2019-07-26
泰國菜一向都係我最喜愛菜系之一❤️琴晚收工就同男朋友去左屋企附近嘅亞萊泰餐廳食晚飯🥣.為食嘅我地叫左四樣野食:泰式小食拼盤(細)、軟殼蟹牛油果凍卷、鐵板泰式滷水無骨豬手同泰式菠蘿炒飯,下面詳細講下先👇🏻泰式小食拼盤(細) ($78) 🦐🐟小食包括: 泰式春卷、蝦餅、魚餅、鳯凰丸(雞丸),每樣有2件,我覺得蝦餅味道最好,可以淨叫蝦餅軟殼蟹牛油果凍卷 ($88) 🥑🦀呢個我覺得一般般,首先,我唔係好搵到入面嘅軟殼蟹,而且牛油果得一塊,有啲失望。不過,食咁多油膩煎炸野,食呢個小食當食菜,清清地都ok嘅。鐵板泰式滷水無骨豬手 ($95) 🐷豬手好食!調味剛剛好,而且豬皮厚得黎好腍,食落都唔算太肥膩泰式菠蘿炒飯🍍🍚呢個都算ok,最特別係入面竟然有蠟腸,味道同酸酸地嘅菠蘿竟然又幾夾!椰汁珍多冰、椰汁珍珠冰 ($29)特式飲品做緊買一送一嘅優惠,唔鍾意椰汁冰都可以揀其他水果冰等等嘅飲品。味道偏甜,珍多冰好飲過珍珠冰。呢個份量對兩個人黎講多左少少,食完之後好飽但好滿足🤣餐廳而家免收加一,好抵食,下次黎試下其他野食
泰式小食拼盤(細) ($78) 🦐🐟
泰式小食拼盤(細)
軟殼蟹牛油果凍卷 ($88) 🥑🦀
軟殼蟹牛油果凍卷
鐵板泰式滷水無骨豬手 ($95) 🐷
豬手好食!調味剛剛好,而且豬皮厚得黎好腍,食落都唔算太肥膩
鐵板泰式滷水無骨豬手
泰式菠蘿炒飯🍍🍚
泰式菠蘿炒飯
椰汁珍多冰、椰汁珍珠冰 ($29)
椰汁珍多冰、椰汁珍珠冰