2019-06-21
觀塘工廈都好多食市,除左租金較經濟地方亦相對寬闊,今次就去左駱駝漆 III期11/F食台灣 野,老公最愛台灣古祖風味,尤其是紅燒牛肉麵,平時都會四出揾食長沙灣工廈也有去,而觀塘區多數朋友食過推介,有時會留意網上或者雜誌廣告。上到11樓就發覺地方好大連走廊都寬闊,出lift見到幾間食市易拉架的介紹,行一段門口容易揾到,大大個 Menu有晒價錢同食物圖片。店員安排坐位,每枱枱上也放上 order紙。招牌紅燒牛肉麵 $73老公都係揀佢最愛紅燒牛肉麵,睇湯頭色澤已經知濃郁,試左口湯就係好有牛味,他們還講係絕冇味精而係用新鮮騸牯牛骨用上20個小時 熬煮,果然唔同,牛肉係用燉到鬆軟牛展,膠質較重同有咬口,麵條有份量配濃湯非常夾。我自己鐘意乾伴麵,不過他們也是用上同一種麵底,但伴上佢地自家嘅汁,麵條爽口肉燥粒味道微微醋酸反而更開胃,選左台灣腸同花枝丸做餸,好正呀! 花枝丸彈牙還可用上他們提供調味粉,用試管剩著,幾得意,海台粉同芝士粉,香草,辣粉,每款都能提升味覺。門口見到晚市凡 order牛肉麵/伴麵/大碗飯就可以用$32 優惠價,任叫任食指定10款小食,其實超豐富又吸引, 麻辣鴨血, 蒜泥白肉,涼
店員安排坐位,每枱枱上也放上 order紙。
招牌紅燒牛肉麵 $73
門口見到晚市凡 order牛肉麵/伴麵/大碗飯就可以用$32 優惠價,任叫任食指定10款小食,其實超豐富又吸引, 麻辣鴨血, 蒜泥白肉,涼拌茄子, 麻辣豬耳,涼拌海蜇,黃金皮蛋, 手拍青瓜,涼拌海帶, 麻辣菇菌派對還有白灼時蔬,樣樣都咁吸引,不過可以按人數份量,無謂食唔晒浪費嘛!
麻辣鴨血夠晒惹味,辣度適中。
蒜蓉白肉配拍青瓜,微微辣清新。
涼伴海哲就唔夠調味較淡。
麻辣豬耳辣度較勁,但爽脆口。