2022-09-25 91 浏览
終於黎返九龍區搵食,厚福街一向都多餐廳美食,👱🏼‍♀️想食日本野,所以就去咗呢間人氣都幾高嘅餐廳試下。一入門口就已經見到充滿和風色彩嘅壁畫、裝飾,餐廳都幾大,空間感十足,座位舒適,我地被安排坐和式卡位,私隱度高👍🏻1️⃣ 北海道海鮮最中餅 $68外型非常趣致,內含幾款海鮮,海膽鮮甜,帶子新鮮,三文魚子粒粒都脹卜卜😋吞拿魚蓉幼細香滑2️⃣ 清酒生蠔 $28第一次見到咁樣配搭嘅食法,將生蠔🦪浸嘅清酒內一分鐘才食用,生蠔肥美鮮甜,加上帶米香嘅清酒,別有一番風味。3️⃣ 二人刺身 $288共有7款刺身,分別有:帶子、甜蝦、鰹魚、油甘魚、三文魚、八爪魚🐙北寄貝,八爪魚爽口彈牙,帶子鮮甜,其他就正正常常。4️⃣ 燒廣島生蠔 $48價錢相當實惠,焗起熱辣辣,仲有啲焦香,醬汁酸酸地,非常開胃5️⃣ 清酒煮蜆 $75未食就已經聞到陣陣清酒香味,每隻蜆都脹卜卜,酒味非常濃郁😌6️⃣ 白雞湯配美國安格斯 $268餐廳提供好多款湯底,今次揀左白雞湯,肉類方面就揀左美國安格斯牛肉,牛肉油脂色澤鮮紅,牛味都幾岀🤤淥幾秒就已經食得,仲配有野菜豆腐盛合,附上各款蔬菜:金菇、生菜、冬菇、豆腐、大蔥等,蔬菜爽脆,十分清甜,可用黎解膩😊7️⃣ 清酒 $

1️⃣ 北海道海鮮最中餅 $68
北海道海鮮最中餅

2️⃣ 清酒生蠔 $28

3️⃣ 二人刺身 $288
二人刺身

4️⃣ 燒廣島生蠔 $48
價錢相當實惠,焗起熱辣辣,仲有啲焦香,醬汁酸酸地,非常開胃
燒廣島生蠔

5️⃣ 清酒煮蜆 $75
未食就已經聞到陣陣清酒香味,每隻蜆都脹卜卜,酒味非常濃郁😌
清酒煮蜆

6️⃣ 白雞湯配美國安格斯 $268
白雞湯配美國安格斯

7️⃣ 清酒 $58
平時都係飲凍嘅清酒,今日來點特別的,叫上一壺熱嘅自家製清酒🍶入口順滑,配上鍋物簡直一流
清酒

8️⃣ Suntory黑啤 $78
👱🏼鍾情於啤酒,所以就叫左杯黑啤,帶有少許焦糖般的甜味香氣,麥味好重,比一般的黑啤清爽。
Suntory黑啤

總的來說,餐廳裝修好有日本風🇯🇵座位非常舒適,而且食物種類好多,適合三五知己飲酒說笑,唯一就係服務有待改善,其他都很不錯😌

#foodie_couple_hk_sm816
北海道海鮮最中餅
燒廣島生蠔
白雞湯配美國安格斯
2022-09-23 87 浏览
今次嚟到好多嘢食嘅尖沙咀厚福街度食嘢,見到一間成日有人打卡既日式居酒屋,今次就入去試下先,入到去嘅感覺都幾正裝修真係幾有日本居酒屋Feel有手繪壁畫,酒樽擺設都好有日系FEEL😍,一黎到二話不說就點左隻日本直送口岸生蠔啖下先啦大大隻勁新鮮🤤,之後叫咗個海膽海鮮炒飯都好足料架海鮮又得仲要唔貴👍,叫左小小串燒,有鹽燒牛舌係有口感果隻,薩摩半全翼,汁燒薩摩雞心,全部即叫即燒,仲有一個燒和牛他他其,半生熟既和牛再配上適量既洋蔥,一啖放晒入口相當JUICY😋,燒廣島生蠔,依個不得了佢個芝士醬汁見到都知好野,一入口開心到呢🤤鹽燒羊架唔會太熟,但又唔腥唔蘇,仲要好多肉汁肉質鮮嫩,火喉控制得唔錯,番薯天婦羅一份有5件,薄脆鮮甜,冇油膩感👍再後一杯巨峰提子乳酸梳打一杯青蘋果乳酸梳打,完滿食飽飽再去SHOPPING 散步🤭#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood

#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat
#令和鍋物酒場 @令和鍋物酒場

令和鍋物酒場
尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓
2022-09-22 817 浏览
一直都好鍾意食居酒屋 又多嘢食又chill 😙今次嚟咗呢間好有日本風 掛滿燈籠嘅居酒屋😍炙燒左口魚裙邊($58)清酒生蠔($28)生野就叫咗呢兩樣😍 左口魚裙邊輕輕燒過 肉質好滑又香😋 而生蠔都好新鮮 配兩杯清酒都好甜 加幾滴檸檬汁 真係啱晒🤭鵝肝乳酪最中餅($78)一開始完全唔知咩係最中餅😂外型好似個盒咁都幾精緻😍 中間放咗鵝肝同埋牛油果 配搭幾新鮮😉燒芝士年糕($38)鹽燒牛舌($48)盬燒雞腎串($28)我哋仲叫咗串燒同埋燒物~ 芝士年糕非常好食 就算唔係炸嘅都好香 入面嘅芝士流晒出嚟 好足料🤤 牛舌同埋雞腎調味都啱啱好 唔會燒過龍 夠晒有口感😆 特別係牛舌 厚切好正😍日本和黑毛和牛鍋燒烏冬($98)有好長嘅和牛😂 食落非常嫩滑 而且烏冬份量都幾多 麵條亦都滑嘟嘟😋大蝦天婦羅($78)天婦羅都炸得好香脆 大蝦都幾彈牙 又大大條🦐燒鱈魚干($48)呢個真係送酒必備😋 要趁熱食啊 口感又薄又脆 真係食唔停口👍🏼梅酒梳打($48)自家清酒(凍〉($38)居酒屋點可以唔叫酒😝 唔係咁得嘅可以試吓梅酒梳打 比較甜同影入口 ~

炙燒左口魚裙邊($58)
清酒生蠔($28)

鵝肝乳酪最中餅($78)

燒芝士年糕($38)
鹽燒牛舌($48)
盬燒雞腎串($28)
特別係牛舌 厚切好正😍

日本和黑毛和牛鍋燒烏冬($98)

大蝦天婦羅($78)
天婦羅都炸得好香脆 大蝦都幾彈牙 又大大條🦐

燒鱈魚干($48)

梅酒梳打($48)
自家清酒(凍〉($38)
2022-09-19
2022-09-15 64 浏览
實在太耐冇去旅行 好掛住去日本居酒屋食串燒飲啤酒嘅日子😢 今日專登過嚟思鄉一下😋 入面嘅裝修環境同喺日本冇分別 食物種類眾多 選揀咗呢幾款食物🐟池魚唐揚 新鮮即炸 非常之好食 同埋沙律醬100分🥘南蠻乳酪炸鷄 呢個賣相十分之討好 估唔到乳酪同炸雞係咁夾 食落口好清新 唔會有平時沙律醬嗰隻飽滯感👍🏻🥗煙熏牛舌蕃茄沙律 🍣三文魚刺身 擺盤好吸引 厚切三文魚係最正嘅😍🍛慢煮A4和牛筋 呢個真係要推介 睇得出佢忟咗好耐 舊舊牛腩都好淋好入味🍢A4和牛肋條 無筋入口即融🥰🐠西京銀鱈魚 煎得好香😋😋🍸巨峰提子乳酸梳打 夠哂fresh喺呢度食野當自己去咗日本咁係可以的😎
🐟池魚唐揚 新鮮即炸 非常之好食 同埋沙律醬100分
🥗煙熏牛舌蕃茄沙律
🍣三文魚刺身 擺盤好吸引 厚切三文魚係最正嘅😍
🍢A4和牛肋條 無筋入口即融🥰
🐠西京銀鱈魚 煎得好香😋😋
🍸巨峰提子乳酸梳打 夠哂fresh
喺呢度食野當自己去咗日本咁係可以的😎
🏮尖沙咀日式和風居酒屋🎏 呢間令和居酒屋位於尖沙咀厚福街,一入到去就充滿和風特色🎏餐廳主打日式鍋物、壽喜燒、石板燒、串燒同刺身壽司,以及多款酒類飲品🍶堂煮壽喜燒($428)今次揀咗250g的A4黑毛和牛🐮總共有6塊,牛肉好軟嫩,油脂味重,燒晒所有牛肉可以加湯底,之後再落埋附送嘅野菜豆腐盤,裏面包括有娃娃菜、豆腐、冬菇、蘿蔔、洋蔥、薯粉,薯粉索曬湯汁,好入味~燒雞軟骨($22)好惹味~奇異果乳酸梳打($33)奇異果味好特別,好少見到有呢款口味嘅梳打~自家梅酒($38)好易入口,平時好少飲酒嘅我都幾鍾意飲梅酒🫶
🏮尖沙咀日式和風居酒屋🎏

堂煮壽喜燒($428)

燒雞軟骨($22)
好惹味~

奇異果乳酸梳打($33)
奇異果味好特別,好少見到有呢款口味嘅梳打~

自家梅酒($38)
好易入口,平時好少飲酒嘅我都幾鍾意飲梅酒🫶

2022-09-12 1094 浏览
今日朋友生日,大家都好幾個月無見了,緊係同她食好d慶祝下啦!她本身都好愛食日本餐,我早幾日已經打電話訂左呢間試下。尖沙咀區黎講,這間日本餐廳相對呢黎都幾大下,仲有好幾張卡位座,感覺舒適,隔音仲好好,私隱度好高。隨意叫左2款小食,分別有芥末八爪魚和左口魚,八爪魚新鮮爽口而左右魚油脂豐富,我地另加一碗白飯一齊食,味道非常夾。霜降和牛洋蔥沙律半生熟既和牛切成一小片,配上適量既洋蔥,沙律菜,蕃茄仔和甜甜酸酸既醋汁,非常開胃。唐揚墨魚咀墨魚咀份量比想像中多,炸到金黃色火喉剛剛好,香脆軟熟,配埋啤酒簡直一流。南瓜天婦羅一份有5件,炸粉薄脆鮮甜,唔會好油膩,我一口氣已經吃了4件,好食到停不了口。隨意叫了幾串串燒,分別有黑豚肉,鹽燒白鱔,青椒仔和雞軟骨,即叫即燒,送到黎仲係熱辣辣,感覺又無比想像中咁熱器。每樣叫一串,樣樣都可以試小小,感覺好彈性。鵝肝乳酪最中餅鵝肝帶暖暖的又唔腥,內裏仲好juicy,如果可以太片d就好了,價錢都幾合理。鹽燒羊架我本身對羊都係麻麻地,但呢件羊架竟然唔腥唔蘇,仲有好多肉汁,肉質鮮嫩,咬口容易,唔會太熟,火喉控制得好好。最後我叫左杯蜜桃疏打,帶輕輕既蜜桃味,味道唔會太甜,清清

霜降和牛洋蔥沙律

唐揚墨魚咀

南瓜天婦羅

鵝肝乳酪最中餅

鹽燒羊架

最後我叫左杯蜜桃疏打,帶輕輕既蜜桃味,味道唔會太甜,清清甜甜,非常解喝。

2022-09-08
2022-09-09 72 浏览
獨食難肥,美食當前,緊係搵埋好朋友一齊分享快樂(脂肪)😛佢帶左我去尖沙咀一間居酒屋,果到因為果度有佢中意既提燈,仲係自由定價添,幾得意,食落好正!一咬落去爆開,入面軟糯軟糯既口感,食過既就明😜清酒生蠔性價比極高👍🏻👍🏻👍🏻生蠔新鮮鮮甜,加埋落青酒入面,清酒既脂味,令生蠔既鮮味更加提升😍兩者配合,令鮮味爆發🥳鮟鱇魚肝朋友既必點項目,佢勁中意,完全唔腥,勁creamy ❤️甲羅燒師傅燒好先上枱,唔洗怕燒燶😂佢地蟹膏同蟹肉比例岩岩好,仲加左海膽,鮮味滿滿🤩米通脆脆出乎意料之外好食,原來係即叫即炸😍海膽刺身性價比十足,因為佢呢度都只係$198🥰好鮮味,超正🤩突刺月見大啡菇蛋黃漲卜卜,好飽滿,好新鮮,一夾落去蛋汁流晒出黎,沾埋大啡菇一齊食,勁爆汁😍黑蒜豚骨湯和牛鍋和牛牛花好平均,入口好嫩滑,唔知係咪因為係美國牛既關係,佢既牛味都幾重,個鍋仲包埋一啲蔬菜🥬都幾抵食☺️黑松露炒舞松茸一上枱就聞到勁香黑松露味😍舞茸係日本好出名既菇類,食落好香菇菌味😚飲品嚟得酒場,點會唔飲返兩杯,媽媽就點左杯whisky lemon coke,店員好好幫我由soda轉左做coke🤪勁長檸檬片,打卡勁吸睛🤩朋友就點左梅酒,佢
獨食難肥,美食當前,緊係搵埋好朋友一齊分享快樂(脂肪)😛

鮟鱇魚肝
朋友既必點項目,佢勁中意,完全唔腥,勁creamy ❤️

甲羅燒

海膽刺身
性價比十足,因為佢呢度都只係$198🥰好鮮味,超正🤩

突刺月見大啡菇

黑蒜豚骨湯和牛鍋

黑松露炒舞松茸

飲品
嚟得酒場,點會唔飲返兩杯,媽媽就點左杯whisky lemon coke,店員好好幫我由soda轉左做coke🤪勁長檸檬片,打卡勁吸睛🤩朋友就點左梅酒,佢都話幾好飲喎👍🏻
2022-09-09 50 浏览
💛黃店💛位於尖沙咀厚福街< 𝐑𝐞𝐢𝐰𝐚 >, 一間日式居酒屋, 每個角落充滿和風感覺, 亦設有卡座包廂, 空間感十足。鵝肝乳酪牛油果最中餅 $⁷⁸外脆內軟的鵝肝, 配搭酸甜的乳酪牛油果, 而最中餅將其包裹, 夾雜著多重味道, 這個推薦!甲羅燒 $¹²⁸放有蟹肉、蟹膏醬、蔥、蛋黃及魚籽, 將其放在飯焦面層, 很好吃呢。蒲燒鰻魚炒飯 $¹¹⁸炒飯呈金黃色, 面層放有一大塊鰻魚及紫菜。味噌廣島蠔鍋 $⁸⁸以味噌湯熬製而成, 放入數粒蠔隻及嫩滑豆腐, 相當豐富。池魚唐揚 $³⁸金香鬆脆, 佐酒一流。令和玉子燒 $⁴²厚切再帶點蛋香。自家梅酒 $³⁸味帶酸甜, 容易入口。茘枝乳酸梳打 $³³味道甜甜的, 透心涼。令和鍋物酒場 (尖沙咀)📍尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓
💛黃店💛

鵝肝乳酪牛油果最中餅 $⁷⁸

甲羅燒 $¹²⁸

蒲燒鰻魚炒飯 $¹¹⁸
炒飯呈金黃色, 面層放有一大塊鰻魚及紫菜。

味噌廣島蠔鍋 $⁸⁸
以味噌湯熬製而成, 放入數粒蠔隻及嫩滑豆腐, 相當豐富。

池魚唐揚 $³⁸
金香鬆脆, 佐酒一流。

令和玉子燒 $⁴²
厚切再帶點蛋香。

自家梅酒 $³⁸
味帶酸甜, 容易入口。

茘枝乳酸梳打 $³³
味道甜甜的, 透心涼。

令和鍋物酒場 (尖沙咀)
📍尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓
2022-09-06
媽媽真係要慶祝吓,因為天天第一日分離班老師話佢竟然只係喊咗一兩下😂😂全程都乖乖做手工上堂唱歌跳舞👍。我就安心哂🤩又俾個藉口自己出去輕鬆吓輕鬆梗係飲酒食好嘢最直接🍻呢間日本居酒屋🏮格調裝修超正,又有多張卡位及幾個包廂房間,氣氛好熱鬧,今次揀咗張角落頭卡位💓容許媽媽細聲講大聲笑同朋友開開心心食晚飯。🤪坐底更係即刻叫杯酒嘆下🥃自家梅酒🥃甜酸度控制不錯😏梅味都算濃郁🍋🍋🍋🍋爆檸whiskey coke 浮誇到要打下卡,大杯抵飲,飲到朋友有少少醉意🍺見到枱枱都叫個鍋物🤔我哋梗係都唔執輸啦今次揀咗🥘青森縣黑蒜醬油豚骨湯底配澳洲M6和牛配野菜&豆腐盛🥗湯底既黑蒜同豬骨湯底配合得天衣無縫👍🐂和牛色澤靚油脂分布非常均勻而且仲有10塊咁多🤭🤭幾個送酒前菜都好得媽媽歡心最欣賞佢個甲羅燒🦀,蟹膏蟹肉海膽再撈埋生雞蛋配上自家製新鮮即炸脆米餅🍘鮮味爆燈又滿足到多重口感🤤🐟鮟鱇魚肝甘香香嫩滑,入口即溶清酒生蠔$28 /隻呢個CP值真係高🫶大大隻新鮮生蠔🦪配上一杯清酒🍶。呢個價錢真係益街坊,仲要係好味喎🤣北海道海膽🔥入口即化、底蘊甘甜、海味鹹鮮🫶食咁多國家既海膽最愛都係日本🇯🇵北海道產再嚟出面少有既提燈串燒🐔呢個好考

輕鬆梗係飲酒食好嘢最直接🍻

🥘青森縣黑蒜醬油豚骨湯底配澳洲M6和牛配野菜&豆腐盛🥗

湯底既黑蒜同豬骨湯底配合得天衣無縫👍
🐂和牛色澤靚油脂分布非常均勻而且仲有10塊咁多🤭🤭

幾個送酒前菜都好得媽媽歡心
🐟鮟鱇魚肝甘香香嫩滑,入口即溶

清酒生蠔$28 /隻

北海道海膽🔥

再嚟出面少有既提燈串燒🐔
呢個好考師傅嘅功力因為要燒熟但又不能俾小雞蛋爆裂,呢到做到半熟效果之餘佢既醬汁都係靈魂所在🔥

黑松露炒舞茸🍄
雙菌走埋一齊,勁濃郁菇味。聽講舞茸仲可以抗癌預防糖尿病。功效又多又好味😋要食多幾舊

月見大啡菇
配上生蛋黃(蛋黃仲要金瑩剔透,一睇就知好野)啡菇juice 💦Mix 滑溜溜濃香蛋黃,齒頰留香,叫人回味無窮🤤
  • 甲羅燒
  • 醬油豚骨湯+日本和牛
  • 清酒生蠔
  • 鮟鱇魚肝
2022-09-09 40 浏览
呢間日式居酒居位於尖沙咀佢嘅日本氣氛相當濃厚一入門口已經見到好多日本壁畫餐廳亦放咗好多唔同嘅日式擺設再播埋日本音樂真係好似去咗日本咁呀🤣🔸青森縣黑蒜醬油豚骨湯 (配沖繩黑豚肉) $268🔸燒廣島生蠔(二本)$48🔸明太子雞棒 $28🔸監燒雞翼 $22🔸薩摩雞腎 $28🔸柚子監黑豚肉 $28🔸荔枝乳酸梳打 $33🔸巨峰提子乳酸梳打 $33餐廳有好多唔同款式嘅日式美食揀,不過最出名嘅一定係佢哋嘅鍋物同串燒,鍋物有多款湯底選擇,揀完湯底仲可以挑選唔同嘅肉類。我哋今次就揀咗青森縣黑蒜醬油豚骨湯,配沖繩🐖黑豚肉,呢個湯底黑蒜味勁香,配埋黑豚肉一齊食勁夾😍黑豚肉脂肪分布平均,肉質鮮嫩。另外我哋都叫咗串燒同燒物,燒廣島🦪生蠔比想像中大隻,好新鮮肥美,面層配上醬汁酸酸甜甜好惹味。呢個價錢食到真係好抵食☺️串燒🍡就款款都好出色,燒到外皮金黃,又帶有焦香味,真係色香味俱全🤤我哋仲叫咗兩杯🍹乳酸梳打,邊嘆串燒邊飲真係勁涼快😍
呢間日式居酒居位於尖沙咀

🔸柚子監黑豚肉 $28
🔸荔枝乳酸梳打 $33
🔸巨峰提子乳酸梳打 $33

2022-09-08 833 浏览
終於放大假 當然要慰勞下 自己🥰🥰約閨蜜一齊 傾計談心 厚福街一向都係美食集中地 我哋都鍾意食日本🇯🇵嘢,揀咗呢間令和鍋物酒埸🏮我哋都係第一次嚟 地方非常 好坐 私隱度極高 👍👍地方就好大添,q r code落單 方便快捷又環保♻️天氣炎熱來杯冰凍啤酒 🍻白桃梳打,爽呀!串燒 鍋物 沙律天婦羅 仲有清酒買一送一🤩🤩柚子鹽黑豚肉串燒烤肉汁 配上柚子醬,味道層次 提升不少燒白鱔 爽脆鮮甜肉質彈牙👍👍霜降 和牛洋蔥沙律非常 新鮮嘅配搭 配上洋蔥和牛加上自家製醬汁夏天食非常之清爽開胃🥳🥳唐揚墨魚咀用嚟下酒 一流!鵝肝乳酪最中餅 超有驚喜呢😍😍鵝肝外焦內軟,配上乳酪又幾特別喎 !賣相仲非常靚添影相影相打卡一流🤭🤭炙燒左口魚裙邊,最喜歡💕項目,忍唔住加多碗白飯添呀🤣🤣天婦羅南瓜天婦羅 南瓜香甜軟糯外脆內軟😜鹽燒羊架 好抵食份量仲好多,即叫即燒好香口😎😎難怪座無虛席喇, 下次一於約埋朋友過嚟飲清酒買一送一😌😌
終於放大假 當然要慰勞下 自己🥰🥰
約閨蜜一齊 傾計談心

天氣炎熱來杯冰凍啤酒 🍻白桃梳打,爽呀!

串燒 鍋物 沙律天婦羅 仲有清酒買一送一🤩🤩

柚子鹽黑豚肉串
燒烤肉汁 配上柚子醬,味道層次 提升不少

燒白鱔 爽脆鮮甜肉質彈牙👍👍

霜降 和牛洋蔥沙律

唐揚墨魚咀用嚟下酒 一流!

炙燒左口魚裙邊,最喜歡💕項目,忍唔住加多碗白飯添呀🤣🤣

天婦羅南瓜天婦羅 南瓜香甜軟糯外脆內軟😜

鹽燒羊架 好抵食份量仲好多,即叫即燒好香口😎😎

難怪座無虛席喇, 下次一於約埋朋友過嚟飲清酒買一送一😌😌
日本菜周街都係, 但令您真係有去到日本感覺的又有幾多呢🧐? 今次嚟到尖沙咀嘅令和, 由樓梯開始就充滿和風設計🎏, 動感十足嘅可愛壁畫, 色彩繽紛嘅燈籠旗幟🏮同特色酒樽🍾擺設~内場空間超闊落, 設有卡座包廂, 無論情侶小酌, 還是朋友聚餐, 都非常適🥳, 好似飛左轉日本咁✈️~主打特色日料, 即製串燒, 日式特色火鍋等等, 提供超過100款清酒梅酒, 價錢適宜, 值得回顧~🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸♦️ 龍蝦濃湯鍋🦞 + M6澳洲和牛🐮(200g) (附送野菜豆腐盤) - $328店長推介的的湯底, 一試果然名不虛傳! 濃厚龍蝦湯頭香氣逼人, 全部食材都好嗦湯味, 濃郁惹味, 同時又襯托出食材本身的鮮美~和牛的色澤紋絡都好驚艷! 軟腍的肉質帶著香濃的牛味🤤, 完全停唔到口! 份量十足, 兩個人食非常足夠~配埋送野菜豆腐盤, 裏面有娃娃菜, 豆腐, 冬菇, 蘿蔔, 洋葱同少量薯粉, 非常新鮮, 薯粉嗦曬湯汁, 超彈滑, 啖啖都係精華✨!♦️ 海膽海鮮炒飯 🦐- $138面頭舖著甘甜香濃的大海膽, 4隻爽口彈牙大蝦仁, 2隻飽滿大扇貝, 呢個價錢都落足料俾你, 真係有驚喜, 炒飯夠乾爽, 粒粒都滿載鑊

🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸

M6澳洲和牛(200g)

野菜豆腐盤

♦️ 海膽海鮮炒飯 🦐- $138
面頭舖著甘甜香濃的大海膽, 4隻爽口彈牙大蝦仁, 2隻飽滿大扇貝, 呢個價錢都落足料俾你, 真係有驚喜, 炒飯夠乾爽, 粒粒都滿載鑊氣~

海膽海鮮炒飯

♦️ 蔬菜鷄肉福袋 (4pc)🧧- Free (follow&like - IG&FB)
只要follow店鋪IG/like FB page, 就可以免費獲得一份福袋吖! 做齊兩樣可以有齊兩份喔! 嗦爆湯汁嘅福袋漲bobo😍, 一啖咬落, 濃香溢出, 好滋味~

♦️ 奇異果乳酸梳打 - $33
酸酸甜甜, 好足奇異果味, 好似超多氣嘅益力多感覺, 想再嚟一杯!

奇異果乳酸梳打&鮮檸檬燒酌梳打

♦️ 鮮檸檬燒酌梳打 🍹- $58
點可以錯過咁📸igable嘅特飲呢! 酸爽解膩, 搭鍋物認真一流!

💁 🅢🅔🅡🅥🅘🅒🅔 🛎
店員好細心主動幫忙, 認真盡職👍🏻

2022-09-06 135 浏览
這一次來到厚福街,又心思思想試試未去過的餐廳,看到令和鍋物酒場有很大的招牌,又是我們最喜歡的日料,便決定給他一個機會✏️位置: 8/10✏️環境: 9/10✏️衛生: 9/10✏️服務: 8/10✏️食物: 8/10餐廳位於厚福街較深位置,需要走樓梯到一樓。餐廳面積大又舒適,座位多是卡位,非常適合小酌談天。而食物精美,味道亦不錯🌟寄世松葉蟹金鍋配味噌湯 - $528既然餐廳主打鍋物,便選了這款感覺高級的海鮮鍋。待濃郁的味噌湯煮沸後,便可放入包括松葉蟹、海蝦、蜆、廣島蠔、帆立貝及三文魚刺身等食材,海鮮份量有驚喜,雖不算最新鮮,但味道仍然甜美。海鮮外同時有一些野菜,如豆腐、冬菇、黃芽白、生菜等,相當滿足及實惠🌟炙燒和牛粒炒飯 - $128炒得很香,米飯粒粒分明,和牛粒加入黑椒燒過,香濃多汁,加上番紅花增加了一份獨特的香氣及令整體鮮艷好看🌟海膽海鮮炒飯 - $138海鮮足料,在炒飯面加入有數隻去殼海蝦、帶子及青口,本身已夠鮮味,加上一片片的海膽,融入炒飯內食味道更為香濃🌟酒匠發辦 (4杯50ml) - $98看到宣傳海報只需$98就可一試四款高級清酒,又豈能錯過呢四款清酒由右而左分別是:🍾榮光富士MA

✏️位置: 8/10

🌟酒匠發辦 (4杯50ml) - $98
看到宣傳海報只需$98就可一試四款高級清酒,又豈能錯過呢
四款清酒由右而左分別是:

🍾榮光富士MAGMA 原始乃胎動 純米大吟釀 無濾過生原酒
將岡山縣酒造好適米「雄町」精磨至50%的純米大吟釀,因而帶有熟米的香氣,同時帶有水果香味及奶香味,渾厚而有餘韻

🍾農口尚彥 純米 無濾過生原酒
使用小松市當地農家裁培的五百万石釀造而成,帶白花、梨及醬油的香氣,口感絲滑濃郁

🍾加茂錦 BRILLIANCE備前山田錦 純米大吟釀 生原酒
新潟的加茂錦酒造近年被年青酒迷追捧,使用岡山縣山田錦米釀造的這款清酒,果香四溢,清甜口感,清爽順滑

🍾総乃寒菊 純米大吟釀 39 Special Thanks 無濾過原酒
使用高達39%精米度的「雄町」釀造,口感細滑,微甜且帶有蒸米的香氣,同時果香四溢

青蘋果梳打及菠蘿乳酸梳打

🌟青蘋果梳打 - $28
帶有香甜的青蘋果香味的梳打特飲

🌟菠蘿乳酸梳打 - $33
混合菠蘿和乳酸味的梳打,味道特別有層次

紅豆蕨餅

🌟紅豆蕨餅 - $38
冰涼的綠茶蕨餅配合鮮甜大粒的紅豆,是一道甜而不膩的甜品

🍽令和鍋物酒場 (尖沙咀)
📬地址: 尖沙咀厚福街9號豪華閣地下至1樓
2022-08-30
前菜
炙燒和牛粒炒飯
酒匠發辦
青蘋果梳打及菠蘿乳酸梳打
紅豆蕨餅
2022-09-05 44 浏览
在尖沙咀搵好味日本菜,都有D頭痕。朋友後來搵到呢間,即管試吓,在街上望上個招牌,真係都有D日本feel,尤其無得去咁耐😅上到餐廳,D座位排放得吾會密麻麻,空間感好好,又吾太嘈,環境都有D似去咗日本。食物方面,我哋點左最貴嗰隻牛,真係幾好食,不過我哋點左龍蝦湯底,單飲係好香濃,但原來配肥牛有少少怪,下次要揀另一款湯底。最喜出望外竟然係串燒,可能冇比較冇傷害,以前喺香港食親啲串燒都係靭嘅,但佢呢啲吾靭,今次仲order左2轉牛小腸同豬大腸,好香好好味添。呢間會再嚟幫襯😀
2022-09-01
  • 日本黑豚肉
  • 鹽燒牛舌
  • 醬油豚骨湯+日本和牛
2022-09-05 42 浏览
呢排瘋狂迷上日式居酒屋令和鍋物酒場 係旺角同尖咀都有雖主打日式鍋物、壽喜燒,餐牌都算多元化,收費亦合理~~可以話豐儉由人!!!清酒生蠔 $28/隻 生蠔本身都鮮味,清酒甜帶米香,$28/隻 真心值霜降和牛洋蔥沙律 $88 半生熟嘅和牛清新有牛味,配黑醋沙律菜~南蠻乳酪炸雞 $55酸甜香脆,幾開胃!日本黑毛和牛鍋燒烏冬 $98 黑毛和牛大大塊有兩塊,簡單鰹魚湯底&稻庭烏冬,熱辣辣嘅幸福柚子鹽黑豚肉 $28 口感爽彈juicy明太子醬免治雞肉棒$28超愛明太子醬,免治雞肉拌入有口感嘅軟骨,正!令和玉子燒 $42 正常發揮冰火菠蘿$28食完一頓豐富的晚餐後,再食埋菠蘿啖啖清甜,超推介!梅子干威士忌特飲$58酒類飲品都唔貴,梅子干酸味配威士忌獨特香味,幾match!青蘋果乳酸梳打無酒精正常味道,唔太甜~
呢排瘋狂迷上日式居酒屋
令和鍋物酒場 係旺角同尖咀都有

雖主打日式鍋物、壽喜燒,餐牌都算多元化,收費亦合理~~
可以話豐儉由人!!!

清酒生蠔 $28/隻

生蠔本身都鮮味,清酒甜帶米香,$28/隻 真心值

霜降和牛洋蔥沙律

半生熟嘅和牛清新有牛味,配黑醋沙律菜~

南蠻乳酪炸雞 $55
酸甜香脆,幾開胃!

日本黑毛和牛鍋燒烏冬

黑毛和牛大大塊有兩塊,簡單鰹魚湯底&稻庭烏冬,熱辣辣嘅幸福

柚子鹽黑豚肉
口感爽彈juicy

明太子醬免治雞肉棒
超愛明太子醬,免治雞肉拌入有口感嘅軟骨,正!

令和玉子燒 $42
正常發揮

冰火菠蘿
食完一頓豐富的晚餐後,再食埋菠蘿啖啖清甜,超推介!

梅子干威士忌特飲
酒類飲品都唔貴,梅子干酸味配威士忌獨特香味,幾match!

青蘋果乳酸梳打
無酒精
正常味道,唔太甜~

2022-09-01