2012-07-01 30 浏览
份量少, 食物水準下降份量太少今天點了咖哩牛肉, 咖哩雞, 一個薄餅及一碟炒菜, 埋單$160-170, 百零蚊埋單原本合理, 但牛肉少, 得10塊8塊, 雞亦只得兩件,飯亦很少, 份量好像比以前少了很多食物水準下降今天兩碟飯都點了小辣, 可能小辣關係, 味道較淡, 汁亦很稀, 去唔返以前的水準出了名的食店通常都有一個通病, 就係客多了, 唔憂做水準自然下降 , 好可惜
份量少, 食物水準下降

份量太少

食物水準下降

2012-07-01
2012-07-01 19 浏览
原本受邀到餐廳試食, 奈何老細唔放人去唔到, OT後熊爸就約熊媽去食咖喱。一去到, 熊爸就被舊鋪的門口女人搶過來, 熊爸唔理就直接行去旁邊間新舖, 熊媽都唔記得邊間先係真鋪,就問熊爸, 他答:「我只係認得坐喺門口嘅男人。」講番咖喱, 佢地做嘅質地係濃咗, 洋葱、蕃茄味多咗叫咗1客咖喱牛腩及咖喱牛脷, 牛腩又肥又重肉味 炆得肉腍但唔係散;牛脷煮得又蘇又軟兼大件價錢感覺上係無以前咁貴, 可能因為物價高漲, 道道都貴買單熊媽俾錢, 熊爸先行出門口等, 後來熊爸同熊媽講番門口嗰阿姐派咭片俾佢兼同佢講:「最衰嗰個XX婆, 搶咗我地間鋪」

講番咖喱, 佢地做嘅質地係濃咗, 洋葱、蕃茄味多咗

叫咗1客咖喱牛腩及咖喱牛脷, 牛腩又肥又重肉味
炆得肉腍但唔係散;牛脷煮得又蘇又軟兼大件

價錢感覺上係無以前咁貴, 可能因為物價高漲, 道道都貴

2012-06-19
  • 咖喱牛脷
2012-06-27 33 浏览
補寫返食評先夜晚8點幾去佐敦食飯,去到門口果時都係分唔清邊間打邊間,唔記得邊間先係正宗。所以去到門口就睇返operice。不過,果時心裡面大概都估到。因為正宗果間好多人,而另一間就好靜。終於入到去,因為人多既關係,要同人share table,有少少迫,但係冇所謂,d野好食就得!!叫左個咖哩牛腩飯,d咖哩好香,好好味!!!!!!!!!而且令人好開胃~~!!個樣有d似肉醬值得再去食多次~~~!食完果時都9點半,但係都係好旺場!!!
補寫返食評先

夜晚8點幾去佐敦食飯,
去到門口果時都係分唔清邊間打邊間,唔記得邊間先係正宗。
所以去到門口就睇返operice。

不過,果時心裡面大概都估到。
因為正宗果間好多人,
而另一間就好靜。

終於入到去,因為人多既關係,要同人share table,
有少少迫,但係冇所謂,d野好食就得!!
叫左個咖哩牛腩飯,d咖哩好香,好好味!!!!!!!!!
而且令人好開胃~~!!個樣有d似肉醬

值得再去食多次~~~!

食完果時都9點半,但係都係好旺場!!!
2012-05-17
2012-05-20 31 浏览
母親節,阿爸唔得閒倍我地,於是我就同阿媽去試亞龍咖哩。一早上網睇定係「阿龍」定「亞龍」。十二幾近一點到,八成滿,都好多人喎!我地叫咗個咖哩牛脷同咖哩牛肉,都係要小辣。雖然話係小辣,但都好辣,難怪枱枱都要叫飲品。唔叫飲品都唔怕,每枱都有開水任斟。咖哩汁好多,有好多洋蔥碎,所以味道好濃,仲好辣添。牛脷好味,好淋,似係新鮮貨,但就切得較薄,如果係厚切會更好。牛肉都唔錯,雖然嗱過,但都仲有咬口,唔會淋得滯。咖哩汁真係勁多,我地食完仲有成大碗淨。我地見咁多剩就唔好浪費,成碗攞埋番屋企,仲可以用黎炆雞!
母親節,阿爸唔得閒倍我地,於是我就同阿媽去試亞龍咖哩。
一早上網睇定係「阿龍」定「亞龍」。
十二幾近一點到,八成滿,都好多人喎!

我地叫咗個咖哩牛脷同咖哩牛肉,都係要小辣。
雖然話係小辣,但都好辣,難怪枱枱都要叫飲品。
唔叫飲品都唔怕,每枱都有開水任斟。
辣得過癮
咖哩汁好多,有好多洋蔥碎,所以味道好濃,仲好辣添。
牛肉都唔錯,雖然嗱過,但都仲有咬口,唔會淋得滯。

咖哩汁真係勁多,我地食完仲有成大碗淨。
我地見咁多剩就唔好浪費,成碗攞埋番屋企,仲可以用黎炆雞!
辣得過癮
2012-05-05 18 浏览
Planned to try a Thai rest which is owned by my friend before facial treatment, but he was out. So I decided to go to Ah Lung alone. Many seats were available at 1400, not many customers there but I still had to wait around 15 mins for my favourite curry ox tongue. 中辣冇以前咁刺激,汁有點稀。味道和食物質素尚可。整體而言,仍有水準。
2012-05-03
2012-04-19 28 浏览
琴日下午在佐敦附近工作完,突然想起老店亞龍咖喱便去食番個咖喱牛腩飯,味道和(假)的比較,較為濃,但又無咁辣,牛腩水準維持到。但服務方面,那天只有8-10人,我一進入店到離開共order 了三次可樂但都無攞黎,有點美中不足。
2012-04-18
2012-02-15 666 浏览
幾年前已經吃過「亞龍咖哩」,想不到現在竟然鬧雙胞了(亞龍 / 阿龍)。而且兩間正正隔離,並同樣聲稱是原店,實在很容易令人混淆啊。那天路過,看見門外的阿姐熱情招呼,沒有多想就進了右邊鋪「亞龍咖喱」。看見此店的裝修,杯子碟子,跟數年前不同,還以為自己去錯冒牌貨。不過上網翻查資料,足以證明右邊這一家的確是真正的「亞龍」(詳情可見補充資料),幸好沒有去錯呢 咖哩牛腩:可隨意選擇辣度,新鮮牛腩,份量足夠,很喜歡巴基斯坦的咖哩香啊。咸薄餅:很多黑色焦塊,明顯過火了,而且還是冰凍的。下次會選吃白飯,因為吃完薄餅還剩下很多咖哩汁喔。
题外话/补充资料: 分辦真假亞龍:左右兩邊舖頭,左邊舊D,右邊新D。右邊是四眼金毛叔叔,即是亞龍。亞龍後生做過鋸架兵,學識左煮巴基斯坦咖喱,之後就在左邊舊舖開左「亞龍咖喱」。幾十年來,一直都係依間舖,而做做下亦都教識左幾個徒弟。亞龍開始下放工作比佢地做,整咖喱都係。到左前幾年,亞龍的左邊舊舖約滿,亞龍諗住汁左佢先,慢慢出去搵新舖,就唔續約。誰不知就出事了,當亞龍周圍搵新舖之時,發現其中一個徒弟叛變,拉走舊伙記,原來仲偷偷地同業主在左邊的原有舊舖續約,連裝修都唔改,繼續開(在亞龍交匙之後,直接第二日已經繼續開)。亞龍火都黎,諗都唔諗,直接租下右邊新舖,裝修開業抗衡。故此,右邊的「亞龍咖哩」才是正店。
2012-01-06 30 浏览
吳松街上有「阿龍咖哩」及「亞龍咖哩」,單看名字實在難以分辨誰是正貨,但見「阿龍」的店員使勁地在街上拉客,那邊廂 「亞龍」不用宣傳也坐了九成滿,高下立見,我當然選擇試「亞龍咖哩」。亞龍主打巴勒斯坦咖哩,配料選擇不少,單是牛肉類已分成四種,包括牛腩、牛肉、牛脷及牛根,我們要了價錢最平的咖哩牛腩 ($40),跟白飯,另加一客油餅 ($10)。中辣程度的咖哩牛腩,咖哩汁顏色呈微紅色,當中混入了不少番茄粒及洋蔥粒,辣度足,撈飯吃的確挺開胃,連身子也自自然然滾燙起來。這裡的咖哩聞落不太香,但其味道卻能一直逗留在口腔內,不會瞬間即逝,感覺相當不錯。牛腩則不帶肥脂,肉質更炆至軟腍,水準也令人滿意。油餅物如其名,熱辣辣的吃,入口充滿油香和麥香,口感則比較軟韌,絕對是靚咖哩的最佳拍檔。

2011-12-19
2011-12-06 41 浏览
其實之前已經一直想試亞龍咖喱的了, 不過遲遲也抽不出時間來, 難得今天假期在旺角行逛後就跑行到這裡來了, 大慨徒步了20分鐘左右吧. 去到的時候見到有兩間都是亞/ 阿龍, 不過聽朋友說亞龍才是正宗的. 最搞笑的是兩家的阿姐在門外都聲稱自己是正宗, 不要入錯呀! 我當然沒有理會比較少人吃的阿龍啦... 這時候大慨7點半左右, 都要等約10分鐘才有4 人位呢. 我們點三款咖喱, 四個人一起享用. 吃中東菜又怎能沒薄餅呢? 所以其中一個餐配搭了薄餅, 其餘兩個都配搭白飯. 順遂咖哩牛腩飯跟薄餅$48, 咖哩雞$48, 咖哩魚$65. 先說說咖喱吧, 不是我期望中的惹味咖喱, 它應是用茄蓉, 茄膏及洋蔥碎再加大量辣椒油及一些香料煮成的咖喱, 所以吃起來真的比較辣口, 我其實都已經比較吃的辣, 也要喝水呢, 難怪每枱上都有一壺水給客人備用. 其中一個應該是點了小辣的, 但不覺得有分別, 都是辣的. 牛腩真的很夠腍又入味, 薄餅用來點咖哩也很不錯. 咖喱雞就有點"鞋"了; 咖喱魚, 這個的魚少的可憐, 而且不見得是採用新鮮魚, 價格又貴, 絕對不值這價錢. 要吃的話還是咖哩牛腩最穩妥! 但個人
這時候大慨7點半左右, 都要等約10分鐘才有4 人位呢.

咖哩牛腩飯跟薄餅 (中辣)
咖哩雞 (小辣)
咖哩魚 (中辣)
先說說咖喱吧, 不是我期望中的惹味咖喱, 它應是用茄蓉, 茄膏及洋蔥碎再加大量辣椒油及一些香料煮成的咖喱, 所以吃起來真的比較辣口, 我其實都已經比較吃的辣, 也要喝水呢, 難怪每枱上都有一壺水給客人備用. 其中一個應該是點了小辣的, 但不覺得有分別, 都是辣的. 牛腩真的很夠腍又入味, 薄餅用來點咖哩也很不錯. 咖喱雞就有點"鞋"了; 咖喱魚, 這個的魚少的可憐, 而且不見得是採用新鮮魚, 價格又貴, 絕對不值這價錢. 要吃的話還是咖哩牛腩最穩妥! 但個人仍是較喜歡澳門林記那種咖喱

2011-10-01
咖哩牛腩飯跟薄餅 (中辣)
2011-11-28 121 浏览
10月中約了女朋友去佐敦行街街, 本身想食澳牛, 不過又想試新野, 見亞龍咖喱係openrice 都有好多好評, 一於去試下. 下午2時后去到, 8成枱已坐滿, 搵位坐低即刻落order, 叫了咖哩牛腩 & 咖哩牛筋, 正猶豫要飯定薄餅時, 阿姐已經幫我地決定左一樣一款試下 咖哩牛腩+白飯先送來, 個咖哩汁好惹味, 有一粒粒相信是蕃茄的東西, 送飯一流. 牛腩份量頗多, 而且炆得好腍, yummy 接著來的咖哩牛筋+薄餅就比較遜色了, 牛筋很大舊, 有些還連著骨頭, 只好說不是我杯荼; 同來的薄餅很乾很薄, 不像平時吃開印度薄餅nann那種, 可能國家不同, 類型也不同 埋單接近一百元, 都算偏貴, 未試過就可以一試.

埋單接近一百元, 都算偏貴, 未試過就可以一試.
薄餅
咖哩牛腩
2011-10-15
咖哩牛腩
因為上網見到有團購既"阿龍"咖哩, 於是上網搵一搵就發現有一間叫"亞龍咖哩", d食評仲要好似幾好, 於晁乎放棄左團購, 就直接去試"亞龍咖哩".放工特登早d去搵定個地點, 先發現原來吳松街好長, 要過條大馬路, 仲行左相反方向去左"榮式燒雞扒"o個邊.7點半左右去到見到"阿龍"冇乜人, 明顯地"亞龍"係多d人, 不過都唔洗等位.三個人叫d唔同既野交換食, 就叫左咖哩雞, 咖哩魚, 同埋咖哩牛腩, 兩個飯同一個鹹薄餅.侍應好快同我地落左單, 不過落錯左, 落左兩個牛腩飯.先泥左個牛腩飯, 果然係冇薯仔既咖哩, 不過呢個唔係重點, 而且都預左又冇咩特別失望. 牛腩既數量都有十小舊左右, 都算炆得淋, 都ok.再泥係咖哩魚, 佢真係用鮮魚去整, 唔怪得之特別貴, 數量得3舊. 因為衫頭仲以為係用魚柳或者龍利柳o個d, d魚有d腥, 而且好多骨, 唔識食魚o個d人真係千祈唔好叫.最後係咖哩雞, 雞既數量得兩大舊, 我地3個人完全唔知點分, 雞肉唔見得特別滑, 簡單d講係唔好食.重點咖哩我覺得算係幾好食, 不過我個fd唔是太食得辣, 佢覺得好辣, 係咁飲好, 好在佢每張枱都有個水壺比d人自己加
亞龍餐牌1
亞龍餐牌2
侍應好快同我地落左單, 不過落錯左, 落左兩個牛腩飯.
咖哩牛腩飯
咖哩雞

重點咖哩我覺得算係幾好食, 不過我個fd唔是太食得辣, 佢覺得好辣, 係咁飲好, 好在佢每張枱都有個水壺比d人自己加水, 佢既辣度冇得揀大中小, 如果唔食得辣既朋友真係要考慮下.
最後想提一提, 個鹹薄餅得一塊, 如果係大食既話叫完真係會唔夠飽, 呢間野既份量除左碟飯之外都係好少, 就我地3個泥講, 都唔夠飽^_^
2011-11-18
亞龍餐牌2
咖哩牛腩飯
2011-11-13 36 浏览
與太太團購了movenpick雪糕,先到佐敦吃飯再到海港城,由於已看了openrice,不會誤進"啊龍",點了咖哩牛腩及咖哩牛利,牛利平時不是輕易吃到,而且價錢很化算,很淋亦算入味,咖哩很香,有茄膏在內,有很多配料,飯亦很多,下次會考慮一份要飯一份要餅,不想浪費飯呢,下次亦要嘗試中辣!!!另外想反映一下位很逼,大家互不相識同枱不打緊,不過應該安排相識的在一邊,而不是面對面坐,這樣別人吃畢後大家需要讓坐很麻煩。

由於已看了openrice,不會誤進"啊龍",

點了咖哩牛腩及咖哩牛利,

牛利平時不是輕易吃到,而且價錢很化算,很淋亦算入味,

咖哩很香,有茄膏在內,有很多配料,

飯亦很多,下次會考慮一份要飯一份要餅,

不想浪費飯呢,下次亦要嘗試中辣!!!

另外想反映一下位很逼,

大家互不相識同枱不打緊,

不過應該安排相識的在一邊,而不是面對面坐,

這樣別人吃畢後大家需要讓坐很麻煩。

2011-11-11
2011-10-10 35 浏览
今天我到 "亞龍咖哩" 吃了一個咖哩牛腩飯。本人是咖哩的愛好者,通常會到旺角的 "生龍清湯腩" 或另一間 "阿龍咖哩" 享受一番。但由於想起有很多人討論真假"亞"(右鋪) 或 "阿"(左鋪) 龍咖哩的事情,所以今天特別到亞龍一試。(我個人只對食物好壞有要求,家事意氣一概不理會。)1)咖哩汁由於本人愛好辣咖哩,所以要了中辣的牛腩。咖哩汁比想像中稀了,而咖哩汁中少了某種配菜,令到口感不足,但味道還是可以。由於太多牛腩....所以汁比較不足夠,令到我要生吞最後的數口飯。但好處是吃完回家後,胃內沒有"灼熱"的不舒服。("阿龍及生龍咖哩也會)比較: (好) 阿龍 >= 生龍 > 亞龍 (差)2)牛腩上文提及,"亞龍"的牛腩多得驚人,令咖哩汁也沒太多空間下放,而且水準極高,真的每小塊也能有半肥瘦的效果。相對地,"阿龍"的失腩則為差,原因是生腩已經煮"爛"及"碎"了,令口感大減。而 "生龍" 則水準不穩,時極肥或極瘦。比較: (好) 亞龍>= 生龍 > 阿龍 (差)3) 薯仔極奇怪的, "亞龍" 竟然一塊薯仔也沒有,不知是否我運氣不好還是一灌的作風。而 "阿龍" 及
今天我到 "亞龍咖哩" 吃了一個咖哩牛腩飯。

1)咖哩汁
比較: (好) 阿龍 >= 生龍 > 亞龍 (差)

2)牛腩

3) 薯仔
極奇怪的, "亞龍" 竟然一塊薯仔也沒有,不知是否我運氣不好還是一灌的作風。而 "阿龍" 及 "生龍" 的水準相當不俗。
比較: (好) 生龍 >= 阿龍 > 亞龍(差)

4)人客流量
"亞龍" 及 "生龍" 的人客明顥多於 "阿龍"

5)環境
由於另一間 "阿龍" 的聲浪太大,由其是在享受食物時,該店老闆娘坐在門口一邊大聲叫客人入來,一邊叫罵其員工,令我心情其為煩躁。但 "亞龍" 及 "生龍" 則完會沒有該類問題,而家衛生清潔也較好。

6)價錢
三間價錢相近,連飲品約六十元。

總結:想啖啖肉及休閒的吃飯, "亞龍" 及 "生龍" 是不錯的選擇。而想快速進食及當天EQ高時,"阿龍" 也不失為另一好地方。
(註:旺角的 "生龍" 有兩者之長)

2011-10-09
2011-10-02 17 浏览
我都系"啊龍""亞龍"分不清的一員~~~~純粹睇到呢間比較多人就入去了~~睇來都無搞錯因為霖住留肚繼續系佐敦覓食~所以只叫左一份咖喱牛腩同朋友share~~好快咖喱就上來了~剛開始仲覺得"咦?!原來甘細兜既?!" 但原來用羹撥開~裏面慢慢的都系牛腩啊紅咖喱實在唔太上鏡伴住好多番茄洋蔥碎同牛腩一起擺入口~~~真系好正~~~有別於平日多見既椰香黃咖喱~~~~紅咖喱辣味更帶勁~~會想追住個辣味一啖接一啖~~而且感覺亦無甘肥膩白飯真系好大一碟~~~如果女仔一個人絕對食唔曬~~~~而且雖然我地系分食~~但分量都足夠二人有6-7成飽~~~~~所以我建議都系同人share好d~~~少食多滋味嘛(老細唔好打我)

紅咖喱實在唔太上鏡

伴住好多番茄洋蔥碎同牛腩一起擺入口~~~真系好正~~~
白飯真系好大一碟~~~如果女仔一個人絕對食唔曬~~~~

2011-10-01
2011-09-23 35 浏览
本身自己很少吃中東菜, 但之前看見有食評對亞龍大讚, 今日路經佐敦所以決定一試, 大約六時四十五分. 見到亞龍咖喱了差不多已坐滿客人, 剛好有人客走了所以我們不用等位. 看見隔離的另一間類似亞龍咖喱店有很多位啊~所以食物都配上咖喱, 價錢偏貴啊~($65)一大碟白飯, 估不到白飯份量會那麼多, 再看看主角, 咖喱汁多得蓋滿了筋腩, 咖喱汁有些蕃茄碎, 洋葱碎, 初入口覺得味道偏啖亦不辣, 但等了一會兒辣味開始慢慢佈滿整個口腔. 但中辣都可以接受, 撈番一流~~~~~~~~~~牛筋不是食潮州魚蛋粉般那麼稔, 比較爽口的. 牛腩比較瘦但不會嚡口.($65)有三隻蝦, 不算太大, 屬於中蝦, 很細心地是已去腸的~, 蝦頭有很多膏.這個咖喱汁雖然少辣但咖喱味卻勝於中辣. 加上很多配料碎, 令我忍不住淨食咖喱汁只有一塊薄餅, 還是一早已做好不是新鮮做的, 因不熱. 但配咖喱汁亦非常好味, 如果薄餅是新鮮熱辣辣的我想會更加好食.($12)最後加了一碟青瓜, 中和口腔內的咖喱味~但我都忍不住青瓜配咖喱汁其實價錢偏貴加上份量不算多, 只有白飯份量多, 但撈汁確實一流~~~~~~~~如果下次我再來的話我
餐牌
所以食物都配上咖喱, 價錢偏貴啊~
咖喱牛筋腩飯 (中辣)
咖喱蝦 (少辣)
, 蝦頭有很多膏.
鹹薄餅
青瓜

其實價錢偏貴加上份量不算多, 只有白飯份量多, 但撈汁確實一流~~~~~~~~如果下次我再來的話我會問有否只叫咖喱汁撈飯
2011-09-22
餐牌
咖喱蝦 (少辣)