前排同朋友慶祝生日,諗住搵間特別d既餐廳食飯,於是上網搜search左一輪,見到「佬麻雀。鮮湘菜」係大眾點評入左必食榜,又係廣東餐飲品牌連鎖50強,仲連續三屆入選米芝蓮指南,覺得好有保證就book左位。去到果度真係驚喜,環境清幽,裝潢以湖藍色為主調,上下兩層設計好有層次,仲有雀鳥聲音既背景音樂,聽落好舒服。店員服務態度超好,有乜野需要都會即刻幫手,食完飯仲會主動問食物質素點,感受到佢地既用心,真係加分!💯.豆漿一鍋鮮 $168講到食物,首先要推招牌菜「豆漿一鍋鮮」,聽講已經賣出300萬份,絕對係人氣之選!呢個鍋既魚湯每日現熬5小時,用活魚鮮切,魚片嫩滑到不得了,仲加入左東北非轉基因大豆做既豆漿提鮮,味道好清甜。鍋入面除左有魚肉,仲有魚蛋、豆腐、竹笙同蕃茄,層次豐富。建議大家食之前先飲一碗魚湯,暖胃又開胃,飲完即刻覺得整個人舒服晒!🥄.蝦仁蒸土雞蛋 $78蒸蛋嫩滑到好似豆腐花咁,上面放左幾隻蝦仁,淋上豉油,入口好鮮甜,每啖都係享受。呢款菜簡單但好有驚喜,特別岩鍾意清淡口味既朋友,食完仲想encore!😍.黑松露臘味炒飯 $78主食方面,點左個「黑松露臘味炒飯」,$78既價錢真係值回票價!

豆漿一鍋鮮 $168

蝦仁蒸土雞蛋 $78

黑松露臘味炒飯 $78
主食方面,點左個「黑松露臘味炒飯」,$78既價錢真係值回票價!炒飯粒粒分明,入面有黑松露菌粒、臘味粒、香蔥同蛋花,咬落去每一啖都好香,層次感十足。佢炒得岩岩好,吾會太油膩,食完都吾覺得滯,仲好有心思,啱晒我口味!🍚

茉莉花茶 $8/位
飲品方面,佢地有茶位,每位$8既茉莉花茶好清香,飲落去有淡淡花香,解膩一流