2021-05-26 126 浏览
去咗元朗行街,經過元朗廣場,朋友話想下東南亞菜所以就去咗亞金南洋茶室前菜叫咗個皮蛋豆腐豆腐好滑青瓜手撕雞雖然係小食,但係份量一d都唔少,好多雞絲,個汁都好好食南洋醬炒牛柳粒配馬來椰漿飯牛柳粒炒得好香,椰漿飯都好好味,甜甜地,好想食多幾碗亞金招牌叻沙個叻沙好香,一d都唔辣,啱哂我口味,仲有兩隻蝦天氣咁熱,當然唔少得東南亞特飲,飲完即刻涼返哂椰汁珍多冰芒果沙冰最後仲叫咗個甜品星加坡摩摩喳喳有好多芋圓同紅豆
前菜叫咗個
皮蛋豆腐
豆腐好滑
青瓜手撕雞
雖然係小食,但係份量一d都唔少,好多雞絲,個汁都好好食

南洋醬炒牛柳粒配馬來椰漿飯
牛柳粒炒得好香,椰漿飯都好好味,甜甜地,好想食多幾碗

亞金招牌叻沙
個叻沙好香,一d都唔辣,啱哂我口味,仲有兩隻蝦

天氣咁熱,當然唔少得東南亞特飲,飲完即刻涼返哂
椰汁珍多冰
芒果沙冰

最後仲叫咗個甜品
星加坡摩摩喳喳
有好多芋圓同紅豆
每次行過呢間馬來西亞食店,都想入去一試原因就是住過馬來西亞成年,好懷念嗰度嘅阿參喇沙,同埋肉骨茶,行過元朗見到呢間超級多人排隊嘅舖頭就好想入去試吓,叫咗碗喇沙同埋肉骨茶,叻沙的味道偏淡但味道還算可以,肉骨茶真係完全唔掂,極度難食,剩係得一浸藥材味,勁似當歸溝滾水,勸喻大家不要食,以後都唔會入去食,總之就差到極點

2021-05-23
2021-05-09 1013 浏览
元朗廣場~數年前經常在這個曾經是元朗區最大的購物中心流連過直到YOHO MAll和形點的落成,也很少到這裡來了。 今天與好友再來,發現這廣埸仍然很有吸引力,因爲多了些有質素有風味的食肆,其中這間具星馬風味的"亞金南洋茶室"茶餐廳,主打南洋,馬來特色菜,有新鮮感,很吸引! 時間尚早,趁食客未到 環觀一下 餐廳,燈火明亮光潔,南洋情調濃濃。 服務員招呼我們到卡位坐,看菜牌滿是特色介紹款款都想試…… 有鎮店之選的招牌叻沙,無骨海南雞,蝦湯麵,怡保鷄湯系列,越式撈檬,甜品,素食……等等。 我們選了喜愛的~大滲 配 白飯 二人套餐 $168(古仔路肉骨茶)咸魚炒怡保芽菜 $ 56 瓦罉上,很有特色啊~深啡色湯有藥材香,像是紅棗,元肉的甜味,非常好味!配有油條。材料十分豐富!一字骨,豬肚,豬手,腩肉,鳼脚,豆卜等。油條浸一浸湯汁脆度剛剛好!所有材料都嫩滑甘香!非常有風味!!咸魚仔炸得香脆可口,肥嘟嘟的芽菜夠爽口!兩者絕配!南洋奶茶(練奶底) $ 13 (跟餐半價) 特別的香滑!檸檬薏米水 $ 13淡淡的口味,滑滑薏米很清爽的口味!星加坡摩摩

服務員招呼我們到卡位坐,看菜牌滿是特色介紹款款都想試……

我們選了喜愛的~
大滲 配 白飯 二人套餐 $168
(古仔路肉骨茶)
咸魚炒怡保芽菜 $ 56
瓦罉上,很有特色啊~

材料十分豐富!
一字骨,豬肚,豬手,腩肉,鳼脚,豆卜等。

油條浸一浸湯汁脆度剛剛好!
所有材料都嫩滑甘香!
非常有風味!!

咸魚仔炸得香脆可口,肥嘟嘟的芽菜夠爽口!兩者絕配!

南洋奶茶(練奶底) $ 13 (跟餐半價)
特別的香滑!
檸檬薏米水 $ 13
淡淡的口味,滑滑薏米很清爽的口味!

星加坡摩摩喳喳 $ 35
香濃椰汁,芋丸子,蕃薯丸子都煙煙韌韌,凉粉粉軟滑清爽。

非常享受這頓南洋風味濃濃的晚餐!
下次一定要再來試下叻沙,海南雞……
2021-05-05
  • 咸魚炒怡保芽菜
  • 古仔路肉骨茶
2021-04-27 100 浏览
👁‍🗨亞金南洋茶室📍元朗青山公路249-251號元朗廣場2樓290號舖@—————————————星期日想喺元朗搵café ,坐低嘆個Tea 非常艱難,太多入嚟元朗😕 為咗唔同人迫又要排隊排到肚都扁,去咗元朗廣場依間亞金食個簡單馬拉嘢正值3:30下午茶時間,人比較多,但食客用餐都非常快手,出出入入咁好快就有位,餐廳坐位略嫌擠迫,座位都相對多,可以容納相當多嘅食客下午茶Menu有各款星馬泰嘅招牌菜:肉骨茶、喇沙、撈檬、亞參、海南雞、印尼炒飯等等⋯好食度:✔️✔️✔️✔️➰招牌亞金無骨海南雞配油飯 $52海南雞皮爽滑,肉質鮮嫩彈牙,連雞翼都去骨,食落啖啖肉👍🏻 馬拉海南雞配3款醬汁,薑蓉/醬油/酸甜醋,最抵讚喺薑蓉,睇到絲絲薑配雞食一流油飯有一整碗份量,食落充滿咸香,油份不重,飯煮得不算均勻,有硬有軟,但整體味道不錯; 餐湯各位就不要期望,是冬瓜滾成嘅鹽水➰輕怡招牌喇沙 $45喇沙湯底濃濃椰香帶微辣,麵底油麵米粉各半,吸曬香濃湯汁,非常惹味👍🏻 配料份量絕不馬虎,豆卜/魚片頭/蟹棒各二,蝦同魷魚圈各一,配料味道就中規中矩⚑ 餐飲 ➰ 即磨白咖啡 (煉奶底)少煉奶*即磨白咖啡有薄薄一層泡沫,咖啡比預
👁‍🗨亞金南洋茶室

➰輕怡招牌喇沙 $45
輕怡招牌喇沙

⚑ 餐飲
➰ 即磨白咖啡 (煉奶底)少煉奶*
即磨白咖啡有薄薄一層泡沫,咖啡比預想中香濃,少煉奶所以微甜,尚算不錯

➰ 南洋奶茶(煉奶底)少煉奶*
奶茶偏淡,茶不算滑,多煉奶可能會更香口
即磨白咖啡 &南洋奶茶(煉奶底)少煉奶*

💬性價比十分高👍🏻 價格超抵食,免收加一,下午茶份量依然十足,味道同質素算高,想快靚正食馬拉嘢都會首選依間

#laisik_yuenlong
#laisik_malaysian
#laisik_teatime

#foodie #foodblogger #foodstragram #foodieofinstagram #instafoodporn #foodporn #foodshare #foodofinstagram #foodlover #foodiehk #hkfoodie #hongkongfoodie #hkigfood #hkeats #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfood #hkfoodblogger #香港美食

#haninanesechicken #laksa #海南雞 #喇沙
2021-04-25
招牌亞金無骨海南雞配油飯
輕怡招牌喇沙
即磨白咖啡 &南洋奶茶(煉奶底)少煉奶*
  • 招牌無骨海南雞飯
輕怡檳城炒貴刁$48貴刁炒得好有鑊氣 色水亦都好靚 感覺有啲似食緊乾炒牛河 配料有魚片頭,蝦仁及臘腸 食落一啲都唔單調 而且唔會好肥膩 抄得算乾身無骨海南雞飯配油飯$52海南雞飯好出色 雞油飯好香 充滿油香味 軟硬度適中 海南雞已經去骨 啖啖肉 雞件只有肉和皮 並沒有多餘脂肪 雞皮很脆口 肉質很嫩滑 仲有用雞殼淆製而成嘅冬瓜湯飲鮮牛油咖央多士配迷你蕃茄米線$34如果唔太肚餓呢個配搭嘅組合其實唔錯 有碗迷你嘅蕃茄米線 再搭一份咖央多士 其實都幾豐富 蕃茄湯底確實真材實料 有滿滿的蕃茄蓉 底味酸酸甜甜 仲有幾嚿豆卜可以吸味 真係越食越開胃 咖央多士好出色 咖央味道帶甜 多士焊底 配合有成塊麵包咁厚嘅牛油 形成外脆內軟 甜中帶點鹹 的獨特層次 牛油入口即溶嘅感覺 實在好邪惡肉鬆煉奶油酥餅$28油酥餅好鬆化 中間夾著帶鹹味的肉鬆 醬汁用了香甜的煉奶 配搭新穎炸蝦餅$38除咗蝦膠之外仲食到有粒粒蝦肉 即叫即炸熱辣辣 厚厚的蝦餅 口感非常彈牙 味道很鮮馬來炸春捲三條$18春捲同樣是即叫即炸的 咬開時還冒著煙呢 雖然是炸物 但係炸得出奇地乾身 餡料用上蔬菜絲 健康又好味雞肉串燒2串$20串燒的靈魂在

輕怡檳城炒貴刁$48

無骨海南雞飯配油飯$52

鮮牛油咖央多士配迷你蕃茄米線$34

肉鬆煉奶油酥餅$28

炸蝦餅$38

馬來炸春捲三條$18

雞肉串燒2串$20
串燒的靈魂在沙爹汁 醬汁充滿濃濃的花生香味 惹味非常 而且燒製的時間剛剛好 雞肉仲好嫩滑

凡點選任何套餐 特色飲品均可享有半價優惠 芒果沙冰$16 / 椰汁紅豆冰$14 (折後價) 飲品大大杯 好抵飲 沙冰透心涼 用新鮮水果打製而成 味道真實!

本人覺得海南雞飯值得一食 海南雞做得非常出色 嫩滑程度是滿分的 平時唔食雞皮嘅我 今次都不能抗拒 塊雞皮好爽好滑
另外加央牛油多士亦都令我回味無窮 厚厚的牛油在口腔中融化 雖然好肥 但真係真心正
2021-04-18 496 浏览
每個星期都好期待到星期六,因為終於可以放低工作,同老公橕枱腳食下野👫今日落左元朗買野,順便去亞金食tea😋亞金主要食馬來西亞菜,而我地只係食左早餐,所以下午茶要食得豐富d,所以我就發板點幾樣high下tea🤗輕怡一字骨肉骨茶,配白飯及油條:每次去馬來西亞一定要食肉骨茶,所以去到亞金都唔例外餐牌寫係輕怡,但一d都唔輕怡😂😂當店員將個餐拎來果陣,已經聞到好香既肉骨茶既藥材味,砂鍋份量都幾大材料有一字骨啦,雞腳,豆腐卜,所有材料全部都煲到腍晒入晒味一字骨腍到骨肉分離,配埋白飯&油條,真係超好食套餐亦都包埋餐飲,來到食馬拉餐廳,一定要點南洋奶茶,我地都係點左凍飲,茶夠滑,而且煉奶底,又唔會太甜招牌亞金無骨海南雞,配油飯 – 講明係招牌,就點來食啦,雞已去晒骨,而且雞皮油脂甘香,雞肉又夠嫩滑,配上鮮香油飯及青紅蘿蔔湯,非常滿足油酥餅 & 肉鬆煉奶油酥餅 : 套餐加錢配小食,我地就點左個鹹甜油酥餅小食,油酥餅係即叫即整,來到果陣,熱辣辣鹹點酥餅口感香脆,而甜點酥餅鋪滿肉鬆,面灑上煉奶,鹹中帶甜,超正老公話買埋外賣回家做晚餐,咁就點左3樣返屋企輕怡檳城炒貴刁: 一d都唔輕怡,haha… 好大盒,真係

材料有一字骨啦,雞腳,豆腐卜,所有材料全部都煲到腍晒入晒味
一字骨腍到骨肉分離,配埋白飯&油條,真係超好食

老公話買埋外賣回家做晚餐,咁就點左3樣返屋企

輕怡檳城炒貴刁: 一d都唔輕怡,haha… 好大盒,真係夠兩個人份量,麵條夠彈牙,而且配料夠多,有芽菜,仲有蝦,魚片頭,同埋有臘腸片,面仲灑了肉鬆,好香口呀😍😍

炸蝦餅&馬來炸春卷,返到屋企忍唔住各食左一件,仲好脆口,蝦餅好香鮮蝦味,亦都好彈牙,另外春卷就外脆內軟👍🏻👍🏻

2021-04-17
下午茶
2021-04-15 88 浏览
星期一返工真係好辛苦架,好彩老公話唔好煮飯出去食咋,可以休息下。喺元朗廣場兜左一陣,猶豫緊食咩,最後決定食下馬拉野先,揀左亞金南洋食晚餐。店員好殷勤地招呼我地座卡位,店內環境乾淨衛生,佈置具心思,一邊牆身係馬來西牙風味嘅壁畫,另一邊係名勝。而座位都幾寬闊,燈光光猛,坐得舒服。睇睇餐牌,都有幾多野食揀,價錢合理話晒叻沙都叫美國網路媒體列入死前必食嘅世界十大美食之一,當然要叫個招牌試下啦。另外叫左亞金小食拼盤、香茅豬扒、青瓜手撕雞、龍眼冰同鹹檸特飲。叻沙好香椰奶味,令人食指大動,湯底食到有咖哩醬、椰奶及檸檬葉、香茅等味道,睇顏色都諗會唔會辣,但又唔會辣,甜甜地,幾濃郁嘅湯頭。搭配鮮蝦,魚片頭,魷魚圈同蛋做餸。豬對呢碗兼具甜、鹹且微辣嘅叻沙都幾欣賞。香茅豬扒能夠保存入面嘅肉汁,鬆軟程度恰到好處,絕對冇話太瘦太柴,香茅味香,鹹度剛好。手撕雞幾香麻油鹽嘅香味,但絕對唔會鹹,配上青瓜絲,清新嘅感覺同手撕雞非常夾,兩者配搭提升食物口感同味道嘅層次,令豬好想學整呢個小食。亞金小食拼盤幾豐富,有炸蝦餅、香茅雞翼,雞肉串同炸春卷。炸蝦餅好大塊,外表炸得金金黃黃,中間仲見到蝦肉,外表香脆乾身,內裏有蝦嘅鮮味

睇睇餐牌,都有幾多野食揀,價錢合理

招牌叻沙

香茅豬扒

青瓜手撕雞

亞金小食拼盤幾豐富,有炸蝦餅、香茅雞翼,雞肉串同炸春卷。炸蝦餅好大塊,外表炸得金金黃黃,中間仲見到蝦肉,外表香脆乾身,內裏有蝦嘅鮮味,爽口彈牙,非常惹味。雞肉串燒燒得乾身,配上特製調配醬汁,口感一流。春卷有滿滿嘅菜絲餡,咬落漲卜卜好多料,岩晒豬嘅口味。整體呢個小食拼盤唔錯👍

亞金小食拼盤

叫左杯少甜龍眼冰同鹹檸特飲,龍眼冰清甜,甜度剛好,太甜就唔好飲,龍眼味香,口感不錯。鹹檸特飲酸酸甜甜,飲完喉嚨好舒服,而且好醒胃,可以繼續桌享受呢餐美食。

龍眼冰+鹹檸特飲

招牌叻沙
香茅豬扒
龍眼冰+鹹檸特飲
2021-04-13 70 浏览
漸漸踏入濕熱既天氣,令我愈來愈想念泰國旅行,而4月中係泰國潑水節,就搵間泰國菜當係慶祝,今日就同朋友食呢間泰菜茶室。首先叫左個海南雞海南雞飯配油飯好香,份量都算多,啲雞肉又滑,而且全部去骨,配有三款醬料甜豉汁、酸辣醬、薑蓉等,好味又方便食。檳城炒貴刁表面有肉鬆香味豐富,,配菜有爽口芽菜、魚片、蝦仁、河粉入口彈牙,冇咁油膩,味道可以 !印尼炒飯加入甜醬油既飯、太陽蛋及蝦仁等炒製而成,再配上沙嗲肉串,是一道與當地風情極似的菜餚。青瓜手撕雞是冷吃的,雞肉鮮甜美味,配上爽脆的青瓜,味道很清新。特別開胃。

首先叫左個海南雞

檳城炒貴刁

印尼炒飯

青瓜手撕雞
今天到元朗廣場逛街,順便解決晚餐。看到這家餐廳乾淨寬敞,招呼很周到,價錢又不太貴,決定一試。1️⃣ 招牌叻沙 $69有蝦、蟹棒、魚片頭、魷魚圈、豆卜,很多配菜😆 湯底香口又不會辣,滲滲有油麵同米粉,這樣的混合真的很正👍🏻2️⃣ 檳城炒貴刁 $72油而不膩,不會好像普通的炒河粉般浸在油內👍🏻 味道鹹淡適中,用料十足,有蝦、臘腸、魚片頭、芽菜、肉鬆,十分入味😋 3️⃣ 白灼時蔬(通菜)$0通菜挺嫩口,不會有渣~4️⃣ 白灼時蔬(生菜)$0口感爽脆,不會有太多湯汁浸著很好👍🏻5️⃣ 椰香沙冰(少冰) +$16味道香甜,沙冰綿密細滑,份量多6️⃣ 熱南洋奶茶(煉奶底)+$0色澤不錯,味道很香濃,這個推薦大家一試!7️⃣ 炸蝦餅 +$38蝦的肉質實淨,再配上酸甜醬,味道一流👍🏻 而且餐廳給了兩碟酸甜醬,值得一讚!8️⃣ 榴蓮波波(3件)$35喜歡吃榴蓮的朋友必試!外層的皮炸得酥脆,內裡的榴槤餡料豐富,味道濃郁,果然是一分錢、一分貨~9️⃣ 星加坡摩摩喳喳 $35看到有香芋丸和番薯丸我就立刻下單!三色丸口感煙韌,份量不少,另外還有紅豆、涼粉,浸在涼椰奶中,是高質的甜品~經理和其他員工的服務態度真的很好,餐廳明亮寬敞,裝修又摩登。吃了

1️⃣ 招牌叻沙 $69

2️⃣ 檳城炒貴刁 $72

3️⃣ 白灼時蔬(通菜)$0
通菜挺嫩口,不會有渣~

4️⃣ 白灼時蔬(生菜)$0
口感爽脆,不會有太多湯汁浸著很好👍🏻

5️⃣ 椰香沙冰(少冰) +$16
味道香甜,沙冰綿密細滑,份量多

6️⃣ 熱南洋奶茶(煉奶底)+$0
色澤不錯,味道很香濃,這個推薦大家一試!

7️⃣ 炸蝦餅 +$38

8️⃣ 榴蓮波波(3件)$35

9️⃣ 星加坡摩摩喳喳 $35

經理和其他員工的服務態度真的很好,餐廳明亮寬敞,裝修又摩登。吃了這麼多都不用$300(連加一),性價比高!
2021-03-20 88 浏览
亞金小食拼盤拼盤裡有炸雞翼、炸春捲、沙爹雞肉串燒、鮮炸蝦餅,配上甜甜酸酸的辣醬,十分開胃可口。怡保芽菜鮮牛肉湯米線湯底是雞湯,湯底鮮甜。米線和鮮牛肉份量充足沒味精,還有豆卜和粗芽菜作為配料,清清地一流,適合喜歡清淡口味的朋友。檳城炒貴刁炒貴刁好香口,色澤吸引,配菜有芽菜、韮菜、蛋、蝦同臘腸,還有肉鬆在面做點綴,麵質軟硬適中。玻璃魷魚通菜玻璃魷魚咬落有咬口又清爽,好有口感,吃到魷魚的鮮味。通菜不會過老,顏色也可以保持翠綠。 鹹檸特飲餐廳已預先搗碎粒鹹檸,保證出味,加上冰涼的梳打,雙重口感,解渴一流。熱即磨白咖啡白咖啡飲得出是即磨,不是用粉沖出來,有東南亞的風味。
怡保芽菜鮮牛肉湯米線
檳城炒貴刁
玻璃魷魚通菜
鹹檸特飲
熱即磨白咖啡
白咖啡飲得出是即磨,不是用粉沖出來,有東南亞的風味。
午餐
2021-03-14 122 浏览
今日訓到差唔多下午先起身😆去咗元朗廣場食下午茶, 見呢間食馬拉嘢幾特色, 而且又好肚餓,決定同友人食得豐富啲😋我哋叫咗好多嘢食, 埋單 $300有找,好抵!輕怡招牌亞金喇沙(滲滲) 呢個招牌菜材料豐富,有蝦、魚片頭、蟹柳、魷魚、蛋、豆卜。喇沙湯底又夠濃郁,微辣帶點椰香味,至於滲滲就是米粉加油麵,每條麵底掛滿喇沙汁, 非常惹味輕怡檳城炒貴刁 貴刁炒得有鑊氣, 河粉香滑可口, 又唔油膩。材料有肉鬆、蠟腸、蝦仁、魚片和蛋。味道唔錯肉鬆煉奶油酥餅 奶油酥餅熱辣辣烤起,又唔會太油或乾身,中間夾住肉鬆帶點鹹香,再加上煉奶,完美配搭炸蝦餅 蝦餅炸得外脆內彈牙,沾上泰式辣醬酸酸甜甜幾好食玻璃魷魚通菜 爽脆的玻璃魷魚加入秘製醬汁辣得惹味,通菜夠新鮮椰汁紅豆冰 椰汁味香, 大大粒紅豆又夠淋,非常唔錯椰香沙冰椰汁味濃,香甜又滑,份量大杯星加坡摩摩喳喳呢碗甜品幾得意,味道適中唔太甜,香濃嘅椰奶加入香芋丸、蕃薯丸、紅豆、涼粉等增添咬口感白玉仙草呢碗材料有椰果、龍眼肉、涼粉,口感各不同,配搭清新又清甜
輕怡招牌亞金喇沙(滲滲)

輕怡檳城炒貴刁
貴刁炒得有鑊氣, 河粉香滑可口, 又唔油膩。
材料有肉鬆、蠟腸、蝦仁、魚片和蛋。味道唔錯

肉鬆煉奶油酥餅

炸蝦餅
蝦餅炸得外脆內彈牙,沾上泰式辣醬酸酸甜甜幾好食

玻璃魷魚通菜
爽脆的玻璃魷魚加入秘製醬汁辣得惹味,通菜夠新鮮

椰汁紅豆冰
椰汁味香, 大大粒紅豆又夠淋,非常唔錯

椰香沙冰
椰汁味濃,香甜又滑,份量大杯

星加坡摩摩喳喳

白玉仙草
呢碗材料有椰果、龍眼肉、涼粉,口感各不同,配搭清新又清甜

2021-03-14 99 浏览
喺元朗附近行完山, 時間有點早, 來到這個元朗廣場吃一個下午茶加晚餐.首先叫了個輕怡一字骨肉骨茶 . 上到嚟又油炸鬼,白飯,還有濃濃嘅湯汁加肉骨, 熱辣辣,仲冒着蒸氣。 肉骨Juicy, 由豆腐入味, 油炸鬼仲好脆, 加上白飯, 十分不錯。 在另一個炸蝦餅。加上泰式辣醬,脆卜卜又不油膩。 因為多人的關係, 叫了個半隻招牌亞金無骨海南雞配油飯, 雞都很滑嫩,雞皮下没有肥膏, 加上皮食更滑。再叫了個脆皮豆腐, 只係30蚊, 豆腐脆卜卜, 完全比得上酒樓嘅程度, 簡直係高水準茶餐廳。跟餐附送南洋奶茶,煉奶底, 正宗嘅新加坡南洋奶茶, 唔使旅行都試到。友人叫了個椰香沙冰, 椰香味濃。埋單二百多元食到好多野, 價錢好掋, 餐廳裝修舒服, 仲要免加一, 平價餐廳推介。

在另一個炸蝦餅。加上泰式辣醬,脆卜卜又不油膩。

友人叫了個椰香沙冰, 椰香味濃。

2021-03-11 73 浏览
很早以前,我去吃金記的時候,就看到旁邊的這一家亞金南,那時候就很想去嚐一下,因為那個喇沙看上去就很好吃和很入味的樣子!亞金招牌喇沙(滲滲)$69這個招牌美食的代表,一定要點一碗吃吃看湯底很濃郁又有鮮味,入囗的時候會先吃到椰香, 然後再吃到一點辣味,如果愛吃辣的朋友可以點中辣最喜歡的是這個滲滲是油麵拼米粉, 口感很有層次晚市套餐可以再加配,我就點了一個油酥餅 $15熱辣辣又脆又夠酥,不錯馬來咖哩雞飯 $62這個咖哩不是那種粉類香料味道過重的咖哩,他是偏椰奶味香的咖哩,所以如果喜歡吃奶香和甜味咖哩的人,一定會很喜歡這個咖哩我個人是喜歡吃辣一點的,所以我有自己加了一點辣椒油進去,那樣就會辣中帶甜的感覺亞金南小食拼盤 $128蝦餅和雞翼很推薦串燒就有點冷春卷新鮮炸好,可是裡面的料有點小,所以口感差一點,但整體上是OK的總結來說,味道不錯,價錢也很不錯!

亞金招牌喇沙(滲滲)$69
這個招牌美食的代表,一定要點一碗吃吃看
最喜歡的是這個滲滲是油麵拼米粉, 口感很有層次

晚市套餐可以再加配,我就點了一個油酥餅 $15
熱辣辣又脆又夠酥,不錯

馬來咖哩雞飯 $62

亞金南小食拼盤 $128
蝦餅和雞翼很推薦
串燒就有點冷

總結來說,味道不錯,價錢也很不錯!
2021-03-04
  • 亞金招牌喇沙
2021-03-06 85 浏览
同老公去元朗行街,見到依間馬來西亞菜都多人排隊,一於試吓。午市有午餐,選擇多,仲有好多小食可以加,本想食埋甜品,但食完所有野都太飽食唔落啦。海南雞油飯-雞油飯處理得好好,乾身入味,唔會淋pat pat, 加上乾蔥更香口,雞無骨,雞肉滑,有三款醬可以點。白咖啡,比普通咖啡滑同香香茅豬扒撈檬-豬扒入味,有汁,俾一壼酸汁撈一啲都唔小氣,落都夠芒果沙冰跟餐半價$16,大大杯,其實係芒果橙汁沙冰,酸酸甜甜咁,解渴一流蝦餅一彈牙,又蝦味魚蛋湯 - 同海南雞飯個湯一樣味,想飲湯可以加$15試吓,仲有魚蛋食食咗咁多嘢都唔駛$200,抵

白咖啡,比普通咖啡滑同香

蝦餅一彈牙,又蝦味

食咗咁多嘢都唔駛$200,抵
2021-03-05 80 浏览
南洋滋味,主打馬來西亞菜式悠閒的星期五,當日去到係下午茶時段,无咩野人。餐廳环境好好,乾淨企理,夠晒光猛,足夠社交距離,坐得舒服。我叫左2个餐和1个甜品。招牌无骨海南雞飯 hkd$52我最喜愛海南雞飯。賣相不錯。雖然係下午茶,但係雞肉和油飯都份量十足,雞胸嫩滑吳油腻,油飯鹹香,下次可以再encore 套餐的冬瓜湯太多味精,难飲飲品則点了以煉奶為奶底既熱南洋奶茶,做法跟茶走好相似,味濃而質感香滑 玻璃魷魚通菜,白灼通菜略為生,可以再烚久少少。魷魚如果係配搭辣醬更加美味特色飲品都有幾多選擇,椰汁紅豆冰太甜,太多冰摩摩渣渣,味道唔錯總結覺得食物質素還可以,最鐘意环境舒服,與家人可以开怀傾計
南洋滋味,主打馬來西亞菜式

我叫左2个餐和1个甜品

招牌无骨海南雞飯 hkd$52
套餐的冬瓜湯太多味精,难飲

特色飲品都有幾多選擇,椰汁紅豆冰太甜,太多冰

摩摩渣渣,味道唔錯

總結覺得食物質素還可以,最鐘意环境舒服,與家人可以开怀傾計
摩摩渣渣
  • 摩摩渣渣