2021-03-22 43 浏览
難得放工後同媽咪食飯,揀咗間日本料理。音樂是輕柔的純音樂,令忙碌嘅我可以暫時放鬆一下因工作緊張的神經。 好耐未同媽咪傾下計。松葉蟹肉海膽甜蝦丼🍱賣相滿分,足料豐富,爆多蟹肉🥰 🦐🦐🦐都有三隻咁多,新鮮甜美,唯有飯可以再下功夫,整體幾好。燒雞皮餃子🥟驚喜‼️🌟🌟🌟🌟 雞皮燒到薄脆,餃子有肉有菜,爽脆清甜,口感和層次很好。芝士夾心漢堡🍘竟然有拉絲👍🏻 唔錯唔錯,十分飽肚。燒三文魚頭連鮫🐟燒物功力很好,魚肉新鮮,而且大條,多肉食😋 加分😇牛油果手卷🌯穩陣系列,rich口感,食得過,我俾Pass燒茄子🍆落足調味,啱晒重口味人士。多蒜多蔥,燒到滑一滑🤤
難得放工後同媽咪食飯,揀咗間日本料理。

松葉蟹肉海膽甜蝦丼

松葉蟹肉海膽甜蝦丼🍱

賣相滿分,足料豐富,爆多蟹肉🥰

燒雞皮餃子🥟

驚喜‼️🌟🌟🌟🌟 雞皮燒到薄脆,
燒雞皮餃子
餃子有肉有菜,爽脆清甜,口感和層次很好。

芝士夾心漢堡🍘

竟然有拉絲👍🏻 唔錯唔錯,十分飽肚。

燒三文魚頭連鮫

燒三文魚頭連鮫🐟

燒物功力很好,魚肉新鮮,而且大條,多肉食😋 加分😇

牛油果手卷🌯
穩陣系列,rich口感,食得過,我俾Pass

燒茄子

燒茄子🍆
落足調味,啱晒重口味人士。多蒜多蔥,燒到滑一滑🤤

松葉蟹肉海膽甜蝦丼
燒三文魚頭連鮫
2021-03-22 42 浏览
與友人去觀塘找餐廳 - 丼瀛可謂性價比高 是值得懲罰的餐廳餐廳門面已經是一個可以打卡的位置 內部裝潢雖然不是太特別但有我們熟悉的味道 疫情之下經營很難 要支持餐廳主打日本料理 以丼飯為主 亦有不同炸物 餐牌林林總總的食物 總有一款令大家滿意...丼瀛特選丼 $188這款特選丼內有三文魚 三文魚籽 帶子 帶子 海膽 玉子特選丼以靚靚透明碗呈上 賣相靚 食材同樣新鮮三文魚 帶子 帶子 海膽 鮮甜 飯內加入了手工芝麻海苔飯素 天龍卷(4件) $98賣相像一條火龍 卷物包裹了吉列炸蝦 上面有火炙三文魚+ 三文魚籽 醬汁是千島醬層次豐富 忌廉芝士鰻魚卷(4件) $78第一次品嚐芝士的日本卷物 鰻魚芝士都是我的最愛 想像不到的完美配搭只是一客四件太少了蒜蓉燒茄子 $58茄子中間有滿滿的蒜蓉跟蔥花蒜蓉配茄子 沒有人會拒絕這家的燒茄子 可以說是很OK因為茄子皮脆內軟 甘栗紫薯餅(1件) $32紫薯綿而甜 加上甘栗粒 有咬口 外皮炸得太常脆口
與友人去觀塘找餐廳 - 丼瀛可謂性價比高 是值得懲罰的餐廳

因為茄子皮脆內軟

甘栗紫薯餅(1件) $32
紫薯綿而甜 加上甘栗粒 有咬口
外皮炸得太常脆口
話說丼瀛之前係舊店食過,而家搬左去附近嘅中海日升中心1樓都係第一次黎,感覺地方大左,坐得好舒服😃。仲有周圍貼住食客充滿愛嘅心意字條,同埋不停loop住好有愛嘅音樂😊🥢櫻花蝦炸豆腐 - 豆腐面層黏滿櫻花蝦,外層炸得微脆,充滿蝦香,入邊豆腐熱滕滕,滑嘟嘟,仲有大量紫菜碎碎同蔥花,拌埋個好似係鰹魚汁,令味道立即提升😋。🥢香芒三文魚米紙卷 - 好似越式嘅米紙卷,不過加入三文魚,成件事升左呢😆;仲有鋪滿大量蟹子,增加多一重口感😋。🥢魷魚野菜餅 - 上面加上大量木魚碎同沙律醬,呢個無論味道同口感都勁似章魚燒😆,真係好味😋。🥢流心芝士漢堡扒 - 一啖咬落去,芝士就必晒出黎,漢堡扒亦做得非常鬆軟,肉質仍保持濕潤,呢個芝士控必食😋。🥢丼贏特上築地壽司杯 - 重頭戲黎啦,齋睇個賣相都非常吸睛,用嚟打卡攞like冇得輸😆,三文魚腩、吞拿魚溶拼海膽、帶子、蟹鉗拼蟹膏、芥辣墨魚、劍魚、牡丹蝦....全部魚生部份都非常新鮮,尤其三文魚腩,油花充斥整個口腔;海膽creamy 滑溜;牡丹蝦 蝦頭蝦身緊緊連接住,非常新鮮甜美😋。

🥢櫻花蝦炸豆腐

🥢魷魚椰菜餅
🥢流心芝士漢堡扒
🥢丼贏特上築地壽司杯
2021-03-14 129 浏览
超難食同唔值的一餐,真係比OpenRice 的食評騙得透,叫左$398 的壽司,真係中晒伏,個碟就超超超大個,但壽司就唔見得有大度,唔知邊一塊值這個價錢,海膽係淡黃色一睇就知係下價野,其他都唔係咩高質野,同個價錢係完全完全唔相符,這質素$150都覺得俾多左它。其實價錢貴唔緊要,俾返d同價錢相符的野好嗎?明太子雞翼係另一個經典,價錢係一隻的價錢,$20幾,聽個侍應講係全翼來,4個人叫左4隻,嘩不得了,個size細到呢.... 見識過咩叫迷你「全翼」,味道係中間有小小辣味,真係唔識講.....碎三文魚松業蟹卷收成$68 4件,好細舊,完全無蟹味.....真係唔知係咪放漏左蟹,我只食到上面的洋蔥碎味,三文魚味都唔係好食到😢壽喜煱用個鐵桶上,鐵砂煲都慳返,d牛肉硬呢,吉野家都好食過它.......食完真係唔會有下次😢,4個人食左千幾蚊,貴唔係問題,要好食先得嫁....完全中晒伏,唔會有下次

完全中晒伏,唔會有下次
明太子雞翼
十二點壽司
壽喜煱
2021-03-04
2021-03-13 117 浏览
店舖佈置十分有特色,到處都係飾物,甚有氣氛。特上原條蒲燒鰻魚爆丼,$148。份量十足, 一上枱已經聞到鰻魚同燒烤醬夾雜出嚟嘅香味 ,原條鰻魚足足有幾吋長, 經過燒烤後嘅鰻魚肉質仍然嫩滑, 配合埋 燒烤醬用嚟撈飯一流。魷魚野菜餅,$22。 口感味道同大阪燒類似, 用魷魚做餡料, 增添咗口感, 呢個價錢只可以畫性價比極高。天龍卷,$98。賣相似一條火龍,餡料係吉列炸蝦,而每一件卷物上面都配搭火炙三文魚同埋三文魚子,層次極為豐富。牛油果軟殼蟹卷,$68。用軟殼蟹做餡料,配搭牛油果蟹子沙律,一股清新嘅香氣撲鼻而至。
店舖佈置十分有特色,到處都係飾物,甚有氣氛。

特上原條蒲燒鰻魚爆丼

魷魚野菜餅
天龍卷
牛油果軟殼蟹卷
蟹子沙律
上次食丼瀛已經係好耐之前嘅事, 一直令小妹最難忘嘅係佢地不變嘅心💛! 即使未入到去, 係門口已經感受到果種堅定不移嘅精神, 加上背景柔和嘅純音樂, 令人點滴在心頭!🌟築地壽司杯(三文魚🐟,海膽,甜蝦🦐,蔥吞拿魚腩,松葉蟹肉🦀)每款壽司杯份量都幾足好慷慨, 食材新鮮, 而且唔會食到同圍都係, 浪費哂d料🤣!、🌟海膽溶岩(2件)🍣海膽天婦羅咬落去外層香脆, 中間煙韌彈牙, 最內層海膽味濃甜美!🌟三文魚頭連鮫🐟三文魚頭燒得好香, 外層微脆, 油脂甘香, 肉質細嫩肥美!🌟野菜🥬照燒雞扒🐔稻庭鳥冬🍜照燒雞扒皮脆肉厚, 烏冬口感煙韌爽彈!

🌟海膽溶岩(2件)🍣

🌟三文魚頭連鮫🐟
三文魚頭燒得好香, 外層微脆, 油脂甘香, 肉質細嫩肥美!

🌟野菜🥬照燒雞扒🐔稻庭鳥冬🍜
照燒雞扒皮脆肉厚, 烏冬口感煙韌爽彈!
2021-03-09
2021-03-08 56 浏览
👏🏾晚市終於可以堂食到晚上10點啦, 即刻約朋友出黎見面食飯, 因為佢係觀塘8點先收工, 為左見耐D, 今日就約左係觀塘食飯, 佢帶左我黎到中海日升中心1樓既 💛餐廳好貼心, 提供左消毒酒精同消毒酒精濕紙巾香芒三文魚米紙卷 ($68)米紙好薄, 芒果好甜, 厚切三文魚夠大舊加埋蟹子同生菜, 口感不錯, 不過芝麻醬就好普通, 但食材新鮮, 個人口味唔洗點醬就咁食都覺得OK明太子醬燒玉子 ($26)暖粒粒既玉子本身都已經香甜鬆軟, 好好食, 配上燒香左既明太子醬, 非常好食天龍卷-4件 ($98)足料, 配上平時辣味三文魚既醬汁, 少少辣好惹味丼瀛特上築地壽司杯 ($268)帶子 + 蟹籽 、 三文魚腩 + 三文魚籽 、 赤蝦 、 海膽 + 吞拿魚蓉 、 芥辣八爪魚 、蟹肉+蟹膏 、 時令魚(我都唔知係乜魚 )刺身好新鮮, 而且款款都係我地鐘意食既美中不足就係匙羹大過shot glass個口, 要用筷子慢慢夾, 食起上黎有少少麻煩,可以大啖大啖食就更滋味
👏🏾晚市終於可以堂食到晚上10點啦, 即刻約朋友出黎見面食飯, 因為佢係觀塘8點先收工, 為左見耐D, 今日就約左係觀塘食飯, 佢帶左我黎到中海日升中心1樓既 [丼瀛] 💛

餐廳好貼心, 提供左消毒酒精同消毒酒精濕紙巾

香芒三文魚米紙卷 ($68)

明太子醬燒玉子 ($26)

天龍卷-4件 ($98)

足料, 配上平時辣味三文魚既醬汁, 少少辣好惹味

丼瀛特上築地壽司杯 ($268)

刺身好新鮮, 而且款款都係我地鐘意食既

2021-03-01
2021-03-05 64 浏览
光時日本菜🇯🇵真心要支持既黃店!疫情加社運真係唔容易經營!全靠食物質素留住人心!依家去觀塘食親日本野都嚟呢度!流心芝士漢堡扒$48牛肉漢堡扒好多肉汁!咬落去有可以拉絲的芝士!特上蒲燒原條鰻魚爆丼$148呢度巨無霸鰻魚飯係必點!有成三隻手掌咁大嘅極厚完條鰻魚!平時呢隻size嘅鰻魚一田都賣緊$148,呢度仲要煮埋,以後都唔會再去一田買!大蔥黑豚肉$28用咗日本嘅黑豚肉,特別有豬肉味,肥瘦都均勻!明太子醬燒玉子$26明太子醬燒玉子唔會燒燶,甜甜地的玉子燒得好好食!天龍卷$98閱讀卷又係次次都忍唔住點!佢入邊嗰隻超巨型海老天婦羅長過一隻手掌🖐️!咬落去,肉質係爽口彈牙鮮味真係好少有!時令魚生甜蝦海膽卷$98時令魚生用咗鯛魚刺身!海膽同埋甜蝦都好新鮮!一啲腥味都冇!啖啖鮮味!兩個人加埋一都唔使$500食到好似放題咁食唔晒啲嘢,真係好抵食!#食好西#觀塘美食#丼瀛#一解思鄉之愁#日本菜#性價比高#巨無霸鰻魚飯#黃店
光時日本菜🇯🇵

流心芝士漢堡扒$48
牛肉漢堡扒好多肉汁!咬落去有可以拉絲的芝士!

特上蒲燒原條鰻魚爆丼$148

大蔥黑豚肉$28
用咗日本嘅黑豚肉,特別有豬肉味,肥瘦都均勻!

明太子醬燒玉子$26
明太子醬燒玉子唔會燒燶,甜甜地的玉子燒得好好食!

天龍卷$98

時令魚生甜蝦海膽卷$98

• 天龍卷
2021-03-04 68 浏览
去到觀塘,可以選擇既餐廳實在太多今次就黎左位於工商廈既丼瀛試一試lunch門口有大大個霓虹燈,好易認menu選擇都幾多,唔驚無野揀前菜有沙律同埋小丸子沙律菜幾fresh最中意小丸子上面有木魚絲,咁樣食落口感比較豐富啲而且丸子都整得比較實心,無咁鬆散 吉列豬排定食豬排炸得乾身,而且炸粉唔厚,切到細細件方便食如果豬排可以稔身多少少會更好~丼瀛特上刺身杯作為打卡必點之選,難得黎到點可以唔試下呢每一個刺身杯岩岩好可以一啖食哂,份量兩個人share岩岩好😀
去到觀塘,可以選擇既餐廳實在太多
今次就黎左位於工商廈既丼瀛試一試lunch

門口有大大個霓虹燈,好易認

menu選擇都幾多,唔驚無野揀

前菜有沙律同埋小丸子
沙律菜幾fresh
最中意小丸子上面有木魚絲,咁樣食落口感比較豐富啲
而且丸子都整得比較實心,無咁鬆散

吉列豬排定食

豬排炸得乾身,而且炸粉唔厚,切到細細件方便食
如果豬排可以稔身多少少會更好~

丼瀛特上刺身

作為打卡必點之選,難得黎到點可以唔試下呢
2021-03-03 61 浏览
想食日本嘢,一定諗起呢間。餐廳好闊落,約朋友食飯最適合。不過今晚要買外賣返公司食,就嚟咗呢度叫我最愛食嘅三文魚蟹籽刺生飯,送埋一碗味噌湯,晚餐價都只係$58,超抵食!🤩🤩三大塊厚切三文魚,好新鮮。加上超多蟹籽,差唔多蓋左半個飯。味增湯都好味,天氣涼涼地飲個湯,好暖胃~🥰食完超飽又好味,非常滿足,又可以充滿能量再工作啦😆😆呢個價錢可以食到性價比咁高嘅晚餐,真係好難得。呢間已經成為我嘅飯堂了!
想食日本嘢,一定諗起呢間。餐廳好闊落,約朋友食飯最適合。
食完超飽又好味,非常滿足,又可以充滿能量再工作啦😆😆

2021-02-26
2021-03-03 66 浏览
刺身切得厚身而且新鮮,海膽鮮甜美味,油甘魚很爽口,三文魚肥美,蝦🦐很彈牙,夾埋飯一併食,真係好正啊😋。餐廳乾淨企理,店員招呼到位,食左餐正嘢,之後購物都爽手過人😝。

2021-02-25 56 浏览
建議:堂食記得帶定件褸,靠玻璃個邊既冷氣都幾大 ❄️丼瀛既外賣食得多,第一次食堂食😋 打定電話Book位,等左陣就可以入座。定食都幾多款揀 ,不過價錢相對外賣就相差好大。Lunch 時間雖然full,不過落左單大概5-8分鐘就開始上菜。今次試左:西京銀雪魚定食 ($128) 包:沙律+ 面豉湯+ 小食+ 飲品🥗沙律:麻醬秋葵🐟主食:魚扒夠熱,煎得岩岩好,唔會嚡口🍣 小食:揀左刺身,質量正常
建議:堂食記得帶定件褸,靠玻璃個邊既冷氣都幾大 ❄️

今次試左:
西京銀雪魚定食 ($128)
包:沙律+ 面豉湯+ 小食+ 飲品

🥗沙律:麻醬秋葵
🐟主食:魚扒夠熱,煎得岩岩好,唔會嚡口
🍣 小食:揀左刺身,質量正常
前幾天相約姊妹共聚,最近食西式食店比較多,姊妹想轉下口味食日本菜,為了滿足姊妹的慾望,上網得知「丼瀛」味道很好,使用的食材很新鮮,非常受顧客喜愛,位置在觀塘,地理環境很好,一個談天說地的好地方。環境寛敞很開揚舒適,充滿日式的格調,繁華的背後,能夠停下來暫時忘憂,用餐更輕鬆暢快。 店內特高樓底,人多也不感覺侷促,空間感很好,環境整齊優美,舒適很寫意,乾淨整潔,氣氛輕鬆。坐下後立刻點食物,餐牌選擇很多,分門別類,心思的設計,詳細介紹餐廳美食,上菜速度頗快,享受美食的滿足。丼瀛午市套餐十分抵食,仲會附送沙津、茶碗蒸、麵豉湯及餐飲。沙律蔬菜新鮮爽口,整個沙律口感細膩,滿載的味道清新,別有一番風味。茶碗蒸肉質很嫰滑,蛋味道香,感覺清新,味道不錯。麵豉湯入口濃度剛好,散發著清甜的味道,香氣四溢,味道可口。鰻魚石鍋飯令人期待的鰻魚石鍋飯,肉質嫩滑鮮甜,熱辣辣令味道更昇華,熟度拿捏得很好,十分惹味,啖啖肉咬下去鮮味撲出來,配上醬汁,肉汁豐盈,非常入味,飯很彈牙有口感,整體吃出截然不同的感覺,剛好恰到好處,饞嘴的我很想Encore。雜錦天婦羅冷烏冬豐富的材料,天婦羅來到時香氣撲鼻,鮮嫩剔透,吃起來熱度非

丼瀛午市套餐十分抵食,仲會附送沙津、茶碗蒸、麵豉湯及餐飲。

茶碗蒸肉質很嫰滑,蛋味道香,感覺清新,味道不錯。

麵豉湯入口濃度剛好,散發著清甜的味道,香氣四溢,味道可口。

鰻魚石鍋飯

雜錦天婦羅冷烏冬

豐富的材料,天婦羅來到時香氣撲鼻,鮮嫩剔透,吃起來熱度非常令鮮味提升,肉質甜美爽滑,冷烏冬咀嚼後第一個感覺是彈牙有咬口,爽口的感覺,十分醒胃,壽司新鮮結實,肉質鮮味彈牙,總括來說味道很好,口腔中的香味久久不散,不能抗拒它的誘惑。

炸餃子

金黃香脆熱燙燙的炸餃子,非常脆口,肉質香滑,保持新鮮,食落不會太過油膩,齒頰留香。

青蘋果梳打及柚子蜜梳打

我選擇冰凍的青蘋果梳打,清甜止渴,潤一潤口,食飽後用來消滯,中和之前的濃味食物,味道剛好,令人心曠神怡。

姊妹選擇熱柚子蜜梳打,味道酸酸甜甜,帶出清新的感覺,主餐後把油膩感一掃而空,任何天氣天適合飲的飲品。

丼瀛(觀塘)
地址:觀塘駿業街56號中海日升中心1樓B號舖

2021-02-23
午餐
丼🍱丼🍱丼🍱今日相約朋友一齊去懲罰呢間黃到金嘅日本料理餐廳👉🏻丼灜店內不斷播住美妙動聽嘅音樂,聽到會令人放鬆心情!仲有呢間餐廳個個都好親切,服務又夠貼心👍🏻💛章魚燒章魚燒口感唔錯,外層小脆,內層軟腍,而且外皮又唔會太過厚!簡直好味過喺日本食💛燒餅棒估唔到可以將一塊燒餅變成一枝棒,入口食到椰菜嘅爽口感,咬開仲唔會散開💛丼灜特上壽司杯精緻嘅造型嘅壽司杯,令人賞心悅目🤩每一杯都鋪滿刺身喺面,刺身夠哂新鮮👍🏻尤其是海膽呑拿魚壽司杯,海膽超鮮甜,呑拿魚入口即溶,好滿足呀😌而且每一杯入面嘅壽司飯,份量都差唔多等於兩件嘅普通壽司飯,食完真係非常飽肚👍🏻💛蒲燒鰻魚飯鰻魚夠肥美,而且份量十足👍🏻💛巨峰提子梳打、百香果梳打

💛章魚燒

💛燒餅棒

💛丼灜特上壽司

💛蒲燒鰻魚飯
蒲燒鰻魚飯
蒲燒鰻魚

鰻魚夠肥美,而且份量十足👍🏻

💛巨峰提子梳打、百香果梳打
巨峰提子梳打、百香果梳打

蒲燒鰻魚
巨峰提子梳打、百香果梳打
  • 丼瀛特上壽司杯
  • 章魚
  • 蒲燒鰻魚飯
2021-02-23 63 浏览
觀塘有啲日本料理都唔會好貴,但味道都好好,呢間餐廳生意都幾好,餐廳都幾大。壽司定食,份量好足,足足有十件不同款式壽司,仲有一份烏冬,真啲好抵食。烏冬彈牙十足,配濃湯真好味。每款刺身壽司🍣都鮮嫩咁甜。蒲燒鰻魚飯,鰻魚肉質軟淋且厚身,燒汁濃郁,配鰻魚食唔會腥,甜甜嘢。章魚小丸子有3粒,丸子外酥內軟,章魚粒都新鮮彈牙,加埋微咸帶香啲柴魚花、沙拉醬,味道真啲唔錯。炸餃子🥟外皮呈金黃色,炸得脆卜卜,裡面唔會好乾,好飽滿。飲品係巨峰提子蘇打同青蘋果蘇打,一杯加$8,唔會好甜,好清爽。