呢間餐廳小編想食好耐 但成日等位經常滿座🥺 終於有日閒日8點到即入啊😍以老虎仔🐯做主題 顏色用紅白色做主調♥️一睇就知好火🔥好燃🔥好人氣🔥📍牛牛牛牛牛卷 ($98)‼️期間限定‼️ 要食趁早~用日本A5牛包住每一件細卷物入面有蟹柳、青瓜、牛油果蓉 仲有炸蒜粒🤘🏻口感層次好豐富😋 薄切和牛好鬼正最正係相機食先📸黎到就用火槍點燃火石4邊都比火包圍🔥而且佢燒既時間都耐絕對夠時間打卡👍🏻 視覺震撼📍九公丼 ($128)睇名都知有9款材料~海膽、三文魚、拖羅蓉、三文魚籽、帶子、牡丹蝦、蟹肉、時令魚、薑 👅咁多款材料送壽司飯一定夠食🤪最啱d每樣都想食少少既人刺身全部都好新鮮 wasabi偏向唔太辣小編覺得最好食係三文魚、拖羅蓉🫶🏻📍鰻魚玉子燒 ($28)因為見到鰻魚所以好想食🥳唔算大舊 一口size 玉子入面內餡係鰻魚🤤最驚喜係有海量明太子醬😈 真係好味入口又夠熱 不錯不錯🙌🏻📍芝士年糕 ($28)呢個係小編favourite 🤟🏻一咬入口就爆芝🧀 口感軟糥真係好鬼正 但衰在唔夠熱 再熱仲好食hahaha————————————————————味道😋:8/10抵食🥳:8/10環境🥂:8/10
呢間餐廳小編想食好耐 但成日等位
經常滿座🥺 終於有日閒日8點到即入啊😍
以老虎仔🐯做主題 顏色用紅白色做主調♥️
一睇就知好火🔥好燃🔥好人氣🔥

📍牛牛牛牛牛卷 ($98)
‼️期間限定‼️ 要食趁早~
用日本A5牛包住每一件細卷物
入面有蟹柳、青瓜、牛油果蓉 仲有炸蒜粒🤘🏻
口感層次好豐富😋 薄切和牛好鬼正
最正係相機食先📸黎到就用火槍點燃火石
4邊都比火包圍🔥而且佢燒既時間都耐
絕對夠時間打卡👍🏻 視覺震撼

📍九公丼 ($128)
睇名都知有9款材料~
咁多款材料送壽司飯一定夠食🤪
最啱d每樣都想食少少既人
刺身全部都好新鮮 wasabi偏向唔太辣
小編覺得最好食係三文魚、拖羅蓉🫶🏻

📍鰻魚玉子燒 ($28)
因為見到鰻魚所以好想食🥳
唔算大舊 一口size 玉子入面內餡係鰻魚🤤
最驚喜係有海量明太子醬😈 真係好味
入口又夠熱 不錯不錯🙌🏻

📍芝士年糕 ($28)
呢個係小編favourite 🤟🏻
一咬入口就爆芝🧀 口感軟糥
真係好鬼正 但衰在唔夠熱 再熱仲好食hahaha

————————————————————
味道😋:8/10
抵食🥳:8/10
環境🥂:8/10
  • 鰻魚玉子燒
2022-11-09同女朋友約去咗旺角食飯😀去咗食丼燃食堂🐅主打食創意卷物同刺身飯🍣餐廳用咗老虎做吉祥物🐯由裝修到餐牌都見老虎嘅蹤影🐅平日晚市時段,爆場了😍店員安排我哋坐兩人位2️⃣我哋點了,九公丼(丼燃新鮮刺身丼),178蚊碗,材料真係有九款咁多,分別有海膽,三文魚,三文魚籽,社丹蝦,蟹肉,油甘魚,帶子,拖羅蓉,壽司薑,仲有送埋蟹籽,每款刺生都非常新鮮,魚生係切成角粒,用埋餐廳嘅鮮上鮮豉油,真係無得彈,超好食😍🥰🥰虎士山丼(丼燃火爆丼),148蚊碗,材料有三文魚蓉,拖羅蓉,帶子,蟹肉,三文魚籽,黑松露,火爆丼可以自選醬汁,我哋揀了明太子醬,明太子醬令丼飯更加鮮味,加上大份嘅魚蓉每啖飯,都包住滿滿嘅魚蓉,入口係魚蓉嘅鮮味配埋黑松露,真係好滿足,必食😍🥰🥰金龍卷(丼燃正卷物),68蚊碟,有六嚿真係創意卷物,店員用火槍燒起碟邊,火焰效果非常吸睛,即刻打卡一番,打後卡就品嚐卷物,面層放上炸鰻魚同蟹籽,裹面卷住炸番薯同青瓜,食落口感好有層次,真係無改錯名,真係好正嘅卷物😍🥰🥰白桃烏龍,15蚊樽,食完滿足嘅一餐,飲埋樽有微甜嘅白桃烏龍,茶味夠香🫖整體環境裝修得幾有特色🥳服務超好有禮貌,主動幫加元氣水
2022-11-09

同女朋友約去咗旺角食飯😀
去咗食丼燃食堂🐅
主打食創意卷物同刺身飯🍣
餐廳用咗老虎做吉祥物🐯
由裝修到餐牌都見老虎嘅蹤影🐅
平日晚市時段,爆場了😍
店員安排我哋坐兩人位2️⃣

整體環境裝修得幾有特色🥳
服務超好有禮貌,主動幫加元氣水💧
食物份量多,材料新鮮,味道無得彈,一定會再幫襯 @donyin.diner 食埋其他嘅丼飯😍😘🐯

#丼燃食堂
#九公丼
#虎士山丼
#金龍卷
#白桃烏龍
2022-11-06 111 浏览
見可以OpenRice落單就揀咗呢間外賣!外賣嘅包裝都有啲心思!個外賣袋幾好睇 而個外賣盒令個飯睇落好似罐頭🥫🤣-虎燃丼有三文魚.赤蝦.蟹棒.蟹籽!仲有4款醬可以揀同要唔要火炙兩個飯分別揀咗明太子醬同芝士蟹子醬-味道係唔錯嘅 但外賣份量就係勁少食完一盒係完全唔飽 輕食咁🙈真係食兩個先覺得有飽肚感
見可以OpenRice落單就揀咗呢間外賣!
外賣嘅包裝都有啲心思!個外賣袋幾好睇
而個外賣盒令個飯睇落好似罐頭🥫🤣
虎燃丼有三文魚.赤蝦.蟹棒.蟹籽!
仲有4款醬可以揀同要唔要火炙
兩個飯分別揀咗明太子醬同芝士蟹子醬
味道係唔錯嘅 但外賣份量就係勁少
食完一盒係完全唔飽 輕食咁🙈
真係食兩個先覺得有飽肚感

2022-07-31
外卖自取
2022-11-06 37 浏览
我哋嗌咗乜蟹都有丼($138)、激突三文魚丼($138)、金龍卷($68)、忌廉蟹肉餅(2件)($28)同埋日式炸雞(3塊)($28)咁首先講咗兩個丼飯先啦因為乜蟹都有丼嘅賣相實在太靚/吸引🤩🤩所以我哋先決定揀呢個丼飯(可以一次過食到咁多「蟹」亦都好滿足)之後蟹肉同埋蟹膏食落去真係好鮮甜🥳🥳而且我真心幾鍾意嗰個芝士蟹籽醬呢個丼飯配埋嗰個芝士蟹籽醬一齊食幾Perfect Match跟住嘅激突三文魚丼亦都好高質除咗係因為有我最鍾意嘅三文魚/三文魚腩之外❤️❤️仲有三文魚籽、甜蝦同埋帶子全部食落去都好新鮮(三文魚嘅紋路亦都好靚🥰🥰)而且兩個丼飯嘅份量都比我想像中多之後就講吓我哋嗌嘅嘢食啦我諗最值得打卡嘅一定係金龍卷‼️‼️因為店員會過嚟幫手點火🔥🔥呢個金龍卷食落去口感幾豐富而且入面嘅炸蝦食落去都幾脆最後就講埋嗰兩款小食啦忌廉蟹肉餅食落去都幾脆口🤩🤩之後入面亦都幾Creamy日式炸雞嘅雞肉食落去幾嫩滑

咁首先講咗兩個丼飯先啦
因為乜蟹都有丼嘅賣相實在太靚/吸引🤩🤩
所以我哋先決定揀呢個丼飯
(可以一次過食到咁多「蟹」亦都好滿足)
之後蟹肉同埋蟹膏食落去真係好鮮甜🥳🥳
而且我真心幾鍾意嗰個芝士蟹籽醬

跟住嘅激突三文魚丼亦都好高質
除咗係因為有我最鍾意嘅三文魚/三文魚腩之外❤️❤️
仲有三文魚籽、甜蝦同埋帶子
全部食落去都好新鮮
(三文魚嘅紋路亦都好靚🥰🥰)
而且兩個丼飯嘅份量都比我想像中多

日式炸雞嘅雞肉食落去幾嫩滑
  • 金龍卷
  • 激突三文魚丼
2022-11-04 30 浏览
旺角,的確不復往日。西洋菜街一帶的吉鋪超多,街上一片蕭條但想不到在旺角新寶戲院附近竟然開了很多食肆,街上也擠滿了年輕人在這裏,我又能重新感受旺角的活力。尤其呢間以日式裝潢為主的店鋪,特別搶眼,感受到一股澎湃的動力~ 丼撚飯堂店鋪的設計由內紅到外店面的設計字,內裏的椅,加上牆上的火老虎,氣勢如虹頓時令人血脈沸騰由枱墊,豉油碟,筷子套,甚至水杯都配合番餐廳主題 見到店主有落過心思丼飯近年大熱,因為有香港人最愛的魚生,又有大碗飯,大滿足呢度有自選丼飯 (自選配料) 但都有諗好組合丼我呢D有選擇困難的,當然揀現成啦~除左丼飯,呢度仲有卷物同小食,就一次過試哂佢啦~ 開動啦~ 第一碟就係打頭陣既小食爆蒽鵝肝多士 $ 68 份量望落又的確真係幾小~ 不過呢D小食貴精不貴多啦鵝肝未算好肥,但勝在煎得夠香口加埋D 汁同松露醬,味道的確唔錯~日本A5和牛卷  $98估唔到上枱咁有視覺效果,打咭一流和牛卷唔得止好睇,仲幾好食和牛半生熟,極之嫩滑,再加埋脆脆乾蒜片,軟脆兼之 ,幾有驚喜九公丼 $ 178 顧名思義由九種不同食材組成有海膽 / 三文魚 / 三文魚籽 / 牡丹蝦 / 蟹肉 / 帶子 / 拖羅蓉
旺角,的確不復往日。西洋菜街一帶的吉鋪超多,街上一片蕭條
在這裏,我又能重新感受旺角的活力。

丼撚飯堂
店鋪的設計由內紅到外
店面的設計字,內裏的椅,加上牆上的火老虎,氣勢如虹
頓時令人血脈沸騰
由枱墊,豉油碟,筷子套,甚至水杯都配合番餐廳主題
見到店主有落過心思
丼飯近年大熱,因為有香港人最愛的魚生,又有大碗飯,大滿足
呢度有自選丼飯 (自選配料) 但都有諗好組合丼
我呢D有選擇困難的,當然揀現成啦~
除左丼飯,呢度仲有卷物同小食,就一次過試哂佢啦~

開動啦~
第一碟就係打頭陣既小食
爆蒽鵝肝多士 $ 68
份量望落又的確真係幾小~ 不過呢D小食貴精不貴多啦
鵝肝未算好肥,但勝在煎得夠香口
加埋D 汁同松露醬,味道的確唔錯~
日本A5和牛卷  $98
估唔到上枱咁有視覺效果,打咭一流
和牛卷唔得止好睇,仲幾好食
九公丼 $ 178
顧名思義由九種不同食材組成
有海膽 / 三文魚 / 三文魚籽 / 牡丹蝦 / 蟹肉 / 帶子 / 拖羅蓉 / 壽司羗 / 是日精選 (油甘魚)
咁多料,打字都打到手軟 。一次過可以食到咁多款魚生,啱哂貪心既我,感覺好完滿
每款魚生料份量都好足,絕不欺場
而且全部都處理得好好,唔會成舊雪個種
丼飯,除左魚生,飯都好重要架~
呢度既飯,粒粒飽滿,軟硬適中,最欣賞係D飯仲係微暖
唔會太熱影響魚生的口感,又唔會凍冰冰硬綁綁~
另一個好拍擋,當然就係呢個豉油
咸味適中,用黎點魚生或撈飯都好正喎
將飯同拖羅蓉混勻,再加入豉油,十級正~
呢度既飲品唔算多,只有五款
還好冷泡茶同丼飯都幾夾呀
冷泡茶幾抵,大大枝15蚊, 又夠凍
用上三角立體茶包,只有茶味,無甜味。茶味好夠,可以解飯氣呀~
2022-11-03
  • 和牛卷
  • 九公丼
每次經過總有不少食客排隊等位‼️這次午飯時間跟朋友到訪,馬上就可入座‼️🥳▫️❥$𝟭𝟭𝟴 虎撚四皇丼🥢食材有左口魚邊、三文魚、蟹棒、赤蝦、蟹籽‼️火炙過的左口魚邊、三文魚油香四溢,非常吸引‼️🤤 淋上芝士蟹籽醬,邪惡無比但又令人吃不停口‼️👍🏻👍🏻( p.s. 醬汁另有海膽醬、明太子醬、蜜糖芥辣醬可選擇 )👅▫️❥$𝟭𝟳𝟴 九公丼🥢整齊地排放著海膽、三文魚、三文魚籽、牡丹蝦、蟹肉、時令魚、帶子、拖羅蓉、壽司薑‼️🍱 刺身都很新鮮呀‼️😉▫️❥$𝟲𝟴 金龍卷🥢冒著火焰的卷物充滿視覺效果‼️📸 炸過的鰻魚擠上沙律醬,加了蟹籽、蔥花作點綴,好看又美味‼️👍🏻👍🏻
❥$𝟭𝟭𝟴 虎撚四皇丼🥢

❥$𝟭𝟳𝟴 九公丼🥢

❥$𝟲𝟴 金龍卷🥢
推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑—————————————————————📍HK 旺角 - 丼燃食堂 𝗗𝗼𝗻𝘆𝗶𝗻 𝗗𝗶𝗻𝗲𝗿 🍱大碗刺身壽司丼物,CP值都高!weekday晚市都頗爆🈵️ 仲可以自選刺身,拼返個獨一無二嘅丼飯 (´・Д・)」·【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】1 ♥︎ 焦糖三文魚卷 $68|8/10 🌟一上台就已經搶走全場焦點 🔥 waiter 會即刻用火槍點燃卷物旁嘅海鹽 🤳🏻 記得攞定手機出嚟影相!炙燒三文魚逼晒啲魚油出嚟,配埋芝士同焦糖,味道甜鹹,入口幾香魚油味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)2 ♥︎ 激突三文魚丼$138|8/10 🌟[三文魚/三文魚腩/三文魚籽/甜蝦/帶子]每樣刺身都必想像中厚身,全部都新鮮,無乜雪藏味 🍣 可惜當日賣晒 甜蝦,餐廳卑我選擇 赤蝦 / 玻璃蝦 🦐 我就揀咗前者。個人覺得三文魚 & 帶子 都大件值得讚,其他就正常發揮3 ♥︎ 乜蟹都有丼(限量) $138|6/10 [蟹棒/蟹肉/蟹膏/蟹鉗/蟹籽/蟹蓋]飯如其名,真係乜蟹都有 🦀️ 但整體無預期咁有驚喜,蟹棒 4-6 條、蟹膏就好多但膏味唔算太重,蟹鉗2小隻 (*¯︶¯*) 可能蟹本身都唔係濃味食品,味道全靠個醬汁。同

推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌑

[三文魚/三文魚腩/三文魚籽/甜蝦/帶子]

乜蟹都有丼
3 ♥︎ 乜蟹都有丼(限量) $138|6/10
[蟹棒/蟹肉/蟹膏/蟹鉗/蟹籽/蟹蓋]
飯如其名,真係乜蟹都有 🦀️ 但整體無預期咁有驚喜,蟹棒 4-6 條、蟹膏就好多但膏味唔算太重,蟹鉗2小隻 (*¯︶¯*) 可能蟹本身都唔係濃味食品,味道全靠個醬汁。同價錢而言個人覺得刺身丼抵食好多 💰

**可選醬汁:⑦海膽醬 ② 明太子醬 ③蜜糖芥辣醬 ④芝士蟹籽醬 (only 丼燃火爆丼)

🍴 @donyin.diner
📍 旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖

• 激突三文魚丼
2022-11-02 50 浏览
今日係旺角見到間裝修好特別嘅餐廳,門口大大個「燃」字,餐廳入面仲有大大隻老虎,非常吸晴😍哩間餐廳就係叫「丼燃食堂」啦😚主打日式丼飯同卷物🫰🏻望望menu 見到種類同款式都好多,而且好似好足料🤤咁吸引,等我試吓佢先😙原本除咗餐牌上嘅食物之外,依家仲有個季節限定,限量供應嘅日本A5牛牛牛牛牛卷,咁一定要叫啦💗跟著再叫咗個月肝肝鰻魚丼,爆蒽鵝肝多士同埋鳗魚玉子燒🤤飲品就叫咗個茉莉綠茶☺️首先登場嘅係鳗魚玉子燒,上面淋滿咗滿滿嘅明太子醬,厚厚嘅玉子燒入邊包住左鰻魚碎,食落口感豐富👍🏻之後就係爆蔥鵝肝多士,鵝肝厚而多汁,上面仲加咗黑松露,多士亦都非常香脆,口感非常有層次,喜歡食鵝肝嘅你一定唔可以錯過🫶🏻月肝肝鰻魚丼,入邊有鰻魚/鵝肝/炸蔥絲/黑松露,鰻魚鮮甜肉厚,咬落啖啖肉,而且份量非常之多,食極都好似仲有咁😆鐘意食鰻魚嘅我真係食得好滿足🥰最後係日本A5牛牛牛牛牛卷,上台嘅時候店員會係碟邊點火,真係睇到嘩嘩聲🤩卷物面層鋪上和牛,內埋夾住蟹柳同牛油果🥑味道恰到好處😚一口一舊,非常滿足😚食咗咁多嘢,飲啖茉莉綠茶解解膩就岩岩好😌真係非常滿足嘅一餐啊🫰🏻

之後就係爆蔥鵝肝多士,鵝肝厚而多汁,上

旺角新開嘅呢間餐廳好有獨特既風格🎨裝修好有型格嘅漫畫Feel👨🏻‍🎨 配合返火辣辣嘅主題🧡 除左視覺效果一流之外 試左主打既丼飯同卷物意外地好有質素😚 喺旺角平民美食嘅好選擇⭐️ 焦糖三文魚卷 🍣上菜嘅時候侍應特別點火🔥 火炙燒下燒下嘅效果真係好正🤣 火炙之後果然帶點焦糖香 也迫出三文魚的魚油 🐟 有創意得來味道好正🥰⭐️ 自選丼 🍱貪心想試晒唔同魚生就揀左自選丼🤪帶子赤蝦同拖羅食落好新鮮質素好高🦐 (份量仲切得好大份🫣)拖羅夠肥美有半溶既效果 CP值好高‼️⭐️ 爆蔥鵝肝多士 🦆鵝肝油香重但唔會太重口味🌝 加上爆蔥點綴一口食曬都唔會太膩🍀⭐️ 忌廉蟹肉餅 🍘炸到金黃色忌廉味濃厚✨ 食到絲絲蟹肉好足料🦀️

⭐️ 焦糖三文魚卷 🍣

⭐️ 忌廉蟹肉餅 🍘
炸到金黃色忌廉味濃厚✨ 食到絲絲蟹肉好足料🦀️
自選丼
爆蔥鵝肝多士
行經新寶戲院附近 有間餐廳舖名吸引住我😎叫丼燃食堂 係主打日式丼飯同卷物🇯🇵成間餐廳嘅裝修 佈置 用具等等都睇得出有花過心思 具有特色啲食物名同樣玩味感十足😍好特別就決定同🐨試試佢☺️🦀乜蟹都有丼 $138一上枱見到超大個蟹蓋已經感受到乜蟹都有嘅威力😎入面有蟹棒 蟹肉 蟹膏 蟹鉗 蟹籽 蟹蓋😍真係乜蟹都有👍🏻 實在太豐富☺️蟹肉食得出好鮮好香😋而且佢係丼燃火爆丼客人可以自選醬汁✨✨有海膽醬 / 明太子醬 / 蜜糖芥辣醬 / 芝士蟹籽醬小妹選擇左海膽醬✨令成個蟹丼有埋海膽嘅香味🤤食落真係好正好滿足❤️ 蟹控不可錯過🦀🦀🍣九公丼 $178佢九公嘅意思😂係佢有九款食材✨包括海膽 三文魚 三文魚籽 牧丹蝦 蟹肉時令魚 帶子 拖羅蓉 壽司薑嘩❤️齋睇啲食材都知有幾豐富🤤 啱哂有選擇困難症嘅小妹😂 樣樣都可以食啲睇相各位更加感受到個丼有幾爆滿😍而且食落好新鮮☺️直情真係大滿足啦😎呢到嘅卷物係必點✨✨✨啱哂打卡影相📸📸 因為店員會係碟邊點火🔥.🐮牛牛牛牛牛卷 $98季節限定✨✨ 係限量供應架😎用上A5和牛😍 肉質好香滑 食落牛味好重❤️再加埋其他配料 食落真係好正🤤🐲金龍卷 $68經過炙燒嘅卷物 燒至金黃色😍真
行經新寶戲院附近 有間餐廳舖名吸引住我😎

兩杯飲落都好香好清新😋
  • 金龍卷
  • 牛牛牛牛牛卷
2022-11-01 21 浏览
旺角行完街要醫下肚仔,見到呢間餐廳門面好有氣勢,係用老虎🐯作為吉祥物,都幾吸睛就入左去🤪*乜蟹🦀都有丼 $138*係用蟹蓋蓋住成碗飯,打開蟹蓋,就會見到爐山真面目,有蟹膏、蟹肉、蟹鉗、蟹籽、蟹棒,滿滿既蟹膏撈飯真係好正🤤,加埋自選既海膽汁,酸酸地好開胃。*賽高海鮮丼 $158*想食唔同魚既可以叫呢個丼,海膽、三文魚、蟹肉都有,而且飯量都好夠,食完一碗都好夠飽。*金龍卷 $68*侍應會先用火槍點燃碟外既燃料,熊熊烈火🔥包住金龍卷係幾有睇頭,務求令你相機食先🤣脆脆既鰻魚夾住蕃薯,口感頗豐富,卷size 唔算太大,可以一啖食曬。

*乜蟹🦀都有丼 $138*

*賽高海鮮丼 $158*

*金龍卷 $68*

《丼燃食堂 - 旺角》成日行過旺角食街都見到呢間食日式丼飯既餐廳,不過就真係未入過去試🤔因為旺角真係太多好野食啦🤓經常都令到我選擇困難症發作😂今日約咗個朋友收工去旺角行街順便食飯,例牌行過呢條街嘅時候望吓有咩好食啦,點知朋友話佢想食丼飯,我就指住呢間餐廳話「不如試吓呢間啦」🤣其實自己私心都想試嘅,只係平時一個人時就費事下下食咁好😅我哋兩個人叫咗兩碗丼飯加一個卷物,埋單大約四百四左右,都食得幾滿足架😉💁🏻‍♀️賽高海鮮丼 $158我就叫左個有蟹又有三文魚既丼飯,其實個個都好想試架,但今日突然好渴望食三文魚腩🤓又有啲想食海膽,咁呢個丼飯就有齊晒我想食嘅幾樣海鮮😉所有魚生睇落都幾新鮮,海膽撈埋壽司醋飯一齊食好滿足😎如果可以比多少少海膽你話幾好呢🤑而蟹肉嘅份量相對較多,仲有兩隻好的骰嘅蟹鉗仔🦀食落都幾有鮮味,最好味嘅一定係三文魚腩,口感軟糯超肥美,點少少Wasabi豉油已經可以帶出鮮味,超好送飯💁🏻‍♀️九公丼 $178朋友同我一樣選擇困難症發作但係又乜都想食,所以佢就要咗個九公丼,名副其實嘅乜都有😂佢個魚生飯一上枱嘅時候上面隻蝦新鮮到好似望住我咁樣😅令我感覺罪業深重🤣佢呢個丼飯嘅魚生種類比我果碗
《丼燃食堂 - 旺角》

💁🏻‍♀️賽高海鮮丼 $158

💁🏻‍♀️九公丼 $178

朋友同我一樣選擇困難症發作但係又乜都想食,所以佢就要咗個九公丼,名副其實嘅乜都有😂佢個魚生飯一上枱嘅時候上面隻蝦新鮮到好似望住我咁樣😅令我感覺罪業深重🤣佢呢個丼飯嘅魚生種類比我果碗多勁多,有海膽、三文魚、牡丹蝦、蟹肉、三文魚子等等,食一碗夠飽到第二日呀😅其中我鍾意係佢個呑拿魚蓉,好香魚油味同埋勁飽肚,大滿足呀🥰

💁🏻‍♀️焦糖三文魚卷 $68

呢個真係必點既item👍🏻店員拎上枱時會幫你燒著個碟佢,三文魚同糖會因為熱力而變得有焦香同埋迫出魚油,啲糖仲會變得脆脆地,咬落有點甘香,超好味😋而且大大份有六件,咁樣先六十幾蚊,性價比超高

總括嚟講,魚生飯水準幾好,如果唔鍾意佢既定嘅丼飯配搭,可以好似揀車仔麵咁自選配料,食材都係逐樣計算,咁就唔使擔心啲嘢唔啱食啦😎而佢嘅特色卷物個人十分推介👍🏻下次再嚟試埋佢嘅金龍卷先
2022-10-31
  • 賽高海鮮丼
2022-10-31 27 浏览
一直bookmark 食丼飯終於可以一嘗平日8點幾先食點知場內都仍然7成full不如未洗等位1. 虎燃四皇丼左口魚邊/三文魚/蟹棒/赤蝦/蟹籽原來個醬係一大賣點黎呢個真係要將所有撈埋一起食食落有種好大幸福感2. 九公丼海膽/三文魚/三文魚籽/牡丹蝦/蟹肉/時令魚/帶子/拖羅蓉/壽司姜呢個同虎燃四皇丼 正正相反需要分開食 先會食到刺身鮮味可惜:海膽唔夠新鮮 食落會腥臭 好彩冇直接撈埋飯否則真係會大打折扣3. 金龍卷以鰻魚,青瓜絲和炸葱絲上到枱 職員會拎住火槍燒下(火燃)食落都幾香口 可以一口食晒一件 感覺好滿足4.爆蔥鵝肝多士即煎多士 放入口仲係脆同熱鵝肝醬汁唔少略微爆蔥香味未夠濃
一直bookmark 食丼飯

需要分開食 先會食到刺身鮮味

可惜:海膽唔夠新鮮 食落會腥臭 好彩冇直接撈埋飯
否則真係會大打折扣

3. 金龍卷
以鰻魚,青瓜絲和炸葱絲
上到枱 職員會拎住火槍燒下(火燃)
食落都幾香口 可以一口食晒一件 感覺好滿足

4.爆蔥鵝肝多士
即煎多士 放入口仲係脆同熱
鵝肝醬汁唔少
略微爆蔥香味未夠濃
2022-10-26 21 浏览
乜蟹都有丼 $138一見到丼飯上層大大個嘅蟹蓋,已經讓人垂涎三尺🤤 打開個蓋,內裡係滿滿嘅蟹肉、蟹柳、蟹籽、蟹膏,真係啖啖都係肉,勁正😍 而今次我哋揀咗明太子沙律醬,微微咸香嘅醬汁配上鮮甜嘅蟹肉,兩者一同拍住上,呢碗蟹丼最高🦀金龍卷 $68店員用火槍所點燃嘅火焰,已經相當有睇頭🔥 而呢碟小卷中嘅「金龍」即鰻魚,同平時出面食嘅鰻魚卷唔同,鰻魚係面層火炙得好油香,不愧叫金龍呀🤩焦糖三文魚卷 $68呢兩碟卷物真係夠晒噱頭,真係睇得又食得🥰 炙燒過後嘅三文魚卷,令到三文魚油脂香味更為突出,加上焦糖、沙律醬、飛魚籽,口感好豐富🫢🫢爆蔥鵝肝多士 $68脆脆嘅多士配上唔腥嘅鵝肝🤪🤪 真係完美嘅組合🧐 爆蔥嘅蔥香增添咗唔少解膩感,食落都冇咁邪惡🤩海膽忌廉餅(2件)$28第一次試呢隻海膽忌廉餅😝 入口醬爆嘅感覺真係好過癮🤯 海膽味道好鮮甜,同香脆忌廉餅真係好絕配!!!
乜蟹都有丼 $138

金龍卷 $68

焦糖三文魚卷 $68

爆蔥鵝肝多士 $68

海膽忌廉餅(2件)$28
位於旺角花園街嘅「丼燃食堂」主打日式刺身丼物,提供多款創意丼飯、卷物及小食。餐廳自2021年開業起,憑著無限創意、食物質素同親民價格,迅速成為旺角人氣小店,而家依然經常全場滿座🔥———「井撚食堂」… 呀唔係,應該係「丼燃食堂」先啱。啱啱想講,呢間丼飯專門店實在出色,153自己外賣食過一次之後對佢念念不忘,決定堂食再訪。———❝ 虎燃丼 | $68呢款丼飯雖然價錢唔貴,但係份量十足,有三文魚 (3片)、蝦 (3隻)、蟹棒 (4條) … 仲有數唔完嘅蟹籽。丼飯食材豐富,但153個人覺得個醬先係精粹。今次揀嘅明太子醬非常惹味,食晒成個飯唔使點豉油都仲得😍評分:8/10———❝ 海鮮丼 | $78海鮮丼就更加豪華,刺身用上三文魚、三文魚腩、帶子、蟹肉及時令魚,每款都非常鮮甜。153最鍾意各款刺身炙燒至微焦,食落非常香口。不過唔食火炙刺身嘅朋友,落單嗰陣唔揀呢個選項就可以了。評分:7.5/10———*以上兩款丼物均為午市限定食品(星期一至日,12:00 PM - 5:30 PM)。 餐廳另外提供自選丼物(可以自由配搭刺身)以及多款特色丼飯,價錢由$118至$248不等。最後差啲唔記得講… 丼燃食

❝ 虎燃丼 | $68

評分:8/10

❝ 海鮮丼 | $78

評分:7.5/10
海鮮丼

———

最後差啲唔記得講… 丼燃食堂丼燃夠慷慨,嗌丼飯嘅朋友可以無限任添壽司飯,任食唔嬲!😼

有興趣嘅朋友可以 bookmark 定呢個 post, 下次去試吓~
2022-10-15
海鮮丼