2022-07-11 52 浏览
作為唔係好食得辣嘅川菜嘅忠實粉絲🤣 想系香港食到一餐岩口味嘅川菜真好難🫠 但朋友介紹嘅呢一間井巷子就完美適合我👍👍 呢一間鋪根據港人口味改良了辣度,開胃之餘仲辣得超級過癮❤️👍 涼拌泡椒小龍蝦米線❤️ 熱辣辣嘅天氣,食呢個前菜真係好適合! 沖涼嘅米線,微辣帶酸嘅口感,加上小龍蝦爽口彈牙嘅肉質👍 開胃👍👍自煉紅油牛白肉,用嘅係牛胸爽肉,非常少見,好爽口又有嚼口西班牙向日葵甘栗豚叉燒🥹 厚切叉燒真係超級正👍 蜜汁味好濃,燶邊,半肥瘦,好食到融化🫠全晚重點,井巷子片皮鴨😍😍 皮脆肉嫩👍 配上奇異果,蜜瓜,同京蔥,口感豐富👍 好正再飲埋無味精嘅黑蒜螺頭雪蓮子燉班骨唐排🫠 湯水好鮮甜👍 解膩一流然後就係黑白切同辣子鵪鶉,自家醃製嘅酸菜,酸辣爽脆👍 更正嘅係鵪鶉,炸得好香,有啲雞排👍 但肉質更加嫩😍😍 最後飲埋個綠豆沙,去去暑氣,再歎埋個蜜瓜同提子🫠🫠 飽飽

自煉紅油牛白肉,用嘅係牛胸爽肉,非常少見,好爽口又有嚼口

最後飲埋個綠豆沙,去去暑氣,再歎埋個蜜瓜同提子🫠🫠 飽飽
超高質中菜 一試難忘 值得encore~~~朋友聚會,準備飛美國嘅友人愛吃川菜,驚去到個邊食唔到,所以我們便預約了這家高級川菜同佢farewell。~~~睇過餐牌之後我地叫咗豆酥烏賊、西班牙向日葵甘栗豚叉燒 、黑蒜螺頭雪蓮子燉班骨唐排、井巷子片皮鴨、辣子鵪鶉同剁椒酸菜酒香黑白切、冰鎮百合綠豆沙等等。☺️~~~當中最令人驚艷嘅就係片皮鴨,油酥油酥嘅味道加上嫩口鴨口,一咬落去,鴨味滲透牙齒每一個縫隙,不得了。仲有叉燒,同一般街上食到嘅叉燒明顯並非同一層次,好想加個煎蛋,整個完美嘅黯然銷魂飯。🦆~~~而黑蒜螺頭雪蓮子燉班骨唐排亦好高質,螺頭好彈牙,黑蒜好濃郁,而且有強身健體之效,湯內連普通一舊排骨,佢哋嘅選材亦好靚,非常滋陰潤喉,飲完成個人精神氣爽。🥄~~~辣子鵪鶉則用上澳洲走地鵪鶉,雖然細細隻,但肉好肥厚,而且好滑嫩,雖說是“辣子“但其實味道辣而不嗆,係好香嘅辣,有少許椒鹽感,唔食得辣嘅人都食到,另外底部嘅蒜頭仔亦好香,好適合配啤酒🍺。~~~食完之後再整返個凍冰冰好消暑嘅冰鎮百合綠豆沙就最適合不過,佢地嘅綠豆沙用上蘭州九年百合,看似煎蛋嘅一款甜品,亦甚有水準,唔過甜,綠豆豆味亦好出眾,好高質
超高質中菜 一試難忘 值得encore
~~~
食完之後再整返個凍冰冰好消暑嘅冰鎮百合綠豆沙就最適合不過,佢地嘅綠豆沙用上蘭州九年百合,看似煎蛋嘅一款甜品,亦甚有水準,唔過甜,綠豆豆味亦好出眾,好高質。“最後仲送上牛奶糖”
井巷子 by 鋒膳
上環干諾道中145號多寧大廈地下
餐廳位於干諾道中地鋪,門面相當低調🪨以灰色磚牆為主調,牆上掛著不少水墨畫,但餐廳音樂是經典英文金曲,卡位上的燈罩古色古香,中間位置卻用上仿鎢絲燈膽💡中西合壁感覺十分強烈每道菜上菜時都會有店員介紹所用材料和烹調過程,而且很留意我們用餐細節,不時換碟和提供水,服務態度值得嘉許👌🦞涼拌泡椒小龍蝦米線 | 7.5/10紅彤彤的小龍蝦和辣椒酸菜填滿了整個大盆,蝦膏有獨等鮮味😊在泡椒汁浸透後更開胃惹味,是一道打開味蕾的涼菜,米線原來也是自家鮮製,入口特別煙韌彈牙有米香,和坊間軟身糯口不同🍜🐷西班牙向日葵甘栗豚叉燒 | 8/10來自西班牙的豚肉,自小是吃向日葵花瓣長大🌻取其香味,還會吃甘栗去降低反式脂肪。入口肥瘦分明,肉質厚實,蜜汁帶點漿口😝🦆井巷子片皮鴨 | 8/10皮酥脆不油膩,肉質厚而不柴,入味均勻,配菜除了必備的青瓜和京葱外,還有哈密瓜和黃金奇異果,添上的酸甜果香令風味更上一層樓,自製海鮮醬比甜麵醬味道較淺,不會喧賓奪主更好😋餅皮下附有發熱包,保持著温熱狀態,認真貼心🫕黑蒜螺頭雪蓮子燉班骨唐排 | 8/10品嚐了好幾道美食後,來上一碗熱湯暖一暖胃正是時候。螺頭和雪蓮的甜味全熬進老火湯內,黑蒜

🦞涼拌泡椒小龍蝦米線 | 7.5/10

🐷西班牙向日葵甘栗豚叉燒 | 8/10

🦆井巷子片皮鴨 | 8/10

🫕黑蒜螺頭雪蓮子燉班骨唐排 | 8/10
品嚐了好幾道美食後,來上一碗熱湯暖一暖胃正是時候。螺頭和雪蓮的甜味全熬進老火湯內,黑蒜微甜入口糯香,肉排燉得細綿,營養價值滿分的湯品🤗

🥓剁椒酸菜酒香黑白切 | 7.5/10
香味先聲奪人,鑊氣十足傳來陣陣咋咋聲🔥辣椒是從內地自家農田培植,酸菜是用有千年歷史的諾鄧古村井鹽炮製,配上西班牙豚的腸和肉,入口惹味上癮,不會偏咸😗

🐣辣子鵪鶉 | 9/10
原以為鵪鶉都是小小一隻,但這款澳洲走地貨卻比得上白鴿大小,已經起了大部份的骨🥩入口外脆內嫩,肉質厚而實,啖啖肉很滿足

🍵冰鎮百合綠豆沙 | 8/10
吃了不少辣菜,最後奉上這碗綠豆沙真的透心涼感,入口綿滑起沙,百合是來自蘭州,生長9年以上,味道清香爽脆。
2022-07-06
  • 西班牙向日葵甘栗豚叉燒
2022-07-07 60 浏览
有位無辣不歡的朋友在約聚會時推介了這家餐廳,看到名字已覺頗為新奇🍽上網一搜就知道原來是一米芝蓮餐盤推薦餐廳,是僅次於星級餐廳的川菜館⭐️2019年開張的川菜館來頭不簡單,是由名人飯堂富萬年酒樓的總廚二代所開設🧑‍🍳在佈置和菜式設計上都花了很多心思。在2020年起連續3年得到米芝蓮推介,在疫情下殊不容易涼拌泡椒小龍蝦米線小龍蝦運抵後會先在餐廳養3日,確保它是完全乾乾淨淨,和其他海鮮貝殼類一樣一絲不苟處理💧小龍蝦超過二十隻,肉身彈牙豆酥烏賊採用了有機黃豆磨成粉,以金沙方式包裏了長崎縣白烏賊,口感酥化,肉質稍硬有脆度😋跟金沙煮法相比少了一種油膩和滯,香味撲鼻,像花生醬般😍井巷子片皮鴨意想不到這裏有自家燒製的片皮鴨🤤桌上還有小單張介紹最佳享用步驟。這份是下莊位置,刀功細緻,將皮肉乾脆俐落分開,還有大隻鴨脾打卡影相📸然後店員會再交由師傅斬件上。時令水果日本哈密瓜和香印提子為今餐畫上完美句號,想不到川菜館的果盤也有如此香甜水果作結🫒自家清熱飲品 在火辣的川菜中,我和朋友也需要來點冰飲下火,這裏有三種特色飲品🍸竹䉀水、羅漢果茶和鹹柑桔水,喝得出主要是天然甜味🥰和嗜辣的菜色做了一個很好的平衡

涼拌泡椒小龍蝦米線

豆酥烏賊

時令水果

自家清熱飲品
2022-07-05
2022-06-09 74 浏览
👉🏻鮑魚麻辣手撕雞(南非孔省鮑 新鮮三黃雞)👉🏻涼拌泡椒小龍蝦(自泡皺皮椒 自製剁椒 活小龍蝦)👉🏻西班牙向日葵甘栗豚五花腩叉燒👉🏻白胡椒山藥雪蓮子斑骨湯👉🏻剁椒酸菜酒香黑白切煲(自製剁椒 西班牙向日葵甘栗豚)👉🏻麻辣蒜香小龍蝦(西班牙金星啤酒 法小能蝦)👉🏻冰镇百含綠豆沙(南州九年百含)👉🏻時令水果-小龍蝦盛宴🦞🥳凍食口感爽啲鮮甜啲 熱食嘅蒜香味好入味 配埋個麵底真係食到停唔到口🤤個湯超重白胡椒味飲到個人好暖🤣食過鋒膳就知個叉燒有幾好食所以都唔多講😗最後食埋個綠豆沙清甜又解辣😛🌶〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️井巷子 by 鋒膳 (上環)📍上環干諾道中145號多寧大廈地下🔗#7eating上環#7eating中式
👉🏻鮑魚麻辣手撕雞(南非孔省鮑 新鮮三黃雞)

👉🏻涼拌泡椒小龍蝦(自泡皺皮椒 自製剁椒 活小龍蝦)

👉🏻西班牙向日葵甘栗豚五花腩叉燒

👉🏻白胡椒山藥雪蓮子斑骨湯

👉🏻剁椒酸菜酒香黑白切煲(自製剁椒 西班牙向日葵甘栗豚)

👉🏻麻辣蒜香小龍蝦(西班牙金星啤酒 法小能蝦)

👉🏻冰镇百含綠豆沙(南州九年百含)

👉🏻時令水果
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
井巷子 by 鋒膳 (上環)
📍上環干諾道中145號多寧大廈地下
🔗#7eating上環#7eating中式
2022-05-01 104 浏览
無意中同朋友發掘咗呢間餐廳,佢哋片皮鴨做得好好👍🏻鴨皮香脆,醬汁美味!份量我認為兩個人食啱啱好夠分好推薦大家食完嗌一份雜果土紅糖冰粉,解劑一流好爽口,夏天熱辣辣食就啱曬!之前都試過佢地茅台醉鴿,酒味好濃好大份😂我同朋友係抱住好奇心態試下新嘢,跟住發現自己唔係好頂到酒味😂如果平日鍾意開嘅都值得一試😂

<Hong Kong🇭🇰•Sheung Wan>“邊咬我!邊啜我唷!新穎四川料理遇上 Henri Giraud MV 15 free flow🥰” 吃飯只可啜一啖酒兒?太掃興唷親🥺我要一大支🤤要知道現今社會食個熱辣辣嘅四川料理都可以暢飲Henri Giraud MV 15😍 @jingalleyhk 井巷子以創新有諗頭嘅四川佳餚做招徠!鍾意食川菜嘅你!喺愛酒之人嘅人你千祈唔可以錯過!唔好以為頭盤食少啲,留肚食主菜!呢度嘅頭盤唔係普通嘢!咁多款頭盤我特別鍾意西班牙叉燒叉燒外層微微燒焦得香脆,唔會太肥,每啖都甜甜蜜蜜🥰招牌片皮鴨香而不膩😋‼️ 茅台醉鴿必食‼️ 茅台醉鴿啖啖酒香,肉質嫩口,皮爽肉滑!呢個一定要食!其實食到呢度已經好飽😂仲未計飲美酒😚主菜我揀咗椒酸菜煮深海鱸魚🤤鱸魚肉厚香滑,酸菜送飯好開胃。不能錯過嘅係剁椒花膠撈飯😍 花膠厚身彈牙,滿滿嘅骨膠原🤤剁椒香辣帶酸,開埋炒多飯底,正!瞬間覺得再飽都可以食多一碗剁椒花膠撈飯🥰Hey!!! Henri Giraud MV 15當然唔可以錯過,充滿綿密嘅氣泡感,係悠閑假期嘅氣息😌入口口感非常細緻,豐富嘅柑橘果香味同餅乾香味,有
<Hong Kong🇭🇰•Sheung Wan>

唔好以為頭盤食少啲,留肚食主菜!呢度嘅頭盤唔係普通嘢!
咁多款頭盤我特別鍾意西班牙叉燒
茅台醉鴿啖啖酒香,肉質嫩口,皮爽肉滑!呢個一定要食!
其實食到呢度已經好飽😂仲未計飲美酒😚

主菜我揀咗椒酸菜煮深海鱸魚🤤鱸魚肉厚香滑,酸菜送飯好開胃。

Hey!!! Henri Giraud MV 15當然唔可以錯過,充滿綿密嘅氣泡感,係悠閑假期嘅氣息😌入口口感非常細緻,豐富嘅柑橘果香味同餅乾香味,有點忌廉嘅香滑感,有深度!

頭盤 1
西班牙句日葵甘栗豚叉燒
巷子片皮鴨

頭盤2 (無限追加)
鴛鴦蒜泥白肉

剁椒花膠撈飯
自泡皺皮椒酸菜酸辣牛肉麵

是日甜品
四川涼皮

🍾Henri Gulard MV15 ❤️free flow
HKD 1650 per person

#chantaljj中環
#chantaljj上環
#中環四川菜
#上環四川菜
#川菜推介
#任飲香檳
#henrigiraud
#freeflow #champagne #champagnefree
#semibuffet #semibuffetbrunch
#半自助餐 #四川料理 #四川菜
2022-04-01 158 浏览
👉🏻Champagne Free Flow Brunch 香檳早午餐💲950pp-🍽頭盤1• 諾鄧鹽燒腩仔(西班牙向日葵甘栗豚)Roasted Crispy Pork Belly (Spanish Sunflower Chestnut Pork)• 井巷子片皮鴨 Jing Alley’s Peking Duck-🍽頭盤2 (任揀四款 無限添加)• 川味牛展Beef Shank in Sichuan Style• 香辣肥腸 Spicy Pork Intestines• 藤椒醬香雞Fried Chicken with Homemade Green Sichuan Pepper Paste• 茅台醉煙蹄Drunken Pork Knuckles with Maotal• 手拍X0醬青瓜Smacked Cucumbers Salad with XO Sauce• 自泡皺皮椒口水皮蛋 Century Eggs with homemade Pickled Chili Pepper• 鴛鴦蒜泥白肉Sliced-Pork Belly in Fresh and Crispy Garile Sauce•
🍽頭盤1

🍽頭盤2 (任揀四款 無限添加)

• 香辣肥腸 Spicy Pork Intestines

• 手撕包菜 Hot and Sour Cabbage
🍽主菜 任揀一款
• 成都青湯水煮障泥烏賊 Japanese King Squid Poached in Chengdu Style Green Soup ➕💲100

• 皺皮椒酸菜煮英國深海鱸魚British Seabass with Homemade Pickled Vegetables and Chilies➕💲100

• 豆酥軟殼蟹Soft Shell Crab
with Crispy Soybean, Salt and Pepper

🍽主食 任揀一款
川味龍蝦球麻婆豆腐飯 Lobster Mapo Tofu Rice in Sichuan Style

• 麻辣大排麵(西班牙向日葵甘栗豚 手做風乾麵) Noodle Soup with Mala Spare Riba

🍽Dessert

🍾free flow
• G.H Mumm Grand Cordon NV 💲1050
• Frederic Savart Les Pinot V15.16 (Asia exclusive) / Sake IWA Assemblage 2 💲1350
• HenrI Guard MV15 (鋒膳edItion) $1650
呢個價錢食到咁多好嘢仲有得加freeflow真係抵到冇理由唔去食🤣頭盤仲可以任添🥳
呢度所有食材都係新鮮製造空運到港 平時食開嘅水煮魚係重慶式紅色湯 今次食呢個係成都口味 湯底用咗豬肉、洋蔥同埋三至七種唔同嘅青辣椒煲出嚟 所以睇落偏綠色😗平時好少食辣嘅我都覺得呢餐川菜好好食😋重點係真係好抵 估唔到sake IWA同中菜都幾夾😗
Rating: 8.5/10
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
井巷子 by 鋒膳 (上環)
📍上環干諾道中145號多寧大廈地下
🔗#7eating上環#7eating中式
2022-03-27 114 浏览
同朋友都好鍾意食辣,前排趁仲有晚市堂食時去了這間米芝蓮級的川菜食,果種與別不同嘅辣,真係有d一食難忘嘅感覺😋😋店員服務好好,好用心serve 同介紹野食~先說自己最欣賞的菜式~脆皮鮮辣乳鴿真係要戴手套攞起來食先夠過癮,鮮辣味原來係近年創出的,用新鮮的指天椒浸泡水浸過後再調味,一食落去脆香外皮即有極辣🌶️嘅味道,配上口感幾好嘅肉,會越食越過癮油牛肝菌乾扁四季豆都比其他地方的特別,一上跌已聞到好香,食落去去惹味牛肝菌配豆香味,估唔到四季豆都可以咁特別。廿五年黑醋蟹肉酸辣湯非常有層次感,飲落去係刺激嘅辣香,然後就有點酸酸的醋味中和一下。最surprise係入面超多鮮拆蟹肉,還有海參 😋感覺到他們於材料上都好用心講究。芝麻香蔥麻辣口水雞都幾出色,係食落去慢慢滲出川香味,而且有好辣蒜香味,配上肉質有水準嘅雞肉,辣中帶甜井巷子片皮鴨都係必點菜式之一,脆皮好香煙葷味,肉質口感好。而配菜也有驚喜,水果超fresh超甜!特別係金奇異果,真係無expect咁入軟甜。剁椒花膠海鱸魚撈飯用上英國深海鱸魚,魚肉係超嫩,食落去有油脂香,好有水準。另外餐廳的自泡剁椒撈飯,辣得好過癮。冰鎮茅台鵝掌係非常入味的酒香,食落

冰鎮茅台鵝掌係非常入味的酒香,食落去啖啖酒香 ,係幾好嘅冷盤

的確係幾難忘嘅一次食辣體驗,下個月開返晚市要再去😍
2022-02-21 138 浏览
早前朋友聚會嘅時候,有一個好鍾意食嘢嘅朋友就介紹咗我去呢一間餐廳食!請睬我哋叫咗一個芝麻香蔥麻辣口水雞,呢度嘅雞肉已經全部起骨,入面仲加咗青瓜同埋海蜇,入口嘅時候真係非常豐富嘅層次感!另外我哋仲叫咗一份片皮鴨,好鍾意食片皮鴨,而且呢度嘅鴨肉亦都好好食,鴨肉嘅油脂味道再加埋片皮鴨嘅香脆真係非常之吸引

2022-02-18 1458 浏览
新年前約了幾位舊同事聚舊, 咁耐無見緊係要食得好D,大家都咁鍾意食四川嘢,同事推介 “井巷子“,呢間連續兩年得到米芝蓮推介的四川店子, 好期待呀!店子裝修時尚高雅, 寬敞舒適,店員服務甚佳,令人心情放鬆,可以好好的享受一頓精緻的晚餐。夫妻肺片~有牛肚牛和牛脷,炆得十分軟腍,青瓜墊底,麻辣鮮香。手抓羊肉~羊肉肉質嫩滑多汁,以芹菜,蒜片,辣椒爆炒,好香好惹味。蕃茄蛋花花膠湯~除了有濃郁的蕃茄湯,還加入大量的花膠和蛋花,酸酸甜甜的很開胃。熗炒青城臘肉菜花~ 半肥瘦青城臘肉煙燻味非常香濃, 配自家製胡椒油, 以四川傳統方式熗炒椰菜花,又香又辣,十分滋味。井巷子片皮鴨~鴨皮香脆油潤,鴨肉嫩滑,肉味濃郁,以柔軟熱騰騰的薄餅皮,配上自家製海鮮醬,青瓜,蔥段,哈密瓜和黃金奇異果,味道意想不到的配合和美味,頗驚喜!最特別是原隻鴨脾另上,啖啖肉,又多汁,好味到不得了。皺皮椒酸菜煮牛肉~以新鮮騸牯牛的牛柳心, 配以日本米酒浸泡過的雲南皺皮椒和酸菜,牛柳肉質軟腍,牛味香濃,配酸菜特別滋味。麻辣牛坑腩伴手工麵~ 本地和牛坑腩牛味香濃,口感鬆軟,手做風乾麵軟滑中帶煙靱爽口,配麻辣汁很惹味。鮮雜果土紅糖冰粉~以紅

熗炒青城臘肉菜花~ 半肥瘦青城臘肉煙燻味非常

最特別是原隻鴨脾另上,啖啖肉,又多汁,好味到不得了。

鮮雜果土紅糖冰粉~以紅,白肉火龍果,哈蜜瓜配
紅糖冰粉,入口清爽,甜而不腻,再加入松子仁和杞子乾增加口感,很美味。

時令水果~日本北海道雷電赤肉蜜瓜肉軟嫩,又甜又多汁,太好味了,令人回味無窮。藍莓酸酸甜甜的,又清爽,又健康。
  • 鮮雜果土紅糖冰粉
  • 時令水果
  • 手抓羊肉
  • 麻辣牛坑腩伴手工麵
  • 皺皮椒酸菜煮牛肉
  • 蕃茄蛋花花膠湯
1K
喜歡吃辣的我,前排趁著最後一天晚市堂食,和家人去了食米芝蓮級數的川菜,對辣有一番新的體驗😍😍😍(不過而家要去唯有去午市)最特別的是這裡的辣唔係死辣/辣死你,係非常有層次感的辣味😋😋😋當晚都好full,但座位之間都好夠距離,而且都幾靜,店員服務好好,好適合嘆美食,傾下計。先點了羅香果茶,是微甜的,飲落去解喝香口。芝麻香蔥麻辣口水雞看似簡單,但食落去是非一般的川辣香味,食落去慢慢滲出川香味 ,用上新鮮三黃雞,雞肉辣中帶甜,伴上蒜香味,是開胃小菜。冰鎮茅台鵝掌同樣特別,食落去係非常入味的酒香,而且好夠凍香。井巷子片皮鴨是家人和我都好喜歡的菜式,仲有成舊鴨脾食~鴨皮脆香得來濃香煙葷味,肉好有咬口。一定一定要配旁邊的水果,超fresh的,特別是金奇異果非常軟甜,可以中和鴨肉的肥膩。餐廳還會暖住薄香的皮,好貼心呢☺️值得一讚的是,每上一道菜前,餐廳都會換碟。廿五年黑醋蟹肉酸辣湯是非常非常足料,且味道有多重層次感,絕對值回票價~飲落去先是非常辣香入味,然後底部散出黑醋的清香酸味。湯入面好多 鮮拆蟹肉、海參,每啖都食到唔同材料,好滿足。脆皮鮮辣乳鴿是成晚最鍾意嘅菜式之一!😍估唔到乳鴿竟可以一吃難忘。餐廳

先點了羅香果茶,是微甜的,飲落去解喝香口。
芝麻香蔥麻辣口水雞

冰鎮茅台鵝掌

井巷子片皮鴨

值得一讚的是,每上一道菜前,餐廳都會換碟。

廿五年黑醋蟹肉酸辣湯

脆皮鮮辣乳鴿

脆皮鮮辣乳鴿是成晚最鍾意嘅菜式之一!😍估唔到乳鴿竟可以一吃難忘。餐廳好貼心準備了手套比我們攞起來食,一定要食皮,因為脆皮上的🌶️鮮辣係勁辣得來,會越食越過癮的!😋😋😋

原來呢個整法係餐廳近年的突破,用指天椒調味,所以辣得好獨特,非一般地方食到

就連唔係最喜歡食辣的家人都覺得越食越過癮!

剁椒花膠海鱸魚撈飯

剁椒花膠海鱸魚撈飯用上英國深海鱸魚,肉質嫩、滑香,咬落去入面充滿油脂香😋食得出食材用心。而菜式上的剁椒是重點,是在成都專門搵人整 ,撈飯酸酸辣的好過癮,亦食到椒香新鮮味道😋

鮮雜果土紅糖冰粉

鮮雜果土紅糖冰粉同樣高質,冰粉配松子、脆紅棗、花生,香得來解辣,甜度適中😋😋

真係好難忘嘅食辣體驗,好高層次的辣🌶️,一定再來😍
芝麻香蔥麻辣口水雞
冰鎮茅台鵝掌
廿五年黑醋蟹肉酸辣湯
脆皮鮮辣乳鴿
剁椒花膠海鱸魚撈飯
2022-01-27 140 浏览
番工咁辛苦梗係要食下好野,仲要同屋企人~ 因為佢地都想食下辣野既關係,我就揀左呢間坐得舒服既四川菜同佢地試試佢! 我揀左要蒜泥白肉、叉燒、片皮鴨、酸辣湯、四季豆、花膠海鱸魚撈飯、冰粉同埋水果~ 蒜泥白肉個面鋪滿哂醬汁同蒜, 食落真係夠哂過癮! 跟住就係叉燒, 佢既叉燒真係夠哂肥瘦分明! 食到令人停唔到口! 食落去有勁香既豬味, 食完一舊都想再食, 食落又唔會油~片皮鴨估佢唔到辣辣地又幾好食, 我都係第一次食辣既片皮鴨, 辣都幾夾隻鴨! 同埋隻鴨仲有脾位俾人食! 真係超正! 酸辣湯又係辣辣地飲! 夠哂暖身! 入面仲有勁多料, 都好飽肚! 酸酸辣辣都好開胃! 四季豆就唔係好辣, 上面仲有好多肉碎,炒到勁惹味! 花膠海鱸魚撈飯估佢唔到有咁多花膠! 同埋D 魚一D骨都冇! 勁好食! 食落去每啖飯都食到花膠同魚! 超正! 最後仲要有冰粉同埋水果, 為呢個咁熱辣辣既晚上降下溫, 成個配搭都真係好match!

2022-01-27 100 浏览
今次嚟到上環呢間井巷子,果然係一間幾高級嘅中餐廳,入面裝修非常之豪華,好有古典風味,座位都非常寬闊,一家人嚟食就啱曬啦。叫咗個招牌叉燒,叉燒好厚切,食落好有口感,醃得都好夠味,仲有唔少焦邊,食落非常之惹味,肉質都好有彈性同juicy。另一個就叫咗個蒜泥白肉 調味做得好好 食落好夠味 而且白肉肥而不膩。之後就到個招牌北京填鴨,配料都十分之充足同埋齊全, 夾住啲蔬菜嚟食,食落無咁肥膩,,鴨皮好有油香, 又夠曬厚。乳鴿夠曬大隻,食囉好厚肉,味道好正, 而且上枱仲係熱辣辣。個酸辣湯食落好惹味, 夠曬香口辣口, 啱曬鍾意食辣嘅朋友。最後水果都好新鮮, 本人最鍾意就係個哈密瓜, 食落好爽口好甜, 而且非常之解辣。推薦大家嚟試下, 好味嘅高級中菜餐廳。

乳鴿夠曬大隻,食囉好厚肉,味道好正, 而且上枱仲係熱辣辣。

個酸辣湯食落好惹味, 夠曬香口辣口, 啱曬鍾意食辣嘅朋友。

推薦大家嚟試下, 好味嘅高級中菜餐廳。
2021-12-08
2022-01-18 848 浏览
香港有好多川菜館,但要搵到間正宗四川風味既真係唔易。呢間獲得米芝蓮推介既精緻川菜館,就真係值得一試🌟夫妻肺片紅油香味十足,牛肚牛肉腹軟糯入味,同時仍保留咬口,非常出色🌟手抓羊肉外皮酥香,內裏肉汁飽滿,少少肥膏入口即融🥺羊肉味恰到好處,我本身唔鍾意羊騷,但呢度啱啱好,絕對值得一試。🌟井巷子片皮鴨好貼心地有本說明書教我地點食😂片皮鴨片走曬肥膏,值得香脆既鴨皮筋道薄麵餅皮,卷上京蔥、哈密瓜、黃金奇異果、青瓜等配菜,油香十足但唔會膩👍🏻🌟番茄蛋花花膠湯花膠超厚,量多,番茄蛋都可以係好補既一碗湯😯🌟熗炒青城臘肉菜花手工製臘肉,風味的確不同,煙燻味較重熗炒令菜花有特殊既鍋氣,好好食🌟皺皮椒酸菜煮牛肉又係震店菜式之一,牛肉好嫩,吸收曬湯底既味道,自家製酸菜酸度較低,更易入口🌟麻辣牛坑腩伴手工麵手做風乾麵口感彈牙,牛坑腩又綿又糯,就算已經好飽都忍唔住繼續食鮮雜果土紅糖冰粉時令水果

🌟夫妻肺片
紅油香味十足,牛肚牛肉腹軟糯入味,同時仍保留咬口,非常出色

🌟手抓羊肉

🌟井巷子片皮鴨
好貼心地有本說明書教我地點食😂
片皮鴨片走曬肥膏,值得香脆既鴨皮

🌟番茄蛋花花膠湯
花膠超厚,量多,番茄蛋都可以係好補既一碗湯😯

🌟熗炒青城臘肉菜花
手工製臘肉,風味的確不同,煙燻味較重
熗炒令菜花有特殊既鍋氣,好好食

🌟皺皮椒酸菜煮牛肉

🌟麻辣牛坑腩伴手工麵