2019-10-12 171 浏览
我地星期五去食 有訂位先有得食 唔係就要等到好夜先有得食 好多人失望而回 我地坐係度食左一個鐘 但已經有7/8個人冇得食特濃朱古力玻璃樽裝住些好fancy 未喝已經感覺個樣似係好濃郁既朱古力 因為個顏色係好深色 喝落係濃厚朱古力奶 濃味得黎但又唔會苦鰻魚飯好多木魚飛下飛下 飯有沾有麻油撈勻 蛋好嫩滑 鰻魚好大條好厚結實但又彈牙 大大pat蛋鋪係飯上面墨魚汁飯有半邊龍蝦 好嫩滑既肉 意大利飯係冇煮到好稔 仲有啲咬口 好芝士 每一啖飯都有龍蝦味

特濃朱古力

鰻魚飯

墨魚汁飯

好有台灣Feel ☺️既抵食Cafe 👏🏻👏🏻 .原先黎係想食個煙燻蟲草花燒春雞,但點知原來佢要晏啲先有得食👉🏻👈🏻中午未有,咁我下次夜晚黎之前訂定先喇🙈事關係佢係每日限定架😝下次要做足準備先好彩另一個目的係可以達到🥰就係波波要飲二世祖特濃朱古力❤️香濃朱古力甜度岩岩好🤤抹茶沙冰就超大杯濃茶味唔會太甜😝.今日就叫左兩個lunch set 係非常抵食😍一個係$58既意粉、一個係$108 Burger 冇加一之餘,叫特飲嘅話只需要半價👍🏻埋單先係100蚊多少少,邊度搵😝足料既忌廉芥末鴨胸意粉非常之creamy🤤係老人家喜歡既口味,蛋係平時冇係加錯左🙈個burger 係足料脆包又脆薯條之選😋唔知係因為啲野食定啲裝修,總係覺得呢度好似同波波當年去台北既一間Cafe ❤️有機會同大家分享一下☺️
好有台灣Feel ☺️既抵食Cafe 👏🏻👏🏻
2019-10-05 264 浏览
朱古力迷無意中喺facebook見到有介紹,就好想去試下杯特濃朱古力,適逢生日所以今日去試,尋日推出緊急法之蒙面法既關係,搞到送貨有阻滯,一去到見到個門口貼住張紙寫住「所以朱古力暫停」昕刻好失望,不過我特登搭巴士出去,都要入去食啦。因為帶埋呀仔,所以要叫個甜品比佢,佢睇menu就指住話要窩夫,配豆腐味雪糕,豆腐味都好出,窩夫比較淋,可能我地無叫後上軟殼蟹包配薯條,好味,好大隻蟹,正龍蝦墨魚汁飯,意大利飯咁,所以似生米,本人唔係太鐘意。由於無朱古力,所以同老公嗌左一人一杯milkshake,佢話無士多啤梨味,但我嗰杯香蕉味又唔錯喎😉
軟殼蟹包配薯條,好味,好大隻蟹,正
龍蝦墨魚汁飯,意大利飯咁,所以似生米,本人唔係太鐘意。
2019-10-05
庆祝纪念
生日
2019-10-04 4576 浏览
男友見網上介紹Easy Joe,又難得book到枱,所以諗住去打卡、拍下拖😜我哋book咗6點,但早15分鐘已經到達,而且已經見到5、6個人係門口聚集,可惜餐廳未開門,所以大家唯有係出邊等🤷‍♀️見到門口貼住今日‘full Booking只招待有預約的客人’心諗好彩book咗枱,如果唔係就白行一堂啦🤭入到餐廳我哋坐吧枱,坐係門口都幾好,可以望下街景。店員好nice,放低Menu后有特別提醒餐廳嘅食物係即叫即整,所以烹調時間會較長,尤其係首頁推介嘅三款食物。而我今日咁啱就揀咗其中一款🤗🤗落咗主食之後,我再慢慢睇下Menu仲有咩甜品同飲品時,見到原來餐廳都好細心有提醒素食人士可與店員查詢,因為有部份食物啱素食人士選擇👍🏻莓汁爆脆牛柳配薯蓉 $278呢個牛柳真係好好味,肉味香濃多汁,外層真係爆趣㗎🤪嗰莓汁真好特別,唔平時嗰啲調味料醬汁,真係食得出係用生果煮出嚟架😍 本身牛柳唔點汁都已經好好味,點埋莓汁就好Fresh、好開胃😋😋本身份量大,配埋薯蓉真係好飽肚,一個人食唔晒😂真係要兩個人拍住拖黎食又或者一班人開心share先食得晒呀🙈二世祖超級窩夫配雪榚 $88呢個甜品真係好靚🥰窩夫熱辣辣真係即整

莓汁爆脆牛柳配薯蓉 $278

二世祖超級窩夫配雪榚 $88
呢個甜品真係好靚🥰窩夫熱辣辣真係即整㗎🤩配埋玫瑰乾花,食落去有濃濃嘅花香,真係賣相同味道都一流👍🏻店員話呢個窩夫特登配士多啤梨乳酪醬同抹茶醬,有兩個口味可以比客人自己選擇。我尤其鍾意士多啤梨醬,因為除左味道好香濃之外,仲食到有士多啤梨肉㗎😋
至於雪糕就有兩個口味,分別有豆腐同玄米味🤔豆腐間唔中喺日式餐廳都有食到,但玄米味我就未見過,所以今次梗係揀玄米啦🤗雪榚一食落口,味道好似飲緊玄米茶,但口感係凍冰冰嘅雪糕,感覺真係好好特別呀🤩🤩

蝶豆花蜜糖青檸梳打 $42
飲品我叫咗呢一個顏色好夢幻嘅梳打🥰一開始見到三層顏色分明,一倒旁邊現榨嘅青檸汁,再攪勻馬上起左化學作用,變得好夢幻呀!而且酸度由你自己調校,餐廳真係好窩心☺️

餐廳嘅嘢食同飲品真係好用心,難怪客滿、生意多到做唔晒啦☺️
2019-09-29
  • 窩夫
  • 莓汁爆脆牛柳配薯蓉
2019-10-01 238 浏览
呢間餐廳要預先book位,因為當日其他客人walk in 已經無位。預約左六點真係六點正先可以入得,十分嚴謹。餐廳裝修簡單,小店經營。由於近期政治問題,都比較多人幫襯支持。叫咗招牌明太子櫻花蝦配青瓜絲扁意粉,意粉份量都幾多,煮得剛剛好。醬汁夠creamy,櫻花蝦幾香,夾埋青瓜絲感覺幾清新,唔會太「濟」。另外叫咗辣肉腸pizza,呢度啲Pizza幾好食,新鮮熱辣辣整起,辣肉腸餡料夠多,而且好香。片皮鴨刈包,幾特別。片皮鴨夠醬汁,啖啖肉,夾埋個包食幾好食。

2019-10-01 185 浏览
星期日近近地去咗屋企就近嘅呢間Cafe食個Brunch!平時行過見到好full場,好彩今日唔使等位。鋪頭面積唔算好大,但係唔會好迫坐得舒服,而且有啲影相打卡位置添!佢哋每個月會換一次lunch Menu,通常有五六款lunch set俾你選擇,而今次我哋就叫咗all day breakfast同埋香茅豆腐肉碎飯!All day breakfast個all day breakfast 好大份賣相好吸引,夠晒足料!除咗黑松露炒蛋又香又滑,仲有安格斯牛添! 另外,不得不提佢中間個cream係大廚親自手打,厚得嚟又好滑好好味!香茅豆腐肉碎飯冇諗過嚟Cafe食中式嘢都可以咁好味!好surprise啲香茅肉碎炒得好香,夾埋濃郁嘅蒜香味,味道就 有少少似泰式香辣肉碎飯,簡直令我哋食過返尋味❤️食完想再叫多碟添!

All day breakfast

香茅豆腐肉碎飯

2019-09-14
  • 香茅豆腐肉碎飯
2019-09-30 148 浏览
今日約咗朋友係大角嘴附近食晚飯,有d意猶未盡想歎多個甜品,就醒起嗰頭最近新開咗一間Cafe,就好想試雜誌提過嘅朱古力奶。鋪頭走工業風風格,用上些少植物佈置一下環境,坐落幾舒服我地點咗一個抹茶心太軟,72.5%濃度朱古力奶&特濃朱古力奶昔。抹茶心太軟,兩個字:超正!食過好幾間餐廳嘅心太軟,佢係之中最爆醬嘅一個,一切出黎,完全無心理準備迎接呢個驚喜,心太軟外皮少少鬆脆,沾上濃郁嘅抹茶醬,再加d雪糕,冷與熱係口腔裡面交融,甜品都咁高質,下次黎試埋正餐先得。72.5%濃度朱古力奶好滑,如同店員所介紹,一滴水都無加,奶味香濃,好快就一滴不漏地被KO。特濃朱古力奶昔同樣好滑,奶昔比朱古力奶質感再rich d,用上酒杯盛載,味道同賣相都咁正,打卡一流。

鋪頭走工業風風格,用上些少植物佈置一下環境,坐落幾舒服

2019-09-02
2019-09-29 177 浏览
今日早早辦完工事,差不多到食午飯時間,便提早出門到附近一間新開的 cafe 預備嘆午餐。時間尚早,所以我不用等位已可直入就座。餐廳走休閑文青路線 ,暗燈光加深灰色水泥牆設計富工業感,平日路經,總有幾個客人在門口等位,生意似乎不俗。午市有套餐供應,跟餐除柚子茶外,其餘均可以半價享用。自家製青醬蜆肉意粉 $ 68餐廳似乎是即叫即造,所以上櫃時間可能會稍長。熱騰騰的蜆肉意粉終出現眼前,淡淡的香草、蒜及橄欖香味隨着熱力散發出開來,義大利扁意粉上堆了很多蜆肉,味道鮮味,意粉份量不少,跟意大利傳統一樣,煮得稍硬,個人較喜愛意粉略軟身的口感,所以我還是請餐廳幫忙再煮腍少少。整體味道唔錯,不過尚有改善空間,由於餐廳彩用深藍綠帶瓦色膠碟盛菜,所以碟邊的油及手指印其實相當顯眼,影響觀感。鮮奶咖啡    $ 38 ( 跟餐半價 $19 ) 非常大杯,機乎要用雙手捧著飲,半價十分抵,以4.6牛乳打成,相當幼滑。在這個小區來說餐廳定價有點高,不過論食物質素及環境,附近又的確只此一家。

自家製青醬蜆肉意粉

自家製青醬蜆肉意粉 $ 68
餐廳似乎是即叫即造,所以上櫃時間可能會稍長。

鮮奶咖啡

鮮奶咖啡    $ 38 ( 跟餐半價 $19 )

2019-08-28
自家製青醬蜆肉意粉
鮮奶咖啡
2019-09-29 105 浏览
今日去到旺角尋找小店吃午餐在openrice找到這家以為是大角咀 但其實不是我平時記憶中的大角咀餐廳美食街反而是算比較接近旺角的那一段從旺中出發應該行10 分鐘吧cafe門面也不算太顯眼店內位置不多 但剛好有位裝修簡潔清新我們點了一份墨汁墨魚仔意粉 -$72墨魚仔是用蒜蓉先炒香 很香墨汁意粉也煮得剛好 不算太乾吃完牙齒 嘴唇都都變黑了 肉骨茶餐-$78肉骨茶味道濃 而且是熱辣辣 帶有一點點藥材味感覺不會太油膩跟餐配柚子蜜 也不錯整體來說很適合和朋友在清新的cafe 吃個午餐
今日去到旺角尋找小店吃午餐

感覺不會太油膩

跟餐配柚子蜜 也不錯

整體來說很適合和朋友在清新的cafe 吃個午餐

2019-09-28 105 浏览
Easy Joe — 給餐廳名字吸引了便特地約了男朋友來試一試幸運坐到窗邊位置看著街景 休閒享受餐點選擇多元化 迎合不同口味泰式軟殼蟹香烤菠蘿酸青瓜漢堡配薯條另加了太陽蛋 這樣的漢堡配搭好有特色漢堡用心製作 份量十足呀整體味道酸酸甜甜 多層次味覺享受 不錯薯條亦十分脆 灑上了香草 又香又脆大啡菇牛肝菌黑松露天使麵配芝士脆片大啡菇大大隻 錯住汁液天使麵幼細彈牙 每一條都沾滿忌廉汁加入了黑松露 令到整體味道更加香最特別是芝士脆片 芝味無窮二世祖超級窩夫配雪糕聽說這裡的配醬都是新鮮打製的當然要點來試一試 選了這款招牌款雪糕口味選擇了玄米茶雪糕另外配有士多啤梨忌廉芝士醬和藍莓粒窩夫鬆脆配上雪糕和果醬 好滿足的一餐

Easy Joe — 給餐廳名字吸引了

雪糕口味選擇了玄米茶雪糕
另外配有士多啤梨忌廉芝士醬和藍莓粒
窩夫鬆脆配上雪糕和果醬 好滿足的一餐
2019-09-27 95 浏览
店舖裝潢是簡約工業風,舒適寬敞。但店舖最出名的是72.5%特濃朱古力飲品!朱古力奶全人手製,朱古力控必入。凍二世祖特濃朱古力(套餐+$21)🔸 每天花1小時人手製朱古力漿,再用日本鮮奶沖製,濃度達72.5%!🔸另外再要冷藏4小時。🔸朱古力飲落非常濃郁、順滑。🔸每次倒出來必要搞混,否則很快沈澱。🔸必點之選。烏卒卒墨汁墨魚仔意粉($72)🔸亮麗的烏卒卒非常漂亮。🔸墨魚仔特別地用辣椒炒香。🔸意粉煮得剛好,有咬口。😋味道:7.5-8/10🙃回頭:8.5/10💰消費:$93

凍二世祖特濃朱古力(套餐+$21)
🔸另外再要冷藏4小時。
🔸朱古力飲落非常濃郁、順滑。
🔸每次倒出來必要搞混,否則很快沈澱。
🔸必點之選。

烏卒卒墨汁墨魚仔意粉($72)
🔸亮麗的烏卒卒非常漂亮。
🔸墨魚仔特別地用辣椒炒香。
🔸意粉煮得剛好,有咬口。

😋味道:7.5-8/10
🙃回頭:8.5/10
💰消費:$93

2019-09-21
  • 凍二世祖特濃朱古力
2019-09-26 112 浏览
近乎每一至兩星期都會嚟easy joe 食飯,因為佢哋嘅朱古力奶是在太好飲!😋食物亦不錯!所以lunch hour 一想食好少少就會黎食。不過自從有咗廣告之後就越來越難搵位😅入返正題先!每一次黎食飯,我都必定會叫匿個朱古力奶。朱古力非常濃郁又香滑,冇得輸,必飲😬另外就叫左杯strawberry 沙冰!造型好可愛成隻貓咁,味道好好!Pizza就亦係每次lunch都必叫嘅item , yummy 墨魚汁意粉係匿度第一次食,清清地不錯。芥末鴨胸意粉都係第一次係度食,芥末啱啱好有少少辣,配燒鴨胸出黎效果又幾好食喎!

墨魚汁意粉係匿度第一次食,清清地不錯。

2019-09-24 91 浏览
本來上次係中秋佳節黎食,點知食唔到,今日就相約同事陪我去食。餐牌菜式又唔同左,我地又可以試試新口味。我點了朱古力奶,味道好濃郁,好邪惡😈,但好好味,真係令人又愛又恨。同事點了士多啤梨沙冰。賣相好可愛。我地每次黎食都必點是日精選薄餅。滿滿的芝士,辣肉腸增強鹹香味道。好味道。烏卒卒墨魚汁墨魚仔意粉,墨魚彈牙,墨魚汁帶點鹹味。味道可以。特色芥茉忌廉煙鴨胸意粉,煙鴨胸好厚身,肉質嫩。濃濃的芥茉味,食太多有點點攻鼻😂😂😂,不過味道不錯。

餐牌菜式又唔同左,我地又可以試試新口味。

同事點了士多啤梨沙冰。賣相好可愛。

2019-09-23 125 浏览
嗰晚同嗰班喺大角咀做完嘢見過一間叫二世祖嘅cafe,就同朋友入去試下咁,好肚餓關係呢我哋就嗌咗個和牛漢堡同埋鰻魚滑蛋飯,我只係講嗰份和牛非常之多汁,配埋香脆嘅薯條同埋用牛油煎得好脆嘅麵包皮簡直係一流,嗰條鰻魚係一條原條鰻魚,嗰滑蛋但係仲係流心嘅,非常之香口,配埋窿窿嘅牛油味都再整多杯香蕉奶昔同埋二世祖特濃朱古力最尾整多個brownie做甜品
2019-08-11
極少嚟到大角咀食嘢 但係網上留意到依間餐廳嘅食物賣相都幾吸引 所以專登過嚟試吓😋兩個人分別叫咗個泰式香酥軟殼蟹闊麵$148, 墨汁龍蝦海鮮意大利飯$218 同一杯抹茶沙冰$48🍵😍首先講吓個抹茶沙冰😆佢真係好大好大杯!夠兩個人飲都好足夠 同埋甜度適中 又有沙冰可以食下👍口感味道都唔錯!第二就係要介紹泰式香酥軟殼蟹闊麵🦀有泰式酸酸甜甜嘅味道 食落好開胃 而且佢隻蟹都好巨型😆好明顯見到佢成隻蟹既賣相🦀蟹肉同蟹膏都好多🥰打咭夠晒震撼👍最後就係墨汁龍蝦海鮮意大利飯🦞隻龍蝦又真係夠晒震撼😂😂墨汁飯裏面都包括咗一啲海鮮(有帶子粒)令個飯冇咁dry有啲口感☺️而龍蝦肉都好新鮮👍整體都是滿意😁環境仲好舒服架❤️拍拖潮聖好聖地🥰
環境仲好舒服架❤️拍拖潮聖好聖地🥰
2019-09-17