2018-03-28 225 浏览
We ordered 香港限定芭菲&林屋抹茶芭菲, which were no longer our first attempts. Our first attempt was around 2 years ago while second attempt was  about 8 months ago. I recall that we ordered exactly the same 2 parfaits for our previous attemptThe 2 parfaits arrived pretty soon after ordering as there weren't any other guests!香港限定芭菲From top to bottom: Matcha soft cream -> ~3丸子&matcha蕨餅-> crispy rice -> Matcha soft cream -> red bean paste -> cream -> jelly -> strawberries -> cr
Parfaits

From top to bottom:
Matcha soft cream -> ~3丸子&matcha蕨餅-> crispy rice -> Matcha soft cream -> red bean paste -> cream -> jelly -> strawberries -> cream -> 丸子

The matcha soft cream was very thick! I think it was pretty hard for soft cream like this. So inevitably it was less smooth than many other soft cream out there. Of course it was rich in matcha flavour too.
The 丸子 were not so ok. One was of quite poor quality, that is, it was too hard and powdery...
Matcha蕨餅were the best of all those I had tried, even better than those at 中村藤吉&Tsujiri. They were super super smooth and just slid down your throat!
There was nothing special with the crispy rice.
There was loads of matcha soft cream in this parfait!
The red bean paste was good but seems like those at 中村藤吉&Tsujiri were better as they were slightly sweeter.
The cream sucked. Preferred having none of it at all.
The jelly was ok.
The strawberries were ok.

I remembered there was some cake in the middle for our first attempt, which made it taste even better. I asked the staff and they said they no longer added cake to the parfait anymore

林屋抹茶芭菲

Actually I think this one tasted more or less like the 香港限定芭菲.

From top to bottom:
Matcha ice cream & cream -> 丸子&matcha蕨餅-> red bean paste -> Matcha soft cream -> cream -> pineapple -> matcha蕨餅

The matcha ice-cream tasted more or less like that matcha soft cream, just slightly harder. Again the cream had better just be skipped. The HK limited edition should be better due to more ingredients like crispy rice and less cream (my personal preference).
2018-03-27
Parfaits
林屋抹茶芭菲
2018-03-26 93 浏览
京式鰻魚飯 我叫左京式鰻魚飯定食,配有醃菜同麵豉湯,而鰻魚配珍珠米加上旁邊配有蛋絲,鰻魚配上鰻魚汁,魚肉幾嫩而且唔會乾,沒有鯹味,如果醬汁再多啲會感覺更好, 個人比較鐘飯多啲汁。 金目鯛定食 另外亦叫左一個金目鯛定食,感覺金目錭口感有啲似鰻魚, 但明顯金目鯛比較滑同埋食落香啲, 佢唔同鰻魚定食飯同魚係分左開 醬汁無咁多,但一樣好食 個人比較鐘意鰻魚飯 京林屋最出名當然係佢地抹茶 抹茶芝士蛋糕佢抹茶味都keep住咁濃 個人比較鐘意個雪糕 抹茶味好香 抹茶芝士蛋糕唔會食落好膩 一個人當甜品食都算夠 岩岩好

京式鰻魚飯
我叫左京式鰻魚飯定食,配有醃菜同麵豉湯,
而鰻魚配珍珠米加上旁邊配有蛋絲,鰻魚配上鰻魚汁,
魚肉幾嫩而且唔會乾,沒有鯹味,如果醬汁再多啲會感覺更好,
個人比較鐘飯多啲汁。

金目鯛定食
另外亦叫左一個金目鯛定食,感覺金目錭口感有啲似鰻魚,
但明顯金目鯛比較滑同埋食落香啲,
佢唔同鰻魚定食飯同魚係分左開
醬汁無咁多,但一樣好食
個人比較鐘意鰻魚飯

抹茶芝士蛋糕唔會食落好膩
一個人當甜品食都算夠
岩岩好
2018-03-26 140 浏览
平時去京林屋都係食甜品soba,難得有飯食,現時係推薦的no.1 京式鰻魚飯,收工捉住男朋友去試!晚上7時半左右,人流還未擠擁之時,即刻入座食飯先。京林屋搬上12樓後,座位空間寬敞得多,至愛這兒舒適零壓迫感。店員隨即端上餐牌,我也點了一份京式鰻魚飯(原條)連自選茶,都只係$118 ,再配熱焙茶 朝薰。十分期待這兒的鰻魚飯,即使京林屋主打是抺茶系列,但畢竟日本食鋪對自家出品的終究有既定的標準,所以也滿心期待。而男友則選了例牌熱的稻庭麵。聊一會大約十來分鐘,我的鰻魚飯到了!一共有4條份量相稱的鰻魚,非常肥大厚身。整碗很地道之餘,目測吃下會十分飽肚。整整4條鰻魚軟熟入味,一口魚一口飯,滋味十足。跟餐的湯也是傳統的味增湯和配菜幾件蘿蔔。男友的稻庭麵也如既往的水平,我自己則喜歡烏冬多點。焙茶朝薰茶壺中有一個小茶包,泡水時間,就是沙溜溜畢一整枝的時間。沖出來時,微微清清的茶味散左,飲下也有點回甘。大約沖了四轉,茶味依然。menu如下:
稻庭麵
焙茶 朝薰

menu如下:
2018-03-22
焙茶 朝薰
  • 京式鰻魚飯
2018-03-25 90 浏览
京林屋一直都係我好喜愛既一間日式店舖!佢個裝修簡潔,黃黃地色既木牆同椅桌令人舒服。好有日本既味道!門口擺左幾塊大餐牌同食物標本,好引誘人入去食!熱食有幾款,有飯定食、蕎麥麵、烏冬等。我地首先叫左個金目鯛定食,有焙茶飯、麵豉湯、醃蘿蔔同主角金目鯛!金目鯛肉質好好好嫩滑!好鮮甜!沾滿左醬汁,甜甜地,好香,同金目鯛好夾!焙茶飯平時較少食,個紫菜好香。飯食落有少少茶既香味,感覺特別!另外,我地叫左個鰻魚定食,一樣有麵豉湯等。同金目鯛一樣,鰻魚肉好嫩滑,個皮煙煙韌韌,多左一重口感!鰻魚汁沾滿每一部分同有啲落左飯度,好香,正!焙茶牛奶忌廉好香濃,甜度剛好!香港限定抹茶芭菲材料好豐富,分左好多層,每層有唔同既驚喜!首先,個抹茶雪糕好香抹茶味,少少甜,好幼滑。份量都好多,差不多到杯中間個位置!下層有丸子、蕨餅、果醬同黑糖等。食完呢一杯真係好滿足!焙茶芝士蛋糕呢個味道都係第一次食,蛋糕好幼滑,焙茶既味道相比芝士味重,唔算好甜,岩我口味,幾特別!好滿足既一餐!價錢唔貴,一人一個主食+甜品已經食到好飽飽,質素同味道都好得!
好有日本既味道!

門口擺左幾塊大餐牌同食物標本,好引誘人入去食!

熱食有幾款,有飯定食、蕎麥麵、烏冬等。

焙茶飯
平時較少食,個紫菜好香。飯食落有少少茶既香味,感覺特別!

鰻魚汁沾滿每一部分同有啲落左飯度,好香,正!

焙茶牛奶忌廉
好香濃,甜度剛好!

香港限定抹茶芭菲

下層有丸子、蕨餅、果醬同黑糖等。食完呢一杯真係好滿足!

焙茶芝士蛋糕

2018-03-20 1349 浏览
「抹茶雙妹嘜」又係時候出動啦! 今次又是潛入港島區品嚐抹茶的美味, 就是帶她去我很喜歡的「京林屋」,其實一直都想推介給她, 今晚終於有機會啦! 雖然我倆的目標是抹茶, 但其實我也想推介這裏的焙茶烚友人, 不知她會否一嚐便愛上呢? 店子的裝潢保持着一貫的特色, 以木材設計, 友人就被門口和櫃枱擺放的產品模型吸引着, 看到目不轉睛, 哈! 走進內裏, 燈光柔和, 設計簡樸優雅, 中間設有一張長木枱, 可坐十多人, 周邊幾張四至六人枱. 另一邊還有數張二至四人枱連長沙發座。最想坐的是那兩張滿載日本風情的仿榻榻米座椅, 簡樸優雅, 感覺舒適自在, 可惜今晚來到已被客人坐了, 噢!安坐後, 店員隨即送上清水和餐簿, 友人急不及待馬上翻閱。餐簿設計精美, 每頁均附有菜式的相片, 分別有甜點、雪糕、雪山、芭菲、麵食、飯類、茶和飲品, 另外還兩款期間限定的飯類和一款甜品, 選擇不少。******************************甜品當然要吃, 但怎能晚餐只吃甜呢?  還是在嚐甜之前先吃些鹹食打打底。餐簿內多了五版鹹食, 飯和麵各五款。我倆都是抹茶控, ,第一時間便揀了冷抹茶蕎麥麵 Cha
冷抹茶蕎麥麵
甜品當然要吃, 但怎能晚餐只吃甜呢?  還是在嚐甜之前先吃些鹹食打打底。餐簿內多了五版鹹食, 飯和麵各五款。我倆都是抹茶控, ,第一時間便揀了冷抹茶蕎麥麵 Chasoba ($78), 配有一小杯冷麵汁、一碟酸咪咪的醃漬蘿蔔、一小碗清淡的秀真菇蘿蔔茸
冷抹茶蕎麥麵
墨綠色的抹茶蕎麥麵 加了一些紫菜絲, 入口微涼, 口感挺柔韌滑溜, 不錯! 但抹茶味較薄弱……又試試蘸上冷麵汁, 冷麵汁的味道完完全全蓋了蕎麥麵的抹茶味, 但其味道美味, 很討友人喜歡。
京式鰻魚飯 (原條)
身為魚痴的我當然揀魚類定食, 雖有期間限定的鯖魚定食, 但還是抵抗不了鰻魚的誘惑,故最終都選了一客京式鰻魚飯 (原條) Kyoto Unagi Don ($98), 附有一碗熱辣辣的麵豉湯 和一碟醃漬蘿蔔。之前是將鰻魚切成粒狀, 但今次便改了整件鰻魚 上枱, 面頭放上紫菜絲, 周邊伴着蛋絲, 舖在熱辣辣的焙茶飯 上, 每睇落更豐富, 賣相吸引得多。
京式鰻魚飯 (原條)
兩大件鰻魚 都很厚身, 好有份量,   底面燒得金黃, 沾滿甜甜地的鰻魚醬汁, 烹調入味。嫰滑的肉質帶點微爽, 而且相當肥美, 伴着幼身的蛋絲 和啖啖茶香的焙茶飯 同吃, 吸收了魚油香, 滋味滿分。再吃一條酸咪咪而爽口的醃漬蘿蔔, 中和魚油的油膩感, 配搭一流。
麵豉湯
麵豉湯 熱辣辣, 內有不少爽滑的昆布 和清香的蔥花, 味道剛好, 不會太鹹, 不錯!
香港限定芭菲
友人第一時間就話要吃香港限定芭菲 Hong Kong Exclusive Parfait ($98),真識揀! 單看其賣相,已令友人滿心歡喜。用上一個高身的杯子盛載,集合多種食材炮製而成,越舀越驚喜。
香港限定芭菲
頂層唧了三四個抹茶軟雪糕圈,先單單品嚐,不單止質感極之幼滑,而且抹茶味相當濃郁, 很美味。周邊放了煙糯Q彈的白玉丸子 和滑嘟嘟的抹茶蕨餅,再下一層又是香滑的抹茶雪糕,內裏混入脆口的玄米粒,然後是一層甜美腍綿的紅豆蓉,以及一層幼滑的甜忌廉, 未完呀! 繼續數數看,還配上軟身香甜的草莓肉 和晶瑩微爽的蒟蒻,最底還加了甜美滋潤的黑蜜。一層又一層,配搭吸引,口感豐富,所有食材都很匹配,美味得很,的確令人愛不釋手,友人讚不絕口,而我就越來越愛它…..
焙茶焙茶卷蛋
除抹茶外, 我最想讓友人一嚐這裏焙茶的美味, 故挑選了一客焙茶焙茶卷蛋  Hojicha Roll Cake ($88)。除一件焙茶卷蛋 外,還配上一球焙茶雪糕,兩粒白玉丸子 和伴上一些紅豆蓉,挺豐富吸引。
焙茶焙茶卷蛋
先單單品嚐焙茶雪糕 的味道,雖不是軟雪糕, 但入口亦很幼滑,滲出陣陣茶香,茶味越吃越甘香,只嚐它已覺滿足。又試試配上大粒圓潤的紅豆蓉,較為香甜的紅豆蓋過焙茶的茶香,還是跟淡淡地的白玉丸子 同吃較匹配。
焙茶焙茶卷蛋
仔細看看那件焙茶卷蛋,外表好似有點乾硬,但吃落卻非常鬆軟, 糕身還能回彈, 而且充滿焙茶的甘香,再拌着幼滑的焙茶忌廉,焙茶味更加濃郁,還配了少許紅豆蓉, 添點香甜,配搭更美味,口感和味道都很吸引,教人回味。******************************
玖瑰蘋果煎茶
最後來一壺熱茶一解甜膩, 友人選了一壺熱玖瑰蘋果煎茶 Sencha Infused with Apple and Rose Flavour ($42)一起共享。一上枱, 友人便聞到已預先泡好的第一杯茶,蘋果味 氛香撲鼻,很討友人歡喜。淡黃的色澤,清澈見底,啖啖充滿蘋果香味,清新怡人,舒喉解膩。第一杯過後便由自己再加熱水沖泡,以漏豆計時,待一會便可品嚐。依然陣陣蘋果香,即使沖到第三四杯也不失蘋果味道,真的不錯!
今次「抹茶雙妹嘜」不再只是吃抹茶甜品,亦吃了抹茶的鹹食,真係大滿足。不過,雙妹嘜還是較喜歡甜食,女生愛甜的確無錯架! 我倆會繼續出動,第三站又是在港島區,希望下一站會走遠一點, 向新界區出發。 各位抹茶控要密切留意。今次 吃了抹茶麵, 咁就順帶介紹由日本回來的綠茶麵啦!
抹茶食品推介
讚岐綠茶麵
名稱: 讚岐綠茶麵
重量: 220g
產地: 日本(日本手信)
簡介: 一打開便聞到陣陣茶香,正! 試了凍食, 又試了熱湯食, 還是覺得凍食的抹茶味較突出, 口感又較好, 很好吃! 但一定要按指示煮約5分鐘就好, 煮耐了就失去麵條的嚼勁, 亦沒有了茶香。
2018-03-19
玖瑰蘋果煎茶
2018-03-19 80 浏览
好掛住呢度既唔知咩魚定食同缺餅拼盤,特登返黎食,點知林屋定食賣晒。咁我地試下金錭定食啦 ($88)。原來鯛魚比鰻魚肥美好多,一舊魚有4成都係魚油/肥膏,外皮少少既甜味燒汁同魚油味道融合左,兩樣都甜,但係一d都唔漏,入口即溶,溶左仲會係口入面一路飄香,簡直唔捨得吞落肚。咁香濃既魚油居然唔會蓋住茶味飯既香味,d飯無乜甜味,而係充滿香片/鐵觀音茶味,茶味突出到好似鐵觀音雪糕咁,係其他餐廳無既味道。宜家覺得茶漬飯真係小兒科。我地又點左原條鰻魚定食 ($98),只係比錭魚貴10蚊,但係魚既份量多1/3,比較之下好抵食。今次燒得唔夠淋,魚肉係爽口既,似中式蒸白鱔,好彩味道仲係日式既,調味同鯛魚一模一樣,少少醬油多多魚味,只係鰻魚多d肉食,魚油/肥膏少好多,總之質素都係好高,份量係足一條魚,好滿足。揀鰻魚定錭魚就睇你鍾意魚肉定魚油多d,我兩樣都鍾意。一人食左一個定食都唔多飽,餐廳好應該考慮下提供添飯,白飯都好吖。點多個甜品。上次試特製拼盤非常滿意 (有一球抹茶雪糕、白玉餡蜜、缺餅、墊底大菜糕),今次試新野,點左抹茶芝士蛋糕,連一球雪糕同白玉餡蜜 ($88),點知大失所望。雪糕最好味,係溶得快左d,白

點多個甜品。上次試特製拼盤非常滿意 (有一球抹茶雪糕、白玉餡蜜、缺餅、墊底大菜糕),今次試新野,點左抹茶芝士蛋糕,連一球雪糕同白玉餡蜜 ($88),點知大失所望。雪糕最好味,係溶得快左d,白玉好有糯米味,最失敗係件蛋糕,細件都算啦,合埋眼食應該會以為係普通芝士蛋糕,芝士味唔夠濃,抹茶粉又落得少,無茶味咁滯,唔掂!

一般幫襯呢d甜品cafe都預左每人一個主菜、一個甜品就食得飽,我地仲要出去飲天仁茗茶,份量太少,性價比太低喇,唔建議成日黎。
2018-03-18
  • 京式鰻魚飯
  • 金目鯛定食
  • 林屋和食料理
不嬲都好鍾意去啲日式餐廳,因為裝修簡潔,而且食物精美。係希慎行街經過,見到餐廳個門口餐牌同埋食物模型都好吸引,就入咗去食嘢啦!好彩呢一度有定食同埋甜品,甘就一次過可以完成晚餐同埋甜品。餐牌上面嘅定食唔係話好多,但係見到有個期間限定,鯖魚定食,個人都幾鍾意食鯖魚,就叫左呢一個套餐啦。定食有面豉湯、酸蘿蔔、鯖魚同埋焙茶飯。而右上角細細樽果樽係柚子醬,可以撈落蘿蔔蓉度食,有另一番風味!鯖魚望落去好肥美,成條沾滿晒汁,甜甜地,同鯖魚好夾。鯖魚個肉質好林,有少少嘅肥肉,好香,好鐘意鯖魚果種獨特既嘅味道。呢條鯖魚做得唔錯!另外叫咗一個金目鯛定食,佢同鯖魚定食差不多,但係個主菜就係肥美既金目鯛!金目鯛嘅肉質比鯖魚更嫩滑,因為係腩位,所以更加多油脂,好香,入口即融甘濟,超正!!食落超級嫩,林咗少少嘅汁,超好味!呢個金目鯛係會令你一食上引!呢個陪茶飯上枱既時候好香紫菜味,食落有淡淡的茶味,但係唔好話好濃,唔會搶晒飯香。個定食唔算話好大份,食完未必係十成飽,甘就剛好有位置食甜品!!焙茶芝士蛋糕芝士蛋糕唔算話好膩,有淡淡的茶同埋芝士味,食落好滑。仲有一個焙茶雪糕,清淡茶味,唔太甜,好食!香港限定抹茶芭菲分左

呢個金目鯛係會令你一食上引!

焙茶芝士蛋糕

香港限定抹茶芭菲
分左好多層,有抹茶雪糕、丸子、蕨餅、士多啤梨醬、黑糖等等。
佢個抹茶雪糕係超多,連中間嘅位置都係雪糕,超滿足!

個雪糕唔算話好甜,好香抹茶味。
當食都低嘅時候,一不個底就係有士多啤梨醬同埋黑糖,尤其是黑糖,好香!

抹茶沙冰
少甜,濃抹茶味,好襟飲!

今日賣晒,所以無得嗌

好滿足既一餐!超喜歡,會再黎!

2018-03-07 160 浏览
這間位於希慎的日式餐廳完全滿足到我這個抹茶控。由飲品至主食至甜品, 也有抹茶味的食物供選擇。 一次過滿足我想吃抹茶的願望。餐廳的環境和格局有少少日本feel。飲品方面, 我點了玉露茶。店員呈上這個茶的時候, 會講解一下怎樣沖茶, 亦會派發一張卡紙。卡紙上會教你怎樣沖茶。茶的味道幾濃, 帶點綠茶的苦澀味。主食方面, 我們點了抹茶蕎麥麵, 一凍一熱。 甜品方面, 我們點了一杯香港限定抹茶芭菲和焙茶卷蛋。抹茶蕎麥面的抹茶味不突出, 但是我喜歡蕎麥麵的質感, 吃完整碗蕎麥麵也不會覺得有太大的飽滯感。冷蕎麥麵好清新, 當佢係普通蕎麥麵就不錯。香港限定抹茶芭菲- 抹茶雪糕質感好軟滑, 奶味比較重, 甜度略高了點。雪糕上層有幾粒丸子同新鮮製造既蕨餅。蕨餅口感柔軟兼嫩滑, 中層仲有一堆紅豆蓉同邪惡既cream~ 紅豆蓉配抹茶雪糕食好正~焙茶卷蛋的焙茶味幾香,卷蛋很軟熟,旁邊還附上一球焙茶味雪糕。

抹茶蕎麥麵

冷蕎麥麵好清新, 當佢係普通蕎麥麵就不錯。

焙茶卷蛋

2018-03-06
焙茶卷蛋
  • 香港限定芭菲
2018-03-06 92 浏览
元老級嘅綠茶店真係食幾多次都唔會覺得厭同埋唔同嘅店舖都有唔同嘅感受同埋唔同嘅質素今次我就同屋企人嚟到銅鑼灣店照燒雞排 飯$78有兩塊雞扒加入蛋絲同埋紫菜啲飯都係有汁嘅唔係白飯雞扒一片都好大塊而且雞肉好入味再加上雞皮都好香同埋好滑饅魚飯$98你都當然要食必食嘅鰻魚飯因為有原條鰻魚燒得好香鰻魚汁加飯超好食令到個飯甜甜地再配上小食及湯湯記得要攪勻先好飲唔係未到就會偏鹹焙茶芝士蛋糕 $88焙茶蛋糕出名因為味道冇綠茶咁甜而且又甘香同埋好重芝士味再加上個餅底都係好有牛油味香港限定 $98完全可以滿足到綠茶嘅需要因為除咗第一層係綠茶下面果層都係綠茶雪糕而且仲有啲脆脆可以比咬增加口感同埋味道仲可以有士多啤梨生果係底鮮奶焙茶 $45淡淡地嘅味道焙茶味比較淡
元老級嘅綠茶店

鮮奶焙茶 $45
淡淡地嘅味道
焙茶味比較淡

2018-03-06 1195 浏览
今天在銅鑼灣希慎誠品打躉,不知不覺已經到左晚飯時間,朋友下班meet我,不想到別處覓食,就約在12樓的京林屋吧,反正想試試他們的抹茶甜品。來到餐廳時間尚早,人還沒有很多,可以直入,可以坐在好有feel的屋仔入面,店員提示我們一小時要還枱。京式鰻魚飯(原條) $98同朋友都叫左同一樣京式鰻魚飯定食,配有醃菜及麵豉湯,原條蒲燒鰻魚放焙茶米飯上,旁邊放有蛋絲,鰻魚juicy沒有鯹味,口感都幾煙韌,有別平時食到的鰻魚飯,配上飽滿的珍珠米,非常美味,如果醬汁再多一些會更好。林屋抹茶芭菲 $88有招牌抹茶雪糕、抹茶啫喱 、紅豆白玉丸子和寒天,層次分明,口感味道豐富多樣,啫喱尤其滑溜味甘,甜度不高,很滿足。特製林屋抹茶餡蜜 $98朋友點了個京林屋招牌,賣相漂亮,有六種不同味道和口感,既煙韌又爽口,包括抹茶蕨餅、抹茶雪糕、抹茶啫喱、小丸子、紅豆、寒天,蕨餅煙韌配上抹茶粉味道濃郁,整個甜品吃完也不覺得膩。抹茶牛奶 $46奶味特濃,愛奶的朋友啱曬,抹茶味作點綴,都幾特別。下次再試試其他菜式、甜品和飲品。

京式鰻魚飯(原條) $98

林屋抹茶芭菲 $88

特製林屋抹茶餡蜜 $98

抹茶牛奶 $46
奶味特濃,愛奶的朋友啱曬,抹茶味作點綴,都幾特別。

下次再試試其他菜式、甜品和飲品。

2018-03-02
2018-03-06 879 浏览
同朋友於銅鑼灣聚會,朋友想食希慎的京林屋,便帶他去試試。餐廳裝潢富和式風格,以木色的簡潔清雅,最特別的設計當然是那個像燈罩的座位,可容納4人,坐進去都看不見樣,私隱度甚高。餐廳主打以抹茶為主題,看看餐牌除有和食、面食等,還有甜品、飲品都好吸引。《林屋和食料理 $88》定食中的餸菜都豐富多樣,有四格:第一格是帆立貝、魚仔和芝士魚腐,第二格唔是蛋角、木耳,第三格是雞肉魷魚沙律,最後還有鯖魚的醬汁很香帶微甜,魚肉質十分腍甜。茶漬飯用上紅茶配珍珠米飯,配搭不錯。《京式鰻魚飯(原條) $98》鰻魚份量十足,肉質腍軟,鰻魚味香濃,配上米飯一流,醬汁稍微不夠。《玫瑰蘋果煎茶(熱) $42》玫瑰蘋果煎茶富日本特色,並不是很濃烈的果汁味果茶,而是淡淡的玫瑰蘋果茶香,可以暖暖但胃先。店員介紹說每次泡茶,都可用沙漏斗計時,就最好不過,沖左五六杯都還有味道。《甘栗戀人 配茶 $98》新餐牌新出品介紹,愛試新品的我當然不會錯過。甘栗蓉香滑,包著的是栗子《焙茶芝士蛋糕 $88》入口焙茶味濃,香滑有質感,比較清新而不膩,加上焙茶雪糕,令焙茶味更濃郁。
同朋友於銅鑼灣聚會,朋友想食希慎的京林屋,便帶他去試試。

《林屋和食料理 $88》

《京式鰻魚飯(原條) $98》

《玫瑰蘋果煎茶(熱) $42》

《甘栗戀人 配茶 $98》

《焙茶芝士蛋糕 $88》

2018-03-02
今日和太太往銅鑼灣京林屋食lunch, 我們被安排坐和座, 和座座位舒適, 坐得很舒服, 好舒適, 牆身有日本的畫,猶如置身日本民居,點了金目鯛定食, 林屋和食料理配凍焙茶朝薰, 焙茶jelly雪糕和秘製抹茶厥餅。金目鯛定食金目鯛魚肉肉質鮮甜, 配上酸酸甜甜的蔥段, 食落開胃;林屋和食料理賣相一流, 凍蘿蔔酸酸甜甜, 食落開胃;味噌湯湯好清甜, 昆布味好香, 飲落不會口喝;林屋和食料理有鯖魚, 帆立貝、魚卷、銀魚乾、蛋餅和沙律帆立貝。鯖魚肉質鮮甜味美, 食落惹味;帆立貝食落新鮮彈牙, 配上醬汁食落醒胃;魚卷食落彈牙爽口;銀魚乾酸酸甜甜食落好醒胃;蛋餅好有蛋香, 食落軟綿;最後沙律帆立貝沙律食落酸酸甜甜好開胃, 配上惹味帆立貝食落彈牙惹味;茶漬飯茶味香濃, 飯好香好軟綿, 配上昆布能帶出茶漬飯的軟綿甘香,;最後焙茶朝薰熔茶味香濃, 飲落帶甜清甜, 整份林屋和食料理配凍焙茶朝薰好足料美味, 口感大滿足;我們食完定食點了甜品焙茶jelly雪糕和秘製抹茶厥餅, 甜品焙茶jelly雪糕是星期五至日的限定甜品,焙茶雪糕味道香滑, 茶味香濃,jelly味道甜度適中, 和焙茶很合拍, 甜度適中的焙茶jelly雪糕;最後秘製抹茶厥餅, 抹茶厥餅熱辣辣, 厥餅入口即熔, 茶味香濃, 配上綠茶粉和黑糖漿能帶出抹茶厥餅的清香美味。餐廳環境舒適, 和座坐得好柔和和心曠神怡, 而且定食食物美味, 甜品甜度適中, 食落清甜美味, 價錢合理, 「定食控」和「抹茶控」過來品嚐一定感到大滿足。
林屋和食料理
金目鯛定食
凍焙茶朝薰
秘製抹茶厥餅
焙茶jelly雪糕
2018-03-04
2018-03-03 79 浏览
抹茶根已深種了,定期去一去京林屋做個食療,銅鑼灣店好方便,早到不用排隊鳥。簡潔日式裝修先食定食,再食甜品。金目鯛魚定食 $88魚肉充滿膠質,滑lulu,沒骨,醬汁帶甜味,很好下飯。miso soup熱熱的,味道剛好,不會太咸,仲有海帶料。林屋和食料理 $88 當中最喜歡的就是沙律,可以吃到新鮮的魷魚,有少許的wasabi調味,裡面還有蟹子。第二最愛是魚干,硬硬的有口感,咸咸的很下飯。整體都很好吃,種類多,既豐富又健康。特製林屋抹茶餡蜜 $98厥餅的抹茶味道濃郁,口感滑嫩,配上少許紅豆、綠白果凍和白玉,加了黑糖吃有另一番風味,有如置身京都一樣。培茶卷蛋$88雪糕入面見到點點培茶茶葉,茶味清香,配蛋卷食,有不同的層次和口感,附上白玉紅豆,都是我的最愛,吃完以後心裡很滿足。熱培茶牛奶 $46培茶和牛奶的比例不錯,如果茶味再濃些就更好喝。

簡潔日式裝修

先食定食,再食甜品

金目鯛魚定食 $88

林屋和食料理 $88

特製林屋抹茶餡蜜 $98

培茶卷蛋$88

熱培茶牛奶 $46
培茶和牛奶的比例不錯,如果茶味再濃些就更好喝。

• 林屋和食料理
  • 金目鯛定食
  • 特製林屋抹茶餡蜜
2018-03-02 80 浏览
本來想試出名d既抹茶但既然焙茶係金土日曜日限定咁都係焙茶啦~首先雪糕好滑亦好重茶味,份量都比想像中多!唔會好快溶,我食得好慢都只係溶左少少!下面既啫喱就無味既,得甜味😂

下面既啫喱就無味既,得甜味😂
2018-02-25
下午茶
2018-02-28 74 浏览
今晚好開心約左舊同事食飯, 我地去左希慎食京林屋, 定食同甜品一TAKE 過,唔洗食完飯再搵甜品~我地先一人一個定食, 朋友要左金目鯛定食, 我要林屋定食料理定食. 2個都配焙茶飯, d 日本珍珠米吸收焙茶香,聞落甘香、有烘烤香味~ 金目鯛定食 - 金目鯛份量雖然比較少,但好在醬汁帶少少甜,而且肉質嫩滑,好好食,如果份量再多D 就好. 而林屋定食料理定食賣相勁吸引, 包括秘製汁煮木耳絲配野菜,海鮮沙律、原粒帆立貝配惹味乾魚仔、芝士腐皮卷及照燒汁鯖魚,口感豐富~之後我地仲一人一個甜品,有香港限定芭菲、特製林屋抺茶餡餅。香港限定芭菲 - 內裡除了有抹茶雪糕外,仲有白玉、蕨餅、十勝紅豆等!雪糕和紅豆軟腍,白玉煙靱,加上其他食材,口感豐富,good =]而特製林屋抺茶餡蜜 - 餡蜜包括白玉、寒天、抹茶啫喱、秘製抹茶蕨餅及抹茶雪糕,層次、質感都岩岩好!沾點附上既黑蜜,可以逼出茶既甘香,必試。

之後我地仲一人一個甜品,有香港限定芭菲、特製林屋抺茶餡餅。

沾點附上既黑蜜,可以逼出茶既甘香,必試。
2018-02-27