2022-06-29 37 浏览
今日先去尖沙咀整頭髮,之後再會合朋友食晚飯。尖沙咀美食多,左思右想幾經考慮揀咗厚福街呢間居酒屋,位置方便,傾夜咗都唔怕😄即時order廚師發辦二人剌身$288由於是廚師主導,每次都不盡相同,今次有帶子、八爪魚、鮭魚、鯛魚⋯⋯款款都新鮮好味😋跟住係鍋物醬油豚骨湯鍋配日本A4黑毛和牛$328和牛油脂豐富,在熱湯中燙十幾秒,入口即溶,滿口油香😍M6 澳洲和牛$98牛油香甜味道,入口即化美國安格斯牛肉$88牛肉味濃每款各有特色😘天婦羅舞松茸$98由日本直送的舞茸菇,配天婦羅沾汁,美味酥脆令和玉子燒$42香甜厚實汁燒白菌$25簡單清新,配上燒汁,味道立即昇華鹽味昆布飯團$23簡單的鹽味飯團更能嘗到昆布的鮮味今晚大滿足😄
今日先去尖沙咀整頭髮,之後再會合朋友食晚飯。

即時order
廚師發辦二人剌身$288
由於是廚師主導,每次都不盡相同,今次有帶子、八爪魚、鮭魚
、鯛魚⋯⋯款款都新鮮好味😋

跟住係鍋物
醬油豚骨湯鍋配日本A4黑毛和牛$328
和牛油脂豐富,
在熱湯中燙十幾秒,入口即溶,滿口油香😍

M6 澳洲和牛$98
牛油香甜味道,入口即化

美國安格斯牛肉$88
牛肉味濃
每款各有特色😘

天婦羅舞松茸$98
由日本直送的舞茸菇,配天婦羅沾汁,美味酥脆

令和玉子燒$42
香甜厚實

汁燒白菌$25
簡單清新,配上燒汁,味道立即昇華

鹽味昆布飯團$23
簡單的鹽味飯團更能嘗到昆布的鮮味

今晚大滿足😄
  • 廚師發辦
2022-06-29 29 浏览
厚福街極具日本特色裝修居酒屋 - 地點方便,氣氛熱鬧,是聚會好地方豚骨湯鍋配日本A4黑毛和牛追加食物:-M6 澳洲和牛-美國安格斯牛肉日本和牛入口融化,美國牛肉牛味濃郁,澳洲和牛則在兩者中間😁滿足哂仲包左蔬菜豆腐鍋,抵食啊-二人刺身廚師發板,師傅會揀比較新鮮的刺身,可以食到時令魚生😄鐘意菇菌類都可以試下:-天婦羅舞松茸-汁燒白菌天婦羅香脆👍🏻份量都唔少,喜歡天婦羅可以試試!個人鐘意令和玉子燒😉幾好食~叫杯梳打飲下,襯哂😄奇異果乳酸梳打幾好飲

豚骨湯鍋配日本A4黑毛和牛
追加食物:
-M6 澳洲和牛
-美國安格斯牛肉

仲包左蔬菜豆腐鍋,抵食啊

-二人刺身
廚師發板,師傅會揀比較新鮮的刺身,可以食到時令魚生😄

鐘意菇菌類都可以試下:
-天婦羅舞松茸
-汁燒白菌

天婦羅香脆👍🏻份量都唔少,喜歡天婦羅可以試試!

個人鐘意令和玉子燒😉幾好食~

叫杯梳打飲下,襯哂😄
奇異果乳酸梳打幾好飲

2022-06-29 339 浏览
基本上食勻晒令和所有分店,尖沙咀店既燒物相當唔錯,牛舌外焦內軟食落好甘香,好抵$48。炙燒左口魚邊入口即溶,仲要$48蚊6片又係勁抵食。基本上想食和牛Shabu shabu 都會黎令和,都費事自己買黎打,追加埋澳洲 m6 牛味重啲,湯底青森縣黑蒜醬油豚骨有黑蒜夠健康,食到食材原味。加左白飯,日本米軟甜,加個日本蛋治牛肉。呢度多左啲芫茜料理,茜人可一試。仲有新既菇菌菜式,黑松露炒舞茸好重黑松露味但口感清爽。最後星期一晚點都要飲杯梅酒減下壓,先舒解到內心既驚濤駭浪,繼續聽日番工。叫左2碟味琳日本雞泡魚乾送酒。#test_mk#test_yellow______________________________🏠 令和居酒屋 💛📍 旺角洗衣街111-127號建煌華廈2期地舖📞 60818823______________________________........#hkfood #hkfoodblogger #foodiehk #nomnomnom #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #foodie #foodblog #foodig #instafood

炙燒左口魚邊入口即溶,仲要$48蚊6片又係勁抵食。

#test_mk
#test_yellow
🏠 令和居酒屋 💛
📍 旺角洗衣街111-127號建煌華廈2期地舖
📞 60818823
#hkfood #hkfoodblogger #foodiehk #nomnomnom #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #foodie #foodblog #foodig #instafoodie #foodporn #foodreview #foodhunt #travelhk
#居酒屋 #黃色經濟圈 #尖沙咀黃店 #friendship #pixel4
#먹방 #맛집 #홍콩  #홍콩맛집
#comida #restaurante #followforfollowback #follow
  • 火炙左口魚刺身
  • 鹽燒牛舌
2022-06-29 27 浏览
鍾意食日本野嘅我又出動了啦!今次黎到令和鍋物酒場食日本野個餐牌有好多野選擇 包括咗沙律、刺身、爐端燒、鍋物等等,款式非常多!我地每款野食都叫少少 都幾豐富慢煮雞肉芫茜沙律朋友同我都係芫茜控專登叫左呢個芫西沙律 全部都係芫茜 好鬼正上面啲雞肉都煮得幾嫩滑刺身方面,我地叫左三文魚、帆立貝刺身呢兩款都係我嘅最愛擺盤賣相都幾靚 最緊要食落好新鮮值得試下我地仲有點咗牛乳鍋餐廳所有鍋物都跟左盤新鮮蔬菜,仲有可以揀一種肉類!我地點了食完可以美顏既牛乳湯仲追加左火鍋配料添我地加左碟A4和牛同埋稻庭烏冬。牛肉好香雪花好均勻,食落去好嫩滑烏冬爽口彈牙 吸哂牛乳湯汁好好味🌟鹽焗牛舌呢款平時居酒屋比較少見,專登點嚟試下都幾爽彈 ,又咸咸地咁。仲有點左個燒茄子份量都好大,有成隻茄子既份量加左木魚同醬汁,烤得岩岩好我地仲一人點左杯梅酒,食得幾開心!
鍾意食日本野嘅我又出動了啦!
今次黎到令和鍋物酒場食日本野

我地每款野食都叫少少 都幾豐富

慢煮雞肉芫茜沙律

朋友同我都係芫茜控
專登叫左呢個芫西沙律
全部都係芫茜 好鬼正
上面啲雞肉都煮得幾嫩滑

刺身方面,我地叫左三文魚、帆立貝刺身
呢兩款都係我嘅最愛
擺盤賣相都幾靚 最緊要食落好新鮮
值得試下
我地仲有點咗牛乳鍋

餐廳所有鍋物都跟左盤新鮮蔬菜,仲有可以揀一種肉類!
我地點了食完可以美顏既牛乳湯

仲追加左火鍋配料添
我地加左碟A4和牛同埋稻庭烏冬。
牛肉好香雪花好均勻,食落去好嫩滑
烏冬爽口彈牙 吸哂牛乳湯汁好好味

🌟鹽焗牛舌
呢款平時居酒屋比較少見,專登點嚟試下
都幾爽彈 ,又咸咸地咁。

仲有點左個燒茄子

份量都好大,有成隻茄子既份量
加左木魚同醬汁,烤得岩岩好

我地仲一人點左杯梅酒,食得幾開心!

2022-06-24 50 浏览
今晚約左好耐無見既朋友,近排見到日圓跌得咁勁都好思鄉,就簡左呢間居酒屋😜環境好舒服!估唔到有埋芫荽湯底😱😱但我地簡左比較傳統嘅醬油豚骨湯配200gA4和牛豉油豚骨湯好香濃🥰🥰,和牛有適度的脂肪分布,肉質都滑嫩有彈性,簡單咁係鍋度滾一滾,就凸顯到佢鮮美的滋味🤤仲外仲有一大盤配菜,有蔬菜、香菇、豆腐同粉絲等,好豐富見到幾多特色串燒,有燒鰻魚、燒茄子等,當中我最鐘意等月見大啡菇,用左上乘嘅日本蛋,好香😋仲有汁燒白菌都超juicy同好鮮甜!最後仲叫左廚師發板刺身有油甘魚、三文魚、甜蝦、北寄貝和魷魚等刺身,每款幾厚切,食落夠鮮甜美味仲有梅酒威士忌同啤酒

環境好舒服!

仲外仲有一大盤配菜,有蔬菜、香菇、豆腐同粉絲等,好豐富

最後仲叫左廚師發板刺身

仲有梅酒威士忌同啤酒
2022-06-23 76 浏览
早一日book咗令和 , 兩個人有卡位坐鋪頭響2樓, 地下入口好窄唔留意分分鐘行過都唔知,不過好在有職員接待👌🏻望一望menu , 都好多唔同類型嘢食!小食,漬物,沙律,爐端燒,一品料理,一人前石板燒,天婦羅,海鮮飯,嘢飲種類都多!👍🏻1)日本黑毛和牛鍋燒烏冬 $88 👌🏻熱辣辣賣相唔錯!分量ok!價錢唔貴好抵食! (湯底略為鹹咗少少不過可以接受)2) 一人前石板燒 (澳洲M6和牛200g)👍🏻❤️呢個真係超級抵食!兩舊水唔使 ! 職員拎住生牛肉同埋石板去枱面即場燒! 有8大舊!牛味超香~ 厚切幾有咬口! 另外叫咗碗白飯都係十幾蚊! 餸飯食真係一流! 呢個真係推介!⭐⭐⭐⭐⭐2)抹茶炸蝦(唔記得個名,廚師推介menu🤣)我偷食咗一隻味道唔錯!3)燒三文魚頭👍🏻👍🏻❤️燒三文魚頭超好食! 面豬登重滑嘟嘟! 好好味唔會一味死鹹❣️八十幾蚊都唔係貴4)燒冰火菠蘿👍🏻凍嘅甜品!正👍🏻5)叫咗兩杯乳酸梳打 ! 好唔錯👌🏻👌🏻非常滿意!可以翻兜再去👍🏻❣️❤️提一提:90分鐘要交枱(唔知係咪日日都係咁)
早一日book咗令和 , 兩個人有卡位坐
望一望menu , 都好多唔同類型嘢食!

1)日本黑毛和牛鍋燒烏冬 $88 👌🏻
2) 一人前石板燒 (澳洲M6和牛200g)👍🏻❤️
2)抹茶炸蝦(唔記得個名,廚師推介menu🤣)
我偷食咗一隻味道唔錯!
3)燒三文魚頭👍🏻👍🏻❤️
4)燒冰火菠蘿👍🏻
凍嘅甜品!正👍🏻
5)叫咗兩杯乳酸梳打 ! 好唔錯👌🏻👌🏻

非常滿意!可以翻兜再去👍🏻❣️❤️
提一提:90分鐘要交枱(唔知係咪日日都係咁)
日本黑毛和牛鍋燒烏冬
燒三文魚頭
燒冰火菠蘿
2022-06-23
日本黑毛和牛鍋燒烏冬
燒三文魚頭
燒冰火菠蘿
  • 一人前石板燒 (澳洲M6和牛200g)
🐮鍋物壽喜燒 - A4黑毛和牛$298 有六塊大大塊既日本黑毛和牛 仲送野菜盤 價錢仲抵過Donki💛 重點係~塊牛超高質!!!極級軟棉棉⋯好滑好滑⋯超香牛味 油脂分佈好平均 完全唔會食到成口油🤩🤩🤩🤩真係超勁好味呀~野菜盤亦十分豐富 有好多菜 完全唔係hea你 仲送埋葛絲 (我地追加左一份 點知食到野菜盤底見到有送) 細食既朋友唔洗追加🫣葛絲同壽喜燒湯底真係好夾呀🤗🤗🐮一人前石板燒 - 澳洲M6和牛 $188 200g 牛~繼續都係牛🤣🤣🤣鍋物試左日本牛 燒肉就緊係試埋個澳洲牛啦!店員幫我地燒 勁好手勢 燒到塊塊牛都岩岩好熟度 表面乾身裡面勁juicy 呢款牛冇日本既咁滑身 係有質感既牛肉 牛味都係好香濃👍🏻👍🏻食完呢2道牛已經係極級享受😎而刺身質素都幾好油甘魚 赤貝 同 海膽❤️❤️❤️海膽好抵食 $198有一大板 3個人食都好夠 係北海道馬糞海膽勁甜 係香港難得食到無怪味既高質海膽🫶🏻🫶🏻打呢篇真係打到流晒口水 要再約朋友再去食多餐啦🥳🥳🥳
🐮鍋物壽喜燒 - A4黑毛和牛

🐮一人前石板燒 - 澳洲M6和牛

食完呢2道牛已經係極級享受😎而刺身質素都幾好

打呢篇真係打到流晒口水 要再約朋友再去食多餐啦🥳🥳🥳
今次朋友帶我黎到令和居酒屋😋位置係厚福街,有個鮮明既大招牌,一眼就望到啦🤗提早訂好位置,入到去兩個人被安排坐卡位,非常舒適❤️❤️Menu選擇都好多,最後揀左: 🔸鹽味枝豆 $28▪️開胃送酒小菜🔸鮟鱇魚肝 $48▪️ok, 送酒一流👍🏻👍🏻🔸鹽焗牛舌 $38▪️呢個係凍既牛舌片,個人覺得還好,可以skip 😌😌🔸美國安格斯石板燒 250g $168▪️店員會係你面前幫你燒埋,陣陣香味真係好誘人呀😍😍😍 味道好正正正呀👍🏻👍🏻🔸鹽燒雞翼串 $22▪️👍🏻👍🏻👍🏻🔸柚子鹽黑豚肉 $28▪️👍🏻👍🏻🔸師傅發板 (二人刺身)$288▪️都有7款刺身咁好! 新鮮😋😋😋🔸北海道花魚一夜干 $88▪️條魚真心大條,估唔到咁抵!食落口有魚脂香味,真係好正呀😋😋成餐我最鐘意係佢👍🏻👍🏻🔸檸檬威士忌梳打$58▪️應該係呢度既名物👍🏻十級多檸檬😂😂好高呀😂😂影相都影到我好開心😄🔸梅干威士忌特飲 $58▪️朋友上次飲左檸檬,於是今次試下梅干,賣相比起上黎好普通😂而且味道麻麻,好淡🥲🥲🥲兩位食左咁都多野都只係$907 😄😄食物質素很好🤗位置舒適,有機會會再訪❤️❤️❤️
提早訂好位置,入到去兩個人被安排坐卡位,非常舒適❤️❤️

Menu選擇都好多,最後揀左:
🔸鹽味枝豆 $28
▪️開胃送酒小菜
鹽味枝豆

🔸鮟鱇魚肝 $48
▪️ok, 送酒一流👍🏻👍🏻
鮟鱇魚肝

🔸鹽焗牛舌 $38
▪️呢個係凍既牛舌片,個人覺得還好,可以skip 😌😌
鹽焗牛舌

▪️👍🏻👍🏻
柚子鹽黑豚肉

🔸師傅發板 (二人刺身)$288
▪️都有7款刺身咁好! 新鮮😋😋😋
師傅發板 (二人刺身)

🔸北海道花魚一夜干 $88
北海道花魚一夜干

🔸檸檬威士忌梳打$58
檸檬威士忌梳打

🔸梅干威士忌特飲 $58
梅干威士忌特飲

兩位食左咁都多野都只係$907 😄😄
食物質素很好🤗位置舒適,有機會會再訪❤️❤️❤️
2021-11-26
鹽味枝豆
鮟鱇魚肝
鹽焗牛舌
鹽燒雞翼串
柚子鹽黑豚肉
師傅發板 (二人刺身)
北海道花魚一夜干
檸檬威士忌梳打
  • 師傅發板(二人刺身)
2022-05-17 100 浏览
近來開番晚市堂食,條街真係多左好多人啦!Happy Friday 就同朋友食下飯啦!就去左尖沙咀厚福街揾食今次揀左意間日本嘢叫令和鍋物酒場一上到店舖,店員熱情招待加上一排酒櫃當然就要叫番兩杯酒加小食同好友傾下計意道好有氣氛,真係好耐未試過咁爽啦櫻花蝦同魚安康魚肝偏咸,好啱送酒串燒香口,肉質保留到肉汁,不錯啵原來拖羅蓉配鍋巴好正呀!脆卜卜口質,真係一試再食呀食日本野點都要叫下刺身嘅兩人份量係時令廚師揀當日新鮮款式切得夠厚身,口感好好無雪味,$288扺食另外叫左個和牛沙律有驚喜!肉顏色油脂分布好靚加上流心蛋 好Juicy其實睇番餐廳價錢算中下價水平每款幾十蚊有交易人均大二百幾已經食得好飽種類繁多,值得再嚟
近來開番晚市堂食,條街真係多左好多人啦!
Happy Friday 就同朋友食下飯啦!
就去左尖沙咀厚福街揾食
今次揀左意間日本嘢叫令和鍋物酒場

一上到店舖,店員熱情招待加上一排酒櫃
當然就要叫番兩杯酒加小食同好友傾下計
意道好有氣氛,真係好耐未試過咁爽啦

櫻花蝦同魚安康魚肝偏咸,好啱送酒
串燒香口,肉質保留到肉汁,不錯啵
原來拖羅蓉配鍋巴好正呀!
脆卜卜口質,真係一試再食呀

食日本野點都要叫下刺身
兩人份量係時令廚師揀當日新鮮款式
切得夠厚身,口感好好
無雪味,$288扺食

另外叫左個和牛沙律有驚喜!
肉顏色油脂分布好靚加上流心蛋 好Juicy

其實睇番餐廳價錢算中下價水平
每款幾十蚊有交易
人均大二百幾已經食得好飽
種類繁多,值得再嚟
2022-05-10 62 浏览
下一炎炎真係唔係好想食啲熱辣辣嘅嘢但係食得冷冰冰嘅嘢唔係好多選擇所以呢朋友就提議去食日本嘢我哋行咗成個尖沙咀之後就選擇左呢一間日本feel無論開嘅裝修都非常之咁靚好似去咗日本地道嘅居酒屋咁一坐低熱辣辣有理冇理就即刻叫返杯蘋果汁解一解渴因為實在太肚餓關係所以就即刻叫咗一款燒肉我哋叫咗最靚嗰款日本和牛店員奉上嘅時候已經見到佢嘅油脂分布非常之均勻非常之咁靚而且一燒嘅時候牛油嘅香味撲鼻而來令到我哋已經流晒口水添越輕輕將愛嘅外皮煎得香脆之後就奉上了再加上了鹽同埋黑椒再加少少七味粉簡直係非常好食令人食指大動啊之後我哋就叫咗燒鰻魚嘅質地,肉質彈牙,魚油濃郁而且仲有魚皮煎得都非常之咁香脆簡直係非常之咁好食之後我哋就叫咗燒雞腎雞腎燒完之後仲非常之咁爽口彈牙唔會燒到乾晒,每一啖都非常之咁爽口彈牙令人食指大動仲叫左菠蘿沙冰,超大杯, 10分涼快, 鮮甜可口
無論開嘅裝修都非常之咁靚好似去咗日本地道嘅居酒屋咁

一坐低熱辣辣有理冇理就即刻叫返杯蘋果汁解一解渴

店員奉上嘅時候已經見到佢嘅油脂

之後我哋就叫咗燒雞腎

仲叫左菠蘿沙冰,超大杯, 10分涼快, 鮮甜
可口
2022-05-08 94 浏览
近來開番晚市堂食,條街真係多左好多人啦!Happy Friday 就同朋友食下飯啦!就去左尖沙咀厚福街揾食今次揀左意間日本嘢叫令和鍋物酒場一上到店舖,店員熱情招待加上一排酒櫃當然就要叫番兩杯酒加小食同好友傾下計意道好有氣氛,真係好耐未試過咁爽啦櫻花蝦同魚安康魚肝偏咸,好啱送酒串燒香口,肉質保留到肉汁,不錯啵原來拖羅蓉配鍋巴好正呀!脆卜卜口質,真係一試再食呀食日本野點都要叫下刺身嘅兩人份量係時令廚師揀當日新鮮款式切得夠厚身,口感好好無雪味,$288扺食另外叫左個和牛沙律有驚喜!肉顏色油脂分布好靚加上流心蛋 好Juicy 其實睇番餐廳價錢算中下價水平每款幾十蚊有交易人均大二百幾已經食得好飽種類繁多,值得再嚟

近來開番晚市堂食,條街真係多左好多人啦!
Happy Friday 就同朋友食下飯啦!
就去左尖沙咀厚福街揾食
今次揀左意間日本嘢叫令和鍋物酒場

一上到店舖,店員熱情招待加上一排酒櫃
當然就要叫番兩杯酒加小食同好友傾下計
意道好有氣氛,真係好耐未試過咁爽啦

櫻花蝦同魚安康魚肝偏咸,好啱送酒
串燒香口,肉質保留到肉汁,不錯啵
原來拖羅蓉配鍋巴好正呀!
脆卜卜口質,真係一試再食呀

食日本野點都要叫下刺身
兩人份量係時令廚師揀當日新鮮款式
切得夠厚身,口感好好
無雪味,$288扺食

另外叫左個和牛沙律有驚喜!
肉顏色油脂分布好靚加上流心蛋 好Juicy

其實睇番餐廳價錢算中下價水平
每款幾十蚊有交易
人均大二百幾已經食得好飽
種類繁多,值得再嚟

開番夜市 當然就 #報復式消費 今次就嚟個🍱偽日本遊🇯🇵去左位於尖沙咀嘅🎎令和鍋酒場🍻意道個裝修氣氛真係一流👍🏻一入門口🎭就係日本式全店大聲歡迎🎉招呼有禮真的令人置身係日本🇯🇵居酒屋🏮睇睇餐牌種類多,價錢好親民啵!🎏天氣開始熱啦😝首先叫左杯鮮檸檬燒酌梳打🍋🍺賣相好正一排夠冰凍嘅檸檬🧊打卡一流添📸之後就叫左個霜降和牛洋蔥沙律🥗開開胃只係$88和牛肉質嫩滑鮮甜😋👍🏻配以流心蛋汁伴食😝好正廚師發辦二人刺身$288有五款各二件包括三文魚、帶子、劍魚腩、劍魚、甜蝦!食材夠新鮮,無雪味,不錯☺️拖羅蓉配鍋巴片雙重口感☺️同唐揚櫻花蝦,兩款佐酒不錯選擇🍶接住就叫左幾款串燒😋🍢鹽燒白鱔 燒得外脆肉滑明太子醬免治雞肉棒、薩摩赤雞肉、鹽燒雞翼鹽燒雞皮、鹽燒牛舌、鹽燒薩摩雞腎串、薩摩赤雞尾串、柚子鹽黑豚肉串整體燒得夠香口,唔會太乾身柴口😝最後就叫埋個味噌廣島蠔鍋🦪湯底夠鮮甜,仲有成7-8隻蠔添!咸味適中,兩三個人分享食就剛好啦👍🏻😋大家想嚟個偽日本遊,意道都係一個不錯嘅選擇💕✨
開番夜市 當然就 #報復式消費
今次就嚟個🍱偽日本遊🇯🇵
去左位於尖沙咀嘅🎎令和鍋酒場🍻

意道個裝修氣氛真係一流👍🏻一入門口🎭
就係日本式全店大聲歡迎🎉招呼有禮
真的令人置身係日本🇯🇵居酒屋🏮
睇睇餐牌種類多,價錢好親民啵!🎏

之後就叫左個霜降和牛洋蔥沙律🥗
開開胃只係$88
和牛肉質嫩滑鮮甜😋👍🏻
配以流心蛋汁伴食😝好正

廚師發辦二人刺身$288

拖羅蓉配鍋巴片雙重口感☺️同唐揚櫻花蝦,
兩款佐酒不錯選擇🍶

接住就叫左幾款串燒😋🍢
鹽燒白鱔 燒得外脆肉滑
明太子醬免治雞肉棒、
薩摩赤雞肉、鹽燒雞翼
鹽燒雞皮、鹽燒牛舌、
鹽燒薩摩雞腎串、薩摩赤雞尾串、柚子鹽黑豚肉串
整體燒得夠香口,唔會太乾身柴口😝

最後就叫埋個味噌廣島蠔鍋🦪湯底夠鮮甜,
仲有成7-8隻蠔添!
咸味適中,兩三個人分享食就剛好啦👍🏻😋

大家想嚟個偽日本遊,意道都係一個不錯嘅選擇💕✨

<性價比高💕初嚐清酒生蠔🦪>呢間係值得encore嘅餐廳之一,我今年已經食左幾次😂價錢唔貴,味道又ok,印象最深刻當然係清酒生蠔😆·1️⃣清酒生蠔🦪($28/杯)價錢雖然平,但基本都有用冰鎮住生蠔,仲有檸檬同埋一小杯清酒🍶我唔飲酒的,所以只係輕輕浸一下就拎返上黎食😂生蠔夠新鮮,無腥味,浸過清酒蠔味更突出👍🏻🤤🤤·2️⃣日本黑毛和牛鍋燒烏冬($88)無和牛嘅鍋燒烏冬要$78,差$10緊係要有和牛呢款啦😆🤣和牛大大塊,肉質嫩滑,唔鞋唔韌👍🏻鍋入面仲有溫泉蛋、蟹柳、鳴門卷、冬菇等,最正係烏冬好彈牙😚·3️⃣鰻魚天婦羅($100)外脆內軟嘅鰻魚天婦羅😍炸粉厚度適中,一份有好多件,目測可能係原條鰻魚嘅份量🤔·4️⃣軟殼蟹天婦羅($68)大大隻軟殼蟹,炸得好香,幾抵食👍🏻·5️⃣燒廣島蠔($48/二本)一樣都係大大隻,蠔味重🤩·6️⃣刺身分別叫左三文魚同油甘魚,刺身正正常常相對一般無太大驚喜😂😂講緊只係$2x~$3x,新鮮就已足夠·整體黎講,食物都大大份,味道唔錯,環境都好闊落,最重要價錢平,性價比高👍🏻👍🏻
<性價比高💕初嚐清酒生蠔🦪>
1️⃣清酒生蠔🦪($28/杯)
2️⃣日本黑毛和牛鍋燒烏冬($88)
3️⃣鰻魚天婦羅($100)
4️⃣軟殼蟹天婦羅($68)
大大隻軟殼蟹,炸得好香,幾抵食👍🏻
5️⃣燒廣島蠔($48/二本)
一樣都係大大隻,蠔味重🤩
6️⃣刺身
2022-05-05 66 浏览
今日結婚一周年但係因為冇得同老公去旅行關係所以呢排都會用多少少路線去staycation同埋搵一啲特別嘅日本餐廳我老公係幾巧合之後就搵到呢一間餐廳話入邊嘅情懷完完全全好似去咗日本咁一入到去雖然呢間鋪係樓上鋪但係下便嘅裝修都非常之咁日本風因為佢嘅裝修已經有晒好似日本嗰啲風情畫嘅面具而且門口仲有一個非常之大嘅太鼓一坐低之後非常之口渴所以就即刻想叫杯嘢飲見到呢度主打緊呢排好Hit嘅芫荽估唔到呢度將芫荽玩得咁勁佢係會將新鮮嘅芫荽打碎再溝落菠蘿冰入邊初頭都擔心怪怪地好難以接受但係店員介紹過之後就話鍾意芫荽嘅就會非常之咁鍾意所以就即管試一試一上到枱見到成杯綠色本來都驚驚地把你飲咗一啖之後就發現非常之咁清新新鮮計完send俾婆婆俾elyse再配合甜甜地嘅菠蘿冰覺得簡直非常之近親解渴左之後就即刻叫咗日本和牛食今次做咗最貴嘅A4級呢度嘅份量都非常之咁多而且唔識雜種非常之咁你又發分部非常之咁琿春而且仲會有點圓方搜燒唔使自己落手落腳燒店員詢問左我哋想要嘅生熟程度呢我就會自動波咁幫我哋處理可以唔使擔心唔識處理同埋怕油煙嘅問題而且店員燒得嘅手勢非常之咁好再加上鹽花同埋黑椒就已經非常之咁美味之後我哋就叫咗一條燒一

解渴左之後就即刻叫咗日本和牛食
今次做咗最貴嘅A4級

可以唔使擔心唔識處理同埋怕油煙嘅問題

之後我哋就叫咗一條燒一夜干黃花魚
一夜干左嘅黃花魚之後鹹鹹地味道非常之咁濃郁唔單止唔會聲之外肉質仲非常之咁滑
再配合埋芫荽菠蘿冰簡直非常之咁倍
所以當晚再叫多咗幾條串燒去襯托
其中我最鍾意嘅就係白星串燒非常之咁肥美而且仲啖啖肉非常之咁彈牙
前幾天開始轉涼,就約朋友到尖沙咀令和鍋物酒場食日式火鍋。當日我們是平日六點到達,已坐了一半客人,真是很熱鬧~——————————🔹鍋物壽喜燒 美國安格斯牛肉 (200g)這個壽喜燒有三個價錢,我們選了最便宜的美國安格斯牛肉,還附送野菜豆腐盤。一開始擔心份量會不會很少,但把大部份蔬菜放進壽喜燒湯裏,已差不多放滿了~好欣賞這個湯底不會太甜,煮好的蔬菜不用蘸醬都夠濃;美國安格斯牛肉,沒有太多肥膏,食起來很有牛味,兩個人share剛剛好😋而野菜豆腐盤,有生菜、娃娃菜、金菇、鮮冬菇、紅蘿蔔、洋蔥和豆腐,對於喜歡吃菜的朋友就很滿意😋不會只有兩三款!🔸日本黑豚肉 (100g) $78這款日本黑豚肉不會切得太薄,肥肉比較多,所以食起來很香肉味😋😋個人喜歡豚肉多於牛肉😂🔹一品鰻魚炒飯 $108這個炒飯是最後上,上菜時還會看到冒煙,熱辣辣😚鰻魚份量不少,而飯炒至粒粒分明🥰但整體醬汁炒得不夠均勻和比較少,有點不夠味🙈🔸明太子醬免治雞肉棒 $28朋友表示想試試這裏的串燒,就叫了明太子醬免治雞肉棒,果然冇叫錯~ 雞肉燒得很嫩滑,本身用了少少鹽調味,再配上明太子醬,增添了微辣的風味😚好後悔只叫了一串😣
——————————
🔹鍋物壽喜燒 美國安格斯牛肉 (200g)
鍋物壽喜燒

🔸日本黑豚肉 (100g) $78