(非会员)
已經有兩年冇黎過禾輋商場食野, 一心今日想萏地重逢想試返當年幾鍾意食lunch地點 - 薈江南、五十嵐, 可惜今日去到眼見原址薈江南已經變左做M記, 整個商場都裝修左唔同晒, 諗住試下新裝修既五十嵐仲keep唔keep到往日既水準喇 當時人流好旺, 坐得都幾多人, 要等叫號先有得入去, 咁我同個員工講話有冇1個人既位喇, 起初以為佢幫我搵緊有冇位, 點知佢就繼續叫number, 唔知佢係咪聽唔到我再問多佢一兩次有冇一個人既位, 佢又繼續叫number叫D客入去, 完全好似當我透明咁, 我就企左係佢隔離等佢, 佢望到我, 不過扮聽唔到當我透明咁囉, 然後我好火咁走左去第二到食, 廢事入到去食得唔開心 我心諗, 今時今日咁既服務態度真係好唔掂, 打開門做生意都可以冷待顧客, 我唔係要佢地做到一百分, 但至少一定要做好自己、做好service 囉, 希望佢地可以檢討一下可以改善既地方, 有機會再黎, 不過希望下次可以見到既係服務係有改善到囉

廢事入到去食得唔開心

2010-07-10
2010-04-26 20 浏览
牛肉窩夠甜,牛肉多,又濃味,正呀~魚生飯d魚生仲多過d飯,加wasabi,撈埋d飯好正!!好吃又抵食,點都要黎試下啦~~
牛肉窩夠甜,牛肉多,又濃味,正呀~

魚生飯d魚生仲多過d飯,加wasabi,撈埋d飯好正!!

好吃又抵食,點都要黎試下啦~~
牛肉窩
魚生飯
2010-01-22
牛肉窩
魚生飯
2010-04-14 9 浏览
琴日去完踏單車,順便去啊姨到坐下,之後同佢地去左五十嵐。我本人就第一次食,但啊姨佢地一家人就成日都有落去食,就話都OK!我睇落都有D日本FEEL,,個外觀環境都OK舒適!!我地全部都叫左任食打邊爐。材料都有好多比你選擇,例如:日本肥牛,大蝦,東姑等等果D。湯底有日本清湯同豬骨湯底比你擇。我叫左豬骨湯底。開始既時候都OK既....我地點了都好多款!特別我最愛既肥牛,口感都好好,不肥不瘦,整體黎講都好好味,但點多幾次就話個樣冇個樣冇,尤其係最鐘意既肥牛 !!!感覺好似比人欺騙,吾比人再叫,吾比你食咁!! 而且D邊爐又吾新鮮!!!
琴日去完踏單車,順便去啊姨到坐下,之後同佢地去左五十嵐。

我睇落都有D日本FEEL,,個外觀環境都OK舒適!!

湯底有日本清湯同豬骨湯底比你擇。我叫左豬骨湯底。
開始既時候都OK既....我地點了都好多款!
特別我最愛既肥牛,口感都好好,不肥不瘦,整體黎講都好好味,
但點多幾次就話個樣冇個樣冇,尤其係最鐘意既肥牛 !!!

2010-04-01
2010-03-08 19 浏览
今日去左五十嵐到食lunch,我叫o既個碗香煎魚排飯都唔係等左好耐就有.點知,過左差唔多25分鐘度,我2個fd D野都仲味上黎!咁就再叫個待應黎啦,點知咁多個待應都好似聽唔度野咁!?最後要同個待應講左2次先上d野食黎.D待應o既服務態度同效率真係好唔得..平均每個餐$30-$40度啦.其實都幾抵食,因為d飯同麵都好大碗,份量都幾多嫁.珍珠奶茶入面d珍珠好有彈性,仲好有咬口tim
今日去左五十嵐到食lunch,
我叫o既個碗香煎魚排飯都唔係等左好耐就有.
點知,過左差唔多25分鐘度,我2個fd D野都仲味上黎!
咁就再叫個待應黎啦,點知咁多個待應都好似聽唔度野咁!?

珍珠奶茶入面d珍珠好有彈性,仲好有咬口tim

2010-03-08
2010-03-01 9 浏览
以前曾試過此店的水準,覺得它的食物質素很差,所以對此店也不存好感,皆因要遷就別人,估且再給它一次機會。此店裝修後,地方大了將近一倍,期望食物質素也有改善。原來中午12時已開始下午茶,真奇怪。最初選了店內的卡座,發覺室內很嘈及濟迫,所以選了在商場外的散座,座位也頗舒適,但外圍的座位與商場的行人只是一籬笆之隔,互相對望,是否喜歡,見仁見智。落了單後不久,侍應立刻以那本埋單的簿夾附賬單,埋單時還以為是一如其他餐廳般叫侍應埋單,原來也是自行到收銀處俾錢,真大鄉里。香煎魚扒帶子手打烏冬+咖啡 $26 魚扒有怪味,明顯不新鮮,帶子沒甚驚喜,一般雪貨,已不期望所謂的手打烏冬是真正手打烏冬,但也沒想到一間打正旗號的日本餐連烏冬也是這麼差勁,不止不是手打,還沒有彈性。香煎鷄扒拼一口餃子 $24 加$2轉華田 鷄扒及餃子也沒有味道兼難吃。什菇野菜拉麵 $20 算是全餐較好的一道菜,什菇當然不是甚麼好貨式,菜真的是一箸菜。全部湯底也是肥湯,沒有鮮味。咖啡順理成章地淡而無味,連華田也不夠香。全餐最開心還是玩玩那磁杯,我們不停把那鐵匙直立在杯中,自娛一番。

全部湯底也是肥湯,沒有鮮味。

2010-01-30
2010-01-22 11 浏览
今日去五十嵐食左個brunch...咁耐以黎都係第一次去lee度食brunch/lunch等等咋~平時都係食晚餐打邊爐多既!之前已經聽過話佢地d拉麵,壽司唔好食!所以個下午茶餐唔敢叫lee d 食物~我就叫左一個雞絲鮑魚粒通粉,炒蛋既餐..真係估唔到wor..個通粉好大碗..好好食!清清地幾好丫!仲有埋個炒蛋tim..下次諗食下午茶會多一個選擇啦!
平時都係食晚餐打邊爐多既!

之前已經聽過話佢地d拉麵,壽司唔好食!
所以個下午茶餐唔敢叫lee d 食物~
我就叫左一個雞絲鮑魚粒通粉,炒蛋既餐..
真係估唔到wor..

個通粉好大碗..好好食!
清清地幾好丫!仲有埋個炒蛋tim..
下次諗食下午茶會多一個選擇啦!
2010-01-01
庆祝纪念
除夕
2009-12-15 32 浏览
和風煙鴨胸沙律個SAUCE 酸酸地…幾好味喎…正好可以開胃…煙鴨胸就是那些肉絲嗎???有D脆片係面…其實已經有D過左氣…但又好攪笑地有D煙肉的味道呀…所以初初以為係炸煙肉囉~壽司拼盤幾大件呀…都幾鮮…不過D飯就STICKY 左D…好似會好綿咁…和風炒野菜呵…真係和風喇…有D木魚係面….都幾大碟的…幾多款的菜呀…不過…好油呀…日式豚肉窩UM…咩事???why…有咁多…碎碎軟淋淋既不明物浮浮下既??!!平時d豬骨湯就可能有d骨髓啫…e個係豚肉咋喎…And 真係好seriously 多!!! D肉又chi 埋一大舊…@.@’豬軟骨讚岐手打烏冬豬軟骨都ok 入味同軟呀…烏冬有d粉…唔係咁ok…味噌湯淡淡的…雞軟骨用左好多的粉去炸喇…食到成口的粉…@.@’還好落左d lemon…仲有d軟骨的口感…店員好有趣…成日都想收左我地d碟…我地唔係火窩…坐左出面…正好附近有cd店…有埋歌聽…

和風煙鴨胸沙律
個SAUCE 酸酸地…幾好味喎…
正好可以開胃…
煙鴨胸就是那些肉絲嗎???
有D脆片係面…其實已經有D過左氣…
但又好攪笑地有D煙肉的味道呀…
所以初初以為係炸煙肉囉~
壽司拼盤
幾大件呀…都幾鮮…
不過D飯就STICKY 左D…好似會好綿咁…
和風炒野菜
呵…真係和風喇…有D木魚係面….
都幾大碟的…幾多款的菜呀…
不過…好油呀…
日式豚肉窩
平時d豬骨湯就可能有d骨髓啫…e個係豚肉咋喎…
And 真係好seriously 多!!!
D肉又chi 埋一大舊…@.@’
豬軟骨讚岐手打烏冬
豬軟骨都ok 入味同軟呀…
烏冬有d粉…唔係咁ok…
味噌湯
淡淡的…
雞軟骨
用左好多的粉去炸喇…
食到成口的粉…@.@’
還好落左d lemon…仲有d軟骨的口感…
店員好有趣…
成日都想收左我地d碟…
我地唔係火窩…坐左出面…
正好附近有cd店…有埋歌聽…

2009-12-11
那天早午跟朋友一起到這裡用餐~侍應生態度一般,我們還沒有點好菜便急急走開~上菜速度都很慢,我朋友叫的一杯檸檬茶,到飯差不多吃完還沒上呢~而我則跟友人相反,我叫的奶茶很快到,可是點的咖哩飯卻遲遲未送到!而我叫的咖哩飯不知何故是非常的辣(ps,我算吃得辣的人了)~我因為太餓了,把整碟咖哩都吃光,可是真的很辣!!~總括來說,態度跟食物都一般,只是比較便宜~下次應該不會再去了!~
2009-09-21 24 浏览
好幾年無去過五十嵐食,尋日經過禾輋無咩選擇,求其入左去食。一入去,見到環境都幾差,地下勁污糟,成間野無哂日本ge感覺(除左d日本燈籠外)。以前五十嵐差唔多淨係得日本野食,估唔到依家撈埋茶餐廳嗰範,連火腿奄列都有得食,又有珍珠奶茶,九唔搭八...........四個人叫左幾個下午茶,我吃的是叉燒煙鴨胸拉麵,又例牌加幾蚊叫埋三文魚壽司,另外叫左一客芥辣八爪魚壽司。個拉麵唔錯,煙鴨胸極度肥但味道OK,份量都足夠(以下午茶來說太多);偷食左人地碗手打烏冬,雖然係我食過最差的手打烏冬,但都比普通烏冬好食得多,證明佢真係用手打烏冬...............三文魚壽司非常唔好食,但尚且好過上次係銅鑼灣食嗰間(詳見另一篇);芥辣八爪魚落左勁多芥辣,完全唔知好唔好食。到左全場最差ge一環,就係佢杯凍華田!所謂凍華田,就係熱華田加冰,仲要係激熱嗰隻,結果成堆冰極速係一分鐘之內融化,融完之後仍然唔凍,非常難飲!!個杯面仲要有啲不明物質,好核突!價錢唔算平,平均每個人要四十幾蚊。另外個侍應好似未訓醒咁,落單落左五分鐘,超唔掂。
好幾年無去過五十嵐食,尋日經過禾輋無咩選擇,求其入左去食。

一入去,見到環境都幾差,地下勁污糟
,又有珍珠奶茶,九唔搭八...........

);芥辣八爪魚落左勁多芥辣,完全唔知好唔好食

!!個杯面仲要有啲不明物質,好核突

2009-09-20
  • 超平手打烏冬
2009-09-11 8 浏览
呢間野以前返學都會去食,不過時隨幾年簡直走哂樣。佢現在擴充了範圍,在商場通道加了十幾張台。昨晚同行友人一起叫了兩碗吉列豬扒讚歧手打烏冬,講明吉列豬扒,但佢件野唔多見有"吉刊"樣,求求期期幾粒麵包糠,就當吉列豬扒。仲衰一樣野,就是有陣味,就是萬年油味,OMG ,因前後上台既關係,到第二碗上台時,件扒重要係唔同色及唔同Size,一邊就黑黑地、一邊就啡啡地。除了兩碗野,我還叫埋蟹子壽師、鰻魚壽師及加州卷,個蟹子超唔爽要彈下,其他都叫可以接受。麵 x $37 蟹子壽師、鰻魚壽師 x $12加州卷 x $15有 八折 ,一人$48到

麵 x $37
蟹子壽師、鰻魚壽師 x $12
加州卷 x $15

有 八折 ,一人$48到
2009-09-10
2009-08-30 9 浏览
係沙田行街行過見到幾平的任食火鍋,睇下佢派的宣傳單張話送壽司,天婦羅同料理,於是入去試下!壽司因為係送的,都冇什麼要求了,都是很一般。天婦羅的水準就好好。料理係任選餐牌一樣,我揀了炸餃子,都好好食。火鍋湯底有幾款,我們揀了味增湯,初時都有少少味,但不久,所有味增湯的味道已經失去了,好似清湯一樣。火鍋配料第一round唔洗自己揀住,餐廳已預備好一大碟配料,食完可以任揀餐牌的食物,款式唔算太多,可以過下口引。個人認為肥牛唔太新鮮,豚肉就ok。我們仲叫左特色飲品,反而飲品水準好好,好特別!整體來說,純粹食晚飯係ok,如果想食高質數的食物就另作他選吧!侍應的服務態度好差,落一次單,要催好多次先得。
壽司因為係送的,都冇什麼要求了,都是很一般。
天婦羅的水準就好好。
料理係任選餐牌一樣,我揀了炸餃子,都好好食。
個人認為肥牛唔太新鮮,豚肉就ok。
我們仲叫左特色飲品,反而飲品水準好好,好特別!

火鍋料
肥牛
炸餃子
2009-08-29
火鍋料
炸餃子
2009-08-28 19 浏览
裝修後重開第一日,本著試新野的心態,入左去食,點知......叫果樣無果樣,待應好似未訓醒,問野唔識答,亦都唔多想服務你! 算啦......可能新開業,未準備好!重開咗咁耐,斷估準備好啦掛~所以星期一同朋友入咗去食下午茶,我叫了和風雞肉飯,而同行朋友則叫了海鮮鍋配白飯。呢個下午茶真係.....好難食!首先講下個和風雞肉飯,雞扒呈上來時,賣相尚算可以,但一反轉,黑色的!食落去,重重的「焦」味,比起未裝修前,真係難食N倍!至於個海鮮鍋,更加係不能接受(記得之前食都唔係咁),個湯竟然係白雪雪,上面有一層白泡。可能大家覺得我講得有點誇張,但請大家睇下相,就會明白我並沒有誇大......味道其實係可以接受,但由於賣相實在有啲得人驚,真係唔多想吞落肚。食野唔少得飲野,我地2個都點了熱檸水,本以為檸檬加水實無死。可是,我們都錯了! 檸檬在杯時確實有酸味同檸檬香,但一拎走......清水你好!點解環境咁低分?因為無論坐入面定坐出面,都係唔夠冷氣囉!好熱!
呢個下午茶真係.....好難食!
檸檬在杯時確實有酸味同檸檬香,但一拎走......
清水你好!

海鮮鍋
和風雞肉飯
2009-08-24
2009-08-06 17 浏览
尋晚張皮皮約左我食飯, 本身唸住反家~煮西餐~不過因為佢太餓我地由火炭-日日有營的的去禾X(唔識打) 本身去新開JUSCO買材料跟住就直接係五十嵐食任食火鍋~ $ 68 位 我加左價野飲~+多6蚊~ + 10%最十派~係佢又送壽司, 天婦羅,(係1~8款食物入面揀~)炸豆腐, 炒飯不過我地醒冇一開波食呢個 因為~怕一陣食唔到其他~XDD我整左個評分表~下面*味道:★★★☆☆ (係個牛肉唔得, 咬極都唔爛...開頭個碟OK 後面就真係...反而黑豚肉好D 不過都應該只係豬肉/ 唔係令既肉~ XD)新鮮:★★★☆☆價錢:★★★★★☆(如果你一定要食好好味~呢個價錢就唔抵~ 但我都覺得OK嫁啦)服務:★★☆☆☆(服務....OK啦~)環境:★★☆☆☆今日竟然係平時逼佢都唔係好食菜既張皮皮食最多菜~!!!!! @@''''
尋晚張皮皮約左我食飯, 本身唸住反家~煮西餐~
不過我地醒冇一開波食呢個 因為~怕一陣食唔到其他~XDD
我整左個評分表~下面*
新鮮:★★★☆☆
服務:★★☆☆☆(服務....OK啦~)
環境:★★☆☆☆

2009-08-05
因為睇左bolg友既推介記錯地址,誤打誤撞走左入去食一去到已覺得同blog友介紹既有點分別因為佢介紹既係正宗日本拉麵首先奇怪既係食日本野唔似日本野因為係出面見到有得打邊爐!?人到去,安排左出面既位商場出面d人睇住我地食野...而且好熱!!!侍應冇咩禮貌做野好慢叫佢拎個menu都好耐先拎到黎叫左個一口餃子豬軟骨拉麵湯底唔錯但d麵太"lum",唔夠彈至於d壽司不值一提...等到個拉麵食完都未比我問佢幾時有佢話應該出梗其實就係唔記得左d壽司好唔新鮮三文魚刺身冇晒光澤而且用既豉油竟然係"生抽"!!!食完即刻埋單走人行行下竟然發覺blog友介紹既正宗日本拉麵係jusco附近....唔之得覺得呢間野咁唔正宗啦!!!
因為睇左bolg友既推介
記錯地址,誤打誤撞走左入去食
一去到
已覺得同blog友介紹既有點分別
因為佢介紹既係正宗日本拉麵
首先奇怪既係食日本野唔似日本野
因為係出面見到有得打邊爐!?
人到去,安排左出面既位
商場出面d人睇住我地食野...
而且好熱!!!
侍應冇咩禮貌
做野好慢
叫佢拎個menu都好耐先拎到黎
叫左個一口餃子豬軟骨拉麵
湯底唔錯
但d麵太"lum",唔夠彈
至於d壽司
不值一提...
等到個拉麵食完都未比我
問佢幾時有
佢話應該出梗
其實就係唔記得左
d壽司好唔新鮮
三文魚刺身冇晒光澤
而且用既豉油竟然係"生抽"!!!
食完即刻埋單走人
唔之得覺得呢間野咁唔正宗啦!!!

麵太"lum
用既豉油係生抽,點樣用黎食壽司呀???
唔新鮮
好耐無試過係食肆火爆!見佢1/7裝修完 新面貌 就試下囉,,本身係附近住,,睇住呢間野幾年前開業 周不時都幫襯,,今日一役令我反感,,以後都可能唔會再去,,先講面貌,只不過將出面商場多半空位租用埋,,整做類似開放式椅子咁,,不過用木的,,同鋪內明顯唔同,,我就覺得唔會點美觀法,,頂盡係多人時多生意d姐,,,下午茶叫左豬軟骨拼炸碟魚拉麵,,+6$配3文魚壽司,,5mins左右黎左壽司,,差左囉,,無咁鮮味既,,,亦都好似短小左,,此時見隔離有兩台都追call話杯野飲等左好耐..再望坐正隔離個食客台面有兩杯野飲..一杯飲哂無人收走..肯定係上一手,.,d侍應真係好眼力..收留野..之後過多成5mins先再黎個拉麵..見d湯竟然無以前咁清..飲啖..oh~~無哂以前種味..唔知似乜..再咬啖麵..又硬過以前..軟骨就不過不失..食食下..拎本野黎話埋單先..唔緊要..佢地做法係咁..31$ 我比100$..佢轉頭拎本野黎放低就走左去..我一拎發覺佢找小一蚊比我囉..生存至今佢都算第一間可以找小錢比人仲要就咁走左去..犀利!!我算la~反正小數目..仲有都拎起左..一陣佢用怪疑眼光望我仲慘過1
下午茶叫左豬軟骨拼炸碟魚拉麵,,+6$配3文魚壽司,,
5mins左右黎左壽司,,差左囉,,無咁鮮味既,,,
亦都好似短小左,,此時見隔離有兩台都追call話杯野飲等左好耐..再望坐正隔離個食客台面有兩杯野飲..一杯飲哂無人收走..肯定係上一手,.,d侍應真係好眼力..收留野..之後過多成5mins先再黎個拉麵..見d湯竟然無以前咁清..飲啖..oh~~無哂以前種味..唔知似乜..再咬啖麵..又硬過以前..軟骨就不過不失..食食下..拎本野黎話埋單先..唔緊要..佢地做法係咁..31$ 我比100$..佢轉頭拎本野黎放低就走左去..我一拎發覺佢找小一蚊比我囉..生存至今佢都算第一間可以找小錢比人仲要就咁走左去..犀利!!我算la~反正小數目..仲有都拎起左..一陣佢用怪疑眼光望我仲慘過1$既價值啦..之後擺錢本野就咁放左係我眼前到食完為止都無收走..
真係食完碗麵..杯凍檸茶先黎.個小姐係我張台近隔離客個位..拎住杯野..我就主動話"呢度"個毛利竟然聲都唔聲就放係同台既另一客個位到.!!竟寸囉!!真係好唔要得!!之後追埋碟炸魚call..問個白衫高級d..條pk仲可惡!望我一眼..就理都唔理繼續佢有佢行..有負分我真係照比呢間廢野!!.講返杯野!!我X!!!!好無誠意..以前會好中意呢度d野飲大大杯..又標準..今次竟然又唔甜..又無味..唔知比杯咩我囉..叫佢比d糖水整甜d..但陣味都難以補救..肯定沖個陣就急急忙整到咁啦!!最後炸碟魚..原來係條比手掌細小小既炸魚仔..又係完全食唔出邊一忽好食..唉...商場最近開左吉之島,,食既選擇又多左,,呢間競爭激烈時期,,裝修完諗住可以換來新鮮..點之弄巧反拙,!! 叫五十分好過啦...如果以火遮眼去評分..真係想比全部一分..但公正起見..味道整體又未去到1分階段,,