去到铜锣湾梗系要试吓日本都好出名的百年抹茶老店京林屋啦!京林屋位于Hysan Place12楼,门面都几有日式风格,又有热食(鳗鱼饭)同埋抹茶甜品,适合同朋友坐好耐倾下计~不过位置就唔算好多。出面好冻,所以坐低就叫左一个玉露。职员首先帮我地冲泡左一小杯,之后俾咗一张冲泡玉露的指引,等我哋自己再冲埋之后的茶叶,再将柚子酱油滴落茶叶度食埋佢😂成个过程几好玩。职员话冲左两三次都会有好浓郁嘅茶香,其实我冲左五六次都仲系觉得好好饮,自己动手果然唔同D haha!依轮温度太冻,食返啲热汤会好啲,所以两个主食其中一个order咗抹茶荞麦面,面身弹牙,汤底系酱油汤,配料有少量菇菌,味道不错。第二个主食系金目鲷定食,餐配面豉汤、酸萝卜同埋一个细饭,有3片鲷鱼,味道几香,都有一啲鱼腩&鱼油,不过细饭对于男士来说分量可能略嫌弃不足。如果食完主食之后再叫一个甜品分量就啱啱好!Menu有抹茶蕨饼、刨冰等多款甜品,谂左好耐食乜嘢甜品好,终于决定要一个特浓焙茶雪山同埋一个香港限定芭菲。焙茶雪山的冰好软绵绵,有一个焙茶味糖浆可供倒入,有少少甜味,苦涩味不重。有一球焙茶雪糕on top,奶味比较重,食到最底原来有彩蛋🤣
去到铜锣湾梗系要试吓日本都好出名的百年抹茶老店京林屋啦!

出面好冻,所以坐低就叫左一个玉露。

玉露

抹茶荞麦面

金目鲷定食

焙茶雪山

焙茶雪山的冰好软绵绵,有一个焙茶味糖浆可供倒入,有少少甜味,苦涩味不重。有一球焙茶雪糕on top,奶味比较重,食到最底原来有彩蛋🤣仲有焙茶jelly同埋红豆,呢个甜品分几大~应该要两三个人一齐先食得晒🙈

抹茶芭菲

至于香港限定芭菲入面有米通、绿茶糕、小丸子、红豆、士多啤梨,有层次同埋种类好丰富,个人钟意呢个芭菲多D👍🏻

温馨提示:9:15pm last order, 有好多游客都过咗时间所以食唔到。要食真系要趁早!
玉露
抹茶荞麦面