京林屋銅鑼灣分店係希慎廣場12樓,餐廳面積唔大,劃分為和式座位同普通座位,由於客人眾多,以入座計,和式座位用餐時間有60分鐘,普通座位就有90分鐘。餐廳以木色為主,富有日式裝修風格。🇯🇵京林屋主食選擇唔多,最吸引係鰻魚飯同埋以餐廳抹茶主題製的蕎麥麵,甜品款式就非常多,我同老婆點左鰻魚飯同埋抹茶蕎麥麵share,另外點左玉露, 另外當然唔少得飯後甜品啦。😙京式鰻魚飯 $98鰻魚係老婆最愛食嘅魚,京式鰻魚飯有原條肉質肥美嘅鰻魚係調左味嘅飯上面,配上惹味嘅鰻魚汁,每一啖都可以食到濃濃鰻魚嘅油香 yummy😋抹茶蕎麥麵 $78呢款抹茶蕎麥麵味道比較清新,湯底混有蘿蔔蓉,令味道清甜,蕎麥麵嘅抹茶味唔算太濃,不過口感唔錯。玉露玉艷 $78上一次黎我地飲左杯焙茶朝薰,一試難忘,今次我地決定點另一款比較貴價嘅茶: 玉露玉艷試試,由宇治黎嘅玉露味道甘甜,飲完茶之後仲可以加柚子醬油食埋d茶葉,口感同西洋菜有d相似,不過我個人都係比較喜歡焙茶朝薰。👍特製林屋抹茶餡蜜 $98呢款甜品上次已經食過, 抹茶雪糕茶味甘香, 蕨餅配以混入紅豆蓉同黑糖漿嘅寒天同丸子, 配搭完美,我相信每一次黎都會再點呢款甜品。😍焙茶卷

京式鰻魚飯 $98

抹茶蕎麥麵 $78

玉露玉艷 $78

特製林屋抹茶餡蜜 $98

焙茶卷蛋 $88
焙茶卷蛋茶味濃郁,本身唔太甜,配焙茶雪糕同紅豆丸子食,味道好夾。

焙茶卷蛋

我地由7點食到8點左右,門外已經開始要等位啦。

餐牌
2018-05-23
2018-05-23 149 浏览
我們於京林屋的和座空間內,靜靜的看著餐牌,朋友二話不說已選定了人氣 No.1 的京式鰻魚飯,肥美的鰻魚淋滿醬汁,入口軟滑甘香,伴著大量甜甜玉子絲的焙茶飯,口感豐富美味。愛吃的我,當然選了林屋和食料理,賣相豐富,先呷一口熱辣辣的味噌湯,再吃一口淡淡茶香的焙茶飯,口感綿綿的。菜式有四款,分別是北寄貝沙律,微酸的l鮮甜,清新醒胃。芝士魚蛋卷、原粒帆立貝伴著鹹鹹的小魚乾,佐飯一流。豆腐雜菜餅,口感清爽,淡淡豆香,還有惹味的醬汁雞肉及木耳絲。主菜燒鯖魚,肉質結實帶著微甜的鮮香,美味可口。飲品,玫瑰蘋果煎茶,冰涼透心,玫瑰芳香混著清新的蘋果香,一掃茶葉的苦澀,清甜爽喉。玉露,清徹的茶色,純粹的茶香,入口暖暖的舒爽,茶吃光了,茶葉也不容錯過,淋上柚子醬油,青青的鮮爽,又是一道醒胃的菜式。甜品,朋友點了抹茶芝士蛋糕,加了抹茶口味的芝士蛋糕,多了一份清爽,伴著冰涼的抹茶雪糕及綿密細緻的紅豆白玉,實在吃得満足。期間限定的櫻花抹茶卷蛋,令人開懷的淡粉紅色卷蛋,繞著嫰綠的抹茶忌廉,軟軟的口感之間混著綿綿的紅豆粒,味道層次豐富,雖說沒有鮮明的櫻花之味,但光是這份春日氣息,已令人吃得悠然幸福。

芝士魚蛋卷、原粒帆立貝伴著鹹鹹的小魚乾,佐飯一流。
主菜燒鯖魚,肉質結實帶著微甜的鮮香,美味可口。

2018-05-14
相信抹茶控一定唔會唔認識呢間京百年抹茶老店, 剛開業嘅時候,抹茶控爭先朝聖, 曾經一度大排長龍, 而家終於緩和少少,🙊 咁岩小妹係hysan返工, 而我地終於就到時間一齊黎啦,好感動!😂☺️ 呢到所有野都以抹茶為賣點, 除左一系列抹茶名物如抹茶蕨餅、抹茶芭菲等甜品, 正餐如麵食、定食都有。👏🏻 身為抹茶控嘅我梗係連正餐都要係抹茶啦~☺️ 抹茶喬麥麵 附上酸蘿蔔可清一清味蕾, 綠色嘅抹茶喬麥麵麵質幼滑, 咬落有嚼勁, 湯底清香,唔會蓋過喬麥麵嘅抹茶味, 配上菇菌和紫菜,簡單而美味。😋 呢個係必試嘅秘製抹茶蕨餅 蕨餅煙煙韌韌,散發清香嘅抹茶🍵味, 食客可自己澆上黑糖和灑上抹茶粉, 鐘意食抹茶嘅一定係灑上全部嘅抹茶粉啦!😂 層次感十足,正!😋
相信抹茶控一定唔會唔認識呢間京百年抹茶老店,
剛開業嘅時候,抹茶控爭先朝聖,
曾經一度大排長龍,
而家終於緩和少少,🙊
咁岩小妹係hysan返工,
而我地終於就到時間一齊黎啦,好感動!😂☺️
呢到所有野都以抹茶為賣點,
除左一系列抹茶名物如抹茶蕨餅、抹茶芭菲等甜品
正餐如麵食、定食都有。👏🏻

身為抹茶控嘅我梗係連正餐都要係抹茶啦~☺️
抹茶喬麥麵
附上酸蘿蔔可清一清味蕾,
綠色嘅抹茶喬麥麵麵質幼滑,
咬落有嚼勁,
湯底清香,唔會蓋過喬麥麵嘅抹茶味,
配上菇菌和紫菜,簡單而美味。😋
呢個係必試嘅秘製抹茶蕨餅
蕨餅煙煙韌韌,散發清香嘅抹茶🍵味,
食客可自己澆上黑糖和灑上抹茶粉,
鐘意食抹茶嘅一定係灑上全部嘅抹茶粉啦!😂
層次感十足,正!😋
午餐
2018-05-20 48 浏览
今日叫左老公陪我黎食我最愛既日本野 有咸點正餐亦有甜品可以叫 一次過搞掂晒 唔洗等兩輪位 我地黎到既時候岩岩有和坐 限時六十分鐘 老公話咁樣幾好 好有privacy 又坐得舒服老公叫左佢最鐘意既鰻魚飯 $98 大大條鰻魚 一上枱我已經聞到勁香烤過既味道 佢仲配左麵豉湯埋醃漬蘿蔔 睇見佢爆風吸入成碗飯 唔洗問都知佢一定覺得好食我就叫左林屋和食 $88 一樣都配有麵豉湯同醃漬蘿蔔 一碗味飯同八種小菜 照燒雞粒 勁香炭烤既味道 蛋入面有切碎既蔬菜 唔係平時食既甜蛋 芝士魚餅 原本以為係粟米 入口食到芝士味就知道唔係 哈哈 魚本身已經有調味過再去燒 肉質依然好嫩好滑 沙律應該係貝類同八爪魚碎 勁好食 佢配既八款小菜都勁好送飯 甜品我地叫左一個抹茶沙冰雪糕 $58 當飲品 抹茶唔係太苦個種 有甜味又有茶香 就算食晒個雪糕杯沙冰都唔會淡到水咁 good good 林屋抹茶餡蜜 $98 有白玉 抹茶jelly 紅豆 同勁濃既茶蕨餅 好好食 每一樣配料都配搭得岩岩好 唔會太甜唔會太plain 必點!特濃焙茶雪山 $98 佢附上既湯匙係熱既咁就方便食冰啦 焙茶雪糕好香好特別 冰下面仲有白玉 焙茶jell

特濃焙茶雪山 $98 佢附上既湯匙係熱既咁就方便食冰啦 焙茶雪糕好香好特別 冰下面仲有白玉 焙茶jelly同紅豆 相比之下我覺得抺茶既好食啲

2018-05-20
  • 林屋和食料理
  • 特製林屋抹茶餡蜜
  • 京式鰻魚飯
2018-05-18 41 浏览
話說好耐冇食過好野 今晚放左工之後就約左大同去食日本抹茶 因為我地兩個都好中意食 ***我地好肚餓 所以叫左兩個鹹點 一個係抹茶蕎麥麵 份量都幾多下 自己食完都覺得飽 湯底幾清 如果麵質可以再爽少少就好啦 但真心另一個饅魚飯好好食 係成條上 重點係個米飯都好煙韌 之後我地仲叫左兩個甜品 一個係焙茶芭菲 焙茶味幾濃郁 下面仲有jelly小丸子同牛奶雪糕 另一個我地就叫左個櫻花抹茶蛋捲 個greentea cream好滑溜 我好中意 仲配埋一杯桃味焙茶 唔會話太甜幾好 因為得一杯茶唔夠兩個人share 所以我就另外叫多左杯玉露 有微微嘅甘香味 最後仲可以倒埋個柚子醬落茶葉到 ***整體黎講我好滿意 因為坐得舒服之餘 食物quality又ok 兩個人細細聲傾計就最啱
***
***
自問唔算抹茶控,都中意食抹茶,但冇果啲抹茶控咁誇張,其實香港真係有好多食抹茶既地方,係希慎比較高既樓屠都隱藏住一間,好少上到黎12樓,所以好似發現新大陸咁店內唔算好大,大約20:30左右到達,幸好還有位置而見到店內都有幾個座位比較特別(和座),係比較有私隱度,好似個罩咁罩住客人個頭部,比出面啲人見唔到,唔通係設計比明星,哈哈!先睇下餐牌當然會點抹茶,但見到佢個MENU新出左櫻花系列,所以都點左黎試下,係4月份推出既「櫻花。抹茶卷蛋甜品」 $98 配煎茶,有三款選擇,揀左玫瑰蘋果煎茶。櫻花卷蛋配上抹茶忌廉,入口時卷蛋軟綿綿配上忌廉融融既口感,再呷一口冰凍既抹茶雪榚,口感好融洽,唯抹茶忌廉既味道會蓋過櫻花味,後者味道不突出。配既玫瑰蘋果煎茶好特別附上漏斗比你計時間以及教你如何飲佢地既煎茶,會附上一個保溫熱水壺同茶壺,上枱後,茶壺已有第一壺茶,翻轉漏斗計時三十秒,可從茶壺倒出第一杯茶,飲完之後,從保溫熱水壺倒熱水入茶壺,又翻轉漏斗計時三十秒,可從茶壺倒出第二杯茶,如是者,可以品嚐到三杯不同濃度既茶香。味道方面,較重蘋果味,不知是否因為是煎茶,會帶點苦澀味。到必點抹茶──香港限定芭菲 $98一

店內唔算好大,大約20:30左右到達,幸好還有位置

先睇下餐牌

配既玫瑰蘋果煎茶好特別

到必點抹茶──香港限定芭菲 $98
香港限定芭菲

一個高杯示人,最高有抹茶雪糕,頗為濃郁,雪榚中蘊藏住「寶物」,分別係白玉丸子同抹茶蕨餅,仲有脆玄米粒,再下面有紅豆蓉,之後一層甜忌廉、蒟蒻,最後有草莓肉。整杯會帶比你驚喜,因為食落去層層唔同,層層都有變化,唔會悶。

焙茶餡蜜 $78
焙茶餡蜜

試過櫻花、抹茶,要試埋佢既焙茶先夠完整,自己比較中意焙茶,經過焙煎後既茶葉更顯香氣、清新,而呢到既焙茶亦冇令我失望,淡淡既茶香,同樣配上白玉丸子、蒟蒻,仲有黑糖醬,清淡既焙茶淋上黑糖又帶另一種風味

焙茶沙冰 $48
焙茶沙冰

食左咁多甜點,飲方面就清淡了,唔會覺得膩。食完晚飯正餐,再過黎食甜品,真係好夠好飽
2018-05-16
焙茶沙冰
今日和男朋友說想吃日本菜,二話不說就帶我到京林屋,一次過解決正餐和甜品。*金目鯛定食 ($88)鰻魚飯有點太普通,所以今日點了金目鯛。金目鯛比起鰻魚更加濃魚味;雖然烹調用的醬汁味比較濃,但一點都沒有蓋過魚的鮮味。日本飯香*京式鰻魚飯 ($98)男朋友點的鰻魚飯*焙茶沙冰雪糕 ($58)今日熱到食飯前飲左兩杯飲品都仲好口乾,加上真的很熱的關係,所以點了沙冰。今次點了焙茶沙冰雪糕,焙茶味很香濃,不會太甜;沙冰溶一點,焙茶味就出一點;焙茶雪糕很幼滑。*櫻花抹茶卷蛋配玫瑰蘋果煎茶 ($98)因為櫻花是期間限定,所以就點了一個櫻花抹茶卷蛋;櫻花卷蛋很鬆軟;中間的抹茶忌廉很幼滑,一定一定要吃光光。因為太多甜品的關係,所以點了一個比較清香,沒有糖的茶;玫瑰蘋果味很濃香,煎茶帶點回甘。*林屋抹茶雪山特大 ($108)要吃巨型的甜品,就一定要有男朋友包底!這個巨型的刨冰上,有一球抹茶雪糕;另外有煉奶和抹茶可以倒上去沙冰抹茶啫喱濃濃的抹茶味煙煙UNUN的白玉

*金目鯛定食 ($88)
鰻魚飯有點太普通,所以今日點了金目鯛。

金目鯛比起鰻魚更加濃魚味;
雖然烹調用的醬汁味比較濃,但一點都沒有蓋過魚的鮮味。

日本飯香
金目鯛定食

*京式鰻魚飯 ($98)
男朋友點的鰻魚飯

京式鰻魚飯

*焙茶沙冰雪糕 ($58)
今次點了焙茶沙冰雪糕,焙茶味很香濃,不會太甜;
沙冰溶一點,焙茶味就出一點;
焙茶雪糕很幼滑。
焙茶沙冰雪糕

*櫻花抹茶卷蛋配玫瑰蘋果煎茶 ($98)
因為櫻花是期間限定,所以就點了一個櫻花抹茶卷蛋;
櫻花卷蛋很鬆軟;
中間的抹茶忌廉很幼滑,一定一定要吃光光。
櫻花抹茶卷蛋配玫瑰蘋果煎茶

因為太多甜品的關係,所以點了一個比較清香,沒有糖的茶;
玫瑰蘋果味很濃香,煎茶帶點回甘。
玫瑰蘋果煎茶

*林屋抹茶雪山特大 ($108)
要吃巨型的甜品,就一定要有男朋友包底!
這個巨型的刨冰上,有一球抹茶雪糕;

另外有煉奶和抹茶可以倒上去沙冰

抹茶啫喱濃濃的抹茶味

煙煙UNUN的白玉
2018-05-16
焙茶沙冰雪糕
櫻花抹茶卷蛋配玫瑰蘋果煎茶
2018-05-17 46 浏览
今晚同舊同學見面聚餐,想揾間揀揀單單有鹹食又有甜品又要坐得舒舒服服,終於諗起京林屋嘅美食,所以相約銅鑼灣先到先囉位,我地都起碼10年以上無見,但一見面感覺還是好親切,還笑說中學時趣事。仲好開心比我食到佢地季節限定櫻花系列。鯖魚定食用上原條燒鯖魚 , 汁煮魚肉調味剛好, 啖啖肉冇骨,最加粗米飯同麵豉湯, 酸蘿蔔,簡單又好味。林屋和食料理每次都會選擇呢一款料理, 每樣都有少許, 尤其是北寄貝沙律, 醬油鯖魚, 熟帶子 , 煎蛋角, 醃漬魚仔,用嚟送飯好啱好配合。份量都接受夠晒飽。 櫻花卷蛋跟桃味焙茶連煎茶選左桃味,水滾茶靚又果香,食完甜品再飲茶好舒服又解膩,好享受。當然櫻花卷配綠茶忌廉好突出到,軟滑海綿質地唔會過甜。時間掌握得好就要夠店內提供嘅漏斗啦! 第一度就由師父調好,之後就可以自己再泡啦香港限定芭菲 $98每次話要試其他,但每次我最終都係叫翻佢,情意結,因為芭菲除香濃綠茶軟雪糕還有各種嘅配料,厥餅,白玉,香甜紅豆,米通粒,士多啤梨醬超級豐富,口感層出不窮的味道!

仲好開心比我食到佢地季節限定櫻花系列。

鯖魚定食

林屋和食料理

櫻花卷蛋跟桃味焙茶

香港限定芭菲 $98

2018-05-15
  • 香港限定芭菲
2018-05-14 43 浏览
一向我同老公十好鐘意黎衣間餐廳食日式甜品!因為佢好正宗!綠茶味好甘,加上內部裝修簡單,有種身在京都既感覺!是日我地食完韓國餐,再黎衣到食甜品!我覺得個cheesecake好正,軟硬適中!老公食食下覺得肚餓,叫多個鰻魚飯,真係大食到嚇死人🤭個鰻魚飯只需$98!但係鰻魚好厚,好有質感 ,配茶飯好好食!推薦呀👍🏻👍🏻😍不過因為多人等既關係⋯用餐時間為1.5小時就趕我地走啦!so sad!如果唔係衣到會係一個幾好既地方傾計!
老公食食下覺得肚餓,叫多個鰻魚飯,真係大食到嚇死人🤭
2018-05-13
$130 (宵夜)
2018-05-03 107 浏览
黎第二次,係因為捧綠茶麵場!綠茶蕎麥麵 $78 第一次叫既時候會唸個麵冇肉又冇咩配菜會唔會太單調,但其實係唔會架!個麵好好咬口!冷麵既配汁既同平時食開既汁係差唔多,不過依度仲會有埋蘿蔔蓉同埋切好左既菇俾你拌入,好好味!個人建議可以加少少佢提供既wasabi入個汁度,成個感覺會好夾!金目鯛飯配焙茶 $108睇食評見到有人推介這個飯,沒想到真是很!好!吃!金目鯛魚十分肥美,它的魚汁連埋醬汁一齊食真係人間一大美食!稍嫌不足的地方是個飯有點乾身,而且完全冇味,一定要連金目鯛魚一齊食!唔鍾意太肥美的魚的朋友可能會唔太喜歡這個飯呢焙茶卷蛋配玄米茶 $108 兩次黎都食唔成焙茶芝士蛋糕,好可惜呢!依個蛋卷味道正常,如果中間焙茶忌廉個度可以多些就好喇!蛋卷配上焙茶雪糕,味道比較清淡,不算太creamy,如果食開H牌雪糕應該會覺得這個雪糕太淡!綠茶芝士蛋糕 $88 不推薦大家點這個綠茶蛋糕!本以為這餐廳的茶類甜點會是皇牌,誰不知兩款甜點都令人失望,由其這個!首先,切下去已感覺到它快要整個散開,質感很不好呢!吃下去味道更是普通,偏乾身,而且完全不夠綠茶味!
黎第二次,係因為捧綠茶麵場!

綠茶蕎麥麵 $78

金目鯛飯配焙茶 $108

睇食評見到有人推介這個飯,沒想到真是很!好!吃!

焙茶卷蛋配玄米茶 $108

兩次黎都食唔成焙茶芝士蛋糕,好可惜呢!

綠茶芝士蛋糕 $88

金目鯛魚定食
  • 抹茶蕎麥麵
  • 金目鯛定食
2018-04-23 65 浏览
鳗鱼饭真係so sad...得个咸字,完全食唔到鲜味,仲有d腥。呢次係我第一次,食净鳗鱼。然后个玫瑰苹果煎茶,同样唔好饮。冇玫瑰味,我觉得偏苦,唔係甘。总之,for影相係ok,但味道就真係…非常失望嘅一次尝试。

总之,for影相係ok,但味道就真係…非常失望嘅一次尝试。
鳗鱼饭定食
玫瑰苹果煎茶
2018-04-23 77 浏览
特制林屋抺茶餡蜜 $98完全不值此價,味道遜色,丸子又實又硬,厥餅欠香味又唔煙un,質感很散,綠白啫哩都冇咩味,想用黑蜜挽救,但黑蜜份量少得可憐,係得抺茶雪糕叫做正正常常,但唔算係特別好食。抺茶雪糕啫哩。不過不失,雪糕尚算香滑,如抺茶味更濃會較好,啫哩普普通通冇咩特別,呢個價錢都可接受。餐廳坐位都舒服,叫啲平平地既甜品坐下傾計都ok,但$98個個就唔值了。適逢Lunch Time都見到有啲OL食麵飯之類!有機會再試吧!

特制林屋抺茶餡蜜 $98

抺茶雪糕啫哩。

2018-04-16 73 浏览
親威難得從外地嚟香港玩,知佢好鍾情抹茶既日式甜品咁啱自己又一直好想試京林屋,就帶佢一齊嚟試新野唔知係因為旅遊書有介紹定地理位置係銅鑼灣既地標性商場店內都有相當多操外語既遊客到訪我地一人點咗一個芭菲杯分別係「林屋抹茶芭菲杯」同「香港限定芭菲杯」「香港限定芭菲杯」有大量既紅豆蓉係底部,面亦有一層碎米同抹茶啫喱,雪糕就係抹茶味較濃既即吱雪糕,雪糕口感厚實,芭菲杯整體份量亦比較多「林屋抹茶芭菲杯」既分別就係底部係抹茶啫喱,紅豆蓉只有少量係上層,亦冇碎米,只有一舊忌廉雪糕就係奶味較重既既抹茶雪糕球,成個芭菲杯冇限定版咁華麗,但當然價錢都會平10蚊但兩個芭菲杯整體無論係味道賣相同份量幾好以前食過幾間日本抵港既抹茶芭菲杯甜品食到一半就開始膩,往往無辦法完成一杯呢次我可以完成整杯,相當意外但本人就會比較喜歡「香港限定芭菲杯」
親威難得從外地嚟香港玩,知佢好鍾情抹茶既日式甜品
咁啱自己又一直好想試京林屋,就帶佢一齊嚟試新野

唔知係因為旅遊書有介紹定地理位置係銅鑼灣既地標性商場
店內都有相當多操外語既遊客到訪

我地一人點咗一個芭菲杯
分別係「林屋抹茶芭菲杯」同「香港限定芭菲杯」

香港限定芭菲杯

亦冇碎米,只有一舊忌廉
雪糕就係奶味較重既既抹茶雪糕球,
成個芭菲杯冇限定版咁華麗,但當然價錢都會平10蚊
林屋抹茶芭菲杯

但兩個芭菲杯整體無論係味道賣相同份量幾好
以前食過幾間日本抵港既抹茶芭菲杯甜品
食到一半就開始膩,往往無辦法完成一杯
呢次我可以完成整杯,相當意外
但本人就會比較喜歡「香港限定芭菲杯」
香港限定芭菲杯
林屋抹茶芭菲杯
2018-04-13 81 浏览
今日同男朋友嚟食京林屋,初頭佢唔係好想食,因為覺得呢間係食綠茶甜品居多,食正餐嘅話呢度會好細碗,但係食完之後佢就180度轉變啦!夜晚6點半嚟到,餐廳未算好多人,我哋揀咗和座嚟坐,因為未坐過呢啲,所以都覺得幾得意,私隱度幾高。睇完餐牌決定叫林屋和食料理,鰻魚飯,稻庭麵,焙茶卷蛋同忌廉抹茶牛奶。2個人叫5樣嘢真係幾多。首先嚟嘅係稻庭麵,配上兩件魚餅同脆米。上菜時仍然好熱,值得加分。脆米亦都無變腍,同麵一齊食出其地夾。因為男朋友太肚餓所以佢淨係比我食兩啖。之後嚟咗個鰻魚飯,鰻魚份量好多,應該係原條嘅,配埋前菜,飯同湯。好想講下前菜-醃蘿蔔,好好食,酸酸甜甜好開胃,不過得4條,好想再加!不過鰻魚就有少少偏韌,整體都唔錯嘅,我哋兩個都食唔晒!另外林屋和食料理,有好多款唔同嘅小食,同樣地配埋前菜,飯同湯。個人最鐘意食當中嘅魚,面頭嘅醬汁甜甜地,好啱送飯。其他嘅小食都唔錯,同男朋友share 咗嚟食。至於飲品方面,叫咗熱嘅忌廉抹茶牛奶,但係嚟到時飲品唔夠熱,可能因為上面d cream 凍。食完鹹食之後叫咗店員上甜品,旁邊嘅雪糕同卷蛋嘅茶味好濃,今餐食得好滿足,重點係鹹食份量都唔少呀!

2018-04-08
2018-03-31 1795 浏览
自從輕食跟雪糕甜品餐廳「中村X吉」跟「宏」出現了以後,日本菜以抹茶類食品跟甜品為代表菜色的餐廳,在香港就有如雨後春筍地湧現。但是這些日本菜輕食餐廳,單靠提供售賣抹茶類食品甜品又未必足夠,所以還要在和風料理上再花一點心思,推出以抹茶或焙茶等茶葉入饌的菜色,才能為餐廳的生意建立穩健的基礎。今次我要試食的銅鑼灣食店也是這一類型,集合日本和風料理跟抹茶類甜品的輕食餐廳,店舖名稱叫做「京林屋」。銅鑼灣分店「京林屋」的位置,就在地段和租金都更高尚的商場「希慎廣場」十二樓裡面。我來到銅鑼灣主要街道「軒尼詩道」旁邊的購物廣場「希慎廣場」,再三翻查「京林屋」店舖位置資料之後,發現「京林屋」位置高高在上的十二樓,已經有點心理準備,我可能要坐升降機。結果前往「京林屋」的過程沒有我預期那麼麻煩,除了坐升降機上十二樓之外,食完離開「京林屋」的時候,我只需要坐着「希慎廣場」的扶手電梯回到「希慎廣場」地下,隔着「希慎廣場」的巨型落地玻璃,眺望窗外銅鑼灣「軒尼詩道」的風景。儘管香港當時天氣一般,亦無損我整天出外的興致。而我幫襯「京林屋」的時候,慶幸「京林屋」當時還有座位,讓我暫時免於「輪候」跟「搭檯」之苦,還吃味道偏

儘管香港當時天氣一般,亦無損我整天出外的興致。而我幫襯「京林屋」的時候,慶幸「京林屋」當時還有座位,讓我暫時免於「輪候」跟「搭檯」之苦,還吃味道偏甜的「金目鯛」跟抹茶雪糕,我承認這一刻的我十分夠運。

「京林屋」相對「中村X吉」而言,日本傳統和風定食佔了「京林屋」餐牌的一個重要位置。「京林屋」餐牌本來有個可以一試的「抹茶蕎麥麵」,跟「烏冬」定食套餐。

但是我的目標,一早已經盯上了「金目鯛」定食,所以「抹茶蕎麥麵」「烏冬」定食套餐,或許只能夠留到下次,我有機會再來銅鑼灣「希慎廣場」的時候,才再慢慢品嚐味道吧。

我一路在研究「京林屋」的餐牌,發現「京林屋」幾乎每一道菜,都是達到「圖文並茂」,「有圖有真相」的方便便利程度。就算只是一道甜味的雪糕甜品,「京林屋」也附有至少一張完整相片從旁輔助。

「京林屋」圖文並茂的餐牌圖片,令我對「京林屋」每一道的主餐食品都提起了莫名的興趣。只是我今次選擇了「金目鯛」定食,「蕎麥麵」跟「烏冬」唯有留到將來再品嚐吧。

我選擇了「金目鯛」跟「抹茶雪糕」,然後又目送「蕎麥麵」跟「烏冬」離開之後,我在等候「金目鯛」跟「抹茶雪糕」製作完成上檯之前,繼續閱讀了解「京林屋」的餐牌,我發現「京林屋」能夠提供的茶品種類,未必比「中材X吉」少。

另一方面,我發現「京林屋」原來也有以丼碗盛載版本的「鰻魚飯」,以及具有「京林屋」和食風格的「林屋和食料理」,「京林屋」在鹹食跟甜食食品的比例分配,絕對不遜色於其他日本和食食店。

不過我最關心「京林屋」,始終還是「京林屋」版本的芭菲雪糕甜品「抹茶啫喱雪糕」,「抹茶啫喱雪糕」主要是由「京林屋」自家製的抹茶軟雪糕,以及「京林屋」製造的抹茶啫喱組成。

我在點菜時刻意吩咐「京林屋」的侍應,先將「金目鯛定食」製作上檯。等到我吃完「金目鯛定食」之後,才讓「抹茶啫喱雪糕」真正上檯,作為「金目鯛定食」套餐的壓軸甜品

於我就在十幾分鐘過後,率先開始享用我的「京林屋」主菜「金目鯛定食」。「金目鯛定食」既然被稱之為「定食」,那麼餐湯「味噌湯」、餐前小食「醃蘿蔔」、用茶葉混合珍珠飯炒成的炒飯,都不會缺少。

至於「金目鯛定食」的主角,三大塊以甜味醬汁煎煮而成的「金目鯛」,更加是我非試不可的食品。
金目鯛定食

所謂的「金目鯛」,「鯛魚」其實亦即是,我們也可能曾經食過的「鱲魚」。「京林屋」的「金目鯛」經過廚師精心仔細處理過之後,整件「金目鯛」肉質口感都很爽口,而且沒有腥味。

「金目鯛」表面的醬汁,醬汁的味道也十分甜美,所以整件「金目鯛」味道除了充滿醬汁甜味之外,魚肉肉質嫩滑之餘還沒有碎骨,令我吃得十分安心。

我再咬下了一口,看看「金目鯛」魚身的肉質,「金目鯛」魚肉真的頗為厚實,新鮮而且沒有腥味跟骨頭,所以我在不知不覺的情況下,已經吃完整份「金目鯛」魚肉。

至於「金目鯛定食」的定食配飯,配飯不是純粹的白飯,而是混合了茶葉味道而炒成的有味飯,而且載滿整個飯碗。

茶葉令到「金目鯛定食」的有味飯,充滿了茶葉的甘苦味。或許甘苦味道的有味飯,未必人人都接受得了,但是茶葉不是沒有好處,至少令飯粒會變得完整幹身,不會黏著依附在一起。

又或者夾起甜味的「金目鯛」,連着味道帶微微甘苦的有味飯一起享用,「金目鯛」的醬汁甜味,就會間接令有味飯味道變甜,有味飯變得更易入口。

吃完味道很甜的「金目鯛」,以及味道偏苦的有味飯之後,我亦開始通知「京林屋」的侍應,是時候可以製作「抹茶啫喱雪糕」,跟送到我的面前。

「抹茶啫喱雪糕」主要分為兩部分,分別是很多的抹茶軟雪糕,以及塾在底層的「抹茶味道啫喱」。

可能是我近年實在吃得太多,味道偏向甘苦的抹茶軟雪糕了,結果我今次反而被「京林屋」抹茶軟雪糕的甜味所震撼到了。自從我幫襯過「中村X吉」,吃過「中村X吉」的抹茶軟雪糕後,我再次吃到甜味的抹茶軟雪糕了。

而且「京林屋」的抹茶軟雪糕味道甜美之餘,「京林屋」也沒有吝嗇食材成本,抹茶軟雪糕一次過擠出不少的份量,所以我吃這碗「抹茶啫喱雪糕」也吃得十分滿足。
抹茶啫喱雪糕

不過,在味道的強烈對比反襯之下,今次「抹茶啫喱雪糕」的抹茶啫喱味道反而顯得有點甘苦。抹茶啫喱的味道,就好像「京林屋」廚房純粹沒有加糖的原始甘味抹茶。

當然,如果不是有「抹茶啫喱雪糕」啫喱的甘苦味道襯托的話,我也不會深深的記住抹茶軟雪糕的濃郁甜味。

說實在的一句說話,今次我吃到的「抹茶啫喱雪糕」,甜味與苦味的位置配搭,跟我預期的竟然是剛剛相反,傳統上苦味的抹茶軟雪糕變甜了,傳統上甜味的配料味道反而變苦澀了。

總結「京林屋」主食跟甜品的味道,兩者同樣都是一甜一苦味道互相襯托出來的味覺效果。「金目鯛定食」是甜味鯛魚,配搭甘澀味道的味飯。

至於甜品「抹茶啫喱雪糕」,則是甜味抹茶軟雪糕,配搭甘苦味道的抹茶啫喱。看來「京林屋」的廚房師傅,也很了解將兩種不同味道食材,對比襯托配搭出來,味覺效果是如何地絕妙啊。
2018-02-24
抹茶啫喱雪糕