2010-11-30 38 浏览
在銅鑼灣晚飯後來這邊吃甜點等了大概15分鐘才有位子看到餐牌, 有很多東西都好想試, 所以就點了五代同糖精選一道精選有三款甜品: 蘋果金寶, 焦糖燉蛋, 朱古力心太軟伴雪糕蘋果金寶我們先吃這個, 一吃覺得味道有點怪因為他們的蘋果是用草莓果醬一起煮的這兩種水果打成汁其實也可以很合, 酸的草莓加上平實的蘋果甜味但煮過的蘋果是會變成甜酸甜酸的味道, 蘋果本身的甜味被熱氣煮走了, 留下的只有酸甜味是靠糖來提出來的所以在這個時候加多了一層味道蠻人工的草莓醬, 會變得有些多餘上面那層金寶面做得是夠脆, 但一整個吃起來我就覺得很不倫不類邊吃我就很想吃得到最傳到的那種焦糖蘋果金寶...焦糖燉蛋這個就是很名副其實的焦糖燉蛋真像外面的那種即食焦糖布丁, 蛋味跟焦糖味都不突出跟外面不同的就只是它外面有一些薄薄的糖漿雖然味道不突出, 不過還是很滑啦如果是自己做的話, 其實可以做成脆的焦糖面, 那整個就會加分不少朱古力心太軟伴雪糕吃完兩道都不是太滿意的甜品, 最後就吃這個一弄破心太軟, 很好, 裡面的朱古力漿都流出來了, 不會太稀也不會過濃過實伴上香草雪糕送進咀巴, 也是很好~! 朱古力的味道很有驚喜, 用上了很
在銅鑼灣晚飯後來這邊吃甜點
等了大概15分鐘才有位子
好多款甜品

看到餐牌, 有很多東西都好想試, 所以就點了五代同糖精選

蘋果金寶
蘋果金寶

我們先吃這個, 一吃覺得味道有點怪
因為他們的蘋果是用草莓果醬一起煮的
用草莓醬煮的...

甜味是靠糖來提出來的
邊吃我就很想吃得到最傳到的那種焦糖蘋果金寶...

焦糖燉蛋
焦糖燉蛋

這個就是很名副其實的焦糖燉蛋
真像外面的那種即食焦糖布丁, 蛋味跟焦糖味都不突出
跟外面不同的就只是它外面有一些薄薄的糖漿
雖然味道不突出, 不過還是很滑啦

朱古力心太軟伴雪糕
心太軟伴雪糕

吃完兩道都不是太滿意的甜品, 最後就吃這個
伴上香草雪糕送進咀巴, 也是很好~!
好吃!

朱古力的味道很有驚喜, 用上了很香濃的dark chocolate去做的
可以吃到朱古力本身的濃厚的香味
甜度也調校的剛好, 加上雪糕一冷一熱的感覺好好吃

還有很多甜品沒辦法試, 有機會還是會試試其他的
棉棉冰看吃來好像不錯吃的樣子
心太軟伴雪糕
好吃!
2010-11-29 6 浏览
睇完少年食神主持的《為食一條街》,見到那個北海道3.6牛乳布甸好味到"震"的關係,所以星期六晚飯後就急不及待拖住朋友仔去試下五代同糖的甜品。到達時差不多9:30pm,那長長的人龍從老遠就已經看得到。 攞了號碼,幸好也只是等了五分鐘左右。開心!^^入到鋪頭,店內環境非常擠迫@.@,而且全都是那種沒有椅背的圓凳,人人坐到背貼背之餘,連行的路都沒有。 其實~好味的糖水鋪一般都是這樣!就好似在佐敦迄立不倒多年的某街頭糖水鋪,直情是"坐街",但由於味道好所以一直都不乏捧場客!心想:「這裡那麼爆,味道一定好。」誰不知惡夢正要開始...=V="本來打算重搥出擊兩個人SHARE三個甜品豪一豪,順便試齊招牌牛乳奶凍,雞蛋布甸及原隻椰皇燉北海道3.6牛乳。怎知前兩道招牌菜經已賣完,勁失望!SO SAD >V< 唉!但既然一場來到,咁唯有改叫益力多奶凍(唯一有貨口味 )及石榴味雪花冰。先來椰皇燉奶,端上枱時已聞到好香!當吃下一、兩口後 ,OH~何解裡面是凍的?就只有面層是微熱(難道是翻叮?)。至於味道方面,也只可說是OK, 我試過市面上很多的牛乳布甸,當中有日本的、本地的,但...我敢肯定

到達時差不多9:30pm,那長長的人龍從老遠就已經看得到。
攞了號碼,幸好也只是等了五分鐘左右。開心!^^

,OH~何解裡面是凍的?就只有面層是微熱(難道是翻叮?)。至於味道方面,也只可說是OK, 我試過市面上很多的牛乳布甸,當中有日本的、本地的,但...我敢肯定這個版本並不是最出色!以燉類甜品而言,外熱內冷絕對NO WAY!!!而益力多奶凍,只不過是一枝益力多加魚膠粉凝固咗
面頭想搵多滴心思點綴襯托起個益力多味都冇,唉~咁又呃咗我幾十蚊。
最後那個雪花冰是全晚最好味的
石榴味好香,再配合很多不知名但類似珍珠又不像生果,總之吃下去有咬感又吃不死人的東西,總算對個甜品胃有點交代。
埋單九十幾蚊,食到唔上唔落,不算便宜!離開時,見到人龍比之前更長,我估大家都是睇完電視介紹,慕名而來。老實説,我是很disappointed呢,以前Daddy Mommy帶我去唐朝,覺得坐得舒服,地方乾凈,食物就會有一定水準。現在~自己辛苦搵錢醫肚,食到如此有水準之"美食",簡直有被人詐騙的感覺XD!雖然冇雷曼班阿婆咁慘,但嘥時間嘥心機嘥卡路里/0\...I'M SORRY!胃,我孤負咗你,下次一定會再搵好嘢俾你食。

2010-11-27
$45 (其他)
2010-11-28 18 浏览
人人讚好的心太軟,今日終於食到喇起初以為係伊利莎伯大廈入面揾左好耐,最後先知原來係金水壽司對面叫左果五代同堂精選($98)有蘋果脆脆,心太軟伴雪糕,焦糖燉蛋先食心太軟嘩!嘩!嘩!太好食喇好多朱古力漿湧出黎好開心呀!相比之下其它果兩樣就無咁特別喇小金魚強烈推介心太軟
人人讚好的心太軟,今日終於食到喇

起初以為係伊利莎伯大廈入面
揾左好耐,最後先知原來係金水壽司對面

叫左果五代同堂精選($98)
有蘋果脆脆,心太軟伴雪糕,焦糖燉蛋
先食心太軟
嘩!嘩!嘩!太好食喇

好多朱古力漿湧出黎
好開心呀!

相比之下
其它果兩樣就無咁特別喇

小金魚強烈推介
精選
D朱古力漿不停湧出黎呀!
2010-11-26
精選
D朱古力漿不停湧出黎呀!
2010-11-22 2 浏览
食完飯去五代同糖食甜品,同男朋友叫左兩個甜品share北海道奶凍好好味呀!!好香奶味 都好滑楊枝金露雪花冰呢個都好好味呀 雪花冰好濃既芒果味好幼滑 好似食咁sorbet咁加d芒果汁食更加正!!美中不既既係d西柚有少少苦一定再黎!!下次要試樣子可愛既雞蛋布丁
食完飯去五代同糖食甜品,同男朋友叫左兩個甜品share

北海道奶凍
好好味呀!!好香奶味 都好滑

楊枝金露雪花冰
呢個都好好味呀 雪花冰好濃既芒果味
好幼滑 好似食咁sorbet咁
加d芒果汁食更加正!!
美中不既既係d西柚有少少苦

一定再黎!!下次要試樣子可愛既雞蛋布丁
2010-11-20
2010-11-15 6 浏览
一個月前已經見到網上評論如此好的"五代同糖".想試但是沒機會,今次在灣仔打完邊爐, 與小學同學們一齊行到CWB食糖水,朋友話食: 五代同糖當時聽到都非常興奮去到店面, 入面全部滿坐, 要等位, 不過都很快就可以入座,入到去, 係我最唔喜歡的紫色,感覺怪怪, 之前又無睇到依間食店出名乜野,亂點了, 涼粉西米露, 朋友點了. 芒果奶, 楊枝甘露, 椰汁西米露,食物上到枱後,很不安,.第一次見到楊支甘露的賣相如果恐怖, 灰灰色加黃黃的, 朋友亦說很難食,.我的涼粉西米露, 黑白相併, 白色的涼粉..想在食布甸,亦是很難食, 椰汁亦不多,另外兩友人對食物沒有太大不滿, 可能因為是男生吧? 哈哈有機會, 都不會再來,聽說心太軟亦過甜..
一個月前已經見到網上評論如此好的"五代同糖".
想試但是沒機會,
今次在灣仔打完邊爐, 與小學同學們一齊行到CWB食糖水,
朋友話食: 五代同糖
當時聽到都非常興奮
入到去, 係我最唔喜歡的紫色,
感覺怪怪, 之前又無睇到依間食店出名乜野,
食物上到枱後,
很不安,.
另外兩友人對食物沒有太大不滿, 可能因為是男生吧? 哈哈
恐怖顏色

比普通糖水店難食得多.

有機會, 都不會再來,
聽說心太軟亦過甜..
2010-11-13
$25 (宵夜)
2010-11-14 13 浏览
「五代同糖」好像是近期的潮吃甜品鋪。(可能同事時常說,去吃心太軟)。我到今日才第一次光顧。朋友要了雜果黑白涼粉$36,白涼粉幾好吃。椰奶也好吃。(其實再好吃,都是生果而已,與水準無關)心多的我,想吃心太軟,又想吃吸引的疏乎里。最後竟是揀了蘋果脆脆。曲奇脆面,不夠烘焗的脆香味,而且粉粉地添!介紹講道,此蘋果甜品中,有士多啤梨味。Cher…! 原來是蘋果片撈了士多啤梨jam咋!完全唔覺有什麼特別好吃!細細碗$38,Oh No~~~
)。我到今日才第一次光顧。
曲奇脆面,不夠烘焗的脆香味,而且粉粉地添
!細細碗$38,Oh No~~~
雜果黑白涼粉
蘋果脆脆
2010-11-11
$37 (宵夜)
2010-10-27 14 浏览
8月13日, 是日黑色星期五, 夜晚想搵甜品食, 行下行下嚟到五代同糖~ 門口都好多人wor, 但係好好彩地咁啱有2個位俾我地, 裏面可以用插針嚟形容, 得一條小巷可以行~::: 朱古力雪花冰 ::: $33本身都唔係太好雪花冰嘅呀比, 都俾呢個朱古力吸引咗~ 濃濃嘅朱古力又真係好美味, 好似飲緊朱古力奶咁, 好creamy~ 仲要加埋朱古力醬添, 冇懈可擊~ 配料方面,溶下溶下嘅雪花冰配上有質地煙煙韌韌嘅棉花糖, 好好嘅配搭, 而椰果就比較冇咁好, 因為佢濕濕地整淡咗個朱古力味~ 整體係有驚喜的~::: 朱古力心太軟配雲呢拿雪糕 ::: $48一嚟已經好香濃嘅朱古力味! 切開少少, 入面d朱古力醬十分流心!! 心太軟外層因為夠薄所以焗得脆脆的, 但內裡的蛋糕部份亦不失軟綿口感~ d朱古力甜度啱啱, 夾埋凍冰冰嘅雲呢拿雪糕一齊食真係超yummy! 仲要特別讚下呢個雲呢拿雪糕, 又滑又綿, 絕對唔係cheap cheap雪糕~ good!黑色星期五晚上食個同是黑黑地嘅朱古力, 好應景呀~ 食物質素有水準, 難怪咁多人食, 可惜店面太迫喇, 真係食完就要快鬆人…

::: 朱古力雪花冰 ::: $33

::: 朱古力心太軟配雲呢拿雪糕 ::: $48

朱古力雪花冰
朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
流心朱古力醬
2010-08-13
$41 (宵夜)
朱古力雪花冰
朱古力心太軟配雲呢拿雪糕
流心朱古力醬
  • 雪花冰
2010-10-27
媽咪今日又買左雞蛋布丁反來~因為太好食既關係~我一口氣食左3隻......第2日比媽咪話 平時放學都會去五代食糖水既,不過就唔會叫雞蛋布丁,通常食雪花冰,雞蛋布丁買走反屋企既 hehe依家入秋,來緊應該轉食熱甜品~!! 我個人推薦大家食楊枝金露雪花冰,呢個我至愛!!好好食真係!!
媽咪今日又買左雞蛋布丁反來~

雞蛋布丁買走反屋企既 hehe

依家入秋,來緊應該轉食熱甜品~!!

我個人推薦大家食楊枝金露雪花冰,呢個我至愛!!
好好食真係!!
2010-09-26
外卖自取
  • 雞蛋布丁
  • 楊枝金露雪花冰
2010-10-19
同朋友食完飯緊係再搵D野食下~~預左要帶佢黎食心太軟~~因為唔係好識路...搵左好耐...-,-最後終於搵到...估唔到等左1,2分鐘就有位...好快@@一坐低就即叫兩個心太軟...應該都等左7-8分鐘左右就黎...好好食!!! 心太軟配雪糕真係絕配!!可能我本身鍾意食朱古力,我特別鍾意食啦XD
同朋友食完飯緊係再搵D野食下~~
預左要帶佢黎食心太軟~~
因為唔係好識路...搵左好耐...-,-
最後終於搵到...
估唔到等左1,2分鐘就有位...好快@@
一坐低就即叫兩個心太軟...
應該都等左7-8分鐘左右就黎...
好好食!!! 心太軟配雪糕真係絕配!!
可能我本身鍾意食朱古力,
我特別鍾意食啦XD
不斷流出黎..!!!正!!!
2010-10-16
$48 (宵夜)
不斷流出黎..!!!正!!!
2010-10-12 30 浏览
冇錯 就係呢六隻蛋令我破戒!! 實在係太美味了佢既雲呢拿味勁重 而且細心睇睇 仲有好多籽係布甸當中而布甸勁度滑 滑過bb既皮膚 甜度適中而且外賣version既蛋殼 好有創意 果然係大師既傑作
六隻蛋!
冇錯 就係呢六隻蛋令我破戒!! 實在係太美味了
佢既雲呢拿味勁重 而且細心睇睇 仲有好多籽係布甸當中
而布甸勁度滑 滑過bb既皮膚 甜度適中
而且外賣version既蛋殼 好有創意 果然係大師既傑作
外卖自取
六隻蛋!
2010-10-11 6 浏览
看到網上食評對這間五代同糖的評價不錯,於是試試~這裡地點有點難找,不是在大街上,費了些功夫才找到。雖然不是很餓,但是見到餐牌上的“五代同糖精選”,忍不住要試~五代同糖精選$98 - 有雞蛋布丁、心太軟配雪糕和蘋果金寶三樣甜品。每樣size都不大,不過三樣加起來,也吃得幾飽~雞蛋布丁很滑,蛋味很香濃。蘋果金寶上面的crumbles碎都幾脆,裏面的蘋果還夾雜些類似紅莓醬,酸酸的幾特別。心太軟配雲尼拿雪糕,朱古力味濃,一叉下去,裏面的朱古力醬澎湃流出,最正是甜度適中,好味!!整體上三個甜品都很好味,而心太軟就最推介!
看到網上食評對這間五代同糖的評價不錯,於是試試~
這裡地點有點難找,不是在大街上,費了些功夫才找到。

雞蛋布丁很滑,蛋味很香濃。

心太軟

整體上三個甜品都很好味,而心太軟就最推介!
2010-09-29
$49 (宵夜)
2010-10-11 12 浏览
環境:全間 SHOP 都係我最愛既 PURPLE! 同埋店內充滿著一陣甜甜的味道, 很滿足!!!! 座位比 TST Branch 多同闊, 較舒適. 最正是不用等位, 即去即坐, 一流! 服務:好 Nice, 搵唔到咩挑剔位, 可能大家都係後生仔, 仲有講有笑 食物:雞蛋布丁, 好有心! 成個蛋殼上, 不過肚胃唔好既人可能要小心, 比如食唔到生雞蛋的人, 因為蛋殼比生雞蛋更多菌. 不過, 我諗佢地有處理好的! 味道, 一個字: 正! 好滑, 滑到應該叫佢做"雞蛋 Mousse"就差唔多. $56/6粒, 有 D 肉赤, 不過值!香芋棉花冰! 點解香港咁多人叫棉花冰做雪花冰? 佢地真係唔知定係有自知之明佢地隻野唔夠棉? 雪花冰係刨到一粒粒好似雪花咁既, 亦即香港人叫既刨冰 or 雪山! 講番味道, 好香芋!!!! 同細細個食既香芋雪糕一樣味. ($33/碗, 包普通 Toppings) 又多 toppings 揀. 好過出面好多!心太軟, 個心 D choco 好夠, 外脆內軟, 又多料, 仲配埋雪糕, 成班 friend 都食唔停, 連我唔食 chocolate 制品既女友都忍不住食左
環境:

全間 SHOP 都係我最愛既 PURPLE

服務:

食物:

香芋棉花冰

香芋棉花冰! 點解香港咁多人叫棉花冰做雪花冰?

心太軟(原狀)
心太軟(解剖狀)

心太軟, 個心 D choco 好夠, 外脆內軟, 又多料, 仲配埋雪糕, 成班 friend 都食唔停, 連我唔食 chocolate 制品既女友都忍不住食左啖!

原味梳乎厘

原味梳乎厘, 全程的敗筆, 料唔足, 太空心, 面頭落得太多糖粒, 令到口感有點"鞋", 唔知係香港人食得甜定咩, 落得太多糖, 把蛋白都蓋了

總結:

第一次來食, 名符其實, 講真, 甜品店這麼多 choices, 樣樣做得好係冇可能的, 不過, 五代同糖既盛名在於心太軟同雞蛋布丁, 絕對沒有失望!!!

開飯指數:

2010-10-08
$35 (其他)
香芋棉花冰
心太軟(原狀)
心太軟(解剖狀)
2010-10-10 8 浏览
食完金不換之後,一眾女生意猶未盡,轉攻甜品~之前一餐食得太多南瓜,我的戰鬥力大幅下降,加上其中一位戰鬥力極高的姊妹因病未有出席是次眾會,故我們6人只是點了該店的推介和較特別的甜品。雞蛋布丁: 要了一盒6隻裝,剛好每人一隻,盛於蛋殼內,拿的時候得小心翼翼。布丁滑不溜口,很creamy,蛋味都算濃,很美味~apple crumble: 極愛食apple crumble的我就不太喜歡這家出品,crumble夠香脆且熱騰騰,乃水準之作,但下面的apple不夠玉桂香,且夾雜了很多士多啤梨,我都鍾意食士多啤梨,不過覺得這配搭不及西貢的Ali-Oli 好,Ali-Oli的apple crumble酸酸甜甜,平衡拿捏得很好,更有層次感。(See Ali-Oli: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2091596)朱古力心太軟配雲呢拿雪糕: 一切開心太軟,朱古力醬已迫不及待洶湧而出,朱古力蛋糕做得極為軟熟,朱古力醬極為香濃,濃郁的朱古力味滿足到我這朱古力迷;雲呢拿雪糕同樣出色,是微微鵝蛋黃色,且帶點雲呢拿籽的雲呢

食完金不換之後,一眾女生意猶未盡,轉攻甜品~

apple crumble

朱古力心太軟配雲呢拿雪糕:
一切開心太軟,朱古力醬已迫不及待洶湧而出,朱古力蛋糕做得極為軟熟,朱古力醬極為香濃,濃郁的朱古力味滿足到我這朱古力迷;雲呢拿雪糕同樣出色,是微微鵝蛋黃色,且帶點雲呢拿籽的雲呢拿雪糕。是當晚我最愛的甜品,要我連掃5個都無問題~!

薑汁梳乎里:
梳乎里軟綿綿的,甚為討好,薑汁味足,不過相對較輕口味的甜品非是夜我的目標。

原味梳乎里:
質感同樣做得出色,但嚐過一眾味濃的甜品過後,這個比薑汁梳乎里更淡的甜品未能勾起我的興趣。

是夜食過兩餐甚為濃味的食物,過後數天要清清腸胃,留待下次再戰~
為了心太軟,我一定會再來~
很creamy 很滑~
水準一般的apple crumble
心太軟朱味香濃
一切已經湧出來的朱古力漿
薑汁疏乎里都不錯的
很creamy 很滑~
心太軟朱味香濃
一切已經湧出來的朱古力漿
  • 雞蛋布丁
2010-10-05
一直都在openrice留意到此店,但由於地點比較「隔涉」,所以最近才到來試試。上上星期六,我與兩位友人試了此店馳名的雞蛋布丁。雞蛋布丁香滑而有彈力,味道是適量的甜,並有香香的Vanilla味,而那蛋殼型器皿亦很別緻。吃一口後,我的反應尤如「天才小廚師」內的卡通人物,大叫「好好味噢」,然後幻想自己在半空飄浮。我想,這個招牌布丁應拍得住日劇"My boss my hero"內令主角不悉一切去爭奪的Agnes Pudding吧!我們吃完一個又一個,但我們其實之前晚飯已吃得很飽,可想而知它的吸引力有多強勁。當日我還想試試另一招牌---「五代同糖」精選,但肚子已滿載,決定擇日重賽。然後,上星期二,我急不及待的與三位朋友重臨此地,試試這個與店子同名的甜品。這甜品包括了大部分女孩子無法resist的甜品三寶: 心太軟 + Creme Brulee + Apple Crumble,只聽一聽我已陶醉其中。但是,可能我期望過高了,發覺幾款甜品不夠refine,並分別在別處吃過更好吃的。FYI,本人心目中最正的心太軟是來自山頂餐廳,Creme brulee則是Paul Lafayet,而Apple Cru

當日我還想試試另一招牌---「五代同糖」精選,但肚子已滿載,決定擇日重賽。然後,上星期二,我急不及待的與三位朋友重臨此地,試試這個與店子同名的甜品。這甜品包括了大部分女孩子無法resist的甜品三寶: 心太軟 + Creme Brulee + Apple Crumble,只聽一聽我已陶醉其中。但是,可能我期望過高了,發覺幾款甜品不夠refine,並分別在別處吃過更好吃的。FYI,本人心目中最正的心太軟是來自山頂餐廳,Creme brulee則是Paul Lafayet,而Apple Crumble 是The Pawn。

這裡做心太軟的technique都很正宗,一拮落去爆多chocolate sauce,但朱古力的quality一般。Creme Brulee面少了脆脆焦糖,apple crumble則很普通。而我們選了green tea ice-cream 伴心太軟,一起吃原來一點也不夾,還好侍應錯有錯著,拿錯vanila ice cream,最後我們可以享用兩款雪糕。

雖然有點失望,但我明白才$98已可吃這三款人氣甜品,即一次過滿足三個願望,其實已很不錯。店主為了要control cost,用料當然不能太名貴。念在這一點,加上那個夢幻般的雞蛋布丁,我給了smiley face評分。
2010-09-28
2010-10-05 20 浏览
和美女食完牛肉面.....再戰甜品.木瓜雪耳和桂花燉雪梨.兩個都係滋潤美顏,好嘢嚟架.一路吹水一路食.食到尾尾見到我個碗有兩隻小動物......含豐富蛋白質個d.....無所謂喇.出得街食都預左,眼不見為乾淨.兩個甜品都清潤好香好正.呢度環境陰暗,談心一流希望下次唔駛戒蛋時再來食佢地的招牌貨-蛋蛋甜品
和美女食完牛肉面.....再戰甜品.

木瓜雪耳和桂花燉雪梨.
兩個都係滋潤美顏,好嘢嚟架.

一路吹水一路食.

兩個甜品都清潤好香好正.

呢度環境陰暗,談心一流

希望下次唔駛戒蛋時再來食佢地的招牌貨-蛋蛋甜品

2010-10-04