2022-12-23 154 浏览
成日經過旺角見到呢間嘢門口咁墟冚,排晒長龍,我都唔輸蝕試下係咪咁掂喇!以旺角區嘅午餐價錢嚟講都算可接受我點咗一個鰻魚丼及一個虎燃丼。虎燃丼有三文魚、蝦、蟹棒及蟹籽。有四款醬:蜜糖芥辣、芝士蟹籽、海鮮、明太子。當我見到我個明太子虎燃丼,我只係O嘴。點解一個丼飯要搞成咁,日本仔見到會嬲㗎!係咪因為啲剌身唔夠新鮮先要咁做吖?我淨係想知道個鰻魚丼嗰啲蛋絲做乜鬼,整到好似玩具咁。跟住加錢叫咗一個鰻魚玉子燒、海膽忌廉餅。呢兩款都係好一般,後者就係氣炸鍋嘅朋友。所以我都唔明白點解會有人拎呢間食店同大爆丼比較,簡直冇得比。。。。

以旺角區嘅午餐價錢嚟講都算可接受

我點咗一個鰻魚丼及一個虎燃丼。

我淨係想知道個鰻魚丼嗰啲蛋絲做乜鬼,整到好似玩具咁。
「丼燃食堂」喺旺角應該都係丼飯人氣之列,吸睛既門面有火既老虎🐯都係佢令人留下深刻印象既標記!金龍卷我自行改佢做「金火龍卷」😂😂太有氣勢了吧!有得睇有得食,冷熱交替既感覺我都幾喜歡💕虎士山丼與賽高海鮮丼二者用料都好新鮮,虎士山丼既三文魚蓉加拖羅蓉既份量真係不容忽視,三文魚籽配黑松露落蟹肉又別有一番風味,再配埋海膽醬味道再度昇華❤️賽高海鮮丼用料豐富,好啱鐘意多款口味既朋友!!店家有熱玄米茶提供,不過我見到桂花烏龍同白桃烏龍茶,個心立即走左去冷泡茶到!兩個口味都好舒服清新💕^ 設有加一服務費

金龍卷

虎士山丼與賽高海鮮丼

^ 設有加一服務費
  • 金龍卷
  • 虎士山丼
我係鍾意食日本野嘅港女🇯🇵,不過對於我嚟講,壽司醋飯比起魚生更吸引,又或者兩樣一齊食較佳,哈哈。正正因為咁,我特別留意有乜地方專食丼飯,「丼燃食堂」係其中一間我好想試的。店舖位於旺角花園街,門口有好多大字報🤣,行過不難發現。店內裝修亦貫徹同樣風格,成個感覺好活潑,整體亦算坐得舒服。餐廳顧名思義,主打丼飯🍚,預設有八款,另外亦可自選。價錢屬合理水平,最平$118已有交易!我哋嗌咗兩個丼飯,再加卷物,食物賣相好靚。焦糖三文魚卷($68),呢個卷物可算話係為打卡而設📸,因為店員會前來點火,火焰效果強勁,仲維持咗幾分鐘🔥。三文魚上面落咗砂糖,再經火炙,所以形成焦糖脆脆,甜甜哋幾正。卷物嘅其他餡仲有蟹籽、蟹柳、青瓜同紫菜等。九公丼($178),9️⃣呢款即係有九款刺身🍣,包括海膽、三文魚、三文魚籽、牡丹蝦、日本松葉蟹肉、蟹籽、帶子同拖羅蓉。丼飯餡料超豐富👍,更不乏較貴嘅食材,例如海膽同拖羅蓉,佢哋味道鮮甜,無邊樣令人失望。值得一提嘅係壽司醋飯酸度同濕度適中,好食😋。虎燃四皇丼($118),🐯呢款係丼燃火爆丼,即係火炙款式,仲可自選醬汁,我哋要咗富鹹香嘅明太子醬。魚生包括左口魚邊、三文魚、蟹棒、赤蝦同
虎燃四皇丼
虎燃四皇丼($118),🐯呢款係丼燃火爆丼,即係火炙款式,仲可自選醬汁,我哋要咗富鹹香嘅明太子醬。魚生包括左口魚邊、三文魚、蟹棒、赤蝦同蟹籽,全部都好適合拎去炙燒,並可將魚油香堆出嚟🐟,特別係左口魚,入口溶化。
飲品方面,餐廳係會提供熱茶的🍵,但我哋都嗌咗冷泡茉莉綠茶冷泡桂花烏龍茶,每枝$15。兩者味道清香,各有特色,最重要係冇糖,可消滯。
總括嚟講,丼燃食堂嘅出品唔錯,如果好似我咁鍾意食丼飯,呢間專門店就啱晒你😝。我個人好推介虎燃四皇火爆丼,性價比高之選,既美味又食得飽!
2022-12-14 58 浏览
• 九公丼:雖然有一項是酸薑,但也算是多材料,滿足不同願望。• 丼燃係盲盒:完全吸引了男士抽盲盒的心,男友看到便二話不說選了這個。結果不算十分驚喜滿足,但享受了未知的快感吧- cool and fun design of leaflet🐯- foods were ok~ not very impressive 不算十分新鮮及鮮甜 性價比還好~- staffs’ service were nice, 比booking早到了可以安排我們先入。到店內也主動給我們多一張椅子放袋

不算十分新鮮及鮮甜 性價比還好~

丼燃是盲盒
2022-11-04
2022-12-09 31 浏览
買左飛睇戲但未夠鐘入場,當然要尼哩間旺角人氣丼飯試試🍚。入面裝置幾有特色,睇完個餐牌好多野都想試,但係肚仔得一個,裝唔晒咁多,最後叫左乜蟹都有丼同富士山丼,味道真係唔錯,真係乜蟹都有,好想叫埋個牛牛牛牛卷(季節限定架),可惜實在太飽,留返下次
店鋪裝潢新潮型格,配色非常搶眼吸睛🤩,Menu設計玩味感十足~ 仲有午市套餐同埋下午茶添🍴!🔥火炙海鮮丼 (下午茶) - $78海鮮丼有三文魚、三文魚腩、帶子、時令魚同蟹肉。呢個海鮮丼樣樣都有啲,啱晒咩都想試嘅朋友🤭~ 刺身新鮮肥美,仲可以自由選擇要唔要火炙添( ´▽` )ノ!🍣焦糖三文魚卷 - $68卷物喺店鋪必點‼️上枱時店員會即時係碟邊點火🔥🔥,視覺震撼啱晒打卡🤳!三文魚卷包著雞蛋絲、蟹柳、青瓜等配料,表面有層燒過嘅焦糖🍬。原本都好疑惑三文魚加焦糖會唔會好怪,但估唔到味道又幾夾😋!卷物食落微暖,經炙燒過嘅三文魚變得非常香滑,油香感重,成個卷好似熔落口中,勁正(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!好開心🥰呢餐食得非常滿足,個人認為卷物比丼飯更有特色,價錢亦唔貴,非常推薦✨-滋味度:⭐⭐⭐⭐(最高5星)抵食度:⭐⭐⭐⭐⭐(最高5星)

🔥火炙海鮮丼 (下午茶) - $78
火炙海鮮丼

🍣焦糖三文魚卷 - $68
焦糖三文魚卷
滋味度:⭐⭐⭐⭐(最高5星)
抵食度:⭐⭐⭐⭐⭐(最高5星)
火炙海鮮丼
2022-12-07 70 浏览
今日收得好晏,周圍搵野食,睇下邊到未close,我就見到佢😍 其實我一早已經save咗入想食list,咁啱又比我見到❤️膽粗粗問下關門未,職員都好有禮貌回覆,唔會話因為就收工就趕客咁樣,而我當然聽到未last order 9衝入去🏃🏻😆坐低果陣職員仲好好咁溫提我哋,叫咗野食之後可以慢慢食,唔洗趕住。❤雖然佢出名嘅金龍卷同其他卷都賣哂🤣但無阻我食嘅欲望!於是叫咗「虎燃四皇丼」同埋「乜蟹都有丼」。嚟到都已經嘩嘩聲,食材好新鮮,而且唔好睇佢好似細細碗,其實無論餸定飯嘅份量都好足,我食咗1/3已經開始飽🤣最後係因為太好味所以食哂!我下次一定要嚟食佢嘅卷物😝
今日收得好晏,周圍搵野食,睇下邊到未close,

我下次一定要嚟食佢嘅卷物😝
2022-12-03 836 浏览
夜晚到旺角行下順便食飯,友人推介丼燃食堂,主打丼飯,據聞抵食又好味,當然試下。店子裝潢配色搶眼,牆上的鐵籠及甚有霸氣的虎之對決想起MMA,玩味十足。餐牌,丼飯款色好吸引,都揀左一陣。茉莉烏龍冷泡茶,$15,用樽裝方便好多,清香的茉莉味。白桃烏龍冷泡茶,$15,友人的。金龍卷,$68,菜時店員即場點火,賣相好有氣勢,火焰金龍,打卡之選。卷物材料有炸番薯、鰻魚及蟹籽等,甜甜地有鮮味,不俗。爆蔥鵝肝多士(2件),$68。竟然有鵝肝多士食,鵝肝肥美香口,多士脆口,好味。乜蟹都有丼,$138。份量十足的丼飯,有蟹棒、蟹肉、蟹膏、蟹鉗、蟹籽及蟹蓋等,個蟹蓋令成個丼飯好有霸氣,要了海膽醬,提升整個丼的鮮味,蟹棒份量多,味道鮮甜正常水準。虎燃四皇丼,$118,有左口魚邊、三文魚、蟹棒、赤蝦及蟹籽,友人的,好多刺身好吸引。食物味道不俗,份量多幾抵食,有下次呢。
餐牌,丼飯款色好吸引,都揀左一陣。
茉莉烏龍冷泡茶
茉莉烏龍冷泡茶,$15,用樽裝方便好多,清香的茉莉味。
白桃烏龍冷泡茶,$15,友人的。
金龍卷
卷物材料有炸番薯、鰻魚及蟹籽等,甜甜地有鮮味,不俗。
爆蔥鵝肝多士(2件)
爆蔥鵝肝多士(2件),$68。
竟然有鵝肝多士食,鵝肝肥美香口,多士脆口,好味。
乜蟹都有丼
乜蟹都有丼,$138。

食物味道不俗,份量多幾抵食,有下次呢。
2022-12-02 44 浏览
˜”*°•.˜”*°• 丼燃食堂。•°*”˜.•°*”˜✿ 虎燃四皇丼 💵HK$118佢入邊嘅材料有左口三文魚邊😍燒過嘅三文魚, 蟹棒同蟹籽再配埋佢嘅明太子醬😍 mix埋一齊食😆又係另外一種食法, 幾特別✿ 九公丼 💵HK$178刺身飯有好多吾同嘅刺身有三文魚, 帶子, 牡丹蝦, 蟹肉, 吞拿魚, 三文魚籽,同埋仲有我好鍾意食嘅拖羅用同海膽💗啱晒我呢啲咁貪心咩都想食既我😆佢哋嘅魚生刺身都非常新鮮👍🏻 滿足到想食刺身魚生嘅我😝✿ 焦糖三文魚卷 💵HK$68一開頭已經比佢個名吸引住😂呢個三文魚卷物真係食得又睇得😆店員將佢一上枱嘅時候就用火槍同佢燒一燒😍 焦糖三文魚卷瞬間火焰四起🤣 三文魚比火焰燒一燒過, 三文魚嘅香味就更加突出兩配埋上邊有微微嘅焦糖, 再加埋蟹籽, 口感豐富又好味🥰 整體來講我會覺得卷物比丼飯更加出色😍59宗✿ 爆蔥鵝肝多士 💵HK$68因為我好鍾意食鵝肝嘅關係,所以呢個我指明要點佢😂佢個鵝肝雖然並唔係入口即融但鵝肝味都真係好香濃, 再加上上面點綴咗少少爆蔥同黑松露🤤不錯不錯✿ 白桃烏龍/ 桂花烏龍 💵HK$15唔係特別太好汽水嘅我😂茶絕對係我最佳選擇🫶🏻除咗白桃同桂花之外
˜”*°•.˜”*°• 丼燃食堂。•°*”˜.•°*”˜

✿ 虎燃四皇丼 💵HK$118

一開頭已經比佢個名吸引住😂
呢個三文魚卷物真係食得又睇得😆
店員將佢一上枱嘅時候就用火槍同佢燒一燒😍
焦糖三文魚卷瞬間火焰四起🤣
三文魚比火焰燒一燒過, 三文魚嘅香味就更加突出
59宗
✿ 爆蔥鵝肝多士 💵HK$68

✿ 白桃烏龍/ 桂花烏龍 💵HK$15
唔係特別太好汽水嘅我😂茶絕對係我最佳選擇🫶🏻除咗白桃同桂花之外,佢都仲有茉莉㗎👍🏻

2022-12-01 95 浏览
.唔知你地有無試過,去到旺角太多野反而諗唔到食咩。有見及此,我同男朋友已經約法三章,諗夠一個鐘都未諗到食乜就去我地既食堂,丼燃食堂係我地有一日衝左入之後,成日都會返轉頭再食,好似食極都唔會厭咁🤪 個menu簡單易明,仲有大量型格插畫,感覺係你要同金睛火眼既獅子一樣大大啖咁食曬你想食既野!個menu吸引到會令你好想試每一樣食物,不論係壽司丼定火炙壽司。講緊你仲會睇到隔離食緊啲咩喎,我對上一次黎既時候,見到隔離張台上左大大隻蟹上枱,梗係唔執輸叫返碗黎食。主菜 乜蟹都有丼 $138知唔知點解叫乜蟹都有丼,就係因為佢有齊蟹棒、蟹肉、蟹膏、蟹鉗、蟹籽、蟹蓋,簡直係落足重本,誓要大家攬住個肚走先安樂咁款!重要一上枱,就大大隻蟹蓋係上面,咩都唔好講,第一件就梗係⋯⋯打卡先🤣🤣🤣! 隻蟹蟹望住,勁似同你講「一啖都唔準浪費呀!」既然係咁,就恭敬不如從命,揭開個蟹蓋,啖啖都係蟹肉同蟹籽,再夾起條蟹棒,慢慢品嘗,啖啖滿足!主菜 虎燃四皇丼 $118你以為得個乜蟹都有丼就介紹完咩?其實仲有呢個虎燃四皇丼,有3隻手指公做推介添架!剩係佢個表面淋落去既海膽醬,就知呢間鋪頭真係一啲都唔吝嗇,重手到成碗都係!比海膽醬

主菜 乜蟹都有丼 $138

主菜 虎燃四皇丼 $118
你以為得個乜蟹都有丼就介紹完咩?其實仲有呢個虎燃四皇丼,有3隻手指公做推介添架!剩係佢個表面淋落去既海膽醬,就知呢間鋪頭真係一啲都唔吝嗇,重手到成碗都係!比海膽醬遮住左既有左口魚邊、三文魚、蟹棒、赤蝦,仲鋪左層蟹籽係上面,個量同岀面比,真係大滿足des🤤🤤重點係仲要一啲都唔貴!性價比勁高!!

一開始我都驚伏,魚生飯好易伏,一係個飯好似擺咗幾日,一係就係舊魚生係溫暖的,好似拎左岀室溫一段時間都未有人食咁。但呢度好唔一樣,所有魚生都勁勁勁新鮮,食落去要爽口則爽口,要海鮮味有海鮮味!點解我會咁講?因為呢度長期都要排隊,就算到9點左右都有人排,岀貨量咁大,肯定新鮮啦。 記住如果想黎就早少少黎排個短靚隊了!

講起又想食了🤤🤤🤤 即刻約人食先🤪

🤤餐廳: 丼燃食堂 (旺角)
📍地址: 旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖
💎人均消費: $100-200
必食推介: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

#hmmmeatwhat日式 #hmmmeatwhat旺角
#日式 #魚生飯 #旺角 #食乜好_日式 # 食乜好_旺角
#hkfoodie #hkfoodie #食好西 #美食 #美食推介
2022-10-27
虎燃四皇丼
👫🏽~ 𝐵𝑒𝑒𝑟𝑃𝑖𝑔 𝑅𝑒𝑣𝑖𝑒𝑤 ~👫🏽【 勁火爆卷物🔥乜丼都有既食堂 】—#🍻🍖 質素:🍱虎士山丼 配明太子醬|$148丼燃火爆丼系列既其中一款,材料有|三文魚蓉·拖羅蓉·帶子·蟹肉·三文魚籽·黑松露|呢個系列可以選配一款醬料,估唔到明太子醬配丼飯又幾好食😋大推明太子醬🍱九公丼|$178材料好豐富|海膽·三文魚·三文魚籽·牡丹蝦·蟹肉·時令魚·帶子·拖羅蓉|一個丼飯滿足曬小編既食慾🥰每款海鮮都幾新鮮喎,食食下發現呢列既丼飯都幾大碗,差啲食唔曬,不過豬生就表示岩岩好~🍣日本A5和牛卷|$98(季節限定)🔥🔥🔥最有噱頭既一款卷物🔥🔥🔥和牛卷物on the fire🔥打卡夠曬火爆,和牛肉質好軟嫩,配埋勁多炸蒜一齊曬,好match架—🍻 #丼燃食堂 🍖📍旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖

#🍻🍖 質素:

🍱虎士山丼 配明太子醬|$148

🍱九公丼|$178

🍣日本A5和牛卷|$98(季節限定)
🔥🔥🔥最有噱頭既一款卷物🔥🔥🔥

🍻 #丼燃食堂 🍖
📍旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖
和牛卷
和牛卷
2022-11-30 47 浏览
中午諗唔到食咩,又想食啲light啲嘅嘢,就係OpenRice 搵下附近有咩日本菜。突然俾佢大量嘅好評吸引到🧐,望下餐牌,仲見到午餐一個丼飯最$平4x。-💔虎燃丼-火炙-明太子醬 $68白飯好大碗,刺身唔多,但有大量明太子醬係面,啲醬又多又濃,亦好膩,完全食唔到刺身嘅味。😣-❤️虎士山丼-海膽醬 $148都係好多醬,但係海膽醬冇明太子醬嘅味咁濃,存在感冇咁強烈。拖羅蓉同三文魚蓉都俾得幾多,而帶子少到差啲唔記得呢個丼有帶子。黑松露唔錯,啲味道幾夾。👍🏻-整體來講,CP值低,雖然好似幾平,但其實兩位數價錢嘅丼飯得好少刺身,🚫啲醬更加係敗筆。相信係旺角有更好嘅選擇。
💔虎燃丼-火炙-明太子醬 $68
❤️虎士山丼-海膽醬 $148
相信係旺角有更好嘅選擇。
2022-11-29 30 浏览
🍣丼燃正卷物👉🏻金龍卷💲68👉🏻焦糖三文魚卷💲68-🍱丼燃火爆丼👉🏻虎燃四皇丼💲118左口魚邊/三文魚/蟹棒/赤蝦/蟹籽配明太子醬-🍢丼燃拍檔👉🏻鰻魚玉子燒(2件)💲28👉🏻爆蔥鵝肝多士💲68-覺得卷物好食過丼飯🙈上碟後會幫你起火🔥金龍卷係炸鰻魚包蕃薯 上面有啲蟹籽食落再脆口啲😋四皇丼飯份糧啱啱好唔會太多飯 玉子燒如果入面多啲鰻魚就好🙈呢到上菜速度好快 等位又唔洗太耐 好啱附近嘅上班一族〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️丼燃食堂 (旺角)📍旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖🔗#7eating旺角#7eating日本菜

🍣丼燃正卷物

🍢丼燃拍檔
👉🏻鰻魚玉子燒(2件)💲28

👉🏻爆蔥鵝肝多士💲68

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
丼燃食堂 (旺角)
📍旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖
🔗#7eating旺角#7eating日本菜
主打火炙刺身丼飯嘅丼燃食堂,除咗有隻老虎摔角手做吉祥物之外,成間餐廳都裝修到好似摔角台咁。完全唔似和食風格。🔥🐉金龍卷🐉🔥淨係上枱係碟邊點火已經相當有氣勢。其實佢係炸魚皮沙律卷。味道都唔錯,入面脆脆的。🥢九公丼由九款材料組合而成,有海膽、三文魚、三文魚籽、牡丹蝦、油甘魚、帶子、拖羅蓉、酸薑。非常豪華,但係都唔過$200。🐯虎燃四皇丼另一款signature嘅火炙刺身丼。有左口魚邊、三文魚、赤蝦、蟹棒、蟹籽。仲可以加唔同嘅醬汁。今次我試咗明太籽醬,成個飯油香都好豐富

🔥🐉金龍卷🐉🔥

• 金龍卷
  • 虎燃四皇丼
  • 九公丼
2022-11-29 74 浏览
.📍丼燃食堂📍香港旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖九公丼(178hkd)入面超多料,有海膽、三文魚、三文魚籽、牡丹蝦、蟹🦀️肉、帶子,海鮮食材全部都好新鮮,尤其係隻生蝦,大大隻而且完全唔腥,個人最喜歡帶子同三文魚🍣份量多,夠你配哂成個飯🥰唔使用wasabi都好夠鮮味月肝肝鰻魚丼(148hkd)主要有有鰻魚和鵝肝,鵝肝嘅油脂香氣明顯,又唔會太膩,鰻魚份量好多,肉質軟淋,而且照燒汁好入味,魚皮有油脂香,配飯無得輸,仲有黑松露送飯更加香同有層次,即刻無咁單調🥰焦糖三文魚卷(68hkd)焦糖味好香,帶微微甜味,三文魚小小焦香好正,一上枱店員仲會幫手點火,視覺效果一流#foodiblum日式
📍丼燃食堂
📍香港旺角花園街3-5號鴻威大廈地下6號舖

九公丼(178hkd)
九公丼

月肝肝鰻魚丼(148hkd)
月肝肝鰻魚丼

焦糖三文魚卷(68hkd)

#foodiblum日式
2022-11-28