2019-12-10 77 浏览
今日做完gym,行離觀塘到覓食,咁啱喺鴻圖中心度比我見到有個類似food Court既地方,裏邊有好多嘢食,嗰時我真係超肚餓,於是走咗嚟醫醫肚😛咁岩比我見到有間二少廚房,有飯又有甜品食咁好似好豐富,一於試吓啦🤟🏻本身想食完飯再食甜品,點知原來依間餐廳嘢食咁搶手,3:00pm離到,好多嘢食都賣晒,得返幾個手撕雞飯同兩個湯揀,啱晒我依啲選擇困難症嘅人🤩最後我揀咗花膠瘦肉湯同麻辣手撕雞飯,$42+$28,離到「嘩」一聲!飯超多!正啊😍 我做完運動勁肚餓,見到個飯咁大個即刻二話不說係咁食,老闆娘真知我心🥰 一路食飯,一路配住雞胸肉食,仲有一盒麻辣醬點tim🥰 然後仲有個湯配住飲,好有家的味道🥰 我決定咗聽日做完gym都嚟食呀!
今日做完gym,行離觀塘到覓食,
裏邊有好多嘢食,嗰時我真係超肚餓,於是走咗嚟醫醫肚😛

飯超多!正啊😍
一路食飯,一路配住雞胸肉食,仲有一盒麻辣醬點tim🥰
2019-12-09 47 浏览
今日嚟到觀塘巧明街94至96號,鴻圖中心 地下 6b至6c號舖, 店員很有禮貌,安排咗個舒適休閒寧靜的地方給我坐, 我叫咗一個日式芝麻醬手撕雞泰國絲苗香米, 十二分鐘我的餐來到了 , 很香芝麻醬的味, 味道不太鹹不太甜 , 味道啱啱好 👍, 日式芝麻醬手撕雞很淋滑,招牌客家鹽焗手撕雞泰國絲苗香米, 鹽焗雞不太油膩 很香的鹽焗味, 手撕雞很滑, 泰國絲苗香米飯粒很軟熟 很有口感,燉湯花膠瘦肉湯, 功效滋潤養顏,養血補, 很香花膠味。👍
2019-12-08 53 浏览
今日發燒好辛苦,晏晝飯都費事煮,走落街度搵嘢食,依間餐廳好近地鐵站,喺牛頭角地鐵站B出口一出直行5分鐘就到,鴻圖中心裏便,裝修白雪雪好易認,我同我朋友下午茶時間嚟到,本來想搵啲甜甜地嘅嘢食下,但呢度嘅嘢食好快賣晒,只係得返手撕雞飯同湯,想食甜品同其他嘢食嘅朋友一定要早啲嚟啦😉 最後我叫咗一個薑蔥手撕雞飯,依度好高科技,用個牌坐埋位等拎就得,成個過程自助式,好方便㗎😛🤟🏻手撕雞飯終於都嚟咗啦,呢度嘅薑蔥筒飯係分開上,睇落去賣相唔太吸引,不過食得飽最緊要😀呢度嘅飯真係大大碗,平時放工過嚟食一定夠飽!雞好滑,雖然冇咩味,但可以點住薑蔥食,而且味道清清地,就算我病咗都食得,簡直係健康之選🥰唔好忘記仲有湯飲呀,湯有冬菇同雞🥰總括嚟講呢間餐廳好貼地,午餐食真係好飽肚㗎,我決定下次一開舖我即刻過嚟再食,希望有更加多選擇,識到更加多種類嘅嘢食啦哈哈😀

觀塘-二少廚房:奶油蒜香手撕雞泰國絲苗香米連烏龍茶/豆漿($60)、蟲草花雞湯($42)-太耐無去過觀塘,都唔知鴻圖中心地下搖身一變變左個小型food court,牆上畫上希臘小屋,全場藍白色調非常舒服又醒神,有不少食店。-原本我是衝著二少甜品的椰皇燉奶而來,怎料已變身成二少廚房,也沒有甜品了,變左主打手撕雞.... 有六款,見到有櫻花蝦就選了奶油蒜香櫻花蝦手撕雞飯,點知!出餐了才知我看到的menu是舊的,新的已沒有櫻花蝦了...只是奶油蒜香撕雞...-老實說,賣相不吸引,手撕雞份量是頗多的,亦食得出是雞拆出來,雞脾位的肉會滑點,雞胸位就鞋點,雞肉有彈性,如果是配麻辣應該好點,這個奶油醬我不太吃到蒜味,整體略嫌單調,只有奶油醬和雞和飯👀亦沒有配任何蔬菜。燉湯材料有雞腳、雞翼和蟲草花,比例湯稍好一點的質素。烏龍茶應是茶包泡久了,有點澀。整體以這個價位來說,各方面都有提升空間,需要更多誠意和心思才足以令人回頭。

2019-12-01 51 浏览
一向都喜歡到小店搵野食,今天試下到觀塘鴻圖中心,原來呢到開左好多間特色小店,裝修得好好,食野之餘,都算係一個影相打卡既好地方。我地揀左簡約風的二少甜品,但唔好以為只係供應甜品,其實都適合黎食午餐或者晚餐。二少手撕雞套餐$60我地揀左廚師推介的招牌客家鹽焗手撕雞 配泰國絲苗香米;飲品選了豆漿廚師推介果然唔會錯,手撕雞好惹味,滑滑的,入口啖啖肉;配上好飯,值得一試!二少餃子套餐$57我地揀左椰菜豬肉餃 配四川辣醬拉麵;飲品配熱烏龍茶餃子漲卜卜的,清清地可能沾醋食;辣醬拉麵辣度剛剛好,岩晒喜愛食辣野既我地!欣賞店主斯文有禮,食物份量合適,店面明亮清潔,飯和拉麵經用心處理,是能讓人回味的質地和味道!

二少手撕雞套餐$60

二少餃子套餐$57

我地揀左椰菜豬肉餃 配四川辣醬拉麵;飲品配熱烏龍茶

午餐時份到處都很多人,尤其是觀塘附近一帶都是辦公室上班族。裡面像個大Food court,入面食店很多,不同國家的菜式也有。幸好等候位置時間不久,很多食客吃完就走,而且大家可以按自己喜好選擇想吃的菜,再坐在一起。我決定試試這家的雞飯。招牌客家鹽焗手撕雞配泰國絲苗香米貼心的便當飯盒設計,有兩層分隔著飯和餸菜,底層有飯,上層有手撕雞及生菜。鹽焗雞絲挺出味的。雞絲連著雞皮,肉帶雞油香,而肉質軟嫩,不算油膩。另加了四隻椰菜豬肉餃。椰菜較遜色,跟豬肉混在一起味道都被蓋住了,不過蠻大隻的一粒。跟餐還有杯飲品,點了豆漿,值得一提的是大豆香味濃郁,而且豆漿是我喜歡的濃稠綿密,而不是很稀狀,如果有得選擇無糖更佳。
另加了四隻椰菜豬肉餃。
2019-11-09 46 浏览
自從二少甜品變成二少小廚之後,佢就變咗買手撕雞,所以一路都想試。今日諗住過去買來做呢個下午茶,但係去到嘅時候竟然賣晒,得返餃子。老闆娘話如果想食手撕雞最好要閒日早啲嚟,但一般lunch hour都會俾人一掃而空,所以想食早要啲嚟。咁一場嚟到我又唔想空手而回,咁就揀左個餃子餐當下午茶啦。咁餃子餐就會跟個飲品,我就揀左豆漿。佢有兩個味,呢個係椰子豬肉餃,佢椰菜都好清甜。另一個個韮菜豬肉餃,呢個就香啲,味濃啲。下次都係早啲嚟先可以試到手撕雞。

佢有兩個味,呢個係椰子豬肉餃,佢椰菜都好清甜。

另一個個韮菜豬肉餃,呢個就香啲,味濃啲。

下次都係早啲嚟先可以試到手撕雞。
2019-11-09
2019-11-09 61 浏览
行過觀塘巧明街,這個商場地下全部是食肆,價錢唔平。我都幾鍾意男生作為牌頭的餐廳, 所以便試一試 。這間 餐廳叫「二少廚房 」,餐廳原本以食餃子為主,但係我一見到有「桃膠」這個甜品, 立即兩眼發光, 一定要點嚟食。 我點了「桃膠椰皇蛋白燉奶」,我個人真係好鍾意食桃膠,鍾意佢煙韌 彈牙, 好似果凍般爽話, 聽講仲有美容功效,桃膠是沒有味道的, 配上椰皇燉奶,淡淡的、不太甜就最好。 椰皇很香,畀我食曬裏面的椰肉,原來燉了的椰肉是十分淋及清甜的,可惜餐廳沒有提供鐵匙羹,比較難刮起啲嘢肉!這些咁滋補的甜品,久唔久食一餐當是獎勵下自己啦😀

2019-11-01
2019-11-07 52 浏览
二少廚房觀塘區真係一個咩都有嘅地方工廠大廈、大型商場及住宅林立食買玩全部都一應俱全咩類型嘅菜式都有無論主餐、輕食、甜品或飲品都令人花多眼亂要突圍而出真係要靠人宣傳同口碑喇話說今日黎開觀塘區附近做野做到好鬼晏都未食飯走嘅時候都唔係好肚餓喇行過鴻圖中心番新裝修後見到入面有幾間食肆於是走入去睇下啦由於唔係太肚餓所以就搵間份量少啲嘅先呢間二少廚房係我印象中好似係間糖水舖黎一問之下原來已經轉左型(前身係二少甜品)宜家轉左做馳名手撕雞、餃子同燉桃膠諗住仲正啦反正我正餐都未食點知個職員話手撕雞同燉品都賣晒喇😭😭😭佢仲話手撕雞通常中午就賣晒架喇咁我唯有點咗個餃子配豆漿醫下肚下次再試佢其他馳名食品啦🔅餃子雙拼套餐 $57 韭菜豬肉餃拼椰菜豬肉餃 (每款4隻)跟餐配豆漿一杯餃子皮薄肉汁多餡料夠味唔駛落任何調味料菜同肉各佔一半比例岩岩好雖然食唔到佢哋嘅甜品😭不過佢哋杯豆漿都好好味好滑又重豆味質感好厚眼見一份餐唔算好多但係都令我好飽好滿足喇

二少廚房

觀塘區真係一個咩都有嘅地方
工廠大廈、大型商場及住宅林立
食買玩全部都一應俱全
咩類型嘅菜式都有
無論主餐、輕食、甜品或飲品都令人花多眼亂
要突圍而出真係要靠人宣傳同口碑喇
所以就搵間份量少啲嘅先

呢間二少廚房係我印象中好似係間糖水舖黎
一問之下原來已經轉左型
(前身係二少甜品
宜家轉左做馳名手撕雞、餃子同燉桃膠
諗住仲正啦
反正我正餐都未食
點知個職員話手撕雞同燉品都賣晒喇😭😭😭
佢仲話手撕雞通常中午就賣晒架喇
咁我唯有點咗個餃子配豆漿醫下肚
下次再試佢其他馳名食品啦

🔅餃子雙拼套餐 $57
韭菜豬肉餃拼椰菜豬肉餃 (每款4隻)
跟餐配豆漿一杯

質感好厚

眼見一份餐唔算好多
但係都令我好飽好滿足喇

2019-11-06 28 浏览
朋友在附近做野,我地就相約係公司附近的小小food court 道食下lunch😆一入門口就見到二少廚房嘅招牌。見到這店主打手撕雞又幾多人排隊就去試試😊我地叫左2個套餐,一個係奶油蒜香手撕雞🐔配豆漿,一個係韭菜餃子配四川麻辣拉麵。點完餐後,就可以返座位等食🤣店家話手撕雞係河源雞黎🐔食落又真係冇平時嘅雞咁油同肥😋配上奶油醬一齊食又幾有新鮮感🤓同埋有個生菜🥬配埋😆韭菜餃子係蒸餃,食落熱熱嘅,有d似台灣嘅蒸餃😆拉麵🍜因爲分湯嘅關係唔會好糊,配埋四川醬唔算太辣,如果喜歡辣可以直接做撈麵😊豆漿好有豆味😋好好味🤓

見到這店主打手撕雞又幾多人排隊就去試試😊

點完餐後,就可以返座位等食🤣

豆漿好有豆味😋好好味🤓
2019-11-06
午餐
  • 手撕雞
因為趕時間,所以喺上堂之前淨係食咗個下午茶,放學之後覺得有啲肚餓,決定去食個宵夜。鴻圖中心樓下有個小型Food Court,中、西、小食應有盡有,見到呢間鋪頭有個滋補甜品好似幾出名,便同老婆一齊食。平時比較少食桃膠,本身冇乜味道,小小甘甜,原來桃膠有滋補養顏、清熱止渴、養顏抗衰老嘅功效,加埋椰皇燉蛋白都係好滋補。椰皇蛋白燉得好嫩滑,味道清香而不會太甜,桃膠分開上,可以自己加減份量,食完蛋白之後可以食椰皇肉,反而我覺得椰皇肉還比較甜。

2019-11-01
$52 (宵夜)
2019-10-30 28 浏览
二少甜品改左名做二少廚房,之前我同BB都來食過甜點,食左佢個椰皇燉鮮奶,真係好香好滑,我來到見到改左名,我以為冇得食架啦!點知佢重有椰皇燉鮮奶,立即個人開心哂!我地叫左個8件水餃餐加配椰皇燉鮮奶,今次佢地仲加埋桃膠,食完成個人都滑哂,先講下佢個水餃,有兩個味(椰菜豬肉餃同韭菜豬肉餃)佢俾我地揀雙拼,咁就兩個味都食到👍🏻👍🏻,另外個桃膠椰皇燉鮮奶,d桃膠成碗咁多,真係食唔哂,我地仲留左一半返屋企再加牛奶加熱桃食,另外個椰皇燉鮮奶🥥🥛,都係一樣咁香椰子味同勁重奶味,少少甜剛剛好,加埋桃膠味道勁夾,真係岩哂飯後食的甜品🍮
  • 椰皇燉鮮奶
2019-10-29 21 浏览
這間二少廚房樓面細細,堂食都只得兩,三張枱,所以多數外賣吧,餐牌沒有太多的選擇,主打健康手撕雞及餃子套餐。另有早餐供應。單是手撕雞都有五款醬汁選擇,有薑蔥/麻辣/ 柚子醋/ 日式芝麻醬/泰式酸辣醬,點了薑蔥手撕雞飯($56),另加$29 可配4隻餃子(九菜/椰菜豬肉),外賣盒精美,將飯送分開擺放,不會令飯身變淋,上層是手撕雞及餃子,下層是白飯,份量比較適合女士。雖然雞絲沒有太重的雞味,但薑蔥很好香,很好送飯。九菜餃子亦不錯,九菜跟豬肉份量比例一半半,餃子皮不會太厚,有很香的九菜味。每個套餐可配花茶或豆漿,還可升級加$42配蛋白燉奶。

薑蔥手撕雞飯
2019-10-26
薑蔥手撕雞飯
  • 薑蔥手撕雞
2019-10-22 25 浏览
黎到觀塘鴻圖中心,一定要試吓二少甜品,呢間甜品店採用開放式廚房,以白色風格為主調,以滋潤糖水為主我哋叫咗兩個椰皇甜品,一個係桃膠椰皇燉蛋白、另一個係芝麻糊椰王蛋白燉奶每個月一次都需要養過生,滋潤養顏!桃膠椰皇燉蛋白係另外用一個小紙杯載着桃膠另上,係原隻椰皇裝面蛋白,蛋白十分嫩滑另一個 芝麻糊椰王蛋白燉奶,芝麻醬十分香濃,重芝麻香味,同樣蛋白非常嫩滑,而且仲係熱辣辣!Menu下次一定要同朋友再嚟每日一聚,因為呢一度真係好方便同舒適

每個月一次都需要養過生,滋潤養顏!

Menu

下次一定要同朋友再嚟每日一聚,因為呢一度真係好方便同舒適
2019-10-22 16 浏览
觀塘美食多有一個FOOD COURT 都未去過今日開完會經過 入去休息下門口有間甜品店 見有椰皇墩奶 感覺唔錯就叫左一個桃膠椰皇蛋白墩奶一碗桃膠上,,,望到都好有美顏, 上網做左少少資料搜查下,桃膠清熱止渴,緩解壓力,養顏抗衰老,潤腸道等功效….重點…養顏抗衰老 我好需要呀!! 剛剛用腦太多了 突然覺得自己老左十年….另外,,,椰皇蛋白墩奶 上台熱辣辣,,, 又唔會太甜食落好滋潤, 迎接秋意同事們 叫左杯凍玫瑰蜂蜜花茶同熱月季花茶打開月季花茶既蓋,一陣花香傳入我的鼻, 同事話好香味 而且唔會有苦澀味凍玫瑰蜂蜜花茶, 蜂蜜好香 又唔會太甜 正~BTW 除左甜品,重有快餐食 有機會 下次食下LUNCH 先,,,

觀塘美食多
有一個FOOD COURT 都未去過

今日開完會經過 入去休息下
門口有間甜品店 見有椰皇墩奶 感覺唔錯
就叫左一個桃膠椰皇蛋白墩奶

一碗桃膠上,,,望到都好有美顏, 上網做左少少資料搜查下,
桃膠清熱止渴,緩解壓力,養顏抗衰老,潤腸道等功效….
另外,,,椰皇蛋白墩奶 上台熱辣辣,,, 又唔會太甜
食落好滋潤, 迎接秋意

同事們 叫左杯凍玫瑰蜂蜜花茶同熱月季花茶
凍玫瑰蜂蜜花茶, 蜂蜜好香 又唔會太甜 正~