呢日 閨蜜話想食日本嘢咁啱大家都喺觀塘做完嘢就喺附近搵咗呢間日本餐廳嚟食 因為見佢幾企理 同埋畀佢嘅招牌菜「丼瀛十二風味」張相吸引咗由於我哋兩位加埋都幾大食 所以我哋仲叫多咗個山椒唐揚雞翼同埋「天龍卷」首先要講「十二風味」 呢盤嘢十分適合打卡 而且啲相影出嚟都感受到啲食材好新鮮雖然每樣材料得一款 但其實好多都分到嚟食(因為份量多)所以都幾啱兩個女仔開心SHARE 我同我個FD一人擸咗一樣至愛「獨食」佢食海膽 我就食赤貝其實有食開日本嘢 都知道赤貝價錢有番咁上下係回本之作呢個赤貝咬落唔單止爽脆鮮甜 赤貝特有嘅鮮味佢有足之餘亦都唔腥 我嘅第二最愛係蔥吞拿魚腩蓉壽司杯咪睇佢細細杯 個魚腩蓉好足料 入口即溶夠晒CREAMY之餘 仲好鮮甜蔥香亦都增添咗腩蓉嘅風味同減低咗佢嘅「滯」 配合埋壽司飯一齊食好滿足再嚟要讚嘅係磯煮鮑魚 唔單止有鮑魚獨有嘅香甜味咬落仲有少少彈牙 感覺新鮮平時我都麻麻地呢種煮法嘅鮑魚 今次算有意外驚喜 總括嚟講 整道風味無論味道、賣相、構思都在水準之上必須說呢種上碟方法有兩大好處第一 依家疫情 對於有輕微潔癖嘅我要用手拎壽司食未必好鍾意但有咗呢個杯即刻解決咗我個煩惱 第二
呢日 閨蜜話想食日本嘢
咁啱大家都喺觀塘做完嘢
就喺附近搵咗呢間日本餐廳嚟食
因為見佢幾企理
同埋畀佢嘅招牌菜「丼瀛十二風味」張相吸引咗
由於我哋兩位加埋都幾大食
所以我哋仲叫多咗個山椒唐揚雞翼
同埋「天龍卷」

首先要講「十二風味」
呢盤嘢十分適合打卡
而且啲相影出嚟都感受到啲食材好新鮮
雖然每樣材料得一款 但其實好多都分到嚟食(因為份量多)
所以都幾啱兩個女仔開心SHARE

我同我個FD一人擸咗一樣至愛「獨食」
佢食海膽 我就食赤貝
其實有食開日本嘢 都知道赤貝價錢有番咁上下
係回本之作
呢個赤貝咬落唔單止爽脆鮮甜
赤貝特有嘅鮮味佢有足之餘亦都唔腥

我嘅第二最愛係蔥吞拿魚腩蓉壽司
咪睇佢細細杯 個魚腩蓉好足料
入口即溶夠晒CREAMY之餘 仲好鮮甜
蔥香亦都增添咗腩蓉嘅風味同減低咗佢嘅「滯」
配合埋壽司飯一齊食好滿足

再嚟要讚嘅係磯煮鮑魚
唔單止有鮑魚獨有嘅香甜味
咬落仲有少少彈牙 感覺新鮮
平時我都麻麻地呢種煮法嘅鮑魚
今次算有意外驚喜

總括嚟講 整道風味無論味道、賣相、構思都在水準之上
必須說呢種上碟方法有兩大好處

佢嗰種惹味感覺好似加咗啲薯片落個炸漿度一齊炸咁
而且炸漿厚薄啱啱好
裏面啲肉又夠晒嫩滑 真係估佢唔到

天龍卷都一樣好出色
佢將炸蝦、壽司飯、火炙三文魚腩、三文魚籽同醬汁嘅味道混合得相當平衡
食落有鮮味、鹹香味、烘烤嘅香味、濃郁嘅脂肪味同埋爽口嘅酸甜味
朋友最後連個炸蝦頭都食埋 真係服咗佢
2021-04-21
  • 天龍卷
  • 丼瀛十二風吹
  • 山椒唐揚雞翼
2021-04-20 65 浏览
今晚老公拍拖去試一間觀塘日本菜,老公比我早到,我一黎到就見到成枱豐富野食,就算未肚餓住都心心眼。老公話先食淡味再食濃味,所以我地先食築地壽司杯先,第一次食壽司用杯裝住,感覺好得意,黃金魷魚.甜蝦.吞拿魚.三文魚(厚切).海膽,每款都好新鮮鮮甜😍👍天龍卷係用夕燒三文魚包住超級大既吉列蝦卷,我好鍾意有埋三文魚籽,夾埋一齊口感好豐富👍廚手寫係蒸蛋好滑,食到有少少蟹肉同香菇。山椒唐揚雞翼有驚喜,就算放涼左少少食都一樣香脆,辣辣地好惹味!蒜蓉茄子略嫌油左d同調味方面比較淡,唯一食唔哂係依款。我地仲叫左巨峰梳打,都好味,飲完感覺幫助消化😂
廚手寫係蒸蛋好滑,食到有少少蟹肉同香菇。
蒜蓉茄子略嫌油左d同調味方面比較淡,唯一食唔哂係依款。
我地仲叫左巨峰梳打,都好味,飲完感覺幫助消化😂
2021-04-20
2021-04-14 83 浏览
丼瀛在日升中心一樓,門口攞設好吸引,餐廳內仲有棵愛心樹,貼滿食客寫嘅心意卡,充滿支持和鼓勵,成為亮點。餐廳內仲成晚loop住首好好聽仲滿有愛嘅音樂,感覺又型又舒服。溫室蕃茄豆腐沙律配胡麻醬,豆腐沙律都係第一次食,夾住蕃茄和蟹子再配上胡麻醬,好特別,茄紅菜綠好新鮮,做前菜好開胃。松葉蟹肉海膽甜蝦丼,海膽和甜蝦都十分鮮甜,松葉蟹肉鋪在飯面,$158好抵食。鍋燒烏冬,材料豐富,炸雞和炸蝦唔會太油膩,烏冬個湯底都好好味。海蝦天婦羅,海蝦size適中,有蝦鮮味,天婦羅生熟程度剛剛好,唔油膩。丼贏價錢親民,食物新鮮,值得再去。

丼贏價錢親民,食物新鮮,值得再去。
👧🏻😋👅🍽✨丼瀛 (觀塘駿業街)-💛勁多文宣同有榮光純音樂回憶返晒黎💛之前食過巧明街工廈果間比較細, 而家新店闊落好多!💛野食種類同款式都好多! 送茶碗蒸送完即止, 聽到隔離枱冇晒haha 個蛋好滑底係雞肉黎好鮮甜-🦀🥬🥙軟殼蟹野菜米紙卷 $78✨米紙皮好薄好soft但又包得好好唔會穿✨沙律菜好新鮮, 個芝麻醬超香!✨軟殼蟹唔會炸到太硬掘掘, 多肉, 上面鋪左D蟹籽好鮮味-🧄🥩蒜香牛柳粒 $88✨用石鍋上熱辣辣✨肉質鮮嫩唔會太老✨蒜味唔算好出, 但個洋蔥汁好香-🇯🇵🍚 和食白飯 $18✨個牛柳粒多汁所以都叫個飯送下啦✨珍珠米熱辣辣-🐥芝麻雞翼 (2隻) $48✨金黃色卜卜脆, 芝麻好香-🥔甘粟紫薯餅 $32✨雖然好多日本餐廳既呢D炸物都係叫貨, 但我真係好鍾意食所以次次都叫✨呢個一咬落去有驚喜! 皮好薄好soft✨D紫薯蓉好香滑, 感覺似自家製 (at least唔係我平時係出面食果隻味, 但怕醜冇問店員😂)-🍣海之幸丼 $178✨係丼瀛點都叫返個丼飯✨每款魚生都最少有兩塊, 岩我地兩個人share✨個人最鍾意蟹肉好鮮味-加一服務費-
👧🏻😋👅🍽✨
丼瀛 (觀塘駿業街)
💛勁多文宣同有榮光純音樂回憶返晒黎
💛之前食過巧明街工廈果間比較細, 而家新店闊落好多!

🦀🥬🥙
軟殼蟹野菜米紙卷 $78
✨米紙皮好薄好soft但又包得好好唔會穿
✨沙律菜好新鮮, 個芝麻醬超香!
✨軟殼蟹唔會炸到太硬掘掘, 多肉, 上面鋪左D蟹籽好鮮味

🧄🥩
蒜香牛柳粒 $88
✨用石鍋上熱辣辣
✨肉質鮮嫩唔會太老
✨蒜味唔算好出, 但個洋蔥汁好香

🇯🇵🍚
和食白飯 $18
✨個牛柳粒多汁所以都叫個飯送下啦
✨珍珠米熱辣辣

🐥
芝麻雞翼 (2隻) $48
✨金黃色卜卜脆, 芝麻好香

🥔
甘粟紫薯餅 $32
✨呢個一咬落去有驚喜! 皮好薄好soft

🍣
海之幸丼 $178
✨係丼瀛點都叫返個丼飯
✨每款魚生都最少有兩塊, 岩我地兩個人share
✨個人最鍾意蟹肉好鮮味

加一服務費
2021-04-10 81 浏览
觀塘真係好多餐廳選擇,最後都係決定揀呢間黃店食日本野😌餐廳環境夠哂大,仲好注重衛生,每張枱都有提供酒精搓手液同消毒紙!仲會每次客人走之後,職員都會用消毒液抹下枱同椅,等客人食得安心!抵讚!😌天氣熱,行到出哂汗,想先食啲凍野開胃下。就叫左香桃蟹籽沙律🥗大大盤,放滿好多蟹籽。每一啖都充滿蟹籽,好有口感!香桃絲混埋青瓜絲一齊,食落好清新開胃。九款壽司🍣拼盤刺身壽司新鮮肥美!超長鰻魚壽司,一啖放入口🤣好滿足!仲有放滿滿既拖羅蓉 ,食落有濃烈鮮味既吞拿魚,好味道!牛肉壽喜鍋🥣食前將雞蛋🥚攪拌,令到湯底好濃郁而且牛味好重,烏冬夠哂入味,彈牙!而肥牛份量相當多,食落好有牛味食哂成個鍋都幾飽肚喎!
觀塘真係好多餐廳選擇,最後都係決定揀呢間黃店食日本野😌

天氣熱,行到出哂汗,想先食啲凍野開胃下。
就叫左香桃蟹籽沙律🥗大大盤,放滿好多蟹籽。
每一啖都充滿蟹籽,好有口感!
香桃絲混埋青瓜絲一齊,食落好清新開胃。

九款壽司🍣拼盤
刺身壽司新鮮肥美!

超長鰻魚壽司,一啖放入口🤣好滿足!
仲有放滿滿既拖羅蓉 ,食落有濃烈鮮味既吞拿魚,好味道!

牛肉壽喜鍋🥣食前將雞蛋🥚攪拌,

令到湯底好濃郁而且牛味好重,烏冬夠哂入味,彈牙!
而肥牛份量相當多,食落好有牛味
食哂成個鍋都幾飽肚喎!

2021-04-08 3557 浏览
是日放假一天,決定去觀塘黎個爲食之旅!次站係觀塘既丼瀛。搬舖之後應該第二次黎,仲記得上次試過之後發現搬舖後食物質素更上一層樓,今次黎開呢頭,又黎試試先。餐牌選擇好多,有前菜,沙律,刺身,壽司,主菜,天婦羅等等。今日餐lunch都仲飽緊,今晚想食得清淡d,叫左個沙律,前菜,一份壽司杯同兩份卷物分享。温室番茄豆腐沙律配胡麻 $58 另加一温室番茄豆腐沙律既沙律菜一大兜,仲有車厘茄,粟米粒,上面排左四塊滑豆腐同五塊番茄片,加d爽脆蟹子,非常新鮮健康。胡麻醬一小兜另上,要幾多自己加,正!忌廉蟹肉薯餅 $36 另加一忌廉蟹肉薯餅一客兩件,新鮮熱辣炸起,外脆內滑,入面滿滿忌廉,薯蓉份量適中,食完唔會過飽,雖然蟹肉就唔多覺,但係味道幾好,點唔點沙律醬都食得。築地壽司杯 $188 另加一呢個築地壽司杯呃like正。一條長長壽司架有六杯小小壽司杯加一杯沙律杯。壽司杯有三文魚,海膽,甜蝦,蔥吞拿魚腩,黃金魷魚,松葉蟹肉紫菜卷。三文魚厚切,肥美鮮甜。海膽滑溜,都有好幾小塊,如果更加鮮味會更好,下面墊左少少青瓜絲。甜蝦非常鮮甜,連蝦頭d汁都係。蔥吞拿魚腩超滑,面頭撒上白芝麻粒同香蔥絲。黃金魷魚略鹹,不過魷魚都

餐牌選擇好多,有前菜,沙律,刺身壽司,主菜,天婦羅等等。

温室番茄豆腐沙律配胡麻 $58 另加一

忌廉蟹肉薯餅 $36 另加一

忌廉蟹肉薯餅

築地壽司杯 $188 另加一

築地壽司杯

呢個築地壽司杯呃like正。一條長長壽司架有六杯小小壽司杯加一杯沙律杯。壽司杯有三文魚,海膽,甜蝦,蔥吞拿魚腩,黃金魷魚,松葉蟹肉紫菜卷。三文魚厚切,肥美鮮甜。海膽滑溜,都有好幾小塊,如果更加鮮味會更好,下面墊左少少青瓜絲。甜蝦非常鮮甜,連蝦頭d汁都係。蔥吞拿魚腩超滑,面頭撒上白芝麻粒同香蔥絲。黃金魷魚略鹹,不過魷魚都脆嘅,送飯食ok。紫菜超脆,入面的確有蟹肉。每個細杯都塞滿凍嘅微酸壽司飯,好似食緊超迷你魚生丼。沙律杯上面有wasabi同酸薑片。上菜時服務員仲特別提提紫菜同海膽要食先。
築地壽司杯

叫左兩份卷物一齊上,配wasabi同好多酸薑片,擺盤不俗。
碎蔥吞拿魚腩海膽卷, 忌廉芝士鰻魚卷

碎蔥吞拿魚腩海膽卷 $78 另加一

碎蔥吞拿魚腩海膽卷

碎蔥吞拿魚腩海膽卷一客四件,飯卷入面係新鮮菜苗,上面放左成座山仔嘅好滑溜碎吞拿魚腩再加creamy海膽同撒上白芝麻粒,海膽質素同築地壽司杯既一樣,呢款卷物有多重味道同口感,都唔錯。
忌廉芝士鰻魚卷

忌廉芝士鰻魚卷 $78 另加一

忌廉芝士鰻魚卷一客四件。鰻魚彈牙夠味,飯卷入面都係新鮮菜苗,再加上一細舊忌廉芝士,面頭撒上白芝麻粒,無須再點豉油都好好味又唔膩。清新既菜苗同濃味既鰻魚係一個幾好既平衡。我特別鍾意個舊忌廉芝士既滑溜黏牙質感。

總括而言,今晚既所有菜式都幾好,刺身卷物全部都幾新鮮,沙律又清新。餐廳地方都幾大,座位正常,裝修光猛,服務快捷。咁嘅裝修就算係觀塘黎講都唔算貴,實有下次。
2021-04-08
忌廉蟹肉薯餅
碎蔥吞拿魚腩海膽卷
忌廉芝士鰻魚卷
2021-04-08 75 浏览
呢間係觀塘食又係亂行諗住食鴨血譚仔行入d就有呢間日本野無人 咁呀試試佢個門口裝修好吸睛 最後有得睇天龍卷🐉原來係炸蝦好食 勁脆香桃蟹子沙律🥗啲蘋果切到勁幼 唔知點切勁大兜調味唔錯個樣又靚 呢個夠三個人分吉列廣島蠔即炸外脆內軟呢個我超級推介因為平時外面食外面脆入面涼一係就炸定先海之幸don刺身都幾大塊個飯又有調吓味 唔hea阿叔食嘢唔睇顏色但裝修就加咗100分
呢間係觀塘食

個飯又有調吓味 唔hea

阿叔食嘢唔睇顏色
但裝修就加咗100分

2021-04-07 66 浏览
丼瀛⭐️觀塘⭐️日本料理這間餐廳一早就聽過,適逢今日去開觀塘做嘢,就約左朋友試下。餐牌的選擇都算幾多,位與位之間亦都唔會太迫,所以係可以同朋友坐低慢慢食的。食物的質素基本上都好唔錯,我最欣賞的係說沖吞拿魚腩海膽卷,啲魚生非常新鮮,飯粒亦都唔會太硬。至於海膽油甘魚丼雖然都係好新鮮,但魚生份量較少,食到最後好似齋食白飯咁。熟食方面令我印象最深刻嘅係蒜蓉燒茄子。一擺上枱之後嗰陣蒜蓉味係完全散發出來,如果好鍾意食蒜蓉嘅朋友就一定要試吓,不過個人唔建議同魚生夾埋一齊食,因為咁樣會搶走一魚生嘅鮮味。
丼瀛⭐️觀塘⭐️日本料理

2021-04-05 54 浏览
復活節假期見阿女幾日冇出街,帶佢去觀塘海濱公園玩下,之後去咗附近嘅丼瀛食晚飯。丼瀛特上築地壽司杯 $268呢款菜式好吸引,可算係餐廳嘅招牌菜。七隻杯仔放上壽司飯同刺身,刺身包括三文魚腩,赤蝦,海膽,帆立貝,時令魚,芥辣八爪魚,蔥吞拿魚腩,松葉蟹。刺身好新鮮 一次試曬咁多款刺身好滿足,食埋底下嘅壽司飯,真係好夠飽。野菜照燒雞扒稻庭烏冬$98女女最鍾意食烏冬,呢度個烏冬超大碗,好飽。烏冬入面有昆布,粟米粒,鮮冬菇,另外再配一份照燒豬雞扒。雞扒煎到外皮香脆,肉質嫩滑,加上甜甜地嘅照燒汁,十分美味😋😋

丼瀛特上築地壽司杯 $268

呢款菜式好吸引,可算係餐廳嘅招牌菜。

七隻杯仔放上壽司飯同刺身刺身包括三文魚腩,赤蝦,海膽,帆立貝,時令魚,芥辣八爪魚,蔥吞拿魚腩,松葉蟹。

野菜照燒雞扒稻庭烏冬$98

女女最鍾意食烏冬,呢度個烏冬超大碗,好飽。

烏冬入面有昆布,粟米粒,鮮冬菇,另外再配一份照燒豬雞扒。

2021-04-05
  • 築地壽司杯
從店外到店內都充滿力量的裝飾,喜歡它的佈置及音樂,從入去到坐落到聽住音樂,都充滿感動,也有種鼓勵!忍唔任取左好多手足作品ge 印cards, 好窩心的互動。食物方便正正常常,點了個日式炸豆腐,唔會油lum lum, 勝在夠滑,醬汁味道剛好。吉列廣島蠔好好味, 炸得金黃香脆,而味道鮮甜,食不停,也享受。築地壽司杯款式多,魷魚同拖羅最好味!海膽食落味道都ok, 其他都正常味道,整體唔錯!野菜照燒雞扒稻庭烏冬,有種住家式的味道,湯唔會好salty, 最喜歡它的糖芯蛋,烏冬都彈牙。支持吓啦!!!!

支持吓啦!!!!
2021-03-30 56 浏览
黃店一定撐,仲要黃到全間鋪咁明顯,勇氣可加👍一定必食佢個丼瀛築地壽司杯,海膽蔥吞拿魚蓉最中意,海膽味好鮮甜,一啖放落口等佢慢慢溶,海水味再浮出黎,正呀!大赤蝦真係好大隻,爽口清甜,豉油都唔洗沾,蟹膏蟹蚶杯都好好味,有成隻蟹蚶蟹肉食,連埋蟹膏仲正,果然係招牌菜👍👍唐揚炸雞粒粒都大件,即叫即炸好香脆,個人中意沾埋沙律醬好食啲,肉質幾滑,唔係好嚡口個啲✌️忌廉芝士鰻魚卷幾特別,本身以為個味道會好奇怪,點知原來都幾夾,唔係男朋友話想食我都唔會叫,原來又幾好食😂估唔到日本野都有蒜蓉茄子,唸住淨係串燒店先有,佢超級多蒜蓉好正,茄子燒到好稔好易入口👍👍
黃店一定撐,仲要黃到全間鋪咁明顯,勇氣可加👍

2021-03-30 1955 浏览
呢度地方又大,Menu上的選擇非常多,岩晒嘴饞又想試唔同野的我😂🥗溫室蕃茄豆腐沙律🥗配芝麻醬由新鮮豆腐,蕃茄同沙律菜組成配上酸甜芝麻醬,令依個小食添上另一個層次作為前菜,佢份量十足,好滿足☺️🐤雞皮餃子平時真係未必會試🙈但朋友推介嘅就試下啦,估唔到我都覺得唔錯呀~ 唔會有「油膩」感覺,佢既雞皮下脂肪唔會好厚,肉的比例合理,配上醬汁係絕配💜❤️丼瀛特上築地壽司杯💛💚呢個係今晚嘅重頭戲,擺盤好吸引,有赤牡丹蝦,海膽,三文魚籽,松葉蟹二本瓜,帆立貝,三文魚腩... 新鮮同性價比高,不過要同朋友猜贏先揀得😂💜我最鍾意牡丹蝦,佢好鮮甜同乾淨❤️仲有三文魚腩配魚籽,咬落去係豐富的油香,好好食🐟三文魚小卷鍾意清新口感,又鍾意食三文魚嘅你值得一試,會有驚喜㗎🙈三文魚小卷入面夾咗啲青菜,互相中和😌啲刺身、壽司水準都不過不失,相信其他熱食、小食、都唔錯,下次可以再試💛支持小店

🥗溫室蕃茄豆腐沙律🥗配芝麻醬

作為前菜,佢份量十足,好滿足☺️

🐤雞皮餃子

💜❤️丼瀛特上築地壽司杯💛💚

💜我最鍾意牡丹蝦,佢好鮮甜同乾淨

❤️仲有三文魚腩配魚籽,咬落去係豐富的油香,好好食

🐟三文魚小卷

😌啲刺身壽司水準都不過不失,相信其他熱食、小食、都唔錯,下次可以再試

💛支持小店

• 築地壽司杯
  • 雞皮餃子
2021-03-30 32 浏览
鰻魚壽司總共有四件裏面包着好多青瓜絲鰻魚上面灑上芝麻擺盤亦都靚仔側邊有芥末同埋薑片口感豐富 青瓜絲可以中和魚嘅濃味之後食咗個炒飯顏色好豐富上面有鰹魚絲 炒上粟米粒同埋三文魚飯身比較乾 而且裏面炒咗啲熟嘅蟹籽 極具和風口味!牛肉漢堡有兩件 碟上面有沙律菜漢堡扒好厚身 加上照燒汁 唔會太乾每一啖都好Juicy!另外仲有串燒 牛舌係我嘅至愛 燒得好香七味粉輕輕灑上牛舌肉上 配埋少少檸檬汁非常滋味 另外仲有燒玉子 輕輕一層燒過嘅芝士 半溶化狀態 咬落去軟綿綿甜甜地令人欲罷不能整體來講成餐飯都有80分今次主力食熱食 下次仲可以叫下壽司丼飯呢
鰻魚壽司總共有四件

飯身比較乾 而且裏面炒咗啲熟嘅蟹籽
極具和風口味!

牛肉漢堡有兩件 碟上面有沙律菜

漢堡扒好厚身 加上照燒汁 唔會太乾
每一啖都好Juicy!

另外仲有串燒 牛舌係我嘅至愛 燒得好香
七味粉輕輕灑上牛舌肉上 配埋少少檸檬汁
令人欲罷不能

整體來講成餐飯都有80分
今次主力食熱食
下次仲可以叫下壽司丼飯呢
2021-03-24
2021-03-27 1663 浏览
朋友食過好多次嘅日本餐廳丼瀛,佢話午市同晚市都好抵食叫我如果出開嚟觀塘一定要試下,所以今晚我就嚟食下佢哋嘅晚市!避開人潮,最好係around 6點左右,如果過7點,真係開始多人要等位架喇。今晚做隻早起嘅鳥兒,落單後唔洗10分鐘啲嘢就到齊,好開心可以影到一張枱面滿滿嘅大合照先起筷~係咪好豐富呢!溫室番茄豆腐沙律配胡麻醬!好靚好新鮮!激多胡麻醬,我成日覺得任何食物配胡麻醬都會好好食(笑)溫室番茄皮特別薄,冇渣,用嚟做沙律唔會出晒水咁,呢個配搭冇得輸!魷魚野菜餅,有啲似大阪燒咁,但佢下面嗰舊係墨魚餅,係煙韌而唔係脆口,我覺得都好食嘅,有啲港式嘅變奏版大阪燒咁樣。流心芝士漢堡扒,非常之流心,非常之多芝士!呢舊超級飽,如果一個人食一塊可能會立即飽咗一半,所以最好係share食,切忌自私~好貼心咁有啲沙律菜解膩,真係諗得好周到啊!!介紹完小食係時候食主食!日本嘢唔少得嘅刺身丼飯-海之幸丼!嗱,我好明白去呢啲帶點港式嘅日本餐廳,最怕嘅係啲刺身唔新鮮。但可能呢度客多,啲嘢去得快,我認真覺得呢度嘅食物好新鮮。刺身新鮮自然鮮甜,冇雪味,交足貨!最勁係連碗飯都好正宗,有啲醋味㗎,我比呢碗海之幸丼滿分!三文魚

三文魚蟹籽炒飯,份量激大,愛好碳水之友見到好開心。飯炒得好好,乾身,調味唔重手,唔會太鹹,好啱我口味。入面好多三文魚碎,一啲都唔吝嗇!咁樣食法,大概$200位,抵過放題!朋友冇介紹錯!
來到熟悉的食店中心,在一樓的日式店開餐,店舖頗寬闊,坐得挺舒服。點餐前侍應會介紹今晚限定,隨我們喜好點選。今晚按自己想吃的點了熟的日本餸菜。(芝士牛肉餅)$48餅仔細細,牛肉牛味挺濃,包在中間的芝士流心般,每咬一口都有少鹹的牛肉加少鹹的芝士。(雞皮水餃)$48炸得脆脆的雞皮,肉餡柔軟有味有肉汁,第一次吃用雞皮做的餃子,特色美味,有心思。(雜錦天婦羅)$78除有3 隻大蝦外,還有炸脆的茄子,南瓜,蕃薯,襯熱吃,涼了易瀉油。(牛油果軟殼蟹壽司)$68用牛油果的軟滑平衡了軟殼蟹的脆,蘸點上鼻的青芥末,醒神,正!(蟹籽三文魚炒飯)$108粒粒炒飯中有不少三文魚碎粒,咬到蟹籽與自加的青芥末醬(不加鹽也足夠),夠味又好味。邊吃邊播著純音樂,吃得輕鬆自在。

(芝士牛肉餅)$48

(雞皮水餃)$48

(雜錦天婦羅)$78

(牛油果軟殼蟹壽司)$68

(蟹籽三文魚炒飯)$108

邊吃邊播著純音樂,吃得輕鬆自在。

2021-03-22