餐厅: 五月星牛肉麵
资讯:

2025-05-30 773 浏览
今次又有新發現!觀塘駱駝漆工廠大廈入面嘅五月星牛肉麵真係值得一試。招牌紅燒牛肉麵一上枱已經香氣撲鼻,湯底認真濃郁,飲落層次分明。牛腱肉雖然切得薄啲,但勝在夠腍夠入味,四大片啖啖肉,配埋彈牙麵條,絕對開胃!台灣腸拼花枝丸滷肉飯都幾有驚喜,原條台灣腸切半,兩粒花枝丸加埋滷肉,邪惡指數爆燈!份量十足,夠晒飽肚,鹹香味濃,CP值爆表。肉鬆雙重起司蛋餅更加係必試,芝士份量多到拉到絲,包住肉鬆同雞蛋,外層手抓餅香脆,冇醬汁都已經好好味,食落有驚喜感。避風塘單骨雞翼都好推介,香濃蒜香加上單骨設計,食得方便又有港式風味,一啖一件,真係冇得輸!最後仲有黑糖珍珠奶茶(少甜少冰),珍珠煙韌彈牙,甜度啱啱好,飲落冇負擔,健康又解渴。最欣賞員工親切有禮,上菜時會細心介紹每一道菜,感受到小店真心誠意。呢啲有質素又有心嘅本地小店,絕對值得支持!💛#觀塘美食 #駱駝漆工廠大廈 #五月星牛肉麵 #紅燒牛肉麵 #台灣腸花枝丸 #滷肉飯 #肉鬆起司蛋餅 #避風塘雞翼 #黑糖珍珠奶茶 #小店推介

• 招牌紅燒牛肉麵
  • 珍珠奶茶
2025-01-28 3055 浏览
好耐冇去到觀塘工廠區尋幽探秘。近排周圍去買嘢,辦年貨工廠區就好多正嘢買啦。行到咁上下當然要去醫下肚啦,我知道駱駝漆大廈係美食天堂。今次經過五月星牛肉麵舖,比出邊嘅招牌吸引住。一般嘅台式食品飲品佢哋都有,但係我今次去到竟然見到有煲仔飯。咁凍嘅天氣食返個熱辣辣嘅煲仔飯,簡直係人生一大樂事。首先,揀咗個台灣腸拌麵,台灣腸一直係念念不忘台灣小吃,加上拌麵香蔥醬油配搭得天衣無縫。之後叫咗個避風塘超甜粟米,招牌絕對冇呃人粟米超甜,加上避風塘式醃料煮法香香辣辣好開胃。之後就到重頭戲,熱辣辣煲仔飯,我揀咗綜合口味,即係有臘腸,臘鴨,臘肉同埋潤腸,打開熱辣辣嘅煲蓋滿滿嘅臘味,連豉油都係秘製,超級用心。建議一定要食埋啲飯焦香香脆脆滿滿的滋味。台式飲品點少得珍珠奶茶?我哋當然有叫啦!我仲嗌咗杯梳打,都係酸酸甜甜超級解膩。嚟到五月星牛肉麵,最重要係枱上邊嘅幾支特別裝置。其實係六枝不同調味粉嘅試管,造型好得意,亦都符合每一個人嘅需要加唔加落去悉隨尊便不過我就每樣都試咗少少,都唔錯㗎。✳️五月星牛肉麵✳️觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室#觀塘 #觀塘美食#食好西#美食#MeTime#Chill嘆#高質#香港
好耐冇去到觀塘工廠區尋幽探秘。
近排周圍去買嘢,辦年貨工廠區就好多正嘢買啦。
行到咁上下當然要去醫下肚啦,我知道駱駝漆大廈係美食天堂。
今次經過五月星牛肉麵舖,比出邊嘅招牌吸引住。
咁凍嘅天氣食返個熱辣辣嘅煲仔飯,簡直係人生一大樂事。
建議一定要食埋啲飯焦香香脆脆滿滿的滋味。
台式飲品點少得珍珠奶茶?
我哋當然有叫啦!我仲嗌咗杯梳打,都係酸酸甜甜超級解膩。
嚟到五月星牛肉麵,最重要係枱上邊嘅幾支特別裝置。

✳️五月星牛肉麵
✳️觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室

#觀塘 #觀塘美食#食好西#美食#MeTime#Chill嘆#高質#香港美食#抵食#小食#小店#親子#博客#親子博客#媽媽博客
#pollywings_foods
#Iamsolucky

2025-01-20
2025-01-04 4420 浏览
最近成日都係觀塘做嘢~做完嘢見有啲肚餓🤤咁岩在網上搜尋到呢間位於駱駝漆工廈台式牛肉麵館~好似好正咁🙂‍↔️就同朋友一齊去試吓😀綜合臘味煲仔飯有幾款臘腸味道顏色很鮮艷😝經過煙燻和醃製,散發出濃郁的香氣,米飯外焦內軟,底部的鍋巴特別香脆~令人垂涎欲滴🙂‍↔️小食~炸避風塘豆腐~經過油炸,變得金黃酥脆,而內部則保持了豆腐的柔軟和滑嫩😆香濃的蒜香😝增添了豐富的風味🙂‍↔️蕃茄牛肉麵湯底好有濃郁蕃茄味😊牛肉好煙韌😊麵條好彈牙😂起司肉鬆蛋餅蛋餅的蛋皮經過煎製,外表微微金黃,口感柔軟滑嫩😝肉鬆的鹹香味與蛋餅互相結合,增添了口感的層次感😆黑糖珍珠撞奶黑糖的香氣濃郁,甜味自然🙂‍↔️撞奶的奶香味濃厚,口感滑順😆珍珠口感彈牙,嚼勁十足😊巨峰提子益力多香氣濃郁而清新,帶有自然的提子香味😂好有酸甜甜嘅感覺😊餐廳環境~牆壁掛了台灣景點~令我想起去台灣旅遊時候😝好有台灣地道feel🙂‍↔️而最有特色就係台式煲仔飯😌精選推介~8:30pm宵夜時段指定小食半價😀

綜合臘味煲仔飯

小食~

蕃茄牛肉麵
湯底好有濃郁蕃茄味😊牛肉好煙韌😊麵條好彈牙😂

起司肉鬆蛋餅

黑糖珍珠撞奶

巨峰提子益力多
香氣濃郁而清新,帶有自然的提子香味😂好有酸甜甜嘅感覺😊

餐廳環境~
😀
2024-12-16
  • 黑糖珍珠撞奶
  • 招牌牛肉麵
2025-06-24 0 浏览
1️⃣招牌牛肉麵紅燒牛肉牛肚麵好香, 湯底好濃郁,牛肉夠多又淋,好入味.牛肚好大舊爽口.麵彈牙,配上蘿蔔同酸菜💰HKD$802️⃣豉汁白鱔臘腸煲仔飯難得台灣野有煲仔飯食,就試試佢.魚嫩滑, 飯焦好香脆,好抵食💰HKD$653️⃣蒜泥白肉薄薄豬肉配上濃味蒜蓉,小小酸💰HKD$344️⃣黃金皮蛋小小辣,外面係小小透明,入面蛋黃係流心軟滑💰HKD$205️⃣芝士奶蓋綠茶幾多奶蓋,唔會好甜,配上清清綠茶💰HKD$296️⃣巨峰提子多多酸甜清爽💰HKD$28
1️⃣招牌牛肉麵
紅燒牛肉牛肚麵
💰HKD$80

2️⃣豉汁白鱔臘腸煲仔飯
💰HKD$65

3️⃣蒜泥白肉
薄薄豬肉配上濃味蒜蓉,小小酸
💰HKD$34

4️⃣黃金皮蛋
小小辣,外面係小小透明,入面蛋黃係流心軟滑
💰HKD$20

5️⃣芝士奶蓋綠茶
幾多奶蓋,唔會好甜,配上清清綠茶
💰HKD$29

6️⃣巨峰提子多多
酸甜清爽
💰HKD$28
2025-06-21 0 浏览
Trying Taiwanese beef noodles at an industrial building in Kwun Tong and it's interesting that they have apple soup base which is sweeter than normal. And I like their clay pot rice that actually has a crispy bottom. We also tried some entrees like dried squid and pork belly slices#taiwanesefood #taiwanese #beefnoodles #noodles #rice #tofu #teaI like the concept of using apple for the soup base and very generous in size. First time seeing claypot rice in a tw restaurant but it's surprisingly del

First time seeing claypot rice in a tw restaurant but it's surprisingly delicious! 🤤

Look at that cracking burnt bottom!

Fried tofu is crunchy on the outside and soft on the inside

Fried ball ball is bouncy and not too oily

Refreshing soda drink
2025-05-25
  • 白灼時蔬
2025-06-18 0 浏览
喺門外見到除咗台灣食物仲有煲仔飯好吸引!首先係 *蒜香魚腩臘腸煲仔飯* ,飯粒煮得香脆分明,鍋巴帶有微焦的香氣,加上魚腩鮮嫩無比,配埋鹹香惹味嘅臘腸,每一口都係煙韌與濃香交織,非常過癮。蒜香滲入米飯,唔單止提升風味,更令人胃口大開。然後係 *椒麻味蜂巢牛肚拌麵* ,牛肚處理得極之入味,蜂巢紋理吸晒醬汁,麻香撲鼻,辣勁適中,令人一吃上癮。麵條彈牙唔糊口,將醬汁牢牢掛住,完美演繹麻辣之道。*酥炸花枝丸* 炸得外脆內彈,花枝味濃,唔會太油膩,做小食一流。而 *肉鬆起司蛋餅* 就係邪惡之選,起司濃郁拉絲,配合肉鬆鹹甜相間,層次分明又富口感,非常推介!早餐或下午茶都啱曬。飲品方面, *珍珠奶茶* 香滑順口,珍珠煙韌唔黐牙; *百香果綠茶* 則酸甜清新,完美解膩。整體嚟講,呢餐融合咗傳統與創意,每一道都誠意十足,食得滿足又開心!推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
喺門外見到除咗台灣食物仲有煲仔飯好吸引!

推介指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2025-06-17 0 浏览
食店地點優越,位處九龍東,又鄰近地鐵站,交通便利,食品種類多元化,人山人海,性價比高,經過五月星牛肉麵便入內品嘗招牌紅燒牛肉麵 $75牛肉燉得夠淋,亦有咬口,牛味濃郁,加上配菜出色,蘿白口感十分淋,炸菜又酸又甜,十分開胃,加上湯底採用新鮮騸牯牛熬煮20小時鮮甜冇比,另人回味冇窮。五月星拌麵 (古早味) $64菇菌類,黃,紅,青椒,手拍青瓜等配菜切絲及切粒使拌麵口感顯得爽口,加上滷香味十足的肉粒,另碗麵更加滋味,麵質煙韌,爽口彈牙,更提升食感蚵仔煎 $48食店將蠔仔煎得十分香口,加上蛋更煎到金黃微焦,配上適量酸甜醬。另人食指大動大腸包小腸 $39香脆台灣腸加配糯米腸,口感十分配合,加上花生碎,炸菜等配料。更提升是菜道的層次青蘋果綠茶 $24青新的青蘋果綠茶微甜,更帶出清甜可口又解膩五月星牛肉麵觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室

招牌紅燒牛肉麵 $75

五月星拌麵 (古早味) $64

蚵仔煎 $48

大腸包小腸 $39

青蘋果綠茶 $24
青新的青蘋果綠茶微甜,更帶出清甜可口又解膩

五月星牛肉麵
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室
2025-06-17 0 浏览
早幾天跟友人到觀塘工廈食台灣菜雖然小店,但都很多食客光顧我們在各式各樣的餐種中點了:花甲肥牛粉(微辣)蛤蜊鮮甜配上薄切牛肉,辣度適中不搶味,湯頭層次分明。粉條彈牙口感好招牌紅燒牛肉麵湯底濃郁不膩,牛肉燉煮入味且軟嫩。麵條保有嚼勁水蜜桃益力多水蜜桃搭配乳酸菌飲品,果香四溢。酸甜適中,消暑解渴的絕配。巨峰提子益力多本來已很喜歡峰提子,益力多增添層次。手拍青瓜爽脆可口,調味入味不過鹹。拍打手法恰到好處黃金皮蛋外皮金黃油亮,蛋白Q彈有韌性。蛋黃綿密濕潤,鹹香適中。
早幾天跟友人到觀塘工廈食台灣菜
雖然小店,但都很多食客光顧

我們在各式各樣的餐種中點了:

花甲肥牛粉(微辣)

招牌紅燒牛肉麵
湯底濃郁不膩,牛肉燉煮入味且軟嫩。麵條保有嚼勁

水蜜桃益力多
水蜜桃搭配乳酸菌飲品,果香四溢。酸甜適中,消暑解渴的絕配。

巨峰提子益力多
本來已很喜歡峰提子,益力多增添層次。

手拍青瓜
爽脆可口,調味入味不過鹹。拍打手法恰到好處

黃金皮蛋
外皮金黃油亮,蛋白Q彈有韌性。蛋黃綿密濕潤,鹹香適中。
2025-06-12
  • 招牌紅燒牛肉麵
2025-06-14 168 浏览
同仔放完電,當然要搵返間正到爆嘅台灣食店食個靚晚餐☺️小店值得支持!🍽️ 避風塘炒單骨雞翼依家小食8:30後有半價,所以就叫咗呢個避風塘炒蛋骨雞翼,少少辣好滋味,份量仲好多添,超級抵食!🍽️ 蔬果清燉牛肚牛肉麵呢度最正係有小朋友都啱食嘅蔬果清燉牛肉麵,個湯底用新鮮騸牯牛骨同時令生果熬製而成🍲好清甜,碗麵仲有好多材料添,包括牛肚、炆到好腍嘅牛肉😋正!🍽️ 宮格餐呢度最出名係佢哋有個幾家小菜嘅宮格套餐🥰可以揀唔同嘅野食拼埋一齊,我哋揀台灣特色美食滷肉飯、炸芝士豬扒、炸香芋丸、台灣腸同蒜泥白肉😍真係每款都係我嘅最愛,炸豬扒外脆內軟,仲有芝士流出嚟,而且滷肉飯正宗食到台灣味😋值得一試再試!🧋 奶蓋珍珠奶茶 + 百香果綠茶我就叫咗一杯奶蓋茶再加珍珠,可以試吓好creamy嘅奶蓋同煙煙韌韌嘅珍珠,而且百香果綠茶清涼好解渴,夠晒傳統!

🍽️ 避風塘炒單骨雞翼

🍽️ 蔬果清燉牛肚牛肉麵

🍽️ 宮格餐

🧋 奶蓋珍珠奶茶 + 百香果綠茶
  • 清燉牛肉麵
  • 金好呷宮格餐
29/3/2025📍五月星牛肉麵係MegaBox行街行耐咗 都唔知食咩好 上網揾到呢間係工廈嘅台灣小店仲未last order 就過咗嚟食啦呢間小店其實唔算細 但環境就麻麻哋 枱面同地下都有種油油地嘅感覺🙂‍↔️⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨招牌紅燒牛肉麵($75)未見過可以油到咁誇張湯底 面頭浮住成層油 如果唔係咁油 其實都係正常好食嘅牛肉麵但係每啖麵都掛左好多油湯底唔會好辣 牛肉都幾腍但分量偏少😕✨黑醋豬軟骨拌麵($69)估唔到又幾好食 好食過牛肉麵多多聲😁豬軟骨煮得好腍 啲肉一督就爛 而骨嘅部分都接近啫喱狀態 仲要分量好多❗️黑醋汁嘅酸味浸晒入豬軟骨入面 食起嚟一啲都唔漏 仲愈食愈開胃🤤個汁用嚟撈麵都好夾 食食下就成個麵清晒~✨起司肉鬆蛋餅($42)餅皮係脆身嘅 係蔥油餅的質地唔係行煙靭路線 幾香口👍🏻芝士同肉鬆分量唔算多 變相食落唔會好搶戲 每樣食材嘅味道都balance到✨避風塘豆腐($16)宵夜時段有啲小食會做半價 呢樣係其中一樣 分量超級多 新鮮炸起熱辣辣 外脆內軟 🤩⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯最後埋單$202(冇加一)野食唔錯 大推黑醋豬軟骨拌麵❗️係環
29/3/2025
📍五月星牛肉麵
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨招牌紅燒牛肉麵($75)
未見過可以油到咁誇張湯底 面頭浮住成層油
如果唔係咁油 其實都係正常好食嘅牛肉麵
但係每啖麵都掛左好多油
湯底唔會好辣 牛肉都幾腍但分量偏少😕

✨黑醋豬軟骨拌麵($69)
估唔到又幾好食 好食過牛肉麵多多聲😁

✨起司肉鬆蛋餅($42)
餅皮係脆身嘅 係蔥油餅的質地
唔係行煙靭路線 幾香口👍🏻

✨避風塘豆腐($16)
宵夜時段有啲小食會做半價 呢樣係其中一樣
分量超級多 新鮮炸起熱辣辣 外脆內軟 🤩

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
最後埋單$202(冇加一)
野食唔錯 大推黑醋豬軟骨拌麵❗️係環境差少少🤏

推薦指數🌟:3.5/5

📍觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室
2025-03-29
2025-06-12 126 浏览
Lunch 時間 又去搵食,今次黎到駱駝漆11樓 五月星牛肉麵,首先價錢中等, 唔係特別平, 但又唔算好貴。今次食個古早煎蛋滷肉飯 + 肉鬆雙重起司蛋餅滷肉飯麻麻, 肉唔多,汁唔多, 唔吸引。超級普通既一個飯,唔值哩個價錢。反而個肉鬆雙重起司蛋餅有驚喜, 幾香, 佢個芝士幾特別, 唔係出面普通一塊芝士片, 似pizzahxx 芝心批裡面果d芝士 幾好食, 唔錯, 令到個蛋餅吸引左真係值得一食。不過哩間餐廳服務就普通啦 兩個阿姐態度都一般。 拎筷子個外盒摸落痴笠笠感覺麻麻

今次食個古早煎蛋滷肉飯 + 肉鬆雙重起司蛋餅

反而個肉鬆雙重起司蛋餅有驚喜
幾好食, 唔錯, 令到個蛋餅吸引左
真係值得一食。

感覺麻麻
2025-06-12 140 浏览
最近在觀塘駱駝漆大廈附近,發現了一家專營台灣菜的「五月星牛肉麵」,趁著一次機會,決定去試試看。店裡的招牌菜是牛肉麵,味道確實不錯,湯頭香濃,麵條口感也挺好。除了牛肉麵,他們還有其他台灣小吃,像是蠔仔煎,可以自行搭配喜歡的菜色,感覺很不錯。整體來說,這裡的食物蠻有台灣風味的,而且價格也算合理。店裡的裝潢和氛圍,讓人感覺像是走進了台灣的夜市一樣,菜單設計得色彩繽紛,氣氛很熱鬧,給人一種親切的感覺。另外,聽說他們週三到週六營業到晚上11點,對於喜歡晚飯的人來說,是個不錯的選擇。
2025-06-03
2025-06-11 159 浏览
觀塘返工嘅我,每日食lunch時間都會搵吓有咩新餐廳‼️五月星雖然唔係新餐廳,之前食過係主打台式牛肉麵,原來而家有埋越南粉&花甲粉😍觀塘搵花甲粉食真係唔容易,終於有一間可以食花甲粉啦❤️🍜花甲粉花甲洗得好乾淨,完全無沙,同埋真係用花甲㗎出面好多時都係用沙白,花甲比沙白更鮮甜個湯同樣夠鮮甜,粉絲吸到啲湯,呢個花甲粉一定會再encore🍜紅燒爆汁牛丸牛肉麵用左新鮮騸牯牛骨熬足20個鐘湯底有濃濃嘅牛味,並帶有甜甜哋牛肉非常軟腍有彈性,好好味仲有港式小食 — 避風塘豆腐一咬舊豆腐,即刻爆汁避風塘炸蒜夠惹味
觀塘返工嘅我,每日食lunch時間都會搵吓有咩新餐廳‼️
五月星雖然唔係新餐廳,之前食過係主打台式牛肉麵,
原來而家有埋越南粉&花甲粉😍
觀塘搵花甲粉食真係唔容易,終於有一間可以食花甲粉啦❤️

🍜花甲粉
花甲洗得好乾淨,完全無沙,
同埋真係用花甲㗎
出面好多時都係用沙白,
花甲比沙白更鮮甜

個湯同樣夠鮮甜,粉絲吸到啲湯,
呢個花甲粉一定會再encore

🍜紅燒爆汁牛丸牛肉麵
用左新鮮騸牯牛骨熬足20個鐘
湯底有濃濃嘅牛味,並帶有甜甜哋
牛肉非常軟腍有彈性,好好味

仲有港式小食 — 避風塘豆腐
一咬舊豆腐,即刻爆汁

避風塘炸蒜夠惹味
午餐
  • 花甲粉
2025-06-11 142 浏览
最近喺駱駝漆試間好特別嘅台灣嘢,選擇非常豐富 食物好好味,要同大家分享下!😋🇹🇼避風塘豆腐先嚟個避風塘豆腐,一上枱就聞到好香嘅蒜蓉味,豆腐炸得外脆內嫩,香辣惹味,好正!🌶️金好呷宫格餐一次過可以試到幾款台灣小食,真係好抵!自選4款配菜,鹽酥雞、麻辣鴨血、蒜泥白肉、米紙春卷同滷肉飯,款款都好味~鹽酥雞炸得好香脆,鴨血又麻又辣,好過癮😋 滷肉飯好入味,食到好飽!黑醋豬軟骨滷肉飯高質!豬軟骨滷得好入味 口感軟嫩,酸酸甜甜,好開胃,配埋滷肉飯,好味到停唔到口!🤤甘梅地瓜條地瓜炸得外脆內軟,再灑上甘梅粉,酸酸甜甜,好似食緊薯條咁,但又健康啲!🍠👍黑糖珍珠奶茶珍珠夠曬Q彈,黑糖味好濃,奶茶又夠滑,配台灣菜一流💯

避風塘豆腐

金好呷宫格餐

黑醋豬軟骨滷肉飯

甘梅地瓜條

黑糖珍珠奶茶
珍珠夠曬Q彈,黑糖味好濃,奶茶又夠滑,配台灣菜一流💯
♥ 隱世平價抵食煲仔飯!觀塘駱駝漆工廠大廈♥(❁ᴗ͈ˬᴗ͈) ༉‧ ♡*.✧喜歡的話記得like & follow我喔這間位於觀塘的台灣菜餐廳,竟然有提供多款煲仔飯!😍 煲仔飯的底部有香脆的飯焦,特別好味,令人食不停口!價格也非常親民,$60 至 $75,不用加一,值得一試!① 豉汁白鱔臘腸煲仔飯 $70 煲仔飯即叫即整。白鱔肉經過醃製去腥,口感肥美。米飯粒粒分明,最喜歡香香的飯焦!② 刈包 $39 少見台式餐廳有提供的刈包,一定要點一個來止一止台灣癮🤣裡面有花生、酸菜和滷肉~③ 黃金皮蛋 $9 原價$20,午市加配可享優惠價,可一試④ 台灣腸 $36 ⑤ 泡沫紅茶 $12 📍 五月星牛肉麵 觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室 .・。.・゜✭・♥・✫・゜・。.#五月星牛肉麵 #觀塘美食 #煲仔飯 #台灣菜 #平價美食
♥ 隱世平價抵食煲仔飯!觀塘駱駝漆工廠大廈♥

④ 台灣腸 $36

⑤ 泡沫紅茶 $12

📍 五月星牛肉麵
觀塘開源道60號駱駝漆大廈第三座11樓F室
.・。.・゜✭・♥・✫・゜・。.
#五月星牛肉麵 #觀塘美食 #煲仔飯 #台灣菜 #平價美食