2018-09-18 2207 浏览
見到依間酒店出咗粉紅色主題下午茶即刻同朋友一齊試食,去到覺得酒店個大堂好大好靚,仲有waitress服務態度好好,未食已經好開心個下午茶啊五百幾蚊就有兩位,又望住海景可以打卡仲可以任坐,真係心心眼😍
2018-09-04 2409 浏览
超鍾意食Tea嘅我☕️,之前一知道香格里拉Lobby lounge有個粉紅主題afternoon tea已經好想試😍💝今日終於帶埋媽咪一齊嚟潮聖😍💝,全部都係我最愛嘅粉紅色💖見到都勁開心!😍💗食物款式以呢個價錢來講都算好豐富,每款食物都係粉紅色💗,搞到每啖都唔捨得擺落口Tim!😛飲品方面🍵,呢度有四款水果花茶好特別🌸,我揀咗pomegranate fruit tea,有蘋果、木槿、玫瑰果、陳皮、芒果同草莓,呢個茶好香同有一種甘甜!沖好多次水味道都仲好濃,非常特別同好飲~👍🏻嘢食總括嚟講唔錯,一嚟到會送上一杯welcome drin同Parma ham小食🍸~鹹點方面有四款,估唔到每款都好好食,最鍾意個粉紅飛魚子醬配法包同紅菜頭三文魚薄餅配三文魚子🌮,好好味!😋甜品方面有五款,每款賣相都真係好靚😍,但味道就唔算話好突出~最鍾意個玫瑰紅桑莓法式馬卡隆泡芙,酸酸地嘅醬再加玫瑰紅桑莓香味,呢個我好鍾意!😋另外個玫瑰荔枝香檳啫喱都幾清新!👍🏻呢度個scone都幾鬆軟,仲有兩款自家製嘅果醬、仲有我至愛嘅clotted Cream,另外仲多咗個雲呢拿醬呢個幾好食,好快已經比我搽晒la~😛最後仲有個朱古
最後仲有個朱古力樹同埋兩鳥籠曲奇餅可以拎走,成個Tea set真係好豐富好滿足!🍩🍪🤤

響咁舒服嘅地方對住個靚景☀️,嘆個咁靚甘pink嘅下午茶真係好開心💝☺️~~最重要係見到媽咪開心我就最開心la❤️👩‍👧

2018-08-27 2487 浏览
九龍香格里拉洒店大堂下午茶自助餐食品款色多又坐得舒服,信用卡仲有8折優惠添,坐足食足4個鐘,認真超值,甜品款色多得很,未能一次過試晒,飲品亦多款選擇,有幾款川寧茶包,咖啡,檸水及檸茶,還有兩款水果雜飲清新又好飲,熱食有桃肉拌鴨胸,翠肉瓜黃椒燴䐁肉及雜菇煮牛肉等等...........另外還有燒牛肉多汁好味,葡撻,叉燒酥,仲有軟雪糕及Haagen-Dazs 雪糕添,每位300元,從未試過食下午茶自助餐可以食四個小時,呢個下午茶真係值得推介!
2018-08-05
用餐优惠
信用卡優惠
  • 燒牛肉
🍰#tagnshare下午茶篇……………………《性價比高🌿鳥.語下午茶》💰$498+10% For two 👭食咁多間呢Tea set…呢間應該係最多野食🤩價錢唔算貴..好豐富好滿足既一餐👍🏻因為係粉紅別注版。成個Tea set大部分都係粉紅色🌸酒店落地坡離設計...外圍有好多植物充分襯托呢個鳥.語既主題🌳環境非常舒適!!!Tea set包括Welcome drink同Welcome Food🍣之後有4款咸點,5款甜點,鮮果拼盤,巧克力銀樹以及英式Scone😳最後會有自選茶/咖啡☕Welcome drink係一杯粉紅Lemonade🍹而Welcome Food會有一件迷你壽司*我比較鍾意佢既咸點多過甜點🍴英式Scone有4款醬..其中有一款係自家製果醬...果味濃..酸甜適中🍯配以暖立立既Scone好好味😋.鮮果拼盤同巧克力銀樹🍫都係幾欣賞既❣朱古力樹上有4粒軟心朱古力..仲有用迷你雀籠裝住4塊合桃蘇💘.📆鳥.語Tea set每逢星期一至五14:00-17:00供應星期六、日及公眾假期13:00-17:00供應下午茶自助餐。# KowloonShangriLaHotel#尖沙咀 #Af
🍰#tagnshare下午茶篇
……………………
《性價比高🌿鳥.語下午茶》
💰$498+10% For two 👭
因為係粉紅別注版。成個Tea set大部分都係粉紅色🌸
最後會有自選茶/咖啡☕

星期六、日及公眾假期13:00-17:00供應下午茶自助餐

# KowloonShangriLaHotel
#尖沙咀
#AfternoonTea .
..……………………
👧🏻肥妹小編
..........................
2018-08-15 749 浏览
相信沒有女孩能抗拒粉紅色,此酒店於今夏便推出粉紅色鳥籠下午茶,賣相精緻華麗,適合「相機食先」。先由鹹點說起,紅菜頭三文治薄餅伴三文魚子鮮甜帶鹹香。龍蝦沙律三文治則是較開胃的選擇,龍蝦彈牙爽口。甜點方面,玫瑰紅桑莓法式馬卡龍泡芙外形討好,味道酸酸甜甜。其他甜品如大黃士多啤梨慕絲蛋糕、玫瑰荔枝香檳啫喱及棉花糖則較為甜膩。而鬆餅則伴上自家製櫻花香檳紅莓果醬,但味道略嫌人工化。整體來說,鹹點味道比甜點好。除了鹹甜點外更有水果及巧克力。以$498/2位的價錢來說可算是十分超值。

下午茶
今次已經第二次食香格里拉嘅tea set ,主要係性價比高!價錢比其他酒店平,但食物嘅質素絕對唔差,造型仲更有心思更別緻。一般tea set 比人感覺都係朱古力味同好多芝士,食幾件就開始飽。粉紅版嘅tea set 味道以果味清新為主,酸酸地,食多幾件都唔會好濟。一開始有welcome drink 同小食,好開胃。四層咸甜點放係鳥籠上面 賞心閱目。甜點唔會太甜。平時好怕啲鬆餅有牛油騷味或者太乾。哩個鬆餅出面脆脆的,配合微酸嘅果醬,唔會太乾,牛油味都好香,完全無騷味👍🏻仲有生果平衡返食咁多甜品嘅罪惡感!!最後有朱古力樹,上面掛住朱古力同杏仁餅,鳥籠可以拎返屋企做「手信」!真係港女呃like 又食又拎之選!食afternoon tea 環境都好重要,值得一讚嘅係依度梳化好好坐,環境好舒服,可以慢慢坐足一個下午,享受悠閒下午茶,次次都想訓著😝十分推薦比想傾下計 影下相 小聚一番嘅女生們!

一開始有welcome drink 同小食,好開胃。

早前同屋企人去呢香格里拉lobby lounge度食西瓜🍉主題下午茶自助餐,估唔到有意想不到嘅驚喜哦~😆首先我覺得下午茶自助餐黎講,呢度食物種類都算豐富,有多款冷盤、熱熏、點心同甜品。我覺得冷盤基本都好好食,印象最深刻係辣肉腸、芝士配西瓜,因為呢個組合都係第一次食到,而且三者都幾match,味道唔錯!熱熏我覺得小牛排同羊肉都好味,因為肉夠腍,而且醬汁非常惹味 😋多款甜品味道都唔錯,我覺得最好味係西瓜泡芙,因為有一大塊西瓜響中間,有別於平時食開嘅泡芙,味道比較清新😆😉。至於飲品方面,亦有多款茶可以選擇,另外仲有果汁同西瓜特飲添!整體黎講,我覺得呢個下午茶自助餐所有食物嘅味道都唔錯,最重要嘅係環境好舒服,自助餐仲可以食四個鐘添,可以慢慢歎世界! 😆😊

下午茶
2018-07-12 463 浏览
影相打卡一流,坐得好舒服不過食物唔特別,味道一般鹹點麻麻,甜點死甜....最好食既,反而係生果雖然係一早切好晒 再擺入雪櫃表面水份蒸發左 但咬落又甜又香只為食物而黎要三思
影相打卡一流,坐得好舒服

不過食物唔特別,味道一般
鹹點麻麻,甜點死甜....

最好食既,反而係生果
雖然係一早切好晒 再擺入雪櫃
表面水份蒸發左 但咬落又甜又香

只為食物而黎要三思

2018-05-24 896 浏览
之前見朋友係社交群組post呢個九龍香格里拉酒店下午茶,深深比個鳥籠吸引住,覺得好夢幻好公主,唔理啲嘢好唔好食,淨係個鳥籠都已經可以呃到好多like😂呢個下午茶只限星期一至五,趁住平日放假決定黎試下!九龍香格里拉酒店大堂就係夠氣派!餐廳喺大堂位置,一入門口就見到。一坐低就見到呢個好公主嘅鳥籠,仲有鳥籠樣嘅餐牌,好靚啊😍😍😍打開餐牌,原來佢有兩款下午茶選擇,簡單啲講係一個中式一個西式,餐茶都有好多選擇,有普通嘅茶咖啡,水果茶同埋花茶。我哋最後揀咗歐陸式下午茶,點完餐無耐,侍應會送上Welcome drink,係蘋果柚子梳打,仲有Welcome snack,係無花果鴨胸。杯梳打好清新好好飲喎,鴨胸就普通喇。餐茶我地點左武夷山水仙,同Pomegranates Fruit Tea。武夷山水仙味道好香好濃,如果鍾意飲中茶其實真係要試吓呢個。果茶酸酸甜甜,加極水都仲好深色好有味,證明佢用料十足,好好飲!鳥籠裏邊分別有四層食物第一層係阿拉斯加蟹肉三文治同埋三文魚忌廉芝士香葱三文治。兩款都好有水準,蟹卷上有魚子醬,三文魚三文治上有三文魚子提升鮮味,底下的酥餅皮又夠脆,好好味!第二層有龍蝦卷伴日本柚子蕃

鳥籠裏邊分別有四層食物
香格里拉歐陸下午茶

第二層有龍蝦卷伴日本柚子蕃紅花蛋黃醬同埋鴨肝醬伴香芒及杏仁薄脆。兩樣都超乎想像的好食,龍蝦卷外面的昆布同裏面嘅龍蝦肉一樣爽口鮮甜!

食咗兩碟咸嘅都好好食,黎到第三碟嘅甜品,有熱情果紅桑莓千層酥同埋焦糖蘋果嗎馬卡龍。千層酥被焦糖包裹住,入口好脆,裏面嘅餡又有熱情果嘅香味,超好食!馬卡龍本身嗰兩塊餅唔會好甜,裏面嘅餡係真蘋果,平時麻麻地馬卡龍既我都覺得好好食!

食到第四層有香橙朱古力餅同埋櫻花芝士餅。櫻花芝士餅味道清清地唔會太濃,質感仲有啲似慕絲蛋糕,入口好滑,唔會太膩,超好食!香橙朱古力餅又係好好食,嗰塊朱古力餅就好似真係食緊朱古力咁入口即溶,有少少香橙味又唔會太重,真係好好味!

食晒四層鹹甜點,等左陣scone同果盆先上。先試吓個scone,入口好香牛油味,超鬆超軟,好好味呀!!可以列入為我最喜愛scone之一!果盆普通啦,棵樹上面嘅朱古力同合桃餅都正常啦。
總結:鳥籠既四層,每一樣都好好味,好少好少有下午茶由鹹點食到甜點你都覺得好味,總會有一樣野係出事,但呢個下午茶就係少少少數之一由頭帶到落尾都好食!絕對係必試下午茶之一!
2018-05-24
香格里拉歐陸下午茶
2018-05-15 599 浏览
自己打碎,食幾多扑幾多既朱古力磚見信用卡做緊買一送一優惠又係抺茶又book到位,咁就一於嚟試下。其實都預左食物種類唔多,有d點心同埋幾款小菜,幾款小食,但冇諗過佢以抺茶做主題,居然啲嘢食全部都冇抺茶味,得個樣係綠色,就咁睇以為好靚好好食,再加上係五星級酒店諗住點都有返啲質素保證,點知好失望囉,如果撇除冇咗抹茶呢個主題嘅話咁d甜品同埋其他嘢食又ok嘅。唯一好食嘅係佢哋自家製嘅柚子乳酪雪糕,同埋Haagen-Dazs雪糕。

自己打碎,食幾多扑幾多既朱古力磚
2018-04-28
用餐优惠
信用卡優惠
2018-04-22 593 浏览
I really enjoy Shangri-La’s venues for any meal. Always top notch elegance and splendor and I will be back for sure. I went today to try an afternoon tea set to find it was a buffet afternoon tea. I thoroughly enjoyed the selection and the ambience and the staff.
來到三月,香港的天氣突然變得潮濕悶熱,春天真的來了!在這令人食慾不振的季節,最好就是相約三五知己去嘆下午茶;上週二甜魔媽媽也有幸與可愛友人在九龍香格里拉大酒店的 Lobby Lounge,享受了一頓豐富精美的「鳥。語」鳥籠下午茶,很值得推介給大家! 今年九龍香格里拉的新年佈置非常好看,高貴典雅而不落俗套;不過即是是平日,掛上鮮艷的鮮花也一樣吸晴。當日抵達大堂後,甜魔媽媽也忍不住在大堂拍了好久呢! 留意下午茶只在週一至五(2-5pm)供應,週末就改供應下午茶自助餐(數年前吃過,環境寫意舒適,食物選擇也不錯);由於場內鳥籠數目有限,每天只限量供應三十套下午茶哦! 到達 Lobby Lounge 範圍,由穿著旗袍、婀娜多姿的侍應帶到所屬窗口位,已經見到掛在位邊的鳥籠,上面還圍有不少鮮花呢!當日天色不錯,開揚海景份外令人心情愉悅、胃口大好~ 打開餐單,“Birdie Paradise” Birdcage Afternoon Tea「鳥。語」鳥籠下午茶(收費$498/兩位,$688另包半支 VC 香檳)分為香江式 Asian 及 European 歐陸式兩款,雖然中式的乳豬多士很吸引,這

打開餐單,“Birdie Paradise” Birdcage Afternoon Tea「鳥。語」鳥籠下午茶(收費$498/兩位,$688另包半支 VC 香檳)分為香江式 Asian 及 European 歐陸式兩款,雖然中式的乳豬多士很吸引,這天決定先吃西式,結果非常滿意~

無論選那一款下午茶,都會奉上歡迎飲品及小吃;當日 Welcome drink 是蘋果汁,冰爽怡人,很適合這悶熱天氣;小吃則是釀有沙律及脆煙肉的車厘茄,小小一粒的骰可愛又清新好吃。

除了 Welcome drink,每人又可選心水咖啡/茶/水果茶/花草茶,而咖啡還可免費打印照片!甜魔媽媽當然不執輸,印了兩兄妹的咖啡出來,成品好可愛的!

接著載滿歐陸式點心的四層架也上檯了,賣相十分精美,甜魔媽媽還一邊拍照,一邊心想:還差鬆餅就完整了,這頓下午茶也真豐富~怎知驚喜還陸續有來!

如圖,除了烤鬆餅配奶油及自家製草莓薑味果醬,下午茶還有內容豐富又繽紛的鮮果碟!同時還有「巧克力銀樹」,盛載不同款式的朱古力充當 Petit Fours;而銀樹上、盛著美味合桃醇的迷你雀籠,更是可以整件帶走的紀念品!

文華、君悅、半島、四季、港香、港麗、朗廷等,自問吃過不少五星酒店的下午茶,但如此富心思又大陣仗的下午茶還是第一次見,很自然的拍個不停!大家來吃下午茶時,真的要為手機/相機充足電才好~

車厘茄小吃一早被我消滅,接著吃繽紛又悅目的 鮮果拼盤 吧!甜魔媽媽細心數過,當日共有九款水果,包括士多啤梨、火龍果、紅莓、藍莓、西瓜、菠蘿、奇異果、蜜瓜及哈蜜瓜,每一款都很清甜好吃!

接著品嚐鹹點來中和一下:圖中的 亞拉斯加蟹肉三文治,以及 三文魚忌廉芝士香蔥三文治 都充滿鮮味,味道不錯,但更驚艷是忘了獨立拍的 龍蝦卷伴日本柚子番紅花蛋黃醬,龍蝦的鮮與番紅花的香,是太美妙的組合,還有香郁滑溜的 鴨肝凍拌香芒及杏仁薄脆,又是超好吃!

下午茶的甜點也精美而且好吃,最愛是口感清脆的 熱情果紅桑莓千層酥櫻花芝士餅 也輕柔好吃;而 香橙朱古力餅 則是濃郁之作,我應該帶Chloe妹妹來幫拖的;最後 焦糖蘋果馬卡龍 也比預期中更出色,整個吃光了!

由於同上的果醬也很美味,最後完成了1.5件鬆餅(不可能兩個全吃完啦...),又清光了銀樹上的朱古力後,就帶著迷你雀籠,心滿意足的回歸了~ 作為香格里拉 GC 會員(可免費加入),每次消費都可累積獎分,甜魔媽媽已經計劃好下次要去品嚐中式的香江下午茶了!
2018-02-27
2018-01-17 1564 浏览
我小杜比,一向鍾情高質飲食,下午茶這類優雅節目,都去吃唔少,對面海香記,素質越見走下坡,唯一可取,係現場有 live 管弦樂隊演奏,一心諗住港島都咁,九龍分店,生怕會失望,所以,一直沒打算幫襯~ 九龍區,多去喜記~今天,下午時間要安排個聚會,那上 OpenRice 𥄫𥄫這間,睇網民的照片,也挺不錯,加上,未去過即管一試,果然有驚喜,個 tea set presents 得很袐密花園 feel、而且,是吊住,真係很特別~ 睇,係幾開心,吃落味道也很不錯、鬆餅很出色~ 外加,一個不規則擺設,放著朱古力、及小小吊籠,內裡有兩塊餅乾,另有一碟雜錦水果,這個我很欣賞~ 還有 welcome starter 黑魚子帶子(好味)、welcome drink 蘋果梳打,一個價錢,食到你唔使食晚飯~我們點的 tea set,是加支 375ml Veuve Clicquot, Brunt France NV(名牌 Champagne)$688(茶、咖啡照舊有),唔加香檳則 $488,喺五星酒店飲支 375ml Champagne,只需 $200,其實,已經好抵~ 我建議如果喜歡飲酒,不妨配埋香檳,一來堅係

我們點的 tea set,是加支 375ml Veuve Clicquot, Brunt France NV(名牌 Champagne)$688(茶、咖啡照舊有),唔加香檳則 $488,喺五星酒店飲支 375ml Champagne,只需 $200,其實,已經好抵~ 我建議如果喜歡飲酒,不妨配埋香檳,一來堅係抵,二來配鵝肝、蟹肉小吃、甜品,係相當匹配、亦唔使咁膩~ 最後,點杯 cappuccino,仲可以即場幫客人拍照作打印拉花,夠綽頭~ 你係得嘅~

服務,也是相當好~ 職員用搖控收返條吊鋼線,石屎不慎剝落,職員立刻幫我們換枱,並重新給我們鬆餅、水果、那個不規則擺設的甜品(除水果吃了,其他要打包,真吃不下 😅),總括而言,我很滿意這次 afternoon tea experience 👍

2018-01-16
庆祝纪念
纪念日
2017-11-26 1511 浏览
同閨蜜好友一起去high tea就去得多,今日第一次與媽咪high tea,因為我好想藉著我生日呢個機會,衷心多謝媽咪佢一直以來的愛,世界上沒有一個人會比她更愛自己了。之前已經知道這裡的下午茶都是限量供應,一定要預先訂位,所以我預早差不多兩個月前已在酒店網上訂座。這裡的下午茶賣點一定是它的鳥籠, 掛在半空中的鳥籠放著四層的食物,可以點選中式或西式的下午茶, 我們點了西式的, 上面兩層係咸點,下面兩層係甜點。我們最喜歡都是咸點😄另外下午茶未來到時,還有送上welcome drink 🍸+ 餐前小食。中段的時候會再送上是焗鬆餅+生果拼盤, 加加埋埋份量其實也不少。最後酒店還會送一個迷你鳥籠可以帶走,裝著曲奇餅🍪+朱古力。地點:九龍香格里拉酒店大堂酒廊價錢:$488 set for two

最後酒店還會送一個迷你鳥籠可以帶走,裝著曲奇餅🍪+朱古力。

地點:九龍香格里拉酒店大堂酒廊
價錢:$488 set for two
2017-11-23
庆祝纪念
生日
2017-11-16 4282 浏览
[ 詢問度超高的港女Tea👱🏻‍♀️☕️]••我有個好鍾意食酒店Afternoon tea既朋友👸🏻我生日同佢生日,佢都book左同我去tea🥂今次係慶祝佢生日,佢期待左好耐既鳥籠😍果然好靚,我個日放上Story都好多好多人問✨-🔹香格里拉歐陸下午茶🍰($488 for 2)另外仲有一個香江下午茶🇭🇰係港式啲,有乳豬多士、手撕雞青瓜卷、抹茶蛋撻🍵都幾特別幾得意,但我地怕伏,都係揀返歐陸式安全啲😛▫️第一層: 龍蝦卷伴柚子番紅花蛋黃醬🦐鴨肝醬伴香芒杏仁薄脆🥨▪️第二層: 亞拉斯加蟹肉三文治🦀三文魚忌廉芝士香葱三文治🥪▫️第三層: 櫻花芝士餅🌸熱情果紅桑子千層酥🍇▪️第四層: 香橙朱古力餅🍊焦糖蘋果馬卡龍🍎▫️生果盤🍉朱古力樹🍫Scones配奶油、自家製草莓薑汁果醬🍓兩杯飲品🥂-今次係我第二次食港女tea,上次係文華洒店食個個下午茶既慘痛經歷🤢🤮令我對今次0期望下,又幾好食喎😳不過甜點就麻麻地,鹹食比較好👍🏻食到最尾真係滯到食唔哂...(佢影相都影左半個鐘🤫)-📌呢餐挽回我對港女tea既好感💓所以男朋友就一早已經book左聽日,同我去食另一間啦🎊嘻嘻☺️--更多食評ig: hungrykays 🌸
[ 詢問度超高的港女Tea👱🏻‍♀️☕️]

🔹香格里拉歐陸下午茶🍰($488 for 2)

▫️第三層: 櫻花芝士餅🌸熱情果紅桑子千層酥🍇

▪️第四層: 香橙朱古力餅🍊焦糖蘋果馬卡龍🍎