2021-10-09 46 浏览
最近新開嘅丼燃食堂,極速人氣爆燈,平日晚市坐無虛席!主打嘅丼飯相當吸睛,有兩個系列,分別係火爆丼及新鮮刺身丼!激突三文魚丼$138三文魚控必點之選,包括有三文魚、三文魚腩、三文魚子、甜蝦、帶子!款款新鮮甜美,好味道!虎燃四皇丼$118材料豐富,包括有:左口魚邊、三文魚、蟹棒、赤蝦、蟹籽!而且有五款醬汁可以選擇,我選擇了芝士蟹籽醬,整體都幾夾,唔錯!金龍卷$68真係夠晒火爆呀!上菜後,職員就會黎點火,打卡一流呀!表面嘅炸鰻魚夠香脆,加上沙律醬及蟹籽等,好滋味!可樂$12無糖可樂$12

激突三文魚丼$138

虎燃四皇丼$118

金龍卷$68

可樂$12

無糖可樂$12
2021-10-08 897 浏览
𝙝𝙤𝙬 𝙘𝙤𝙪𝙡𝙙 𝙮𝙤𝙪 𝙨𝙖𝙮 𝙣𝙤 𝙩𝙤 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙛𝙡𝙖𝙢𝙞𝙣𝙜 𝙨𝙪𝙨𝙝𝙞 𝙧𝙤𝙡𝙡🔥 𝙜𝙚𝙣𝙚𝙧𝙤𝙪𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙩𝙝𝙚 𝙢𝙖𝙮𝙤 𝙤𝙣 𝙩𝙤𝙥 𝙖𝙣𝙙 𝙢𝙖𝙩𝙘𝙝𝙚𝙨 𝙨𝙤 𝙬𝙚𝙡𝙡 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙩𝙝𝙚 𝙚𝙚𝙡 𝙩𝙚𝙢𝙥𝙪𝙧𝙖. 𝙩𝙝𝙚𝙮 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙨𝙚𝙧𝙫𝙚𝙨 𝙫𝙖𝙧𝙞𝙤𝙪𝙨 𝙩𝙖𝙨𝙩𝙮 𝙨𝙪𝙨𝙝𝙞 𝙗𝙤𝙬𝙡 𝙖𝙣𝙙 𝙟𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙨𝙣𝙖𝙘𝙠𝙨. 𝙥𝙧𝙞𝙘𝙚 𝙞𝙨 𝙖𝙘𝙘𝙚𝙥𝙩𝙖𝙗𝙡𝙚 𝙩𝙤𝙤!.旺角最近新開咗間丼飯店,裝修同用色玩味十足,打卡一流!想影靚相一定要叫火焰金龍卷,上面係肥美天婦羅鰻魚加炸蕃薯小卷,一啖食超滿足!另外一款好吸睛嘅乜蟹都有丼又真係乜蟹都有喎,蟹膏、蟹柳、蟹腳、蟹籽,仲可以揀明太子醬,除咗主食仲有唔少小食選擇,上茶速度快價錢又唔貴,可以一試!
忌廉蟹肉餅
一口芝士
芥辣八爪魚
1K
2021-10-07 34 浏览
丼燃食堂乜蟹都有丼飯(明太子醬)九公丼金龍卷白桃烏龍價錢💲: $148/ $178/ $68/ $22好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 4/5環境🗾: 3.5/5性價比🥢: 4/5回頭率😚: 3.5/5-記得幾年前爆丼屋一出的時候,成日都要排長龍。而家爆丼屋搬左分店又開埋新店,竟然係旺角又有另一間食呢啲魚生丼的鋪頭。星期日夜晚去都要等一陣架!-✅乜蟹都有丼飯(明太子醬)。個人覺得明太子醬同呢個飯幾夾😋 睇個名都知全部都係蟹的呢個丼入面有蟹棒、蟹肉、蟹膏、蟹鉗、蟹子,面頭再擺隻大蟹蓋,變得好打得卡😌 一食落去已經好大蟹味係個口到,食到的蟹膏幾甘香,同埋蟹肉蟹子一齊撈飯啱啱好,好滿足😚 蟹棒都有6小條,份量算幾多🥳 但因為個飯底有啲多,所以食左陣會覺得有啲單調同唔夠餸🤭-✅九公丼。呢款名符其實有9種料!海膽、帆立貝、拖羅蓉、三文魚、蟹子、牡丹蝦、時令魚(油甘魚)、蟹肉同壽司薑,超豐富🥰 全部刺身都新鮮既,不過就係切碎粒,方便撈勻食,但同時都會冇咁有口感🧐 如果一片片會開心啲!海膽的顏色雖然唔係鮮橙色,但竟然係唔腥臭,開心🥸-✅金龍卷。一條6舊的炸鰻魚卷,店員係上枱的時候會點火,視覺效果10
丼燃食堂
乜蟹都有丼飯(明太子醬)
九公丼
白桃烏龍
價錢💲: $148/ $178/ $68/ $22
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 4/5
環境🗾: 3.5/5
性價比🥢: 4/5
回頭率😚: 3.5/5

✅金龍卷。一條6舊的炸鰻魚卷,店員係上枱的時候會點火,視覺效果100分😍呢個卷食落整體較黏,但味道搭救。肥美的炸鰻魚,下面係玉子蘿蔔卷,加上滿滿的沙律醬,點會唔好食😂

最尾飲埋枝白桃烏龍夠解渴🌞 整體呢間都唔錯,價錢唔算太貴,除左丼飯,仲有其他卷物同小食的選擇,啱晒唔想食咁多澱粉的人🤤

2021-10-05 30 浏览
最近新開既日式丼飯店😙見門面同裝修都幾靚所以去試下———————————————🔻自選刺食飯 (三文魚腩、火灸左口魚、牡丹蝦、拖羅蓉、海膽)不得不讚刺身質素真係好有驚喜!每一樣都好新鮮肥美😋就連最容易出事既海膽都冇事全部都好鮮甜 仲要唔貴大大力推介👍🏻👍🏻—————-爆蔥鵝肝多士鵝肝多士面頭係一大pat黑松露醬同蔥好似冇咩關係😂😂😂不過鵝肝肥美軟滑—————金龍卷一上枱侍應就會點火🔥🔥視覺效果滿分基本上就係炸鰻魚卷物鰻魚炸得酥脆 好食😋😋—————-酥炸三文魚鰭三文魚鰭又係超級肥美食落啖啖肉😛不過調味方面D味粉落得太多鹹左少少🤌🏻—————刺身由於刺身性價比太高所以決定再encore😂😂😂依然一樣咁新鮮👍🏻總括黎講性價比太高 所以十分推薦👏🏻👏🏻
最近新開既日式丼飯店😙見門面同裝修都幾靚所以去試下
———————————————
🔻自選刺食飯
(三文魚腩、火灸左口魚、牡丹蝦、拖羅蓉、海膽)

不得不讚刺身質素真係好有驚喜!
每一樣都好新鮮肥美😋

由於刺身性價比太高所以決定再encore😂😂😂
依然一樣咁新鮮👍🏻
總括黎講性價比太高 所以十分推薦👏🏻👏🏻
2021-10-04 46 浏览
逛街時發現一間新開的日式火炙丼飯店,裝潢特色型格,當然要嚐嚐。主打日式丼飯,有多款刺身及火炙丼飯,除了固定的丼飯,亦提供自選丼飯,多達22種刺身可供選擇。九公丼 ($178)內有八款刺身,包含了海膽、三文魚、三文魚籽、牡丹蝦、蟹肉、時令魚、帶子、拖羅蓉及壽司薑,相當豐富!拖羅蓉軟滑,蟹肉鮮甜,牡丹蝦爽彈,三文魚籽顆顆飽滿,晶瑩剔透,口感脆嫩,魚油甘香。虎士山丼 ($148)配料鋪滿成個飯,顏色鮮艷,賣相吸引!三文魚蓉和拖羅魚蓉幼細香滑,口感軟綿,加上滋味鹹香的明太子醬,惹味醒胃。金龍卷 ($68)卷物兩側會灑上酒精及海鹽,上菜時店員會在客人面前點火,相當IGable!卷物包裹著炸番薯,面層再搭配炸鰻魚,酥脆香口。

九公丼 ($178)

虎士山丼 ($148)
配料鋪滿成個飯,顏色鮮艷,賣相吸引!

金龍卷 ($68)

卷物包裹著炸番薯,面層再搭配炸鰻魚,酥脆香口。
2021-10-04 239 浏览
經過旺角,見到新開丼飯店!門面搶眼,menu選擇幾吸引,一於試吓~🧛🏻‍♀️二小姐一眼就睇中呢個有齊蟹棒、蟹肉、蟹膏、蟹鉗、蟹籽、蟹蓋🦀 嘅乜蟹都有丼 ❗️丼飯有成個蟹蓋喺面,霸氣十足‼️要開動啦🥢丼飯材料豐富,撥開蟹籽,裏面有好多蟹膏🦀食材基本上已去殼,食得夠方便❣️材料鮮味、蟹膏冇腥味。丼飯可以自選醬汁,有明太子醬/韓式辣醬/蜜糖芥辣醬/芝士蟹籽醬等,今次選了海膽醬!伴食材、珍珠米同吃,充滿鹹鮮😋夠晒滋味大少的丼飯有齊海膽,三文魚🍣三文魚籽、牡丹蝦🦐蟹肉、時令魚🐟🐠帶子、拖羅蓉、壽司薑等九種配料!望見都想食🤤牡丹蝦水潤彈牙,三文魚肥美❗️帶子鮮甜,拖羅蓉油脂豐富,三文魚籽令丼飯口感更多層次‼️一碗丼飯,有齊多種味覺享受👍🏻除咗丼飯,呢度仲有唔少卷物!上枱時會用火燒🔥唔怪得叫金龍🐉一點火,立即吸引周圍目光📸打卡一流~頂層是脆炸鰻魚,裡面包住炸番薯🍠青瓜絲🥒味道有驚喜❗️番薯、青瓜絲中和頂層炸鰻魚、沙律醬的飽滯感。而沙律醬、香蔥亦提升了卷物的味道、口感😍材料簡單,但整體出奇地匹配!試埋自家製泡茶!白桃烏龍茶味淡🍑有淡淡白桃果香桂花烏龍味道較突出🍵鍾意桂花嗰種幽香

九公丼

金龍卷

頂層是脆炸鰻魚,裡面包住炸番薯🍠青瓜絲🥒

白桃、桂花冷泡茶

試埋自家製泡茶!白桃烏龍茶味淡🍑有淡淡白桃果香
桂花烏龍味道較突出🍵鍾意桂花嗰種幽香
2021-09-26
必食明太子醬松露火灸丼🇯🇵日系環境仲超搶眼!-日系設計感十足嘅小店,無論碗碟、筷子、紙巾、豉油樽、寫紙仔嘅筆,都係自家設計同印上「丼燃」,田中有一秒想check埋凳底有冇!-🍣九公丼 ($178)1️⃣超滿足嘅刺身丼,有齊海膽、帶子、拖羅蓉、牡丹蝦、三文魚籽、三文魚、蟹肉、時令魚。2️⃣大大碗,一次過食齊8款魚生,款款新鮮,而海膽亦夠鮮甜,令人驚喜。🍥虎士山丼 ($148)1️⃣而呢款火灸丼,就有黑松露、三文魚籽、拖羅蓉、帶子、三文魚蓉、蟹肉,而除左明太子醬,仲有得揀海膽醬同芝士蟹籽醬等等。2️⃣濃郁黑松露,惹味甘香嘅明太子醬,十足魚脂香嘅拖羅蓉混上三文魚蓉,每啖飯層次都極豐富。🔥金龍卷 ($68)會着火嘅卷物,打卡必叫,而上邊放上天婦羅三文魚,內裡包住天婦羅蕃薯,外脆內軟,極香口。👍🏻8/10
必食明太子醬松露火灸丼🇯🇵日系環境仲超搶眼!
🍣九公丼 ($178)

🍥虎士山丼 ($148)

🔥金龍卷 ($68)

👍🏻8/10
2021-10-02 210 浏览
旺角花園街新店進駐👏👏日式火炙丼飯店「丼燃食店」8月尾正式開張,無論門面、點餐紙、餐具到墊枱紙均用上虎面相撲手圖案,創出本地自家特色品牌新潮丼飯。餐廳主打火炙丼、刺身丼及特式卷物,以足料CP滿高嘅10款丼飯作為主打。而且更有自選配料任你砌出自己大愛嘅創作丼飯,真係連丼飯都可以好似壽司咁任你配咪話唔正😋丼飯分4款,其中丼燃火爆丼可以自選5款醬汁,包括海膽醬、明太子醬、韓式辣醬、蜜糖芥辣醬及芝士芝籽醬。而萬勿錯過的一定係兩款招牌卷物,第一次來就叫哂舉起👍👍👍嘅推介小食先!=金龍卷=̶ $68推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必點嘅打卡卷物👏問左店員主要食材係鰻魚,本以為是平時日常卷物,估唔到原來佢一上檯係火焰金龍😆燒香鰻魚上有蟹籽沙律醬,內有蛋條及新款的薯仔作為爽脆口感。如果鰻魚再滲汁燒香熟D的話就更理想。=虎燃四皇丼=̶ $118推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️揀左海膽醬做汁非常吸睛嘅火炙丼,肥美嘅左口魚邊油滑感極高,加埋火炙三文魚、蟹棒、赤蝦、蟹籽五款材料,飯量十分多,性價比十分高,質素亦新鮮唔錯,可以話係第一次來的入門級火爆丼👏=激突三文魚丼=̶ $138推介:⭐️⭐️⭐️⭐️朋友是三文魚控必點呢一款,三文魚、三文魚腩、三文魚籽、

旺角花園街新店進駐👏👏
日式火炙丼飯店「丼燃食店」8月尾正式開張,
無論門面、點餐紙、餐具到墊枱紙均用上虎面相撲手圖案,
創出本地自家特色品牌新潮丼飯。

餐廳主打火炙丼、刺身丼及特式卷物,
以足料CP滿高嘅10款丼飯作為主打。
而且更有自選配料任你砌出自己大愛嘅創作丼飯,
真係連丼飯都可以好似壽司咁任你配咪話唔正😋

丼飯分4款,其中丼燃火爆丼可以自選5款醬汁,
包括海膽醬、明太子醬、韓式辣醬、蜜糖芥辣醬及芝士芝籽醬。
而萬勿錯過的一定係兩款招牌卷物,
第一次來就叫哂舉起👍👍👍嘅推介小食先!

=金龍卷=̶ $68
必點嘅打卡卷物👏
問左店員主要食材係鰻魚,本以為是平時日常卷物,
估唔到原來佢一上檯係火焰金龍😆
燒香鰻魚上有蟹籽沙律醬,內有蛋條及新款的薯仔作為爽脆口感。
如果鰻魚再滲汁燒香熟D的話就更理想。

=虎燃四皇丼=̶ $118
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
揀左海膽醬做汁非常吸睛嘅火炙丼,
肥美嘅左口魚邊油滑感極高,
加埋火炙三文魚、蟹棒、赤蝦、蟹籽五款材料,
飯量十分多,性價比十分高,質素亦新鮮唔錯,
可以話係第一次來的入門級火爆丼👏

=激突三文魚丼=̶ $138
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
朋友是三文魚控必點呢一款,
三文魚、三文魚腩、三文魚籽、甜蝦及帶子,
份量足料女士應該會食唔哂😆

=爆蔥鵝肝多士 =̶ $68
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
與金龍卷同價的高質小食,
所謂的爆蔥是炸香左嘅洋蔥絲放面,
鵝肝上還有香濃嘅黑松露醬高貴附上,
估唔到丼飯做招牌嘅小店有呢款兩人食得好滿足嘅小食👍

=白桃冷泡茶 =̶ $22
=桂花冷泡茶 =̶ $22
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
本身店員會每位提供熱茶,
想飲凍飲而叫呢個自家沖泡台式茶款,
火鍋店泡茶一樣足夠全餐飲哂絕對解渴。

整體用料新鮮,下次要試下佢個盲盒丼飯,
每日限定由廚師自選食材,
嚴選每日最新鮮的材料,
充滿神秘感又岩D 選擇困難嘅朋友仔🤣
餐廳:丼燃食堂 (旺角)地址:旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖香港人出名鍾意食日本嘢🇯🇵,最近喺旺角見到呢間開咗一個月多啲嘅日式丼飯餐廳——丼燃食堂 @donyin.diner ,「當然」要去試吓喇🤣一見到餐牌就眼都唔停咁逐樣食物讀出嚟,因為啲丼飯名改得好盞鬼👻,老細果然好有諗頭🤪,月肝肝鰻魚丼、虎士山丼、丼燃係盲俠、挑機丼燃大胃王😂,唔知就咁望個名你又估唔估到係咩嚟呢?✝️乜蟹都有丼 $128呢個丼飯每日限量發售,賣晒就無,主要配料有蟹棒、蟹肉、蟹膏、蟹鉗、蟹籽同蟹蓋🦀,真喺講得出蟹嘅部份都有😋,仲砌成好似蟹嘅型狀咁,相當吸引😍,另外有五款醬汁可以揀,包括海膽醬、明太子醬、韓式辣醬🌶、蜜糖芥辣醬同芝士蟹籽醬,好豪華好好食啊🥰,呢個價錢絕對抵食❗️✝️九公丼 $178九公原來喺有九款材料,海膽、拖羅蓉、帶子、三文魚、三文魚籽、牡丹蝦、蟹肉、時令魚同壽司薑,餐廳將滿滿嘅食材整齊咁堆放喺壽司飯上面🍚,用料都幾新鮮,海膽嘅質素都唔差,鮮甜唔腥👍,無論你一次過撈勻所有刺身嚟食,定係逐樣逐樣撈飯咁食,都能夠食到不一樣嘅豐富口味😌✝️焦糖三文魚卷 $68估唔到$68都可以買到驚喜同快樂🤩,上枱後店員即
餐廳:丼燃食堂 (旺角)
地址:旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖

✝️乜蟹都有丼 $128

✝️九公丼 $178

✝️焦糖三文魚卷 $68
估唔到$68都可以買到驚喜同快樂🤩,上枱後店員即席用火槍點著三文魚卷周圍嘅固態酒精,成個碟即刻被炳著🔥,熱力幫焦糖三文魚卷升溫,炙燒三文魚上面嘅芝士同焦糖輕輕融化,
配埋包住玉子、青瓜同蟹柳嘅紫菜卷一啖放入口,焦糖同芝士香為三文魚調味,加上唔同食材嘅口感,真喺好幸福啊😚
2021-09-30
2021-10-01 54 浏览
丼燃食堂,正係個名都已經夠曬有趣🤡入面餐牌都好有創意,好似有九公丼、盲盒、大胃王丼飯咁,仲有得自選丼飯添!午市黎食仲抵食,大約$50-$70就食到。另外佢呢度係任添白飯!大胃王都唔洗驚食唔飽😂  1️⃣大滿足($58)有個小沙律同炸三文魚骨,不過果日炸三文魚骨賣曬,所以鋪頭就幫我地換左炸蠔,仲好😌我鍾意炸蠔多啲。炸蠔有兩件,都幾大粒,而且食落外脆內鮮🦪小沙律勁多蟹籽,係鋪滿曬成個沙律既面層,食極都仲有😍勁滿足。沙律菜夠fresh,而且幾鍾意呢度唔係配千島醬或者沙律醬,而係啲酸酸甜甜既醋汁,感覺好健康好開胃。  另外呢個午餐仲有得揀多份卷物:焦糖三文魚或者金龍卷,見到佢既menu上面金龍卷有勁多個手指公👍應該係鋪頭好推薦既!所以就揀左金龍卷。黎到份量比我想像中多,有成六件😳卷物中間包住青瓜絲同埋軟淋既蕃薯,上面就係炸過既鰻魚。呢個搭配我都係第一次試,特別係炸鰻魚,食落真係唔錯wor。入面既本身就已經有啲甜甜地既汁同埋沙律醬,就咁食已經好滋味🥰呢個$58性價比都算幾高。  2⃣️虎燃四重丼($118) 入面有左口魚邊、三文魚、蟹棒、赤蝦、蟹籽,另外仲好多款醬汁可以自選,揀左芝士蟹籽醬。醬汁夠曬多撈

1️⃣大滿足($58)

2⃣️虎燃四重丼($118)
 入面有左口魚邊、三文魚、蟹棒、赤蝦、蟹籽,另外仲好多款醬汁可以自選,揀左芝士蟹籽醬。醬汁夠曬多撈飯食一流,芝士味夠香,而且個汁既蟹籽加埋個丼飯本身既蟹籽,變左勁多蟹籽,食落一路有卜卜既口感好正🤤入面既魚生都好新鮮,三文魚係炙燒過既,夠厚夠大片。另外左口魚邊食落有油脂感😋食完成個丼飯都幾飽。

3⃣️海膽忌廉餅($15)
 炸得好脆!入面海膽醬好creamy好多,食落唔會腥。第一次食可樂餅入面係加海膽,值得一試!而且午市食呢個價錢真係幾抵食😙
炸蠔
虎燃四重丼
海膽忌廉餅
虎燃四重丼
海膽忌廉餅
2021-09-27 67 浏览
早幾日經過旺角 見到開咗間新嘅日本丼飯店 因為店面超吸晴 既然未食飯不如試下啦📝尤其是嗰隻"肌肉老虎超人"🐯我覺得佢好得意 至少已經吸引咗我😌店入面裝修都好舒服 而且鐘意佢哋小到杯同筷子套等等 都經過精心設計 有心思❣️◾乜蟹都有丼真係乜蟹都有🦀蟹棒/蟹肉/蟹膏/蟹鉗/蟹籽 仲有個蟹蓋做點綴 賣相好靚好吸晴 而且份量十足 尤其是蟹肉勁多 部份仲有芝士炙燒tim 我就揀咗配明太子醬 加蟹膏蟹籽撈埋啲飯食 效果更加鮮💯 ◽月肝肝鰻魚丼呢個丼根本就係將我最鐘意嘅野放埋一齊😍鰻魚/鵝肝/炸蔥絲/黑松露 上枱已經香噴噴👃🏻鰻魚份量勁多 有8-9份 而且肥美厚肉 鵝肝輕輕煎過 滲出油脂🤤而放喺最高嘅黑松露我就選擇撈入飯食 令每一啖都充滿香氣 加埋惹味嘅炸蔥絲 perfect👍🏻◾金龍卷日式小卷入面有青瓜/玉子等配料 而金龍即係炸鰻魚 賣相靚之餘 味道亦唔錯💕而且上枱時 staff會喺碟邊點火 仲會提醒客人準備影相拍片啦📸好睇又好食◽忌廉蟹肉餅無得輸嘅日本小食🇯🇵吉列表層夠鬆化 無面嘅忌廉蟹肉軟綿綿帶點鮮味 最鐘意佢食落唔會油淋淋呢度除咗基本嘅汽水 仲有冷泡茶飲 我揀咗枝白桃烏龍冷泡茶 都幾好味又唔

◾乜蟹都有丼
◽月肝肝鰻魚丼
◾金龍卷
◽忌廉蟹肉餅

呢度除咗基本嘅汽水 仲有冷泡茶飲 我揀咗枝白桃烏龍冷泡茶 都幾好味又唔會太甜 個樽仲幾靚tim❤️
©環境:門面設計極之Sharp醒,大大隻「燃」Logo離遠都吸引到吾少人嘅目光😂進入店內,感覺好去左日本漫畫世界中無論係天花板,餐具,餐枱,座椅等樣樣都切合返餐廳既裝修主題睇得出真係落足心思👍.©服務:店員有活力仲好健談添~.©Highlight (影相/性價比/其他):以丼飯為主打,仲有各款小食午餐同下午茶,最平$38就有交易!可以留意下D丼飯名,好棧鬼🤣.©食物評價: © 乜蟹都有丼 $128打卡度堅係爆燈!一隻手掌咁大嘅蟹蓋放係丼飯上吾打下卡真係對吾住自己😂蟹蓋下面係足料蟹棒,蟹肉,蟹膏蟹鉗,蟹籽,簡直係「全蟹宴」!蟹肉鮮甜嫩滑,丼飯調得岩岩好味道微酸,口感緊實有嚼勁配上自選既芝士蟹籽醬食落Chap Chap 聲,好正🥰重點係呢款係「限量」架,大家識Do啦😎.©虎燃四皇丼 $118其中一款人氣丼飯!有左口邊魚,三文魚,蟹棒,赤蝦同蟹籽表面微微燒過,既保持鮮味又帶點焦香肉厚新鮮,配埋芝士蟹籽醬,真係好Match!仲有海膽醬,明太子醬,韓式辣醬蜜糖芥末醬可以選擇🥳.©焦糖三文魚燒 $68呢款絕對係必叫!卷物用酒精海鹽圍起,再用火槍係表面燒幾下一點火,洪洪烈火包圍住卷物呢個時候,要捉緊

©環境:
門面設計極之Sharp醒,大大隻「燃」Logo
離遠都吸引到吾少人嘅目光😂
進入店內,感覺好去左日本漫畫世界中
無論係天花板,餐具,餐枱,座椅等
樣樣都切合返餐廳既裝修主題
睇得出真係落足心思👍

©服務:
店員有活力仲好健談添~
©Highlight (影相/性價比/其他):
以丼飯為主打,仲有各款小食
午餐同下午茶,最平$38就有交易!
可以留意下D丼飯名,好棧鬼🤣

©食物評價:

© 乜蟹都有丼 $128
打卡度堅係爆燈!
一隻手掌咁大嘅蟹蓋放係丼飯上
吾打下卡真係對吾住自己😂
蟹蓋下面係足料蟹棒,蟹肉,蟹膏
蟹鉗,蟹籽,簡直係「全蟹宴」!
蟹肉鮮甜嫩滑,丼飯調得岩岩好
味道微酸,口感緊實有嚼勁
配上自選既芝士蟹籽醬
食落Chap Chap 聲,好正🥰
重點係呢款係「限量」架,大家識Do啦😎

©虎燃四皇丼 $118
其中一款人氣丼飯!
有左口邊魚,三文魚,蟹棒,赤蝦同蟹籽
表面微微燒過,既保持鮮味又帶點焦香
肉厚新鮮,配埋芝士蟹籽醬,真係好Match!
仲有海膽醬,明太子醬,韓式辣醬
蜜糖芥末醬可以選擇🥳

©焦糖三文魚燒 $68
呢款絕對係必叫!
卷物用酒精海鹽圍起,再用火槍係表面燒幾下
一點火,洪洪烈火包圍住卷物
呢個時候,要捉緊時間拍Story啦😆
三文魚鮮嫩帶焦香
夾雜住沙律醬嘅綿密同蟹籽嘅爽脆
仲有如玻璃般嘅焦糖香,色香味俱全😘

©忌廉蟹肉餅 $32
炸至金黃色,咬落係滿滿嘅忌廉蟹肉
仲有D流心嘅感覺(ෆ˙ᵕ˙ෆ)

©茉莉綠茶 $22 + 桂花冷泡茶 $22
自家製嘅茶品,枝樽仔又幾Cute(*´▽`*)
味道濃郁,清新又解渴
下午茶
2021-09-25 67 浏览
🥢旺角新開日式打卡風足料抵食刺身丼🥢行開旺角見到一間新開魚生丼飯的店,裝修門面幾搶眼,設計非常日式玩味搞笑,有隻表情激動的老虎仔做主題,入去食飯打卡一流🥢餐廳主打魚生飯,仲有好多搞笑既飯名「九公丼」「激突三文魚丼」等,連水杯都設計得好有趣,叫「元氣水」的係日本麥茶,非常有趣,今次我地就叫左三樣野試下🥢乜蟹都有丼128蟹飯包括,蟹棒蟹肉,蟹膏,蟹鉗,蟹蓋(裝飾),可以自選5 款醬汁,今次就叫左明太子醬,上檯時覺得擺盤好打卡able ,大大個蟹蓋用兩隻蟹鉗撐住,感覺好似好生猛咁,揭開蟹蓋兩邊放滿蟹棒,中間蟹膏蟹肉份量非常多,拌均吃充滿鮮蟹風味🥢月肝肝鰻魚丼 $148鰻魚加鵝肝的組合,鰻魚大大片啖啖肉,上檯時已經非常香,上面放了一片肥美鵝肝加上黑松露醬感覺幾夾,呢款亦可以自選醬汁,但感覺用返鰻魚汁會比較夾🥢金龍卷$68以為一般壽司卷,原來係有表演睇,上檯時店員會在壽司旁點火,好似條火龍咁,卷物上面係脆炸鰻魚蟹子沙律醬,一客有六件,份量幾多🥢白桃冷泡茶$22飲品仲有提供3 款無糖自家冷泡茶,除了白桃冷泡菜,仲有桂花冷泡茶,茉莉綠茶,設計一樣咁有趣
🥢旺角新開日式打卡風足料抵食刺身

🥢乜蟹都有丼128

🥢月肝肝鰻魚丼 $148

🥢金龍卷$68

🥢白桃冷泡茶$22
2021-09-24 38 浏览
旺角又有新餐廳啦進場啦✨今次餐廳風格好型格當中有隻老虎相樸手標誌🐯全間店偏走向日式漫畫風,無論杯碟碗餐具裝潢都有心思設計過,玩味十足喺一間可以打卡影相嘅日式丼飯🍱,除咗主打特色日式丼飯,仲有招牌火焰卷物🔥同各款日式小食🍡!⇛ 💮乜蟹都有丼 $128特色丼飯過十款選擇菜單名都改得非常攪笑🤣,【乜蟹都有丼】無改錯名真喺成碗飯都放滿蟹類嘅食材🦀包含咗【蟹棒、蟹肉、蟹膏、蟹鉗、蟹籽、蟹蓋】,火爆丼仲有得揀四選一醬汁【海膽醬、明太子醬、韓式辣醬、蜜糖芥末醬、芝士蟹籽醬】,最後揀咗芝士蟹籽醬加上足料蟹肉撈飯食十分唔錯,蟹棒份量都幾多加上醬汁多份芝士香味🤭!⇛ 💮虎燃四皇丼 $118雖然叫四皇丼🍱但材料有【左口魚邊、三文魚、蟹棒、赤蝦、蟹籽】五款食材相當豐富,賣相都砌得好靚仔,魚生類亦算新鮮🐟尤其左口魚邊經過灸燒魚油味更豐盛,三文魚亦夠肥美🤤,大推配上明太子醬不腥而又充滿咸香,勁好撈飯!!!⇛ 💮金龍卷 $68呢個卷物真喺不得了,店員會喺客人面前點火,隔離枱都忍唔住要望過嚟😂超呃like!內裡包著天婦蘿炸蕃薯🍠上層再放上肥美饅魚加上沙律醬、蟹籽同香蔥,一口一啖超滿足!⇛ 💮海膽忌廉餅 $38外層炸得

💮乜蟹都有丼 $128

💮虎燃四皇丼 $118

💮金龍卷 $68

💮海膽忌廉餅 $38

外層炸得酥脆內裡包著Ceamy嘅海膽醬,但味道唔算太濃烈~

💮白桃冷泡茶 $22
💮桂花冷泡茶 $22

估唔到兩款茶類都幾出色,白桃味道夠天然散發果香🍑,桂花就夠清新可以一試!
2021-09-23 107 浏览
餐廳佈置色彩繽紛, 面積雖然不大,座位舒適, 主打日式丼飯,價錢親民, 食物質素佳, 引來不少街坊支持。乜蟹都有丼飯配芝士蟹子醬$128乜蟹都有丼飯, 賣相十分精緻, 有蟹棒、蟹肉、蟹膏、蟹鉗、蟹子及蟹蓋, 全部都是我的至愛, 蟹棒、蟹鉗、蟹肉鮮味彈牙, 蟹膏、蟹蓋及蟹子, 鮮甜、新鮮細膩, 一次過享受 六款蟹的鮮味 , 啖啖是幸福的滋味。天婦羅丼飯 (午餐)$58即叫即製天婦羅丼飯十分豐富有炸蠔、炸蝦、炸鰻魚及炸蕃薯, 每件炸物被炸至金黃色,熱呼呼 , 香噴噴, 令人垂涎脆漿薄身,酥脆可口, 特別喜歡炸蠔、炸鰻魚及炸蝦, 肉質保持軟嫩滑溜,口感鮮味而彈牙, 滋味得一口接一口。 龍捲$68店員放低金龍捲後, 用火槍 在飯卷周邊燃點起火, 熊熊烈火, 富視覺效果,相機食先, 金龍捲變得油光亮麗, 原來 內裏包裹著炸得香脆的鰻魚, 十分鮮味 ,加上爽脆的青瓜條, 配搭清新,混合脆卜卜的蟹子,每粒飯都有蟹子的鮮味,滋味過癮 。爆蔥鵝肝多士$68 鵝肝煎得火候控制剛好, 外層煎至微脆, 輕輕咬下去, 外脆內軟,質感嫩滑,入口綿化, 脆卜卜的多士吸塑鵝肝的油香, 以及香香的爆蔥油, 格外惹味。

乜蟹都有丼飯配芝士蟹子醬$128

天婦羅丼飯 (午餐)$58

龍捲$68

爆蔥鵝肝多士$68

酥炸三文魚魚鮫$32
三文魚魚鮫肉質肥美,魚皮香脆帶微微焦香,用筷子輕輕叉出魚肉, 魚肉嫩滑 , 咀嚼時, 魚油慢慢滲出, 充滿口腔,油潤香脆, 讓人驚喜。

樽裝白桃烏龍(追加)$10
獨立膠樽裝白桃烏龍冷泡茶, 入口大淡淡白桃果香, 既消滯又可減魚油油膩感。