3K
4天前 0 浏览
同朋友出左灣仔買野,沿路搵間餐廳食晏兼傾下偈,見有間環境唔錯嘅中菜館,餐廳名叫佬麻雀咁得意,上網睇睇,原來在香港新開店,仲攞左大眾點評必吃榜同廣州餐飲50強,咁把炮一於試下佢。店有兩層,二樓環境更優雅,大廳有唔少卡座,後排仲有八間VIP房。店內暫時只能用wechat code下單,要留意了。⭐十八秒炒豬肝豬潤薄切,入口爽滑唔老身,醬汁調味剛好,鮮味好好食😋配料有韮黃、蒜頭等,豬潤同配料比例9:1,滿滿一碗豬潤,十分抵食。⭐辣椒炒土豬肉辣椒爽脆豬肉片嫩滑,微微辣好惹味,醬汁濃稠好下飯,後悔沒點白飯呢😝⭐黑松露臘味炒飯見隔離枱點了呢份黑松露炒飯十分香,我地又跟住點一份先,上枱時果然香噴噴好吸引,飯炒得粒粒金黃,入口香口唔油膩,正👍餐後送小食😆環境咁靚,坐下傾偈,飲啖茶慢慢嘆。

⭐十八秒炒豬肝

⭐辣椒炒土豬肉

⭐黑松露臘味炒飯

餐後送小食😆

環境咁靚,坐下傾偈,飲啖茶慢慢嘆。

6天前
4天前 0 浏览
點了炸子雞,一窩鮮,蒜蓉粉絲蝦,碧綠絲瓜只有炸子雞是ok 其它食飯都好油好咸一窩鮮… d 料好少蒜蓉粉絲蝦… 好似充滿食味精碧綠絲瓜 好油,一劈的…. 唔識講2 人食左5xx , 覺得不值得
點了炸子雞,一窩鮮,蒜蓉粉絲蝦,碧綠絲瓜

只有炸子雞是ok
其它食飯都好油好咸
一窩鮮… d 料好少
蒜蓉粉絲蝦… 好似充滿食味精
碧綠絲瓜 好油,一劈的…. 唔識講
2 人食左5xx , 覺得不值得
5天前 0 浏览
湖南菜餐飲品牌「佬麻雀」在香港開設內地以外首間餐廳,佬麻雀先後榮獲「大眾點評必吃榜」及「廣東餐飲50強」等殊榮,以湘菜中的河鮮品類為主打。餐廳裝潢高雅,以中國古建風格為主調,座位寬敞舒適。入座後送上茉莉花茶豆漿一鍋鮮裏面含有豐富河鮮與食材,以自製現磨豆漿作湯底,湯很鮮甜,而且濃郁,配鮮活鱸魚、竹笙、白貝等,鱸魚已去骨起肉,入口啖啖肉十分嫩滑,竹笙爽口,白貝鮮甜。琉璃脆皮雞:脆皮雞是必點菜,用走地鬍鬚雞醃製風乾後以果木烤之,上桌前再經五遍淋油,入口皮脆爆汁肉香甜。配搭酸甜醬味道更提升。

入座後送上茉莉花茶

2025-05-10
午餐
2025-05-23 0 浏览
睇咗唔少嘅媒體介紹,灣仔新開咗一間過江龍湖南菜「佬麻雀」,集團旗下品牌「佬麻雀.雀園」喺2022年至2024 年蟬聯廣州米其林指南入選餐廳,所以捉咗風先生收工同我試一試;老壇酸菜鱸魚酸菜魚湯,酸辣度適中,帶檸檬清香,不嗆喉,鱸魚魚片肉質爽脆,酸菜鮮爽無渣,還配有粉絲、金菇,香🌶️惹味手撕包菜鮮甜爽脆,微辣手工銀絲卷被菜單上嘅圖片吸引,一絲絲嘅造型,與平常上海店食開嘅銀絲卷不同,摵開時也是一絲絲的,可見師傅巧手,口感豐富並帶微甜「麻雀佬」有兩層,裝修以Tiffany blue為主調,帶典雅中國風,還播放著優雅中樂,用餐環境讓人放鬆平日晚上到訪,人氣極旺,我哋二人都係食咗$350,在灣仔鬧市品嚐到如此正宗嘅湖南菜,物有所值

老壇酸菜鱸魚

鮮甜爽脆,微辣

2025-05-20
2025-05-21 0 浏览
眼見新開餐廳,就同🐷一齊試下,點知聽到店員話餐廳响廣州好出名,再google wawawa,廣東50強,立即好想知味道如何梅菜扣肉拼夾饃呢個扣肉煮得好入味,梅菜咸香,肉質軟嫩,肥瘦分明,夾埋喺饃入面,真係好夠味,仲要漏汁。 琉璃脆皮雞雞皮脆得嚟,肉質嫩滑,點上醬汁好有味,咬落去清脆又香口,🐷話隻雞真係好嫩,食耐左都唔會淋小炒黃牛肉牛肉炒得剛好,肉質鮮嫩,唔會鞋口配上青椒同埋洋蔥,辣味啱啱好,啲油唔乾,因為有小火爐响底茉莉花茶茉莉花茶香氣撲鼻,茶味清新,飲落去好舒服,解肥膩紅棗湘蓮雪梨汁呢個飲品我推介杯汁甜甜地,紅棗味道濃郁,雪梨清爽,飲落去好消暑,仲有助養生,骨膠滿滿!

梅菜扣肉拼夾饃

琉璃脆皮雞

小炒黃牛肉

茉莉花茶
茉莉花茶香氣撲鼻,茶味清新,飲落去好舒服,解肥膩

紅棗湘蓮雪梨汁
2025-05-21 0 浏览
佬麻雀 · 鮮湘菜灣仔軒尼詩道41-49號地舖及M樓勁辣 . 酸味 多種香料運用 都係湘菜嘅最大特色灣仔呢間新開湘菜館 運用湖水綠色設計裝修又真係幾好 而且好多卡位門口仲有個糖藝大師在表演國粹琉璃脆皮雞琉璃脆皮雞的外皮酥脆 金黃誘人,肉質鮮嫩多汁調味適中,配以特製醬汁 肉質夠晒滑係佢哋嘅招牌菜蒜蓉粉絲焗大明蝦蒜蓉香氣濃郁,粉絲吸收了蝦的鮮味口感滑順 大明蝦肉質彈牙,搭配蒜香 令人食指大動 配一碗白飯食味道啱啱好小炒黃牛肉牛肉 切到細細一片片 加入蒜頭,西芹辣椒炒強勁辣味 絕對令你難忘如果唔識得記得下單嘅時候,備注小辣下面有個火爐 令菜品保持熱度

佬麻雀 · 鮮湘菜
灣仔軒尼詩道41-49號地舖及M樓

勁辣 . 酸味 多種香料運用 都係湘菜嘅最大特色
灣仔呢間新開湘菜館 運用湖水綠色設計
裝修又真係幾好 而且好多卡位
門口仲有個糖藝大師在表演國粹

琉璃脆皮雞
琉璃脆皮雞的外皮酥脆 金黃誘人,肉質鮮嫩多汁
調味適中,配以特製醬汁 肉質夠晒滑
係佢哋嘅招牌菜

蒜蓉粉絲焗大明蝦
蒜蓉香氣濃郁,粉絲吸收了蝦的鮮味
口感滑順 大明蝦肉質彈牙,搭配蒜香 令人食指大動
配一碗白飯食味道啱啱好

小炒黃牛肉
牛肉 切到細細一片片 加入蒜頭,西芹辣椒炒
強勁辣味 絕對令你難忘
如果唔識得記得下單嘅時候,備注小辣
下面有個火爐 令菜品保持熱度

2025-05-19 0 浏览
定價進取,但食物質素參差酸菜魚 魚肉用料唔新鮮,炒菜味道好古怪、好油門口套餐有點誤導,結果唯有散叫,但一啲都唔抵食。白飯壓到扁晒上面又放幾粒粟米。總括而言,全部都太油,味道水準都一般。中伏之選。
定價進取,但食物質素參差
酸菜魚 魚肉用料唔新鮮,炒菜味道好古怪、好油
總括而言,全部都太油,味道水準都一般。中伏之選。
2025-05-19 0 浏览
今天是學跳舞的日子 ,上課前循例 約同學仔一起吃飯 ,他說灣仔開了間新的湖南菜館, 在軒尼詩道 41至49睿景酒店 ,餐廳很火爆, 一定要我去試一試 。所以我們今天就直接前往湖南菜館佬麻雀。 真的如他所說 ,餐廳很火爆 ,因為今天是他們正式開張的日子 ,門口放滿了花牌, 餐廳爆滿 。幸好我們有訂位, 否則今天就白行一趟了。 餐廳有兩層, 我們上了二樓, 裝修得有點中國風格 ,店員為我們奉上香茶 ,一套漂亮精緻的餐具, 餐牌的內容非常新穎 ,是我們平時沒有見過的 。今天是開張的日子,所以有大折扣, 全部菜品只要掃碼成為會員 ,就有68折 ,太好了。🤩🤩✨️✨️豆漿一鍋鮮,非常特別的菜式 用濃香的豆漿 ,放入魚片, 魚丸, 豆腐, 竹笙 ,蕃茄 ,湯鮮味美 ,還用火爐保溫, 真是很體貼 。🎊🎊另一個特別的菜是梅菜扣肉拼夾膜 ,梅菜扣肉煮得又軟又香,肥美肉嫩,放入玉米夾膜裏面 ,真是一流的口感, 梅菜配半肥瘦扣肉, 絕配。👍 🎗🎗再來一個有機花菜, 香口的椰菜花配少少辣椒蒜頭香蔥 ,又脆又鮮甜,非常美味 ,一邊飲茉莉花茶, 一邊吃新穎的湖南菜, 超享受。真好,又多了一個美味的選擇。

店員為我們奉上香茶 ,一套漂亮精緻的餐具,

全部菜品只要掃碼成為會員 ,就有68折 ,太好了。🤩🤩

用餐优惠
試食活動
係香港飲食業價格愈來愈貴, 同埋水準愈來愈差既情況下, 大量內地品牌攻港。當中有好既, 亦有差既, 而依一間野, 就係差到冇得再差既代表。依間野外表睇落去唔錯, 當初我地成班人都係比佢外表吸引先選擇左佢。一上到樓上, 已經睇到佢地既管理有幾混亂, 一位女性員工完全唔知自己要做咩, 就想帶我地去一張留左枱比其他客人既大枱到坐。另一位男性管理層就問我地係唔係訂左枱, 我地話唔係, walk in既, 唔知佢係唔係廣東話差定點, 係咁鬼打牆不斷問我地係唔係訂左枱, 我地企左係到幾分鐘先成功令佢理解到我地唔係訂左枱既客人。到坐低左我地先睇到後面張大枱有一張細細地既memo紙寫住“留座”兩隻字, 好心就買返塊留座牌啦, 咁細張紙, 其他員工點睇到啊。終於坐低落得單, 一掃個QR code, error, 原來係要用微信先掃到。微信d小程式就出左名冇用, 又易hang機又慢過人。 我地本身想落1碗白飯, 結果個app神左, 點禁都冇反應, 到後面行得郁到個陣發現個app顯示我地想落20幾碗白飯, 好彩未落單姐。佢個廚房既設計係半開放式, 我地坐係出面係可以睇到晒佢地入面係點煮既。咁正常大家都係會朋

佢個廚房既設計係半開放式, 我地坐係出面係可以睇到晒佢地入面係點煮既。咁正常大家都係會朋友之間傾下計, 好少可會咁八掛咁係咁去望人地個廚房做緊咩既, 但偏偏佢個半開放式廚房係有分外廚同內廚, 出面條友每分每刻都係到用佢難聽既濃厚方言普通話係到同內廚既人大聲溝通緊, 令到餐廳既氣氛變左做街市大排檔咁。你想講野既話就要大大聲, 唔係就會比佢把聲淹沒。咁係佢聲音既干擾下, 我地一行人就頻頻咁望向廚房, 好死唔死咁睇到佢地D餸都係事先製作好既菜!! 唔係係一包野到剪出嚟倒落碟到, 就係係個街市買餸膠袋咁既包裝袋到倒出嚟。大佬, 人均150以上既餐廳, 你比一堆預製菜我地食, 仲要好死唔死比人睇到, 邊到仲會再去啊?

結論嚟講, 依間餐廳絕對唔會推薦大家浪費錢去食, 混亂既管理、冇用既落單方法, 再加上百幾蚊比預製菜客人食, 衰D咁講句, 我去對面街食2餸飯唔好? 人地先35蚊, 仲要係自己炒既, 你話係唔係?
2025-05-13 0 浏览
“佬麻雀“好得意個名,真係唔知有咩意思?但啲裝修同埋湖水藍色嘅顏色係好吸引我嘅,你會諗到大海,雖則湘菜同大海係冇咩關連,哈哈,淨係鍾意個顏色同埋湘菜咁就入咗嚟喇。室内裝修都有啲特別,有啲靚靚的盆栽,咁當然要打卡影相啦,嗰staff見我咁鍾意,主動提出幫我影相,本來我唔好意思打攪佢哋嘅,但有人主動提出,我就咁同啲盆栽合影咗😃😃今日唔想食飯,講嘅係rice ,於是乎主食就叫咗手工銀絲卷,平時唔多食,鬆軟的麵,扭曲的花纹,淡淡哋都幾吸引。“蒜蓉粉絲焗大明蝦”同“辣椒炒土猪肉”就係呢日的主菜,好多時吃湘菜都會食嘅味餸,蝦够大隻,鮮甜彈牙,粉絲入味,好惹味的一道餸,愛來送銀絲卷啱啱好,而“辣椒土猪肉”係湘菜的經典,豬肉味够香濃,係平時食開的味道。除咗“茉莉花茶”仲有罐裝“可口可樂”和“王老吉”可點,好好吖,因我唔喜歡杯裝可樂。

2025-05-11 0 浏览
去年去過<佬麻雀>吃湘菜,是到珠海旅遊時光顧的,今夜在灣仔,竟然再次遇到這家新派湘菜餐廳,想不到原來已經開始進攻香港飲食市場,當然要試下!!~由於餐廳新開張不久,感覺裝修好美,環境非常舒適,我們被安排到二樓卡座。<梅菜扣肉拼夾饃 $118>梅菜扣肉份量好多,配有大量梅菜,梅菜醃製得非常惹味,帶有鹹香和微微辛辣的味道,而且仲有好幾片夾饃,將扣肉片夾着一起吃,好吃得來又不會覺得過於肥膩。<蒜蓉粉絲焗大明蝦 $118>大蝦入口爽滑彈牙,而且已經全部去殼,入口啖啖蝦肉,蒜蓉香味極為濃厚,配襯粉絲金菇一起吃,非常好食。<黑松露臘味炒飯 $78>這個炒飯炒得好香好爽口,不會過油,米飯炒得粒粒分明,帶著滿滿的黑松露味道,而且臘味的鹹香令到整個飯更加味道豐富,值得加分!!~兩個人點了三道菜,味道不錯,埋單三百多左右,非常抵食,值得推薦。

<梅菜扣肉拼夾饃 $118>

<蒜蓉粉絲焗大明蝦 $118>

<黑松露臘味炒飯 $78>

• 蒜蓉粉絲焗大明蝦
2025-05-08 0 浏览
🐓琉璃脆皮雞一上枱就知呢隻雞唔簡單!雞皮泛住琥珀色嘅琉璃光澤,燈光一照竟然透光,真係靚到唔捨得切開。老闆自豪話每日限量供應,選用惠州散養胡須雞,先用廿幾種香料熬成滷水浸透,再以「五淋油」古法製作,每隔固定時間將滾油淋勻雞身,等雞皮形成蜂巢狀脆殼。 ,皮下脂肪完全被熱油逼走,剩低一層晶瑩嘅脆膜。最誇張係雞髀肉,肉汁居然似噴泉咁湧出,連雞胸部位都嫩滑唔「鞋」。蘸少少辣辣地嘅醬汁,鹹香將雞鮮味再提升一個層次,🍲梅菜扣肉夾饃|肥肉分子化 荷花饃吸盡肉汁精華作為扣肉控,可以話呢道係近年食過最驚艷版本!精選三層五花肉先走油鎖住肉汁,再同客家梅菜慢蒸4小時,上枱時肥肉已經達到「分子料理級」嘅融化狀態。梅菜鹹香中帶蜜糖甜,完全滲入豬肉纖維,用筷子輕輕一夾就骨肉分離。 靈魂所在係現蒸嘅荷花饃,外形似盛開蓮花,口感比普通饃更鬆軟帶奶香。教大家終極食法:將扣肉連梅菜壓碎鋪滿饃內,等肉汁浸透饃身,一啖咬落去——先係饃嘅微甜,跟住肥肉嘅油香即刻出晒嚟,最後梅菜嘅回甘收尾,三重暴擊令人想即刻encore!另外我哋叫咗個白飯,送埋白飯食,簡直就係冇得輸!🥒湖南土絲瓜|鑊氣爆炒 留住白玉般清甜食完兩道濃味菜,呢道
🐓琉璃脆皮雞

🍲梅菜扣肉夾饃|肥肉分子化 荷花饃吸盡肉汁精華

🥒湖南土絲瓜|鑊氣爆炒 留住白玉般清甜
食完兩道濃味菜,呢道土絲瓜簡直係味蕾救贖!選用湖南農場直送白絲瓜,比起本地品種更厚肉無渣。師傅猛火快炒就上碟,翠綠色澤好似翡翠咁亮眼,咬落去外層微脆,內裡依然保持半透明嘅果凍質感。

餐廳服務質素都幾好,而且地點方便非常近地鐵站,整體嚟講都覺得唔錯!
2025-05-07 0 浏览
新開這食店有午市套餐,於是試一試。魚肉都幾滑,酸辣適中,湯好味。蒸飯略嫌硬咗少少。最好味竟然係菜心,又淋又甜。份量適中偏細但大胃王可能會唔多夠飽套餐盛為$78雖然要加$5 一位茶但佢係茉莉花茶茶味清新好唔錯味道唔錯但整體又唔係太抵食勝在唔使等位侍應招呼都好殷切但可能係午市要4個唔識既人搭埋一張卡位有啲太親密幸好坐位都夠濶但室內溫度偏高暫時還可以接受遲啲盛夏就咪搞紙巾係要收錢2蚊包我落單後聽到經理對下屬講中午時段紙巾係唔收錢但侍應話佢已經下單了其實落咗單係可以取消既😆不過2蚊唔同佢計較侍應全程都係講普通話微訊自助下單令你有返咗大陸既感覺總結:不妨一試
新開這食店有午市套餐,於是試一試。

魚肉都幾滑,酸辣適中,湯好味。
蒸飯略嫌硬咗少少。
最好味竟然係菜心,又淋又甜。
份量適中偏細

酸菜魚套餐
2025-05-07
酸菜魚套餐
2025-05-07 0 浏览
【灣仔新開湘菜王】佬麻雀兩層霸氣登場!🌶️ 灣仔終於有間高質湘菜館!新開嘅「佬麻雀」兩層超寬敞,裝修帶湖南風情,座位舒服,仲有VIP房,啱晒一大班朋友聚餐! 必試招牌「老壇剁椒魚頭」🐟,魚肉鮮嫩冇腥味,鋪滿湖南直送辣椒,酸辣過癮!「豆漿一鍋鮮」湯底濃郁帶豆香,魚片滑溜,仲有貝類同豆腐,鮮到飲晒成鍋!「梅菜扣肉拼夾饃」肥而不膩,入口即溶,夾埋奶香饃餅食,絕配! 新張期間有88折,人均$200-300,份量超大,夠晒抵食!灣仔站行4分鐘就到,湘菜迷快啲約腳試吓啦~ 📍佬麻雀 灣仔軒尼詩道41-49號(灣仔站B1出口)
【灣仔新開湘菜王】佬麻雀兩層霸氣登場!🌶️

📍佬麻雀
灣仔軒尼詩道41-49號(灣仔站B1出口)
今天中午在這裏點了一份鹽焗雞套餐,跟侍應說可否加錢轉雞髀,她說不可以,只能在備注上寫上要求,落單後亦聽到侍應打電話給廚房告知客人想要雞髀,之後上桌發現一件雞髀也沒有🤭 唯有想可能廚房聽錯客人不要雞髀吧,此次亦是生平第一次吃雞飯附送雞頭及雞頸兩件,還有肥美雞皮,雞骨量亦不小,更附上雞亦尖,真固種類繁多,而雞胸部份亦見十分堅固緊緻,跟牠激戰數分鐘後亦只能放棄😓,唯獨飯量較少,只有一小平砵,相信細食女士應該勉強足夠!埋單102大元相比起貴價餐廳亦不算太貴⋯⋯眼見中午座無虛席,未知是否这些特別美食吸引到一衆顧客呢?
2025-05-06