以新幹線火車做主題,除左店內環境以火車車箱設計,送菜程序都係由新幹線送到你面前,落單程序除自動,呢種新意思就好適合帶小朋友一齊黎體驗。食物質素方面都唔錯,壽司都唔會太細舊,定食午餐有多款選擇,有雜錦壽司/丼/鰻魚飯等,味道幾好
很久沒有吃過日本菜了,由於這天一早便知道放工後,要到megabox 與好友選購傢俱,所以,我便在開飯網找尋商場內有沒有日式食店。位於megabox 9樓有一間叫九井壽司的日式餐廳,餐廳以新幹線為主題,非常有特色。大家可能會以為這家食店會是迴轉壽司店,錯了,因為全裏是自助形式點餐,只要於平板上選擇食物,不用一分鐘,食物便會由新幹線火車送上。而餐牌上的食物選擇挺多,有人氣推介、壽司、刺身、軍艦、手卷、炸物、定食、烏冬及甜品等等。點餐時,餐廳還會跟大家來個小遊戲,凡點滿4款食物,便會有一次遊戲抽獎,贏了就可以得到餐廳送出的美食。 雖然是免費的,但這個蟹柳沙拉手卷做得一點都不馬虎,蟹柳的份量不少,而且加入了爽口青瓜,味道相當不錯。 特式海膽 這個壽司的賣相非常別緻,圓圓的壽司飯上放了滿滿的海膽,海膽化口即滆,肥美鮮甜。 特式香蒽吞拿魚碎 同樣是圓形的壽司,不過,上層就換上了香蒽吞拿魚碎,魚蓉軟綿綿,口感豐腴。 三文魚壽司三文魚肉質嫩滑,味道鮮美、入口帶有豐富油脂。 芥辣八爪魚軍艦 八爪魚粒粒非常煙韌,口感彈牙爽口,配上辣辣的芥辣,刺激味蕾,雙重衝擊。 火炙芝士蟹棒壽司 蟹棒上加了味道

而餐牌上的食物選擇挺多,有人氣推介、壽司刺身、軍艦、手卷、炸物、定食、烏冬及甜品等等。

特式海膽

特式香蒽吞拿魚碎

三文魚壽司
三文魚肉質嫩滑,味道鮮美、入口帶有豐富油脂。

芥辣八爪魚軍艦

火炙芝士蟹棒壽司
蟹棒上加了味道帶點微酸的沙律醬,再加上半溶化的芝士,味道豐富,酸酸甜甜的,非常好吃。

特式松葉蟹鉗配蟹膏
壽司賣相挺別緻,雖然松葉蟹鉗比想像中細少,不過,蟹肉鮮甜,啖啖肉,配上甘香的蟹膏,鮮味十足。

響螺刺身
個人非常推介這個響螺刺身,響螺肉質脆嫩,味道非常鮮美清甜。

由於海膽的味道實在太好,所以,我們決定追加兩個海膽丼飯,分別是三文魚籽海膽迷仔丼及鮮帶子海膽迷仔丼。

三文魚籽海膽迷仔丼
說實,三文魚籽和海膽都是我的至愛,飯上舖著滿滿的三文魚籽及海膽,份量十足,三文魚籽粒粒晶瑩通透,爆破後會有點點的鹹鮮味,配上口感潤澤,肥美而鮮味的海膽,吃後實在叫人滿足。

鮮帶子海膽迷仔丼
海膽真是非常百搭,不論配什麼也會有亙相提鮮的效果,鮮帶子非常厚身,而且口感結實,肉質爽口Q嫩,與海膽一同享用,味道份外鮮甜。

只吃刺身壽司,感覺有點單調,就點了一客日式叉燒烏冬來吃,味道不錯,湯底夠熱,烏冬口感彈牙,叉燒嫰滑而不肥膩,個人認為若加上半隻流心蛋的話,相信味道會更好。

另外,個人認為這裏的飲品選擇不少,而且挺有特色,我點了抺茶波子氣水及富士山柚子風味汽水,這些在別的日式食肆很少會見到。

豆腐雪糕及芝麻雪糕
兩款雪糕都雪得有點硬,不過,口感還是非常香滑,為這一餐作結的話,感覺還是相當不錯。
2018-09-13
2018-09-17 29 浏览
想不到mega box都有快速列車壽司而且仲要係高質.最愛海膽的我啪了4大粒#海膽控 必點 好鮮甜 唔苦牡丹蝦刺身大大隻 仲有好多蝦膏ʜᴋᴅ ③⑤黎講算平 平時係街都要ʜᴋᴅ ④⑤左右蝦肉係爽口既 好新鮮。.另外仲點左甜蝦 三文魚同松葉蟹鉗刺身都一流 蟹鉗仲有4隻啖啖蟹肉 好滿足三文魚厚切 有實在感。.三文魚籽壽司係舖滿粒粒三文魚籽紫菜包住食就唔怕跌左魚籽了魚籽咸香味新鮮唔係爭x果啲魚籽咁.三文魚壽司唔係巨型果啲但勝在色澤靚 魚油香唔會食落無味果啲。.配返枝正宗日本西柚汽水好完美既一餐 完食。.P.S. 食店有一小驚喜就係食滿4碟 就會有得抽獎分分鐘會贏到免費壽司/手卷架
想不到mega box都有快速列車壽司
而且仲要係高質

最愛海膽的我啪了4大粒
#海膽控 必點 好鮮甜 唔苦
牡丹蝦刺身大大隻 仲有好多蝦膏

ʜᴋᴅ ③⑤黎講算平 平時係街都要ʜᴋᴅ ④⑤左右
蝦肉係爽口既 好新鮮。
另外仲點左甜蝦 三文魚同松葉蟹鉗刺身
都一流 蟹鉗仲有4隻
啖啖蟹肉 好滿足

三文魚厚切 有實在感。
三文魚籽壽司係舖滿粒粒三文魚籽
紫菜包住食就唔怕跌左魚籽了
魚籽咸香味
新鮮
唔係爭x果啲魚籽咁

三文魚壽司唔係巨型果啲
但勝在色澤靚 魚油香
唔會食落無味果啲。
配返枝正宗日本西柚汽水
好完美既一餐 完食。
P.S. 食店有一小驚喜就係
食滿4碟 就會有得抽獎
分分鐘會贏到免費壽司/手卷架

2018-09-12
今日約左朋友去Megabox睇戲睇戲前梗係食番餐好西啦!行經見到有間新開既壽司鋪-九井用日本新幹線同埋親子樂做主題一入到門口就會見到一個小朋友Corner 比小朋友拿玩具、書去玩去睇餐廳內部就用車廂做主題左右車廂都係有藍白配搭既卡位+單邊長枱而座位旁邊就有兩層既輸送帶一條係比 小新幹線行 來送大件少少既野食好似丼飯、定食果類一條就係 用來運送一碟碟既壽司每個座位都會有一部Pad比你落Order 除左汁枱仲係人手,基乎九成都電子化晒每累積夠4道菜就會有一次抽獎機會起初無睇到個行字仔嚇左一嚇 無啦啦播動畫之後望真的...原來係抽獎~依到賣個關子先~等大家自己體驗下比佢嚇下!我地兩丁友仔各自叫左兩個丼飯、小食同埋刺身 合計都係$330到 超級抵食!首先,一定大推金の刺身丼 $128$128竟然有齊:甜蝦 、三文魚 、油甘魚、帶子 、海膽、三文魚籽簡直大滿足!!!另一個丼飯都唔輸蝕嫁~海膽三文魚籽丼只係$78 就有一半海膽一半三文魚籽~而用既海膽口感偏奶油同埋甜身~正!而我地仲叫左燒鯖魚 $38餐廳只係簡單用左鹽去醃皮燒得好脆口 而肉質依然好鮮嫰多汁加埋少少檸檬汁味道簡直Good Fit! 而
今日約左朋友去Megabox睇戲
睇戲前梗係食番餐好西啦!

行經見到有間新開既壽司鋪-九井

一條係比 小新幹線行 來送大件少少既野食
好似丼飯、定食果類
一條就係 用來運送一碟碟既壽司
每個座位都會有一部Pad比你落Order
除左汁枱仲係人手,基乎九成都電子化晒
每累積夠4道菜就會有一次抽獎機會
起初無睇到個行字仔
嚇左一嚇 無啦啦播動畫

之後望真的...原來係抽獎~
依到賣個關子先~等大家自己體驗下比佢嚇下!

大推金の刺身丼

首先,一定大推金の刺身丼 $128
$128竟然有齊:
甜蝦 、三文魚 、油甘魚、帶子 、海膽、三文魚籽
簡直大滿足!!!

另一個丼飯都唔輸蝕嫁~

海膽三文魚籽丼只係$78
就有一半海膽一半三文魚籽~
而用既海膽口感偏奶油同埋甜身~正!

而我地仲叫左

燒鯖魚 $38
餐廳只係簡單用左鹽去醃
皮燒得好脆口
而肉質依然好鮮嫰多汁
加埋少少檸檬汁味道簡直Good Fit!

三文魚腩刺身
而個人係三文魚控
眼見三文魚腩刺身只係 $40
點可以唔來番碟呢~
三文魚腩表層𠝹左十字紋
避免左好多人怕魚腩食落口好似食肥膏既口感
相當貼心啊~
仲要好新鮮 一食落口就入口即溶!

食餐壽司竟然好似玩出奇蛋甘
一次滿足你三個願望~

食飽飽 睇飽飽 玩飽飽
2018-09-11
大推金の刺身丼
三文魚腩刺身
2018-09-10 27 浏览
平時都有黎開megabox行下街,貪哩度泊車方便又有消費免費泊車,今日比我係九樓睇緊d小朋友野,比我小朋友發現到間火車做主題既壽司🍣店,就比佢拉左入去設計幾特別,地方都好寬敞,適合一家大細黎開餐除左好多單點壽司同定食之外,哩度都有好多午餐、下午茶餐同兒童餐選擇,真係好貼心價錢都唔係貴,附近返工黎食個lunch都係唔錯既選擇每次點野食最多可以點買樣,點完就會入左個戰鬥畫面,如果隻英雄贏左就好似會有野送,不過送咩就唔清楚啦,因為玩左兩之隻英雄都死左有上下兩層運送食物,上層係架火車🚄,下層就係輸送帶前菜雞翼鑲餃子🥟,真係好好味好香好入味,咬落去又多汁主菜鰻魚飯,鐘意食鰻魚既一定唔可以錯過,哩度d鰻魚真係冇得輸,嫩滑既魚肉帶住小小鴛韌嘅魚皮,魚油加上鰻魚汁,大大碗飯,唔大食夠兩個人食最後黎個龍蝦沙律軍艦,軟殼蟹手卷,材料充足,啖啖都食到佢地既誠意櫻花汽水,味道幾特別最後哩度個老闆都幾nice幾靚仔,單身既姊妹可以黎食下野,睇下會唔會撞到佢啦

設計幾特別,地方都好寬敞,適合一家大細黎開餐

價錢都唔係貴,附近返工黎食個lunch都係唔錯既選擇

有上下兩層運送食物,上層係架火車🚄,下層就係輸送帶

前菜雞翼鑲餃子🥟,真係好好味
好香好入味,咬落去又多汁

櫻花汽水,味道幾特別
2018-09-10 23 浏览
之前同囝囝學校家長傾談中話九龍灣有間九井壽司,有好多嘢食價錢合理,每碟壽司都係用高速列車送到,所以就帶佢試吓。去到門外店舖好大環境很舒服,還擺着好多圖書同畫筆🖌️,仔仔見到好開心即刻衝埋去。真係好貼心。餐牌係選用電子屏幕,有1-10人氣食物作參考。食物選擇很多,價錢亦合理。茶包獨立包裝感覺好衛生!午市套餐都只係$58-78抵食,分量亦很多,刺身好新鮮,壽司飯軟綿綿。每一次送餐時電子螢幕都會提示套餐即將送到,好細心燒芝士餃子雞翼-呢個必食咬落去啖啖肉,雞翼好香入味,燒得啱啱好特色海老天婦羅🍤蝦炸得卜卜脆好爽口吉列南瓜薯餅,外脆內軟,南瓜軟綿綿甜甜地。好食到要再叫多一碟士多啤梨味波子汽水,好靚嘅玻璃樽,有得玩又有得飲,仔仔超愛。仔仔家長無介紹錯,下次一定會再嚟幫襯。
茶包獨立包裝感覺好衛生!
每一次送餐時電子螢幕都會提示套餐即將送到,好細心
特色海老天婦羅🍤蝦炸得卜卜脆好爽口
仔仔家長無介紹錯,下次一定會再嚟幫襯。
  • 壽司
  • 三文魚刺身
  • 燒芝士餃子雞翼
2018-08-30 48 浏览
早幾日見返openrice呢間壽司店,記得佢係類似我地上年喺日本果間壽司既模式,即係點菜後透過路軌直送到你面前,咁就趁放假帶個仔黎玩下,勾返佢啲日本之旅回憶啦😂😂山長水遠黎到,等左15分鐘左右啦,就入得啦,安排坐迴轉枱,跟住點野食,每次最多可以點4樣野,因為每4樣野就可以送1個freegame,中獎可送野食,玩左game可以繼續點新幹線送餐火車遊戲唔中😂😂壽司大大件,係大大件飯😓刺身冇拚盤,只有單點😔最好味都係魚👍總括黎講,其實我覺得款式唔多,主打壽司,燒物冇乜,壽司啲飯太大件,丼物一樣,刺身都新鮮既,陪小朋友玩下都唔錯既😝

新幹線送餐火車

遊戲唔中😂😂

壽司大大件,係大大件飯😓
蟹棒壽司

芝士餃子雞翼

星鰻壽司

龍蝦沙律軍艦

刺身冇拚盤,只有單點😔
自選刺身

最好味都係魚👍

龍蝦沙律軍艦
自選刺身
2018-08-27 98 浏览
今日下午同老公試呢間壽司店,入到去坐卡位,枱面非常dirty,用濕紙巾擦茶杯好多污垢,衛生程度令人叫絕,叫左一碟北寄貝壽司,黎到時見到每件壽司只有一片北寄貝,同相中有兩片痴埋北寄貝完全唔同,叫員工幫忙取消,點知員工黑面咩都冇講攞左壽司走,整體上壽司好難食,我地點左一次已經唔想再點佢地新幹線送壽司係感應式,後面枱小朋友攞兒童餐,未攞好壽司車已經走,成個餐跌落我身度,員工走過黎抹,一句唔好意思都冇,仲要黑口黑面,永遠永遠唔會再踏入佢門口

2018-08-26
午餐
2018-08-15 75 浏览
Megabox商場既高層有好多唔錯既餐廳,日本菜都有好幾個選擇,今次黎試下九井壽司,鍾意呢到裝修新淨,燈飾光猛,一入到去就覺得間餐廳好整潔!呢到係用ipad點餐,落完單幾分鐘,高速列車就送到食物黎!效率好高!火灸芝士鰻魚壽司 同 三文魚壽司, 味道唔錯,芝士燒得熱熱地,入口好快溶化, 而三文魚壽司不過不失,三文魚算係幾大塊!海膽三色迷你丼, 餐廳做緊優惠,有齊三文魚,吞拿魚同海膽既刺身飯只係$20,非常抵食!每人限量一碗, 必食! 三文魚加州卷  同   龍蝦沙律卷, 對比起較高級既日本餐廳,呢到既食物賣相較為失色,不太吸引,但就勝在大件抵食,特別係三文魚加州卷,塊三文魚真係好大塊,呢到既卷物都大大件,食材算新鮮!最後,當點滿4碟壽司時,螢幕會自動彈出遊戲,中獎的話會免費送一碟壽司,可惜今次玩了兩次遊戲都沒有中獎..

2018-08-09
2018-08-13 77 浏览
5點半左右入座。我地二人坐迴轉枱,坐左半個鐘左右。食物已經全到。男朋友想坐多十分鐘先埋單,因為叫左罐可樂仲未飲曬。與此同時係我發覺在我地背後的服務員已經很不耐煩地不停來回;用超不友善的眼光去打量我地。當時在迴轉坐有很多空的位置。order枱果邊亦有二張空枱,另一邊的迴轉枱成條line都未開。當時我地只有二個人。講真就算食物有幾好食都不會被吸引再去。服務態度這麼差,一定無下次再去的機會。感覺很不好。最後我視意我男朋友要走喇。埋單360蚊。以後永遠black list 九井壽司

2018-08-11
難得放假,想帶有老有嫩去食得開心。就選擇了這間壽司店。門面很有趣很卡通,即時聯想跟小朋友扯上關係。入面坐位分迴轉獨立座位及4人卡位。我地有5個人其中一位6歲小朋友,都選擇了卡位。選菜是以點觸式螢幕,送菜方式跟某壽司集團類似,都是用玩具送餐列車快速到客人桌上。壽司種類差不多,味道很新鮮。螢幕不斷顯示有小遊戲玩,贏左會有壽司免費送上。服務員不斷來回清潔客人枱上壽司碟並帶有笑容。而主管也很嚴謹並快速指示服務員處理工作,感到管理非常認真。
難得放假,想帶有老有嫩去食得開心。就選擇了這間壽司店。
門面很有趣很卡通,即時聯想跟小朋友扯上關係

壽司種類差不多,味道很新鮮

螢幕不斷顯示有小遊戲玩,贏左會有壽司免費送上。
快速指示服務員處理工作,感到管理非常認真。
刺身
壽司
2018-08-09
刺身
壽司
2018-08-05 100 浏览
睇雜誌見到呢到開左間新既壽司店, 今日經開就去試食, 唔駛等位, 其實食物種類同元記差唔多, 但壽司味道同口慼就要食過先知, 睇餐牌既相係幾吸引既, 大概下午2點半左右, 人流唔多只得4成左右兒童餐 - 加洲卷味道都可以, 炸雞就炸粉太多, 口感麻麻, 卡通魚蛋片冇味既牛肉烏冬 - 湯底清, 牛肉普通, 烏冬都ok辣八爪魚壽司 - 味道一般, 八爪魚好硬, 海膽墨魚壽司 - 海膽個醬好漿狀, 感覺好假, 唔好食, 飛魚籽壽司還可以蟹柳壽司 - 賣相一般, 口感麻麻, 好乾鰻魚手卷 - 紫菜唔脆, 鰻魚都係一般總結 : 一間好普通既壽司店, 最吸引只係店內既高速列車, 但食物質素不及元記
牛肉烏冬 - 湯底清, 牛肉普通, 烏冬都ok
蟹柳壽司 - 賣相一般, 口感麻麻, 好乾
鰻魚手卷 - 紫菜唔脆, 鰻魚都係一般

2018-06-10
2018-07-31 63 浏览
今次係我第二次食九井壽司喇,唔知係多咗人食定係我遲咗嚟,上次唔使排隊就直入,今次就等飛等咗差唔多十五分鐘啦。九丼壽司嘅用具同埋茶都係自助嘅,煎茶包嘅味道唔錯,佢嘅wasabi 個人感覺真係好好味,每次我多點好多。 黎度首先就梗係攞返張傳單啦,即食滿100即扣十蚊喎。跟手開始落單啦,佢係用枱上面的tablet 自己電子下單嘅。而家佢做緊個優惠,有三款迷你丼係做緊特價嘅。朋友叫咗個海膽鮮帶子迷你丼,不過真係好細碗。我就叫咗個極上金刺身丼,真係有金箔喺上面個喎,雖然呢個話自己係咪你丼,但佢嘅份量比起另外嗰款大,望落同平時食開嘅套餐差唔多咁大碗,只係冇咗個湯同埋沙律唓。賣相好好,味道都幾好,都算新鮮,好有口感。另外仲有叫咗一份午市套餐,火炙系列,不過,原來佢會燒嘅地方只限於放好之後我們可見嘅地方,就好像三文魚,他一塊疊一塊放在碗裏,一夾起面嗰塊之後,便會見到只有半塊有燒到,感覺好像有點求其。由於佢電子落單,佢每下單四款便會有一個遊戲,如果贏了便會有指定的壽司送畀給你,不過我們玩四次都未贏過。最後想講嘅,如果帶小朋友嚟食,他們門口是有一個小盤放有一些小朋友文具,冇料的,是送給小朋友的,很不錯。

黎度首先就梗係攞返張傳單啦,即食滿100即扣十蚊喎。

而家佢做緊個優惠,有三款迷你丼係做緊特價嘅。

朋友叫咗個海膽鮮帶子迷你丼,不過真係好細碗。

2018-07-23
2018-07-24 83 浏览
太棒了,件件厚切份量十足🎉🎉朋友介紹九龍灣巨盒開了間抵食壽司店,我當然即慶專程收工到來挑機喇!果然價錢平過幾間集團壽司店,刺身新鮮厚切,入口甘香味美太幸福了!經由平板電腦自由選擇喜愛食物,再由速遞列車🚄送到你面前!癈話不用多介紹一睇就知有幾美味😍😍厚到呢😁都係收你 $35 / 一客三件呢個超級無敵霹靂極上刺身飯,我真係以為自己去左東京😍😭😋😋😋充滿海水味道的海膽連一小粒軟糯的飯團,用一片脆的紫菜包起來一次過放進嘴裡,好似有道光環在頭上,是幸福的光環,無窮的回味!人頭湧湧在等待入座
太棒了,件件厚切份量十足🎉🎉

經由平板電腦自由選擇喜愛食物,再由速遞列車🚄送到你面前!

癈話不用多介紹一睇就知有幾美味😍😍

• 極上刺身丼
  • 魚子海膽丼
  • 刺身
2018-07-20 61 浏览
之前份工係九龍灣番工就會多啲去Megabox,轉左工之後就好少去。上星期無聊去九龍灣行一轉,諗住搵嘢食,上到小朋友嗰層,見到呢間壽司舖,咦?好生面口喎!諗住一個人就求其入去食啦。果然,通常亂入都係有驚喜!呢間鋪頭賣點係親子餐廳,除咗有電子餐牌之外,每次點完餐都可以用電子餐牌玩遊戲!送餐方面,用緊依家最流行嘅子彈火車送餐,小朋友一定鍾意!如果你以為親子餐廳食物質素就一般,咁你就錯喇!雖然選擇唔多,不過食物質素比起連鎖壽司店好,呢個係此料所不及。叫咗啲壽司同埋迷你丼,不過今次唔記得影相,所以只係影左迷你丼俾大家睇下啦!

果然,通常亂入都係有驚喜!

送餐方面,用緊依家最流行嘅子彈火車送餐,小朋友一定鍾意!