2006-12-31 11 浏览
巳經係好耐之前的食評.還記得是夏天,因為BOOK不到帝苑,所以同男朋友拍拖去香格里拉吃甜品自助餐,這裡環境優雅,燈光暗暗地,非常浪漫.蛋糕不算多,但款款都好精緻同埋好好吃,最好吃的就是特濃朱古力蛋糕,濃濃朱古力味,一試難忘.到現在都經常想起呢. 好SWEET 啊~
巳經係好耐之前的食評.

2006-12-31 29 浏览
i am sure the service and food are above average in big hotels' lobby lounge. but how can they serve only buffet tea set but no ordinary high tea? must everyone move around and grab for their own food just becos there are not enough staff to service too many travelers?unbelievable.
unbelievable.
2006-12-17 4 浏览
魚生好新鮮,好厚肉,三文魚入口就溶!沙律有好多款好多醬,亦有點心CORNER,同埋即叫即整的生滾粥粉麵。印尼CORNER 有好多特式野,但係太過特別,個樣特別到你未必敢試。另外亦有即叫即整的白汁/肉醬長通粉/意粉,可以自己揀配菜。最值得讚係甜品!全部都的的式式,有個巨峰提子細細杯,飲落好似O者哩咁,好得意。蛋糕雖然係普通款式,但係水準超高。仲有麵包布甸,朱古力噴泉。Pancake 有師傅幫你即叫即整!雪糕仲好味過haagen dazs,似係自製的,超多果肉,個雪糕筒都好新鮮,好重蛋味,唔係雀巢甜筒果d!overall 真係好好味,但三百幾蚊都幾貴。生日有得送生日蛋糕同埋一枝紅酒一枝白酒~

2006-11-21 3 浏览
因為有citibank 買一送一的tea buffet 優惠, 星期六下午便來試試. 環境是不錯, 坐下看見海旁的感覺很好, 可以看著黃昏來臨. 可是食物就真係好一般, 有點心, 串燒, 粥, 三文治等.. 甜品的選擇比較多, 有很多cake, 葡"食達",心太軟, 豆腐花, 香草批等.. 不過質素一般啦... 如果正價來試實在有點不值.
環境是不錯, 坐下看見海旁的感覺很好, 可以看著黃昏來臨.
2006-09-15 6 浏览
7月中來過這裡吃tea buffet 因有buy 1 get1 coupon 勁少野食,春卷好食但只出過一次就冇再refill.chicken串燒,牛串燒乾爭爭又硬又冇sauce 點,冇人hou 仲要hardsell 上2碟.炒面係面還面送還送,冇味又唔熱.生果有厚切西瓜,哈密瓜,密瓜&pineapple.勁大舊除了即叫即做的心太軟好味外. dessert的cakes 不吸引也不好味.環境清靜闊落.services OK. 但食物唔得.好彩係buy 1get 1 $168, 否則真係好搵笨.

勁少野食,春卷好食但只出過一次就冇再refill.
生果有厚切西瓜,哈密瓜,密瓜&pineapple.勁大舊

環境清靜闊落.services OK. 但食物唔得.
好彩係buy 1get 1 $168, 否則真係好搵笨.
2006-06-04 7 浏览
book jor 食星期二o既tea buffet 今次個主題係我最愛o既芒果都坐得幾近個bar台羅野食ka但個bar台好細ar, 冇乜野食咁款都望到對面海o既, 但無乜特別o既以為無咩野食la, 但我好快就飽lu我係一隻多餐少食o既青蛙先吃熱食, 炸腐竹(他媽媽勁話係炸春卷)、蝦餃、燒賣、照燒雞肉跟住食scone, 但我唔似tamama 咁鍾意加jam黎食, 我鍾情加cream, 但可惜d cream 一d 味都冇然後食其他dessert, 食左好多芒果同朱古力o既dessert食下d 西瓜lawtamama 就勁食哈密瓜, 同密瓜之後見人令d 一個個o既芒果黎食咪又憑我偉大o既經驗揀個樣樣衰衰o既芒果law通常呢d 至甜至好食ka matamama 勁係呢食, bar台又不斷令新dessert 出黎tamama 咪不斷令不斷食law所以就一坐就坐到6點lu之後咪返深水步開會law食飽梗係要攪攪d 遊戲la
book jor 食星期二o既tea buffet
今次個主題係我最愛o既芒果
都坐得幾近個bar台羅野食ka
但個bar台好細ar, 冇乜野食咁款
都望到對面海o既, 但無乜特別o既
以為無咩野食la, 但我好快就飽lu
我係一隻多餐少食o既青蛙
食下d 西瓜law
tamama 就勁食哈密瓜, 同密瓜
之後見人令d 一個個o既芒果黎食
咪又憑我偉大o既經驗揀個樣樣衰衰o既芒果law
通常呢d 至甜至好食ka ma
tamama 咪不斷令不斷食law
所以就一坐就坐到6點lu
之後咪返深水步開會law
食飽梗係要攪攪d 遊戲la
2006-04-30 18 浏览
唱完k時間尚早,2隻為食貓意猶未盡,自己提議去tea一tea,因為難得走黎尖東,擇日不如撞日嘛。2條友走去Regala同碧翠臺,竟然唔多想吃,最後走去香格里拉望下,得喎!!小姐,唔該2位!!環境唔駛講,超五星級酒店大堂當然有氣勢,連噴水池都有,而且仲有個維港景,good 丫。座位好舒服,雖然人多但都唔會太嘈,而且我地個位近蛋糕區,方便到呢....第一round熱食:炸春卷、蝦餃、燒賣、照燒雞肉、scone。炸春卷剛剛炸起,脆卜卜無得講,一定好食;蝦餃大大隻,蝦肉爽口,好味!!所以成籠點心最快清貨就係大蝦餃;燒賣相對黎講就無咁好食;照燒雞肉又係幾好,我一向鐘意照燒汁味道嘛,其實佢仲有飯跟,不過食buffet我又點會吃飯呢??high tea必備之scone,呢度可以任食,我揀無提子既,scone好香脆,唔茶clotted cream都好味,咁當然茶埋幼滑,好香奶味既clotted cream更好味啦。第二round開始甜品:creme brulee、芒果mousse同朱古力尖尖、tiramisu。creme brelee個pan型器皿好盞鬼,就係因為個pan pan所以至食,只可惜唔夠焦

第二round開始甜品:creme brulee、芒果mousse同朱古力尖尖、tiramisu。creme brelee個pan型器皿好盞鬼,就係因為個pan pan所以至食,只可惜唔夠焦糖,個面唔夠脆口,蛋就ok滑,普通; 芒果mousse超正!!!芒果好甜,真係好甜但好味,用個蘋果型盅仔裝住,可愛到暈,呢個推介!!朱古力尖尖造型奇特,但味道頗漏,食完好滯;tiramisu芝士味唔濃,都無酒味,質感幾實淨,呢樣覺得Tiffin好吃d。

第三round朱古力軟心蛋糕:呢個要同廚師order至有,仲會裝飾一下至送上檯添,真係唔該晒!!聞到好香朱朱力味但可惜焗耐左少少,朱朱力漿無湧出黎,而且食完一個真係好漏,幸好有d熱水飲下消下滯。

已經開始投降,但見baby食得咁開心,又唔抵得了佢d蛋糕食,芝士餅好芝,同我地至愛芝餅味道極相似,相信將佢雪硬少少會似足添,超happy!!

因為坐近蛋糕區,所以每次有新蛋糕出都可以第一時間去拎,我地覺得全場最靚就係朱古力玫瑰花蛋糕,個造型靚到呢....真係好想將朵花據為己有,只不過當時又食唔落又帶唔走,都係眼看手勿動。

最後一round係水果,呢度都有好多水果,切開既同原個都有,自己揀左橙(定柑??),好甜呀!! 蘋果仔都好靚,不過真係食唔落喇。

餐茶要熱咖啡,味道夠香夠濃,而且用銀壺上,夠晒氣勢!!
加上用忌廉代替花奶,味道更加香滑。

服務方面唔駛講,幾位侍應小姐勤快有禮,連廚師哥哥都係好有禮貌,客人要求將d餅cut細少少都會樂意幫忙,讚!
2005-07-22 7 浏览
第一次學人寫食評, 有o的緊張tim......hehe.... ^.^星期三晚同屋企人去呢度食buffet, 老實講, 覺得有o的唔抵...食自助餐對我o黎講, 主要o係睇(1)食物質素; (2)食品種類; (3) 環境及服務(1)食物質素生蠔: 唔夠肥美, 但勝在replace 得快, 唔會食完就冇, 亦都唔駛爭魚生: 都OK o既, 但唔係話好正law......甜品: 最好都係呢PART o架喇, 有新鮮即焗梳乎利(我DADDY話佢上次係心太軟呀...), 有choco fountain, 本人雖則唔太好甜品, 但都覺得佢地幾OK, 誠意可嘉(2)食品種類呢方面就真係唔係好得喇, 成個buffet竟然大部份係即煮意粉, 生滾粥同即炒粉麵, 全部係飽肚o野, 食buffet最忌就係咁, 但係奈何冇咩得揀, 所以都食左兩轉炒麵,, 以五星級酒店來講, 選擇似乎少了點, 而且大部份食物都是低價o野(好似用來炒粉的牛肉豬肉呀, 魚片呀咁, 仲有蝦餃燒賣呀...), 唔係話呢o的唔好, 而係俾得$300幾蚊食buffet, 唔會想食呢o的o係酒樓同荼餐廳都食到o既o野law...唯一可幸

(1)食物質素
魚生: 都OK o既, 但唔係話好正law......

(2)食品種類
o的o係酒樓同荼餐廳都食到o既o野law...唯一可幸o既係甜品有好多款, 款款都好靚, 所以唯有主攻呢部份來填補熱薰的不足

(3)環境及服務
話哂都係高級酒店, service都冇令我失望, 好似當我唔知點order即炒粉麵時, 個chef都會立刻介紹, watier招呼都唔錯, 係嘈o的law, 想靜靜地傾偈就唔多o岩喇

overall o黎講, 係食品種類太少同埋冇咩特色食物, 質素就一般啦, 加埋一成$360一位, 都唔係咁抵食
2005-07-11 4 浏览
近呢幾個月手頭上都係忙緊個Project. Last week 算係K.O.左60%, 老闆批左我Special Leave, 咪同男友Relax 下. 去IFC睇完" War of the Worlds" 之後就搭快船直落Tst East. Shangri-La 食Tea buffet. 熱食有中式點心( 推介蝦餃), 粥品, 串燒, 西式有Seafood Penne, Salmon Baguette( 正!) Prawn Cocktail in Mustard Sauce ( 正), open sandwiches, Scone, Salmon Quiche等等.特別介紹係佢地Tea buffet 都有Chocolate 噴泉. 算係咁啦. 推介有即做的心太軟. 好Rich. 一路食一路笑!甜品種類OK. New York Cheese, Creme Bulee( 正), Chestnut cake ( 香而不膩), Choco. Truffle( 冇食. 因為其他食客攪到個cake 好樣衰. <冇公德> ) souffle, Berries cheesecake,

甜品種類OK. New York Cheese, Creme Bulee( 正), Chestnut cake ( 香而不膩), Choco. Truffle( 冇食. 因為其他食客攪到個cake 好樣衰. <冇公德> ) souffle, Berries cheesecake, 紅豆綠茶cake, Classic Tiramisu 同埋綠茶Tiramisu(有脆脆的Crumble+ 濕濕地. 幾有口感)

服務尚可. 欠了點點笑容吧~

2005-03-24 9 浏览
早幾個月前黎呢度食dinner buffet, overall算不錯!款式多,salad都7-8款,點心,印度naan&curry,魚生,sushi,蠔都十分新鮮!甜品亦十分多選擇,幾的骰!可試多幾款,味道亦不錯!refill得幾快,環境都ok!不太嘈吵.
(非会员)
2005-03-24 12 浏览
我以前食過就覺得很差, 價錢五星級,但食物只得三星
我以前食過就覺得很差, 價錢五星級,但食物只得三星
(非会员)
2005-03-13 12 浏览
今日去左食tea buffet, 環境好好, 坐得好舒服, 又唔嘈. 食物水準都幾好, 鬆餅, 粥, 串燒, 雞都好好味.甜品就一定要試chocolate pudding, 超好味呀! 還有, 香草批, 雞蛋布丁, Tiramsu, 奶凍, 豆腐花都唔錯. 其他蛋糕就一般. 最失望既係cheesecake, 一d都唔結實, 要用湯匙食. 佢仲有朱古力火鍋, 但只有棉花糖, 菠蘿, 哈密瓜...沒有士多啤利就有d 失望.
2004-08-08 21 浏览
今日下午來食tea buffet,地方都唔錯,都好多人來食,但都唔算好嘈,都有很多款式,有鹹點甜點生果等等,味道都ok,野食refill得快,服務都好好,我之前都食過marco polo個d tea buffet真係不敢公維,都係勁唔掂,d野食款式少都無嘜所謂,但真係無樣好食,因為都好少人去食,所以d野一擺耐了就唔係好新鮮,不過算啦,我以後都唔會去食啦,今日個buffet我係由3點食到5點幾,所以真係食到好飽好飽,lee到tea buffet係至到6點,5點幾都仲有人入來食,所以都好勁,tea buffet係包1杯drink,成人就$148,小童$98,埋單h.k.bank白金3個人就有75折,都係$330,真係好抵食,所以有機會都可以再食多次.
2004-04-26 9 浏览
環境好好..好舒服....坐足3個幾鍾都好舒服....甜品的數目可以啦...蛋糕有6 -7 種..味道好好...特別是chesses cake...有兩種..一軟一硬...兩種都好好味...比兩間HYATT還要好..但小杯形甜品就不及HYATT...但整體好好...不過好小人吃DESSERT ..通常都係tea and coffee...另外叫了一hot food...mushroom and bacon..都幾有水準..不過上溫度不合標準..無法定的65度以上...價錢二人吃了360...OK啦...坐了三個鍾...SERVICE 都好...不過日式...中式..及疏乎里...就不及HYATT...
2004-04-25 4 浏览
4月23日星期五筆者和友人去食甜品自助餐,未入去時以為好少野食,有點想打退堂鼓,但最後也入了入去。入去後發現原來也不少甜品,但相比5年前筆者在金鐘香格里拉食的甜品自助餐........冇得比。一般而言,甜品味道不差,起碼好過macro polo 和美麗華酒店的甜品。筆者最喜愛的是cheese cake,這裡的cheese cake 好正,是筆者食過的最好的。chesse cake 好有芝士味,食完想再食,我食了3塊。但美中不足的是cheese cake 太鬆不夠硬,所以只有95分。d 朱古力好正,可惜筆者食cheese cake太飽了,不能多食。日本和中國的甜品個賣相好美,但筆者認為不大好吃。更正一下<小天使> 的文章,雪糕不是牛奶公司,而是Haagen-Dazs的,妳受騙了!走人時每人約$150,我認為值得再來。
日本和中國的甜品個賣相好美,但筆者認為不大好吃。
走人時每人約$150,我認為值得再來。