2023-11-20 4902 浏览
在間酒樓在上世紀70年代已經存在,位於旺角彌敦道多年,雖然多年來環境改變不大,但仍然存在,當中一定有原因的。或許這間酒樓是目前香港為數不多仍保留傳統點心推車服務的酒樓是其賣點之一。點心車總讓我想起小時候吃飲茶的記憶,其實點心車以很普遍,但現在已差不多消失了,所以還有點心推車服務的酒樓總是令上了年紀的我有一點情意結!目前仍有點心車的酒樓不多,記憶中上環還有一間「蓮香居」和美心大酒樓仍有點心車。今天帶著小朋友來飲茶,對小朋友更是很特別的體驗,要自己出去點心車搵喜歡的食物,也算是很特別的體驗,小朋友花了半小時才搵到想食的燒賣,也令我回憶起小時候的經歷!這兒有限定「椰皇燕窩燉鮮奶」,因不是太多地方會有,所以引來不少人排隊。這兒的另一賣點是點心全是酒樓點心師父自家整的,說實在這兒的點心味道是合格好食,不過不是特出之作,但價錢就真的唔平,大中小點都是$31,楊洲炒飯$90,茶錢$14一位。飲一餐茶5百餘元,以此食物質素而論真的是貴。其實運作的風格也保留舊式運作。4樓是不搭枱的,3樓是搭枱和自己搵位的,其實比$20小費,待應是會幫你搵位的。自己本想坐3樓,不過家人不喜歡搭枱,所以還是坐4樓吧!

2023-11-19
等候时间
25 分钟 (堂食)
2024-04-13 0 浏览
今日去咗倫敦大酒樓食午餐,呢間係一間好舊嘅酒樓因為佢哋仲有點心車,會有職員推車仔,同埋叫賣。點心款式都算唔少,基本蝦餃,燒賣,叉燒包,腸粉都有。而且出邊仲有水泡吧會整一啲煎蘿蔔糕,煎魚餅,煎腸粉,炸春卷嘅煎炸嘢食。不過唔知係唔係太多人,而且職員太少,有好幾次叫職員斟水都冇人理,呢度感覺有少少唔好。而且佢哋係冇下午茶時間,所以佢哋中間好早就收晒檔,你預計大約2:30左右,就會催你埋單,佢哋就會落場準備晚市。有少少太早收到。

2024-04-13
2024-02-24 961 浏览
週末同班朋友去呢間好傳統嘅酒樓飲茶,客人都幾多,我哋同兩個老夫婦搭咗枱,我哋都冇乜所謂,反正都唔會互相影響,但係嗰個侍應姐姐態度好差咁話點解佢未准許我哋就搭枱,認為阻住佢放轉盤。老夫婦都好有禮貌同佢講,我哋都同意搭枱,都無所謂嘅。點知嗰個侍應姐姐竟然居高臨下咁對住嗰個老先生大嗌,話佢唔唔聽佢嘅安排。侍應態度勁差,完全都唔識尊重人哋,真係好惡我都諗住呢度嘢食應該都唔錯,結果質素嘛嘛,完全趕唔上心理預期同埋咁出名嘅酒樓應有嘅水準。失望,唔會再來!
2024-02-13 825 浏览
大年初三早上飲茶與朋友一聚,選了這家在旺角彌敦道屹立多年的酒樓,竟然有點心車真是令人喜出望外,再加上一些久違了的懷舊點心,讓人吃個痛快。鵪鶉蛋燒賣可能全香港少於10家酒樓吃得到,是多功夫?是材料難求?還是交貨來的工廠沒有做這款點心?要肯自家製點心的酒樓兼且有懂得做鵪鶉蛋燒賣的師傅駐場才有此點心?真的是一個謎。不過現在就知道這酒樓吃得到。芋角亦是一種香港很少見的點心,所以一見到便立即叫,而且仍然是用舊式的透明膠櫃式的點心車售賣,童年回憶歷歷在目。金錢肚亦不常見於今天的酒樓中,這個味道不錯,那濃濃的柱侯醬配金錢肚就是絕配。鳳爪味道也不錯。橫財就手是過年必食的點心之一。煎堆算是過得去。
鳳爪味道也不錯。
橫財就手是過年必食的點心之一。
煎堆算是過得去。
2024-01-29 927 浏览
公司聚餐,環境寬敞,面積頗大,有懷舊feel 蒸魚:蒸得剛好,很滑。炸蝦棗:香脆可口爽爽。蝦仁炒腰果:味道不錯。冬菇鵝掌:夠腍夠味。炸子雞:很嫩滑。燒味拼盤:都好味😋整體味道不錯,很美味😋
公司聚餐,環境寬敞,面積頗大,有懷舊feel
蒸魚:蒸得剛好,很滑。
炸蝦棗:香脆可口爽爽。
蝦仁炒腰果:味道不錯。
冬菇鵝掌:夠腍夠味。
炸子雞:很嫩滑。
燒味拼盤:都好味😋
整體味道不錯,很美味😋
  • 雞子雞
  • 炸蝦棗
2023-12-22 1355 浏览
極失望。冇服務。食物水平極差。似係食緊茶餐廳。倫敦大酒樓應該係食懷舊兩個字吧。真心冇下次。十二人食飯比中枱人坐。點坐呀大佬。乳猪拼盤收三百幾蚊。真心比D誠意啦。同超市買冇分別。食物唔會預計係全熱。正常常温啦。食餐二至三千蚊。依D質差。伏味濃。
2023-12-13 1223 浏览
上星期屋企有喜事, 簽完紙後就去左倫敦大酒樓食晏. 由於都有兩枱親友, 所有一早就卜定兩圍, 打算招呼客人, 由於新朗新娘著住婚紗禮服, 加上想要有一個私人的空間, 所以要求要間房…訂好後, 同事最後仲話"恭喜哂". 點知去到當日正日, 只安排坐係酒樓最入的兩張大枱. 一個屏風都無, 於時即搵返負責人同我地傾下.. 點知.. 當日負責同事上到來, 怒氣沖沖同我地無安排, 又話單無寫, 無落簿要求, 講左一大堆解釋…一句道歉都無! 最終佢只提出兩個方法, 第一 “退訂要求我地走”,  第二 “留係到繼續食”.佢根本無心做出即時的解決方法, 只係叫我地走. 我都知可能係有溝通上的出錯, 但無打算做出任何的道歉, 一句吾好意思都無. 只係叫我地退訂. 由於著住婚紗禮服吾方便周圍走, 只好留係到繼續食. 野食都未到. 負責人再講“你地已經遲到, 5 點前一定要離開, 我地要落場” . 其實個陣3點都未到,我地個個到一肚氣, 又點會想再留係到呢.. 野食好一般, 態度超差, 貼錢都吾會再來, 令願行遠少少食連所酒樓!!!佢地既服務態度係吾會改變的. 最終我地知道負責人就係呢間酒樓的老闆, 同埋佢
於時即搵返負責人同我地傾下.. 點知..

我地個個到一肚氣, 又點會想再留係到呢..

野食好一般, 態度超差, 貼錢都吾會再來, 令願行遠少少食連所酒樓!!!佢地既服務態度係吾會改變的. 最終我地知道負責人就係呢間酒樓的老闆, 同埋佢地間酒樓係買落的地方, 沒有加租的壓力, 做又36, 吾做又36.. 投訴都無用. 如非必要都吾會再去!!
2023-12-03
庆祝纪念
纪念日
2023-12-09 979 浏览
在3楼吃早茶,落座后服务员半天都不给点菜卡,而明明他手里有很多卡,却不给我们。拿早茶场面极其混乱,招牌椰皇排大队。这次尝试了一些茶点,出品都非常令人失望,要么食材不新鲜,要么调味过重或没有什么调味。蛋散已经软掉,非常粘牙。凤爪略咸。奶黄包里面的馅不知所以。鸡扎虽然分量大但没什么味道。牛百叶不知为何很多汤水,且能吃出食材的不新鲜。招牌椰皇除了淡淡的椰子味之外并无其他味道,炖蛋可能水加多了导致质感很奇怪。总之吃完落荒而逃,以后不会再来帮衬了。

蛋散已经软掉,非常粘牙。凤爪略咸。奶黄包里面的馅不知所以。

总之吃完落荒而逃,以后不会再来帮衬了。
2023-12-07 564 浏览
今天我和朋友一起在這間倫敦酒樓食飯,懷着愉快的心情和朋友敘舊,看看這間開了幾十年的舊酒樓,和以前那種舊式酒樓嘅態度是否一樣當真都是這麼差的。我和朋友們嗌了一個套餐,$1200半席,晚飯時合理的價錢,雖然酒樓環境一般,我們都不當一回事,食物也一般,都預咗舊嘅酒樓都是這樣,估不到連服務的態度也跟以前一般,我們叫服務嘅員工斟水,等了很久也沒有回應我們,我朋友忍唔住自己去倒水,我們都制止他叫服務員來,也等了很久他們才幫我們斟水,可能我們覺得佢太耐所以有些怨言,伙計自言自語向我們發脾氣,我們都算數啦,我們食完後埋單!我想看看價錢是否正確?他還用手拍拍叫我快些簽名,態度極差,我們諗住走啦,看看隔籬枱跟我們一樣叫了一個套餐,他最後有生果拼盤,為何我們沒有呢?,我們跟他交涉,他才取回一個給我們,我同經理投訴,他的態度一般地叫我們坐回座位,稍後會跟進,我對這酒樓沒有太大嘅期望,服務態度極差,你想顧客再有會光顧都太難,現在香港飲食業已經很差啦,還有這種服務態度的人,我想很難跟中國內地的飲食業競爭囉!
2023-12-07
2023-11-22 831 浏览
朋友從加拿大回港渡假。 佢想食正宗粵菜, 就決定帶佢到這間懷舊酒樓。好在一早訂咗位, 星期五晚勁爆場。 在社交媒體網站有介紹蛇羹好出名, 今晚叫咗一個例窩試下。侍應一攞到嚟, 一開蓋已經好香。 裏面勁多料, 仲有脆脆, 檸檬葉和菊花瓣。👍👍👍朋友從加拿大返來, 就食番隻加拿大龍蝦加伊麵🤣。龍蝦size都ok, 個伊麵充滿龍蝦同海水的味道😋😋。另外,order 懷舊蝦多士$29/件, 蝦好大隻, 唔油膩, 抵食。 平時飲茶見好多人食燒味飯,今晚叫咗半隻燒鵝, 真係皮脆肉香。😋見到每枱都叫錦鹵雲吞$108, 當然要跟大隊。 嘩個汁大碗到好似湯咁, 有叉燒、豬潤和蝦😂 。雲吞皮好脆好新鮮, 我諗佢係即叫即整。翡翠炒青衣球$128 , 我哋揀咗伴西芹。 青衣球份量不少, 好有小時候去酒樓飲婚宴的味道。😁😁我朋友好滿意今餐介紹 。不過 ,廁所要搵多啲姐姐去清潔。😅

我朋友好滿意今餐介紹 。不過 ,廁所要搵多啲姐姐去清潔。😅
2023-11-10
  • 蛇羹
  • 蝦多士
  • 錦鹵雲吞
2023-10-15 1640 浏览
我1人到這間酒樓目的食蔴蓉包,但已沒有非常失望。出去找食物,回來張枱俾人坐左,阿伯話無咭係枱面米坐,阿伯呀知唔知出去攞食物要蓋印仔。我攞住盤食物問侍應可以坐邊,但無人理,只顧招呼熟客,附近有個阿伯閙佢老婆話我唔啱。埋單唔知知要先俾侍應打單又俾侍應話,咁嘅服務攪到非常非常激氣。
2023-10-15
等候时间
1 分钟 (堂食)
去呢間酒樓飲茶,簡直就係搵苦嚟辛!等枱已經好耐,仲要求侍應執枱開茶。請佢做野嘅時候,仲要大聲喝罵你阻住佢做嘢,其實就係阻住佢同熟客傾計!呢啲咁嘅垃圾酒樓,員工態度超差,食物又一般,仲要食客服務自己,真唔明點解咁多人仲要幫襯佢!
2023-10-02
等候时间
60 分钟 (堂食)
用餐时段
員工質素太惡劣,廁所裏面唔乾淨同又冇人打理,又冇人執枱,員工服務質素太差同遞茶,食物太差,等位太久,又冇冷氣,冷氣又冇師傅整呀,又冇人遞茶同執茶,又冇改善,員工冇改善
2023-09-25 1170 浏览
食過幾次倫敦,實在一次比一次差,今次簡直可以形容為災難級。先去4樓攞飛,已經人山人海,派飛職員的面口已經不友善;之後落返3樓搭枱區自己搵位,好不容易等到一張枱剩返兩個位,企咗好耐都冇職員願意過嚟執枱,顧住同啲熟客傾偈。最後終於求到佢地執好枱坐低咗,熱水又唔加,諗住自己出去加水又比佢哋鬧,仲要同人客嘈交。出去攞食物感覺似輪米,我差啲以為自己去乞食。其實價錢又唔平,今次覺得點心退步咗,叉燒包好難食。而且表面寫一個價錢,其實根本全部點心都唔同價錢,又冇清楚標示,根本就有誤導成分。今次嘅飲茶經驗簡直係災難級,可能對於一啲熟客來講係有情意結,但我真係睇唔出有任何人情味,咁嘅服務態度,在呢個年代想不被淘汰都好難。
食過幾次倫敦,實在一次比一次差,今次簡直可以形容為災難級。
出去攞食物感覺似輪米,我差啲以為自己去乞食。
其實價錢又唔平,今次覺得點心退步咗,叉燒包好難食。

員工態度非常惡劣!!早上七點陪屋企人去到飲茶場內大把吉位,冇人帶位我哋就自行搵檯,四個人坐咗一張六人檯,野都未叫個員工阿伯無端端走過嚟用非常惡劣嘅態度同我哋講有兩個位要嚟搭枱㗎唔好拎走d杯,我問佢依家咩態度好好聲氣講野唔得嘅佢仲要同我講依d係香港飲食文化!我真係O曬嘴好好心情去飲茶消費無端端比人用惡劣態度對待 搞到冇到心情 。依間酒樓唔會再幫襯,野食又垃圾😡😡😡😡員工好唔掂,唔知去食野都受氣。
員工好唔掂,唔知去食野都受氣。