2024-03-20 54 浏览
以前食過銅鑼灣的👹九鬼居酒屋👹,今日行經🔰西營盤🔰發現原來有分店,立即去回味下。一人前set x1🍅前菜沙律🐟時令刺身🍣手握壽司🍢串燒🍤天婦羅🍜烏冬🍲雜菜咖喱湯烏冬x1刺身及壽司的用料上乘,刺身拼盤已經令人眼前一亮 。全部係靚料,仲有精緻的小調味品;壽司仲有海膽,鮮味非常 。串燒方面,由於落單時侍應哥哥已問過特別食物要求,所以就將牛轉成羊肉串 。日式串燒味道冇中式的咁搶口,正好讓我們食真啲肉的味道 。最欣賞的是雞丸串燒,去到邊都覺得咁好食🙈天婦羅唔洗點汁都好食,特別係厚揚豆腐 ,口感以為是魚腐 。另外,老闆知我地有素食習慣,介紹左我地試蔬菜咖喱湯烏冬,咖喱醬濃郁但唔會太辣,配埋豐富嘅蔬菜同烏冬,營養滿分!臨走有機會同老闆交流兩句,好開心呢 。露天環境更加靚,又有free flow sake 等等,已經諗好大班同事過嚟玩啦,總括而言,我對九鬼居酒屋既食物非常滿意!

一人前set x1
🍅前菜沙律
🐟時令刺身
🍣手握壽司
🍢串燒
🍤天婦羅
🍜烏冬

🍲雜菜咖喱湯烏冬x1

刺身壽司的用料上乘,刺身拼盤已經令人眼前一亮 。全部係靚料,仲有精緻的小調味品;壽司仲有海膽,鮮味非常 。

天婦羅唔洗點汁都好食,特別係厚揚豆腐 ,口感以為是魚腐 。

臨走有機會同老闆交流兩句,好開心呢 。
總括而言,我對九鬼居酒屋既食物非常滿意!

2024-02-06
2024-03-18 24 浏览
環境唔會太細,座位比較舒服寬闊,佢地仲有室外場地,佈置得都好舒服😌嘢食方面叫咗個前菜脆脆角切刺身沙律 Diced Sashimi Salad 酸酸甜甜好開胃👍🏼另外仲叫咗佢哋餐廳的限定北海道海鮮鍋,入面有三文魚頭,虎蝦,蜆等,湯底比較鮮甜,食材都係比較新鮮👍🏼都幾抵食吉列海鮮定食,有魚,生蠔同虎蝦😆吉列炸得得真係好鬆脆香口👍🏼令外仲有個sushi香葱拖羅蓉小卷口感軟綿綿好fresh👍🏼

2024-03-15 16 浏览
室內有吧枱,亦可揀户外地方!Lunch set配沙律或前茶、茶碗蒸、味噌湯!👉🏻茶碗蒸鮮嫩嘅蒸蛋,入面仲有雞肉又有蟹柳!👉🏻沙律蕃茄上加左芝麻,好香,黑醋汁,好開胃!👉🏻前菜今日係菠菜,鮮嫩,帶清甜味道!👉🏻角切魚生丼 $158魚生粒粒新鮮,粒粒肥美,而且份量多,配壽司醋飯!👉🏻蔥拖羅蓉丼 $138大個一個拳頭!粉嫩色嘅拖羅蓉,油脂豐富,配日本國產米御飯,甘甜軟糯!👉🏻漬物好爽口!
室內有吧枱,亦可揀户外地方!

Lunch set配沙律或前茶、茶碗蒸、味噌湯!

👉🏻茶碗蒸
鮮嫩嘅蒸蛋,入面仲有雞肉又有蟹柳!

👉🏻沙律
蕃茄上加左芝麻,好香,黑醋汁,好開胃!

👉🏻前菜
今日係菠菜,鮮嫩,帶清甜味道!

👉🏻角切魚生丼 $158
魚生粒粒新鮮,粒粒肥美,而且份量多,配壽司醋飯!

👉🏻蔥拖羅蓉丼 $138

👉🏻漬物
好爽口!

2024-03-14 24 浏览
九鬼居酒屋西環西營盤高街80-86號麗賢閣地下A及B號舖嚟到高街,好多嘢食,老友想食日本嘢,帶咗我去九鬼居酒屋,好掂!😋前菜茶醃製得恰到好處,爽口、煙韌、開胃。😁味噌湯鹹度適中,飲完好舒暢。😃碗蒸配料新鮮,有菇、雞肉、蟹柳和白果。蛋味濃郁,香滑好味道。😸角切魚生丼角切魚生好新鮮,魚油豐富,有平政魚、三文魚腩和吞拿魚赤身,大廚加了爽口的飛魚籽、芝麻和青瓜提升層次,撈埋魚生一齊食好惹味。底層加了紫菜和日本國產米御飯,口感煙韌,酸度適中有飯香。吃到中段可加牛蒡漬物、子薑、即磨Wasabi和醬油,大滿足,推薦!😻雞皮餃子外層夠香脆,餡料味道不錯,不油膩。試咗原味之後,可以加七味粉沙律醬,效果更佳。🤤Suntory 生啤麥味夠重,好smooth,食完雞皮餃子飲好正。😍九鬼居酒屋 環境舒適,食材新鮮高汁,侍應服務態度好,還會再來。😎🤘🏻

西環西營盤高街80-86號
麗賢閣地下A及B號舖

前菜茶

醃製得恰到好處,爽口、煙韌、開胃。😁

味噌湯

鹹度適中,飲完好舒暢。😃

碗蒸

配料新鮮,有菇、雞肉、蟹柳和白果。蛋味濃郁,香滑好味道。😸

雞皮餃子

Suntory 生啤

麥味夠重,好smooth,食完雞皮餃子飲好正。😍

2024-03-14
2024-03-12 12 浏览
九鬼居酒屋地址:西環西營盤高街80-86號麗賢閣地下A及B號舖原來西環都有間咁高質既日本居酒屋餐廳😍😍好有特色,餐廳裝修得好有日本風味,牆上都掛著唔少壁畫,燈光亦舒服,同另一半黎食都食得好滿足,食物味道同質素都好高!!😋脆脆角切刺身沙律非常有創意既一道料理!有三文魚,吞拿魚既刺身係入面,沙律的配料豐富多樣,色彩鮮豔,口感豐富👍整道菜的味道平衡,清爽而不失深度,好食到停唔到口😆😆清酒煮蜆相當入味既一道菜式,蜆肉鮮嫩多汁,搭配清酒的香氣,煮得好入味,有微妙的甜味和海洋的風味。每一顆蜆都散發著鮮美的香氣😋😋香蔥拖羅蓉小卷係一道好好味既壽司小卷,小卷口感彈牙,內陷的蔥香和鮮嫩蓉充滿口腔,真係好濃郁呀!質感完美炒野菜炒野菜新鮮熱辣辣,健康之選😊而且食得出菜係新鮮,廚師有誠意燒牛肋骨肉牛肉肉質燒到好鮮嫩多汁,經過烤燒後散發出濃郁的香氣,每一口都能品味到肉汁的鮮美😍口感豐富燒飯團-明太子鬆軟的燒飯包裹著濃郁的明太子醬,帶來了豐富的海鮮風味👍燒飯做得好出色,飯既外圍係有少許焦香,但又唔會太過。燒飯團-三文魚軟綿的燒飯包裹著新鮮多汁的三文魚,每一口都能品味到米飯的香氣和三文魚的鮮美,口感好好😊
地址:西環西營盤高街80-86號麗賢閣地下A及B號舖

清酒煮蜆

炒野菜
炒野菜新鮮熱辣辣,健康之選😊而且食得出菜係新鮮,廚師有誠意

燒牛肋骨肉

燒飯團-明太子

燒飯團-三文魚
九鬼居酒屋 西營盤高街😍😍 日本料理 串燒 飲兩杯🍻🥂🍺🤗 🍢。好少去高街 原來有咁多野食😋😋🥰😍😍- 清酒煮蜆$98以清酒烹煮的蜆貝鮮嫩多汁,帶有微妙的酒香,絕對是必點之一🍵🐚。- 香葱拖羅蓉小卷$88嫩滑的魚肉與香葱的結合,口感豐富,讓人回味無窮🍣🧅。串燒選擇多樣:- 汁燒雞肝$38、雞腎$38、鹽燒雞翼48和雞軟骨串$48,各種雞肉串燒都烤得剛好美味可口🍢🍗🔥。- 燒牛肋骨肉$248肉質軟嫩多汁,搭配特色醬汁,口感豐富,絕對是食肉獸首選🥩🔥。稻庭烏冬野菜入$58烏冬麵配上豐富的蔬菜,清爽又營養豐富🍜🥦。
九鬼居酒屋 西營盤高街😍😍

日本料理 串燒 飲兩杯🍻🥂🍺🤗 🍢。
好少去高街 原來有咁多野食😋😋🥰😍😍

- 清酒煮蜆$98

- 香葱拖羅蓉小卷$88
嫩滑的魚肉與香葱的結合,口感豐富,讓人回味無窮🍣🧅。

串燒選擇多樣:

- 燒牛肋骨肉$248

稻庭烏冬野菜入$58
烏冬麵配上豐富的蔬菜,清爽又營養豐富🍜🥦。
2024-03-06 33 浏览
去玩旅行翻來後,lunch突然想食日本野,就約左同事去食。我地叫左2個lunch set,包左前菜/沙律,燉蛋同麵豉湯!好豐富~燉蛋裏面好多海鮮,食得出的鮮味。沙律好大兜,番茄多汁。炸豬扒特別出色,豬扒超厚身,但又炸到外脆内juicy熱辣辣食真係好好味。要知道炸豬扒整得好食真心有D難。可見師傅有D功力!絕對值得encore~角切魚生飯足料無欺場,有三文魚、吞拿魚同蟹籽,面頭加左芝麻,中間有紫菜,成個口感好豐富。環境好舒服,值得一試的餐廳。
去玩旅行翻來後,lunch突然想食日本野,就約左同事去食。

燉蛋裏面好多海鮮,食得出的鮮味。沙律好大兜,番茄多汁。

炸豬扒特別出色,豬扒超厚身,但又炸到外脆内juicy

環境好舒服,值得一試的餐廳。
2024-03-06
  • 炸豬扒
唐揚炸雞 💰68份量比想像中多 上枱既時候仲係熱辣辣🔥外層炸得脆卜卜 但入面既雞仲好多汁同好嫩😋加埋啲蛋黃醬 成件事好邪惡呀👍脆脆角切刺身沙律 💰98啲菜食落都好新鮮 好清爽🥗啲刺身係有炙燒過既👍呢樣小c妹表示加分整體嚟講都好唔錯😋雞皮餃子 💰48幾特別喎❗️好似食緊隻無骨既單邊雞翼咁🤤外層炸得好香口🤪鹽燒雞翼 💰48鹽燒牛舌心厚切 💰68幾岩小c妹口味‼️厚切既牛舌食得好滿足💯滿口油脂 要襯熱食呀🔥日本青椒仔 💰28京都厚揚豆腐 💰38滑嫩嫩既豆腐 食落好順口☺️自家製免治雞肉棒 💰68加埋蛋黃同埋燒汁 口感幾特別 😋野菜稻庭烏冬 💰58湯㡳幾清甜 食左咁多炸既熱氣野🔥叫返碗湯烏冬平衡下 感覺岩岩好👍紅豆厥餅 💰48厥餅好彈牙 加埋甜甜既紅豆蓉🫘係好完滿既甜品仔呀‼️

唐揚炸雞 💰68

紅豆厥餅 💰48
厥餅好彈牙 加埋甜甜既紅豆蓉🫘
係好完滿既甜品仔呀‼️
2024-02-29 13 浏览
九鬼居酒屋位於西營盤高街86號校園區有一間日式料理名叫:九鬼居酒屋,面積不算大但店內照明柔和,好有日本🇯🇵味道。🥣蔥拖羅蓉丼Minced Tuna with Spring 🧅 Onion 免治吞拿魚雖然未經烤煮,卻新鮮肥美芬芳可口,點醬汁佐子薑同食,味道絕配!日本米飯爽滑彈牙!好食。👍👍九鬼汁燒牛板腱🐂牛腱煙煙韌韌,外脆內嫩,好有牛肉味,配埋沙律菜加燒汁連白米飯🍚同吃,其味無窮!份量充足,一定能夠滿足你。👍每款定食配:沙律、碗蒸、豆腐、味噌湯、日本國產白米飯,一set 套餐讓人目不暇給!👀👀價錢公道,下次經開西環可以入去試吓店尾嘅露天茶座啊!🍽️🍴🧂🥄

🥣蔥拖羅蓉丼

九鬼汁燒牛板腱🐂

2024-02-28 50 浏览
- 西環|九鬼居酒屋 -▪️沙律🥗、前菜、茶碗蒸🥚、味噌湯🥣Lunch set包咗沙律、前菜、茶碗蒸,同埋味噌湯,都幾豐富▪️角切魚生丼🐟🍚面頭鋪滿角切魚生,好新鮮,而且有啲仲係炙燒過,好香口,再加上有好多蟹籽,脆卜卜,增添口感▪️六款串燒定食🍢🍚串燒即叫即燒,有六款,分別係鹽燒牛舌心厚切🐮、黑豚腩🐷、大葱雞串🐔、茄子🍆、秋葵、日本青椒仔🫑,有肉類又有蔬菜類,唔會咁膩。而且每款都燒得啱啱好,保持juicy,外面就少少焦香九鬼居酒屋📍西環西營盤高街80-86號麗賢閣地下A及B號舖📍銅鑼灣耀華街21號華耀商業大廈地下7號舖
- 西環|九鬼居酒屋 -

▪️沙律🥗、前菜、茶碗蒸🥚、味噌湯🥣
沙律

六款串燒定食

📍西環西營盤高街80-86號麗賢閣地下A及B號舖
📍銅鑼灣耀華街21號華耀商業大廈地下7號舖
2024-02-27 15 浏览
好耐無食izakaya 😚比朋友燒到我去 呢餐幾驚喜 最鐘意魚生有調味到omakase咁時令魚薄切 ($298)不得了 好好食🤩真鯛鮮甜柔韌 油脂較少 配梅醬 同紫蘇花好特別又match~層次豐富🥰香蔥拖羅蓉小卷 ($88)餡多過飯好多😚一食即爆餡 拖羅蓉軟滑無筋 好抵叫嘅一道菜北海道海鮮鍋 ($358)配料有三文魚頭 蜆 蝦 廣島蠔 豆腐 都有菜菜 菇🍄湯頭比較清淡 加埋烏冬一齊食 幾彈牙煙韌脆脆角切刺身沙律 ($98)有三文魚 吞拿魚 油甘魚等 配微酸嘅芝麻醋幾開胃 雖然食食下比較單一🤣
時令魚薄切

時令魚薄切 ($298)
香蔥拖羅蓉小卷

香蔥拖羅蓉小卷 ($88)
餡多過飯好多😚一食即爆餡 拖羅蓉軟滑無筋 好抵叫嘅一道菜
北海道海鮮鍋

北海道海鮮鍋 ($358)
脆脆角切刺身沙律

脆脆角切刺身沙律 ($98)
2024-02-27
時令魚薄切
北海道海鮮鍋
2024-02-26 7 浏览
係我心目中點稱得上好居酒屋,第一當然食物水準要夠高;第二居酒屋當然要坐得舒服,可以同三五知己好好傾計;第三,就係個服務質素。估唔到,朋友推介呢一間居酒屋完全做到晒。九鬼居酒屋可以坐係餐廳入面,或者可以選擇坐係戶外庭院,但今晚天氣稍為有小小凍,就揀左坐係室內,但內裡布置亦都相當講究,天花掛住日式釣燈、再加上一幅一幅日系掛畫做裝飾,個感覺就好去左日本居酒屋咁,同埋枱與枱之間,都有適當距離,坐落都幾寬敞。而侍應服務都相當主動,為你逐一詳細介紹每樣食物,同埋周不時都會為你加添熱茶。而食物方面除左選擇夠多,真心高水準,好味,每件串燒都可以燒到外脆內軟,加上自家製燒汁,特別惹味!而串燒遞上枱一刻,食物溫度仲係熱辣辣,而每件串燒,食得出係新鮮食材,同用料高質。期待下次再同朋友來訪。
期待下次再同朋友來訪。
2024-02-21
2024-02-24 18 浏览
平時食飯都係食完就算,今次估唔到有驚喜,所以點都要寫個食評讚下先。多謝朋友帶我黎試,好食之餘環境好,四個人一千元左右,以高檔日式餐廳黎講算抵食,唔講咁多,睇相就知正正。
昆布雞
燒馬友
刺身拼盤
  • 刺身
2024-02-24 24 浏览
好喜歡港香港呢邊好多特色街道特色舖頭,今次嚟到西環呢一間九鬼居酒屋🍶呢度除咗室內,仲有戶外可供選擇,戶外亦都有打卡位🤭我哋打完卡坐低食嘢嘅時候已經有好多客人入嚟👍🏻👍🏻我哋揀咗兩個lunch set😎(所有定食溫配沙律/前菜茶、碗蒸、味噌湯、日本國產米御飯)🍣特上壽司定食~10貫(10貫有炙燒同埋刺身壽司👍🏻佢哋用獨家秘笈調製醋飯,用手握制襯托出鮮甜嘅刺身🫶🏻另外好欣賞佢哋炙燒壽司,火候控制得好好,令魚嘅油脂迫出更香)🍣名古屋鰻魚飯(一食就知道係新鮮炭燒👍🏻味道會唔會好似坊間嘅鰻魚太甜或者太多汁,肉質Q彈)🍣唐揚池魚仔🍣紅豆蕨餅(另外我哋仲加咗小食,新鮮炸起嘅池魚仔,真係送酒一流😆食到唔停得口,蕨餅呢一個甜品係我哋呢一餐畫上完美句號❤

我哋揀咗兩個lunch set😎
(所有定食溫配沙律/前菜茶、碗蒸、味噌湯、日本國產米御飯)

🍣特上壽司定食~10貫

🍣名古屋鰻魚飯

🍣唐揚池魚仔
🍣紅豆蕨餅
  • 唐揚池魚仔
2024-02-22 8 浏览
收工同事帶我去高街“九鬼"居酒屋食串燒店鋪木系設計,牆上掛咗日本壁畫仲有露天日式庭院,擺放櫻花樹和竹樹🌸🎋戶外有更多座位空間更寬敞脆脆角切刺生沙律🥗廚師刀功用咗很多角切方式,刺生粒混入芝麻甜酸沙律汁,擺滿新鮮沙律蔬菜上面,入口清新爽口開胃👍今晚叫咗全雞串燒宴🐔雞胸軟骨串燒雞肝串燒雞心串燒雞翼串燒免治雞肉棒豆腐串燒秋葵串燒日本青椒仔串燒每一款串燒味道都各有特色,感受到廚師燒烤的技巧,每一串串燒都熱辣辣,燒得外脆內軟多汁,又唔會過火🔥凍日本海膽三文魚籽素麵海膽鮮甜甘香,配搭醬油漬三文魚籽脆卜卜,凍素麵口感彈滑,醬汁已加入幾片青檸,每一口都有清新感覺.
收工同事帶我去高街
“九鬼"居酒屋食串燒
店鋪木系設計,
牆上掛咗日本壁畫
仲有露天日式庭院,
擺放櫻花樹和竹樹🌸🎋
戶外有更多座位空間更寬敞

脆脆角切刺生沙律🥗
廚師刀功用咗很多角切方式,
刺生粒混入芝麻甜酸沙律汁,
擺滿新鮮沙律蔬菜上面,
入口清新爽口開胃👍

秋葵串燒
日本青椒仔串燒
每一款串燒味道
都各有特色,
感受到廚師燒烤的技巧,
每一串串燒都熱辣辣,
燒得外脆內軟多汁,
又唔會過火🔥

凍日本海膽三文魚籽素麵
海膽鮮甜甘香,
配搭醬油漬三文魚籽脆卜卜,
凍素麵口感彈滑,
醬汁已加入幾片青檸,
每一口都有清新感覺.