2016-06-27 260 浏览
開業之初,SNAPPY同過朋友泥食,奈何質素平平而且價錢都幾貴。近期聽朋友講質素好了,就不禁再一試。呢個係香港限時嘅PARFAIT,紅紅綠綠的看著不俗。但食起來總覺得抺茶和士多啤梨唔係好夾咁。而呢個冰就唔錯。刨得倒是幼細。而上面的抺茶雪糕味道幾香濃,仲可以倒入抺茶糖漿,咁樣味道就更濃郁。入面仲有一啲紅豆同白玉喔。仲點了玉露茶一嚐。可以先泡上幾次。一入口有少少咸,後來甘味淡出。最後仲可以伴上柚木豉油食茶葉,都係第一次咁食,又唔錯喔。
仲點了玉露茶一嚐。
可以先泡上幾次。一入口有少少咸,後來甘味淡出。
最後仲可以伴上柚木豉油食茶葉,都係第一次咁食,又唔錯喔。
2016-06-26 228 浏览
我同友人都係抹茶嘅忠實粉絲,一直都好想試呢一間百年老店京林屋。一入到去環境好好,裝修佈置好舒適。叫左一個特製林屋抹菜餡蜜,味道幾好,雪糕同啫喱都有濃嘅綠茶味,丸子配埋黑糖漿就更上一層樓。呢個抹茶半月布丁好彈,不過份量有啲少,綠茶味唔夠濃,偏重奶味,下次唔會叫。下次應該唔會再黎,試過一次就夠,個人認為中村較好食
一入到去環境好好,裝修佈置好舒適。

下次應該唔會再黎,試過一次就夠,個人認為中村較好食
2016-06-25 236 浏览
< 焙茶啫喱雪糕 $58 >上次食左佢地香港限定芭菲,今次食佢地既焙茶啫喱雪糕,焙茶比抹茶個味更出,相比下好食啲,但我覺得奶味依然過重,味道亦唔係好濃,而焙茶啫喱有啲甜,整體一般,有待改善!
< 焙茶啫喱雪糕 $58 >
焙茶啫喱雪糕
2016-06-24 182 浏览
< 香港限定芭菲 $98 >日本過江龍既百年老店!香港限定芭菲有咩特別?就係乜料都有,但可能太多料既關係,食起黎有啲太雜唔喇更既感覺,有抹茶雪糕,白玉,抹茶蕨餅,蛋糕,忌廉,蒟蒻,士多啤梨,食落都幾甜下,但係就有啲格格不入,而抹茶雪糕奶味太重,食落又甜抹茶味又唔濃,真係有啲失望!
< 香港限定芭菲 $98 >
2016-06-23 162 浏览
周六與朋友在希慎商場逛街,累了就想到下午菜,京林屋的綠茶雪糕剛好合心意。等了一陣才有位,朋友第一次食,介紹佢選抵食的下午茶餐,有茶有幾款甜點。我自己選個抹茶紅豆年糕,年糕非常煙靱又唔甜,甜味來自紅豆,抹茶湯好甘下,而且濃。我們一人一個香港限定芭菲,唔好以為$96貴,值回票價的,因為裡面差不多含有所有京林屋食品,例如軟雪糕、紅豆丶白玉丶蕨餅丶芝士蛋糕,我們皆覺得軟雪糕比雪糕球更香滑。繁忙時段限時一個鐘,但都無趕人,上甜點快手,食野夠時間,傾下計就趕了些!

2016-06-18
2016-06-22 211 浏览
吃完晚飯心血來潮,綠茶隱起。平日晚上八時許,人流不太多,無人排隊,見堂食亦有位置閒坐。由於晚餐太飽,想一路散步一路食,所以選擇了外賣自取京林屋綠茶軟雪糕。本想吃焙茶軟雪糕,一問之下,原來焙茶軟雪糕要星期五六日先有,堂食的焙茶雪糕是硬的(即係「不」出黎食),故此都係買返綠茶軟雪糕。綠茶軟雪糕茶味甘香,不是太甜,不過綠茶味在入口之後兩秒便消失,沒有中村滕吉那麼持久的綠茶味。不過,這店在港島區是綠茶控的好去處!
綠茶軟雪糕
2016-06-21
5 分钟 (外卖自取)
$48 (宵夜)
綠茶軟雪糕
2016-06-22 1066 浏览
位於銅鑼灣的京林屋做到街之巷聞一定有其原因,身邊很多吃貨吃過後都讚口不絕,仲掀起一股排隊的熱潮,實在使我十分好奇它的吸引力。最近的一個假日與友人便去一揭其蘆山真面目,我們還揀下午茶時間後去呢,等了大約五分鐘就有位了!餐牌的選擇都圍繞著抹茶這個主題風,我呢個抹茶控都集中留意店的推介,如葩菲、雪糕和蕨餅等甜食。裝潢簡約,只能說很多小細節都體現到日本的風情。祕製抺茶蕨餅 $88撒上抹茶粉的蕨餅回甘不澀,然而配上黑蜜的微甜,兩暫相得益彰、互相配合!口感煙煙軔軔的蕨餅新鮮製成,味道自然好吃!特製林屋抹茶餡餅 $98剛剛還想多吃幾塊蕨餅,想不到現在就有了!這小碗有我最愛的丸子、抹茶雪糕、蕨餅、啫喱和紅豆粒粒,倒上黑蜜,味道更可口美味!香港限定葩菲 $98在香港吃限定甜品也有強烈的日本風味,葩菲的組合豐富,有香滑的雪糕、蛋糕、啫喱和紅豆。雪糕認真香滑奶濃,成杯的葩菲一個人都可以吃光光!與友人沉醉在抹茶的世界,不得不讚京林屋嚴選食材,而且用料十足,下次夾個靚時間同朋友再來拜訪!
祕製抺茶蕨餅 $88
特製林屋抹茶餡餅 $98
香港限定葩菲 $98
2016-06-19 960 浏览
約了媽咪飲茶,中式酒樓無新意,西式又不合她意,想了半天,突然靈光一閃,京林屋的影象浮現!抺茶有助降血脂,抺茶食品保健養生,適合為食卻又有輕微三高的媽咪。經典和風的舗面設計,媽咪當然要拍照留念,並且馬上打咭,在面書向其他阿太哂幸福!周一中午我們運氣極佳,竟然是首兩個進店的客人,馬上選坐只有兩個的和式雅座,又再多拍幾張照。午餐未吃,大家先一人一客抺茶麵,媽咪選暖湯,我愛冷麵。日本人非常注重外觀,碗筷擺設亦特別講究,整齊企理,沒有一滴汁沾在碟旁,器皿的選用,非常配合食品,簡單的一碗麵,看起來格調高檔。京林屋是百年老店,自家農場種植抺茶,煎茶丶炒茶及食品當然有一手。抺茶麵柔軟有靱勁,爽口不乾,幼軟不粉,富綠茶香而不甘。熱湯及冷麵汁調味俱佳,鰹魚湯頭香濃味道豐富,並無味精或過鹹之感,別於一般麵鼓湯;配以滑溜至不可相信的香菇,口感非常討好。我覺得冷吃更能突出綠茶麵質之爽滑,而且可加芥末增辛香,我對自己的選擇沒有失望!餐牌厚厚,圖片精美,但甜點不外乎幾款:蕨餅丶白玉丶雪糕丶布甸等等,只是組合上有所不同,聰明消費者如我,選了兩款茶餐,一次可嚐多款甜點及煎茶。蕨餅三款盛配玫瑰蘋果煎茶若然想一次過多嚐幾款
午餐未吃,大家先一人一客抺茶麵,媽咪選暖湯,我愛冷麵。
抺茶湯麵
抺茶冷麵
抺茶麵柔軟有靱勁,爽口不乾,幼軟不粉,富綠茶香而不甘。

蕨餅三款盛配玫瑰蘋果煎茶
蕨餅三款盛配茶
若然想一次過多嚐幾款甜點,這個可能就是最佳選擇,三盛包括經典的蕨餅配抺茶粉丶抹茶雪糕及白玉配紅豆蓉。

蕨餅滑溜煙靱,沒有甘味,白玉相比更綿密煙靱,雪糕幼滑,紅豆蓉是四者之中最甜,頭三款只是微甜,瘦身者不用膽心。

法式聖馬克抹茶蛋糕配葡萄煎茶
法式聖馬克抹茶蛋糕配茶
我不知道法式聖馬克蛋糕是怎樣的,估計必是多層次,適合喜歡口感多變化的人!

這是個日本直送的蛋糕,由海綿蛋糕、抹茶慕斯、椰子慕斯和焦香的焦糖層層層相疊而成,口感輕盈多層次,抹茶味道不甘,跟甜度平均。

茗茶
在這點茶,總會派發一張程序介紹,跟著做,有多少學茶道之感,懂茶的人皆知,真正品茶,茶葉是不應該泡在熱水太久,所以這兒以漏斗幫助計時,泡30秒最佳,熱水可以無限加添,但泡三次之後茶會變得過淡。
兩款果茶皆十分清香,各有果香,比較茶葉,玫瑰蘋果的一款明顯見到花瓣,它有雙重香氣亦取勝。
開心另類飲茶會,誰說年紀大了不願嚐新,媽咪一樣咁開心,但最重要當然是有我相伴啦!
2016-05-23
抺茶湯麵
蕨餅三款盛配茶
法式聖馬克抹茶蛋糕配茶
2016-06-19 215 浏览
宇治茶冰🍵🌁 ($98)夏日炎炎🌞,行街行到攰食冰降下溫真係基本。一上枱已經見到宇治茶冰超足料,面頭仲有一大球招牌抹茶雪糕🍵🍦,淋上抹茶醬超吸引!冰食落係每一啖都有甜甜既抹茶味,加上回甘既抹茶雪糕同埋底下既紅豆、白玉🤘🏻,又一透心涼之選。不過司令十分建議大家要幾個人share黎食呀!除左雪山份量好大之餘,面頭舊雪糕真係好易跌🤔。司令同朋友食緊既時候都有幾次雪糕差啲跌落山既驚險😹,呢個時候就好需要朋友出手啦🖐🏻,一班人share呢個甜品就岩岩好啦!
宇治茶冰🍵🌁 ($98)
2016-06-19 268 浏览
< 香港限定芭菲 $98 >香港限定芭菲有咩特別,就係乜料都有,但可能太多料既關係,食起黎有啲太雜唔喇更既感覺,有抹茶雪糕,白玉,抹茶蕨餅,蛋糕,忌廉,蒟蒻,士多啤梨,食落都幾甜下,但係就有啲格格不入,而抹茶雪糕奶味太重,食落又甜抹茶味又唔濃,真係有啲失望!
香港限定芭菲
< 香港限定芭菲 $98 >
香港限定芭菲
2016-06-18 99 浏览
身邊有個抹茶控嘅朋友,同佢出街每次見到抹茶口味嘅店,就兩眼發狂,一定要入餐廳試試,無論系抹茶蛋糕定抹茶雪糕,都要入去一試,今日經過京林屋,本嚟先剛食完飯一個鐘,又要入去食。抹茶巴菲一杯要差唔多九十港幣,覺得有D小貴,巴菲就係好多種配料,再放一個抹茶味雪糕在上邊,入邊有紅豆,抹茶果凍,椰果同埋朱古力醬同埋其他幾種,層次感好豐富,口感當然都好多層次喇,仲算可以,杯嘢入邊可以試咁多口味。原嚟連麵都有抹茶口味,抹茶蕎麥麵,麵係抹茶味顏色,但麵嘅抹茶味唔濃,有少少紫菜搭配,雖然抹茶味唔濃,但清爽而且好滑,加上脆脆地嘅紫菜口感,仲算OK喇。
2016-05-30
一踏入餐廳, 即看到這張巨型的木製桌子... 記憶中這木桌子是大得最少可同時坐下十五位客人... 雖然坐在這桌子像搭枱一樣, 但感覺上空間感很大, 沒有一點擠迫感... 給人一種非常悠閒, 非常輕鬆, 非常舒服的感覺... 餐廳內的客人都轉換得很快,但餐廳每位員工依然笑容滿臉!!! 服務態度依然細心... 玫瑰蘋果煎茶(熱): 侍應姐姐遞上整套茶具後...便細心教我如何正確沖泡這煎茶... (即使已附上詳盡沖茶教學說明)... 茶色清澈帶幽香, 是碧綠的綠色!!! 而且茶葉絕對沒有吝嗇, 真材實料!!! 抺茶麥喬麵: 翠綠的麥喬麵色澤, 很吸引!!! 但味道卻沒有一點的抺茶味道... (我是在飲用玫瑰蘋果煎茶後食這個麵)...可能煎茶太好飲, 而影響我味覺... 幸好沾上冷麵汁後, 仍然美味!!! 迷你抺茶芭菲: 抺茶雪糕很香濃!!! 配合同樣香濃抺茶味的抺茶蕨餅和忌廉...口腔簡直進入了完全抺茶世界!!! 抺茶芝士蛋糕: 抺茶味完全比芝士味更突出!!! 口感幼滑, 而且沒有太甜, 味道比例很好!!! 抺茶雪山-特大: 真的真的名副其實的((
一踏入餐廳, 即看到這張巨型的木製桌子...

記憶中這木桌子是大得最少可同時坐下十五位客人...

雖然坐在這桌子像搭枱一樣,
但感覺上空間感很大, 沒有一點擠迫感...

給人一種非常悠閒, 非常輕鬆, 非常舒服的感覺...
餐廳內的客人都轉換得很快,
但餐廳每位員工依然笑容滿臉!!!

服務態度依然細心...
玫瑰蘋果煎茶(熱): 侍應姐姐遞上整套茶具後...
便細心教我如何正確沖泡這煎茶...

(即使已附上詳盡沖茶教學說明)...

茶色清澈帶幽香, 是碧綠的綠色!!!

而且茶葉絕對沒有吝嗇, 真材實料!!!
抺茶麥喬麵: 翠綠的麥喬麵色澤, 很吸引!!!

但味道卻沒有一點的抺茶味道...

(我是在飲用玫瑰蘋果煎茶後食這個麵)...
可能煎茶太好飲, 而影響我味覺...

幸好沾上冷麵汁後, 仍然美味!!!
迷你抺茶芭菲: 抺茶雪糕很香濃!!!

配合同樣香濃抺茶味的抺茶蕨餅和忌廉...
口腔簡直進入了完全抺茶世界!!!
抺茶芝士蛋糕: 抺茶味完全比芝士味更突出!!!

口感幼滑, 而且沒有太甜, 味道比例很好!!!
抺茶雪山-特大: 真的真的名副其實的(((特大)))!!!

份量大概是五人份吧!!!

最外層的刨冰如果不淋上煉奶, 是沒有味道的...

原來內層是有餡料的: 紅豆和蕨餅...

將無味的刨冰混合一起吃,
是一種美味的配搭!!!
夏日必食!!!
茶品選擇頗多的!!!
2016-05-21
2016-06-16 208 浏览
finally here is no long queue! Especially when we went there on week day afternoon time around 3. So prabably go here early if you dont want to queue up and wait for an hour.this time we tried the tea and you can even try the tea leaves of it with some vinegar and soysauce added to it after you finishedactually they suggest you to sip  it first and  you can taste there is a bit saltiness. and adding the sauce to the tea leaves taste special too!the shaved ice is really mega in portion and the gr
the shaved ice is really mega in portion and the green tea taste of it is quite strong and matches my taste but the mpochi inside becomes too cold and harden.
\this is the parfait. i think the ice cream is melting too fast and it is a bit not matching with the strawberry that i wthink it can be improved
2016-06-16 214 浏览
綠茶甜品一向是賣飛佛,知道銅鑼灣有間綠茶館又怎能放過呢店鋪位置比較隱蔽,行了好幾圈才找到。抺茶啫喱雪糕 - 雪糕雖有抺茶味但不夠幼滑,相對Via Tokyo的細緻得多,啫喱彈牙但味道一般。抺茶蛋卷 - 蛋卷抺茶味不夠濃,而且蛋糕不夠軟身,旁邊的雪糕球比上圖的更粗粒,那兩粒丸子更像兩團未煮熟的生麵粉般,確實難吃蛋卷套餐配上的桃味焙茶卻意外地好喝,呈上時連同一壺熱水及茶葉,還有個沙漏作計時之用,茶沖了好幾杯仍然香濃,散發著淡淡的桃味,可算是我喝過最好的果茶抺茶紅豆年糕甜湯 - 之前沒有喝過這類甜湯,感覺挺特別,湯裡面不但有年糕,還有甜紅豆,喝後比較膩。抺茶鮮奶 - 抺茶味淡,奶味較重,以這價錢及質素來說,喝Starbucks更划算老實說,吃完後都頗失望,不是說很難吃,只是每樣甜品都比其他同類店鋪失色,為何我還要選擇這裡
綠茶甜品一向是賣飛佛,知道銅鑼灣有間綠茶館又怎能放過呢
店鋪位置比較隱蔽,行了好幾圈才找到。

2016-06-16 176 浏览
已經係我第二次黎京林屋,今次點返上次無食過既食物!抹茶蕎麥麵(HK$78)有熱、凍兩種選擇!第一樣食物先叫碗熱既暖暖胃,不過蕎麥麵比較軟身,我鐘意食硬身有咬口多D,蕎麥麵上有紫菜、小蘑菇、蘿蔔蓉!但蕎麥麵唔太食得出有抹茶味!抹茶紅豆年糕甜湯(HK$68)抹茶湯並唔係甜味,而係帶苦澀加甘味!十分濃郁!3舊年糕痴實左一齊,有D難分開!口感煙韌!年糕下有一大舊被握實既紅豆!抹茶芝士蛋糕(HK$88)抹茶加芝士味同樣突出,蛋糕結實,口感幼滑,餅底脆身,再配上一球抹茶雪糕、白玉、紅豆!抹茶芭菲(HK$88)有抹茶雪糕、抹茶蕨餅、白玉,抹茶雪糕入口香滑,茶味比較濃,無香港限定抹茶芭菲既軟雪糕咁甜!
已經係我第二次黎京林屋,
今次點返上次無食過既食物!
抹茶蕎麥麵(HK$78)有熱、凍兩種選擇!
第一樣食物先叫碗熱既暖暖胃,
不過蕎麥麵比較軟身,
我鐘意食硬身有咬口多D,
蕎麥麵上有紫菜、小蘑菇、蘿蔔蓉!
但蕎麥麵唔太食得出有抹茶味!
抹茶紅豆年糕甜湯(HK$68)
抹茶湯並唔係甜味,而係帶苦澀加甘味!十分濃郁!
3舊年糕痴實左一齊,有D難分開!口感煙韌!
年糕下有一大舊被握實既紅豆!
抹茶芝士蛋糕(HK$88)
抹茶加芝士味同樣突出,
蛋糕結實,口感幼滑,
餅底脆身,再配上一球抹茶雪糕、白玉、紅豆!
抹茶芭菲(HK$88)
有抹茶雪糕、抹茶蕨餅、白玉,
抹茶雪糕入口香滑,茶味比較濃,
無香港限定抹茶芭菲既軟雪糕咁甜!