餐厅: 享慢煮意 (善慶街)
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: 享慢煮意 (善慶街)
资讯:

2022-08-26 77 浏览
喺中環不乏西餐廳,但要搵一間又平又好食,適合約會拍拖嘅餐廳真係唔易。而呢一間享慢煮意已經成為我私心推薦嘅餐廳之一!🥰享慢煮意屹立於一條斜坡上,呢間黃色小小餐酒館喺昏暗嘅中環街道上格外顯眼。Dinner set $298就有前菜+主菜+甜品,重點係食牛都唔使加錢!🤘🏻店員推介一款主菜,係時令嘅新鮮法國藍青口 配白酒忌廉汁($208),一般會送法包俾你點汁食,而呢度係用牛角包🥐可以吸晒d汁,而青口細細隻,但肉質超乎想像的嫩滑!完全癲覆平時對青口嘅印象,大推!🔥Dinner set跟咗一個前菜,係流心嘅龍蝦湯牛角包,非常特別,而且龍蝦湯濃度啱啱好🤩另外可以+$58/2隻來自日本兵庫県生蠔,鮮甜飽滿,口感屬偏爽口,好啱拍拖每人一隻~Set嘅main當然要揀牛啦,慢煮美國封門柳,擺盤好靚,熟度完美,封門柳比較接近內臟,脂肪比較少,但牛味較重,而且食落會有股獨突嘅甜味☺️而每款配菜都好用心,尤其南瓜蓉,好細滑好甜,認真高汁👍🏻甜品揀咗真空慢煮焦糖燉蛋 配白松露雪糕,2個人share食都絕對夠,焦糖燉蛋好滑溜蛋香味夠🤤而白松露雪糕就連造型都特別過人,松露味係十分重!個人覺得以甜品作成餐飯嘅結尾黎講稍微

甜品揀咗真空慢煮焦糖燉蛋 配白松露雪糕,2個人share食都絕對夠,焦糖燉蛋好滑溜蛋香味夠🤤而白松露雪糕就連造型都特別過人,松露味係十分重!個人覺得以甜品作成餐飯嘅結尾黎講稍微重口味咗少少,如果淡味返少少應該會好好多🫣
港女最愛吃下午茶最適合用來打咭拍照FAST GOURMET推出了法式休閒三層下午茶在飲食平台訂單有優惠見在中環PMQ附近就跟朋友訂了去試試❤️頂層✨️魚子醬配北海道珍珠帶子帶子很大顆,新鮮彈牙❤️中層✨️西班牙黑毛豬腩✨️法國鴨肝醬✨️脆風乾火腿蕃茄烤麵包咸點覺得一般多士是軟掉了只覺得豬腩稍為好吃一點❤️底層✨️招牌真空慢煮焦糖燉蛋✨️白松露芝士蛋糕✨️法式馬卡龍✨️鮮莓酥餅整體甜點都不錯燉蛋夠香滑❤️龍蝦湯流心牛角包❤️海鹽焦糖咖啡牛角包這兩款是另外加錢點的牛角包是真的幾出色特別鐘意流心龍蝦湯這一款龍蝦味濃郁配上有酥面的牛角包很搭而焦糖咖啡亦很creamy但相對上無龍蝦湯咁impressive中環店環境都比較擠迫尤其星期六因為full booking服務及餐廳環境是一般因為人比較多一點就中環而言食物性價比是很ok的我比較有興趣下次閑日來試正餐
港女最愛吃下午茶
最適合用來打咭拍照
FAST GOURMET推出了法式休閒三層下午茶
在飲食平台訂單有優惠
見在中環PMQ附近
就跟朋友訂了去試試

❤️頂層
✨️魚子醬配北海道珍珠帶子
帶子很大顆,新鮮彈牙

❤️中層

我比較有興趣下次閑日來試正餐
2022-07-09
  • 龍蝦湯流心牛角包
2022-08-19 76 浏览
開心星期五, 又同同事食好西。 今日坐叮叮去到目的地, 再行一陣就到普慶街"享慢煮意"。Lunch 時間坐無虛席, 要坐上吧枱先有得食。 不過店員好細心話, 如果有返位就調比我地。 果然有一台no show, 就轉比我地。是日午餐美國頂級牛腹扒配香煎鵝肝龍蝦汁蟹肉伊麵美國頂級牛腹扒配香煎鵝肝, 大大塊鵝肝, 煎得金香, 入口即溶, 鵝肝的味道香氣, 喺口喺鼻徘徊, 非常精彩。 鵝肝油份適中, 唔會太油膩。牛腹扒慢煮, 牛味濃, 肉質嫩滑, 有口感, 唔係入口即溶Feel, 好味。龍蝦汁蟹肉伊麵, 個龍蝦汁味道濃烈, 好creamy, 蟹肉份量多, 味道似龍蝦伊麵, 但呢款菜好食好多。

是日午餐
美國頂級牛腹扒配香煎鵝肝

2022-08-17 117 浏览
🌃 餐廳位於中環善慶街, 鄰近於PMQ , 以慢煮慢活為題, 製造出高質嘅慢煮菜式, 餐廳設計以和黑色為主調, 座位坐得舒適寫意, 牆上掛有樹葉吊飾, 夜晚黎食配合柔和嘅燈光 ,更充滿浪漫嘅氣氛, 係一個談心嘅好地方。.🦞龍蝦湯流心牛角包💲 58👉 呢個係餐廳招牌嘅菜式, 店員會主動推介必點, 表面係一個正常金黃酥脆嘅牛角包, 跟住慢慢喺中間切開, 裏面嘅龍蝦湯就會慢慢咁流出嚟, 即刻聞到香噴噴嘅龍蝦湯味, 龍蝦湯好香濃, 同牛角包非常地夾 ,食落有啲似龍蝦酥皮湯添。.🍝 慢煮雞胸忌廉意粉💲 128👉 雞胸用了真空慢煮嘅方法, 同普通雞胸嘅煮法真係有分別, 食落非常嫩滑, 仲帶有水份, 唔會乾爭爭, 忌廉汁意粉食落creamy, 意粉都幾彈牙。.🥘白松露野菌流心蛋高纖穀物意大利飯💲 138👉 呢個菜式名真係好長, 雖然材料好多, 但其實都幾健康,係素食嘅菜式, 上菜已經聞到白松露嘅香氣, 野菌嘅份量不少,中間仲有隻流心蛋可以撈飯, 表面上仲有穀物脆片, 層次感非常豐富, 意大利飯軟硬適中, 醬汁略嫌較濕。. 🍹 Tiramisu Chessy 💲 44👉 呢一杯又係餐廳嘅招牌飲品,

🦞龍蝦湯流心牛角包
💲 58

🍝 慢煮雞胸忌廉意粉
💲 128

🥘白松露野菌流心蛋高纖穀物意大利飯
💲 138

🍹 Tiramisu Chessy
💲 44
👉 呢一杯又係餐廳嘅招牌飲品, 係芝士奶蓋咖啡特飲, 仲好似飲緊食得嘅Tiramisu咁樣, 另外仲有一杯係木糠粉畀你倒落去添, 飲落都幾有層次感。
🍹 粉紅夠冰
💲 55
👉 飲品名好有創意, 實質係雜莓益力多沙冰, 有一粒草莓夾喺杯邊, 本身以為沙冰係好多冰, 但呢杯唔會,已經好smooth, 野莓嘅味道幾突出, 配合益力多乳酸嘅風味, 甜甜酸酸味道幾清新。

📍 享慢煮意 (善慶街)
中環善慶街9號地舖

=====================
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
呢間餐廳本身都幾期待,不過最後就有少少失望。今次叫嘅食物都不錯,但係佢嘅環境坐得唔太舒服。如果以佢原價去食,我覺得有更多好嘅選擇。今次因為我地係透過第二個app去訂座,所以價錢上有半價,但係只可以坐1小時,未能好好enjoy☹️龍蝦湯牛角包呢個好好味😋個包好脆,口感好好。最重要係啲龍蝦湯好濃,我一啖都無剩。我地除咗牛角包,都叫咗一個三文魚忌廉意粉同和牛面頰。呢2碟嘢都正常發揮,份量有啲細。 下次再去嘅話,會想試下佢其他口味嘅多牛角包☺️

龍蝦湯牛角包

• 龍蝦湯流心牛角包
2022-08-10 832 浏览
中環有好多唔少好食嘅餐廳,呢間位於中環嘅——🌟享慢煮意🌟 @fastgourmethk 🌟好耐之前就喺到同朋友High過Tea🍵上次已經覺得味道好食,坐得舒適,所以今次就想試埋佢哋嘅午餐,仲想試埋佢哋好出名嘅牛角包😋._./ 𝙊𝙥𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙨𝙚𝙧 /🦞|𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐁𝐢𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐋𝐚v𝐚 𝐂𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭 |龍蝦湯流心牛角包|🥐鹹味嘅牛角包,見到龍蝦湯仲要流心已經心心眼😍必定要試,果然冇令我失望,上枱好似平平無奇嘅牛角包,一切開裏面嘅龍蝦湯流晒出嚟,即刻香氣撲鼻,味道亦超級讚👍🏻龍蝦湯香濃又唔會鹹同膩,同牛角包好夾😋·🦀|𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐞 𝐋𝐚v𝐚 𝐂𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭 |日本蟹膏流心牛角包|🥐牛角包面頭舖滿咗蟹籽粒,切開個牛角包,就見到滿滿結身嘅蟹膏,又係好香,影緊相都好想食💕味道又係超讚,蟹味好出,唔係死鹹,結身得黎又唔會太膩👍🏻好食到停唔到口😋同龍蝦湯果個比,就各有特色💓•/ 𝙈𝙖𝙞𝙣 /🦀|𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐌𝐞𝐚𝐭 𝐄-𝐅𝐮 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞𝐬 𝐢𝐧 𝐋𝐨𝐛𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐚𝐮𝐜𝐞| 招牌龍蝦汁蟹肉伊麵|🍜感覺
._.
/ 𝙊𝙥𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝘼𝙥𝙥𝙚𝙩𝙞𝙨𝙚𝙧 /

/ 𝙈𝙖𝙞𝙣 /
感覺呢度嘅龍蝦汁好有水準🦞呢個蟹肉伊麵配龍蝦汁又係超正,龍蝦汁濃度同鹹度啱啱好,蟹肉量尚算多,配埋好少有嘅伊麵底,而唔係一貫嘅意粉,整體咁嘅配搭,超級好食😋👍🏻
🐂|𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐤 𝐰/ 𝐇𝐨𝐦𝐞𝐦𝐚𝐝𝐞 𝐃𝐞𝐦𝐢 𝐠𝐥𝐚𝐳𝐞 |和牛面頰配自家製燒汁|🐂
用咗和牛嘅面頰肉,和牛本身已經腍身,再選用埋面頰肉部位,更加腍身香濃,再配埋牛油香滑嘅薯容,又係一個肉類好讚嘅主食💓

/ 𝘾𝙤𝙢𝙥𝙡𝙞𝙢𝙚𝙣𝙩𝙖𝙧𝙮 𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠 /
🍎|𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐉𝐮𝐢𝐜𝐞|凍蘋果汁|🧊
☕️|𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞|凍鮮奶咖啡 🧊

/ 𝙊𝙥𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝘿𝙚𝙨𝙨𝙚𝙧𝙩 /
🍯|𝐒𝐨𝐮𝐬-v𝐢𝐝𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐦𝐞 𝐁𝐫𝐮𝐥𝐞𝐞 |真空慢煮法式焦糖燉蛋|🍮
見個名好似好有誠意就試下😆軟滑嘅燉蛋,蛋香味好出,配上面頭薄脆嘅焦糖💛口感豐富
🍯|𝐒𝐢𝐠𝐧𝐚𝐭𝐮𝐫𝐞 𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐋𝐚v𝐚 𝐂𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭|爆炸糖海鹽焦糖咖啡流心牛角包|🥐
甜味嘅牛角包款式,見佢有爆炸糖🤩感覺好特別,切開牛角包就見到好Creamy嘅焦糖咖啡流心,醬汁好幼滑,唔會太甜,食落口仲有爆炸糖嘅得意口感🤯配埋牛角包咁食,另一番味道👍🏻
._.
@fastgourmethk
📍享慢煮意 (中環)
📍中環善慶街9號地舖
午餐
2022-08-09 81 浏览
在元朗食過一次主打牛角包的餐廳,準備好集郵的決心。今日跑去中環的分店,還未進門已經被浪漫小店的氣息所包圍,果然係談心的好地方❤️。Signature Dinner Set $298.00Signature Lobster Bisque Lava Croissant 招牌龍蝦🦞湯流心牛角包🥐完美地維持酥脆的狀態,沒有氾濫的牛油味,流心的龍蝦湯均勻有致地地分布在每個角落。好奇怎樣做到又食到流心又不至於吧牛角包弄濕。Wagyu Beef Cheek w/ Classic Sherry Wine Sauce 慢煮和牛面頰配經典雪梨🍐酒汁面頰口感完全打破對牛扒的一貫做法立下的沉悶印象,或許是面頰運動量大,咬落非常彈牙,以慢煮的方式完全免卻選擇幾成熟的煩惱。Apple Cinnamon Lava Croissant 玉桂蘋果流心牛角包🥐蘋果的甜點一向先自愛,當中打蘋果打至泥狀,甜度煮得剛好,又怕太甜又想吃甜的矛盾心態掌握得剛好,上面小葉一塊可愛別緻地表達出。你好,親愛的,我是你的蘋果🍎。藍青口煙花女汁意粉 $158.00(藍青口,黑橄欖,小銀魚, 配煙花女汁)沖著名字盲點的主菜,用上了主廚私人秘製茄

Signature Dinner Set $298.00

你好,親愛的,我是你的蘋果🍎。

藍青口煙花女汁意粉 $158.00
(藍青口,黑橄欖,小銀魚, 配煙花女汁)
沖著名字盲點的主菜,用上了主廚私人秘製茄醬,有一種獨特的花朵香氣,食完都覺得自己好香。
2022-08-04 689 浏览
享慢煮意位於中環同享慢主泰係同一系列既食店。依間店舖同享慢煮泰唔同嘅地方,喺依度西色為主,冇泰食嘅風味啦。招牌龍蝦湯留心牛角包龍蝦湯入口非常濃郁,但香味好突出啊,入口亦都唔會太咸。牛角包外皮好酥脆,食得出酥皮都好有層次感。香煎慢煮美國封門柳封門柳煎得好香脆,份量都唔少㗎,有好多片,入口仲好有肉汁添。由於係慢煮嘅關係,入口係非常亂畫嘅。白松露雪糕配焦糖燉蛋呢個雪糕真係好特別,居然係白松露味,白松露嘅香味都幾突出啊。燉蛋方面入口都係好誘惑嘅,非常好味。西班牙黑毛豬腩穀物意大利飯黑毛豬腩煎得好香,入口有好香嘅豬油味,咬落有好多肉汁。意大利飯加咗穀物,令口感更豐富。真空慢煮焦糖燉蛋燉蛋入口唔會太甜,仲好creamy,蛋既質感比一般燉蛋幼滑。整體來講,依間餐廳既食物水準都好高,食物又多款式,唔怪得咁多人嚟啦。👉🏻享慢煮意 (善慶街) (中環)中環善慶街9號地舖#followforfollow #hkfood #hongkongfoodie #hkfoodlover #hkig #香港美食 #hkgirl #igfoodie #hkblogger #hungry #foodphotography

招牌龍蝦湯留心牛角包

香煎慢煮美國封門柳

白松露雪糕配焦糖燉蛋

西班牙黑毛豬腩穀物意大利飯

真空慢煮焦糖燉蛋

👉🏻享慢煮意 (善慶街) (中環)
中環善慶街9號地舖

#followforfollow #hkfood #hongkongfoodie #hkfoodlover #hkig #香港美食 #hkgirl #igfoodie #hkblogger #hungry #foodphotography #holiday #foodstagram #hongkong #手機食先 #likeforlikes #上環美食 #堅尼地城好去處 #上環 #hkeats #意式 #意式美食 #香港意式美食 #創意料理 #牛角包控 #甜品控 #nomnom #hkkol #hkgirl #流心牛角包
2022-08-04 495 浏览
@fastgourmethk |適合打卡的流心牛角包🟦🥢食物:Dinner Set:招牌龍蝦湯流心牛角包🦞🥐- 適合打卡,切開湯汁即刻湧出,但龍蝦湯味道未算濃郁,牛角包烘得有點過火,焦苦味比較明顯。北海道珍寶帶子龍蝦汁意大利飯 $298兩顆帶子果然珍寶大粒,不過期望内心會更軟綿,龍蝦汁調味較輕手,若味道更濃令米粒更入味會更佳。但份量比較輕盈,未滿足就已經就食哂。玉桂蘋果流心牛角包🥐- 依舊非常流心、打卡一流,比起鹹食的搭配個人更喜歡玉桂蘋果的口味,有點蘋果粒在内,而果醬不會過甜,作爲晚餐結束不錯。慢煮鮮挪威三文魚忌廉意粉🍝$198- 餐牌寫是慢煮、但肉質比較偏熟,未到非常嫩滑,忌廉醬汁調味得不錯又不算膩,炒香后的菌菇分量頗多,但整體分量偏細,只適合小鳥胃的女仔,大食的我不過十啖已經清曬成兜意粉。📝適合打卡,但位置略顯有點隔涉,食物分量比較少,男士可能要Order多幾樣野先夠飽肚。🤓📍享慢煮意 - 中環善慶街9號地舖
@fastgourmethk |適合打卡的流心牛角包🟦

🥢食物:
Dinner Set:招牌龍蝦湯流心牛角包🦞🥐

北海道珍寶帶子龍蝦汁意大利飯 $298

玉桂蘋果流心牛角包🥐
- 依舊非常流心、
打卡一流,比起鹹食的搭配個人更喜歡玉桂蘋果的口味,
有點蘋果粒在内,而果醬不會過甜,作爲晚餐結束不錯。

慢煮鮮挪威三文魚忌廉意粉🍝$198

📍享慢煮意 - 中環善慶街9號地舖
2022-07-27
今日平日去食set lunch, 老公預先openrice book枱,店舖雖不大,但環境也很有氣氛。Set lunch可自由配搭,可加錢要湯/牛角包,之後亦可加甜品,我哋二人叫了以下share , 發現全部也不錯:前菜:龍蝦湯流心牛角包 (只叫了一份,怕食唔哂)牛角包好熱,非常新鮮,好香好脆口,呢個配搭有d似食緊酥皮龍蝦湯,怪唔知得當前菜。主菜:龍蝦汁蟹肉伊麵鍾意龍蝦汁ge人一定鍾意呢個麵,個汁好濃好香,食完想再食。冬陰公蝦意大利飯蝦連殻,好大隻有蝦味,不過我哋d懶人平時都唔識剝殻,好彩幾大隻,容易剝。 意大利飯都好濃味,辣辣地,都不錯。 甜品:真空慢煮芝士蛋糕十個like, 外表平平無奇,睇落份量不多,以為普通布甸質地,一食發現cheesecake 非常rich, 密度很高,離奇地幼滑,比想像飽肚, 好濃郁,好好味👍🏻 後來男侍應(店主?) 提及原來另一款甜品真空焦糖燉蛋更多人叫,下次有機會試下。咖啡流心牛角包流心很重咖啡味,牛角包十分脆口,不過我個人喜歡甜些,可能比較啱一d 不太愛甜ge人。 旁邊有爆炸糖粉,幾得意。飲品:Lunch set 果汁唔駛額加錢叫了橙汁,蘋果汁少冰,解

前菜:
龍蝦湯流心牛角包 (只叫了一份,怕食唔哂)

龍蝦汁蟹肉伊麵

鍾意龍蝦汁ge人一定鍾意呢個麵,個汁好濃好香,食完想再食。

甜品

Lunch set 果汁唔駛額加錢
叫了橙汁,蘋果汁少冰,解渴同份量都夠

服務:
侍應們態度有禮,亦快手,成餐感覺不錯。值得推介👍🏻
龍蝦湯流心牛角包
2022-08-02
午餐
龍蝦湯流心牛角包
2022-08-02 76 浏览
中環高質西餐,唔止打卡牛角包咁簡單,食物超水準,環境舒適,中西區內超高性價比😚我想話,依家中上環啲咁decent嘅西餐可以$500內有2個肉類主菜已經唔容易💕呢間仲有飲品同流心牛角包,性價比真係唔錯😍自家製龍蝦湯牛角包🥐🦞 $58牛角包外層薄脆,咔嚓一切開就有濃郁嘅龍蝦湯流出嚟😶‍🌫️龍蝦湯味道香濃,用包體點嚟食索哂湯真係無敵。High Protein Chicken Breast $138慢煮真係唔同啲💕可能係我食過最滑嘅雞胸,係滑到溜條脷可以喺上面溜動😚仲有得配麻辣醬,係超香嘅花椒味,好過癮。真空慢煮西班牙黑毛豬 $178肉質結實入味,食埋個脆皮同脂肪層啱啱好👍南瓜蓉好綿,味道鮮甜😋Apple Juice🍎 $25味道酸甜,果香同肉類好夾。白桃芝味特飲🍑 $46呢個頂層係芝士奶蓋,質感軟身,白桃特飲以甜味為主調,好似有少少汽。

自家製龍蝦湯牛角包🥐🦞 $58

真空慢煮西班牙黑毛豬 $178

Apple Juice🍎 $25
味道酸甜,果香同肉類好夾。

白桃芝味特飲🍑 $46

2022-07-29 93 浏览
又係同同事食好西的日子, 今日行遠少少, 去左隱世中環善慶街享慢煮意食Lunch。門口裝修用黃色設計, 非常吸晴。 店內設計好有格調, 嘆個下午茶, 夠哂Chill。午餐Menu 前菜:沙律, 日本蟹膏流心牛角包主菜:招牌龍蝦汁蟹肉伊麵美國封門柳甜品: 真空慢煮法式焦糖燉蛋飲品:Ice Latte荔枝玫瑰紅茶芝味特飲前菜+$28 轉日本蟹膏流心牛角包, 真心值得加錢, 蟹膏超多, 香濃甘甜, 蟹膏好似流心蛋糕咁湧出黎。 超好食。主菜:招牌龍蝦汁蟹肉伊麵, 龍蝦汁味香濃, 蟹肉份量多, 味道非常豐富。 美國封門柳, 肉質嫩滑, 火喉剛剛好, 牛肉味濃, 配上特式燒汁, 精彩。甜品: 真空慢煮法式焦糖燉蛋, 好好味的甜品, 燉蛋香滑, 蛋味濃。飲品:荔枝玫瑰紅茶, 好香既荔枝味淡淡既玫瑰清香 配搭埋芝士一齊飲 正呀。

午餐Menu
前菜:
沙律, 日本蟹膏流心牛角包

招牌龍蝦汁蟹肉伊麵
美國封門柳

甜品: 真空慢煮法式焦糖燉蛋

Ice Latte
荔枝玫瑰紅茶芝味特飲

2022-07-27 63 浏览
喺人來人往嘅中環, 每個人嘅腳步都快如閃電, 想喺呢個地方靜一靜停一停, 有間環境舒適, 寧靜優雅嘅餐廳, 有得飲下酒 或者鍾意飲caffee又得, 食物既精緻又美味, 價錢亦都合理Gathering Dinner set頭盤 叫咗個招牌龍蝦湯流心牛角包, 外脆內軟嘅流心牛角包, 牛油香十足, 中間切開嘅時候, 濃濃嘅龍蝦湯喺牛角包中間流出, 加上芝士碎, 十分惹味香煎北海道珍寶帶子配魚子醬超級大珍寶size嘅帶子, 鮮甜味美, 一絲絲嘅帶子肉, 鎖住鮮甜多汁嘅帶子肉汁, 而且經過香煎嘅帶子, 配上魚子醬, 味道更出更香主菜 經典雪梨酒會和牛面頰和牛味甚濃嘅畫面頰, 又香又軟又淋, 入口即溶, 而且經過雪梨酒慢煮, 肉質唔會韌亦唔會鞋, 雪梨酒嘅味道 鑽入去和牛面頰入邊, 令味道同口感有多種層次甜品 真空慢煮芝士蛋糕芝士蛋糕既清新又香濃, 食完每一道菜之後加少少甜品, 除咗令佢自己覺得滿口鮮甜之外, 成個人都好放鬆, 好滿足奶油瓜鮮三文魚焗蜜意大利飯香煎過嘅新鮮三文魚, 肉質新鮮, 味道香濃, 而且加上奶油意大利飯, 每一口都覺得好creamy, 三文魚嘅鮮魚肉汁, 加上香滑嘅奶油,

Gathering Dinner set

香煎北海道珍寶帶子配魚子醬

主菜 經典雪梨酒會和牛面頰

甜品 真空慢煮芝士蛋糕

奶油瓜鮮三文魚焗蜜意大利飯
香煎過嘅新鮮三文魚, 肉質新鮮, 味道香濃, 而且加上奶油意大利飯, 每一口都覺得好creamy, 三文魚嘅鮮魚肉汁, 加上香滑嘅奶油, 配上多汁嘅意大利飯, 每一口食落肚都有“綿綿“嘅感覺
2022-07-27 59 浏览
仲有幾日去中環元創方,諗住喺附近搵餐廳食嘢,因為實在太熱行吓行吓竟然見到呢間餐廳,我之前試過呢間餐廳牛角包覺得好好味,估唔到原來佢喺中環有分店,諗都唔諗一於入去食個quick lunch。午餐價錢都幾抵食,百零蚊有前菜主菜同甜品,最開心係有我之前食過嘅龍蝦湯牛角包,牛角包新鮮焗起非常香脆,配埋入邊龍蝦湯,一切開流晒出來,真係好好食。主菜叫咗一碟黑松露意粉,意粉軟硬度適中,醬汁creamy,味道不錯。另外呢款係西班牙燒腩肉,有少少似燒肉嘅感覺,不過當然高級版,豬腩肉肥瘦均勻,雖然夾住一啲肥膏但係食落一啲都唔溜,加上食到好似燒肉香脆的外皮,配埋南瓜蓉甜甜地,味道特別yummy。最後甜品叫咗焦糖燉蛋加椰子雪糕,燉蛋表面燒得卜卜脆,燉蛋唔太甜,椰子雪糕好香,兩者味道加埋一齊食,原來都幾夾。滿足!

2022-07-26 56 浏览
Creamy Norway mussels慢煮鮮挪威三文魚忌廉意粉新鮮挪威三文魚 帕馬臣芝士配忌廉汁三文魚已經煮到鬆軟狀態 維持原本的形態 用叉匙就能簡單分開意粉的質地比較粗 偏有嚼勁能夠容易沾上濃郁的忌廉汁忌廉汁有少量野菌和增添帕馬臣芝士整體醬汁會有厚度意粉沾上醬汁 味道濃郁同時三文魚也能增添風味Dinner setSignature lobster bisque lava croissant 招牌龍蝦湯流心牛角包牛角包每層都是香酥香酥 端出來的時候 裡面有濃郁的龍蝦湯有種酥皮龍蝦湯的概念龍蝦渴有少許奶香在內 沾上香酥的包整體不會太膩 反而有種甜鹹甜鹹的組合Seared foie gras & sous-vide chicken breast with truffle diane sauce香煎鵝肝 配慢煮美國雞胸油脂香都煎出來 外嫩內軟有鵝香散發出來 使用簡單的調味讓味道清淡的 吃回材料原本的味道雞胸肉使用慢煮的烹調方法 肉汁會鎖住在內而且肉質緊密的質地 但不會呈現乾柴相反還能保持雞肉的鮮嫩肉質雞的嫩真的好滑好嫩簡單配上芝士粉和醬汁就好好吃 讓味道層次增加Sous-vide che
Creamy Norway mussels
慢煮鮮挪威三文魚忌廉意粉