2022-10-09 117 浏览
要同朋友輕輕鬆鬆傾下計食下野。日式居酒屋真係一個好好嘅選擇。好多野都可以食少少選擇又多。😎串燒叫左雞腎+黑豚肉。雞腎口感非常爽口。似係用左腎心一啲都唔會硬。黑豚肉燒得夠香口一啲肥膩感都冇。串燒的確做得唔錯。👍燒原條茄子。份量比想像中嘅原條細。不過茄子肉好柔軟juicy。味道清甜。如果落啲燒汁會更惹味。唐揚雞軟骨墨魚咀。墨魚咀size唔算大。炸得香口。送酒一流。白雞湯配日本雞肉。白雞湯好濃稠。滾左一陣就見到起膠。味道較清淡。食得出冇落味精。日本雞肉份量好足。仲配有一盆配菜。最後額外再加稻庭烏冬。烏冬吸哂啲雞湯味。絕對岩鍾意雞湯嘅朋友。😋

2022-09-05
♡◌ ◍ ◯ ⊙ ◌✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬.📍 Reiwa ShabuShabu & Sake𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_taimshatsui𝕋𝕪𝕡𝕖:#breadaholic_restaurant.// Reiwa is probably your to-go place if struggling whick kind of japanese food to opt for — from shabushabu and sukiyaki, to sashimi and skewers, they basically serve everything to satisfy your cravings! Personally reccomend their sukiyaki set, which comes with high quality A4 wagyu slices and a generous portion of veggies. Sashimi was another highlight of the dinner too – wasn’t expecting

◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
✐ 𝙍𝙚𝙫𝙞𝙚𝙬
📍 Reiwa ShabuShabu & Sake
𝕋𝕪𝕡𝕖:#breadaholic_restaurant
Reiwa is probably your to-go place if struggling whick kind of japanese food to opt for — from shabushabu and sukiyaki, to sashimi and skewers, they basically serve everything to satisfy your cravings! Personally reccomend their sukiyaki set, which comes with high quality A4 wagyu slices and a generous portion of veggies. Sashimi was another highlight of the dinner too – wasn’t expecting too much but they were all very fresh and fatty (in a good way)!
想吃日本菜但又很苦惱不知道要選什麼類型的話, 來這家就很適合 — 不但有火鍋壽喜燒等的選項, 連串燒刺身一品料理全部都有提供, 最聚餐的好選擇呢( ˶ˆ꒳ˆ˵ ) 個人大推壽喜燒!! A4黑毛和牛入口即溶, 肉味濃郁, 配上咸甜咸甜的壽喜燒汁真的很好吃( ´▽`) 套餐還配了不少蔬菜, 平衡一下肉的油膩感, 越吃越開胃!! 對刺身本來沒有什麼期望, 但很新鮮呢 — 尤其是燒左口魚邊油脂滿滿, 又不多筋, 十分高質素!
◌ ◍ ◯ ⊙ ◌
🏮令和鍋物酒場,食物新鮮好味,價錢相宜👍🏻🦪清酒生蠔 $28 一隻第一次試呢個食法,將生蠔放入清酒,成杯到入口又得,夾出嚟食都得👍🏻平時生蠔配白酒,今次配清酒一樣係個好配搭,帶到鮮味,生蠔本身亦非常鮮甜肥美,必食推介北海道海鮮最中盒 $68食材豐富,有海膽、帆立貝、大量三文魚子、吞拿魚蓉😋加埋脆脆最中餅,此配搭⋯冇得輸!芫荽白雞湯 配日本雞肉野菜豆腐盤 $268賣相係全綠色,好荽咁款😅但飲落又未算好濃,非荽人朋友都食到,易入口嘅~我覺得可以再濃啲!雞肉爽口嫩滑,雞有雞味😂野菜款式多,又新鮮!豆腐滑滑~Like FB Follow IG仲有雜菜雞肉福袋送👍🏻好味😋唐揚墨魚咀 $38 抵食!卜卜脆~墨魚咀爽口彈牙送酒一流檸檬燒酌梳打 $58一串勁長嘅檸檬🍋賣相好吸引,打卡able! 機乎檯檯都有幾杯!早啲點,之後想點多杯都冇~味道確實幾酸,配左燒酒同梳打,好正自家梅酒 $38好好飲!好好飲!好好飲!大大粒波波冰,冰凍咁飲最正🆒鹹鹹酸酸甜甜😋😋最後點多串鹽燒白鱔送酒 $48好肥美,魚油脂豐富整體來講,食物好好味,高質!價錢唔貴,都幾抵!多人食可以嗌多啲唔同款式~環境幾舒服,有日本居酒屋fee
🏮令和鍋物酒場,食物新鮮好味,價錢相宜👍🏻

🦪清酒生蠔 $28 一隻

北海道海鮮最中盒 $68

芫荽白雞湯 配日本雞肉野菜豆腐盤 $268

唐揚墨魚咀 $38
抵食!卜卜脆~墨魚咀爽口彈牙
送酒一流

檸檬燒酌梳打 $58

自家梅酒 $38
好好飲!好好飲!好好飲!
大大粒波波冰,冰凍咁飲最正🆒
鹹鹹酸酸甜甜😋😋

最後點多串鹽燒白鱔送酒 $48
好肥美,魚油脂豐富

整體來講,食物好好味,高質!價錢唔貴,都幾抵!多人食可以嗌多啲唔同款式~環境幾舒服,有日本居酒屋feel!
2022-10-05 100 浏览
之前同朋友都有去過旺角分店食過,印象呢間餐廳食物同環境唔錯,今次再一次同朋友食呢間餐廳,我哋今次去尖沙咀分店,到餐廳要上樓梯,入到去勁有日本🇯🇵feel ,職員安排咗我哋坐卡位,可以自成一角,下單code,好方便。我哋叫左炸豆腐,魷魚鬚,香蔥拖羅蓉配鍋巴片,炸芝士餅。香蔥拖羅蓉配鍋巴片 好特別,出面餐廳都比較少有,拖羅用入口即化,鍋巴片好脆口。個炸芝士一咬 入面芝士流心,好正。其實地方真係好適合朋友食吓嘢傾吓計
職員安排咗我哋坐卡位,可以自成一角,下單code,好方便。
我哋叫左炸豆腐,魷魚鬚,香蔥拖羅蓉配鍋巴片,炸芝士餅。
個炸芝士一咬 入面芝士流心,好正。
其實地方真係好適合朋友食吓嘢傾吓計

2022-10-05 95 浏览
最近朋友難得收早可以晚上同我食晚餐,當然要食好野,日本野簡直係我哋最愛,係尖沙咀食飯,順手可以行下街。呢間餐廳之前食過旺角,對佢啲牛念念不忘,好好食,落單係掃QR code自助式下單。同朋友一坐低叫左壽喜燒,燒玉子,刺身,炸軟殼蟹,壽喜燒啲牛份量好大份,牛唔會油,入口即化,好正。配一盤蔬菜,食完肉食菜無咁油膩玉子即叫即燒,熱辣辣,食落好香蛋味。刺身我地簡左兩三款,好新鮮,。地方好舒服,好適合三五知己食下野傾下計,
同朋友一坐低叫左壽喜燒,燒玉子,刺身,炸軟殼蟹,
壽喜燒啲牛份量好大份,牛唔會油,入口即化,好正。
配一盤蔬菜,食完肉食菜無咁油膩
玉子即叫即燒,熱辣辣,食落好香蛋味。
刺身我地簡左兩三款,好新鮮,。
地方好舒服,好適合三五知己食下野傾下計,
✔️堂煮壽喜燒 (A4黑毛和牛250g)$428講唔停覺得呢個壽喜燒CP值真係好高‼️ 平時出邊通常都要每人$600-700人先落到樓🤔呢度除翻開都係大概$200左右~ 而且肉質一啲都唔輸蝕 油脂分布好平均❤️ 跟蛋黃一齊食十分之嫩滑 跟餐仲會有野菜豆腐盤🥬大食啲嘅朋友可以加埋烏冬落去煮😆✔️清洒生蠔 $28呢個講唔停每次黎都會嗌 生蠔超級大隻新鮮🦪冇諗過清酒配埋生蠔係咁夾🍶✔️北海道海鮮最中盒 $68呢個勁多料🤩 有一粒巨型嘅帶子 中間夾住海膽 底下再加埋吞拿魚蓉同埋三文魚子😋 好推薦呢😚✔️大蝦天婦羅-5本 $78天婦羅就正常水平 炸粉唔太厚 新鮮出爐熱辣辣🔥 都可以一試~
✔️堂煮壽喜燒 (A4黑毛和牛250g)$428

✔️清洒生蠔 $28

✔️北海道海鮮最中盒 $68

✔️大蝦天婦羅-5本 $78
2022-10-02 76 浏览
第一次試都覺得好特別,😋好鍾意食脆蔔蔔嘅雞皮,原來哩一度仲有原塊燒雞皮,當然要試下啦!🤓鵝肝乳酪牛油果最中餅$78🥑鵝肝一向係我嘅最愛,口感入口即溶,兩邊香煎咗之後,更加可以鎖住當中精華肉汁,🥢配埋乳酪同埋牛油果,可以一解油膩,而且牛油果好滑,🥛加埋酸酸味味嘅乳酪,更加開胃。🐤燒原塊薩摩赤雞雞皮$28,雞皮燒得好甘香,🔥而且仲有好香嘅燒烤味。而且雞皮肥而不膩,食起身,👍油脂非常香。

2022-10-02 68 浏览
非常有氣氛嘅🍶居酒屋,dinner time同朋友一齊食就最啱,可以叫杯清酒,🦪慢慢歎仲有多款特色嘅串燒同埋日式小食,選擇多元化,保證有驚喜。🍘北海道海鮮最中餅$68🥠口感好香。仲有好多海鮮。加埋起身一齊食,非常豐富。粟子甘露煮 $28 🌰日式嘅傳統做法,加入糖水燉煮,栗子粉嫩好香,已經去皮之後嘅栗子粒,😍金黃飽滿,真係非常吸引。清酒口感香醇,😙帶有濃郁嘅米香味,夜晚都可以非常relax。🥂

北海道海鮮最中餅$68
🥠口感好香。仲有好多海鮮。加埋起身一齊食,非常豐富。

粟子甘露煮 $28

2022-10-02 89 浏览
༺ 令和鍋物酒場༻☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨基本資料¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽‎➳ 令和鍋物酒場 𖠚ᐝ 串燒($22-48)𖠚ᐝ刺身($58)𖠚ᐝ壽喜燒($328)𖠚ᐝ鵝肝乳酪最中餅($78)𖠚ᐝ霜降和牛洋蔥沙律($88)ʀᴇᴠɪsɪᴛ: ♥︎♥︎♥︎♥︎♡☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨食後感¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽➳ 串燒(燒牛/燒豚/燒鳥)($22-48)鹽燒牛舌($48)黑豚大腸串($28)鹽燒雞軟骨($22)明太子鷄棒($28)串燒一定要趁熱食!凍咗冇咁好食🥹牛舌味道幾好,但偏韌~明太子鷄棒有滿滿嘅明太子超正🥰雞軟骨正常,大腸就有啲➳ 串燒(燒蔬菜/燒海鮮)($22-48)鹽燒白鱔($48)汁燒白菌($25)燒原條茄子($48)白鱔一定要趁熱食!燒白菌就冇咩特別,再入味啲就好😚 燒原條茄子➳刺身($58)油甘魚($58)炙燒左口魚裙邊($58)兩款刺身都好正🥳充滿油脂和魚香味😋➳霜降和牛洋蔥沙律($88)醬汁份量啱啱好酸酸地,好開胃~和牛都好淋🤤➳壽喜燒($328)A4黑毛和牛200g配野菜豆腐盤超正既壽喜燒,關東壽喜燒風🍲 湯底好味,不過食到最後偏鹹🥲黑毛和牛有大概7大
༺ 令和鍋物酒場༻
➳ 令和鍋物酒場
𖠚ᐝ 串燒($22-48)
𖠚ᐝ刺身($58)
𖠚ᐝ壽喜燒($328)
𖠚ᐝ鵝肝乳酪最中餅($78)
𖠚ᐝ霜降和牛洋蔥沙律($88)
ʀᴇᴠɪsɪᴛ: ♥︎♥︎♥︎♥︎♡

➳ 串燒(燒牛/燒豚/燒鳥)($22-48)
鹽燒牛舌($48)
黑豚大腸串($28)
鹽燒雞軟骨($22)
明太子鷄棒($28)

➳ 串燒(燒蔬菜/燒海鮮)($22-48)
鹽燒白鱔($48)
汁燒白菌($25)
燒原條茄子($48)

刺身($58)
油甘魚($58)
炙燒左口魚裙邊($58)
兩款刺身都好正🥳充滿油脂和魚香味😋

➳霜降和牛洋蔥沙律($88)
醬汁份量啱啱好酸酸地,好開胃~和牛都好淋🤤

➳壽喜燒($328)
A4黑毛和牛200g配野菜豆腐盤
超正既壽喜燒,關東壽喜燒風🍲 湯底好味,不過食到最後偏鹹🥲黑毛和牛有大概7大塊,入口即化🥰油脂感同肉味平衡得好好,估唔到呢個價錢都咁正!野菜豆腐盤有多款蔬菜🥬

➳鵝肝乳酪最中餅($78)
鵝肝都有啲油脂感,但會比其他乳酪搶味🥺而且牛油果有啲生,唔太推薦🥹

☽‎⋆.•*¨¨¨¨¨¨¨¨¨餐廳環境¨¨¨¨¨¨¨¨¨*•.⋆☽

餐廳環境好有日本feel!! 一大班朋友定兩個人都好合適😆而且食物質素都唔錯😗
2022-09-30 1887 浏览
之前喺旺角分店有食過一次,今日經過尖沙咀,突然間又好想食😍餐廳位於2/F, 地下入口已經好有日式Feel,沿住樓梯上,一入餐廳,店員就會擊鼓歡迎,感覺真係好有儀式感😛 餐廳周圍掛滿色彩繽紛嘅旗幟🎏及燈籠🏮,清酒酒樽擺設以及和式卡位,都係充滿日式風情🙌🏻Qr code落單,方便快捷!🌰栗子甘露煮 迎接秋天的滋味,日本傳統風味🎌入口香甜,口感清爽🐔原塊薩摩雞皮 餐廳最新推介,當然要試下😍一碟有兩塊,真係好大塊,燒到卜卜脆,好香口,正!🍠蕃薯天婦羅 炸粉好薄,唔會好油,食落蕃薯香甜,啱曬我呢個蕃薯控😍🥒燒秋葵 汁燒令到秋葵食落更嫩更Juice🤤🍗明太子雞棒 雞肉口感扎實,表面嘅明太子醬,令到雞棒食落更惹味,good👍🏻🐣汁烧薩摩雞肉 雞肉食落嫩滑,而且好入味🐥汁燒薩摩雞心 燒得剛剛好,雞心有口感,又唔錯wor🤤🐤鹽燒雞翼 燒到外皮好脆,內𥚃嫩滑Juice,鹽燒味十足😍好想嚟多串😝🍚炙燒和牛粒炒飯 一上菜,已經聞到好香😍蛋香、和牛香撲鼻而來🤤和牛粒加入黑椒經過炙燒,入口香濃Juice,炒飯粒粒分明炒至金黃色,食落感覺好夠鑊氣,好正😋🍜日本和黑毛和牛鍋燒烏冬 熱辣辣,好大鍋呀😍黑毛和牛、稻庭烏冬
之前喺旺角分店有食過一次,今日經過尖沙咀,突然間又好想食😍
栗子甘露煮

🌰栗子甘露煮
迎接秋天的滋味,日本傳統風味🎌入口香甜,口感清爽
原塊薩摩雞皮

🐔原塊薩摩雞皮
蕃薯天婦羅

🍠蕃薯天婦羅
炸粉好薄,唔會好油,食落蕃薯香甜,啱曬我呢個蕃薯控😍
明太子雞棒

🥒燒秋葵
汁燒令到秋葵食落更嫩更Juice🤤

🍗明太子雞棒

🐣汁烧薩摩雞肉
雞肉食落嫩滑,而且好入味

🐥汁燒薩摩雞心
燒得剛剛好,雞心有口感,又唔錯wor🤤
鹽燒雞翼

🐤鹽燒雞翼
燒到外皮好脆,內𥚃嫩滑Juice,鹽燒味十足😍好想嚟多串😝
炙燒和牛粒炒飯

🍚炙燒和牛粒炒飯
日本和黑毛和牛鍋燒烏冬

🍜日本和黑毛和牛鍋燒烏冬
熱辣辣,好大鍋呀😍黑毛和牛、稻庭烏冬、溫泉蛋、冬菇、長蔥、蟹柳及海帶菜配上鰹魚湯底🤤牛肉入口柔軟,湯底清甜,烏冬滑溜煙韌而且掛湯,食得真是滋味😋
鮮檸檬燒酎梳打

🍋鮮檸檬燒酎梳打
一排檸檬,大大杯,有氣勢🤭好易入口,幾清新,打卡一流😝

🍺Suntory ~The Premium malt's
500ml都好大杯😍嚟得居酒屋梗係要飲返杯先有氣氛

總結💕餐廳環境令到你好似置身於🎌日本一樣🤩食物種類選擇好多,而且有質素,整體性價比幾高,店員都幾nice哦🫶🏻
栗子甘露煮
日本和黑毛和牛鍋燒烏冬
鮮檸檬燒酎梳打
  • 日本黑毛和牛鍋燒烏冬
  • 明太子雞肉棒
成日都聽到好多朋友話思鄉,要飛了!對啊~ 近近的去趟尖沙咀都有一次日本之旅!我帶路!⭐A4黑毛和牛堂煮壽喜燒 (牛250g + 野菜豆腐盤)有個QR CODE可以對住黎邊學邊整!先炒香配料,之後落牛,到差唔多落埋壽喜燒醬汁等佢吸晒汁~濃郁牛味加清甜味🥰加埋隻日本蛋,啖啖juicy~ ✨整完之後仲可以加湯底,打埋邊爐!燒烤?!邊爐?!why not both~⭐北海道海鮮最中盒上枱已經瘋狂打卡,睇得出的心思,有帶子、海膽、三文魚籽、拖羅蓉、紫菜~⭐海膽海鮮炒飯初頭以為係海膽汁炒飯,點知真係有海膽刺身😋仲有大大隻帶子、蝦同青口~⭐清酒煮蜆入味,份量亦好多,大大粒,唔錯~⭐自家梅酒 + 奇異果乳酸梳打少酒怡情,食日本菜啪杯梅酒係正嘅!同埋女仔要飲都係覺得梅酒甜甜地最易入口又清爽!不過唔飲酒都可以飲yogurt soda~⭐甜品:紅豆鯛魚燒店員推介~ 微甜紅豆加配日本特色,美好的完成我們的日本之旅~
成日都聽到好多朋友話思鄉,要飛了!
對啊~ 近近的去趟尖沙咀都有一次日本之旅!
我帶路!
⭐A4黑毛和牛堂煮壽喜燒 (牛250g + 野菜豆腐盤)
有個QR CODE可以對住黎邊學邊整!
先炒香配料,之後落牛,到差唔多落埋壽喜燒醬汁等佢吸晒汁~
濃郁牛味加清甜味🥰加埋隻日本蛋,啖啖juicy~ ✨
整完之後仲可以加湯底,打埋邊爐!
燒烤?!邊爐?!why not both~
⭐北海道海鮮最中盒
上枱已經瘋狂打卡,睇得出的心思,
有帶子、海膽、三文魚籽、拖羅蓉、紫菜~
⭐海膽海鮮炒飯
初頭以為係海膽汁炒飯,點知真係有海膽刺身😋
仲有大大隻帶子、蝦同青口~
⭐清酒煮蜆
入味,份量亦好多,大大粒,唔錯~
⭐自家梅酒 + 奇異果乳酸梳打
少酒怡情,食日本菜啪杯梅酒係正嘅!
同埋女仔要飲都係覺得梅酒甜甜地最易入口又清爽!
不過唔飲酒都可以飲yogurt soda~

甜品:紅豆鯛魚燒
店員推介~ 微甜紅豆加配日本特色,
美好的完成我們的日本之旅~
2022-09-20
2022-09-28 52 浏览
朋友聚會,揀咗呢間位於尖沙咀嘅日式餐廳——令和,一入去裝修好日系,店員安排咗我哋坐卡位,獨立空間,位置都幾大,可以一邊傾計一邊食嘢,好chill呀❤️我哋就叫咗💕海膽海鮮炒飯材料好多,而且份量都幾大,有蝦,青口等等海鮮,炒飯夠乾爽,夠鑊氣👍🏻正💕清酒煮蜆啖啖清酒味,蜆好鮮甜,而且好入味,推介👍🏻💕慢煮A4和牛筋牛筋好淋,好入味,用黎配埋飯食一流👍🏻💕堂煮壽喜燒 A4黑毛和牛,貼心地會有QR code教我哋點煮,和牛一共有6️⃣塊,好嫩,油脂味重,配上日本蛋一齊食,更入味,燒晒牛肉後,可以加湯,煮埋野菜豆腐盤,入面有娃娃菜,冬菇,豆腐等等🙆🏻‍♀️💕自家梅酒好易入口💕奇異果乳酸梳打清甜可口,解渴👍🏻仲好重奇異果味🥹💕北海道海鮮最中盒啱晒打卡,外型精緻,入面有蟹籽,帶子,拖羅蓉,一啖咬落去口感豐富,好特別仲叫咗鹽味昆布飯糰,芥末八爪魚,紅豆鯛魚燒,炸芝士年糕添,大滿足嘅一日🙆🏻‍♀️❣️試後感:環境日式,服務很好,食物質素高,同朋友聚會慶祝一流👍🏻值得一去

我哋就叫咗
💕海膽海鮮炒飯

💕清酒煮蜆
啖啖清酒味,蜆好鮮甜,而且好入味,推介👍🏻

💕慢煮A4和牛筋
牛筋好淋,好入味,用黎配埋飯食一流👍🏻

💕堂煮壽喜燒

💕自家梅酒
好易入口

💕奇異果乳酸梳打
清甜可口,解渴👍🏻仲好重奇異果味
🥹

💕北海道海鮮最中盒

仲叫咗鹽味昆布飯糰,芥末八爪魚,
紅豆鯛魚燒,炸芝士年糕添,大滿足嘅一日🙆🏻‍♀️

❣️試後感:
2022-09-27 1108 浏览
今晚朋友為我慶祝生日🎂約我去尖沙咀一間日式餐廳🍴餐廳空間闊落,以和風日式木系裝修設計,大部分以卡座間隔,坐得舒服又私隱度高😘😘青森縣黑蒜醬油豚骨湯$328有六款的鍋底選擇,可自選六種不同肉類配搭,我情有獨鍾青森縣黑蒜醬油豚骨,湯底好鮮甜,黑蒜醬油勁香,配上油脂豐富的A4 日本和牛,超正,另外野菜豆腐更吸收晒湯汁的精華,好滿足😘😘廚師發板(二人刺身)$288廚師來為我們挑選最優質、最時令的剌身:三文魚🍣甜蝦🦐八爪魚🐙北寄貝、帆立貝、油甘魚等等,我第一次食的炭燒鰹魚以半生熟形式作刺身,肉質甜美,最令我留下印象👍👍鹽燒白鱔 $48 鹽燒牛舌$48 汁燒白菌$25白菌以簡單汁燒🔥味道立即昇華😁😁;牛舌富有彈性又軟嫩多汁;白鱔燒得魚皮脆卜卜,鱔肉金黃,魚香好吸引🥰🥰汁燒16寸日本大魷魚筒$98汁燒原隻魷魚🦑香噴噴,見到都流晒口水,最鍾意燒汁甜甜地好開胃,魷魚肉質又鮮嫩😘😘舞茸天婦羅$98酥脆輕盈的麵衣包住口感脆嫩的舞茸,口感細膩、營養價值又非常高😁😁野梅乳酸梳打$33 青檸燒酎梳打$48清涼解渴,充滿甜味和濃郁的香氣,爽😊

青森縣黑蒜醬油豚骨湯$328

廚師發板(二人刺身)$288

鹽燒白鱔 $48 鹽燒牛舌$48 汁燒白菌$25

汁燒16寸日本大魷魚筒$98

舞茸天婦羅$98

野梅乳酸梳打$33 青檸燒酎梳打$48
清涼解渴,充滿甜味和濃郁的香氣,爽😊

2022-09-20
庆祝纪念
生日
2022-09-27 48 浏览
有一次同男朋友喺尖沙咀睇完戲好肚餓即刻去厚福街搵野食但係間間餐廳都要排隊🥹眼利嘅我見到呢間居酒居有位😎✨📍令和鍋物酒場我淨係記得我地飲左好多酒同食左好多野🍻飲到醉醉地都唔係好記得食左咩好彩有影相記錄下😂聽講旺角嗰間仲多酒揀下次再去嘅時候我會記得影返哂啲野食😆😆
有一次同男朋友喺尖沙咀睇完戲好肚餓

好彩有影相記錄下😂

聽講旺角嗰間仲多酒揀
下次再去嘅時候我會記得影返哂啲野食😆😆
2022-09-27 90 浏览
令和鍋物酒場,顧名思義,是以火鍋為主打的居酒屋。食物選擇很多, 包括刺身、串燒、燒物、鍋物 等等 。 酒場當然不少得清酒,有自家製清酒和自家製梅酒,也有無酒精飲品和特色飲品。木質圍欄上,放了大酒瓶做裝飾, 相當別緻。樓下大廈入口處頂掛了多個日式燈籠,從門口進入的通道中,貼了多張日式畫作,氣氛很熱爆。環境舒適,座位寬敞。有多個卡位, 以木製通花屏風分隔開,空間感和私隱度不錯,情侶拍拖或三數知己吃喝聊天,都是個好選擇。師傅發版 2人刺身 $288~吃火鍋前先來個刺身併盤。三文魚、八爪魚、油甘魚、帶子、北寄貝,甜蝦都很新鮮。青森縣黑蒜醬油豚骨湯A4 日本和牛 200g 配 野菜豆腐盤 $ 328~湯底有幾個選擇,包括白雞湯、札幌蟹味味噌湯、龍蝦濃湯、濃厚芫茜湯。選了青森縣黑蒜醬油豚骨湯,這湯底是新品登場,所以想試。豚骨湯頭夠火喉,加上原粒黑蒜,十分惹味。肉類組合可選鴨胸、日本雞肉、沖繩黑豚肉、M6澳洲和牛、A4日本和牛。價錢 $268 -$358 。加入野菜、日本菇、金菇、甘荀和豆腐,食材吸收了濃郁豚肉和黑蒜的精華,非常滋味。選了A4 日本和牛,和牛脂肪分佈均勻,肉質軟嫩,油香豐富。鹽
串燒、燒物、鍋物 等等 。

木質圍欄上,放了大酒瓶做裝飾, 相當別緻。
師傅發版 2人刺身 $288~
火鍋前先來個刺身併盤。
三文魚、八爪魚、油甘魚、帶子、北寄貝,甜蝦都很新鮮。
青森縣黑蒜醬油豚骨湯
A4 日本和牛 200g 配 野菜豆腐盤 $ 328~
選了A4 日本和牛,和牛脂肪分佈均勻,肉質軟嫩,油香豐富。
鹽燒牛舌 $48~
酥香惹味,烟韌有咬口,佐酒佳選。
鹽燒白鱔 $48~人
外面金黃香脆,裡面濕潤多汁,肥美嫩滑,渗出魚油香。
汁燒 16寸日本大魷魚筒 $98~
魷魚大隻肉厚,切開一圈圈,汁燒令鮮味更濃郁,柔軟彈牙,十分美味。
舞茸天婦羅 $98~
咬開脆脆的漿粉,菇味香濃,口感豐富。 天婦羅較常吃的是大蝦、茄子、蕃薯、虎皮椒等。以有食療功效的舞茸做天婦羅,比較矜貴。
野莓乳酸梳打 $33~
吃完豐富的晚餐,飲杯野莓梳打,酸酸甜甜,清新解膩。
令和鍋物酒場
尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓