瘾!
✅环境:高级中式风,安静不拥挤,约会聚餐都可!
✅服务:贴心到像回深圳!主动+耐心💯
✅菜品:正宗湘味,食材新鲜,锅气十足🔥
✅位置:湾仔地铁站附近超方便~
💡Tips: 午市有套餐超划算!晚市建议提前订位~
爱吃湖南菜、追求环境服务的宝子们,闭眼冲就对了!!
2025-08-05 118 浏览
喺灣仔附近做完野,朋友帶我去「佬麻雀 · 鮮湘菜」食晚飯。餐廳有兩層,還有廂房,可相約三五知己聚會聊天。餐廳內有卡位,環境寬敞,坐得舒適👍🏻。餐廳裝修得很有大自然風,好像在樹蔭下吃飯一樣。❤️收茶錢:大廳茉莉花茶 $8/位❤️鮮筒骨煨糊藕 湯有少少辣飲落更開胃。內有蓮藕、豬骨和花生🥜。蓮藕夠粉,份量多。❤️黑鬆露臘味炒飯炒飯有菇、芋頭、臘腸、炒蛋、菜粒等。落左黑鬆露炒好香。飯粒粒分明唔會黐埋一嚿嚿。❤️紅棗湘蓮雪梨汁 清甜解渴另嗌了兩個甜品:❤️紅糖發糕一上枱蒸氣騰騰😍成個蒸籠有好多件,正👍🏻!有紅棗。食落唔甜,糕口感彈牙鬆軟~❤️汩羅甜酒沖土雞蛋類似酒釀丸子。加左蛋同杞子幾特別。

❤️收茶錢:大廳茉莉花茶 $8/位

❤️鮮筒骨煨糊藕

❤️黑鬆露臘味炒飯

❤️紅棗湘蓮雪梨汁
清甜解渴

另嗌了兩個甜品
❤️紅糖發糕

❤️汩羅甜酒沖土雞蛋
類似酒釀丸子。加左蛋同杞子幾特別。
2025-08-04 82 浏览
佬麻雀是一個值得一試的湘菜餐廳,無論是食物的口味還是環境,都讓人感到滿意。環境寬敞明亮,室內裝潢融合了現代與傳統的元素,讓人感覺舒適宜人,適合家庭聚餐或朋友聚會。手工銀絲卷以新鮮的食材手工製作,口感軟綿。琉璃脆皮雞鮮嫩的雞肉外皮金黃酥脆,內裡多汁,雞肉嫩滑,調味恰到好處,帶有淡淡的香料味,令人垂涎欲滴,是餐廳的招牌菜之一。豆漿一鍋鮮 這道湯品以豆漿為底,加入新鮮的食材,魚肉嫩滑,湯頭鮮美,營養豐富。大廳茉莉花茶茶香四溢,清新怡人。

手工銀絲卷
以新鮮的食材手工製作,口感軟綿。

琉璃脆皮雞

豆漿一鍋鮮

大廳茉莉花茶
茶香四溢,清新怡人。
2025-07-31 217 浏览
“豆腐一鍋鮮”($168)“琉璃脆皮雞(半隻)”($128)來自內地嘅人氣湘菜館佬麻雀開到嚟香港餐廳位於灣仔,樓高2層,環境舒適🪴而且仲設有包廂房間,私隱度夠哂高入座後掃碼落單好方便菜式選擇夠哂多,簡直花多眼亂必點嘅一定係招牌菜豆腐一鍋鮮🐟累計已賣出三百萬份超有人氣😳豆漿湯底豆味濃郁又順喉配上鮮魚嘅清甜真係好好飲🥰鍋入面有魚片,嫩豆腐,魚丸,蕃茄,竹笙魚片冇骨啖啖肉,仲一啲都唔腥我地最後清哂成個鍋,一滴湯都冇淨😝另外點咗琉璃脆皮雞🐔食落皮酥肉嫩又juicy😚半隻雞2個人食份量岩岩好呢道仲有好多特色菜,下次要再嚟試吓先😙

來自內地嘅人氣湘菜館佬麻雀開到嚟香港
餐廳位於灣仔,樓高2層,環境舒適🪴
而且仲設有包廂房間,私隱度夠哂高
入座後掃碼落單好方便
菜式選擇夠哂多,簡直花多眼亂
必點嘅一定係招牌菜豆腐一鍋鮮🐟
累計已賣出三百萬份超有人氣😳
豆漿湯底豆味濃郁又順喉
配上鮮魚嘅清甜真係好好飲🥰
鍋入面有魚片,嫩豆腐,魚丸,蕃茄,竹笙
魚片冇骨啖啖肉,仲一啲都唔腥
我地最後清哂成個鍋,一滴湯都冇淨😝
另外點咗琉璃脆皮雞🐔
食落皮酥肉嫩又juicy😚
半隻雞2個人食份量岩岩好
呢道仲有好多特色菜,下次要再嚟試吓先😙
2025-07-28 213 浏览
今日食左一間深圳人氣湘菜過江龍,地點相當方便,灣仔地鐵站B1 出口行不到5分鐘就到,呢到門面好有派頭,裡面裝修更加係又優雅又精緻,茶呢就係茉莉花茶,都幾清香,但係由於天氣大熱,所以都叫咗一罐王老吉。呢度嘅服務員態度都勁好,佢哋仲特意推介我哋叫豆漿一鍋鮮,上枱嘅時候都有講一啲祝賀嘅說話,感覺好窩心,味道方便就係用咗豆漿嘉魚湯去牛仔,魚片特別滑,真心推介,豆腐同魚丸再加埋蕃茄,成件事好健康,加埋有胡椒,所以好暖胃。另外一樣必須要介紹嘅就係佢哋個清炒藕尖,我不論喺香港或者深圳都冇食過咁遠口嘅,爽脆資源唔會太油,真係好出色!喺呢度食得辣嘢多,都不妨叫吓佢哋個手工銀絲卷,甜甜地,好解辣!

2025-07-28 212 浏览
家人喜歡中菜, 上次慶祝生日帶他來到灣仔的佬麻雀!原來是深圳過江龍人氣餐廳其中秘製琉璃脆皮雞 🍗是招牌之一,色香味俱全,令我們都垂涎三尺!🤤上等雞隻,以傳統配方醃製入味,再以獨門技法烤製,令雞皮酥脆金黃,皮脆肉嫩,加上特製醬汁風味濃郁,加埋脆皮油香簡直完美融合呢!豆漿一鍋鮮同樣皇牌的招牌湯,豆漿配魚湯,熱騰騰上桌豆香濃郁,魚肉嫩滑彈口,加上配料,滋潤豐富又鮮美可口!地址: 📍 灣仔軒尼詩道41-49號地舖及M樓

豆漿一鍋鮮

地址:
📍 灣仔軒尼詩道41-49號地舖及M樓
2025-07-28 112 浏览
「湘菜」即湖南菜,是中國八大菜系之一。湘菜以油重色濃,講求實惠見稱,注重酸辣、香鮮、軟嫩。主要以煨、燉、臘、蒸、炒等方式烹調。第一次幫襯,當然要order招牌菜😏豆漿一鍋鮮 $168未見過豆漿+魚湯呢個配搭🧐幾新奇。見Menu寫住每日現熬5小時,以及採用活魚入撰,累計超過300萬份,而且係原創金獎菜式,好似幾有質素咁。上菜第一時間當然趁熱飲返碗湯先,鮮甜中滲出少許胡椒既鮮香,魚肉嫩滑無骨,薄而不散,刀功有返咁上下,竹笙、番茄、豆腐、魚肉丸等材料吸收晒湯汁精華,鮮甜軟嫩,估唔到豆漿配魚湯原來咁正😋不愧為招牌菜值得一讚既係識得用厚身器皿保溫,保留熱度及鮮味,就算食得慢都唔怕攤凍家常土豆絲 $68色澤鮮豔誘人,口感爽脆,微辣帶酸,油而不膩,夏天食幾開胃黑松露臘味炒飯 $78由於經常去餐廳都會食,加上唔特別鍾意食臘腸,原本對炒飯都無乜期待😂點知食落又唔錯🤤炒飯粒粒分明,幾有鑊氣,每啖都食到雞蛋、菇、菜芯、臘腸等材料,口感豐富,仲有少少黑松露香味,令我忍唔住食左兩碗。份量都幾多,適合2-3人shareOverall來講,呢個價位係港島區來講,質量算幾高CP,外賣自取仲有9折。加上用料新鮮,環境寬

豆漿一鍋鮮 $168

家常土豆絲 $68
色澤鮮豔誘人,口感爽脆,微辣帶酸,油而不膩,夏天食幾開胃

黑松露臘味炒飯 $78

Overall來講,呢個價位係港島區來講,質量算幾高CP,外賣自取仲有9折。加上用料新鮮,環境寬闊舒服,職員服務主動友善,用餐體驗唔錯

2025-07-23 193 浏览
呢間餐廳環境清幽,有上下兩層,藍綠色牆身加上插滿左一盆盆綠色植物,環境好岩傾生意,一大班人慶祝食飯,而且仲播放住雀鳥舒適既音樂,坐低響度聽住食飯既感覺好柔和舒適,我地叫左一鍋呢度既招牌菜豆漿一鍋鮮,豆漿濃湯底,入面仲有蕃茄同魚片,魚片好嫩滑,豆漿預熱飲落份量都幾多,豆漿滑溜。另外我地叫左一碟半隻既琉璃脆皮雞,脆皮炸雞外皮好香脆,雞肉嫩滑炸到外皮香口。小食手工銀絲卷人手制作,銀絲卷蒸熱之後口感好軟熟,銀絲卷配豆漿好夾。另外茉莉花茶好香茉莉花茶香味。

2025-07-15 482 浏览
好耐之前係深圳食過驚為天人,最近行過灣仔竟然見到分店!小編即刻重溫經典菜式,特別係個玻璃脆皮雞,真係非試不可!🍗 玻璃脆皮雞(半隻) $128雞皮燒得金黃透亮✨,咬落薄脆香口!肉質保持嫩滑多汁,簡單調味已經好夠層次。 🥢 梅菜扣肉拼夾饃 $138腩肉燉到軟腍入味,肥瘦比例剛好,梅菜鹹甜帶微辣🌶️,夾入鬆軟小饃饃,一啖鹹香一啖麵香,絕配! 🌾 銀絲卷 $29熱辣辣上枱!一絲絲嘅麵糰口感特別鬆軟,淡淡麵香愈嚼愈甜

🍗 玻璃脆皮雞(半隻) $128

🥢 梅菜扣肉拼夾饃 $138

🌾 銀絲卷 $29
熱辣辣上枱!一絲絲嘅麵糰口感特別鬆軟,淡淡麵香愈嚼愈甜

之前喺深圳食過呢間湘菜一直念念不忘最近經過灣仔見到香港都有分店趁放假即刻約朋友一齊嚟樓高兩層.舒適寬敞必食招牌菜✨豆漿一鍋鮮累計售出3百萬份魚湯每日熬製5小時.選用新鮮活魚魚片爽彈嫩滑.啖啖鮮甜東北非轉基因大豆✨琉璃脆皮雞即叫即炸.皮脆爆汁散養走地140天嘅鬍鬚雞8小時醃製8小時風乾肉質鮮嫩.唔會過多餘脂肪✨手工銀絲卷銀絲卷手工拉製即蒸熱辣辣.份外香軟以後唔使長途跋涉上深圳喺香港都食到美味正宗嘅湘菜啦
之前喺深圳食過呢間湘菜

喺香港都食到美味正宗嘅湘菜啦
2025-07-12
午餐
2025-07-11 364 浏览
依家內地餐廳不斷攻港,今次就有湘菜嘅代表「佬麻雀」,今次佢地第一間攻港店選址喺灣仔,我地星期六夜晚7點黎到,雖然喺灣仔近商業地段,但都有唔少客人黎食。「佬麻雀」樓高兩層,我地去到就安排坐咗喺上一層,咁就拿拿聲落單先,我地就分別嗌咗:1) 豆漿一鍋鮮 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2) 琉璃脆皮雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3) 青椒炒茄子 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️4)棉花饅頭 ⭐️⭐️⭐️⭐️唔係講笑,豆漿一鍋鮮個湯真係超級鮮甜,兩個人飲都嫌少;琉璃脆皮雞真係估唔到可以咁脆身,最可怕嘅係連攤凍咗都一樣脆口;而成餐飯最欣賞嘅係青椒炒茄子,真係炒出色香味,最後兩個人全部都食清晒,就知幾好味🤤最後埋單就$460,雖然係有少少略貴,但可以慳返程車錢同時間返深圳,最重要係食物質素高質,咁就咩都值啦。🙌🏻
1) 豆漿一鍋鮮 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2) 琉璃脆皮雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
3) 青椒炒茄子 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
4)棉花饅頭 ⭐️⭐️⭐️⭐️

2025-07-05
2025-07-06 306 浏览
人手多但無成效,完全係傳統中式管理,成堆職員但係乜嘢都做唔到。 間舖二樓熱,冷氣又唔開,直到客人熱到問佢哋係咪冇開冷氣先至去開。 食過一次都咪搞我,唔會再去第二次,返深圳分店食無論服務同環境價錢都好過香港