2018-02-27 50 浏览
在誠品打完書釘,到樓上京林屋開餐,原來餐廳在日本1753年開業,至今二百多年,是研發抹茶甜品的開山祖師日式簡約裝修茶旁邊還有小漏斗計時,不會錯過泡茶時間發現原來不只甜品,和食料理的米飯加入秘製焙茶,令飯粒散發著甘香誘人的焙茶香,口感亦較煙韌及具黏性京式鰻魚飯 $98定食配有醃菜及麵豉湯,原條蒲燒鰻魚放焙茶米飯上,旁邊放有蛋絲,鰻魚juicy 沒有鯹味,配上飽滿珍珠米,非常美味金目鯛定食 $88金目鯛與焙茶飯可說是絕配!金目鯛用醬油煮肉質鮮嫩,帶有魚油香,遇上焙茶飯甘香,不但合配,還有去油膩的感覺焙茶卷蛋 (單品$88 / 配茶$108)經典組合 —— 抹茶卷蛋、抺茶雪糕與紅豆白玉,鬆軟卷蛋內厚厚的抹茶忌廉以日本忌廉打成,幼滑中帶有濃郁的抹茶香味香抹茶芝士蛋糕 (單品$88 / 配茶$108)抹茶搭配香濃的日本忌廉芝士,兩者味道相互平衡,口感綿細膩.Menu

日式簡約裝修

茶旁邊還有小漏斗計時,不會錯過泡茶時間

京式鰻魚飯 $98

金目鯛定食 $88

焙茶卷蛋 (單品$88 / 配茶$108)

抹茶芝士蛋糕 (單品$88 / 配茶$108)
抹茶搭配香濃的日本忌廉芝士,兩者味道相互平衡,口感綿細膩

Menu

• 金目鯛定食
  • 抹茶卷蛋糕
1K
2018-02-27 58 浏览
開左好耐一直無食過,今次陪抹茶控過黎試下睇過review 知道佢仲有咸食,所以直接過黎ko 哂dinner dessert選左京式鰻魚飯$98,鰻魚都有2大截,份量唔算少. 有少量細骨,鰻魚皮有一定厚度,比較煙韌,粘度高. 飯量女士黎講適中,睇落帶鼓油色但其實無咩味林屋和式料理 $88,有多樣料理,味道有住家菜感覺. 炒小銀魚幾下飯,salad 炒木耳同丸等味道不過不失. 另外以小碟裝住醃白蘿蔔酸酸幾開胃飲品share 左杯抹茶牛奶忌廉 $48,比較偏甜. 可能cream 奶味較重蓋過左抹茶香.甜品order左芭菲$98 同焙茶卷蛋$88.前者材料都幾豐富,除左抹茶雪糕仲有strawberry jam, 白玉,紅豆,寒冰,米通等.抹茶雪糕texture都算幼滑,帶抹茶香,無回甘. 如果喜歡抹茶香但不喜太濃郁同苦澀抹茶應該都會滿足.不過抹茶控朋友同我都不約而同追求濃度更高抹茶味.後者焙茶卷蛋texture 都濕潤唔會太乾,可惜偏甜而且無焙茶味. 焙茶雪糕相對卷蛋較好
開左好耐一直無食過,今次陪抹茶控過黎試下

甜品order左芭菲$98 同焙茶卷蛋$88.

不過抹茶控朋友同我都不約而同追求濃度更高抹茶味.

今日去完銅鑼灣希慎間誠品度行街 超攰就上咗嚟12樓呢間京林屋度嘆下午茶 原來呢度都有飯食 叫咗個林屋和食料理 感覺似日本嘅家庭料理 樣樣都有啲 細細份 有前菜 煎餅 燒魚等等 味道好 做得好出色 的樣子都精緻 朋友叫咗個金目鯛料理 金目鯛好肥美超多魚油 而且用咗燒汁去燒 好香口惹味 送飯一流 兩個飯仲有啲酸蘿蔔可以畀你一解油膩 重感 配埋麵豉湯 夠曬日式 食完飯梗係要食呢度最出名嘅抹茶甜品 我叫咗個特製林屋抹茶餡蜜 上面有大大球嘅抹茶雪糕 非常重抹茶味 而且偏甘微甜 好滑 再加上抹茶蕨餅 白玉 紅豆等等 隔離仲有一瓶黑蜜可以畀你落落去 甜甜地好有趣 勁有京都嘅風味朋友叫咗個香港限定芭菲 上面係抹茶軟雪糕 同樣地好滑 但係抹茶味較淡 牛奶味比較突出 下面亦有白玉 蕨餅等等嘅配料 最特別係最底有原粒士多啤梨嘅果醬呢間抹茶甜品好正 下次都會再嚟食

呢間抹茶甜品好正 下次都會再嚟食
阿美小姐是我讀書時期的一個最好的朋友,畢了業後還可以跟她經常見面,這段友情對我來說實在十分珍而重之。而阿美小姐是一位甜品愛好者,對美味的甜品十分著迷!這晚,我們決定來一個嘗試,放棄晚餐,直接來吃!甜!品!代替,而且還是她喜歡的抹茶跟培茶的甜品專門店,還是很日本風的,畢竟這是日本京都的名店。特製林屋抹茶餡蜜 - $98這個抹茶餡蜜相當豐富,當中包括白玉、寒天、抹茶啫喱、抹茶蕨餅,還然還不少得抹茶雪糕,令阿美小姐這個抹茶控相當興奮。整體餡蜜中抹茶味成品的味道都豐富和濃郁,淡淡抹茶的清香在口中徘徊,當然最重要的時他集合不同口感的食材,一份甜品,多重享受!抹茶卷蛋糕  - $88卷蛋糕可以說是我對最愛的蛋糕類,全因蛋糕跟忌廉的比例相當完美。而這個卷蛋糕也理當然要試抹茶口味的,抹茶造成的輕忌廉口感相當幼滑,非常 creamy,而且抹茶味可以於口中有回甘的感覺,相當優秀!抹茶沙冰雪糕 - $58抹茶的蛋糕吃了,抹茶的啫喱吃了,抹茶的蕨餅吃了,抹茶的雪糕吃了,還想要試試抹茶沙冰不知喝下會是什麼味道?!入口是濃濃的抹茶跟奶味,兩者間的平衡來說是做得不錯,而我會建議稍為攪拌令雪糕球溶於抹茶奶當中,會令抹

特製林屋抹茶餡蜜 - $98
特製林屋抹茶餡蜜
抹茶卷蛋糕  - $88
抹茶卷蛋糕

抹茶沙冰雪糕 - $58
抹茶的蛋糕吃了,抹茶的啫喱吃了,抹茶的蕨餅吃了,抹茶的雪糕吃了,還想要試試抹茶沙冰不知喝下會是什麼味道?!入口是濃濃的抹茶跟奶味,兩者間的平衡來說是做得不錯,而我會建議稍為攪拌令雪糕球溶於抹茶奶當中,會令抹茶更出,飲品更凍,這是我的享受方法。
抹茶沙冰雪糕

黑蜜牛乳芭菲 (焙茶啫喱) - $88
抹茶的吃得差不多,來一個黑蜜牛乳芭菲又是一個不錯的選擇,因為他主要的食材是焙茶!用焙茶製成啫喱,放到牛乳芭菲上,焙茶的茶香仍然是相當突出!杯底還有滿滿的蜜桃肉,完美!
黑蜜牛乳芭菲 (焙茶啫喱)

甘栗戀人 (配茶) - $98

甘栗戀人 - 吃了好幾個抹茶焙茶的甜品,來一款其他口味的試一試!這個甘栗戀人名字取得很美,入口是甜絲絲又是充滿栗子香的....然後發現栗子蓉的外層包著的裡邊竟然...仍然是抹茶蛋糕!!!不過這次是抹茶千代之白蛋糕,還有裡頭的黑豆跟牛乳忌廉令他完全是另一個口感層次,既鬆軟又可口,相同的依然是抹茶味濃郁滿滿的!
甘栗戀人
玫瑰蘋果煎茶 (溫) - 甘栗戀人整體的味道比其他甜品都是偏甜,而配這個茶絕對是最合適不過了!店員細心告訴我們這個玫瑰蘋果煎茶,分三次的沖泡,就會有不同的味道!玫瑰跟蘋果意想不到的搭配,很好!
玫瑰蘋果煎茶 (溫)
這個茶很幽香,有一種洗滌味蕾的感覺,為今天的超捧的甜品盛宴畫上一個完美的句號。
2018-02-13
特製林屋抹茶餡蜜
抹茶卷蛋糕
抹茶沙冰雪糕
黑蜜牛乳芭菲 (焙茶啫喱)
甘栗戀人
玫瑰蘋果煎茶 (溫)
  • 玫瑰蘋果煎茶
  • 黑蜜牛乳芭菲
每逢過年當然少不了年糕,不過中式年糕我個人就覺得稍為甜膩,日式年糕湯反而更得我歡心,趁著初七人日,我就來到銅鑼灣的京林屋,來碗暖呼呼的年糕湯 ^o^店面面積雖然不大,但簡約淡雅的原木系裝潢,格調和諧,今次更被安排於和座入座,私隱度更高,散發濃濃和風禪意,不過就要限時60分鐘交枱。雖然是主打抹茶甜品,不過也有鹹食提供,晚餐就可鹹甜美點一take 過。讚岐烏冬 $68配料雖然不多,湯頭清澈鮮甜,簡單清淡。烏冬口感如絲綢般順滑,輕輕一吸就從舌尖滑到喉嚨裡。金目鯛魚定食 $88日式料理向來賣相精緻,這裡也不例外,金目鯛魚定食配上味噌湯和醃製酸蘿蔔。金目鯛魚肉質細嫩肥美,沾上略帶甜味的日式醬汁,帶出金目鯛魚的獨有鮮味。以茶代水,燉煮成焙茶飯,加入焙茶後,米飯帶有淡淡茶香,不過今次的飯粒就煮得略為硬了點,未至於十分鬆軟。 抹茶芝士蛋糕 $88平時吃抹茶甜點通常都是選傳統和風款式,今次就來試試較為西化的抹茶芝士蛋糕。芝士蛋糕質地實心,口感綿密,芝士味濃質滑,稍為蓋過了抹茶香,不過甜度卻是剛剛好,不會過膩。白玉口感Q彈,翠綠的抹茶雪糕質感軟滑,入口沒有冰粒,抹茶味豐富濃郁。抹茶紅豆年糕甜湯 $68抹茶

讚岐烏冬 $68
配料雖然不多,湯頭清澈鮮甜,簡單清淡。
讚岐烏冬

烏冬口感如絲綢般順滑,輕輕一吸就從舌尖滑到喉嚨裡。
讚岐烏冬

金目鯛魚定食 $88

抹茶芝士蛋糕 $88

抹茶紅豆年糕甜湯 $68
抹茶湯中混有粒粒紅豆,將微瀝幽香的抹茶和馥郁甘甜的紅豆結合在一起,甜而不膩。
抹茶紅豆年糕甜湯

年糕質感軟糯,回甘的苦澀味更會停留在口中,冬天來一碗真是暖身又暖心呢!

煎茶 錦上之花 $48
煎茶經蒸菁,搓揉,焙乾而成,保有天然翡翠般的淡綠色澤,茶味甘香清幽,輕澀而含蓄。
煎茶 錦上之花

店家還細心地附上沖泡方法,往茶壺注入熱水,用小漏斗計時半分鐘倒入茶杯,一杯總共可沖製三次。
2018-02-22
2018-02-23 418 浏览
今日去咗銅鑼灣行街~行行吓肚餓就去覓食於是去咗出名多嘢食嘅希慎一路上去上到去12樓見到京林屋~係我最愛嘅抹茶啊開頭以為剩係得甜品後尾睇埋餐牌先知原來都有咸食就叫左一個鰻魚飯同一個和食料理飲品就揀左一杯焙茶牛奶開頭嚟㗎鰻魚飯外相非常吸引即時開動呀 鰻魚超厚肉 啲飯又充滿鰻魚汁超級好味而和食料理就一共有四個小菜樣樣都好好味好似真係置身於京都到咁樣而佢個飯都係混入左鰻魚汁 正食完咸食之後飲杯焙茶牛奶 即刻覺得好清新之後我哋叫埋甜品~叫咗個香港限定嘅芭菲杯呢個其實同出邊嗰啲日式嘅甜品店賣相差唔多不過就好好味 食得出啲抹茶味真係同日本嘅一樣食緊甜品之際男朋友竟然覺得唔飽就追加左一個稻庭麵麵比較扁身少少 啱晒佢口味啊而且熱辣辣食完唔怕凍啦第一次係香港食京林屋就喜出望外睇來以後去銅鑼灣都要再食京林屋啦!
今日去咗銅鑼灣行街~行行吓肚餓就去覓食

焙茶牛奶(冷)
香港限定芭菲
稻庭麵
2018-02-22 66 浏览
朋友推薦這家以抹茶為主題的餐廳。在晚市繁忙時段下安排入坐的店員仍然相當有禮,不消一會便安排到坐位入座。餐廳內以淺啡的木色形造舒適的用餐環境。就坐後,店員馬上送上兩杯水和介紹餐牌上的食物,我們先點了京式鰻魚飯和林屋和食料理。值得一讚的是在滿座的情況下上菜也相當迅速。兩者上茶時的溫度適中,不會燙手,而且飯裡混了糙米,感覺比較健康。個人認為鰻魚飯比較合適胃口大的朋友,兩大片鰻魚放在飯上,相當吸引。和食料理則似是四寶飯,四方格的碟上放不同類別的配料,個人比比較欣賞八爪魚沙律。兩款主食都附上味噌湯,友人反而對這湯讚不絕口。另外又點了一款茶,由於當日天氣比較寒冷,所以選了熱的葡萄煎茶。有趣的是會有指示教客人如果泡出合適時間的茶味。茶帶有濃濃的巨峰提子香味,而綠茶的微澀則從後而帶出。甜品是最難選擇的一刻,面對各種選擇都忍不住想先試一口,最後選了焙茶芭菲和香港限定芭菲。香港限定芭菲似是將所有想試的東西聚在玻璃杯內,對於選擇困難的朋友是可取之選。而另一款焙茶芭菲則有濃濃的奶咪雪糕在中間,偏好淡口的朋友可以一試。

2018-02-21 66 浏览
芭菲癮起既日子總會想去京林屋,因為每次食完佢地個豐富芭菲都會令我好滿足今日喺灣仔收工放半日,放工就約左仲放緊年假既朋友黎呢度食晏,順便滿足埋我個芭菲癮食甜野之先,我地先每人叫左一個定食醫醫肚,朋友同我一樣係鰻魚控,見到有原條鰻魚飯,就不約而同咁揀左個“京式鰻魚飯”HKd$98+10%原條鰻魚旁邊佈滿一絲絲既蛋絲同紫菜,賣相相當吸引呀而底部就盛滿一大碗充满茶香既焙茶飯當食完正餐之後,咁就梗係要食甜品啦既然要止止芭菲癮,咁我就當然要返杯“香港限定芭菲”HKd$98+10%啦除左濃滑既抹茶軟雪糕之外,芭菲入面既厥餅都係一大亮點黎架而唔好軟雪糕既朋友就要左碗“特製林屋抹茶餡蜜”HKd$98+10%既食到肥美鰻魚,又食到豐富又濃郁既抹茶芭菲,滿足滿足

原條鰻魚旁邊佈滿一絲絲既蛋絲同紫菜,賣相相當吸引呀

而底部就盛滿一大碗充满茶香既焙茶飯

當食完正餐之後,咁就梗係要食甜品

除左濃滑既抹茶軟雪糕之外,芭菲入面既厥餅都係一大亮點黎架

既食到肥美鰻魚,又食到豐富又濃郁既抹茶芭菲,滿足滿足

午餐
2018-02-20 81 浏览
京式饅魚飯先吃一口酸蘿蔔,立刻胃口大增!饅魚份量適中,冇骨又嫩口,配有蛋絲同紫菜絲就更加豐富。覺得口乾仲可以飲一啖暖暖嘅湯!抹茶喬麥麵麵質幼滑,湯底清清地,配上小菇同紫菜絲,成碗麵好香又有層次,我的最愛。法式聖馬克抹茶蛋糕抹茶蛋糕香濃,茶味真實但沒有澀味。而且層次非常豐富。再加雪糕同紅豆溶,直情絕配。抹茶芭菲呢個芭菲好足料!食到一半已經好飽~絕對100%滿足到綠茶控!葡萄煎茶淡淡的葡萄香,好適合女孩子。京林屋每一次都唔會令我失望,今次都唔例外喔!
京式饅魚飯

抹茶喬麥麵

法式聖馬克抹茶蛋糕

葡萄煎茶
淡淡的葡萄香,好適合女孩子。

京林屋每一次都唔會令我失望,今次都唔例外喔!
去到銅鑼灣梗係要試吓日本都好出名的百年抹茶老店京林屋啦!京林屋位於Hysan Place12樓,門面都幾有日式風格,又有熱食(鰻魚飯)同埋抹茶甜品,適合同朋友坐好耐傾下計~不過位置就唔算好多。出面好凍,所以坐低就叫左一個玉露。職員首先幫我地沖泡左一小杯,之後俾咗一張沖泡玉露的指引,等我哋自己再沖埋之後的茶葉,再將柚子醬油滴落茶葉度食埋佢😂成個過程幾好玩。職員話沖左兩三次都會有好濃郁嘅茶香,其實我沖左五六次都仲係覺得好好飲,自己動手果然唔同D haha!依輪溫度太凍,食返啲熱湯會好啲,所以兩個主食其中一個order咗抹茶蕎麥麵,麵身彈牙,湯底係醬油湯,配料有少量菇菌,味道不錯。第二個主食係金目鯛定食,餐配面豉湯、酸蘿蔔同埋一個細飯,有3片鯛魚,味道幾香,都有一啲魚腩&魚油,不過細飯對於男士來說分量可能略嫌棄不足。如果食完主食之後再叫一個甜品分量就啱啱好!Menu有抹茶蕨饼、刨冰等多款甜品,諗左好耐食乜嘢甜品好,終於決定要一個特濃焙茶雪山同埋一個香港限定芭菲。焙茶雪山的冰好軟綿綿,有一個焙茶味糖漿可供倒入,有少少甜味,苦澀味不重。有一球焙茶雪糕on top,奶味比較重,食到最底原來有彩蛋🤣
去到銅鑼灣梗係要試吓日本都好出名的百年抹茶老店京林屋啦!

出面好凍,所以坐低就叫左一個玉露。

玉露

抹茶蕎麥麵

金目鯛定食

焙茶雪山

焙茶雪山的冰好軟綿綿,有一個焙茶味糖漿可供倒入,有少少甜味,苦澀味不重。有一球焙茶雪糕on top,奶味比較重,食到最底原來有彩蛋🤣仲有焙茶jelly同埋紅豆,呢個甜品分幾大~應該要兩三個人一齊先食得晒🙈

抹茶芭菲

至於香港限定芭菲入面有米通、綠茶糕、小丸子、紅豆、士多啤梨,有層次同埋種類好豐富,個人鍾意呢個芭菲多D👍🏻

溫馨提示:9:15pm last order, 有好多遊客都過咗時間所以食唔到。要食真係要趁早!
玉露
抹茶蕎麥麵
金目鯛定食
焙茶雪山
2018-02-18 58 浏览
對京林屋呢間日本過江龍其實已經 慕名已久,但係就一直都未去試。最近行開銅鑼灣,見又唔算多人,就心血來潮咁入左去食,果然冇令我失望。我同朋友分別叫咗兩個鹹點同埋兩款甜品, 主食分別叫咗鰻魚飯同林屋和食料理。鰻魚飯分量都幾足料, 鰻魚大大塊,食落冇骨,但鰻魚味並不重,整體黎講都算及格。林屋和食料理有多款配料,左上角嘅肉食落甜甜地咁,幾特別。右邊嘅沙律食落有粒粒八爪魚,幾有咬口。下面分別有芝士竹輪同鯖魚等,都係一啲較為開胃嘅菜式。至於甜品,我地就試左 特濃抹茶雪山同埋 抹茶卷蛋糕,而店員亦好細心咁等我地食完個主食先上。特濃抹茶雪山其實即係宇治金時刨冰, 冰食落非常綿,每一啖都可以食到濃郁嘅抹茶味,個人覺得十分值得推薦!而抹茶蛋捲而非常出色, 蛋捲甜度啱啱好, 入面嘅抹茶忌廉有香濃嘅抹茶味,抹茶嘅茶香同蛋捲嘅甜味配合得剛剛好,令人回味無窮。

2018-02-17 57 浏览
去銅鑼灣行完街,去搵野食xd 見到呢間京林屋好似幾正,就入去食。我地嗌左個京式鰻魚飯。佢好豐富,有埋湯同蘿蔔。好中意個鰻魚飯,鰻魚厚肉,而且肉質鮮美,加上汁,配飯真係好好味。好中意佢個擺法,加上顏色,令人食慾大增。另外嗌左個林屋和食料理,個飯有淡淡的茶香,同普通飯唔一樣,我好中意!佢勁特別,可以食到四種唔同口味的小茶,正!佢有野菜豆腐漢堡,海鮮沙律,帆立貝配魚仔,仲有芝士卷,仲有鯖魚。雖然睇落好似好細,但樣樣都好味,食完真心飽!我最中意個鯖魚,肉質好firm好味。仲有個湯,夠濃味!食完主食嗌左兩個甜品,嗌左焙茶卷蛋。佢好香焙茶味,又有雪糕同丸子,佢都都幾夾,而且唔甜唔膩,好正!另外嗌左抹茶芝士蛋糕,呢個甜品比起焙茶相對地甜,佢個cake味道好濃郁,而且好結實,真心好好食,我食唔停口。個抹茶雪糕都真係好濃郁,好正!嗌左杯熱抹茶牛奶,暖入心,甜入心,好中意奶味好重!下次會再黎食!

2018-02-14 53 浏览
收工難得一家人去食飯咁齊人就決定去想食好耐既京林屋盡情地食一餐好既見到啲主食同甜品都好吸引4個人一人選左一份主食再叫多幾份甜品、一個玉露茶同埋一杯焙茶沙冰share食我選左鰻魚飯鰻魚飯真係好似menu張圖咁有好大條鰻魚架個顏色又好靚食完成個口腔都有鰻魚既味道太好食啦可以再食多碗金目鯛定食都好香試左一啖個魚食落甜甜地又有鮮味林屋和食料理有好多款唔同既野食有魚又有蛋每款都好好食接下來就到主角啦玉露茶真係好香茶味飲完仲會回甘回味無窮識飲茶既千其唔可以錯過而且飲完幾杯後茶葉仲可以配柚子醬油黎食都幾得意雖然天氣好凍但都無阻大家食沙冰第一啖食左個雪糕係我最鐘意既焙茶好香焙茶味再試下飲下面既沙冰都係好重好香既焙茶真係好正抹茶芝士蛋糕都好出色抹茶同芝士既味道都好香濃兩樣野配合得剛剛好加埋白玉同紅豆真係好好食成個feel好似去左日本咁抹茶卷蛋都好好食除左個蛋糕本身係抹茶味中間仲有一啲抹茶既cream抹茶fans一定要食京林屋完全係可以encore再encore既餐廳
收工難得一家人去食飯
咁齊人就決定去想食好耐既京林屋
盡情地食一餐好既

見到啲主食同甜品都好吸引
4個人一人選左一份主食
再叫多幾份甜品、一個玉露茶同埋一杯焙茶沙冰share食

我選左鰻魚飯

抹茶fans一定要食
京林屋完全係可以encore再encore既餐廳
2018-01-31
2018-02-12 61 浏览
京林屋,食過一次,今晩再會它一下。京式鰻魚飯$98厚厚的蒲燒鰻魚燒得焦香,賣相一流。肥美的鰻魚和蛋絲蒲滿飯上,看著已令人涶延浴滴。這裡的飯是焙茶飯。飯粒散發著焙茶香,飯粒飽滿,口感煙靱。隨飯有前菜酸蘿卜和味噌湯。抹茶牛奶忌廉$48忌廉很滑溜,抹茶控的我很喜歡這杯抹茶牛奶忌廉。甜度適中。法式聖馬克抹茶蛋糕$88蛋糕有幾層,每層都有不同的味道,豐富了不同的口感。另有有一球抹茶雪糕,和白玉紅豆。白玉是沒有味道的,靠甜甜的紅豆中和味道。
京林屋,食過一次,今晩再會它一下。

京式鰻魚飯$98

抹茶牛奶忌廉$48

忌廉很滑溜,抹茶控的我很喜歡這杯抹茶牛奶忌廉。甜度適中。

法式聖馬克抹茶蛋糕$88

2018-02-11
2018-02-11 53 浏览
以木製傢俱黎突出淡雅和式風格,環境舒適,聚會傾計,慢慢品嚐美食既好地方,而且店員細心有禮,令你更愛呢個地方。香港限定芭菲$98有抹茶軟雪糕、抹茶果凍、白玉丸子、士多啤梨、脆脆玄米配料,層次豐富,百試不厭。軟雪糕奶滑,但易溶偏甜。特濃抹茶雪山$98抹茶雪糕球、冷沙、白玉丸子、紅豆、抹茶果凍,製成美麗既雪山,視覺上相當吸引。雪糕球濃郁既抹茶味,回甘唔太苦;冰質細滑入口溶化,配紅豆更美味;白玉煙韌。提供一小杯既抹茶汁,可自行添加。抹茶沙冰$48即使擺耐左冰溶化,但仍然有香濃既抹茶味,而且沙冰幼碎,唔會好難吸。今次試左新產品,原來佢地既鹹食質素都好高。金目鯛定食$88有味噌湯,不濃順口;醃白蘿蔔,酸甜開胃。鯛魚用香甜既醬汁煮,肉質細嫩,搭配玄米飯健康美味。京式鰻魚飯$98 鰻魚肥美冇細骨,飽滿既珍珠米飯,蛋絲增添色彩,不過稍嫌鰻魚汁唔係好夠,可以多少少黎撈飯就好。

以木製傢俱黎突出淡雅和式風格,環境舒適,聚會傾計,
慢慢品嚐美食既好地方,而且店員細心有禮,令你更愛呢個地方。

香港限定芭菲$98
有抹茶軟雪糕、抹茶果凍、白玉丸子、士多啤梨、脆脆玄米配料,
層次豐富,百試不厭。軟雪糕奶滑,但易溶偏甜。

特濃抹茶雪山$98
抹茶雪糕球、冷沙、白玉丸子、紅豆、抹茶果凍,
製成美麗既雪山,視覺上相當吸引。
雪糕球濃郁既抹茶味,回甘唔太苦;
冰質細滑入口溶化,配紅豆更美味;白玉煙韌。
提供一小杯既抹茶汁,可自行添加。
抹茶沙冰$48

今次試左新產品,原來佢地既鹹食質素都好高。
金目鯛定食$88
有味噌湯,不濃順口;
醃白蘿蔔,酸甜開胃。
鯛魚用香甜既醬汁煮,肉質細嫩,搭配玄米飯健康美味。

京式鰻魚飯$98
鰻魚肥美冇細骨,飽滿既珍珠米飯,蛋絲增添色彩,
不過稍嫌鰻魚汁唔係好夠,可以多少少黎撈飯就好。
2017-08-31
  • 特濃抹茶雪山