2016-06-14 151 浏览
之前都有食過依間 覺得唔錯 所以再黎食因為太口渴 所以想叫野飲 但係職員話冇沙冰 所以又要另作選擇但係又唔想飲普通茶 見到個綠茶牛奶 諗起另一間綠茶名店都好好飲就試下啦嘩 一上枱 白色的心知不妙 一飲落去同飲牛奶冇分別 得好少綠茶粉咁飲牛奶都得 反正差唔多味 問下職員 佢話係咁下😨唔會再有下次!
之前都有食過依間 覺得唔錯 所以再黎食

問下職員 佢話係咁
下😨
唔會再有下次!
2016-06-14
這一晚6點半,好想瘋狂食綠茶!但食小食或晚飯都有d難搞…人在銅鑼灣,一search之下找到京林屋,見到有熱盤及甜點,二話不說,即衝上去!晚飯時間前後,人流不多,不用等位~將成本menu慢慢思前想後,終於點了抹茶蕎麥麵(熱)蕎麥麵上枱時,已聞到湯底好香~先飲啖熱湯,味道清甜的淡醬油湯底。麵面有小香菇及大量紫菜,睇落好似好齋,但我幾鍾意食。蕎麥麵夠彈牙,湯底夠鮮,伴著有淡淡抹茶香嘅蕎麥麵一齊吃,味道好討好!麵吃到一半時,再叫侍應準備甜品,到麵差不多吃完時,就係我嘅主菜啦!香港限定芭菲滿滿的一杯,食材豐富!眼睛同肚子一樣滿足!芭菲除了有抹茶軟雪糕外,亦有抹茶果凍、蕨餅、白玉丸子、寒天、紅豆及生果等。每一下「畢」落去,都像抽獎般,非常期待!京林屋的抹茶軟雪糕係我所愛的、較濃味,微微帶澀、澀中帶甘的抹茶雪糕,太甜的我反而不太喜歡。奶味香濃,非常creamy,同時亦很挺身,任影唔嬲都唔會溶!我會為了這份雪糕回來的!抹茶蕨餅食抹茶甜品叫抹茶蕨餅是常識吧!煙煙韌韌的蕨餅,為的就是那份滿滿的抹茶香味。淨食已經好味,亦可加上抹茶粉及黑糖漿一齊食,甜甜澀澀的,更有層次感!特製林屋抹茶餡蜜發神經(其實係貪心)

這一晚6點半,好想瘋狂食綠茶!但食小食或晚飯都有d難搞…

抹茶蕎麥麵(熱)

香港限定芭菲
滿滿的一杯,食材豐富!眼睛同肚子一樣滿足!

抹茶蕨餅

特製林屋抹茶餡蜜
發神經(其實係貪心)的再點一份combo,又有抹茶雪糕、抹茶蕨餅、紅豆、寒天、白玉丸子的這款HAHAHA! 基本上是芭菲跟蕨餅的「平面版」,但我不在乎!球狀的抹茶雪糕茶味再濃一點,這份可以慢慢挑選自己想食的,雪糕唔會咁快溶,慢慢影相亦不怕!

一次過食了幾款抹茶食物,我的心靈跟肚子都大滿足了,抹茶控們,不容錯過!
2016-05-17
  • 香港限定芭菲
  • 抹茶蕨餅
  • 特製林屋抹茶餡蜜
2016-06-14 574 浏览
之前去東京公幹,已經去過京林屋「朝聖」,對佢既抹茶甜品一試難忘,今次黎到香港開店,究竟味道有無走樣?幾鍾意呢度既裝修,簡約既木色系,同日本差唔多。兩個甜品控,打開餐牌咩都想試,最後叫左四款,飽到反艇!「香港限定芭菲」($98),呢個係必食推介,因為材料真係異常豐富:抹茶雪糕、抹茶蕨餅、糯米丸子、蛋糕、啫喱、紅豆、忌廉、士多啤梨,可以一次過滿足好多個願望!抹茶雪糕夠香滑,抹茶味濃,有奶香,正! 抹茶蕨餅有D似蒟蒻,清淡既抹茶味,完全係另一種口感; 糯米丸子軟綿綿夠煙靭;士多啤梨有少少果Jam Feel,好幸福既甜味,整體上感覺好好。「焙茶芭菲」($88) 既陣容都唔弱:焙茶雪糕、雲呢拿雪糕、糯米丸子、梨子肉。焙茶雪糕既茶味更濃,無抹茶咁甜,如果男仔唔太好甜,呢個都應該啱食。「抹茶卷蛋,配玫瑰蘋果煎茶」($108),卷蛋好鬆軟,忌廉夠滑,抹茶味香濃,好得;比起剛才既芭菲,呢款抹茶雪糕既顏色更深、抹茶味更香濃。同一款卷蛋我響東京都有食過,覺得香港店同東京店一樣做得出色,完全無走樣。呢個套餐可以自選煎茶,旁邊有個漏斗,俾你計算焗茶既時間,相當細心。煎茶係茶葉黎,可以沖三杯左右,淡淡既果味,解甜
幾鍾意呢度既裝修,簡約既木色系,同日本差唔多。
兩個甜品控,打開餐牌咩都想試,最後叫左四款,飽到反艇!
呢個套餐可以自選煎茶,旁邊有個漏斗,俾你計算焗茶既時間,相當細心。煎茶係茶葉黎,可以沖三杯左右,淡淡既果味,解甜膩一流。
「抹茶芝士蛋糕,配葡萄煎茶」($108),估唔到抹茶原來同芝士味可以咁夾,芝士蛋糕好Rich,都幾飽肚,餅底夠脆,好食!
2016-06-13 520 浏览
踏入生日月,食飯活動源源不絕。這次跟我的dessert buddy約會就選了京林屋。餐廳位於Hysan 6樓,不算很大。我們7點多就到,時間尚早,人龍未現。先來個主食warm up再吃甜品~蕎麥麵没什麼抹茶味,還好麵質夠幼滑、煙韌,配上清甜醬汁,口感還可。小妹很喜歡吃creamy又結實的cheese cake,這個芝士蛋糕就最適合我不過。口感順滑creamy,質地夠結實。糾茶味不太濃烈,但還可以。丸子煙韌,紅豆夠綿而且甜度適中。綠茶雪糕蠻滑,如果綠茶味濃一點就更好。蕨餅頗彈牙、口感軟熟,但欠缺綠茶味。丸子一樣煙韌;雪糕一如幼滑,綠茶味不夠。店員推介的果茶,以新鮮生果製作,天然、無添加。一壺可沖到三杯。先把熱水倒在茶海再焗30秒就可飲用。玫瑰蘋果味非常芳香,煎茶味亦十分香濃。吃完甜品喝一杯,剛好沖淡甜品的甜膩。桃味培茶香氣更濃郁,綠茶味比煎茶更突出。2款都好飲,但小妹較愛玫瑰蘋果香 😁食甜品又怎能錯過少女fantasy芭菲?芭菲層次分明,顏色繽紛,賣相滿分!綠茶軟雪糕的綠茶味終於夠濃,比一球球的綠茶雪糕好吃得多。丸子再配上綠茶cream + 朱古力醬,完美配搭~👍 用料與蕨餅三種盛差不多
抹茶蕎麥麵
先來個主食warm up再吃甜品~

抹茶芝士蛋糕set

蕨餅三種盛
蕨餅頗彈牙、口感軟熟,但欠缺綠茶味。

丸子一樣煙韌;雪糕一如幼滑,綠茶味不夠。
玫瑰蘋果煎茶
店員推介的果茶,以新鮮生果製作,天然、無添加。

一壺可沖到三杯。先把熱水倒在茶海再焗30秒就可飲用。

桃味培茶
香港限定芭菲
甜品又怎能錯過少女fantasy芭菲?

丸子再配上綠茶cream + 朱古力醬,完美配搭~👍 用料與蕨餅三種盛差不多,我會prefer這個芭菲~

總括來說,甜品質素不錯,惟綠茶味不夠;然而果茶令人驚喜。為了果茶,我會再來。希望到時綠茶甜品可以更好。

2016-06-02
抹茶芝士蛋糕set
桃味培茶
香港限定芭菲
這夜,吃完韓式烤雞,再陪「收爐」的友人,轉戰希慎廣場的「京林屋」,吃她最愛的抹茶甜品餐廳設計以和風簡約自然的木色為基調,充滿日式風味。此外,由於京林屋是焙茶的始祖,所以店內特設了兩個私隱度較高的和式茶座。未夠八時入席,客人不多,我們僥倖地被安排坐在其中一個和式茶座內。由茶座內,張看外面的風景,挺有趣的!據說,「京林屋」於1969年,推出全日本首創的抹茶芭菲。這一客香港限定的抹茶芭菲$98,由上而下,有抹茶軟雪糕、白玉丸子、抹茶蕨餅、抹茶果凍、紅豆、寒天、忌廉、士多啤梨及黃桃等,層次分明,口感豐富,啱晒貪心的香港人!抹茶軟雪糕呈淡綠色的,入口非常香滑,奶味頗為濃烈,抹茶味則較圓球狀深綠色雪糕為淡,且較易融化。個人而言,小妹較喜歡由抹茶雪糕、紅豆、寒天、白玉丸子和抹茶蕨餅組成的特製京林屋抹茶餡蜜$98。吃時,撒上了抹茶粉,再淋上小店特製的黑糖蜜,完美的配搭,且抹茶餘韻強勁!圓球狀的抹茶雪糕,茶味較香較濃,不過,始終比不上京都那種濃澀卻回甘的抹茶製品了!抹茶蕨餅每天新鮮製作,入口煙靭彈牙,滲出濃郁茶香,吃時宜沾上黑糖蜜且吃。抹茶芝士蛋糕套餐$108,除了一件由日本空運到港的抹茶芝士蛋糕,還配

抹茶芝士蛋糕套餐$108,除了一件由日本空運到港的抹茶芝士蛋糕,還配上一球抹茶雪糕、紅豆及白玉丸子。抹茶芝士蛋糕質感細滑,散發著淡淡芝士味, 抹茶味香濃且回甘,抹茶忌廉則幼滑像慕絲,墊底餅碎十分香脆,整體吃起來不太膩滯。
套餐要了杯玫瑰蘋果煎茶,送上枱時,已預先為客人沖泡好第一杯茶。侍應還送上煎茶沖泡說明書、沙漏計時器和熱水壺,客人可自行加熱水沖泡。試了一少口玫瑰蘋果煎茶,有一股強烈且不太討好的味道。
還是,小妹杯凍日本紅茶$42,散發著天然紅茶香氣,冰凍透心涼!
2016-06-03
其他
2016-06-12 107 浏览
一個人的時候,也想找間餐廳坐下來,品嚐美食。假期來到銅鑼灣,看到餐廳門口站著長長人龍,我也趁熱鬧,期待抹茶的滋味。法式聖馬克抹茶蛋糕。蛋糕夾著忌廉伴上抹茶蛋糕,味道清香不甜膩,抹茶味道不是濃郁,入口沒有回甘味道,但吃出陣陣清香。旁邊的抹茶雪糕更是誘人,濃濃抹茶雪糕,幼滑細膩,味道甘甜,伴上粒粒紅豆和白玉,口感更是豐富香甜。
法式聖馬克抹茶蛋糕。
2016-06-12
宵夜
2016-06-11 350 浏览
京林屋在香港已經開業一段時間,一直都很想試,但奈何每次經過都很多人,沒耐性排隊的我還未有機會試到,適逢今日下雨天,店內人流不多,肚子又開始餓了,終於有機會一試。光看門外的demo已經很吸引,原來店內亦設有外賣服務。幸運地,當天有榻榻米卡位可坐,屏風隔著的位置除了很有和風,又可增添私隱度。翻開menu盡是抹茶的食物,蛋糕、雪糕、芭菲、蕨餅、布丁、麵類及茶類,種類都頗多。抹茶蕎麥麵 $78伴碟有小蘑菇,上面灑上紫菜絲,蕎麥麵的抹茶味不算太濃,但麵質彈牙爽口,沾上湯底味道剛剛好又不會太咸,涼涼的很適合夏天進食。秘製抹茶蕨餅 $88一客6件的蕨餅煙煙韌韌,蕨餅可以先灑上抹茶粉,再加上黑蜜。蕨餅入口濕潤,沾上抹茶粉後很香抹茶味,忍不住加了很多抹茶粉,因為太香濃了,而黑蜜又剛好中和了抹茶的苦澀味。香港限定芭菲 $98看到香港限定真的不能不點,入面材料豐富,有白玉、蕨餅、蛋糕、紅豆、啫喱及士多啤梨。抹茶軟雪糕十分香滑,抹茶味道不算很突出,反而奶味較重一點,內𥚃的紅豆夠甜,白玉軟身又有嚼勁,士多啤梨又不會酸,每層都可吃到不同的口感。抹茶卷蛋 set 配玄米茶 $108抹茶卷蛋鬆軟,內𥚃的抹茶cream
光看門外的demo已經很吸引,原來店內亦設有外賣服務。
抹茶卷蛋
抹茶卷蛋 set 配玄米茶
抹茶卷蛋鬆軟,內𥚃的抹茶cream亦很多,不過抹茶味淡了一點,附有一球抹茶雪糕,吃下帶有抹茶的甘香,夾著旁邊的紅豆及白玉吃也不錯。
玄米茶
選了set可以配一款茶,廚師已預先泡好第一浸玄米茶,聞落去味道已經好香,飲落清甜又有玄米味道,一壺共可以沖三杯,還附有說明教客人如何泡茶,旁邊的漏斗用來提醒客人茶泡30秒便夠,在這種環境下品茶確實是一個享受。
我又變左一個抹茶控。

2016-06-11 153 浏览
記得初開業時來過一次,當時是週末的下午茶時間,超長隊的!好像等了45分鐘吧但最近再去,可能因為平日7時,是晚飯時間關係,不但不用排隊,還有很多位子!環境依然舒適,座位間寬敞,談心聊天很適合因為知道這裡除甜品,也有咸食,所以我和朋友2人是來吃晚飯的。首先點了 - 抹茶蕎麥麵 $78 有熱和凍兩種選擇,但我倆都愛熱吃。綠色的蕎麥麵,配料簡單,只以菇和紫菜伴,全是素食,湯底也沒什麼油;麵條的抹茶味不太突出,但麥味很香,口感煙un,湯底菇味濃郁,整體既暖胃,又健康的感覺!主食後,就到甜點時間!我倆各選了一樣我選了 - 焙茶芭菲 $88如果你和我一樣,每種東西都想試,芭菲是最佳選擇!抹茶平常多吃,今次就試焙茶!這個有焙茶雪糕、焙茶啫哩、白玉、雲尼拿軟雪糕、梨子肉等,焙茶雪糕香濃幼滑,啫哩爽口很滑,白玉坦很Q很喜歡,記得幾樣食品一口吃下,特別加分朋友就點了個套餐 - 抹茶芝士蛋糕餐 $108包括芝士蛋糕+白玉+紅豆+茶一杯主角是抹茶芝士蛋糕,質感偏厚實,芝士濃度高,是我喜歡那種,餅底還算幾香,但可以乾/硬身一點茶方面有幾款選擇,用壺加杯上,可以沖泡3次,每次因濃度程度,由濃到淡,不同味道,我們點了

主食後,就到甜點時間!我倆各選了一樣
我選了 - 焙茶芭菲 $88

朋友就點了個套餐 - 抹茶芝士蛋糕餐 $108

包括芝士蛋糕+白玉+紅豆+茶一杯

茶方面有幾款選擇,用壺加杯上,可以沖泡3次,每次因濃度程度,由濃到淡,不同味道,我們點了桃味茶,的確很香桃味,而且自己沖泡的過程頗為有趣
2016-06-10 261 浏览
一提起抹茶甜點,腦海裡便有幾個來自日本的心水名店,我們香港人很幸福耶,不用去京都都可以吃到最正宗的抹茶味!最近在Hysan逛街發現有家新的抹茶店,去年開幕,名聲不比中村藤吉遜色,來自京都並且有兩百年歷史的名店京林屋。一直很佩服日本人的堅持,傳統的文化一代接一代得以傳承。反觀我們中國人,小型的家族企業能保住兩代已經非常不簡單。我們平日下午2點來人不多,不用排隊直接可以拿到桌子。這家店很日式,主要裝潢以木製傢具為主,燈光是那種舒服的暗黃色。我那天去的時候有不少日本人在吃下午茶,感覺瞬間在京都哈哈(✿ฺ´∀'✿ฺ)講明是抹茶老店,當然全部食物都和茶有關,感覺和中村的餐牌內容差不多。我和朋友點了蛋糕甜點配自選茶。第一個是抹茶芝士蛋糕。吃一口,太香了吧!!日式的芝士蛋糕不像西式的那麼酸,帶著甘甜的抹茶味和蛋糕的甜味就是很搭!而且蛋糕密度很高還蠻結實,很滑很香,特別是餅底,很薄很酥脆,而且牛油味非常濃厚,贊!旁邊有幼滑的抹茶雪糕和紅豆,丸子很軟很容易嚼。朋友點了法式聖馬克抹茶蛋糕,上層和底層是抹茶蛋糕中間是奶油,不會很甜,抹茶味蠻濃,但我覺得如果最上面的焦糖能用火槍輕烤一下變硬會更好,因為這是聖馬克的
抹茶芝士蛋糕
朋友點了法式聖馬克抹茶蛋糕,上層和底層是抹茶蛋糕中間是奶油,不會很甜,抹茶味蠻濃,但我覺得如果最上面的焦糖能用火槍輕烤一下變硬會更好,因為這是聖馬克的一個特色嘛哈哈!
法式聖馬克抹茶蛋糕
自選茶我們選了一個玫瑰蘋果煎茶一個葡萄煎茶。茶味聞上去超香葡萄味和蘋果味,但喝一口又是甘甜的煎茶味,喝下去後還有葡萄/蘋果回香的味道,超贊!在這邊喝茶還有一張教我們如何泡茶的指示牌,旁邊有個30秒的漏斗給我們計算浸泡茶葉的時間,非常專業。
玫瑰蘋果煎茶
然後我們點了這個香港限定的芭菲。這邊的芭菲有7層,其實我覺得芭菲就是把所有店裡的食材搭在一起。最上面一層的抹茶雪糕很滑,抹茶味濃厚,甘甜,不會太過甜,奶味沒有蓋過抹茶味,融化得也不算很快,好好吃!下面一層是丸子和蕨餅。再下面一層是紅豆,紅豆有點點過甜,不過還是很淋蠻好吃。整體來說我覺得這杯子裡面的東西味道都很搭,不錯!
芭菲
最後我們還點了熱的抹茶蕎麥麵。蕎麥麵比較軟身,是我愛的軟硬程度(本人喜歡吃淋一點的食物),配上淡醬油湯底,日本小蘑菇和麵上面的蘿蔔蓉,非常入味!湯底的味道有點蓋過了抹茶蕎麥麵的味道,所以我不是很吃得出抹茶味,但總體味道還是很不錯!
抹茶蕎麥麵
如果大家是抹茶控,不想每次都要排隊等座位但抹茶質量又要有保證,一定要去這家京都百年抹茶名店試試看喔!♥
2016-04-20
法式聖馬克抹茶蛋糕
芭菲
2016-06-10 124 浏览
和朋友閒逛希慎廣場,在六樓原來有家甜品店!以木色為主調,貫設日本的樸素風。但很容易被周遭的店舖而錯過了此家店。被綠色的抹茶深深吸引著,和朋友二話不說便入座。入內後的裝潢都以木色為主,完全像置身於日本的屋內。甜品種類都廷多!每款都想試。抹茶喬麥麵(溫)•$78因想吃點鹹食才吃甜品,便和朋友點了這喬麥麵。湯底用上些少醬油,不會太鹹。而且有點雜菌在上,可為整碗麵點綴一下。抹茶麵的味道不太突出,說實話真的與普通麵條無太大分別。終於來到甜品的環節了!先點了個秘製抹茶蕨餅•$88。質感軟身好吸引呢!附碟上有抹茶粉和焦糖。先倒小許糖漿,再治上抹茶粉。放入口,簡直就是幸福的感覺!甜甜的糖漿配上本來帶點苦的味道,很配很好吃。香港限定芭菲•$98看到香港限定二字便決定要點了!頂層除了抹茶雪榚外,原來還有厥餅和小丸子。中間還有些奶凍和士多啤梨醬,原來碗上抹茶來吃也出奇地相配呢!抹茶芝士蛋糕(選自配茶)·$108這個抹茶芝士蛋糕真的超好味呢!抹茶味十足,但又不會蓋過芝士的味道。抹茶雪糕還會再加上紅豆蓉,苦澀中又會帶點甜甜的。自選茶點了玄米茶,整體夠溫熱,而且玄米茶的確很香。店員還細心的提醒我們可以參考一下指示
和朋友閒逛希慎廣場,在六樓原來有家甜品店!

以木色為主調,貫設日本的樸素風。
但很容易被周遭的店舖而錯過了此家店。
被綠色的抹茶深深吸引著,和朋友二話不說便入座。

入內後的裝潢都以木色為主,完全像置身於日本的屋內。
甜品種類都廷多!每款都想試。

抹茶喬麥麵(溫)•$78
因想吃點鹹食才吃甜品,便和朋友點了這喬麥麵。
抹茶麵的味道不太突出,說實話真的與普通麵條無太大分別。

終於來到甜品的環節了!
先點了個秘製抹茶蕨餅•$88。
質感軟身好吸引呢!
附碟上有抹茶粉和焦糖。先倒小許糖漿,再治上抹茶粉。
放入口,簡直就是幸福的感覺!
甜甜的糖漿配上本來帶點苦的味道,很配很好吃。

香港限定芭菲•$98
看到香港限定二字便決定要點了!
頂層除了抹茶雪榚外,原來還有厥餅和小丸子。

抹茶芝士蛋糕(選自配茶)·$108
抹茶雪糕還會再加上紅豆蓉,苦澀中又會帶點甜甜的。
自選茶點了玄米茶,整體夠溫熱,而且玄米茶的確很香。
店員還細心的提醒我們可以參考一下指示來泡茶,大概也可以泡三次。
整體不錯呢!
我和朋友都廷喜歡這間的抹茶,但價錢方面好不容易便吃了幾百塊。
可憐!對著美食可以滿足我的嘴卻苦了我的荷包啊!

2016-05-25
2016-06-10 181 浏览
京林屋落戶香港, 又多一間日本的百年老店給香港人品嚐. 店子坐落於希慎廣場內, 店面的風格與周邊的商店融合, 簡潔而淡雅. 而店面玻璃櫃內, 有友人和我都喜愛的精緻食物模型, 這是我們對日本食店傳統風格的情意結, 每次見到都會覺得日本食店很有智慧, 食物款式一目了然. 我們星期四的晚上7:30 來到, 不須排隊, 可直接入內. 堂食限時60分鐘. 店子樓底高, 臺與臺之間不算近, 空間感足, 不覺得自己在商場內. 店子照明的光線明亮而不刺眼, 配上一列木條製的橫樑裝飾, 和風味濃.餐牌是毛面的, 十分貴重舒服.抹茶蕎麥麵(冷), $78得知有抹茶蕎麥麵, 我們都把晚餐都移到這兒吃. 綠悠悠的冷麵抹茶味不算濃, 但有點after taste, 蕎麥的味道卻濃, 麵質彈牙, 十分驚喜. 冷麵汁的鰹魚和昆布味令汁料鹹中有點甜味. 吃了幾啖才把羅白蓉和小香菇放於冷麵汁內, 菇味不重, 湯汁較之前略沖稀了抹茶蕎麥麵(熱), $78熱吃的蕎麥麵卻不太討好, 麵條太柔軟, 煮過頭了. 加上醬油湯底味道比較濃烈, 抹茶味道都沒有了. 好像浪費了那個蕎麥麵. 因為是湯麵, 覺得只有少量菇菇的配料很少林屋

餐牌是毛面的, 十分貴重舒服.
抹茶蕎麥麵(冷), $78

抹茶蕎麥麵(熱), $78

林屋抹茶芭菲, $88

來到期待己久的林屋抹茶芭菲. 這個林屋抹茶芭菲什麼都有, 所以都沒想點什麼其他.

抹茶雪糕, 蕨餅, 白玉和忌廉放於最頂層, 雪糕抹茶味濃夠軟滑, 澀中有回甘. 白玉甜度剛好, 不會死甜, 配上抹茶雪糕味道更好. 蕨餅大大塊, 略有煙韌, 不像羊羨般爽口, 不俗.
底層有忌廉, 抹茶啫喱和寒天等, 把抹茶啫喱和寒天等撈上來時, 往往拌入了上層的忌廉, 質感軟滑.
抹茶芝士蛋糕套餐, $108

芝士蛋糕的口感, 漿口軟滑, 抹茶味道是各種抹茶食品類別之最, 在口中久久不散. 抹茶和芝士味十分平衡, 甜而不膩. 旁邊的除了有已吃的抹茶雪糕和白玉, 更有 配上抹茶的絕配-- 紅豆. 紅豆的略甜混了抹茶雪糕的微甘, 更好吃.
蘋果玫瑰茶

茶是跟芝士蛋糕餐的. 跟餐的沒偷工減料, 還是完完整整的一份. 上桌時, 己經預會先泡好一杯, 之後跟據指示, 配上旁邊的沙漏, 每30秒焗泡一壺新茶. 個人認為第二杯的蘋果味最香.
2016-05-05
  • 抹茶芝士蛋糕
2016-06-09 156 浏览
I got pretty tired after doing some shopping with my friend so I suggested to find a place to rest a bit. We saw this popular matcha dessert shop so we went in and try it out. We waited for around half an hour. I ordered a hayashiya anmitsu which includes my favourite matcha warabi-Mochi, Shiratama, matcha ice cream and genmaicha jelly. The presentation of the dessert was fabulous, it was mouthwatering. The ice cream was smooth and quite sweet. I love the texture of the warabi-Mochi, they were v

I ordered a hayashiya anmitsu which includes my favourite matcha warabi-Mochi, Shiratama, matcha ice cream and genmaicha jelly. The presentation of the dessert was fabulous, it was mouthwatering. The ice cream was smooth and quite sweet. I love the texture of the warabi-Mochi, they were very chewy and they tasted so good with the brown sugar syrup. My other favourite was the shiratama which is sweet glutinous rice dumpling. They were so chewy and sweet.😍 There were lots of genmaicha jelly hidden under the Mochi and ice cream. The texture of the jelly was soft and wobbly.
My friend got the Maccha parfait which includes basically everything I had with matcha mousse. The presentation was very nice as well. The matcha mousse was on the sweet side, it was smooth and milky. We really enjoyed it.
The bean tea had a strong black bean flavour which helped to digest the dessert. I like the way they teach you how to drink the tea, first we need to pour the hot water in the jar and then wait for awhile; then pour it into a smaller cup. They also provided a timer for you to time the amount of time you need to wait for.
I got my favourite hajicha asakaori, it tasted so refreshing! After drinking it, my tummy definitely felt less blowed.
This shop is definitely a great place to chill with your friend.

2016-06-06
下午茶
  • 林屋抹茶芭菲
2016-06-08 213 浏览
身為抺茶控的我一早已經想試呢間開喺希慎廣場入面的「京林屋」了,但每次路過都見到好多人排隊,不禁令我却步 咁啱今日返學前想去樓上誠品買幾枝筆黎用,走的時侯又路經「京林屋」,當時係中午12時,完全唔駛排隊喎,仲唔食,等幾時呀? 睇餐牌,甜品種類選擇都幾多,仲有我最鍾意的蛋糕類,雪糕又好吸引,真係好難揀。最後我叫左兩樣野食,食飽啲,因為當埋午餐架啦 抺茶蕎麥麵 $78 呢個係熱食黎,面頭有大量的香菇,配上抺茶蕎麥麵夠晒清新。蕎麥麵有咬口,食到最後我連個湯都飲埋 香港限定芭菲$98 抹茶軟雪糕有香濃的抹茶名,奶味唔重,啱我口味 蕨餅咬落去有啲似啫哩,但帶點煙靭,抹茶味夠晒濃,甘甘地好好味 仲有紅豆同埋抹茶蛋糕,最啱撈埋軟雪糕同食 其實我仲想試埋個焙茶芭菲,一人之力有限,唯有留返下次

最後我叫左兩樣野食,食飽啲,因為當埋午餐架啦

香港限定芭菲

仲有紅豆同埋抹茶蛋糕,最啱撈埋軟雪糕同食
其實我仲想試埋個焙茶芭菲,一人之力有限,唯有留返下次
2016-05-07
2016-06-08 373 浏览
行開CWB,抹茶癮起,又點可以唔去食京林屋?日本抹茶百年老店,正宗京都抹茶風味,點可以錯過?!抹茶蕎麥面HK$78先黎食返個抹茶蕎麥面。第一次食京林屋這一家。碧翠的抹茶蕎麥面,單睇個色,就覺得夠晒抹茶味。再配有蘿蔔溶以及香菇仔。仲有漬物,酸酸尾尾,更加開胃。點上柚子味醬汁,食起上黎,面質爽口彈牙。條old面條分明,抹茶味清淡而不會油。夏日食這個冷面,更加不錯!香港限定芭菲HK$98皇牌之一,是香港限定的抹茶芭菲,大大杯,好多層、勁足料!!十分欣賞這裡的抹茶雪糕,夠晒厚以及綿密,不會溝咗好多水的感覺。不易溶,可見含奶量比一般軟雪糕多得多!抹茶味濃郁,些微的抹茶甘香味。加埋個第二層的抹茶啫喱,更有口感。仲有白至,煙煙韌韌!當然少不了有紅豆溶、Cream之類的。食完一杯,超級大滿足!!抹茶蕨餅HK$88太愛食這個抹茶蕨餅,所以再黎都要再食。今次好似唔夠熱,所以扣咗少少分。個種煙韌度依然,令我十分回味。點上醬或抹茶粉咁食,食起上黎更有層次感。個抹茶蕨餅,抹茶味適中,喜歡食煙韌甜品的朋友,不要錯過啊。玄米茶飲返杯玄米茶,跟住再食埋個抹茶卷蛋。呢個玄米茶係跟卷蛋一Set架!而店員再會教我哋要浸幾耐
抹茶蕎麥面

HK$78

HK$98

皇牌之一,是香港限定的抹茶芭菲,大大杯,好多層、勁足料!!

抹茶蕨餅

HK$88

玄米茶

飲返杯玄米茶,跟住再食埋個抹茶卷蛋。呢個玄米茶係跟卷蛋一Set架!而店員再會教我哋要浸幾耐先飲得。好細心~~
抹茶卷蛋

HK$108

抹茶卷蛋用上上等抹茶粉去做個蛋卷,內層是抹茶Cream。個Cream值得一讚,不會太甜,而且Cream的溫度適中,食起上黎唔會凍凍硬硬的。

但略嫌個卷蛋鬆軟度唔夠。如果再鬆軟一啲,咁就更加好!!
配上抹茶味十分的抹茶雪糕,超正!濃郁度十足,仲有紅豆及白玉添~~

兩個人,食四樣嘢,抹茶大餐,埋單四百!但抹茶控,絕對滿足!

京林屋

Kyo Hayashiya

銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場6樓603-604號舖

• 抹茶芭菲
2016-06-08 265 浏览
一直都好想好想食京林屋, 今日520, 終於可以同老公黎sweet 下 其實一直都未望過入面, 一入去... 原來咁細架.... 中間一張大台share既, 再圍邊有d 2人台咁...好好彩地, 被派到去坐最private 既2人table ! 好搞笑, 坐直時人地會望唔到我地, 好鐘意咁private 既感覺 ! 因為未食晚飯既關係, 所以我地叫左2個呢到唯一既食, which is 抺茶蕎麥麵 (冷) 同 (熱)都比我地叫唒既~~~先先上左個熱既, 比想像中大碗, 因為食過TST某某出名既綠茶餐廳係冇咁多的雖然人地到既choice 多好多... 不過唔飽肚就唔好啦都係...呢到既..我食得飽, 我老公都ok  抺茶蕎麥麵, 其實食落係冇咩抺茶味的..... 但....醬油湯底好香, 同蕎麥麵當然好夾啦!再加埋紫菜同埋磨菇等等既side dish,撈埋一齊食, 又有另一番風味。除此之外, side dish 仲有小小酸蘿蔔, 本身我係唔鐘意食酸蘿蔔的, 唔知點解, 呢到既我覺得好好食  唔太酸, 細細條, 爽口開胃 冷抺茶蕎麥麵, 配料方面同熱既一樣, 我倒唒入d醬油到,
其實一直都未望過入面, 一入去...
都比我地叫唒既~~~
呢到既..我食得飽, 我老公都ok

唔太酸, 細細條, 爽口開胃
冷抺茶蕎麥麵, 配料方面同熱既一樣, 我倒唒入d醬油到, 好滿好幸福咁
,但冷麵會有一種refreshing 既感覺, 夏天食岩唒!! 口感都會比較滑

食完正餐, 終於到我既主菜--甜品啦

我地今次叫左最typical 既香港限定芭菲, 我諗第一次黎既人都一定會order 呢個

軟滑香濃既茶雪糕,再配上丸子、紅豆、cream、蛋糕同埋綠茶味既啫喱、仲有一種透明色既啫喱....!
由上而下咁一路食落去, 不停試到新既野食咁....轉眼間明明好飽都會不經意地食唒成個芭菲

不過說實, 呢個芭菲我反而鐘意TST果間既多d...因為佢有d脆脆野係入面.
唔知點解我覺得芭菲就係要有脆脆野, 如果加埋...就Perfect la !
跟住再order 左呢個dessert + tea 既餐, 我覺得呢個好抵 !!
本身一杯茶都唔平....一杯其實可以2個人飲, 因為佢會比成煲熱水你, 可以慢慢玩, 慢慢飲 !
食完咁多凍野飲返淡熱茶, 感覺好養生
 (自己呃自己)
香桃培茶
茶方面. 我地叫左peach 味既焙茶, 因為呢個比較唔common, 出面好小飲到, peach 味好香 !
法式聖馬克蛋糕

超surprise !!! 估唔到....呢個其實係我唔會choose 既cake, 但我老公話一睇到就好想食...
所以叫左..hahahaha
法式聖馬克, 法式我覺得係因為個面層係有小小似cream brelee 既感覺, 脆脆地既焦糖係面
入面有綠茶味既蛋糕, 軟軟既一層cream , 好match ! 好鬆軟, 真係好好好好味 !!!!

價錢黎講...唔算平...又未係話好貴.....間唔中食一次, 冇所謂啦
题外话/补充资料: 店員係唔會等我地話上甜品先上, 我覺得可以真係等我地食唒咸既野先上會好D.... 搞到最後要為左唔想d雪糕溶而趕住食咁....
2016-05-20
香桃培茶