2021-09-16 143 浏览
平民價熱辣大滲2人套餐$168大滲材料很多:多件一字排骨、豬手、豬腩肉、豬肚,雞腳、豆腐卜!配2碗白飯,1條油條大大煲熱辣辣,豬手好軟綿綿,QQ口感我們2人被這大滲嚇呆了先喝口湯,藥材味濃而不咸,很喜歡雖然附上辣椒碎,豉油,蒜粒?但沒有用……雞腳也是剛剛好,而且肉骨茶藥材味好香!豬腩肉爽口軟滑,不肥膩!完全感覺直接吃了很多骨膠原……油條又熱又脆,放進湯內吃滋味無窮試想像這麼多材料一同煲,肉骨茶湯的味道當然濃郁!每樣材料都有3件左右,所以絕對抵食!另外我們選了一個脆皮豆腐外皮脆中帶軟,中豆腐滑溜,一粒一口食上癮!見到上面有少少椒鹽粉飲品我們檸檬薏米水它是用糖冬瓜同煲,感覺特別消暑有益!甜品: 星加坡摩摩渣渣第1次吃,有點像港式渣渣材料有很多芋丸、紅豆、涼粉、蕃薯丸,大量椰汁。喜歡涼粉爽口配上2好濃郁極甜味道軟綿綿紅豆,粒粒好大粒蕃薯丸和芋丸煙韌彈牙!
平民價熱辣大滲
2人套餐$168
大滲材料很多:
多件一字排骨、豬手、豬腩肉、豬肚,雞腳、豆腐卜!

大滲

配2碗白飯,1條油條
大大煲熱辣辣,豬手好軟綿綿,QQ口感
我們2人被這大滲嚇呆了
先喝口湯,藥材味濃而不咸,很喜歡

雖然附上辣椒碎,豉油,蒜粒?但沒有用……
雞腳也是剛剛好,而且肉骨茶藥材味好香!
豬腩肉爽口軟滑,不肥膩!
完全感覺直接吃了很多骨膠原……

油條又熱又脆,放進湯內吃滋味無窮

試想像這麼多材料一同煲,肉骨茶湯的味道當然濃郁!

每樣材料都有3件左右,所以絕對抵食!

脆皮豆腐

另外我們選了一個脆皮豆腐

飲品我們檸檬薏米水
它是用糖冬瓜同煲,感覺特別消暑有益!

甜品: 星加坡摩摩渣渣
第1次吃,有點像港式渣渣

星加坡摩摩渣渣

材料有很多芋丸、紅豆、涼粉、蕃薯丸,大量椰汁。
喜歡涼粉爽口
配上2好濃郁極甜味道
軟綿綿紅豆,粒粒好大粒

蕃薯丸和芋丸煙韌彈牙!

大滲
脆皮豆腐
星加坡摩摩渣渣
2021-09-08 142 浏览
友人午餐約會,元朗廣場等,搵吓有乜嘢食東南亞風味,「亞金南洋茶室」,即管試試吧裝潢門面 ok 一般,卡位坐下了精選午餐、喇沙、河粉、豬扒、海南雞、小食及特色飲品一字肉骨茶 $65配白飯一碗、香脆油炸鬼半條肉骨茶帶藥材香料,味道甘苦,材料:3 件 一字骨😋瘦瘦雞腳,豆卜吸收湯汁福建炒麵 $68賣相好看,濕炒,份量多有🦐、鮮魷、腩肉不錯…淋滑、菜心加配小食😊玻璃魷魚通菜 $32爽脆 清淡炸蝦餅 $38一大塊份量😀跟餐:熱南洋奶茶,很久沒喝慢慢品嚐 ,少少煉奶,都幾好味埋單 $206 , 冇加一,非常👌

友人午餐約會,元朗廣場等,搵吓有乜嘢食
東南亞風味,「亞金南洋茶室」,即管試試吧
裝潢門面 ok 一般,卡位坐下了
精選午餐、喇沙、河粉、豬扒、海南雞、
小食及特色飲品

一字肉骨茶 $65
配白飯一碗、香脆油炸鬼半條
肉骨茶帶藥材香料,味道甘苦,
材料:3 件 一字骨
😋瘦瘦雞腳,豆卜吸收湯汁

福建炒麵 $68
賣相好看,濕炒,份量多
有🦐、鮮魷、腩肉不錯…淋滑、菜心

加配小食😊
玻璃魷魚通菜 $32
爽脆 清淡

炸蝦餅 $38
一大塊份量😀

跟餐:
熱南洋奶茶,很久沒喝
慢慢品嚐 ,少少煉奶,都幾好味

埋單 $206 , 冇加一,非常👌
2021-09-04
午餐
2021-08-31 103 浏览
又有人邊個諗到曾經差啲爆分既性價比高喇沙麵 會扣分⋯今次落差真係有點大😢失望呀 🍲輕怡招牌亞金喇沙(滲滲) $45價錢一樣 點解賣相 味道會差咁多⋯個湯太過奶 無咗喇沙嘅味道😢料都望落少咗 如果好奇之前係點 可以碌落去望下 你就睇得出係好大分別了 但佢麵質係保持到既 粗麵同米粉加埋一齊口感真係豐富好多😚🫓油酥餅 $15太餓 又嗌多個小食 口感少少煙韌〰️♥️可惜既係 如果可以配埋咖哩🍛或者其他醬會更好😜☕️熱南洋奶茶 茶走的奶茶 好滑〰️奶茶好香濃 又唔會苦澀 我覺得杯茶有驚喜喔♥️

🍲輕怡招牌亞金喇沙(滲滲) $45

🫓油酥餅 $15

☕️熱南洋奶茶
2021-08-08 161 浏览
我和母親大人一向喜歡吃叻沙,加上我們不約而同都在元朗辦事,所以最終決定到「亞金南洋茶室」品嚐一下他們的叻沙。這裏地方相當寬敞,設計休閒寫意,而且有不少卡座,特別適合喜歡卡座的我們。炎炎夏日之下,我們對甜甜酸酸的飲品都有特定的喜好,所以我便點了一杯青檸梳打,而母親大人則點了一杯柚子沙冰。青檸梳打青檸沙冰大大杯之餘,味道酸酸甜甜,非常開胃又美味,絕對適合我這位青檸控。柚子沙冰而母親大人的柚子沙冰同樣是大大杯,富有香濃的柚子味,同時又清新可口,實在不錯!招牌叻沙每次吃叻沙都非常喜歡叻沙內的摻摻(即油麵加米粉的組合),這樣吃上去口感特別討好,但是我們吃叻沙的當晚已經沒有油麵的存貨,我們唯有選擇米線取而代之。雖然以米線取而代之感覺有所不同,但慶幸這叻沙配料豐富,內裏有蝦、魚片頭、蟹棒、魷魚和豆卜,而令我們更意想不到的是他們用上的蝦都是非常新鮮,味道鮮甜之餘又爽口彈牙。叻沙有豐富的配料之餘,湯頭又椰香味濃和惹味,米線吸收了其精華後,確實是不錯!肉骨茶(細滲)配白飯沒想過叻沙配料豐富之餘,肉骨茶都同樣非常豐富,內裏有一字骨外,還有豬手、豬肚和雞腳和油條。豬手和雞腳兩者口感軟腍,豬肚帶點咬口,一字骨口
青檸梳打

柚子沙冰

招牌叻沙

肉骨茶(細滲)配白飯

豬手和雞腳兩者口感軟腍,豬肚帶點咬口,一字骨口感鬆化,肉香味濃,配上頗為濃郁的肉骨茶在一起,味道不錯之餘又下飯,難怪平時不怎樣吃白飯的我,當晚亦吃多了。最後,把肉骨茶再配上香脆可口的油條一起吃,整體感覺變得更為討好!

炸蝦餅

我們點了兩個晚餐後,眼見只需加$38就可以點炸蝦餅,饞嘴的我們當然忍不住把它點下來。

炸蝦餅香脆可口外,蝦味亦算濃郁,口感更是相當彈牙,整體也不錯!

星加坡摩摩喳喳

沒有吃過甜品的晚餐總是覺得沒有那麼完美,所以我亦不說二話點了星加坡摩摩喳喳作為我們當晚的甜品

星加坡摩摩喳喳其實是由香芋丸、蕃薯丸、紅豆和涼粉製成的甜品

甜品不但甜度剛好,香芋丸和蕃薯丸兩者口感煙韌,紅豆口感綿綿,涼粉爽口,它們配合幾者在一起口感十分豐富,再配上椰奶後,實在是非常美味,我們都感到非常滿足又幸福!

這裏地方相當寬敞,座位又舒適,食物和甜品的質素也不錯,難怪我們都相當滿意!
2021-08-02
2021-08-08 100 浏览
食個咖喱牛腩飯 有3條唔知毛定係頭髮嘅野一個職員就話係頭髮 一個就話係毛牛腩好韌 咖哩一啲都唔好食食個咖喱牛腩飯 有3條唔知毛定係頭髮嘅野一個職員就話係頭髮 一個就話係毛牛腩好韌 咖哩一啲都唔好食
食個咖喱牛腩飯 有3條唔知毛定係頭髮嘅野
一個職員就話係頭髮 一個就話係毛

牛腩好韌 咖哩一啲都唔好食

食個咖喱牛腩飯 有3條唔知毛定係頭髮嘅野
一個職員就話係頭髮 一個就話係毛

牛腩好韌 咖哩一啲都唔好食
咖哩牛腩飯
2021-07-23 127 浏览
一大早,獨自來個醒晨早餐。元朗廣場就腳,正當搵間野食早餐,見亞金早餐幾抵下。 來個A餐:南洋沙爹牛➕南洋熱奶茶=36蚊 點佐南洋沙爹牛肉米粉:牛肉份量多,湯底濃郁。跟餐仲係雙蛋,半塊火腿。性價比算高。奶茶都好飲還有幾個套餐選擇。 換不同花款 原來,旁邊的冰室係同間公司。依家消費滿50蚊一張單,打兩疫苗人士可以抽獎。一名~成世免費吃每月最多3000蚊 兩名:一年免費 三獎三個月免費行開可以試下,早餐抵食。提提大家冰室,午餐記得早點拿飛。每次都好多人
來個A餐:南洋沙爹牛➕南洋熱奶茶=36蚊

還有幾個套餐選擇。
換不同花款

兩名:一年免費
三獎三個月免費
2021-07-17 81 浏览
同朋友喺元朗廣場晚飯,聽朋友講唔錯,於是今晚都試下! 餐廳都幾乾淨整齊,服務唔錯! 餐牌好多星馬傳统地道菜式選擇,有啲都好有特色。 點左個去骨海南雞飯(半隻)108元配 飯一碗也可配油飯,我配了白飯,例湯一碗半隻鷄賣相唔錯,黃油油咁,肉質嫩口皮脆唔會肥膩,唔錯!咸魚炒怡保芽菜 56元咸鱼仔咸度適中,好香脆芽菜肥肥短短好脆口,同咸魚好夾!炒得好有鑊氣最啱餸飯!招牌叻沙 66元好多料,大蝦,蟹柳,魷魚,豆腐卜,蛋等。啲湯椰香味濃,稍淡口左啲~原來有麵同米粉,幾得意!幾好味!啲餐份量幾足!味道幾好!跟餐特飲有半價,一般凍飲加3元。幾有特色嘅南洋風味茶室,值得一試!
同朋友喺元朗廣場[亞金南洋茶室]晚飯,聽朋友講唔錯
,於是今晚都試下! 餐廳都幾乾淨整齊,服務唔錯!

餐牌好多星馬傳统地道菜式選擇,有啲都好有特色。

點左個去骨海南雞飯(半隻)
108元
配 飯一碗也可配油飯,我配了白飯,例湯一碗

半隻鷄賣相唔錯,黃油油咁,肉質嫩口皮脆唔會肥膩,唔錯!

咸魚炒怡保芽菜 56元

招牌叻沙 66元
好多料,大蝦,蟹柳,魷魚,豆腐卜,蛋等。

啲湯椰香味濃,稍淡口左啲~原來有麵同米粉,幾得意!幾好味!

啲餐份量幾足!味道幾好!

跟餐特飲有半價,一般凍飲加3元。

幾有特色嘅南洋風味茶室,值得一試!
2021-07-14
  • 招牌無骨海南雞飯
2021-06-28 122 浏览
今日要去元朗做野,午餐時間太大雨啦,唯有入元朗廣場搵食啦😝亞金南洋🥰門口既海南雞飯太吸引啦,所以二話不說就入去醫肚☺️好彩唔使等位啫入到黎當然要飲特飲啦,鹹檸特飲超解渴海南雞飯套餐配油飯,雞肉非常嫩滑又唔肥,油飯油度適中👍🏻👍🏻肉骨茶套餐,仲有油炸鬼配埋,相當鬼馬可能係午餐關係,只有3塊骨同兩神隻雞腳,再多d就好啦🤭不過相當入味,好香濃,very good 😊 呢個玻璃魷魚通菜極力推薦,超香口好食👍🏻雖然好飽但都要食埋個甜品,黑白涼粉豆腐花,味道清甜😝
今日要去元朗做野,午餐時間太大雨啦,唯有入元朗廣場搵食啦😝

好彩唔使等位啫

入到黎當然要飲特飲啦,鹹檸特飲超解渴

肉骨茶套餐,仲有油炸鬼配埋,相當鬼馬

呢個玻璃魷魚通菜極力推薦,超香口好食👍🏻

雖然好飽但都要食埋個甜品,黑白涼粉豆腐花,味道清甜😝
2021-06-27 110 浏览
意想不到咁高質既餐廳🤩!🍲輕怡招牌亞金叻沙(滲滲) $45男友行行下街突然話想食喇沙 就揾咗呢間 貪佢環境唔錯 估唔到!味道都有返咁上下水準!個湯好重椰味🥥~雖然係下午茶 但都好足料😍真係好驚喜 之前食過$100幾既喇沙湯底都無咁濃 料又少 難得揾到間平靚正!真係真心推薦!💛💛💛🐷越式撈檬 配香茅豬扒 $39行到好熱既我🥵就嗌咗個撈檬~份量完全唔似下午茶 真係好多🤣!撈檬我就覺得普普通通 但勝在價錢平 好抵食~👍🏻🍹芒果沙冰 $16 (跟餐)必點飲品‼️跟餐$16大大杯 而且好好飲😋隔離個枱人見到我哋杯野飲 都話「哇 咁靚既 好似好正 唔怪得咁多人嗌呢個啦 下次一定要試呢個~」
意想不到咁高質既餐廳🤩!

🍲輕怡招牌亞金叻沙(滲滲) $45

🐷越式撈檬 配香茅豬扒 $39

🍹芒果沙冰 $16 (跟餐)
必點飲品‼️跟餐$16大大杯 而且好好飲😋
2021-06-24 95 浏览
元朗好難找到一間地道的南亞菜,今次有口福,可以去到「阿金南洋茶室」,我可以隨時都吃得到肉骨茶。肉骨茶的「茶」又比肉骨來得重要,很多人是衝著湯水而來食肉骨茶。他們肉骨茶湯優勝之處是配料足,飲下已經覺得當歸、黨蔘、桂皮之類,樣樣有齊,我當然沒有輸蝕,許多人不愛吃肉骨,我也會把湯淋到白飯上,而正因為好湯難求,他們的肉骨茶濃藥香帶甘香,溫潤帶點餘韻,聽講飮得多會補中益氣、祛濕活血,好正! 其實,煲內好多精彩的食材,如一字骨,豬肚,豬手,腩肉,雞腳,他們色澤透亮誘人,這是肉骨茶的靈魂,藥香與肉味互相發揮作用,多重感官享受,令人十分愛它!另外,這是香氣撲鼻的南洋美味-海南雞飯,油嫩的海南雞,黃澄澄的雞皮Q彈不軟爛,肉質結實不鬆散,沾一點香味四溢的蔥油醬,保證讓大家一口接一口,好吃地停不下來。

2021-06-20 79 浏览
waiter服務態度超差,今晚去dinner,當時因為夜,已經好少客,但落單叫極都唔黎,叫叻沙話賣晒,waiter又九秒九閃走左,好辛苦再叫到第二個waiter落單,想叫蝦麵,又話冇,我即刻問佢究竟咩先有?!最後叫左咖喱,搞左三個字先成功落單!再等七個字,先有咖喱到,waiter話轉頭拎酥餅來,又等多十分鐘未見,就問waiter,佢粒聲唔出,黑口黑面拎張單走。再過多5分鐘先拎酥餅黎,但又係黑口黑面!以後都唔會再幫襯!!!
2021-06-19
2021-06-18 67 浏览
元朗廣場近期開咗好多新店,今次到了亞金洋樣,主打馬拉菜,價錢不貴。小食拼盤沙嗲雞肉串燒,每串雞肉都沾滿了香濃沙嗲醬,很惹味😋炸蝦餅用料十足,香茅雞翼皮脆肉嫩。主角星加坡無骨海南雞飯,油香飯雞味十足,不會過油,已去骨的雞肉又嫩又滑,配上三款醬汁,絕不比星加坡的差!香葉肉碎煎蛋飯,味道比較濃,送飯一流!套餐加$14升級鹹檸梳打,夏日炎炎,消暑一流!之前吃過紅磡分店,水準亦保持得到,人均消費一百元能吃到有水準的星加坡菜實在很難得!

小食拼盤
沙嗲雞肉串燒,每串雞肉都沾滿了香濃沙嗲醬,很惹味😋
炸蝦餅用料十足,香茅雞翼皮脆肉嫩。

香葉肉碎煎蛋飯,味道比較濃,送飯一流!

套餐加$14升級鹹檸梳打,夏日炎炎,消暑一流!

2021-06-17 62 浏览
這間位於元朗廣場的星菜餐廳,主打星馬菜及小食,晚市都是幾十蚊起,份量十足。馬來特色蝦湯麵湯底有蝦殼鮮甜但可以再濃郁一些,油麵底爽口,腩肉半肥瘦,蝦肉新鮮彈牙,豆卜吸收了湯底鮮甜。肉骨茶配油條一字骨、豬手及雞腳煮至入口鬆化,豬皮及雞皮都連咬都不需要,另有豬肚及腩肉,湯底濃郁且鮮甜,豬骨等肉的甜味全部都溶入湯內,油條略嫌硬了一點,但浸湯食就不怕過腍。炸蝦餅炸至金黃香脆,蝦膠彈牙。玻璃魷魚通菜通菜新鮮翠綠,魷魚爽脆。南洋魚丸湯魚丸彈牙但不及其他小食有特色。肉鬆煉奶油酥餅直情當甜品食,油酥帶點脆口,中間夾滿肉鬆,淋上香甜煉奶,非常好味。最後一定要飲返杯即磨白咖啡,加了煉奶底,甜度剛好且咖啡味濃香。

馬來特色蝦湯麵

肉骨茶配油條

炸蝦餅
炸至金黃香脆,蝦膠彈牙。

玻璃魷魚通菜
通菜新鮮翠綠,魷魚爽脆。

南洋魚丸湯
魚丸彈牙但不及其他小食有特色。

肉鬆煉奶油酥餅

2021-06-06 68 浏览
下午茶叫咗個無骨海南雞飯套餐,無咩雞肉味,碗湯份量又少又凍嘅,冬瓜兩小件,未煮熟,一啲都唔似湯,淡而無味。油飯又係凍嘅,聞唔到飯香味。半價轉特飲芒果沙冰,完全唔覺得是芒果味。都要$16。其他食肆嘅芒果沙冰平過佢好味過佢。仲有餐廳環境及座位感覺好逼,張枱高咗,坐喺卡位又矮,叫杯凍飲,好似小朋友咁要弧高身飲,有礙觀瞻。餐廳的傢俬設計真係好有問題,坐得好唔舒服。估唔到真係遇上第一次不好的體驗,真係唔會再有下次來幫襯啦。
芒果沙冰
無骨海南雞飯配油飯
2021-06-06
下午茶
前後食過兩次,兩次味道同服務都係好嘅每次假日經過,門口永遠都聚集滿滿等位嘅人,第一次食下午茶,今次就決定早少少等lunch等咗大概半個鐘左右入得,今次安排咗坐卡位奉勸大家有得選擇千祈唔好揀卡位,卡位-坐嘅位置特別矮,仲好窄,而且布質嘅坐位超級污糟,有得揀的話 揀返正常枱坐除咗卡位張梳化之外,其實環境都算乾淨同衛生😂滑蛋粟米魚柳飯正正常常不過不失鮮茄濃汁焗厚切豬扒飯連續兩次來都點了的焗飯,好香舊式茶餐廳嘅鮮茄味,再加上勁軟熟而且好厚身嘅豬扒佢對比正常茶餐廳來講價錢貴少少,亦都唔包飲品,飲品需要半價加購奶茶(記憶中只有幾個常餐是包飲品的)但不得不說佢嘅熱奶茶超級好飲,勁香勁滑,而且完全沒有苦澀味上次試左熱,今次點了凍,個人偏愛熱熱奶茶比凍更滑雖然價錢比普通茶記貴少少,但環境,食物質素同服務都係唔錯前後食過兩次,兩次味道同服務都係好嘅
前後食過兩次,兩次味道同服務都係好嘅

等咗大概半個鐘左右入得,今次安排咗坐卡位

除咗卡位張梳化之外,其實環境都算乾淨同衛生😂

滑蛋粟米魚柳飯
正正常常不過不失

鮮茄濃汁焗厚切豬扒飯

奶茶

(記憶中只有幾個常餐是包飲品的)

但不得不說佢嘅熱奶茶超級好飲,勁香勁滑,而且完全沒有苦澀味
上次試左熱,今次點了凍,個人偏愛熱
熱奶茶比凍更滑

雖然價錢比普通茶記貴少少,但環境,食物質素同服務都係唔錯

前後食過兩次,兩次味道同服務都係好嘅