2025-04-23
自從媽咪行路不方便,我又要喺屋企養病之後,好耐冇出過旺角飲早茶,琴日同媽咪去咗做眼部手術,所以今日一朝早又要去覆診,因為好快睇完所以去咗對面飲茶。#倫敦大酒樓 喺旺角都可以叫話歷史悠久,都好多年冇上過去飲茶喇,見到仲係推住點心車,仲有嗰個煎炸檔口睇見都開心。我小時後每日都係同媽咪一齊飲茶,所以我好好鍾意飲茶,尤其是可以出去攞點心特別過癮,不過而家好多酒樓都係用點心紙,所以我覺得冇咗飲茶嘅 feel ~難得今日細佬都喺度,我哋兩個好似失控小朋友甘,見到乜嘢都好想叫,之後諗都唔諗就叫曬以前必定食嘅嘢,芋角芋頭糕,煎腸粉,魚翅餃豆苗餃,豉汁蒸魚雲(媽咪啲朋友話好食),黑椒金錢肚,柴魚花生粥(我平時唔食粥嘅,但唔知點解覺得酒樓嗰啲好好食),蝦膠丸,豬腳薑醋(我媽話超正條友差不多自己食曬成碗),最後就叫咗個椰皇燉鮮奶(我見嗰個出去搶,幾乎每一台都叫)今日好開心大滿足呀,好耐冇試過食得咁開心啦,有機會都要帶老公去食一次~#倫敦大酒樓 #懷舊點心車
#倫敦大酒樓 #懷舊點心車