2022-09-04 79 浏览
唔講唔知門口細細,居然有間咁靚的居酒屋,走廊色彩繽紛望見開心,打一打卡都好。晚市早了上去店員安排了卡位好開心,美食有好多火鍋選擇,不過諗起好易飽肚呢,都係揀串燒小食試多幾樣。價錢OK喎,味道對板,CP值幾高下。池魚唐揚 $38池魚仔雖然細細條但就好多條,香脆惹味可以過足口癮,依個價錢超抵食。汁燒薩摩雞肉 $32汁燒甜美雞肉口感軟彈好味。柚子鹽黑豚肉 $28黑豚肉鬆軟有肉汁又唔油膩,加上柚子鹽調味,香甜美味。芫荽豚肉卷 $28芫荽控一定喜歡,芫荽好大束,燒至乾身咬落爽口,好重芫荽味。明太子鷄棒 $28鷄棒塗上了明太子醬滋味鹹香,鷄棒由雞肉和雞軟骨碎混合,咬落軟淋又爽口,好好味。燒長蔥 $16大葱爽口多汁清香美味,塗左薄薄燒汁特別美味。味噌廣島蠔鍋 $88廣島蠔都有半打,蠔身飽滿蠔味十足,湯料仲有好多娃娃菜、昆布和豆腐,令味噌湯底清甜鮮美。什錦天婦羅 $68有茄子、蕃薯、秋葵和三件炸蝦,天婦羅炸粉幾好已有適量調味,沾上豉油好食。蒲燒鰻魚炒飯 $118炒飯飯底好夠味,鰻魚厚身肥美無細骨,沾上鰻魚醬汁估唔到咁好味。焦糖布甸 $28滑滑的布甸比想像中細件,咁好食點夠食。梅酒 $38餐廳自家製,味

池魚唐揚 $38
池魚唐揚

汁燒薩摩雞肉 $32
汁燒甜美雞肉口感軟彈好味。
汁燒薩摩雞肉

柚子鹽黑豚肉 $28
黑豚肉鬆軟有肉汁又唔油膩,加上柚子鹽調味,香甜美味。
柚子鹽黑豚肉

芫荽豚肉卷 $28
芫荽控一定喜歡,芫荽好大束,燒至乾身咬落爽口,好重芫荽味。
芫荽豚肉卷

明太子鷄棒 $28
明太子鷄棒

燒長蔥 $16
大葱爽口多汁清香美味,塗左薄薄燒汁特別美味。

味噌廣島蠔鍋 $88
味噌廣島蠔鍋

什錦天婦羅 $68
什錦天婦羅

蒲燒鰻魚炒飯 $118
蒲燒鰻魚炒飯

焦糖布甸 $28
滑滑的布甸比想像中細件,咁好食點夠食。
焦糖布甸

梅酒 $38
餐廳自家製,味道香甜,放左好大粒冰,夠晒凍飲得好爽。
荔枝乳酸梳打+梅酒

荔枝乳酸梳打 $33
荔枝清香甜美可口,又唔會好甜好啱飲。
2022-09-01
焦糖布甸
荔枝乳酸梳打+梅酒
  • 梅酒
  • 荔枝乳酸梳打
老友升職,揀了尖沙咀厚福街既 令和鍋物酒場慶祝進店有敲鼓歡迎儀式,瞬間秒回日本日式居酒屋格局,天花掛滿七彩燈籠,牆壁亦擺滿酒瓶裝飾,環境舒適歡樂  ,跟老友摸摸酒杯底最適合不過!先來2 杯透心涼飲品!💠青蘋果梳打 $28💠菠蘿乳酸梳打 $33💠酒匠發辦 $98 ( 4杯50ml )平時買一支閒閒哋都接近$400 既純米大吟釀,而家只係$98 就可試齊4 款,超抵飲!🍶加茂錦 BRILLIANCE 備前山田錦 純米大吟釀 原酒(酒精度:15%)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍶榮光富士 MAGMA 原始乃胎動 純米大吟釀 無濾過 生原酒(酒精度:16.7% )~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍶寒菊 39 -Special Thanks- 純米大吟釀 無濾過生原酒(酒精濃度: 16%)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🍶農口尚彥 純米 無濾過生原酒(酒精濃度:18%)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~4 款當中,小妹最愛農口尚彥既純米無濾過生原酒,米香在口腔擴散,清爽順喉,同今餐既主角松葉
老友升職,揀了尖沙咀厚福街既 令和鍋物酒場慶祝
進店有敲鼓歡迎儀式,瞬間秒回日本
日式居酒屋格局,天花掛滿七彩燈籠,
牆壁亦擺滿酒瓶裝飾,環境舒適歡樂  ,
跟老友摸摸酒杯底最適合不過!
先來2 杯透心涼飲品!

💠青蘋果梳打 $28
💠菠蘿乳酸梳打 $33
青蘋果梳打+ 菠蘿乳酸梳打
💠酒匠發辦 $98 ( 4杯50ml )
平時買一支閒閒哋都接近$400 既純米大吟釀,
而家只係$98 就可試齊4 款,超抵飲!
酒匠發辦
🍶加茂錦 BRILLIANCE 備前山田錦
純米大吟釀 原酒(酒精度:15%)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🍶榮光富士 MAGMA 原始乃胎動
純米大吟釀 無濾過 生原酒(酒精度:16.7% )
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🍶寒菊 39 -Special Thanks-
純米大吟釀 無濾過生原酒(酒精濃度: 16%)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🍶農口尚彥 純米 無濾過生原酒
(酒精濃度:18%)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

4 款當中,小妹最愛農口尚彥既純米無濾過生原酒,
米香在口腔擴散,清爽順喉,
同今餐既主角松葉蟹鍋很配合!
一次試齊4  款清酒,好好玩!
💠炙燒和牛粒炒飯 $128
燒好既和牛好香,而且份量都多!
炙燒和牛粒炒飯
入口香而唔靭,蛋炒飯粒粒分明帶牛香,
飽肚又唔油膩!
和牛大塊,飯內還有和牛粒
💠寄世松葉蟹金鍋配味噌湯 $528
再來是主角松葉蟹配味噌湯鍋,
除左有「蟹后」松葉蟹外,仲有帆立貝,
生蠔,蜆,蝦,三文魚和時令蔬菜等!
寄世松葉蟹金鍋配味噌湯
上枱時蟹腳已經切好,蟹身分成4份,
味噌湯煮滾後,我們一次把所有蟹件,
蔬菜全放進鍋內,很快有得食!
松葉蟹新鮮啖啖肉,令人分外滿足。
松葉蟹都幾大隻,很滿意!
除蟹外,還有生蠔,帆立貝等海鮮
味噌湯融合蟹件和蔬菜,口感鮮甜味美,
我們除努力食蟹外,連湯汁都飲至清盤,
十分美味!火鍋幾時都係聚會既好選擇!
煮好既松葉蟹味噌湯非常鮮甜
💠海膽海鮮炒飯 $138
炒飯新鮮炒起,熱到出煙,
飯面鋪滿不同海鮮!
海膽海鮮炒飯
有煎香既蝦仁,帆立貝,青口,
跟小妹最愛既海膽,
加埋木魚絲,香口又惹味!
海鮮頗有質素,尤其帆立貝,很大隻!
來到甜品時間~

💠紅豆蕨餅 $38
沾滿黃豆粉既蕨餅煙煙韌韌,
日本紅豆軟腍香甜,整體軟糯又唔會太甜
紅豆蕨餅

寄世松葉蟹金鍋配味噌湯
海膽海鮮炒飯
紅豆蕨餅
2022-09-01 51 浏览
尖沙咀居酒屋林立,想搵一間有特色又好味嘅居酒屋唔係咁容易。Simon朋友之下,朋友極力推介呢一間。居酒屋位於厚福街,門口細細,掛住幾個日本風嘅紅燈籠,一入去就見到幾隻可愛嘅小貓背景,再行上一層樓梯先會到餐廳嘅入口。入到餐廳有好多色彩繽紛嘅小擺設,而我哋就揀咗靠牆嘅卡位,想自成一角,好好享受晚餐。雜錦魚生沙律$88有蕃茄沙律菜等可以刺激食欲,配上甜酸嘅醋,開胃。而且全部余生都係切粒,加埋沙律一齊入口,口感豐富有層次。三文魚刺身$32 /北寄貝刺身$48冰鎮刺身, 10分新鮮清酒煮蜆$75去居酒屋必食嘅一品鍋,清酒味道較淡突出蜆嘅鮮味燒廣島蠔兩隻$48加咗沙律醬嘅燒蠔好惹味芝麻雞翼(三隻) $38雞翼炸得好香脆,咬入口裏面嘅雞汁流晒出嚟,食完一隻有一隻。汁燒北海道魷魚筒$98送酒一流,魷魚有咬口,上面嘅芝麻同醬汁配合得恰到好處。石燒澳洲M6和牛200 $198侍應親自幫客人燒牛肉,牛肉燒到啱啱好,石燒將牛嘅肉汁緊緊鎖住,加上澳洲和牛肉質結實,入口肉味濃郁。軟殼蟹天婦羅$68原隻軟殼蟹天婦羅我都係第一次見,非常大隻,而且炸粉好薄,入口鬆化,亦食到軟殼蟹嘅蟹肉。冰火菠蘿$28呢個係甜品之一,菠

雜錦魚生沙律$88

三文魚刺身$32 /北寄貝刺身$48
冰鎮刺身, 10分新鮮

清酒煮蜆$75
去居酒屋必食嘅一品鍋,清酒味道較淡突出蜆嘅鮮味

燒廣島蠔兩隻$48
加咗沙律醬嘅燒蠔好惹味

芝麻雞翼(三隻) $38
雞翼炸得好香脆,咬入口裏面嘅雞汁流晒出嚟,食完一隻有一隻。

汁燒北海道魷魚筒$98
送酒一流,魷魚有咬口,上面嘅芝麻同醬汁配合得恰到好處。

石燒澳洲M6和牛200 $198

軟殼蟹天婦羅$68

冰火菠蘿$28
呢個係甜品之一,菠蘿上面塗上蜜糖,然後火燒,將糖燒到有少少焦香,甜酸交錯,感覺好清新

Sake pairing 50ml x4杯 $98
$98就可以飲到四種唔同嘅清酒,性價比10分高。每隻清酒喺木盤上都有詳細嘅介紹,淺淺品嚐,可以放鬆心情
朋友非常鍾意呢間居酒屋,之前大力推介過!居酒屋喺食肆林立嘅厚福街中間位置,門匾有隻可愛嘅貓貓同埋掛住幾個日本風燈籠,沿途行上樓上,發現餐廳顏值好高,有好多色彩繽紛嘅壁畫、貼紙、小點綴小擺設!靠邊有一排卡位,佈置又靚又舒適!➺➺山葵雜錦魚生沙律$88山葵清爽又可以刺激食慾,蕃茄仔、沙律菜、紅菜頭等開胃味道又豐富,仲有大量酸酸甜甜嘅醬醋!全部材料切粒,一大啖已經食咗幾種食材,口感豐富!➺➺三文魚三件$32/北寄貝6片$48刺身可以幾件幾件咁叫,幾靈活,叫咗幾件過吓口癮,刺身睇落食落都好新鮮!➺➺石燒澳洲M6和牛200g$198性價比高,有8大塊,落完order之後職員好快就搬咗個爐過嚟即燒!本身肉嘅色澤好靚, 職員燒和牛嘅時間掌握得好好,燒得啱啱好完全冇燶,呢隻肉質結實,有口感!➺➺汁燒北海道魷魚筒$98好鍾意喺居酒屋點嘅一道菜!醬汁味道非常濃郁,魷魚好彈牙!➺➺清酒煮蜆$75雖然係簡單嘅菜式,但係食得出蜆嘅鮮味,清酒味道好輕,女仔都好啱食!➺➺燒廣島生蠔兩隻$48同朋友一人一隻,非常好味!加咗好多千島醬一齊燒,仲有少少焦香!真係想再encore!➺➺明太子醬免治雞肉棒$28/鮮冬菇串$1

➺➺山葵雜錦魚生沙律$88

➺➺三文魚三件$32/北寄貝6片$48

➺➺石燒澳洲M6和牛200g$198

➺➺汁燒北海道魷魚筒$98
好鍾意喺居酒屋點嘅一道菜!醬汁味道非常濃郁,魷魚好彈牙!

➺➺清酒煮蜆$75

➺➺燒廣島生蠔兩隻$48

➺➺明太子醬免治雞肉棒$28/鮮冬菇串$18/
一口燒蕃薯仔$15
三串串燒都原汁原味!雞肉棒咬落熱辣辣好有質感!冬菇加咗醬汁一齊燒,咬落去又食到食物本身水份!一向鍾意食蕃薯仔,甜甜地好好味!

➺➺冰火菠蘿$28
夏天特別鍾意食水果入菜或者甜甜酸酸嘅食物!呢件菠蘿好甜,出邊包住燒過嘅糖衣,一啖咬落去同時食到好脆嘅糖片同菠蘿肉,真係好甜!女孩子應該好鍾意!

➺➺軟殼蟹天婦羅$68
炸粉薄,幾鬆化,唔錯!

➺➺芝麻雞翼$38
望落去已經睇到炸得好脆,仲加咗好多芝麻去炸,整體味道好香口!雞肉汁鎖晒喺入邊,而且雞肉幾嫩口!

➺➺Sake pairing 50ml x 4杯$98
概念幾好,一次過可以試晒幾隻酒!用木盤放上4隻酒,仲有文字簡介名稱、香氣同食物配搭建議!好有儀式感!味道輕型,都有水果香氣,去居酒屋唔洗下下飲啤酒,呢個都係唔錯嘅選擇!

➺➺巨峰提子乳酸梳打$33/柚子乳酸梳打$33
水果、乳酸味道突出!

**設加一服務收費
2022-09-01 61 浏览
尖沙嘴厚福街出名多野食,經過令和鍋物酒場嘅門口覺得好特別,所以決定試試佢😎 佢哋喺尖沙嘴同旺角都有分店,以日式居酒屋料理為主,而且佢哋數十款嘅清酒都係從日本直送,仲有自家製嘅梅酒添🍶 裡面用左燈籠、清酒杯、竹簾等裝飾,好有日式風味🇯🇵Reiwa has opened in both mk and tst, and they operate in a izakaya style. They have a wide array of imported sake, and the restaurant is filled with many Japanese decorations. 清酒生蠔 $28/杯Oyster with Sake 生蠔口感飽滿,入口順滑🦪 浸落清酒裡面食可以襯托出海水嘅鮮味🌊 The oysters were big and creamy, with the freshness being elevated after soaking it in sake. 空運直送時令刺身拼盤 $168/12切Imported Seasonal Sashimi Platter 師傅

清酒生蠔 $28/杯
Oyster with Sake

空運直送時令刺身拼盤 $168/12切
師傅會依照每日最新鮮嘅魚類去砌出刺身拼盤,而今日就有三款鯛魚🐟 真鯛肉質爽口細緻🐠 蜜柑鯛以蜜柑做飼料,所以魚肉亦會散發出淡淡嘅柑香🍊瞻星鯛食落較黏口,肥而不膩😙 如果可以有多啲款式就好啦🙏🏼
Today’s special was three kinds of snapper. They are known for their delicate textures and high fat content. They were all very fresh and succulent, however I wished that they could’ve offered a larger variety.

鹽燒牛舌 $48
Bake Ox Tongue with Salt
牛舌口感柔軟又帶啲嚼勁,只係用左少少鹽就可以帶出濃郁嘅牛香😌
It was both tender and chewy at the same time, with strong beefy aromas.

魔鬼辣椒血池地獄湯加日本雞肉(300g) $268
Ghost Pepper Soup with Chicken
呢度嘅Shabu Shabu可以自由配搭,全部都包埋日本菜籃🧺 你可以按自己喜好去揀辣度,小辣用咗一隻魔鬼椒,大辣就係五隻魔鬼椒,個人覺得小辣已經夠過癮🌶️ 湯底加咗日式赤麵豉去熬煮,所以辣味散走之後緊接著一陣微甜嘅後韻😇
因為日本薩摩雞嘅飼養有嚴格要求,佢哋脂肪含量偏少,雞味濃郁,肉質鮮嫩而且富有彈性😝 日本菜籃有娃娃菜、生菜、金針菇、冬菇等是日新鮮蔬菜,仲有日本豆腐同埋葛絲🍲 佢哋全部都好吸湯,每條都掛著曬湯底啲精華😍
我地追加左雞胸軟骨丸 ($38)裡面有蝦滑同剁碎左嘅軟骨,口感非常豐富😍
You get to choose the spice levels you desire, with the least spicy containing one ghost pepper to the most which contains five. After the spiciness goes away, you could taste the sweet miso flavour. Kyushu chicken are known for their low fat content and tender meat, with firm but mellow bite. It comes with a basket full of veggies that are in season. We also added chicken breast soft bone meatball, which was mostly shrimp with bits of cartilage. The texture was impeccable.

突刺月見大啡菇 $38
Portobello with Egg Yolk
蘭王蛋黃冠擁有貴族蛋嘅名號,蛋黃處於橙紅色,味道比普通嘅更醇香🥚 將蛋黃戳爆再拌勻食,爆汁嘅大啡菇同濃稠嘅蛋漿融為一體🤤
Ran-Oh eggs have a particularly orange yolk, which has an intense eggy flavour. Together with the juicy mushroom, it was an umami explosion.

烏龍茶 $18
Oolong Tea
雖然佢無乜特別,但食左咁多重口味嘅嘢,最啱飲返杯茶去解膩☕️
After having so much oily food, it’s nice to have something to cleanse the palette.
  • 鹽燒牛舌
  • 鹽焗牛舌
  • 清酒生蠔
  • 刺身
  • 野菜豆腐盤
餐廳:令和鍋物酒場 (尖沙咀)地址:尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓前幾日見到日本首相宣布會喺9月7號放寬旅遊限制,容許無導遊嘅旅行團入境觀光,本身以為可以Plan吓嚟緊大假去日本自由行🇯🇵,點知原來都喺要以跟團嘅模式喺日本旅行,空歡喜一場🥹,唯有去住香港嘅日式居酒屋懷緬一吓日式美食先啦🏮第二次去尖沙咀厚福街呢間開咗一年幾兩年嘅令和鍋物酒場 @reiwatst ,佢哋有三間分店,主打日式鍋物、壽喜燒同石板燒🥩,仲有各式各樣嘅串燒同魚生🍣,同多款日本進口嘅酒精飲品🍶✝️魔鬼辣椒血池地獄湯 $268令和推出咗多款獨家湯底,龍蝦🦞、豆乳、白雞湯等,今次叫咗個比較多人鍾意嘅魔鬼辣椒血池地獄湯,有大中小辣可以揀🌶,除咗配一份自選肉類之外仲有新鮮蔬菜拼盤🥬、日本豆腐同葛絲。肉類揀咗日本雞肉(300g),薩摩雞肉無骨之餘就算煮得耐都仲喺好嫩滑,雞味鮮香濃郁🐔,湯底喺用咗魔鬼椒去調辣,加上日式赤麵豉去熬製,辣香惹味吸引,麻辣口感後勁十足,要叫返杯柚子乳酸梳打($28)解吓辣先得😝。另外加咗份活鰻魚($88),平時食鰻魚都喺用蒲燒嘅方式去整,原來就咁淥熟嚟食幾似平時啲鱔,食落爽口帶有少少軟骨,魚皮煙韌彈牙
餐廳:令和鍋物酒場 (尖沙咀)
地址:尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓

✝️魔鬼辣椒血池地獄湯 $268
除咗配一份自選肉類之外仲有新鮮蔬菜拼盤🥬、日本豆腐同葛絲。
要叫返杯柚子乳酸梳打($28)解吓辣先得😝。
原來就咁淥熟嚟食幾似平時啲鱔,食落爽口帶有少少軟骨,魚皮煙韌彈牙,好高骨膠原呢🤓

✝️霜降和牛洋蔥沙律 $88
喺沙律菜上面放咗洋蔥絲🧅,側邊有半生熟嘅霜降和牛同車厘茄,最後加上醋汁同芝麻。霜降和牛喺頂級嘅牛肉,
切成一片片約1pm厚,均勻細密嘅油花,加上鮮嫩紅潤嘅色澤,配上濃郁細膩嘅牛肉香,成為唔少人嘅自愛💕,可能比一般薄切霜降牛厚少少嘅關係,食落有別於一般入口即溶嘅感覺,反而喺軟嫩煙韌非常多汁💦,肉味特別出眾

✝️黑松露炒舞茸 $98
令和最近新出嘅日本菌系列食物之一。日本舞茸生長喺深山環境🍄,喺屬於比較少有嘅食藥兩用菇類,營養價值非常高,口感爽脆吸汁,用黑松露同牛油去炒份外惹味🔥,不過個人就覺得濃味咗少少🤏,如果可以撈飯食就一流

✝️空運直送時令刺身拼盤 $168/12切
今日嘅日本空運時令刺身喺三款鯛魚每樣4片,有瞻星鯛、蜜柑鯛同真鯛🐟,全部都喺薄切上碟,肉質甘爽鮮甜,緊實嘅魚肉放入口中爽彈有陣陣鮮魚香,清淡冰涼嘅口感加埋醬油同配料一齊食,鮮味瞬間提升唔少🆙

✝️炙燒左口魚裙邊 $48/6切
左口魚裙邊喺背鰭同臀鰭之間嘅邊邊,喺成條魚最肥美嘅部位,入口肥美即溶,炙燒過將甘甜嘅魚油香逼出嚟,食落有炙燒香之餘左口魚裙邊更加濃郁甘香🤤
2022-08-31
2022-08-29 51 浏览
星期五晚8:30上到去,人唔算多,先每人叫咗一杯飲品然後再慢慢揀嘢食😏 叫咗檸檬威士紀梳打同埋梅酒,梅酒OK但杯檸檬威士紀梳打好淡,唔好飲👎🏼前菜叫咗炸池魚同螢光魷魚🦑 池魚仔炸到熱辣辣脆卜卜,魷魚好濃味,兩款都係送酒一流😋串燒叫咗鳥提燈、明太子雞棒、燒雞中翼、雞肝、雞腎、雞心、薩摩雞肉串、芫荽豬肉卷、燒牛舌、燒白鱔、月見啡菇、燒菠蘿…… 當中得燒菠蘿🍍同明太子雞棒好味😋 其餘全部都燒得過曬火,柴到一個點👎🏼另外叫咗個二人刺身同龍蝦🦞湯火鍋配A4和牛,刺身普普通通…… 和牛肉質係靚嘅,不過揀錯咗湯底,同龍蝦🦞湯完全唔夾🤣最後加多個芝士年糕,呢個唔錯喎😘

最後加多個芝士年糕,呢個唔錯喎😘
2022-08-28 735 浏览
一入門口已經感受到濃厚既日本氣氛😍 餐廳周圍掛滿燈籠,加上手繪壁畫、酒樽擺設及特色和式卡位,充滿日系風情,好啱同朋友嚟聚會食飯🥰❀ 壽喜燒 🐮嚟到必點既鍋物😍 今次揀咗A4黑毛和牛,再加配沖繩黑豚肉~一碟有成六大塊和牛,雪花紋理好靚,肉質軟嫩又重牛味,加埋濃郁壽喜燒湯底食好夾,輕輕盪一盪就食得☺️ 另外亦有附送野菜豆腐盤,蔬菜吸收晒湯底精華好入味呢✨❀ 西京銀鱈魚 🐟外皮燒得焦脆,魚肉好嫩滑,經西京味噌漬醃後再燒,鹹中帶甜,調味調得啱啱好👍🏻❀ 甲羅燒 🦀加入海膽既甲羅燒更顯鮮味✨ 將蟹籽、蟹肉、蟹膏及海膽等材料撈勻,放上脆卜卜既米餅食,味道好豐富👍🏻❀ 香蔥拖羅蓉配鍋巴片 🐟入口軟綿既拖羅蓉份量十足,配上香脆既米餅食得好滿足❀ 令和玉子燒 🍳玉子燒蛋味香濃又帶香甜味,口感軟滑❀ 汁燒薩摩雞肉 🍢❀ 鹽燒雞翼 🍢❀ 明太子雞棒 🍢有多款串燒選擇,今次就試咗三款雞肉串燒~雞肉好嫩滑又夠晒入味,當中最鍾意係明太子雞棒,表面塗滿明太子醬,食落更加惹味☺️❀ 巨峰提子乳酸梳打 🍹❀ 蜜桃乳酸梳打 🍹兩杯果味梳打酸甜解膩,夠晒清爽

❀ 壽喜燒 🐮

❀ 西京銀鱈魚 🐟

❀ 甲羅燒 🦀

❀ 香蔥拖羅蓉配鍋巴片 🐟
入口軟綿既拖羅蓉份量十足,配上香脆既米餅食得好滿足

❀ 令和玉子燒 🍳
玉子燒蛋味香濃又帶香甜味,口感軟滑

❀ 汁燒薩摩雞肉 🍢
❀ 鹽燒雞翼 🍢
❀ 明太子雞棒 🍢

❀ 巨峰提子乳酸梳打 🍹
❀ 蜜桃乳酸梳打 🍹
兩杯果味梳打酸甜解膩,夠晒清爽

早排見到呢間日本居酒屋好多野食😍,又有鍋物、爐端燒、刺身、串燒、小食、一品料理等等,作為為食鬼既我梗係就約埋朋友黎試下😋。Menu選擇太多同朋友望左好耐先揀到🤣。🔅澳洲M6和牛(200g) ($198)有店員負責燒可以un un 腳等食😝。建議唔使叫太熟,每邊燒到變色都差唔多🙌🏻。🔅日本黑毛和牛鍋燒烏冬 ($98)和牛好正!爽嫩又唔會太膩,烏冬口感偏腍啱晒我💕。不過如果有壽喜燒湯就好🥺🥺。🔅鹽燒牛舌 ($48)燒得好爽口👍🏻,唔使沾醬已經夠味。鹽燒食落牛味都濃啲。🔅柚子鹽黑豚肉 ($28)平時最怕啲成舊肥肉🥺,呢串黑豚肉啱啱好唔算肥,加左柚子鹽幾fresh😋。🔅黑豚大腸串 ($28)大腸唔韌又超入味🥺,唔錯♥️❤️。🔅唐揚墨魚咀 ($38)墨魚咀好有驚喜!$38無expect有咁多粒😱,新鮮炸起真係無得彈🤩💕。🔅冰火菠蘿 ($28)平時既燒菠蘿係熱既,呢個應該燒左再加糖喺面燒,然後再雪凍。口感好新奇,大大舊凍冰冰又juciy,正😎。🔅荔枝乳酸梳打 ($33)🔅菠蘿乳酸梳打 ($33)💬食物性價比好高!環境都唔錯,又有酒飲,好適合同朋友gathering 🥺。

澳洲M6和牛(200g)
🔅澳洲M6和牛(200g) ($198)
日本黑毛和牛鍋燒烏冬
🔅日本黑毛和牛鍋燒烏冬 ($98)
鹽燒牛舌
🔅鹽燒牛舌 ($48)
燒得好爽口👍🏻,唔使沾醬已經夠味。鹽燒食落牛味都濃啲。

🔅柚子鹽黑豚肉 ($28)

🔅黑豚大腸串 ($28)
大腸唔韌又超入味🥺,唔錯♥️❤️。

唐揚墨魚咀
🔅唐揚墨魚咀 ($38)
冰火菠蘿
🔅冰火菠蘿 ($28)
🔅荔枝乳酸梳打 ($33)
🔅菠蘿乳酸梳打 ($33)

唐揚墨魚咀
冰火菠蘿
2022-08-25 29 浏览
厚福街一向出名多美食🥰 成日經過呢間居酒屋,感覺好吸引😍今日去開附近就去食😋香蔥拖羅蓉配鍋巴片好精緻嘅擺盤✨粉嫩新甜嘅拖羅質感好soft~搭配鍋巴脆卜卜都幾特別💕係開胃小菜🥰甲羅燒有蟹籽、蟹肉、蟹膏及海膽等新鮮材料~拌埋一齊加去鍋巴💕啖啖肉蟹膏飽滿,味道濃郁而鮮美~一試難忘🤩串燒🍢🌟汁薩摩雞肉:雞味好香濃,用瘦肉但唔柴👍🏻🌟明太子雞棒:雞棒富有口感,可以咀嚼到雞軟骨👍🏻🌟鹽燒雞翼:燒到香脆~A4黑毛和牛 壽喜燒連野菜豆腐,都幾新鮮,係壽喜燒必備😋 壽喜燒醬汁好清甜✨和牛超滑,入口即溶,牛味濃郁🥰份量都好大,每片都勁大塊!!真係食過返尋味😋就再追加咗沖繩黑豚肉~肥瘦相間,肉味十足✨西京銀鱈魚銀鱈魚油脂豐富,充滿獨特香氣,令人停唔到口💕西京燒調味剛好,能突顯銀鱈魚本身嘅味道🥰 肉質細緻幼嫩,灸燒下,帶有焦香,好惹味👍🏻令和玉子燒甜甜的玉子燒,當做甜品都唔錯💕 好厚實~又充滿蛋香🥰上面仲有「令和」印🤣飲品就揀咗巨峰提子乳酸梳打及蜜桃乳酸梳打~環境真係好日式~ 食品質素又唔錯😋 有機會會再去食😋😋😋

香蔥拖羅蓉配鍋巴片

甲羅燒

串燒🍢
🌟汁薩摩雞肉:雞味好香濃,用瘦肉但唔柴👍🏻
🌟明太子雞棒:雞棒富有口感,可以咀嚼到雞軟骨👍🏻
🌟鹽燒雞翼:燒到香脆~

A4黑毛和牛 壽喜燒

西京銀鱈魚

令和玉子燒

📍#令和鍋物酒場 (尖沙咀)尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌖🌑🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺今次第一次試下尖沙咀既令和鍋物酒場,之前經過旺角都見到有分店~ 尖沙咀店就係尖沙咀食肆林立既厚福街,店鋪裝潢充滿日式和風元素,成件事好日本🇯🇵 令我對佢充滿期待❣#慢煮雞肉芫荽沙律 $48餐廳出咗一個芫荽系列,我哋嘗試叫仲芫荽沙律試吓🤣😂 芫荽份量真係奇多,鐘意食芫荽嘅朋友應該會好鍾意。結論係 真係好鐘意好鐘意芫荽既 就試啦。❣️#美國安格斯牛肉壽喜燒💰$228稻庭烏冬$28點左日本必食既日本料理 壽喜燒,壽喜燒醬油味道剛好,唔會太甜。而且仲會附上各款蔬菜,如: 金菇、生菜、冬菇、豆腐、大蔥、蒟蒻絲等。肉類方面我哋揀左美國安格斯牛肉作配撘,牛肉油脂色澤都好靚,不過口感比較粗糙 同想像中有少少岀入。另外,亦加左稻庭烏冬,口感頗彈牙,每啖都充滿住壽喜燒醬油湯既味道。❣#燒三文魚頭💰 $88呢個魚頭都頗有驚喜 收收埋埋原來都有好多肉,肉質亦好滑溜 👍🏻❣#串燒居酒屋必點可以無串燒,呢度既串燒都有好幾款,豬、牛、雞、蔬菜類串燒等等都有,價錢合理。我哋Order哂豬、牛、雞一齊食☺️🤣 .首

📍#令和鍋物酒場 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓

♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌖🌑

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣#慢煮雞肉芫荽沙律 $48

❣️#美國安格斯牛肉壽喜燒💰$228
稻庭烏冬$28

❣#燒三文魚頭💰 $88

❣#串燒
首先係#鹽燒羊鞍 💰$78,羊鞍燒得好香 而且無咩羊膻味 但羊架就比較生少少 可能7成熟左右會比較岩自己口味。

我哋亦叫左 #柚子鹽黑豚肉💰$28 ,黑豚肉好香 ,鹹味十足。

最後仲有 #鹽燒雞皮$22,真係好香脆,但係絕對要襯熱食~

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2022-08-24 567 浏览
本身對呢間唔係話超有慾望,但係朋友話想食我就陪佢,點知食完真係返尋味,完全對佢改觀,由入門口果刻已經覺得佢好靚呢度必要一定係鍋物,壽喜燒超建議大家要食,今次我哋揀咗呢個A4日本黑毛和牛200g $328,除咗包咗和牛仲包咗野菜豆腐盤。本身我哋係想試堂煮,但大頭蝦嘅我哋冇留意,所以一開始有啲失望,然後食落又有驚喜,由失落到滿意。佢個湯底好正,而且啲牛好靚,再加上我哋掛住傾偈慢慢啲湯就愈黎愈少,幾乎差唔多做到堂煮咁,所以建議大家睇清楚自己想食邊一款。但係湯愈少,味就會愈濃,相對於會更加入味,就會更咸,所以建議大家盡快食,因為湯底都係好好食😋和牛唔建議過熟先食,基本上一變咗食就食一定係最好食💯廚師發板(2人刺身)$288今次係三文魚腩,油甘魚,帶子,甘蝦,鏗魚,八爪魚同拖羅。個人認為都高質,絕對唔係平時普通日本餐廳嘅質素,就連八爪魚都好新鮮,似係一大條自己切嗰啲,全部都好肥美,大愛三文魚腩同埋拖羅香蔥拖羅蓉配鍋巴片 $68一份有兩件,本身好鍾意食拖羅又鍾意食香口嘢嘅我,竟然朋友都想食就叫左,鍋巴好香脆,拖羅蓉都唔少,所以價錢都合理燒廣島生蠔 $48一份兩隻,我覺得佢價錢合理,而且個味幾好,佢

和牛唔建議過熟先食,基本上一變咗食就食一定係最好食💯

廚師發板(2人刺身)$288
今次係三文魚腩,油甘魚,帶子,甘蝦,鏗魚,八爪魚同拖羅。

香蔥拖羅蓉配鍋巴片 $68

燒廣島生蠔 $48
一份兩隻,我覺得佢價錢合理,而且個味幾好,佢似係加咗明太子醬去燒,令到成個味好正,我好中意

鹽焗牛舌 $48
居酒屋有牛舌有酒係必定,但估去唔到原來係咁樣上,味道還可以,可以配黃芥辣一齊食

北海道花魚一夜干 $88
好耐冇食過一夜干,所以就諗住佢有爐端燒就試下,唔算多骨,怕有骨嘅人都可以食到,仲可以配埋佢個醬汁同埋檸檬,加咗汁令個魚昇華

冰火菠蘿 $28
鍾意食菠蘿超級超級建議大家食,呢個價錢我覺得絕對唔貴,而且佢勁Juice,再加上加左糖燒過令到佢有焦糖面,成個菠蘿更加香甜💯💯💯

去到居酒屋有串燒有點少得酒呢,我地叫左1set sake pairing 50ml x 4gls $98。
我覺得價錢合理,而且好得意嘅係佢有四款唔同,仲要下面塊板係寫咗啱配啲乜嘢食物一齊飲,好有特色👍🏻

蘋果汁 $18
有條友又話要飲酒,跟住又話要飲蘋果汁,但唔太甜都ok😂😂
  • 燒冰火菠蘿
  • 刺身
  • 堂煮壽喜燒
2022-08-24 28 浏览
💕令和鍋物酒場 (尖沙咀)餐廳極具日本居酒屋氣氛,由日式燈籠、酒樽擺設到手繪壁畫都充滿心思,食物種類多,價錢親民,食吓串燒,飲吓清酒傾吓偈,係朋友聚會好地方.🌈美國安格斯牛肉壽喜燒$228壽喜燒跟埋野菜豆腐盤,份量十足,牛肉色澤鮮紅,肉質都唔錯仲可以追加其他配料,沖繩黑豚肉軟滑有油香,稻庭烏冬吸晒湯底鮮甜味,口感煙韌,都係必點之一❤️‍🔥.🌈燒三文魚頭 $88魚頭好巨大,#撈撈 見到應該會好驚🤣不過又幾多肉,而且有豐富魚油香,唔會有細骨,怕食骨嘅朋友可以一試👍🏽.🌈鹽燒羊鞍$78羊鞍燒至7成熟,內裡粉嫩juicy,羊羶味唔會太重,調味恰到好處.🌈柚子鹽黑豚肉$28黑豚肉軟腍有口感,肉汁豐富,加上柚子鹽做調味,清新感🆙.🌈鹽燒雞皮$22串燒必點燒雞皮❤️‍🔥雞皮燒得香脆,非常惹味滿滿油香.🌈慢煮雞肉芫荽沙律$48真材實料滿滿一碟芫萎,絕對係對芫荽Fans嘅愛的呼喚🧡.🌈令和玉子燒$42蛋味幾香,口感紮實唔會鬆散,甜甜哋係居酒屋必食菜式.食滿$1000,餐廳送咗一set4杯唔同嘅清酒🍶托盤仲有介紹相應嘅食物配搭,頗有心思🧡
💕令和鍋物酒場 (尖沙咀)

🌈美國安格斯牛肉壽喜燒$228
壽喜燒跟埋野菜豆腐盤,份量十足,牛肉色澤鮮紅,肉質都唔錯

🌈燒三文魚頭 $88
魚頭好巨大,#撈撈 見到應該會好驚🤣

🌈鹽燒羊鞍$78

🌈柚子鹽黑豚肉$28
黑豚肉軟腍有口感,肉汁豐富,加上柚子鹽做調味,清新感🆙
🌈鹽燒雞皮$22
串燒必點燒雞皮❤️‍🔥雞皮燒得香脆,非常惹味
滿滿油香

🌈慢煮雞肉芫荽沙律$48
真材實料滿滿一碟芫萎,絕對係對芫荽Fans嘅愛的呼喚🧡

🌈令和玉子燒$42
蛋味幾香,口感紮實唔會鬆散,甜甜哋係居酒屋必食菜式

2022-08-21 31 浏览
幾年嚟仲未✈️到鄉下,雖然係咁,不過我地喺尖沙咀都搵到有間好有去咗日本感覺既居酒屋🏮入門口已經見好多日本畫佈,而且上層既牆壁畫咗貓貓着和服嘅公仔,加上卡位私隱度好好,令我地傾得好盡興❣️🥢食物🥢1️⃣煱物壽喜燒( A4日本黑毛和牛200g)$328: 甜甜既壽喜燒鍋汁,唔會有死鹹既味道,日本和牛輕輕燙一燙就食得,入口牛味濃郁而且肉質好軟,好滋味😍再加埋野菜豆腐鍋,蔬菜可以吸收晒壽喜燒汁嘅味道,好滿足✨2️⃣師傅發板(2人刺身)$288: 有齊三文魚、帆立貝、拖羅、牡丹蝦、劍魚腩、八爪魚,厚切Size,增加口感~而且食得出刺身嘅鮮甜味3️⃣鹽焗牛舌$48: 一客有8塊,口感很嫩,又帶點咬感。4️⃣香蔥拖羅蓉配鍋巴片$68: 這個配搭很少吃到,鍋巴脆卜卜,拖羅蓉入口即溶✨好掂!5️⃣北海道花魚一夜干$88: 風乾後魚肉較為結實,擠少許檸檬汁,加上胡椒鹽,鹹甘味鮮美。6️⃣燒廣島蠔$48: 加咗沙律醬,再燒一燒蠔肉入口特別香,味道酸酸甜甜好開胃。7️⃣冰火菠蘿$28:菠蘿又甜又多汁,超推介。8️⃣酒匠發辦$94(4杯):鍾意飲Sake既朋友就必試吓,味道由淡至濃,托盤有寫每款酒適合配搭既食物。

🥢食物🥢

3️⃣鹽焗牛舌$48: 一客有8塊,口感很嫩,又帶點咬感。

7️⃣冰火菠蘿$28:菠蘿又甜又多汁,超推介。

2022-08-21 29 浏览
好有氣氛嘅一間居酒屋!餐廳裝修已經好有日式氣氛 十足十係日本咁餐牌食物選擇好多 壽喜燒•串燒•鍋物•小食 乜都有個晚同2個朋友聚會 3個人叫左好多款野食🤭______________________________〰️月見大啡菇 $38〰️ 燒多春魚 $38/4條〰️蕯摩赤雞肉串 $32〰️鹽燒雞軟骨 $22〰️明太子醬免治雞肉棒 $28〰️月見免治和牛棒 $58〰️冰火菠蘿 $28〰️汁燒北海道魷魚筒 $98〰️甲羅燒 $128 ______________________________特別推介魷魚筒同菠蘿 兩個都好有驚喜其實每款串燒都好高質 價錢都好合理特別係店員都好nice 會好主動收碟餐牌仲有好多款酒類飲品選擇岩哂約朋友嚟聚舊傾偈 真心不錯🤟🏿______________________________
好有氣氛嘅一間居酒屋!
餐廳裝修已經好有日式氣氛 十足十係日本咁
餐牌食物選擇好多 壽喜燒•串燒•鍋物•小食 乜都有