2023-06-01 69 浏览
早兩日係好運中心行寵物店個時,見到二鍋頭原來開左黎沙田,見今晚晚餐未有著落,就決定入去食個火鍋。我地揀左b套餐可以任食120分鐘火鍋放題,食火鍋之前會先食一個雞煲、鴨煲或豬手煲,我地揀左食雞煲。雞煲份量都幾多,雞肉都夠滑,重點係多配料,入口夠惹味。食完雞煲就開始食火鍋,大部份食材都可以係出面自取,蔬菜類、丸類、炸魚皮和飲品都可以任君選擇。重可以用Qr Code點安格斯牛板健、安格斯封門柳、鮮蝦、蜆、鮮嫩鵝腸、爽脆花枝片等。安格斯封門柳肉味夠濃,鮮蝦新鮮爽彈,蜆鮮甜無沙,真係要食多幾round。食完當然要食返d雪糕、雪條。

雞煲份量都幾多,雞肉都夠滑,重點係多配料,入口夠惹味。

食完當然要食返d雪糕、雪條。

2023-05-29 3187 浏览
今天放假,約好朋友在沙田午餐。看到這邊有二鍋頭的新餐廳。但是此分店竟然有120分鐘放題,所以試下。 放題指定肉類任食。為求增加嚐到靚肉的機會率,所以鎖定中等價位或以上的套餐。很喜歡牛板腱,而封門柳又很吸引,最後選擇中間價位嚴選安格斯牛放題。雞鴨豬手鍋係任食,我們先試香辣雞鍋吧!先到醬料區自己調配醬料。朋友取來的豉油熱辣辣,職員話豉油是煮過,難怪味道跟樽裝豉油確不同。自己則喜歡簡單的葱蒜。 香辣雞煲我們都很喜歡雞,特別係香辣又惹味。雞煲果然沒有令我倆失望。勁多茜,熱炒更是香噴噴。雞胸仍是滑滑呢! 其他帶骨的部位更正。用魚皮沾上香辣醬汁,掂。後面還有安格斯呢靚牛! 牛板腱 VS 封門柳牛板腱相對較鮮紅,紅多白少。封門柳偏暗紅,紅白皆有。有靚肉怎能浪費呢!先處理牛板腱,下調火力,變蝦眼水時,放入牛板腱,每次只放二三塊。這就是自己向來制作火鍋牛肉的方法,為求牛板腱軟綿綿,容易咬,不乾柴。 食完再放第二輪的牛板腱。 封門柳是連著肋骨橫隔膜胸腔的肌肉,牛牛每天呼吸都要使用這組肌肉,也許含有更豐富的肌紅蛋白,即是牛味會更濃。先調至小火,再把封門柳鋪在食材上方,慢慢把封門柳浸熟。在粉紅色剛剛轉做淺啡色
今天放假,約好朋友在沙田午餐。
看到這邊有二鍋頭的新餐廳。
但是此分店竟然有120分鐘放題,所以試下。
放題指定肉類任食。
為求增加嚐到靚肉的機會率,所以鎖定中等價位或以上的套餐。
雞鴨豬手鍋係任食,我們先試香辣雞鍋吧!
先到醬料區自己調配醬料。
自己則喜歡簡單的葱蒜。
香辣雞煲
我們都很喜歡雞,特別係香辣又惹味。
雞煲果然沒有令我倆失望。
勁多茜,熱炒更是香噴噴。
雞胸仍是滑滑呢!
其他帶骨的部位更正。
用魚皮沾上香辣醬汁,掂。
後面還有安格斯呢靚牛!
牛板腱 VS 封門柳
牛板腱相對較鮮紅,紅多白少。
封門柳偏暗紅,紅白皆有。
有靚肉怎能浪費呢!
牛板腱
食完再放第二輪的牛板腱。
封門柳
封門柳是連著肋骨橫隔膜胸腔的肌肉,
牛牛每天呼吸都要使用這組肌肉,
也許含有更豐富的肌紅蛋白,即是牛味會更濃。
先調至小火,再把封門柳鋪在食材上方,慢慢把封門柳浸熟。
在粉紅色剛剛轉做淺啡色之時,就是牛肉最滑的黃金一刻。
封門柳
浸熟的牛肉真夠滑,而且封門柳紅白夾雜,有肉味也帶油香。
個人覺得封門柳比牛板腱更美味。
花枝片
首次在火鍋放題遇到花枝片。
自助區也有多款食材,丸類瓜果菜萵苣菜,
皆可長時間炆煮的食材,
所以在落牛肉之前都放在湯底慢煮。
嚐過多碟牛板腱和封門柳,就要清走鍋裡的蔬菜等食材,最後剩下一件粟米。
原來我們把白鱔片遺忘了!
下次再臨一定要點鱔片。
2023-05-02
午餐
2023-05-28 77 浏览
雞煲你哋就食得多,咁你哋有冇諗過食鴨煲同埋豬手煲呢?而家沙田嘅二鍋頭,有得任食雞煲,鴨煲同埋豬手煲,之後仲可以有任食嘅火鍋,性價比高,超級適合各位想食唔同種類嘅食物嘅人!😂火鍋湯底我就揀咗豆腐煲,豆腐好滑,而且生菜好多,而火鍋嘅選擇亦都非常之多元,唔同嘅肉可以喺QR code度點單,得邊同蔬菜就可以喺雪櫃度拎,醬料方面佢仲有得揀甜豉油或者鹹豉油添,而且亦都有甜品,不過佢甜品擺咗去角落嗰度,所以要行一個圈先見到🤣甜品方面亦都好得意,有唔同種類嘅雪糕同雪條,除咗一般常見嘅雲呢拿同綠茶味之外,仲可以有海鹽,依家餐廳真係充滿左驚喜🤣🤣而午市放題有90分鐘同120分鐘火鍋放題選擇,最平$118起

2023-05-27 90 浏览
一家人去好運中心二鍋頭食火鍋放題簡簡單單慶祝生日!有鴨煲、雞煲、豬手煲揀先,我地就食鴨煲,好惹味!拿拿聲食完鴨煲就叫職員轉湯底打邊爐,黎個皮蛋莞茜湯先!係app度有好多火鍋食材可以order,自助區有菜、丸、飲品、雪糕任拎!依度既脆肉鯇同墨魚仔係我地至愛,叫左好多次!每次都即叫好快就上枱!牛肉肥瘦均勻適中,口感嫩口!仲有墨魚滑添,我覺得墨魚滑好食過墨魚丸!鵝腸夠爽!自助醬料區可以自己調配火鍋醬料!到最後拎枝脆皮雪條食下就perfect la!

牛肉肥瘦均勻適中,口感嫩口!

仲有墨魚滑添,我覺得墨魚滑好食過墨魚丸!

鵝腸夠爽!

自助醬料區可以自己調配火鍋醬料!

到最後拎枝脆皮雪條食下就perfect la!

2023-05-09
庆祝纪念
生日
2023-05-27 75 浏览
宜家沙田區都有二鍋頭la,係沙田區數一數二性價比高既雞煲鴨煲豬手煲火鍋放題,而沙田分店獨有午市火鍋放題,有90分鐘同120分鐘揀!媽咪生日就一家一齊去打邊爐,一家去食好warm又滿足!安格斯牛放題120分鐘任食$268/位,真係好抵食!首先揀左雞煲、鴨煲或豬手煲食完就加湯底打邊爐,我地就揀左鴨煲,味道好濃郁超香呢!火鍋食材有好多種類,有我仲意食既脆肉鯇好新鮮又脆口,encore左几次!而安格斯牛板腱就必叫,牛味香濃又嫩!豬頸肉同豬肚都好正呢!除左app可以叫食材,出面自助區都有炸魚皮、響玲、丸等等可以夾,一定有仲意食既野!食到飽一飽仲可以拎杯雪糕嘆下先走🤣

安格斯牛放題120分鐘任食$268/位,真係好抵食!

首先揀左雞煲、鴨煲或豬手煲

食完就加湯底打邊爐,我地就揀左鴨煲,味道好濃郁超香呢!

而安格斯牛板腱就必叫,牛味香濃又嫩!

豬頸肉同豬肚都好正呢!

食到飽一飽仲可以拎杯雪糕嘆下先走🤣
2023-05-09
庆祝纪念
生日
Angus beef,chicken ,pork knuckle casserole hotpot all you can eat@Sha TinMy families and I went to a restaurant called "hotpot2f" (二鍋頭) located in Shop 3109 & 3110, 3/F, Lucky Plaza, 1-15 Wang Pok Street, Sha Tin沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3109及3110號舖There are Angus beef ,hotpot,duck,chicken ,pork knuckle casserole all you can eat dinner set which costs HKD$268 per adult for 120 mins.The chicken casserole is fresh tender,soft, succulent and juicy!!with sweet, crunchy water chestnutThere are seafood also p

沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3109及3110號舖

There are seafood also provided on an unlimited basis such as shrimp, white eel...etc.

The white eel is flaky with luscious grease!

There are shrimp dumplings and shrimp wontons.
Bouncy and springy shrimp are wrapped inside the dumplings with crispy shredded bamboo shoot.Yummmmm
Mushroom pork dumplings(菇菌三鮮餃)are also very delish,the filling is juicy,moist and sweet!!

Dozens of hotpot ingredient are put on self serving bar

various flavours of ice cream are provided,drink is free flow

2023-05-22 108 浏览
[ 二鍋頭 ]最近沙田嘅好運中心大翻新完開左好多新鋪頭同食店,沙田區終於有火鍋放題喇,見新開裝修又靚靚仔仔,即管試吓先😋✿ 120分鐘任飲任食火鍋放題嚴選安格斯牛 (二鍋頭惹味雞煲&火焰鴛鴦鴨煲&黑椒豬手煲) $268/位二鍋頭惹味雞煲🐔雞煲惹味香濃,雞肉肉質鮮嫩,配上花椒、芫荽&洋蔥,仲有大中小辣選擇🌶️🌶️,最重要喺可以無限添食😋蕃茄薯仔濃湯鍋🍅🍅湯底有9款俾你選擇,而火鍋配料有安格斯牛板腱、安格斯封門柳、美國牛胸腹、紐西蘭羊卷肉、鳳城水餃、鮮蝦雲吞、牛柏葉、脆鯇魚腩、鮮吊桶仔等等,肉類/海鮮類都足夠滿足到你。總結🫦一個價錢淨喺食雞煲都值回票價,估唔到雞煲質素都有驚喜,食完再添加,性價比高。另外仲有得打邊爐,啱晒食肉一族。沙田分店獨有午市火鍋放題,而午市放題有90分鐘或120分鐘火鍋放題可供選擇,新界區嘅朋友可以一試啊😎✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿二鍋頭地址:沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3109及3110號舖電話:31880567✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ 二鍋頭 ]

二鍋頭
電話:31880567
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2023-05-21 115 浏览
今天同家人去到沙田二鍋頭餐廳吃晚餐,這裡的菜式讓人非常滿意。特別是雞煲和豬手煲,為人留下了深刻的印象。這次試了豬手煲煲,每一口都讓人感受到它的獨特風味。除此之外,被許多人推薦的封門柳牛肉也是值得一試的菜品,味道濃郁,肉質嫩滑,讓人印象深刻。不僅如此,這裡的火鍋也非常出色。火鍋款式繁多,今次我就試了藥饍湯,味道清淡,藥材味非常適合配搭一些蔬菜及鮮肉,亦非常適合接下來的火鍋食材。此外,這家餐廳設計的QR code點餐方式也令人應到方便。使用這種方式,訂單可以快速而方便地下達,減少了人工操作的時間,不會有太多的等待時間。各種食材的分類也非常明確,使人易於選擇心儀的食材。來到這家店的人也可選擇自助配料,選擇眾多,有蔬菜、雜菇,還有響鈴和炸魚皮。在調味料區和飲品區裏還有各種甜品,餐飲和配菜全部的確非常豐富。總之,這是一家非常值得一試的餐廳,我也非常推薦來到這家餐廳一嚐其美食。尤其是如果你愛吃雞煲、鴨煲和牛肉火鍋,這家店肯定會是你的最愛。

2023-05-19 375 浏览
《二鍋頭》原來喺沙田好運中心開咗分店🤫雖然我未食過,但都略有所聞,一直喺我嘅bucket list入面😋既然我入開沙田,見5點幾人比較少,就不妨去試吓價錢《二鍋頭》分別有三種肉嘅價錢,我哋就揀咗B,即係嚴選安格斯牛$268,而用餐時間為120mins (沙田分店獨有午市火鍋放題,午市放題可以揀90或120分鐘)食物首先,大家可以先叫咗雞煲、鴨煲或者豬手煲,而且食完可以再食,我哋就叫咗個黑椒🐷豬手煲。呢個豬手煲又比到我幾大嘅驚喜喎👍🏾因為佢嘅黑椒味好重,d肉好大嚿,但已經煮得好林好入味,食落口係滿滿嘅骨膠原😋正!性價比高!鍾意食豬手嘅朋友,一定唔可以錯過之後,我哋再叫咗個藥膳湯底打邊爐。我哋第一時間梗係叫牛先啦,呢個set除咗有安格斯牛之外,重有鮮牛肉,呢幾種牛睇落雖然好似唔係好靚,但食落質素一d都唔差❤️好食另外,其他食物,例如:白鱔片、蜆、鳳城水餃🥟、墨魚滑等等,質素都唔錯🤤最特別嘅係呢度重有我最鍾意食嘅韓國麵添😆我哋食到7:00左右,出面已經有好多人排隊👀所以我建議大家可以早d嚟食

價錢

食物

貪心的人有福了!😋 呢間二鍋頭咩煲都可以食,仲可以打邊爐,滿足晒三個願望!⭐️我地先叫左個雞煲,雞煲有唔同辣度揀!🐔之後再嚟左個豬手煲,豬手煲入面嘅豬手炆得好淋,黑椒汁炆得又好入味🐷 每一次一個煲嘅份量唔會好多,方便大家留返個胃食其他野!之後轉打邊爐都有好多湯底揀🍲用手機落單就可以點到唔同嘅肉類同小食!但注意有啲食物要額外收費架外面有唔同嘅打邊爐配料,又有無限飲品供應,食到捧住個肚真係物超所值呀!🤩🤩

我地先叫左個雞煲雞煲有唔同辣度揀!🐔之後再嚟左個豬手煲,豬手煲入面嘅豬手炆得好淋,黑椒汁炆得又好入味🐷

每一次一個煲嘅份量唔會好多,方便大家留返個胃食其他野!

沙田好運中心裝修完之後靚左好多呀, 而商場亦開左好多新餐廳~今日我就約左朋友黎食商場新開既二鍋頭火鍋放題喇......餐廳新開好乾淨好企理, 不過地方唔係好大, 黎食最好BK定位啦~~120分鐘火鍋放題有3款套餐選擇~成人價錢介乎$228-318, 主要分別係牛既種類同包唔包海鮮.....任何套餐都包任食雞煲, 鴨煲同豬手煲食完一個煲可再添加或轉食其他煲湯底有多款選擇~~配料可於自助區自取.....有蔬菜, 菇類, 丸類等等~~亦有麵食, 炸魚皮, 響鈴......飲品就有果汁, 汽水, 啤酒....一黎就揀左食二鍋頭惹味雞煲~~~呢個2人份份量剛剛好, 唔夠先再添.....職員會幫忙炒雞.....一路炒就聞到超香呢雞件吸晒汁入晒味, 超惹味喔而雞肉又嫩滑.....最正就係有埋鳳爪食!!!超好味丫!!!!!!!!食完雞煲就換煲轉打邊爐......點左香茜皮蛋鍋....... 芫茜份量都幾多, 好濃味, 好岩鍾意芫茜朋友揀左B餐嚴選安格斯牛~~一共有4款牛可點...用QR Code落單..最鍾意食佢既安格斯牛板腱&封門柳, 牛味濃郁好甘香海鮮方面就有鵝腸, 花枝片, 白鱔片, 脆肉鲩,
今日我就約左朋友黎食商場新開既二鍋頭火鍋放題喇......

120分鐘火鍋放題有3款套餐選擇~
任何套餐都包任食雞煲, 鴨煲同豬手煲

食完一個煲可再添加或轉食其他煲
湯底有多款選擇~~
配料可於自助區自取.....
有蔬菜, 菇類, 丸類等等~~
亦有麵食, 炸魚皮, 響鈴......
飲品就有果汁, 汽水, 啤酒....
一黎就揀左食二鍋頭惹味雞煲~~~
呢個2人份份量剛剛好, 唔夠先再添.....

職員會幫忙炒雞.....一路炒就聞到超香呢

雞件吸晒汁入晒味, 超惹味喔

而雞肉又嫩滑.....最正就係有埋鳳爪食!!!
超好味丫!!!!!!!!

食完雞煲就換煲轉打邊爐......
揀左B餐嚴選安格斯牛~~
一共有4款牛可點...用QR Code落單..
最鍾意食佢既安格斯牛板腱&封門柳, 牛味濃郁好甘香
海鮮方面就有鵝腸, 花枝片, 白鱔片, 脆肉鲩, 蝦, 蜆等等....
甜品櫃有雪糕雪條提供
2023-05-18 94 浏览
突然天氣轉變 潮濕天氣懶得煮 收工同老公去沙田覓食 行行下去咗好運中心 商場做緊大翻新 但都有幾間新開食店 老公號稱邊爐王子 梗係首選十十下啦呢間名為「二鍋頭」嘅火鍋店 個名好有氣勢 門面光鮮企理 三個大燈箱介紹任食價格/食店主打煲三款特色煲 九款火鍋湯底 120分鐘 任食任飲 淨睇圖片已相當吸引 店內環境乾淨 蔬菜及凍肉嘅凍櫃間格企理 每個櫃內都有食物夾供應 凍飲櫃都有成二十款選擇 亦有藍冰啤酒可選 仲有雪糕任食添未叫火鍋湯底前可選一個特色煲我地叫火焰鴛鴦鴨煲 店員會倒D玫瑰露係煲度再點火 令到個味更香濃更惹味 食完之後就叫咗個芫茜皮蛋湯底繼續食到飽 店內肉類可掃QR code落單 另外部份小食可加錢Order 蔬菜什丸就可凍櫃自取 如果仍然未能填飽肚 仲有一丁同韓國薯仔面(獨立包裝)可以自取 誠意十足不知不覺兩小時 車輪轉 飲飽食醉 喜歡試新野 又喜歡坐得舒適 來到沙田區一定要試下鍾意食鴨必試鴛鴦鴨煲 辣辣地配埋枝竹同芹菜好惹味

未叫火鍋湯底前可選一個特色煲

鍾意食鴨必試鴛鴦鴨煲 辣辣地配埋枝竹同芹菜好惹味
火焰鴛鴦鴨煲
2023-05-16
火焰鴛鴦鴨煲
2023-05-18 97 浏览
星期六時六人即興去晚餐行過見好像新開竟然星期六痴唔洗等位就試下先吃雞煲,味道很一般好多汁但又無乜香辣味但份量就ok既然後就轉煲打邊爐點知D野食等極唔黎下下要催先黎,尤其是牛肉order由第一次到最後每次都要追問D肉先會羅黎…待應話廚房無左d單(下?)牛肉望落ok, 但吃落都好一般,無牛味的出面雪櫃d野又得幾碟等到中段先有人refill感覺廚房、洗碗都應該做唔切任食邊爐黎講呢間真係好一般了…試一次就夠
星期六時六人即興去晚餐
行過見好像新開
竟然星期六痴唔洗等位就試下
先吃雞煲,味道很一般
好多汁但又無乜香辣味
但份量就ok既
然後就轉煲打邊爐
點知D野食等極唔黎
下下要催先黎,尤其是牛肉
order由第一次到最後
每次都要追問D肉先會羅黎…
待應話廚房無左d單(下?)
牛肉望落ok, 但吃落都好一般,無牛味的

出面雪櫃d野又得幾碟
等到中段先有人refill
感覺廚房、洗碗都應該做唔切
任食邊爐黎講呢間真係好一般了…
試一次就夠
2023-05-17 114 浏览
二鍋頭終於在沙田好運中心開分店啦!!沙田的朋友今次有口福了👍🏻二鍋頭主打任食火鍋,更有雞煲、鴨煲和豬手煲吃😋場面不大,但環境勝在非常乾淨整潔。所有蔬菜和丸類食物都放在雪櫃裏,能保持食物新鮮和質素。另一個雪櫃擺滿各式各樣的飲品。雪糕和雪條都是任食。自助漿汁區,按自己的喜好加入蔥、蒜、炸蒜等。自助區有炸魚皮和響鈴。先來一個黑椒豬手鍋😋豬手清洗乾淨,沒有毛髮。而且煮得入味,紋得又淋。肉少脂肪多,滿湖的骨膠原,好滿足😋二鍋頭惹味雞煲雞件切得利落,沒有碎骨。雞件煮得非常入味,配洋蔥一起吃很惹味。有9款火鍋湯底,小編點了胡椒豬肚雞鍋,湯底有幾件雞件和豬肚。部分火鍋料以qrcode落單,有海鮮類和牛😍

雪糕和雪條都是任食。

自助漿汁區,按自己的喜好加入蔥、蒜、炸蒜等。

自助區有炸魚皮和響鈴。

二鍋頭惹味雞煲

部分火鍋料以qrcode落單,有海鮮類和牛😍
二鍋頭開咗分店唯獨沙田店先有午市時段放題任食仲有90分鐘同120分鐘選擇係沙田友嘅喜訊呀相約咗幾個好姊妹出嚟聚下打住邊爐吹水就啱哂我地✨火焰鴛鴦鴨煲雞煲食得多,今次試下鴨煲一放低已經炸炸聲,好有鑊氣味道同口感有驚喜個醬汁辣辣地好惹味鴨掌同鴨肉都超入味店員加入玫瑰露,除咗帶出味道更香,仲有火焰爆炒幾下就食得食完鴨煲之後就揀湯底打邊爐✨芫茜皮蛋湯底芫茜舖滿整個湯底,加入軟滑嘅皮蛋味道好清甜掃QR code可以揀火鍋配料✨安格斯牛軟腍,牛味濃郁仲有唔同款式嘅海鮮蜆肉粒粒飽滿另外雪櫃有唔同蔬菜同丸類可以無限添加,乾淨衛生加埋甜品同飲品,今餐實在非常滿足性價比好高,下次嚟沙田又多一個放題嘅選擇
二鍋頭開咗分店

唯獨沙田店先有午市時段放題任食
仲有90分鐘同120分鐘選擇
係沙田友嘅喜訊呀

相約咗幾個好姊妹出嚟聚下
打住邊爐吹水就啱哂我地

✨火焰鴛鴦鴨煲
雞煲食得多,今次試下鴨煲
一放低已經炸炸聲,好有鑊氣
味道同口感有驚喜
個醬汁辣辣地好惹味
鴨掌同鴨肉都超入味
店員加入玫瑰露,
除咗帶出味道更香,仲有火焰
爆炒幾下就食得

食完鴨煲之後就揀湯底打邊爐
✨芫茜皮蛋湯底
芫茜舖滿整個湯底,加入軟滑嘅皮蛋
味道好清甜

掃QR code可以揀火鍋配料
✨安格斯牛軟腍,牛味濃郁

仲有唔同款式嘅海鮮
蜆肉粒粒飽滿
另外雪櫃有唔同蔬菜同丸類
可以無限添加,乾淨衛生

加埋甜品同飲品,今餐實在非常滿足
性價比好高,下次嚟沙田又多一個放題嘅選擇
2023-05-16
  • 火焰鴛鴦鴨煲