2023-02-10 27 浏览
去居酒屋可以叫好多唔同嘅嘢食,最頭痛都係唔知飲乜嘢酒。啤酒都仲識,清酒就真係唔知點叫。咁啱呢一度就做緊一個新套餐做埋清酒pairing,咁就唔使我頭痛喇。問過店員,佢哋啲酒定期都會轉款,所以下次去飲可能唔同㗎。食物分咗5 part: 前菜、刺身、揚物、串燒煮物、甜品。每一part都會配一杯唔同嘅清酒。每次都有店員介紹返配乜嘢酒同講下故事。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯前菜:和牛Tataki、鮟鱇魚肝、酒盜芝士、漬物二點配 🍶會津宮泉 Re: - 和牛たたき非常之淋,以為係壽司,原來下面係酸洋蔥。鮟鱇魚肝棉密細膩。第一次食酒盜,配埋Cream cheese咸香味勁濃。之後飲返清爽嘅清酒解解膩。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯刺身:帆立貝、油甘魚、赤身配🍶大納川 PEACE 純米吟釀-三點剌身都新鮮,清酒偏醇厚,可以提昇刺身鮮味,酒係限定酒,部分收益會支援烏克蘭,要試趁早。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯揚物:鰻魚天婦羅、秋葵天婦羅、南蠻乳酪炸雞配🍶翠玉 特別純米-鰻魚天婦羅非常出色,調味好、外層脆、入面棉。炸雞外層搽咗日式炒麵汁,好惹味。都係配合返清爽嘅清酒減減肥膩。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

咁啱呢一度就做緊一個新套餐做埋清酒pairing[酒匠Omakase],咁就唔使我頭痛喇。

問過店員,佢哋啲酒定期都會轉款,所以下次去飲可能唔同㗎。

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
前菜:和牛Tataki、鮟鱇魚肝、酒盜芝士、漬物二點
配 🍶會津宮泉 Re:

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
刺身:帆立貝、油甘魚、赤身
配🍶大納川 PEACE 純米吟釀

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
揚物:鰻魚天婦羅、秋葵天婦羅、南蠻乳酪炸雞
配🍶翠玉 特別純米

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
串燒煮物:鹽燒和牛舌、明太子免治雞肉棒、汁煮沖繩五花腩
配🍶江戶開城 雄町 純米吟釀

-最後食埋串燒牛舌完全冇渣,雞肉棒加咗軟骨,𥚃面啲肉都脆。五花腩片都入味,配呢隻濃度高一啲嘅酒,剛剛好。

甜品:紅豆綠茶蕨餅
配🍶天花 龜の尾 純米大吟釀

-志在甜一甜個口,酒身香味特出,加上有少少甜味作結。

2023-02-07 19 浏览
今日食嘅呢間係位於尖沙咀美食街上面嘅日式居酒屋,除咗有居酒屋經常食度嘅燒物外,仲有刺身等等嘅經典美食極上拖羅刺身一啲都唔平,但係物超所值,淨係睇佢嘅花紋同外型,都知道佢係幾咁高質嘅。口感方面,入口即溶,油香味充滿口腔,必食推介!即燒和牛嚟到呢度幾乎每一台都會嗌嘅即燒牛肉,除咗有日本和牛選擇之外,仲有其他種類,價錢亦都不同我選擇在日本和牛,因為佢嘅脂肪比例係最佳的,店員喺我面前燒的時候,美妙的滋滋聲,加上油香,整個視覺和味覺的感受到是非一般基本上都達到入口,即溶的標準,加上即點即燒,色香味俱全

極上拖羅

口感方面,入口即溶,油香味充滿口腔,必食推介!

即燒和牛

基本上都達到入口,即溶的標準,加上即點即燒,色香味俱全
2023-01-04
2023-02-04 103 浏览
赤蝦鮮甜 美味 大大隻啖啖都係肉清酒煮蜆鍋 冬天飲啖湯即刻暖笠笠 顯肉粒粒都係大大隻和牛炒飯🐮炒飯粒粒分明 食落好香牛味和牛都好juicy燒廣島蠔 價錢適中 美味之選👍和牛有10片左右 雪花分佈均勻 油脂味好香 配上壽喜燒鍋 十分美味
赤蝦鮮甜 美味 大大隻啖啖都係肉

清酒煮蜆鍋 冬天飲啖湯即刻暖笠笠 顯肉粒粒都係大大隻

和牛炒飯🐮炒飯粒粒分明 食落好香牛味和牛都好juicy

燒廣島蠔 價錢適中 美味之選👍

和牛有10片左右 雪花分佈均勻 油脂味好香
配上壽喜燒鍋 十分美味
2023-01-30 25 浏览
有次放假,朋友話想食居酒屋,我就諗起encore多次嘅令和,食物同清酒選擇都好多,環境裝修亦都非常有日式風味🇯🇵每次一入到門口,啲侍應已經會打鼓歡迎客人,好有氣氛🥳今次嗌左啲刺身、玉子燒同牛肉鍋物!今次第一次點清酒生蠔,竟然之前錯過左呢道菜,生蠔浸完清酒會帶有啲甜味😍好食到同朋友即刻再encore多隻,同埋肉質都唔算好薄👍🏻另外嘅刺身同鍋物都係平時已經食開,都系一貫好食😋點餐好方便,自己掃QR code就搞掂~侍應啲服務態度都好好,會不停睇吓客人有冇咩需要同會介紹下啲食物❤️推薦推薦!

2023-01-22 916 浏览
令和鍋物酒場 (尖沙咀) @reiwatst 📍:尖沙咀厚福街9號豪華閣地下至1樓🚗:尖沙咀地鐵B2出口 步行3分鐘📞:+852 2152-3988💲:~HKD400/head for dinnerFood quality✔️:堂煮壽喜燒、A4日本黑毛和牛、唐揚墨魚咀、純米大吟釀、鹽燒雞翼、明太子醬免治雞肉棒、味琳日本雞泡魚乾、芥末八爪魚 👌🏼:鹽焗牛舌、池魚唐揚、令和玉子燒、鮮冬菇串、一口燒蕃薯仔、燒青椒仔、燒冰火菠蘿、濃厚豆乳鍋配野菜豆腐盛、日本黑豚肉、清酒煮蜆、燒薩摩赤雞心、燒原條茄子❌:秋葵枝豆胡麻沙律、鹽燒喜之次一夜乾、燒明太子總結:😋有兩間分店嘅黃店日式居酒屋🏮同成班朋友farewell叫咗超多嘢 當然就有參差啦 但整體都係值得推薦嘅😎😋款式選擇超多 酒都好多選擇 睇menu都睇到暈 非常咁推薦佢嘅壽喜燒 $328蚊但仲好食過mori 雪花靚 又有專人幫你燒 必點‼️😋串燒又係各式各樣 雖則唔係全都正 比較推薦就燒雞翼同免治雞肉棒 唯二有encore嘅串燒😋芥末八爪魚係我最愛 墨魚咀同雞泡魚乾作為送酒小食都係一流 🈴️😋今次7個人點咗枝純米大吟釀 酒精濃度還好但米味好濃 有個朋友
令和鍋物酒場 (尖沙咀) @reiwatst
📍:尖沙咀厚福街9號豪華閣地下至1樓
🚗:尖沙咀地鐵B2出口 步行3分鐘
📞:+852 2152-3988
💲:~HKD400/head for dinner

Food quality
❌:秋葵枝豆胡麻沙律、鹽燒喜之次一夜乾、燒明太子

總結:

😋今次7個人點咗枝純米大吟釀 酒精濃度還好但米味好濃 有個朋友飲到臉都紅哂 很多歡樂
🤪而且我幾鐘意點完酒會畀廿幾個燒酒杯🍸你揀 成件事好有儀式感
😋A4日本黑毛和牛$128好抵食 份量合理質素唔差👍🏼

🤔️小食池魚唐揚 玉子燒 蜆 雞心就正常發揮 串燒牛舌 冬菇 蕃薯仔 青椒仔 火菠蘿 茄子🍆好食 但冇咩特別值得一試再試

🤔️濃厚豆乳鍋配野菜豆腐盛幾抵食 不過豆乳味較淡 普通嘢 唔係必食之選👌🏼
🤔️尖沙咀分店好大 氣氛裝修都係行歡樂熱鬧風 適合一大班人聚會飲酒吵鬧
🤔️有樣嘢要彈就係佢本menu真係繁複到一個點 睇完一大輪都仲係眼花撩亂 我呢啲咁決斷嘅人都花咗唔少時間揀食咩 選擇困難嘅朋友就小心啦🥲

🤔️價錢有啲頗貴 有啲就好抵食 大家睇返我推薦再去選擇就最好 另外要提醒各位圖中標示嘅係一串串燒嘅價錢
😨見喜之次非常平 忍唔住叫咗碟 點知中大伏😪超鹹好似食成口鹽咁 鹹到魚味🐟真係完全感受唔到

😨碟秋葵沙律🥗成程冇人點掂過 最後所有嘢清哂台佢仲完好無缺就知有幾唔受歡迎 明太子相對冇咁差但都係勸喻各位試下其他嘢好啲
😨服務要扣分 因為漏咗單 其實咁多人都合理 無所謂咪再提一次 但提完一次後半個鐘都係漏 因為加單原因其他嘢食哂 成班人呆等嗰兩串雞翼 所以決定cut單走先 但又話好快整完 咁講唯有繼續等 但最尾等多15分鐘先有得食 雖然佢送多兩串 但為咗雞翼等45分鐘就唔太值😅
  • 堂煮壽喜燒
  • 明太子醬免治雞肉棒
  • 味琳日本雞泡魚乾
  • 芥末八爪魚
2023-01-19 44 浏览
約左好朋友佢放工去食飯,想唔太貴飲下酒食下日本野,最岩就係去居酒屋啦!我地食7點,去到唔洗等位,而且裝修都好日本好似去左旅行咁,每次有客入黎就會響一響個鼓,好有氣氛!鹽燒牛舌前菜牛舌軟淋易咬,點埋芥辣更添風味。串燒(雞軟骨、白鱔、秋葵、雞肉、牛肉)雞軟骨咸咸脆脆好食,雞肉juicy, 白鱔外皮超脆好似薯片咁,秋葵上面有d 木魚碎好日本風,牛肉正常有dd 硬。雜錦天婦羅有3 隻蝦,茄子、番薯、南瓜等野菜,好粉好味。鰻魚炒飯塊鰻魚都幾大塊,我同frd 一人一半,d 炒飯都有鰻魚碎,唔好睇佢細細碟,都幾多份量ga, 我地竟然食唔哂😱😱😱 飽左lu自家製梅酒梅酒好飲,勁快就俾我地飲完😂不過食到尾聲,可能客人愈黎愈多,又鍋物又壽氣燒,有d 焗😂 不過裝修同食物係唔錯。

鹽燒牛舌前菜
牛舌軟淋易咬,點埋芥辣更添風味。

串燒(雞軟骨、白鱔、秋葵、雞肉、牛肉)

雜錦天婦羅
有3 隻蝦,茄子、番薯、南瓜等野菜,好粉好味。

鰻魚炒飯

自家製梅酒
梅酒好飲,勁快就俾我地飲完😂

• 鹽燒白鱔
2023-01-15 620 浏览
一到埗就見到日本鬼怪卡通壁畫,上一層樓梯到正門啦!內部裝潢和風十足,仲有坐得舒適的卡位!鵝肝乳酪最中餅 $78焦香鵝肝,加上日式燒汁醬,夾埋牛油果粒,再蘸上味道酸酸甜甜的乳酪,配埋鬆化最中餅、香口脆米粒北海道海鮮最中盒 $68拼成開口貝殼形的2塊最中餅內,底層墊有紫菜、吞拿魚蓉、三文魚籽,再放上折合起來夾有灸燒日本海膽的灸燒特大北海道帆立貝!一層一層!多層次鮮味!日本和黑毛和牛鍋燒烏冬 $98滑溜稻庭烏冬鍋,有溫泉蛋、牛肉片、冬菇、海帶、蟹柳、嗚門卷、大蔥炙燒和牛粒炒飯 $128蛋炒飯,有和牛粒、粟米、蘿蔔粒、蔥,飯上舖有5塊食落充滿牛脂香的牛肉!明太子雞棒 $28外皮燒得脆卜卜汁燒冬菇 $18juicy,燒得唔乾柚子鹽黑豚肉 $28黑豚肉油光豐富,灑上鹹中帶點清新的柚子鹽蜜桃乳酸梳打 $33蜜桃醬夠濃,甜甜的鮮檸檬燒酎梳打 $58雪到冰凍成1字直排的鮮檸檬,夠晒吸睛!加上燒酒及梳打水,味道唔嗆口_______________令和鍋物酒場 (尖沙咀)尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓_______________

鵝肝乳酪最中餅 $78

北海道海鮮最中盒 $68

日本和黑毛和牛鍋燒烏冬 $98

炙燒和牛粒炒飯 $128

明太子雞棒 $28
外皮燒得脆卜卜

汁燒冬菇 $18
juicy,燒得唔乾

柚子鹽黑豚肉 $28
黑豚肉油光豐富,灑上鹹中帶點清新的柚子鹽

蜜桃乳酸梳打 $33
蜜桃醬夠濃,甜甜的

鮮檸檬燒酎梳打 $58
雪到冰凍成1字直排的鮮檸檬,夠晒吸睛!
加上燒酒及梳打水,味道唔嗆口

_______________

令和鍋物酒場 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓

_______________
2023-01-12
尖沙咀高質抵食居酒屋🏮 適合跟朋友聊天共聚🥳..呢排係咁食日料👻!位於尖沙咀既日本居酒屋🏮,店内有可愛貓貓🐱牆畫作裝飾,一入餐廳已經被呢度既特色牆身設計吸引😍。上到餐廳安排到卡位感覺舒服寬敞,主打特色日式料理,提供>100款清酒梅酒🍶,並有多款新鮮即製串燒,當然唔少得日式Sukiyaki 及 Shabushabu♨️,真的高質又好吃,已經二訪 適合飲酒聊天暢聚!🔸堂煮壽喜燒(A4黑毛和牛250g) $428🔹日本A4黒毛和牛250g先煎後湯。。呢客黑毛和牛雪花平均份量十足😍 真心好嫩好滑!入口即溶😳😳😳 煎香既和牛散發出陣陣牛脂香,最後加點燒汁煮有嫩滑度亦有焦香🖤 推薦必吃!🔹野菜豆腐盤+日本蛋最後煮湯既野菜有:豆腐`洋蔥`金菇`蘿蔔`鮮冬菇`本菇`生菜`娃娃菜`京蔥,最後吃點冬粉 & 稻庭烏冬 +$28 很滿足。🔸燒廣島生蠔二本 $48生蠔鋪滿芝士焗後很滋味,蠔粒不大也不太小。🔸鹽燒羊架二本 $78羊架用上香草 herbs 燒後可除羶味,亦帶出獨特香氣。🔸鹽焗牛舌 $48一款佐酒小食,加點mustard 唔少得。🔸大蝦天婦羅 (5本) $78一客5件好抵食,炸得不油膩當中有秋葵

尖沙咀高質抵食居酒屋🏮 適合跟朋友聊天共聚🥳

🔸堂煮壽喜燒(A4黑毛和牛250g) $428

🔹日本A4黒毛和牛250g

🔹野菜豆腐盤+日本蛋

🔸燒廣島生蠔二本 $48
生蠔鋪滿芝士焗後很滋味,蠔粒不大也不太小。

🔸鹽燒羊架二本 $78
羊架用上香草 herbs 燒後可除羶味,亦帶出獨特香氣。

🔸鹽焗牛舌 $48
一款佐酒小食,加點mustard 唔少得。

🔸大蝦天婦羅 (5本) $78
一客5件好抵食,炸得不油膩當中有秋葵喔!

🔸清酒煮蜆 $75
新鮮大隻飽滿,滿有清酒香🍶 加上昆布 & 京蔥絲,味道更豐富。

🔸汁燒16寸日本大魷魚筒 $98
超級大隻😍!肉質彈牙有咬口,沾點新鮮薑蓉同吃更有風味,我喜歡。

🔹檸檬威士忌梳打 $58
🔹Suntory The Premium malt's Black $78 /500ml
最後同朋友都點選左2杯酒精飲品啤一啤🍺,餐廳有質素亦性價比高,很豐富又滿足,吃得很盡興喔!
×××[令和鍋物酒場 -Reiwa ShabuShabu & Sake]×××
©尖沙咀厚福街9號豪華閣地下-1樓
係厚福街有間門口細細但又好CUTE的鋪頭原來一路入去係直上2樓全層,超級大的~ 唔單止大,仲裝修得好有特色,全和風加上可愛風,超吸晴 靠窗一大排卡位, 私隱度不錯。 想自成一格,仲可以包房。 房間可以應該人數而調整大小添 (牆上既畫作真係好得意,好搞笑, 食飯輕輕鬆鬆幾好) 叫得居酒屋,食物選擇一定好多有刺身,串燒,鍋物,甚麼炒飯炒麵都有係居酒屋都有得打邊爐,好特別~ 今次仲試左個超特別的鍋芫荽白雞湯 + M6 澳洲和牛 + 是日蔬菜盛盒 $298芫荽魚片湯底就試得多,芫荽白雞湯就第一次試雖然大家都係芫荽,但2者既味道完全唔同的 成個湯底綠油油,震懾眼球芫荽磨成蓉,入口好清新, 無草腥味。 就咁飲一流~ 我飲左2碗~HAHA 因為湯底比較清,特意點了較多脂肪的M6 澳洲和牛(以呢個價錢食到M6 和牛,是抵的) 沾滿了芫荽的和牛食落口真係無乜油膩感,仲好滑好嫩~蔬菜盛盒好豐富,有不同的菜類,菇類,仲有豆腐同葛絲~最重要係蔬菜望落好新鮮,無發黃~ 但因為芫茜湯底味偏淡,加上大量的蔬菜,餐廳又無醬油預先提供食到後尾有少少口淡淡食番D濃味的串燒啦~今次叫既串燒,豬牛雞都有齊~ 分別係黑豚大腸串
係厚福街有間門口細細但又好CUTE的鋪頭
原來一路入去係直上2樓全層,超級大的~
唔單止大,仲裝修得好有特色,全和風加上可愛風,超吸晴
靠窗一大排卡位, 私隱度不錯。
想自成一格,仲可以包房。 房間可以應該人數而調整大小添
(牆上既畫作真係好得意,好搞笑, 食飯輕輕鬆鬆幾好)
叫得居酒屋,食物選擇一定好多
刺身,串燒,鍋物,甚麼炒飯炒麵都有

係居酒屋都有得打邊爐,好特別~
今次仲試左個超特別的鍋
芫荽白雞湯 + M6 澳洲和牛 + 是日蔬菜盛盒 $298
芫荽魚片湯底就試得多,芫荽白雞湯就第一次試
雖然大家都係芫荽,但2者既味道完全唔同的
成個湯底綠油油,震懾眼球
因為湯底比較清,特意點了較多脂肪的M6 澳洲和牛
(以呢個價錢食到M6 和牛,是抵的)
沾滿了芫荽的和牛食落口真係無乜油膩感,仲好滑好嫩~
蔬菜盛盒好豐富,有不同的菜類,菇類,仲有豆腐同葛絲~
最重要係蔬菜望落好新鮮,無發黃~
但因為芫茜湯底味偏淡,加上大量的蔬菜,餐廳又無醬油預先提供
食到後尾有少少口淡淡

食番D濃味的串燒啦~
今次叫既串燒,豬牛雞都有齊~
分別係黑豚大腸串,鹽燒牛舌同雞皮,,,HAHA
串燒整體水準唔錯,個黑豚大腸汁好好味
牛舌燒得又香又JUICY ,雞皮脆下下,好香口。

原條燒茄子 $ 48
好細心地起哂皮,入口真係啖啖肉
茄子係清燒,無落調味的
隨茄子跟上一碟醬汁 (類似天婦羅汁) 可以點
鮮檸檬燒酎梳打 $58
黎居酒屋,當然要飲下燒酎
呢個檸檬燒酎,直頭係打咭必備~
唔單止夠哂大杯,個一柱擎天的檸檬柱好有睇頭
手多多既我成條檸檬抽起,嘩,真係好長架~HAHA
檸檬雪成一條,結左冰,所以唔會咁易斷的

燒酎入口酒味唔太濃,女仔飲都OK, 不過小心飲得多一樣有D酒意架~
但本身杯飲品的的冰太多,令到檸檬冰溶得好慢,燒酎的鮮檸味唔夠突出

菠蘿乳酸梳打 $33
味道比想像中淡, 有菠蘿同梳打味,但無乜甜味~
加多少少乳酸既酸甜味落去就好了
2023-01-10
  • 黑豚大腸串
  • 鹽燒牛舌
  • 鹽燒雞皮
  • 芫荽鍋
是夜同好朋友相約到令和慶祝 小小門口已日風滿滿🇯🇵上一層後 店家會擊鼓🥁以作歡迎你的大駕光臨👏🏻堂煮壽喜燒 $428星級推薦🤩 採用A4 黑毛和牛 足足有250g有短片教你點玩😉 先用牛油起鑊 放入京葱洋蔥炒香再放和牛片 半熟狀態下倒入醬汁🥹 變色後 再沾生蛋液 一口食☺️ Wooo 太幸福了♥️感受到和牛的柔軟 同温柔的牛味 🤤加埋生蛋的甜🥰 成件事係好享受之後員工會鑊中加湯 另有蔬菜拼盤變成火鍋😋 可追加更多火鍋配料強烈建議所有和牛片都以壽喜燒方式處理😉 好味過火鍋方式💪🏻霜降和牛洋蔥沙律 $88愛洋蔥的朋友絕對可試 配特製沙律汁 堅好食👍🏻生和牛口感好好 但牛味唔算重😘師傅發板2人刺身(7-8款) $288好鐘意佢夠厚切 每一口都好爽🤩 啖啖肉特別八爪魚佢都整得唔錯櫻花蝦芫荽餅 $58牛肉可樂餅 $28日本野點少得炸物呀😜 芫荽餅估唔到咁大份好脆口😙 芫荽份量足 所以夠香氣👍🏻但櫻花蝦都無被遮蓋 食到蝦味既食埋佢地感覺有補充埋澱粉 即刻飽哂😍鮮檸檬燒酌梳打 $58打卡呀‼️ 好誇張 檸檬份量十足🤩有得揀威士忌/ 燒酌 我覺得檸檬酒係好正🥰女士之選 呢家店仲有好日本酒🥃愛酒人士唔好錯過呀
是夜同好朋友相約到令和慶祝 小小門口已日風滿滿🇯🇵

有得揀威士忌/ 燒酌 我覺得檸檬酒係好正🥰女士之選

呢家店仲有好日本酒🥃愛酒人士唔好錯過
呀~見到日本人光顧 咁更加唔會差得去邊😂
仲有好多平價單品😎一定回頭帶大帝再黎食餐勁
你信唔信有前世今生?所以我每一次做錯事我都好後悔,我一定祈哂禱,希望如來佛祖觀世音比機我重頭黎過,但每當我合埋眼,過左一秒,再睜返開對眼,時間不但止無停留,仲一秒一秒咁過左去,我就知道機會係唔等人。今晚我唔會再比機會自己後悔,我要食盡佢!👇📌堂 煮 壽 喜 燒- $428  ▪️ 日 本 A4 黒 毛 和 牛 - 250g▪️ 野 菜 豆 腐 盤 -▪️ 稻 庭 烏 冬 - (+$28)▫️ staff教落呢個「堂煮壽喜燒」,我地先將「日本A4黒毛和牛」煎香,然後加入壽喜燒醬汁,和牛等級相當高質,油脂分佈均分,食落軟腍嫩滑,近乎入口即化,清哂之後就由staff加湯,做成shabushabu,隨餐附送既「野菜豆腐盤」包括豆腐、洋蔥、金菇、蘿蔔、冬菇、本菇、生菜、娃娃菜、京蔥,份量十足;我額外加送既「稻庭烏冬」吸收成個湯既精華,極度惹味,成個set我覺得係超抵食。📌燒 物 - ▪️ 鹽 燒 羊 架 - $78/二本▪️ 燒 廣 島 生 蠔 - $48/二本▫️ 呢個「鹽燒羊架」睇落半肥瘦,食落無乜羊羶味,肉質軟腍彈滑,一流;「燒廣島生蠔」用上千島汁燒,就咁聞都覺得好香,生蠔肉質肥美飽滿,裡面完全唔乾身,
你信唔信有前世今生?所以我每一次做錯事我都好後悔,
我一定祈哂禱,希望如來佛祖觀世音比機我重頭黎過,

但每當我合埋眼,過左一秒,再睜返開對眼,時間不但止無停留,

仲一秒一秒咁過左去,我就知道機會係唔等人。

今晚我唔會再比機會自己後悔,我要食盡佢!👇

📌堂 煮 壽 喜 燒- $428
▪️ 日 本 A4 黒 毛 和 牛 - 250g

▪️ 野 菜 豆 腐 盤 -
野菜豆腐盤

▪️ 稻 庭 烏 冬 - (+$28)
稻庭烏冬

然後加入壽喜燒醬汁和牛等級相當高質,油脂分佈均分,
堂煮壽喜燒 日本A4黒毛和牛

食落軟腍嫩滑,近乎入口即化,清哂之後就由staff加湯,
做成shabushabu,隨餐附送既「野菜豆腐盤」包括豆腐
堂煮壽喜燒 日本A4黒毛和牛

洋蔥金菇蘿蔔冬菇本菇生菜娃娃菜京蔥,份量十足;
野菜豆腐盤

我額外加送既「稻庭烏冬」吸收成個湯既精華,
檸檬威士忌梳打

極度惹味,成個set我覺得係超抵食。

📌燒 物 -
▪️ 鹽 燒 羊 架 - $78/二本

▪️ 燒 廣 島 生 蠔 - $48/二本
燒廣島生蠔

▫️ 呢個「鹽燒羊架」睇落半肥瘦,食落無乜羊羶味,
肉質軟腍彈滑,一流;「燒廣島生蠔」用上千島汁燒,
鹽燒羊架

就咁聞都覺得好香,生蠔肉質肥美飽滿,
裡面完全唔乾身,非常多汁,好食。

📌一 品 料 理 -
▪️ 清 酒 煮 蜆 - $75

▪️ 鹽 焗 牛 舌 - $48
鹽焗牛舌

▫️ 另外「清酒煮蜆」就咁睇都望到份量好多,食到明顯既酒香,
但同時唔會搶左蜆肉既鮮甜,值得一試;而「鹽焗牛舌
清酒煮蜆

食落油脂豐腴,經鹽焗過肉質爽嫩,味道唔會太鹹,
價錢亦公道。

▪️ 汁燒16寸日本大魷魚筒 - $98

▪️ 大 蝦 天 婦 羅 - $78/5本

▫️ 最後試埋呢個人氣經典「汁燒16寸日本大魷魚筒」,
個SIZE真係非常誇張,頭尾身分三段呈上,而且燒得岩岩好,
燒16寸日本大魷魚筒

食落夠哂煙韌有咬口,呢個價錢認真超值;
大蝦天婦羅」外層炸得夠脆身,蝦肉爽彈,送酒一流。

📌酒 類 -
▪️ 檸 檬 威 士 忌 梳 打 - $58
▪️ 三 得 利 頂 級 黑 生 啤 - $78/500ml
三得利頂級黑生啤、檸檬威士忌梳打

▫️ 話明酒埸,真男人一定係嗌酒咖啦,呢杯「檸檬威士忌梳打
一埋枱見到成個杯身插滿哂一大排檸檬,幾有視覺效果,
檸檬威士忌梳打

飲落酸中帶爽,好醒神;「三得利頂級黑生啤
一定係啤啤佢先夠過癮,黑啤麥味突出,酒埸基本野啦。
三得利頂級黑生啤
2023-01-09
三得利頂級黑生啤、檸檬威士忌梳打
三得利頂級黑生啤
2023-01-06 42 浏览
令和鍋物酒場位於尖沙咀厚福街位於尖沙咀的日本居酒屋,餐廳主打特色日式料理,一入去就覺得好有氣氛,因為人客一到,就有同事打鼓歡迎。牆壁插畫同布置都好有日本氣氛。霜降和牛洋蒽沙律叫左個霜降和牛洋蒽沙律作為開胃菜,霜降和牛伴以洋蔥和車厘茄等新鮮蔬菜作沙律,霜降和牛油花分佈均勻,伴以清新的沙律作開胃菜是最佳配搭。堂煮壽喜燒(先煎後湯,A4黑毛和牛)預熱爐具後,將一舊脂肪塗勻熱煱,之後爆香紫洋蔥同京葱, 然後就可以放入A4黑毛和牛煎, 和牛肉質嫩滑, 配上日本蛋一起吃,入口即溶, 食完和牛仲可以加入壽喜燒湯底打邊爐,套餐包埋野菜豆腐盤,有豆腐、生菜、娃娃菜、金菇、冬菇、大蔥、洋蔥等, 大推呢一set壽喜燒, CP值非常高。牛肉可樂餅食日本野當然唔少得食炸物, 牛肉可樂餅炸到外脆內軟, 加埋沙律醬, 大人細路都鐘意食櫻花蝦芫荽餅鐘意食芫荽既人一定要叫呢一個, 每一啖都食到芫荽既香味, 加埋櫻花蝦點綴, 兩種食物味道出奇地夾 鮮檸檬燒酎梳打見到隔離枱有鮮檸檬燒酎梳打非常吸睛, 非常啱打卡, 所以都跟住叫左杯。一黎到見到一排鮮檸檬都”嘩”左聲, 燒酎加左梳打, 酒味唔會太重都易入口, 加埋檸檬酸味成杯

霜降和牛洋蒽沙律

堂煮壽喜燒(先煎後湯,A4黑毛和牛)

牛肉可樂餅

櫻花蝦芫荽餅

鮮檸檬燒酎梳打
見到隔離枱有鮮檸檬燒酎梳打非常吸睛, 非常啱打卡, 所以都跟住叫左杯。一黎到見到一排鮮檸檬都”嘩”左聲, 燒酎加左梳打, 酒味唔會太重都易入口, 加埋檸檬酸味成杯都好fresh 唔識飲酒都可以試下。

師傅發板2人刺身(7-8)款
刺身種類有好多選擇, 決定唔到就叫師傅發板2人刺身, 刺身整體都新鮮,件件都爽口鮮甜。
#fafafoodblog尖沙咀 #fafafoodblog日本菜 🍴南蠻乳酪炸雞55 蚊🐥用左新鮮生菜 椰菜墊底 有沙律醬 蕃茄可中和雞油味 炸雞夠香脆 入面雞肉夠彈牙 配埋沙律醬 夠口感🍴蒲燒鰻魚炒飯118 蚊🔥🐟鰻魚整個汁甜度適中 飯夠鑊氣 有蛋絲蘿蔔絲鰻魚粒 好香 好有口感 仲有好多紫菜絲增加佢既濃味🍴慢煮a4 和牛筋 78 蚊🐂牛筋雖然話筋但都痴左 d肉 但因為係和牛 所以好軟林 配埋入味彈牙既牛筋 , 整體口感好軟熟開胃 正🍴鹽燒牛舌48 蚊🐂牛舌厚切好夠彈牙 帶 d黑椒粒調味 lemon汁可中和番 牛油味 🍴汁燒牛大腸38 蚊🐂牛腸出面層皮帶 d彈牙 入面牛腸既油咇哂出黎 超 juicy 👍🏻黑 d芥辣都好襯🍴日本和黑毛和牛鍋燒烏冬98 蚊🍜牛肉肉味香濃 有大葱 流心蛋🥚蟹柳 冬菇 日本魚蛋 烏冬好爽口彈牙 將流心蛋整爛撈埋牛同烏冬食好正🍻suntory黑啤500.ml.78 蚊🍻梅乾威士忌特飲58 蚊#日本菜 #啤酒 #牛筋 #和牛 #烏冬 #大腸 #牛舌 #炒飯 Score 平均分 <7.9/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present
🍴南蠻乳酪炸雞55 蚊🐥
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#令和鍋物酒場
尖沙咀厚福街9 號 豪華閣1 樓
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog尖沙咀
=====================

2023-01-04
2022-12-22 54 浏览
臨近聖誕節又係約閏蜜一聚嘅時候,由於佢哋話想食日本野就上網搵到呢間響厚福街嘅令和鍋物酒場。一上到去樓梯就已經貼滿晒日本清酒labels. 加上一入門口仲有打鼓歡迎你入嚟😂好有日本氣氛🇯🇵今晚安排左卡位幾好👍呢度有不同的食物包括左刺身、串燒、鍋物,石燒牛及一品料理等等……首先梗係嗌咗嘢飲先啦!唔飲酒嘅我叫咗杯巨峰提子乳酸梳打($38 )其他姊妹就叫咗檸檬威士忌梳打($58)及檸檬燒酎Soda($58)嘩!呢兩個檸檬特飲非常啱打卡,嗰疊檸檬成呎咁長🙀本來想叫嗰個特別推介香箱蟹紙火鍋,好可惜已經賣晒!咁我哋就叫咗灸燒黃牛粒炒飯($128)個炒飯炒得粒粒分明,同埋個賣相都幾好,石板燒澳洲M6和牛200 g($198)呢個係有九件厚切牛肉,有人幫我哋係側邊用石板燒熟佢,牛味好濃!炸豆腐($38)玉子燒($42)都唔錯!札幌蟹味味噌湯配A5和牛200g($328)好正,啲A5和牛入口即溶😋 本身配左一隻日本蛋同什菜,另外我哋加咗雞丸、白蘿蔔、烏冬同埋葛絲,唔經唔覺大家都已經食到好飽,下次可以再嚟試吓其他款式。

• 炙燒和牛粒炒飯
2022-12-21 449 浏览
呢間餐廳勁有日本居酒屋感覺🗼!天花掛咗好多燈籠,入門口又會有人敲鼓歡迎🪘,感覺好熱鬧好有氣氛!牛舌燒完特別香特別多油份,而且咬落唔韌勁好食👅👅黑豚肉又係燒到好香🍢,加埋啲豬油逼晒出嚟,油脂味豐富~不過同牛舌一樣,灑鹽多咗少少🧂~如果唔鍾意咁鹹可以抹走一啲食就啱晒!雞翼怪必點芝麻雞翼🐔,因為又香又脆~呢度嘅炸皮好薄,而且真係新鮮炸起會淥咀哥種🌡!入面嘅雞翼仍然帶有肉汁😋呢個燒蠔真係幾抵🦪~蠔面有啲千島醬同芝士烤香🧀,而隻蠔唔會烤到太熟縮埋一粒~最鍾意佢仲keep到啲蠔本身嘅汁同少少海水🌊,食落又鮮甜又有芝士香~一向都喜歡食羊架🐑~呢個略帶羶味,但我同母親大人都接受到~羊肉好嫩滑,咬落去都仲有肉汁滴出嚟,而且仲係粉嫩嘅顏色💗~簡單落啲鹽調味已經好正,怕羶嘅朋友可以點啲芥末~估唔到呢度刺身有炙燒左口魚裙邊🐟!超滑超正仲好有魚油味!加埋炙燒少少焦香味🔥,滑捋捋一入口就融化了。最怕天婦羅啲蝦成日霉霉地…呢幾隻蝦都爽口🍤~而炸粉脆得嚟又唔油,連個秋葵都唔錯~食埋個炒飯就夠晒滿足🍛!炒飯夠乾身,而且帶點蛋同海膽🥚,味道好鮮香~面頭嘅海鮮都好足料🦑,大大粒帆立貝同青口勁吸睛👀母親大人唔飲酒就叫咗個荔枝
呢間餐廳勁有日本居酒屋感覺🗼!

牛舌燒完特別香特別多油份,而且咬落唔韌勁好食👅👅
黑豚肉又係燒到好香🍢,加埋啲豬油逼晒出嚟,油脂味豐富~

不過同牛舌一樣,灑鹽多咗少少🧂~
如果唔鍾意咁鹹可以抹走一啲食就啱晒!
鹽燒牛舌 & 柚子鹽黑豚肉串

雞翼怪必點芝麻雞翼🐔,因為又香又脆~
呢度嘅炸皮好薄,而且真係新鮮炸起會淥咀哥種🌡!
入面嘅雞翼仍然帶有肉汁😋
芝麻雞翼

呢個燒蠔真係幾抵🦪~
蠔面有啲千島醬同芝士烤香🧀,而隻蠔唔會烤到太熟縮埋一粒~
燒廣島生蠔

一向都喜歡食羊架🐑~
呢個略帶羶味,但我同母親大人都接受到~
羊肉好嫩滑,咬落去都仲有肉汁滴出嚟,而且仲係粉嫩嘅顏色💗~
簡單落啲鹽調味已經好正,怕羶嘅朋友可以點啲芥末~
鹽燒羊架

估唔到呢度刺身有炙燒左口魚裙邊🐟!
超滑超正仲好有魚油味!
加埋炙燒少少焦香味🔥,滑捋捋一入口就融化了。
炙燒左口魚裙邊

最怕天婦羅啲蝦成日霉霉地…呢幾隻蝦都爽口🍤~
而炸粉脆得嚟又唔油,連個秋葵都唔錯~
大蝦天婦羅

食埋個炒飯就夠晒滿足🍛!
炒飯夠乾身,而且帶點蛋同海膽🥚,味道好鮮香~
面頭嘅海鮮都好足料🦑,大大粒帆立貝同青口勁吸睛👀
海膽海鮮炒飯

母親大人唔飲酒就叫咗個荔枝乳酸梳打🍹,酸酸甜甜又有汽~
我飲酒嘅就試下呢個烏龍茶燒酌~
燒酌一開始飲係幾嗆喉,但烏龍茶味都夠香🍵~
後來啲冰融咗啲,酒味無咁濃就更好飲了🍶
荔枝乳酸梳打 & 烏龍茶燒酌

呢個地方都幾適合一班朋友聚會,氣氛夠熱鬧,嘈啲都無問題!
而且佢嘅酒類選擇都幾多,而家仲做緊特價添!
抵飲🍻
2022-12-19